Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

BÍLÉ VÝRUSTKY NA MANDLÍCH

OBSAH

Nemoci krčních mandlí

Nejčastějším onemocněním, které postihuje krční mandle, jsou opakované infekce krku nebo uší s následným významným zvětšením tkáně mandlí, které může způsobovat dýchací a polykací obtíže. Z dalších onemocnění přicházejí v úvahu abscesy kolem krčních mandlí, chronický zánět mandlí a chronické čepy v mandlích. Nádory jsou v mandlích řídké.

Zdroj: Krční mandle

Diskuze

V diskuzi JAK ODSTRANIT ČEPY NA MANDLÍCH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel PetraB68.

Čepy na mandlích jsou opravdu velká záludnost. Sama jsem se s nimi pěkně natrápila, ale čirou náhodou jsem objevila "e-book o zápachu z úst" - www.zapach-z-ust-ebo… , ve kterém se problematika čepů na mandlích řeši velice obšírně, napsala to autora, která je sama měla, a přesně tam popisuje, jak se jich zbavila. Aplikovala jsem postupy přesně podle ní a mám už pokoj! Doporučuju si to přečíst a vyzkoušet!

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel DStep.

Moc diky za ten odkaz na e-book! Koupil jsem si ho, aplikoval postupy, ktere jsou tam uvedene a konecne mam od cepu a zapachu z ust pokoj! A krome toho mam spoustu novych informaci a zacal jsem si i spravne cistit zuby.

Zdroj: diskuze Jak odstranit čepy na mandlích

Afty na mandlích

Afty na mandlích nepatří mezi závažná onemocnění, ale způsobují nepříjemné bolesti a mohou tak prakticky znemožnit dodržování pitného režimu, příjem potravy a často dokonce i mluvení. Riziko aft stoupá se stresovou zátěží, což souvisí s rovnováhou naší imunity. Také se objevují častěji u lidí se zubními protézami nebo rovnátky. Trpíte-li zlozvyky, jako je okusování nebo žvýkání tváří, budete k aftám také náchylnější. Rizikovou skupinou jsou rovněž lidé, kteří kouří nebo žvýkají tabák, a ti, kdo trpí nedostatkem vitamínů, hlavně z řady B.

Zdroj: Afty – příčina a léčba

Diskuze

V diskuzi RECEPT se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Alois Dočkal.

Vážený pane,moje manželka má osteroporózu,(r.nar.1949)prosím o radu
co by měla užívat aby se jí zmírnily bolesti zad.Předem Vám děkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Daniela.

mám osteropozu výrustky na páteři a zakřivenou páteř co se dá užívat

Zdroj: diskuze Recept

Čepy na mandlích bez bolesti

Chronické záněty mandlí obvykle nemocnému nepůsobí žádné potíže, nejsou ani nikterak nebezpečné, pouze jsou u některých jedinců doprovázeny zápachem z úst. V případě, že jsou čepy na mandlích odrazem špatného samočištění mandlí, sami s nimi nic neuděláte.

Zdroj: Čepy na mandlích

Diskuze

V diskuzi LZE VYLÉČIT BEZ OPERACE VYRŮSTKY DO PÁTEŘNÍHO KANÁLU? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana.

prosím o sdělení, zda lze vyléčit vyrůstky do páteřního kanálu bez operace, např. leaserem, nebo laparoskopicky? Děkuji

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Lze vyléčit bez operace vyrůstky do páteřního kanálu?

Čepy na mandlích a zápach z úst

Díky infekci se na mandlích nahromadí hlen a zbytky potravin a poruší se jejich samočisticí schopnost, posléze se objeví čepy, které doprovází zápach z úst, bolest a škrábání v krku. U chronického zánětu mandlí je vhodné pečlivě dbát o ústní hygienu, bohužel však často nepomáhá ani tato důkladná péče. Čepy pak negativně ovlivňují stav zubů a podporují vznik zubního kazu.

Zdroj: Čepy na mandlích

Diskuze

V diskuzi VÝRUSTKY NA HLAVĚ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Chytil.

naší fence jorkšír, vyrostli na hlavě výrůstky na hlavě.
Prosím o radu jak postupovat.
Děkuji

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Výrustky na hlavě

Léčba

Čepy na mandlích se léčí antibiotiky, lokálními antiseptiky, mechanickým čištěním a výplachy tonsil. Doporučuje se i používání kloktadel, výluhů ze šalvěje nebo heřmánku. Při neúspěšné léčbě se často indikuje chirurgické odstranění mandlí. Nevede-li léčba chronického zánětu ke zdárnému výsledku nebo se často opakují (nejméně tři- až čtyřikrát ročně) akutní angíny, je zpravidla nutné patrové mandle odstranit.

Zdroj: Čepy na mandlích

Diskuze

V diskuzi VÝRŮSTKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Věrka.

Chci se zeptat jeden fibrom mám na boční straně tváře v ústech a další kožní výrůstky na krku a pod paží - doporučení jejich odstranění masti,kapky....Děkuji

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Výrůstky

Čepy na mandlích v těhotenství

Samotné čepy na mandlích v těhotenství nejsou indikací k podávání antibiotik. Většinou jde o zbytek jídla, které se dostane do lakunárních krypt a tam dojde k jeho zahuštění. Je však vhodné mandle čistit. Důležité je také zjistit, zda čepy nejsou zdrojem infekce, což jednoduše ověří lékař provedením výtěru z krku. Pokud se takový problém vyloučí, jedná se v podstatě o stav neohrožující zdraví ženy či plodu. Čepy je však potřeba mechanicky odstraňovat, jakkoliv je to nepříjemné. K omezení zápachu lze úspěšně použít kloktadlo či výplachy ústní dutiny. Chirurgické odstranění mandlí se obecně nedoporučuje. Uvědomte si, že mandle jsou smetiště těla.

Zdroj: Čepy na mandlích

Diskuze

V diskuzi CHRONICKÉ ČEPY NA MANDLÍCH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Soňa Roubíčková.

mám pro "čepaře" jednu radu.Pomáhá svařené lněné semínko-popíjet jako čaj.To mi ale moc nevyhovovalo a tak je lepší trvale popíjet čaj se zázvorovým medem.Už půl roku ani ň.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Chronické čepy na mandlích

Příčina

Původcem angíny jsou nejčastěji streptokoky, méně často pak jiné bakterie nebo viry. Čepy na mandlích ne vždy musí představovat angínu, objevují se kupříkladu také u infekční mononukleózy anebo u kapavky. V některých případech se může jednat o zcela obyčejné odlučování sliznice po boji s bakteriemi. Angínu však rozhodně nepodceňujte, protože může vyvolat revmatické postižení srdce, deformace srdečních chlopní, náhlé postižení ledvin a je zde i riziko vzniku abscesu pod krčními mandlemi. Typ infekce odhalí krevní odběry a výtěr z krku. Na podkladě výsledků se pak lékař rozhodne pro adekvátní antibiotika.

Zdroj: Čepy na mandlích

Diskuze

V diskuzi BÍLÉ RTY LYŽAŘŮ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel RadekL.

Dobrý den, zajímá mě, jak je možné, že někteří vášniví lyžaři mívají rty téměř bílé. A nejenom oni, ale také lidé, co jsou často vystavováni slunci.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Bílé rty lyžařů

Homeopatika na čepy na mandlích

Lymphomyosot Heel

Kapky Lymphomyosot Heel gtt představují kombinovaný homeopatický přípravek. Homeopatie je metoda, která povzbuzuje a podporuje přirozenou obranyschopnost našeho těla. Tento přípravek se doporučuje na otoky lymfatických uzlin, náchylnost k infekcím, otoky žláz, zvětšení krčních mandlí a chronický zánět krčních mandlí, chronický zánět a zvětšení nosohltanové mandle, podpora imunitního systému.

Angin–Heel S

ANGIN-HEEL S je kombinovaný homeopatický přípravek. Uleví od bolesti v krku, usnadní polykání. Přípravek je určen k vnitřnímu použití. Tablety se užívají před jídlem a nechají se rozpustit v ústech. Používejte dle rady odborníka na homeopatii.

Zdroj: Čepy na mandlích

Diskuze

V diskuzi OPERACE KRCNICH MANDLICH PRI MENSTRUACI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana.

Muze se operovat krcni mandle u zen kdyz maji menstruaci?

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Operace krcnich mandlich pri menstruaci

Osteofyt na ruce

Jako osteofyty se označují výrůstky. Jedná se o degenerativní změny vznikající mechanickou zátěží v průběhu života, přičemž dochází k degeneraci chrupavčitých částí kloubů. Osteofyt je kostní výrůstek vycházející z okostice (periostu). Většinou je reaktivního charakteru, například u kloubů postižených artrózou.

Zdroj: Bulka na kloubu prstu

Poradna

V naší poradně s názvem ZTRÁTA PIGMENTU BÍLÉ FLEKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lucie.

Jak na bílé flíčky, které nejspíš vznikly z důvodu dřívějšího poranění?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Bílé flíčky po předchozích zranění jsou vlastně jizvy. Tyto jizvy vznikly z náhradního vaziva, které bohužel nemá stejné vlastnosti, jako původní kůže. S trochou štěstí se dají mírně vyrovnat jejich povrchové nerovnosti pomocí lejzru nebo dermabráze. Ale barva moc upravit nejde. Pouze dočasně se dají tyto barevné odchylky překrýt pomocí make-up krémy.
Pokud by bylo příčinou bílých flíčků něco jiného, například pityriáza, tak se dají léčit a můžete se jich zbavit natrvalo. Nezbytné by bylo vyšetření pravého původu flíčků u kožního lékaře, který pak určí další postup léčby.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Ztráta pigmentu bílé fleky

Vymačkávání čepů

Čištění čepů se provádí tak, že se do mandle zavede vydezinfikovaná injekční stříkačka a tlakem tekutiny ve stříkačce se čepy vypláchnou. Na vymačkávání čepů dobře funguje i obyčejná kávová lžička, kterou opatrně zatlačíte na mandle. Čepy si můžete vymačkat rovněž prstem (řádně umytým), nebo špejlí obalenou vatou.

Postup:

  • vymačkat;
  • vykloktat vlažnou vodu se solí – čepy se uvolní;
  • znovu vymačkat.

Zdroj: Čepy na mandlích

Diskuze

V diskuzi JAK NA BÍLÉ ZUBY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Veronika.

mam dotaz jak u těch zubů máte z kůry pomeranče může to být i kůra od citronu??

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Lenka.

Já to zkoušela s citronovou kůrou a šlo to stejně dobře jako s kůrou z pomeranče. Nevhodná k čištění zůbů se mi zdá kůra z mandarinek. Ale úplně nejlepší na bílé zuby je ten recept sůl a citron. Je to sice humáč, ale zuby jsou pak skvěle bílé.

Zdroj: diskuze Jak na bílé zuby

Bradavice na jazyku

Bradavice se na sliznicích objevují velmi zřídka, přenos na jazyk není pravděpodobný.

Popis

Bradavice představují infekční, tedy přenosné onemocnění virového původu. Viry způsobí, že rohové buňky začnou nadměrně růst a zmnoží se kožní vazivo. Bradavice mohou růst kdekoli na kůži, jejich povrch je drsný, zrohovatělý. Důležité je vědět, že když se objeví, měli byste se chovat tak, abyste je nepřenesli dál. Ani pacient, ani další osoby, se nesmí bradavic dotýkat, aby nedošlo k jejich přenosu. Právě proto jsou v tu dobu zakázané i návštěvy bazénu, sauny a podobně. Dermatologové se často setkávají s mylnou interpretací ze strany pacientů, kdy jsou bradavicemi často nazývány růžky kožní (výrůstky), stařecké bradavice nebo různá mateřská znaménka.

Zde můžete vidět, jak vypadají výrůstky na jazyku.

Zdroj: Vředy na jazyku

Bílé skvrny u batolat

U kojenců a batolat bílé skvrny tohoto původu nebývají. Pokud se skvrny u malého dítěte objeví, můžete tento problém konzultovat s lékařem. Většinou nemusí jít o nic závažného, o žádnou nemoc. Od toho jsou preventivní prohlídky, abyste lékaře upozornili.

Zde můžete vidět, jak vypadají bílé skvrny na nehtech u batolat.

Zdroj: Bílé skvrny na nehtech

Bílé fleky na obličeji

Bílé fleky na obličeji mohou mít mnoho příčin, viz níže.

Příčiny

Příčinou vzniku bílých fleků v obličeji může být onemocnění štítné žlázy. Pokud se objevují tečky s vyblednutím o velikosti 1–2 mm a pokud se vyskytují na hrudníku a objevily se na opálené kůži, může jít o světlou variantu výsevu mykotické infekce.

Obrázky

Takto mohou vypadat bílé fleky na obličeji.

Zdroj: Ztráta pigmentu, bílé fleky

Bílé skvrny na kůži u dětí

Ojedinělé skvrny barvy bílé kávy, takzvané café-au-lait spots, má spousta dětí i dospělých.

Příčiny

Vyskytují-li se bílé skvrny v počtu více než 6 a pokud jsou větší než 0,5 mm (před pubertou) nebo větší než 1,5 cm (po pubertě), mohou být způsobeny neurofibromatózou 1. typu (Recklinghausenova choroba).

Obrázky

Zde můžete vidět, jak vypadají skvrny café-au-lait spots u dětí.

Zdroj: Ztráta pigmentu, bílé fleky

Foto bílých skvrn

Zdroj: Bílé flíčky na kůži

Bílé skvrny na nehtech u nohou

Bílé skvrny na nehtech u nohou mohou být způsobeny nedostatkem živin, plísňovou infekcí, onemocněním kůže nebo mírným traumatem.

Zde můžete vidět, jak vypadají bílé skvrny na nehtech u nohou.

Léčba závisí na příčině vzniku. U plísňového onemocnění je léčba zdlouhavá. Většinou se jedná o banalitu nebo o špatnou péči o nehtové ploténky a okraje nehtů, například používáním nekvalitních nůžek, tupých pilníků a podobně.

Zdroj: Bílé skvrny na nehtech


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP