Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

BÍLKOVINA V JÍDLE U PSA S KAMENY V MOČI

OBSAH

Močové kameny bez příznaků

Některé močové kameny nevyvolávají žádné příznaky. Jsou označovány jako asymptomatické a obvykle se jedná o kameny malé velikosti. Tyto kameny nebrání průtoku moči, protože se nalézají v dolní části ledvin nebo jsou přichyceny ke stěně močovodu. Asymptomatické kameny jsou obvykle odhaleny pomocí rentgenového (nebo jiného zobrazovacího) vyšetření indikovaného kvůli jinému onemocnění.

Zdroj: Močové kameny

Poradna

V naší poradně s názvem BÍLKOVINY V MOČI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Poskerová Karin.

Zdravím, chtěla bych Vás požádat o sdělení, jestli bílkovina v moči v hodnotě 70 signalizuje něco nepřiznivého. Bolesti žádné nemám ani pálení. Děkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Z vašeho dotazu není zcela jasné o jaké jednotky se jedná a hodnota 70 sama o sobě nic neříká. Normální vylučování bílkoviny v moči je až 150 mg za den, což je přibližně hodnota 70 mg na litr moči. Podle toho by pak vaše vylučování bílkoviny močí bylo na horní hranici normálního stavu. Zvýšené vylučování bílkoviny v moči je ukazatelem několika různých stavů, například: infekce močových cest, vysoký krevní tlak, zvýšená zátěž organizmu, cukrovka, nemoci ledvin, těhotenství. Jestli chcete mít jistotu, že nejde o příznaky některého z těchto onemocnění, tak zkuste nechat moč vyšetřit laboratorně. Žádanku do laboratoře získáte od svého praktického lékaře.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Bílkoviny v moči

Projevy krve v moči

Hematurii rozdělujeme na mikrohematurii (neviditelná prostým okem a zjištěná pouze chemickým vyšetřením moči) a makrohematurii. Makrohematurie je krev v moči viditelná prostým okem. Okem viditelné zbarvení moči vznikne při koncentraci 1 mililitru krve v 1 litru moči a vyšší. Mohou a nemusí se vyskytovat další příznaky podle vyvolávající příčiny výskytu krve v moči. Hematurie spojená s bolestí bývá spojena s infekcí močových cest a s močovými kameny.

Zdroj: Krev v moči

Poradna

V naší poradně s názvem ŽLUČNÍKOVÉ KAMENY - ODSTRANĚNÍ BEZ OPERACE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana.

takže je možné vyndat jen kameny a žlučník ponechat?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Žlučník je zachován pouze, když se kámen nachází ve žlučovodu. K vytáhnutí nebo uvolnění kamene se používá endoskop zavedený ústy a pomocí malých řezů kolem žlučovodu se kámen uvolní a případně i vytáhne. Tato operace se jmenuje endoskopická retrográdní cholangiopankreatikografie. Trvá obvykle 15 az 60 minut. Pacient zůstává do druhého dne v nemocnici na sledování.

Další možná léčba žlučníkových kamenů, která ušetří žlučník, je rozpuštění kamenů léky. Pokud jsou žlučové kameny malé a neobsahují vápník, mohou být k jejich rozpuštění použity tablety kyseliny ursodeoxycholové.

Ve všech ostatních případech léčby žlučníkových kamenů jsou odstraněny společně se žlučníkem.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Žlučníkové kameny - odstranění bez operace

Bílkovina v moči a ledviny

Přítomnost bílkoviny zvané albumin v moči v množství větším než norma – albuminurie může být známkou onemocnění ledvin.

Zdroj: Bílkovina v moči

Poradna

V naší poradně s názvem ŽLUČNÍKOVÉ KAMENY PŘÍRODNÍ LÉČBA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Alena Baštýřová.

Dobrý den, jak použít vlašťovičníkovou tinkturu na žlučníkové kameny, když se nesmí pít? Děkuji za odpověď.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Homeopatický lék Chelidonium majus 30C je tinktura z vlaštovičníku, která obsahuje jen velmi málo jedovatých látek z této rostliny a proto je možné vnitřní užívání. Homeopatický lék seženete u lékaře homeopata, jmenuje se Chelidonium majus 30C.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Žlučníkové kameny přírodní léčba

Bílkovina v moči po antibiotikách

Bílkovina v moči po antibiotikách může signalizovat nefrotický syndrom, který se projevuje bílkovinou v moči a je důsledkem zánětu ledvin, na nějž však antibiotika nezabírají. Problematika spadá do odbornosti nefrologa.

Zdroj: Bílkovina v moči

Poradna

V naší poradně s názvem HEXA PHAN - PROUŽKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Oldrich krejci.

koupil jsem si proužky na orientační zkoušku moči.
Jednotlivé hodnoty jsou uvedeny barvou, počínaje údajem negativní - tj. asi OK, v normě.
Ale další barvy jsou doplněny číselným údajem, který je pro laika tajemno.
Dotazuji se co znamená změna v prvním sloupci?
např. bílkovina 0,3/30, nebo glukoza 2,8/50, urobilinogen 17/1, krev ca 5-10, hemoglobin ca 10

U glukozy jako diabetika mám z odběru krve hodnotu 4,3. Čemu odpovídá tato hodnota na proužku?

Děkuji
O.Krejčí

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Orientační výsledky pomocí diagnostických proužků Hexa Phan jsou uvedeny ve dvou jednotkách. U glukózy první číslo znamená množství glukózy v mili mollech na jeden litr moči a druhé číslo znamená miligramy glukózy v jednom deci litru moči. U bílkoviny je první číslo gram na litr moči a druhé číslo znamená miligramy na deci litr moči. Urobilinogen je udáván v mikro mollech na litr a v miligramech na deci litr. Samotné výsledky je třeba zaznamenat a při kontrole u svého lékaře pak vyhodnotit jejich vývoj. Váš lékař vám také vysvětlí, které hodnoty jsou u vás nebezpečné s ohledem na váš zdravotní stav.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Hexa phan - proužky

Bílkovina v moči u dětí

Někdy se moč u dětí zakalí jen přechodně po velké námaze, při horečce, přehřátí nebo naopak podchlazení. Bílkovina v moči může být i u rychle rostoucích dětí při pohybu (v noci mizí), v dospělosti se stav normalizuje.

Zdroj: Bílkovina v moči

Poradna

V naší poradně s názvem ŽLUČNÍKOVÉ KAMENY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vacíková Vlasta.

Dobrý den ,prosím mám dotaz zda-li, už se někomu povedlo, aby mu vyšly žlučníkové kameny,našla jsem si recept od čínského lékaře,který radí jíst prvních 5 dní jablka a 6 den vypít odpoledne a večer epsomskou sůl a další den ráno olivový olej s citronem a kamínek by měl vyjít,nevím zda se tomu dá věřit a proto,bych ráda věděla ,jestli to může pomoci,děkuji všem ,kdo by mi dal radu s pozdravem Vacíková Vlasta.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Žlučníkové kameny bývají mnohem větší než je otvor ve žlučovodu a bez pomoci lékaře samy nevyjdou. Vytvářely se mnoho let, takže si nemyslete, že je za 14 dní rozpustíte nějakým čínským receptem.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Žlučníkové kameny přírodní léčba

Diagnostika bílkoviny v moči

Bílkovina v moči se dá zjistit jednoduše doma pomocí diagnostických proužků, které se buď přímo počůrají a nebo namočí do moči ve zkumavce. Pomocí barevné porovnávací stupnice se pak určí množství bílkoviny v moči. Cena diagnostických proužků na testování bilkoviny v moči je vidět tady: močové proužky cena.

Zdroj: Bílkovina v moči

Diskuze

V diskuzi BYLINNÝ ČAJ ŽLUČNÍKOVÉ KAMENY PLESKAČ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Michaela.

Dobrý den, může mít vliv tento čaj na početí? Předem děkuji za odpověď Michaela

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Bylinný čaj žlučníkové kameny pleskač

Co znamená bílkovina v moči na dva křížky

V moči se běžně stanovuje krev, cukr, bílkovina, ketolátky. Pokud se vyšetření provádí orientačně z jednoho odběru moči (ne z celodenně sbírané moči), tak se patologický nález (například zvýšená bílkovina) označuje jedním až třemi křížky, přičemž jeden křížek značí lehce zvýšenou a tři křížky značí vysoce zvýšenou bílkovinu v moči. Při zánětu v těle je nález bílkoviny v moči na dva křížky normálním jevem, který prakticky odezní do několika dnů po přeléčení antibiotiky. Pro jistotu lze provést kontrolní vyšetření moči 10–14 dnů po ukončené léčbě.

Zdroj: Bílkoviny v krvi a moči

Diskuze

V diskuzi PHYTOCHI® - TRADIČNÍ ČÍNSKÁ MEDICÍNA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Alena D..

Dobrý den,

mám žlučníkové kameny, bojím se operace. Pomůže mi PhytoChi?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Marie.

DOBRÝ DEN,BOJIM SE USPANÍ A TRAPI MĚ ŽLUČNIKOVÉ KÁMENY..JE PROSIM SPUSOB JAK SE VYHNOUT NARKOZY A ZBÁVYT SE TĚCH KÁMENU? PROSIM ,POKUŤ JE ŠANCE, ŽE LZÉ ODSTRANĚNÍ KÁMENU BEZ NÁRKOZÍ..TAK JAKY? A NEBO PROSIM O RÁDU...MOC DĚKUJI PANÍ MARIE

Zdroj: diskuze Re: Phytochi® - tradiční čínská medicína

Bílkovina v moči – hodnoty

Celková bílkovina v moči se hodnotí pomocí indikátorových proužků. Jedná se o proužky napuštěné v látce, která v přítomnosti bílkoviny mění barvu. Bílkoviny je možno prokázat i mikroskopicky z močového sedimentu. Některá doplňující vyšetření vyžadují i zjištění množství dalších látek v krvi. K tomu je zapotřebí vzorek žilní krve, která se odebírá nejčastěji z pažní žíly tenkým vpichem. V některých případech je nutné vyšetření moči za určité časové období, například 24 hodin i více. Vyšetření se provádí jako součást prevence, při ambulantním příjmu, jako screening hypertenze či cukrovky i ke kontrole léčby.

Možné hodnoty:

  • albumin v moči fyziologicky (u zdravého jedince): do 30 mg/l
  • mikroalbuminurie: 30–150 mg/l
  • proteinurie (bílkovina v moči): nad 150 mg/l

Zdroj: Bílkoviny v krvi a moči

Poradna

V naší poradně s názvem PROSTATA? MOČOVÉ KAMENY? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Milan Rojt.

Dobrý den. Poslední dobou mám občas tupou bolest v oblasti varlat. Přes den chodím častěji na WC, před týdnem jsem byl na sono vyšetření břicha, kde mi gastroenteorolog prozkoumal i prostatu, kterou mám prý v normálu. Jsem objednán u urologa. Horečka žádná, obtíže větší žádné, ztopoření údu normální, jen občasná bolest, jak již jsem psal, žádná viditelná krev v moči. Zkouším Prostamol, je mi 55 let, zdráv bez obtíží. Ptám se jen, co může být příčinou. S pozdravem Milan Rojt.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Bolestivost varlat může způsobit například nákaza chlamydií nebo zúžení chámovodů a také mnoho dalších. Varlata se také vyšetřují pomocí ultrazvuku (sono), takže doporučuji vyšetřit i je. Vyšetření předepisuje právě urolog, ke kterému jdete. Pro vaši plnou jistotu, že v těle není zánět nebo rakovina, požádejte svého lékaře o laboratorní vyšetření krve na CRP a onkomarkery.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Prostata? Močové kameny?

Co znamená bílkovina v moči

Nadbytek bílkoviny (proteinů) značí zdravotní problém nebo chybu, kterou děláme. Někdy to může ukazovat na nemoci, v některých případech stačí upravit stravu – zejména snížit obsah bílkovin v našem jídelníčku. Mezi bílkoviny se řadí mléčné výrobky, tuňák, tvaroh, proteinové nápoje, různá masa, vejce ad. Bílkovina v moči sama o sobě nebolí ani se nijak neprojevuje. Bývá proto objevena buď při vyšetření k docela jiným účelům, nebo její přítomnost potvrdí diagnózu nemoci, která u nemocného člověka měla i jiné příznaky. Bílkovinou v moči se projevuje mnoho chorob.

Zdroj: Bílkovina v moči

Diskuze

V diskuzi ŽLUČNÍKOVÉ KAMENY - ODSTRANĚNÍ BEZ OPERACE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petr.

Dobrý den, kde to dělají u nás v ČR nebo v zahraničí ? Nemůžu nikde nic najít.. Díky

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Žlučníkové kameny - odstranění bez operace

Bílkovina v moči hodnoty

Zdravý dospělý člověk vyloučí močí při běžné fyzické aktivitě obvykle asi 50–80 mg bílkovin, maximálně 96 mg/m2 (tj. asi 150 mg) za 24 hodin („fyziologická proteinurie“). Asi 40 % těchto bílkovin představují plazmatické bílkoviny a zbývajících 60 % připadá na bílkoviny z ledvin (Tamm-Horsfallův uromukoid) a z vývodných cest močových (sekreční IgA a blíže nedefinované glykoproteiny a glykopeptidy). Množství a složení bílkovin v moči závisí na jejich filtraci stěnou glomerulární membrány, na resorpci v tubulárních buňkách a na renální hemodynamice. Za normálních okolností zabraňuje glomerulární membrána exkreci látek s molekulovou hmotností Mr > 60 000.

Zdroj: Bílkovina v moči

Diskuze

V diskuzi ROZBÍJENÍ ŽLUČNÍKOVÝCH KAMENŮ ULTRAZVUKEM LERV se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zbyněk Pacovský.

Dobrý den, ve svém článku se zmiňujete o možnosti rozbíjení žlučníkových kamenů ultrazvukem (LERV).
Nedaří se mi ani po rozsáhlém hledání nalézt pracoviště, které se tímto způsobem léčby zaobírá.
Můžete mě někam nasměrovat pro radu?
S pozdravem Pacovský

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel BK.

Máte prosím někdo osobní zkušenost s odstraněním žlučových kamenů ultrazvukem? Děkuji

Zdroj: diskuze Rozbíjení žlučníkových kamenů ultrazvukem LERV

Bílkovina v moči léčba

Léčba pochopitelně závisí na vyvolávající příčině. Ne vždy jsme ovšem účinné léčby schopní. Jestliže stoupá bílkovina v moči, klesá její množství v krvi. To se projevuje otoky nohou nebo jiných částí těla (kolem očí, ruce). Dalším projevem je zvýšená únavnost. Člověk s bílkovinou v moči snáze, respektive hned, podléhá kdejaké infekci. Než budou známy výsledky vyšetření, je vhodné, aby pacient držel dietu a upravil svůj jídelníček. Odborníci doporučují snížit příjem bílkovin (maso, masné výrobky, vejce, mléko a mléčné výrobky) a vynechat alkohol. Příhodné je zařadit dostatek tekutin, ovoce a zeleniny. Pacient by měl omezit extrémní fyzickou námahu. Úprava jídelníčku může mnohdy hodnotu bílkovin v moči upravit na přijatelnou hodnotu.

Zdroj: Bílkovina v moči

Krev a bílkovina v moči

Moč může být rovněž zbarvená krví (pak má narůžovělou až červenou či hnědou barvu) při některých zánětech ledvin, nádoru ledviny, chudokrevnosti (anémii), popáleninách, tuberkulóze ledvin, při poraněních a nemocech močových cest, nebo může být celkově tmavší (díky barvivu zvanému bilirubin) při onemocněních jater či žlučových cest. Někdy je moč zbarvena (například do růžova) vlivem užívání určitých léků. Lékař, který vám je předepisuje, nebo lékárník by vás na to měl upozornit, abyste se zbytečně nepolekali, nejedná se o žádnou nemoc.

Zdroj: Bílkovina v moči

Štěně čůrá krev

Krev v moči u štěňat je obdobná jako u dospělých psů, může ji způsobovat zánět močového měchýře, zánět ledvin a močové kameny.

Při zjištění krve v moči štěněte navštivte veterinárního lékaře, který zjistí příčinu, stanoví diagnózu a zahájí léčbu.

Zdroj: Krev v moči u psa

Příznaky

Příznaky vzniku močových kamenů jsou zpočátku tak nenápadné, že si jich nemusíte ani všimnout. Později se objeví problémy s močením a v moči se objeví krev. Pes močí v bytě, chodí často, ale vyloučí velmi malé množství moči, a navíc s krví. Podobné příznaky by měly být podnětem návštěvy veterináře.

Objevuje se: časté močení, ztížené močení, obtížné a pomalé močení, bolestivost při močení, inkontinence, krev v moči.

Pokud nedojde k diagnóze a léčbě, mohou se kameny zvětšit a ucpat močovou trubici, odpadní a toxické látky se začnou hromadit v těle a pes je ohrožen na životě.

Zdroj: Močové kameny u psa

Moč

Kromě bolesti při močení existují i jiné příznaky, které vedou k močovým kamenům. V některých případech mohou být močové kameny způsobeny častým močením v průběhu noci. Dalo by se říci, že postižený trpí nějakou „netěsností“. V tomto případě se jedná o jasný příznak močových kamenů, protože právě ony způsobují velmi obtížné močení. Pacient s močovými kameny má problémy s močením (vylučováním moči), nebo dochází k přerušovanému močení. Někdy je i zabarvení nebo změna moči jasným příznakem močových kamenů.

Zdroj: Močové kameny

Krev

Kdykoliv se u vás objeví příznaky močových kamenů, je důležité vyhledání lékařské pomoci. Nejvážnějším symptomem močových kamenů je objevení krve při močení. Nejčastější příčinou krve v moči jsou močové kameny, a tak je velmi důležité vyhledat lékařskou pomoc, protože se může jednat o infekci.

Zdroj: Močové kameny


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Michal Vinš


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP