Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

BOBKOVÝ LIST NA KLOUBY

OBSAH

Bobkový list alias vavřín

Jako bobkový list bývá označováno koření, jež tvoří listy vavřínu. V české kuchyni se používá spolu s novým kořením do smetanových omáček, voňavých polévek, kyselých jídel, při nakládání masa, okurek nebo hub, pečení masa a zvláště zvěřiny. Využívá se také k přípravě marinád a teriny.

Zdroj: Čaj z bobkového listu

Poradna

V naší poradně s názvem BOBKOVÝ LIST NA KLOUBY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Olga.

Pod prvním článkem pro očistu těla je poznámka,že bobkový list je možné použít i pro očistu slinivky a trávení. Platí i pro slinivku výše uvedený recept,nebo je ještě nejaký jiný? Děkuji Olga.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Oslabená slinivka a zvýšená hladina cukru v krvi se dá léčit pomocí listů vavřínu velmi podobně.
Do termosky hoďte 10 bobkových listů, zalijte 300 ml vroucí vody, přikryjte a nechte louhovat jeden den. Potom směs přeceďte a půl hodiny před každým jídlem vypijte 50 ml. Až léčivý nápoj z bobkového listu dojde, tak si stejným způsobem připravte další. Takto se postupuje po dobu dvou týdnů.
Před i po započetí této léčby se doporučuje podstoupit kontrolní vyšetření krevního cukru, buď u lékaře a nebo osobním měřičem krevního cukru s lancetou. Analýza výsledků vám pak ukáže, jaké pozitivní změny se uskutečnily ve vašem těle.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Bobkový list na klouby

Při cukrovce

Bobkový list může ovlivňovat hladinu cukru v krvi. Trpíte-li cukrovkou, pečlivě sledujte hladinu cukru v krvi, pokud používáte bobkový list jako léčivý přípravek.

Zdroj: Bobkový list a jeho nežádoucí účinky

Diskuze

V diskuzi BOBKOVÝ LIST NA KLOUBY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Olga.

Pod prvním článkem pro očistu těla je poznámka,že bobkový list je možné použít i pro očistu slinivky a trávení. Platí i pro slinivku výše uvedený recept,nebo je ještě nejaký jiný? Děkuji Olga.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Olga.

Děkuji za radu,určitě vyzkouším.

Zdroj: diskuze Bobkový list na klouby

Při chirurgickém zákroku

Bobkový list může zpomalit centrální nervový systém (CNS) v kombinaci s anestézií a jinými léky používanými během a po operaci. Přestaňte tedy užívat bobkový list jako lék nejméně 2 týdny před plánovaným chirurgickým zákrokem.

Zdroj: Bobkový list a jeho nežádoucí účinky

Diskuze

V diskuzi BOBKOVÝ LIST se k tomuto tématu vyjádřil uživatel K.L..

Opravdu se dá takto množit bobkový list? cs.wikipedia.org/wik…

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Pavel Jirota.

Prosil bych o radu, jak rozmnožit bobkový list. Již 2 roky se pokouším uříznout tak asi 8cm stonek a zasadit do kelímku se zemí. Asi tak 5 kousků. A z toho se uchytí tak jeden a ostatní uschnou. děkuji předem za odpověď

Zdroj: diskuze Bobkový list

Využití bobkového listu

Lidé používají bobkový list při cukrovce, rakovině, žaludečních problémech, bolestech a mnoha dalších onemocněních, ale neexistují žádné vědecké důkazy, které by tato použití potvrzovaly jako účinná. Bobkový list se nesmí polykat, protože může být nebezpečný pro zažívací trakt.

Zdroj: Je bobkový list jedovatý?

Diskuze

V diskuzi BOBKOVÝ LIST PĚSTOVÁNÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dana Sedlakova.

Lze vysadit ven Vavřín-Bobkový list Laurus koupený v květináči?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Karel.

Vysadit jde, ale musí se na podzim vykopat a přenést do studené místnosti.

Zdroj: diskuze Bobkový list pěstování

Bobkový list a jeho léčivé účinky

Bobkové listy rozpouštějí kameny a tím pomáhají při všech chorobách močových cest, podáváme tedy při špatném trávení a na podporu metabolismu.

Inhalačně využíváme bobkové listy při katarech horních cest dýchacích a průdušek. Zevně používáme bobkové listy do protirevmatických koupelí.

Bobkové listy působí mírně sedativně, snižují krevní cukr a odbourávají odpadní látky z těla.

Jako obklady na bolestivé klouby se používají rozdrcené bobkové listy smíchané s olejem.

Zdroj: Bobkový list v květináči

Poradna

V naší poradně s názvem BOBKOVÝ LIST se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Alena Hrachová.

Kde lze koupit sazenice nebo semena bobkového listu-vavřínu. Děkuji za informaci.
A. Hrachová

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zahradník.

Rostlinky vavřínu vznešeného alias bobkový list se dají běžně koupit v zahradnictví. Některá zahradnictví ho posílají i poštou. Jejich nabídky na internetu můžete vidět zde: www.zbozi.cz/hledej/…

Zdroj: diskuze Bobkový list

Je bobkový list jedovatý?

Vavřín není pro člověka jedovatý a může být bez obav používán bez omezení. Jedovatý rovněž není pro ptactvo ani pro hospodářská zvířata. Vavřín ale je jedovatý pro psy, kočky a pro koně.

Zdroj: Je bobkový list jedovatý?

Jak vypadá bobkový list jako keř

Bobkový list neboli vavřín je rod dřevin z čeledi vavřínovitých. Zahrnuje pouze 2 druhy rostoucí ve Středomoří a na Kanárských a Azorských ostrovech. Vavříny jsou stálozelené dvoudomé keře či stromy, které mohou dorůstat do různé velikosti a výšky, nejvýše však dorůstají do výšky 20 metrů. Listy vavřínu jsou 6–12 centimetrů dlouhé a 2–4 cm široké, používají se jako okrasné rostliny a jejich listy jako koření.

Zde můžete vidět, jak vypadá bobkový list jako keř.

Zdroj: Bobkový list

Poradna

V naší poradně s názvem BOBKOVÝ LIST V KVĚTINÁČI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Helena.

Dobrý den.
Vlastním asi pět let keř bobkový list.Přes zimu je doma. Letos jsou na listech samý puklice a ještě jsou lepkavé a vně keře jsou listy a stvoly černé. Jako posypané sazí.Co to může být. Asi ho budu muset zlikvidovat. Škoda.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zahradník.

Můžete ho zachránit včasným postřikem přípravkem Actara. Tím spolehlivě zničíte všechny puklice a zastavíte to lepkání. Pokud to černé na listech jsou mšice, tak ty to taky zničí. Díky tomuto postřiku rostlina zůstane imunní vůči všem škůdcům po dobu 2 měsíců ode dne aplikace. Samozřejmě ošetřené listy nemůžete spotřebovávat v kuchyni, ale zachráníte svoji ristlinu. První nové lístky můžete sklízet až v létě.

Zdroj: diskuze Bobkovy list a puklice

Bobkový list a cukrovka

Čaj z listů využijí diabetici, protože snižuje hladinu cukru v krvi. Také při cukrovce můžete bobkový list pravidelně přidávat do jídla. Bobkový list přispívá nejen k regulaci hladiny glukózy, ale současně pomáhá snižovat hladinu cholesterolu a triglyceridů, čímž zlepšuje fungování srdce a jater (orgán, odpovědný za štěpení glukózy). Užívání 1 až 2 gramů bobkových lístků denně po dobu alespoň jednoho měsíce vede ke snížení hladiny glukózy v krvi o 21–26 %.

Cena bobkového listu.

Zdroj: Bobkový list na detox

Poradna

V naší poradně s názvem BOBKOVÝ LIST V KVĚTINÁČI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Milan Hajek.

zdravim mam bobkovy list a zacly se mi tvorit na dospelich listech hnede fleky nevite co stim dekuji,umisten na okne v kvetinaci

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zahradník.

Jde o úpal. Listy, které jsou teď na rostlině, narostly v době, kdy bylo mírné slunce a nyní se nedokáží bez úhony srovnat s tak silným sluncem. Buď změňte stanoviště a nebo očekávejte nové listy, které budou zvyklé na ostré slunce ale zároveň ho budou vyžadovat i v následujících obdobích.

Zdroj: diskuze Bobkový list v květináči

Jak sušit bobkový list

Až keř povyroste, tvarujeme jej a při tom sklízíme lístky, které sušíme. Při sušení se nesmí listy zapařit a zhnědnout - jinak zcela ztrácejí své typické aroma. Listy ostříháme bez řapíků a rozložíme je v temné a vzdušné místnosti až do seschnutí listů. Tyto uskladníme v plátěném sáčku v temnu a suchu.

Bobkový list = sušené listy vavřínu se specifickým aroma. Používá se k nakládání a úpravě zvěřiny i jiných mas, rajské či svíčkové omáčky. Bobkový list je tradičním kořením české kuchyně. Rovněž se používá při nakládání zeleniny, hub nebo konzervaci masa a k marinovaným rybám.

Zdroj: Bobkový list v květináči

Diskuze

V diskuzi BOBKOVÝ LIST - NA NERVY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Alena.

Hezký článek, zrovna se totiž zajímám o pozitivní účinky bobkového listu. Na terase si pěstuji vavřín a plánuji menší sklizeň :) Na vsestihnu.cz/media/b… jsem se dočetla, že se dá bobkový list použít i jako lék na nervy, jelikož zklidňuje nervovou soustavu, tudíž bych si z něho ráda udělala čaj. Nemáte někdo návod, jak se dělá?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Pavlína.

Prosím vás mám se zeptat čaje zbobko čeho listů jak se to mure pita kolikrát dene

Zdroj: diskuze Bobkový list - na nervy

Bobkový list původ

Bobkový list pochází z Malé Asie, Íránu a Sýrie. Pěstuje se ve všech subtropických oblastech, kde často i zplaňuje. Vavřín je subtropický dvoudomý keř nebo menší strom, dorůstající výšky 2 až 8 m, který se dožívá věku více než 300 let. Na pěstování je vavřín velice nenáročný, pěstujeme jej v běžném substrátu na pokojové rostliny, přihnojujeme od konce února do konce září jednou za dva týdny běžnými hnojivy na pokojové rostliny.

Zdroj: Bobkový list

Poradna

V naší poradně s názvem BOBKOVÝ LIST V KVĚTINÁČI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lenka.

Děkuji moc za radu, nic z toho jsem nevěděla, ale to mě neomlouvá. Vzdát to nechci, byl to dárek. Jen se chci ještě zeptat. Ten stromek má asi 1m a tloušťka kmene je asi 2 cm to mám střihnout celý strom? Nebo jen ostříhat ty vrchy. Děkuji moc

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zahradník.

V tom případě ostříhejte jen ty vrchy, aby měla rostlina na čem obrazit.

Zdroj: diskuze Bobkový list v květináči

Sklizeň

Dvouleté listy jsou až 10 cm dlouhé a 3 cm široké, sklízejí se na podzim a suší v tenkých vrstvách ve stínu, aby si zachovaly typickou vůni a příjemnou nahořklou chuť. Kvalitní bobkový list nemá obsahovat řapíky a listy mají být světle zelené, nikoli našedlé, nebo dokonce tmavohnědé.

Zdroj: Bobkový list v květináči

Lze bobkový list zapálit

Tato rostlina má také psychoaktivní účinky – má pozitivní vliv na naši náladu. Jediné, co je třeba udělat, je zapálit jeden list v popelníku, odejít z místnosti a vrátit se za 10 minut. Místnost bude plná vůně, která vás i celou vaši rodinu uvolní.

Pálení bobkového listu patří ke staré pohanské tradici. Na bobkový list bylo zvykem napsat tajné přání a poté list spálit, aby se přání splnilo.

Zdroj: Léčba bobkovým listem

Jak působí čaj z bobkového listu na cukrovku

Bobkový list obsahuje asi 3 % silic, glykosidy, partenolid, éterické oleje, třísloviny a hořčiny a je prospěšný při cukrovce 2. typu, kdy snižuje hladinu cukru v krvi. Byliny obecně mívají příznivý vliv na náš organismus, a to platí i o bobkovém listu, ovšem nic se nesmí přehánět. A samotné byliny bez úpravy životního stylu vám nepomohou.

Zdroj: Bobkový list a cukrovka

Cukrovka a bobkový list

Bobkový list nepochybně snižuje hladinu cukru v krvi. I proto čaj z této bylinky konzumují diabetici. Doporučuje se užívat asi 1 g bobkového listu denně asi jeden měsíc. Listy se musí rozdrtit (můžeme si jich nadrtit víc a uchovávat je v uzavíratelné skleničce) a doporučuje se bobkový list užívat dvakrát denně a vždy ho zapít vlažnou vodou. Díky užívání vavřínu se dá dosáhnout snížení hladiny glukózy v krvi zhruba o čtvrtinu. Po dobu konzumace tohoto čaje je důležité dávat si pozor na krvácení, protože vavřín způsobuje ředění krve.

Zdroj: Čaj z bobkového listu

Je bobkový list jedovatý

Bobkový list najdete téměř v každé domácnosti. Je nepostradatelný třeba při přípravě svíčkové, rajské nebo smetanové omáčky, dále k nakládání zeleniny, hub, okurek, do směsí koření, při rožnění masa a podobně. Používá se i do parfémů a různých olejů. Bobkový list usnadňuje trávení a podporuje chuť k jídlu. Vavřín se vyskytuje jak ve formě čerstvé, sušené, celé, tak i mleté. Jedovatý není. Ovšem ve formě nálevu s ním musíte zacházet obezřetně a pít jej po malých doušcích.

Bobkový list může ovlivnit srážlivé vlastnosti krve (mírně ředí), takže by se neměl používat těsně před operací. Naopak je vhodnou prevencí sraženin v krevním oběhu (embolie, trombus) například před dlouhou cestou autem, autobusem, letadlem nebo vlakem.

Denní dávka bobkového listu (vavřínu) by neměla překročit 3 gramy.

Zdroj: Bobkový list a cukrovka


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová

Mgr. Jitka Konášová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP