Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

BOLAVÉ DÁSNĚ A SLIZNICE V ÚSTECH

OBSAH

Příznaky

Může se projevovat zarudnutím a zduřením sliznice, bolestivostí, tvorbou puchýřků, aft až vředů. Může se vyskytnout bolest při polykání na horním patře. Příčinou těchto příznaků jsou nejčastěji infekce virového původu, případně bakterie, popálení, mechanické poškození sliznice, kousnutím do dásně.

U lidí je nejčastějším typem takzvaná herpetická aftózní stomatitida neboli herpetická gingivostomatitida, způsobená lidským herpesvirem HSV-1. Projevuje se tvorbou bolestivých aft o velikosti do 0,5 cm na dásních, jazyku a lícních částech sliznice ústní dutiny. U nemocných jedinců se může vyskytnout horečka, nechutenství, nadměrné slinění.

Zdroj: Odřené patro v ústech

Diskuze

V diskuzi ZNIČENÉ VLASY MASKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kik.

prosimváš jak mám rozumět tomuto ? :že pokud každý den udržíte lžíci kvalitního oleje v puse alespoň 4 - 5 minut
to ten olej polikat nemám ? to ho tam mám jenom 5minut držet a pak vyplivnout ?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamila.

Ano, jen udržet v ústech po dobu 4-5 minut. V ústech je sliznice, která dokáže absorbovat některé účinné látky, jenž jsou podpůrné mimo jiné i pro růst a kvalitu vlasů. Takže v tomto případě skutečně nepolykat!
Rozhodně Vám prospěje, když zařadíte kvalitní olej do své stravy, třeba do salátové zálivky a ten pak doporučuji s chutí spolknout. :-)

Zdroj: diskuze Zničené vlasy masky

Vřídky v ústech

Pokud máte dlouhodobě vřídky v ústech, mohou být signálem závažnějšího onemocnění, jako je rakovina. Ta se projevuje nejprve bílým nestíratelným povlakem, později se může sliznice vyklenout nad povrch a tvořit vřídky v ústech. Okolí je oteklé a samotný povrch nádoru může lehce krvácet. Významným faktorem pro vznik nádorů je kouření, konzumace alkoholu, a to hlavně destilátů, dráždění sliznice jazyka zubními implantáty, protézami, ostrou zubní výplní, významná je také nedostatečná zubní hygiena. Pro úspěšné vyléčení je nutné, aby pacient přišel k lékaři včas. U malých nádorů je na prvním místě v léčbě chirurgické odstranění. U větších typů se tento výkon kombinuje s ozařováním.

Zdroj: Červené pupínky v ústech

Diskuze

V diskuzi JAK LÉČIT ZÁNĚT ÚSTNÍ SLIZNICE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana Filippová.

Dobrý den, mám prosbu o radu. 4 měsíce vyplivuji hleny, obv. lékař poslal na gastroskopii,
nález žádný, nyní paradentolog poslal na vyšetření ústní sliznice, v březnu jsem měla paradentozu, byly mě vytrženy všechny stoličky. Na vyšetření jdu až za měsíc, jsem hodně
unavená, poradí mě někdo co dělat do té doby pro zklidnění zánětu v ústech, děkuji

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Jak léčit zánět ústní sliznice

Co znamená slaný pocit v ústech

Slaná chuť v ústech nic speciálního neznamená. Slanost v ústech přichází buď jako projev poruchy nervového zásobení ústní dutiny, ale to je opravdu vzácné, nebo jako průvodní jev užívání některých léků či nedostatku některých vitamínů, jako jsou vitamíny skupiny B (zde se také objevují bolavé ústní koutky). Možnou příčinou je i nedostatek železa (pak jsou někdy přítomny i pálící nebo bolavé ústní koutky), případně jiné faktory včetně nedostatku tekutin, které by teoreticky vedly ke zvýšenému obsahu soli ve slinách a potu.

Slaná pachuť v ústech může být rovněž dozvukem konzumace některých aromatických jídel (koření), požívání alkoholu, kouření tabáku nebo užívání drog. Ovšem pachuť v ústech nemusí mít tyto zdůvodnitelné příčiny. Může se jednat o příznaky některé nemoci, nákazy, otravy nebo jiných nežádoucích změn v organismu.

Člověk může v ústech pociťovat různé chutě, nejen slané. Nemá-li slaná pachuť příčinu v konzumaci léků či jídla, může jít o zdravotní problém. Jestliže jste si tedy jistí, že za vaše problémy nemůže například cibule, česnek či šalotka, které mohou způsobit slanou pachuť v ústech, poraďte se se svým lékařem.

Slaná pachuť v ústech se projevuje nepříjemným slaným pocitem v dutině ústní a na rtech.

Zdroj: Slano v ústech

Diskuze

V diskuzi ZUBNÍ PROTÉZA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Matějková.

Prosím, poraďte mi, zda si večer po vyčistění zubní protézy mám zuby nechat i přes noc v ústech.Nemá spánek bez protézy vliv na dásně ?
Děkuji
Matějková

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Dušan.

Nechat nasazeno. Vlastní zkušenost.

Zdroj: diskuze Zubní protéza

Sucho v ústech po ránu

Sucho po ránu může být způsobené nedostatkem slin a také může být zaviněno některými léky. Nepomáhá prosté napití nebo svlažování, je nutné trochu masírovat slinné žlázy, buď cumlavými bonbony, nebo žvýkačkou. Pokud to nepomůže, raději se netrapte a navštivte lékaře a poraďte se s ním.

Sucho v ústech po ránu je často přičítáno dehydrataci či konzumaci alkoholu a kouření, nedostatek slin je i jedním z prvních příznaků cukrovky – zpomaluje se přirozená produkce slin a dásně mohou být náchylnější k infekcím. Mezi další příznaky cukrovky patří nadměrný pocit žízně, mravenčení v rukou a nohou, časté močení či rozmazané vidění.

Zdroj: Co značí sucho v ústech

Poradna

V naší poradně s názvem ZÁNĚTY V ÚSTECH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Anna.

Dobrý den, neustále se mi vrací zanet v ustech (vředy, afty). Čtrnáct dní lecim pak čtyři dny dobře a opět znovu plný ústa. Obvodní lékař mi s tím nijak neporadil, kam mám tedy zajít? Na zubní? Nebo orl? Děkuji AL

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Pomoc hledejte přesně jak píšete, na ORL a nebo na zubním. Nejspíše to bude přemnožená kvasinka, která způsobuje narušení sliznice jazyka. Do prasklinek se pak dostanou bakterie a ty pak způsobí afty a vředy. Přesnou diagnózu i léčbu vám poskytne lékař po bližším vyšetření.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Záněty v ústech

Zánět dásní a léčba bylinkami

Heřmánek má stahující a uklidňující účinky, proto se hodí hlavně v případě akutně podrážděných dásní. Nálev nebo odvar z něj můžeme aplikovat k proplachování úst i několikrát denně, dokud se nám sliznice v ústech nezklidní.

Mochna nátržník také působí hojivě, zároveň je vhodná v případě, že trpíme krvácivostí dásní. Odvar z mochny používáme nejlépe bezprostředně po čištění zubů.

Řepík lékařský je též známý pro svou schopnost urychlovat hojení a uklidňovat podrážděné sliznice. Jeho působení je jemné a nemusíme se bát používat ho po dlouhou dobu.

Šťáva z řepy je výborným lékem při zánětech a krvácivosti dásní. Musí se však konzumovat dlouhodobě, tedy 1 dl čerstvé šťávy popíjíme 3x denně po dobu 8 týdnů. Ústa si rovněž vyplachujeme 3x denně šťávou, kterou pak vyplivneme.

Přeslička rolní má výrazně protikrvácivé účinky, dříve se běžně aplikovala k zastavování krvácení i větších ran kdekoliv po těle. Výborně se hodí kombinovaná s některou z výše uvedených bylinek, například se šalvějí, mátou či mochnou.

Šalvěj má dezinfekční a stahující účinky na naše dásně a celou ústní dutinu (vhodná je i při infekcích a bolestech v krku). Léčivou ústní vodu si můžeme připravit buď ze samotné šalvěje, nebo ji kombinovat s jinými bylinami.

Velmi účinná je i čerstvá šťáva nebo listy z aloe vera, ale i jiných tučnolistých rostlin, jako například z aloe aborescens či netřesku skalního. Šťávou nebo řezem listu potíráme 3x denně dásně.

Máta je další vhodnou bylinkou v prevenci parodontózy, i její výtažky najdeme v mnoha pastách na zuby a ústních vodách. Lze z ní připravit nálev či odvar na proplachování úst nebo ji pro posílení působení kombinovat se šalvějí.

Propolis pomáhá při zánětech dásní, kdy se asi lžička propolisu ponechá v ústech několik hodin před zuby.

Zdroj: Nemoci dásní

Diskuze

V diskuzi BOLAVÉ OČI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dorotka.

Nějaká babská rada, na bolavé oči, slyšela jsem, že pomáhá šalvějový obklad..má někdo zkušenosti?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Natálie.

Dva sáčky s černým čajem spařte vroucí vodou a nechte 2 minuty louhovat. Potom už jen vymačkejte vodu a na 10 minut přiložte na oči. Třísloviny v čaji by měly otok zmírnit.

Zdroj: diskuze Oteklé oči

Slanost v ústech u dětí

Slanost v ústech u dětí může být způsobena špatnou skladbou potravin. V dětském věku by dítě mělo minimálně konzumovat uzeniny, které jsou přesolené a dětem škodí. Další možností slané chuti v ústech u dítěte může být zvracení. Slaná pachuť v ústech u dětí vzniká rovněž po antibiotikách.

Zdroj: Slano v ústech

Diskuze

V diskuzi ZTRATA CHUTI V USTECH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Viera.

Byla jsem na orl ztratila jsem chuť v ústech spíše mam sladko v ústech kouřim a mam obavy

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Ztrata chuti v ustech

Zánět dásně

Zánět dásní lze snadno diagnostikovat, problém však spočívá v tom, že spousta lidí s ním žije, aniž by si nějakých příznaků všimli a považovali je za varování. V případě, že dásně a zuby bolí, jde spíše o signál, že je již zánět v plném proudu a je napadena kost.

Gingivitida je zánět sliznice dásně, který se projevuje krvácivostí z dásní při čistění zubů, krev se může objevit na kartáčku nebo je při vyplivnutí pasty přítomna narůžovělá tekutina a je zřejmý zápach z úst. Tomuto problému lze předcházet pravidelnou hygienou mezizubních prostorů.

Periodontitida je zánět vazivové tkáně okolo zubního kořene.

Paradontitida je stadium, které je již vážné, protože dochází k postupnému mizení dásní a bakterie napadají čelistní kost, kde jsou uloženy zuby. Jestliže se nezačne včas léčit, hrozí vypadání zubů. Léčba spočívá v nasazení antibiotik a případném chirurgickém zákroku, kdy se postižená část tkáně odstraní, aby se zabránilo dalšímu šíření infekce.

Zdroj: Nemoci dásní

Poradna

V naší poradně s názvem OTOKY TRHÁNI ZUBU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jindra.nouzecka.

Byla mě operována uzdička a pravá pulka dásně.Bolí to i když to bylo provedeno25.10.Otok se zvětšuje.Mám dělat výplachy a ledovat?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Co máte dělat po operaci dásně vám může nejlépe říci váš ošetřující lékař, protože zná váš stav a okolnosti kolem vašeho problému v ústech. Ledování je na otoky dobré. K udržení zdravého hojení se doporučují výplachy pomocí odvaru z heřmánku. Zůstaňte v kontaktu se svým lékařem a průběžně s ním konzultujte svůj stav na pravidelných kontrolách.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Otoky trháni zubu

Hořko v ústech po ránu

Hořkost v ústech po ránu nelze jednoznačně přisoudit tomu kterému onemocnění. Někdy je způsobena potravinami, nejrůznějšími léky a dost často také stresem či nemocí. I rozvoj různých onemocnění, například roztroušené sklerózy, může souviset s hořkostí v ústech. Vhodné je doplnit minerály a vitamíny a zbavit se stresu. U lékaře můžete požádat o celkovou prohlídku s krevními testy.

Zdroj: Hořko v ústech

Poradna

V naší poradně s názvem SLIZNICE JÍCNU OBNOVA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Bohacek.

Má někdo zkušenosti s léčbou popálené sliznice jícnu po chemoterapii ? Jak obnovit sliznici - čím ? Děkuji. Pište prosím na meil !

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Chemoterapie může poškodit buňky ve sliznici, čímž dochází k zánětu (mukositida). Chemoterapie může způsobit bolestivé vředy, krvácení a infekce v jícnu. Mukositida je obvykle dočasná a zmizí do několika týdnů po ošetření chemoterapií.
Obtížné nebo bolestivé polykání, pálení žáhy nebo bolest v horní části břicha (v nadbřišku) by měly být oznámeny lékaři. Bolest způsobená zánětem jícnu (ezofagitida), může vadit při jídle. Někteří lidé proto musí dočasně změnit své stravovací návyky nebo užívat léky proti bolesti, pokud mají potíže s polykáním nebo polykání je pro ně bolestivé. Zůstaňte proto v péči svého lékaře a snažte se společně toto období překonat, než se sliznice jícnu zahojí.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Sliznice jícnu obnova

Domácí léčba suchosti v ústech

Pomoci může cucání bonbonů, žvýkání žvýkaček. Další možností je zvýšení vzdušné vlhkosti. Je možné též užívat umělé sliny před jídlem. Také jsou dobré inhalace, které zvlhčí sliznici v ústech i krku. Nutné je léčit základní onemocnění, pokud je diagnostikováno.

Zdroj: Co značí sucho v ústech

Diskuze

V diskuzi BOLAKY NA RTECH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lucie.

dobry den dela se mi na spodnim rtu bolak ktery mokva a praska a tece s toho krev a hnis. dr me leci pednisonem ale ted se mi ten bolak udelal po 5 denni pauze znova. da se to lecit i necim jinym nez temi leky??? moc dekuji za radu

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Marie.

poraďte mi prosím čím mám léčit bolavé rty,dr.reumatolog mne léčí kvůli arthroze nohy-chodidla prednisonem,teď synthetickým trexanem a arthrilomem....může to mít s onemocněním rtů souvislost?

Zdroj: diskuze Bolaky na rtech

Slano v ústech u dětí

Pocit slanosti v ústech u dětí může být způsoben špatnou skladbou potravin. V dětském věku by dítě mělo minimálně konzumovat uzeniny, které jsou přesolené a dětem škodí. Další možností slané chuti v ústech u dítěte může být zvracení. Slaná pachuť v ústech u dětí vzniká rovněž po antibiotikách.

Zdroj: Slaný pocit v puse

Poradna

V naší poradně s názvem POCIT ZELEZA V USTECH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel IVANA.

dobrý den,před týdnem jsem začala užívat železo.novoferrin a od včera mám nepříjemný pocit v ústech,jakoby železitý.Je možné,že to souvisí s přísunem železa v práškách.Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Pachuť železa v ústech je běžný vedlejší účinek při užívání potravních doplňků se železem. Důležité je užívat kapsli se železem ráno po probuzení a dobře ji vždy zapít čistou vodou nebo zředěným 100% džusem. Po té (asi za půl hodiny) je třeba se normálně najíst vydatnou snídaní. Tím by se měly tyto nepříjemné pocity pachuti po železe zmírnit.

Zdraví Cempírek

Zdroj: diskuze Pocit zeleza v ustech

Bolestivé dásně

Někdy stačí zrníčko z housky nebo ostrý drobek, který se zabodne do dásně, a za chvíli bolestí doslova lezete po zdi. Rozjede se tak zánět, který už stejně máte, jen jste mu nevěnovali pozornost. I malý neřešený zánět ale může přerůst v parodontitidu, která pak zatíží nejen pacienta, ale i rozpočet zdravotnictví. Se záněty však nesouvisí jen parodontitida, je to často i nepříjemný zápach z úst. Zánět dásní bývá výsledkem nedostatečné domácí i profesionální dentální hygieny i zanedbávání preventivních prohlídek. Zdravé zuby a dásně jsou zrcadlem tělesného zdraví. Bolestivé dásně se také mohou projevit při opožděném prořezávání zubu.

Zdroj: Nemoci dásní

Hořko v ústech po antibiotikách

Většina antibiotik má nahořklou chuť, která způsobuje následný pocit hořkosti v ústech. Charakteristickým představitelem tohoto problému je například antibiotikum Klacid. Zde se doporučuje konzumovat při jeho užívání dostatečné množství jogurtů. U citlivějších jedinců a dětí je často nutné jej nahradit jiným adekvátním lékem.

Zdroj: Hořko v ústech

Sucho v ústech v noci

Sucho v ústech v noci není neobvyklý stav – lidem se vlivem uvolnění při spánku pootevřou ústa a sliznice vysychá. Nejde tedy obvykle o žádnou nemoc.

Pokud však trpíte suchem v ústech, máte vyschlé rty, tmavou moč, problémy s močením (jen málo a s velkými přestávkami) a bolesti hlavy, jedná se o dehydrataci. Více než 70 % našeho těla je tvořeno vodou, a pokud tělo nemá dostatek vody na své fungování, projevuje únavu. Při dehydrataci se také snižuje objem krve a srdce musí pracovat usilovněji, aby čerpalo stejné množství. Proto také rychleji dochází k únavě organismu. A pokud navíc pociťujete žízeň, jde už o vážný stav dehydratace. Dospělý člověk potřebuje vypít přibližně tři litry tekutin denně, nemusí to být jen voda, tekutina je i polévka či čaj a obsahuje ji i spousta potravin jako ovoce (hrozny a meloun), i některá zelenina je plná vody (okurka), a dokonce i sýry se z jedné třetiny skládají z vody.

Zdroj: Co značí sucho v ústech

Sucho v ústech po marihuaně

Sucho v ústech je vedlejší účinek užití konopí a je nepříjemný, protože ruší při spánku, práci nebo mluvení. To, že konopí může způsobovat sucho v ústech, je známou skutečností už několik desítek, možná i stovek let. THC obsažené v marihuaně se chová obdobně jako anandamid, působením na receptory ve slinných žlázách tedy dočasně snižuje tvorbu slin. Působení rostlinných kanabinoidů na lidské kanabinoidní receptory má i určité vedlejší účinky, a to právě ono sucho v ústech. Sucho v ústech může být sice nepříjemné, ale stejně jako většina vedlejších účinků konopí je pouze dočasné a není nebezpečné.

Zdroj: Co značí sucho v ústech

Sucho v puse při stresu

S pocitem sucha v ústech se potýkají i psychicky labilnější lidé, když se dostanou do vyhrocené situace, v níž ztrácejí jistotu (tréma, strach ze zkoušky), a rovněž lidé trpící sociální fóbií. V obávané situaci postižený propadá panice, potí se, má sucho v ústech či trpí jinými tělesnými příznaky.

Zdroj: Co značí sucho v ústech

Co znamenají kusy sliznice po revizi

Kusy sliznice po revizi signalizují silné krvácení, které je komplikací s nutností výkon opakovat. Je důležité podat léky na zástavu krvácení.

Zdroj: Kyretáž děložní sliznice


Autor obsahu

Mgr. Světluše Vinšová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP