Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

BOLAVE KYČLE A JÍZDA NA KOLE

OBSAH

Jízda na kole

Jízda na kole je opravdu vhodnou rehabilitační technikou při léčbě artrózy.

Zdroj: Kde bolí artróza kyčle

Diskuze

V diskuzi PRADAXA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel 123.

přidejte do stravy chia seminka goju jablečny ocet a vice se pohybujte jizda na kole chozeni dodržujte pitny režim

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jaroslav.

To jste vymyslel sám? Jezdit na kole s nadváhou? To bych si tu prostatu asi rozmačkal. Chia semínka? Kolik? Goja? Co to je? Pitný režim? Ano, vypiju denně cca 3 - 4 litry vody. Více se pohybovat? Souhlasím, chodím pravidelně na delší procházky cca 3 km denně. Jiná pohybová aktivita není možná, jelikož mám silnou srdeční aritmii. Takže opravdu rada nad zlato! Ale i tak děkuji! :-)

Zdroj: diskuze Co jíst při ředení krve

Bolest kyčle při sezení

Pokud se vyskytuje bolest kyčle při sezení, je nejdříve nutné ortopedické vyšetření, protože potíže mohou být i z oblasti bederní páteře, což bývá častější.

Zdroj: Bolavé kyčle

Poradna

V naší poradně s názvem CHŮZE,JÍZDA NA KOLE,PLAVÁNÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Swobodová.

Dobrý den,mám ještě jeden dotaz:na neprůchodnost cév v levé noze 3.st. a v pravé noze 1.st.užívám ráno 2 ks Detralex a nosím kompresní punčochy.Mám doporučení také na chůzi,jízdu na kole a plavání.Prozatím mohu jezdit doma na rotopedu a chodit,ale nevím,jak dlouho denně,poradíte mi?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Posílení svalů lýtkové pumpy je prospěšné a proto byste tyto aktivity měla dělat co nejčastěji, podle toho jak vám to dovolí váš zdravotní stav. Vhodné je také zařádit cviky na posílení lýtkových svalů pomocí výponů na špičkách třeba na hraně schodu. Vhodné je také několikeré vyhřátí spodní části dolních končetin horkou vodou a pak jejich schlazení (taková minisauna na nohy). Při odpočinku je dobrý krátkodobý sed v kleče a zvedání nohou vzhůru, například vleže zvednout nohy a opřít je o stěnu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Chůze,jízda na kole,plavání

Bolest kyčle od páteře

Bolest kyčle od páteře může souviset s onemocněním páteře, ale i kyčle. Stává se, že se odlehčuje bolavá končetina a tím se zhorší naopak bolest v jiném místě nebo kloubu. Příčina je tedy mechanická, způsobená nerovnoměrným zatížením.

Zdroj: Bolavé kyčle

Diskuze

V diskuzi ZÁNĚT ŽIL NA NOZE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zuzana.

chtela bych vedet,jak muzu zarezovat nohu po zanetu zil,spojeny s erysipelem,tyden po lecbe,muze byt jizda na kole,nebo jen chuze ? dekuji za odpoved

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Zánět žil na noze

Co znamená bolest kyčle a třísla

Bolest kyčle a třísla může signalizovat svalový spasmus po přetížení při cvičení v průběhu přitahovače stehna. Někdy pomůže rehabilitace, také je vhodné ultrazvukové vyšetření, které by mělo případné patologické změny vyloučit.

Zdroj: Bolavé kyčle

Diskuze

V diskuzi UZIVANI W ARFARINU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Nechybova.

Dobrý den.skoro rok uzivam warfarin a přibrala jsem 7kilo.přitom se SPATNE redim ,při 4mg MAM KVIK 1.58 při zvýšení na 5mg 1.78 a s každým miligramem jdou kila opět nahoru.již rok přísně dodržují TE nekonzumuji nevhodné potraviny a mám zhoršením funkcí ledvin a problémy s kovovým měchýře.vážím UŽ 104 kg a trapim se.můj lékař o změně léků nechce ani slyšet.jak mohu sama napomoci řešení krve a tím snížit dávky w arfarinu?dekuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Nikola.

Po warfarinu se netloustne. Tloustne se při nadbytku jídla a nedostatku pohybu. Základní pravidlo -> více se hýbu = více jím. Pro hubnutí buďto omezte příjem potravy a nebo zintezivněte pohyb. Vhodný pohyb jsou procházky v přírodě, jízda na kole, plavání, atd.

Zdroj: diskuze Warfarin+Pivovarské kvasnice

Co znamená bolest kyčle při ležení

Bolest je vždycky signálem, který nás má upozornit, že v našem organismu není něco v pořádku. Bolest kyčlí v žádném případě normální není. Je důležité navštívit lékaře, který zjistí příčinu onemocnění.

Zdroj: Bolavé kyčle

Poradna

V naší poradně s názvem LEKY NA SKLIDNENI A NA SPANI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Maria Sulcova.

Mam problémy se spánkem. Pouzila jsem léky s medunky , čaj ,tak léky kde byla meduňka a hrozné me nadymalo.Tři dni sem mnela problémy ze zazivanim.Potrebovala bych poradit jestli existuje něco na spaní a uklidneni.mám astma zvětšené srdíčko lecim se na vysoký tlak a cholesterol.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Na spaní je nejlepší předchozí námaha a z ní pramenící únava. Když z nějakého důvodu nemůžete vykonat každý den trochu námahy (procházka, chůze do schodů, jízda na kole a podobně), tak vyzkoušejte užívání přípravku Melatonin. Melatonin je tělu vlastní hormon, který přirozeně navozuje spánek. Melatonin je možné běžně koupit tady: www.zbozi.cz/hledani…

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Leky na sklidneni a na spani

Co znamená bolest kyčle a stehna

Pokud se vyskytne lokální nález v místě bolesti stehna, je namístě zhodnocení hybnosti kyčelního kloubu a provedení kontrolního ultrazvukového vyšetření v několika polohách kyčle a kolena. Podle výsledku se potom určí další postup a pohybová fyzikální léčba na rehabilitaci.

Zdroj: Bolavé kyčle

Diskuze

V diskuzi BOLAVÉ OČI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dorotka.

Nějaká babská rada, na bolavé oči, slyšela jsem, že pomáhá šalvějový obklad..má někdo zkušenosti?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Natálie.

Dva sáčky s černým čajem spařte vroucí vodou a nechte 2 minuty louhovat. Potom už jen vymačkejte vodu a na 10 minut přiložte na oči. Třísloviny v čaji by měly otok zmírnit.

Zdroj: diskuze Oteklé oči

Cviky proti bolesti kyčle

Jóga dokáže zázraky. Pokud se jí budete pravidelně věnovat, budete se velmi brzy cítit opravdu skvěle. V těchto videích se dozvíte, jak provádět cviky na uvolnění kyčlí i křížového svalstva. Začněte myslet na něco příjemného a pusťte se do cvičení.

Zdroj: Bolavé kyčle

Poradna

V naší poradně s názvem TRAZODONI HYDROCHLORIDUM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Mariejackova.

Prosím o laskavé sdělení- trpím vážnými poruchy spánku, budím se už po dvou-max.3 hod.Zoplpidem mi sice pomůže usnout, za2-3 hod jsem stejně vzhůru a většinou už neusnu.Po poradě s lékařem mi přidal Azohoneurax 75mg, protože se dlouhodobě potýkám i s úzkostmí.Mohu brát Azoneurax ráno, aspoň než se mi upraví spánek nebo večer oba léky najednou?
Kontraindikaci obou léků jsem nikde nenašla.

Děkuji za odpověď a přeji hezké předjarní dny.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Zkuste začít pomalu s citem sportovat. Procházky v přírodě, jízda na kole, jóga, plavání, sauna, to vše jsou velmi příjemné činnosti, které vás unaví a přirozeně prodlouží váš spánek. Také byste měla navštívit jiného (nového) psychiatra, který by vám pomohl pochopit účinky antidepresiv a léků na spaní a třeba najít jinou kombinaci léků, než máte nyní. Dle zdravotního zákona máte možnost využít nezávislé konzultace s druhým lékařem specialistou. Využijte toho. Více hlav více ví.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Trazodoni hydrochloridum

Z jaké příčiny kyčle bolí

V případě problémů s kyčlemi se začínají objevovat bolesti kyčlí. Na začátku se často jedná pouze o občasné bolesti, které se často objevují po námaze (práce na zahrádce, sport a podobně). Může se také jednat o stálé bolesti, které nás trápí během celého dne. U někoho se mohou bolesti začít objevovat například až poté, co ujde určitou vzdálenost.

Zdroj: Bolavé kyčle

Co je to impingement kyčle

Impingement kyčle je bolestivé funkční onemocnění v subakromiálním prostoru, způsobené nepřiměřeným zatěžováním měkkých tkání (šlachy, vazy) v oblasti kyčelního kloubu. Bolest je způsobena přetížením a opakovaným drážděním svalů. Dochází k postupné mikrotraumatizaci svalů rotátorové manžety a zánětu tíhového váčku. Dlouhodobé přetěžování měkkých tkání a kloubního pouzdra může postupně vést od vzniku funkčního problému (přetížení svalů, šlach, tíhových váčků) až k problému strukturálnímu (trhliny ve svalech, ztráta elasticity vazů). To také vede od mírného omezení a bolesti v oblasti kyčle až k významnému omezení pohyblivosti, bolestem v klidu a ve spánku.

Zdroj: Bolavé kyčle

Poradna

V naší poradně s názvem CELULITÍDA - KOFEÍN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Nikola.

Dobrý den,
chtela jsem se zeptat tedy kofeín taky pomáha k výsktu celulitídy? nadměrní uživání? Já piju kafé raz za den nebo i někdy jednou za 3 dny, celulitídu jsem nikdy neměla až na poledního půl roku, už 6 rok chodím ke konim a vždy jsme makali i přes zimu, ale tuhle zimu jsme u koní nebyly, byly fujavice a 2-3 měsíce se nic nedelalo, taky jsem přibrala asi 4 kilá po zime, a bylo tam i málo pohybu tak se domnívam že to je určite tím nedostatkem pohybu. Tak bylo psano někdecže se celulitida může vytvářet i kvůli anatikoncepci je to pravda?

Díky za odpovědi

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Celulitida přichází s věkem. Podporuje ji přibírání na váze a necvičení. Tím, jak se hromadí tuk pod kůží, vznikají nerovnoměrné ďůlky. Nejčastěji se to projevuje na stehnech a na hýždích. Káva pomáhá proti celulitidě, ale ne sama o sobě. Káva obsahuje kofein, který zrychluje krevní oběh a ve spojení s intenzivním pohybem dokáže odbourat podkožní tuk. Chcete-li se zbavit celulitidy, tak začněte sportovat. Ideální je běh na jednu hodinu. Pak posilování svalů celého těla ve fitness. Pomáhá také jízda na kole po dobu několika hodin denně. A samozřejmě je nutné přizpůsobit stravu, kde je nutné omezit přijímané tuky a vyřadit přílohy u večerních jídel.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Celulitída - kofeín

Bolavé ucho u psa

Bolavé ucho u psa má mnoho příznaků, většinou má pes hlavu skloněnou k jedné straně, což signalizuje, o jaké ucho se jedná. Když psa trápí zánět zevního zvukovodu, třepe s hlavou a každou chvíli si packou otírá ucho, z něhož mu vytéká páchnoucí maz.

Zdroj: Bolavé ucho u psa

Diskuze

V diskuzi BOLAKY NA RTECH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lucie.

dobry den dela se mi na spodnim rtu bolak ktery mokva a praska a tece s toho krev a hnis. dr me leci pednisonem ale ted se mi ten bolak udelal po 5 denni pauze znova. da se to lecit i necim jinym nez temi leky??? moc dekuji za radu

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Marie.

poraďte mi prosím čím mám léčit bolavé rty,dr.reumatolog mne léčí kvůli arthroze nohy-chodidla prednisonem,teď synthetickým trexanem a arthrilomem....může to mít s onemocněním rtů souvislost?

Zdroj: diskuze Bolaky na rtech

Co znamená kyčel IIA

IIA znamená druhý stupeň degenerativních změn. Při artróze dochází k postupnému zužování, zmenšování kloubní štěrbiny, vznikají nejrůznější výrůstky na přilehlých kostech – to vše vede k bolestem při pohybu a ke zhoršené funkci kloubu. Subchondrální osteoskleróza znamená degenerativní postižení kosti, která těsně přiléhá ke kloubu.

Zdroj: Bolavé kyčle

Možné příčiny bolesti kyčlí

Bolest kyčle nám ukazuje, že něco není v pořádku. Za bolestmi kyčelního kloubu může stát některá z níže uvedených příčin:

  • dlouhodobé přetěžování kloubů – velmi časté u těžce pracujících lidí a u sportovců
  • koxartróza – dochází až k omezení hybnosti; bolest často vystřeluje jakoby do třísel
  • dysplazie kyčlí
  • luxace kyčle
  • Perthesova choroba
  • artróza – dochází k úbytku chrupavčité tkáně v kloubu

Léčba se bude lišit podle toho, jaká je příčina těchto bolestí. V léčbě se využívá odlehčení kyčlím. Používají se také přípravky na podporu chrupavčité tkáně. Na začátku se často volí konzervativní léčba, ale v některých případech může být jediným řešením výměna kyčelního kloubu.

Další příčinou bolestí kyčelního kloubu je úraz, řídnutí kostí, nádor anebo zánět.

Zdroj: Bolavé kyčle

Bolavá kyčel

Nejčastěji se bolest kyčlí vyskytuje u artrózy. Artróza (osteoartróza) je bolestivé onemocnění kloubů, které velmi často postihuje lidi zhruba od 50 let věku. Statistiky hovoří až o 80 %, s věkem nárůst onemocnění ještě stoupá. Neznamená to však, že artrotickými příznaky nemohou trpět i lidé podstatně mladší. Artrózou jsou postiženy nejčastěji velké klouby, páteř a některé malé klouby rukou. Nemoc se projevuje nejen bolestí, ale i omezením funkčnosti kloubů. Léčba artrózy kyčelního kloubu je často chirurgická ve smyslu osteotomie či totální endoprotézy kyčelního kloubu. Lehčí stupně artrózy kyčelního kloubu lze zvládnout pomocí medikamentů a rehabilitace. Více se o této problematice dozvíte zde: https://www.ceskaordinace.cz/artroza-kycle-ckr-1056-9386.html

V těhotenství se bolest kyčle obvykle vyskytuje až ve třetím trimestru, ale může se objevit i dříve. Do jisté míry je přirozená, ale může být způsobena i zhoršením předchozích, i nerozpoznaných, zdravotních problémů vlivem těhotenských změn v organismu ženy. Na bolest kyčlí má vliv především nárůst tělesné hmotnosti, oslabení břišního a zádového svalstva, utlačení nervů a vyšší hladiny hormonů (estrogeny, progesteron a relaxin). V důsledku působení uvedených hormonů dochází k prosáknutí vazů a kloubních pouzder a rozvolnění kloubů. Ke konci těhotenství se rozšiřuje pánev, povoluje stydká spona, otevírá se porodní kanál a žena používá při pohybu takzvanou kachní chůzi. Pro těhotnou ženu může být především v posledních měsících pohodlné spaní s kojícím polštářem mezi koleny. Vhodnou volbou bývá i cvičení pro těhotné, jedná se o protahování a jemné posilování. Některým těhotným ženám pomáhá nošení těhotenského pásu z pružného materiálu, který podpírá rostoucí bříško.

U některých žen pokračuje bolest kyčlí také po porodu, kdy se trápí s nabranými kily během těhotenství. Klouby neunesou silnou zátěž a začínají vypovídat svou službu. Aby žena předešla operaci a novému umělému kyčelnímu kloubu, měla by se nad svou životosprávou zamyslet. Důležité je začít zdravě a správně jíst, mít dostatek pohybu, který odpovídá věku a zdravotním možnostem ženy. Z oblasti sportu je vhodný například nordic walking, který při chůzi s hůlkami tolik nezatěžuje klouby, dále jízda na kole nebo plavání.

Bolest kyčlí se nevyhýbá ani dětem. Děti může trápit bolest kyčle nejčastěji v předškolním věku, kdy dítě rychle roste a objevují se růstové bolesti. Bolest kyčlí v mladém věku se vyskytuje v případě, že se dostavilo onemocnění nebo vrozená vada, kterou je zapotřebí konzultovat s odborníkem, tedy ortopedem.

Zdroj: Bolavé kyčle

Koxartróza léčba

V prvních stadiích je vhodné upravit režim, kdy je pro pacienta vhodná změna pohybu, jako výhodné se jeví omezení přetěžování, ze sportů se doporučuje jízda na kole či plavání. U obézních pacientů je nutná redukce váhy. Příznivý vliv může mít i rehabilitace, jejímž cílem je udržet rozsah pohybů, pokud to ještě jde. Při bolestech se podávají analgetika či nesteroidní antirevmatika k tlumení bolesti a zánětlivé reakce. Dobrý efekt má i obstřik kloubu kortikoidy. Nejúčinnější léčbou, zejména v pozdějších stadiích, je náhrada kloubu totální endoprotézou (TEP). Význam má i rehabilitace. Z farmakoterapie se podávají antiflogistika-analgetika, eventuálně preparáty obsahující mukopolysacharidy chrupavky (hyaluronovou kyselinu, chondroitinsulfát). V poslední době se stále více osvědčuje léčba rázovou vlnou, která má rychlý efekt. Jsou důležité i ortopedické pomůcky, a to bandáže a ortézy, hole a berle.

Zdroj: Koxartróza

Chondroitin sulfát na bolavé klouby 

Chondroitin sulfát se používá se na degenerativní onemocnění kloubů, jakou je kolenní, prstní kloub a na artrózu, kde je nejvíce efektivní v počáteční fázi nemoci. Redukce váhy a cvičení může také pozitivně ovlivnit průběh nemoci.
 

Zdroj: Chondroitin sulfát na bolavé klouby

Zánět kyčle

Burzitida (bursitis) je ortopedické onemocnění projevující se zánětem takzvané burzy, což je malý vak s kapalinou, který usnadňuje klouzavé pohyby mezi kostmi v kloubu. Její zanícení může mít na svědomí poranění, infekce, dna či revmatický stav.

Příznaky

Příznaky vždy souvisejí s primární příčinou:

  • • bolestivost a otok v oblasti postiženého kloubu
  • • ztuhlost související s otokem
  • • zarudnutí
  • • pocit horkosti v kloubu
  • • snížená pohyblivost v kloubu

Léčba

Léčba tohoto onemocnění je závislá na primární příčině, což znamená, že v případě zánětu je nutné nasadit radikální léčbu antibiotiky, které je možné podávat i nitrožilně. Naopak pokud je způsobena neinfekční příčinou, mohou se přikládat studené obklady, lze provést takzvanou punkci (odsátí tekutiny z kloubu), aplikuje se kortizon do kloubu. Při recidivách je možné burzu chirurgicky odstranit pomocí operace, přičemž po odstranění není hybnost kloubu nějak omezena.

Zdroj: Bolavé kyčle


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Michal Vinš


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP