Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

BOLEST BŘICHA PO JÍDLE A PRŮJEM

OBSAH

Jak léčit bolest břicha a průjem

Bolest břicha způsobenou průjmem lze léčit přípravkem proti průjmu Imodium (loperamidi hydrochloridum) nebo Reasec (diphenoxylati hydrochloridum). Trvá-li průjem více než 24 hodin nebo trpíte-li bolestmi a křečemi, navštivte svého lékaře. Průjem můžete zmírnit změnou stravy. Pijte dostatečné množství tekutin s obsahem minerálů, aby nedocházelo k dehydrataci. Vhodné jsou například nápoje bohaté na draslík, jako ovocné šťávy či nápoje pro sportovce.

Zdroj: Bolest břicha

Diskuze

V diskuzi UMÍSTĚNÍ SLINIVKY BŘIŠNÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jaroslav.

T
bolest pod levým žebrem hlavě po jídle a pití,stolice, bolest zad kolem plotýnek, nepravidelná,ale tuhá bez bolesti břicha. Je to slinivka nebo jiný orgán?? děkuji za odpoved,

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Umístění slinivky břišní

Bolest břicha po jídle

Pokud souvisí vaše bolesti s jídlem, je nutné shromažďovat informace o jídle, ale i charakteru a místě bolestí. Jedině tak může lékař dojít k přesnějšímu závěru a navrhnout vhodnou léčbu. Vředy lze rozpoznat podle bolesti vznikající při jídle nebo krátce po něm a vyskytující se pod dolním okrajem hrudní kosti. Vznik vředů souvisí také se stresem, alkoholismem, kouřením, častým přísunem kofeinu, nepravidelnou a nevyváženou stravou, někdy za jejich vznik může i genetika. Při kyselém, kořeněném nebo smaženém jídle se bolesti stupňují, zatímco po konzumaci mléčných a zásaditých přípravků proti žaludečnímu překyselení mohou ustupovat. Obdobným projevem lze charakterizovat i žlučníková či slinivková onemocnění. Kolika žlučníku se objevuje po konzumaci tučných pokrmů, a to až v řádu několika hodin. V zažívacím traktu se totiž při dodání tuku vyplaví hormony, které podněcují žlučník k výdeji žluči. Ta je při trávení tuků nezbytná, avšak objeví-li se v cestě překážka (například v podobě kamene), zareaguje žlučník dalšími a dalšími stahy, které způsobují pacientovi silné bolesti a záchvat. Produkty slinivky břišní se na trávení podílejí prostřednictvím enzymů, činnost slinivky pak vyvolá přítomnost potraviny v žaludku a dvanáctníku. Pokud je však pankreas zasažen nádorem či zánětem, vzniká bolest po každém jídle, objevit se může i průjem. Pacienti popisují bolest jako ránu dýkou a krátkou úlevu přináší jen poloha na všech čtyřech.

Pokud máte bolesti břicha po jídle delší dobu, vyhledejte co nejdříve svého praktického doktora. Ten vás pak pravděpodobně pošle na oddělení chirurgie či gastroenterologie. Včasná diagnóza je nutná především u slinivkových chorob, kvůli bolestem však většinou pacienti návštěvu lékaře příliš neodkládají.

Zdroj: Bolest břicha

Poradna

V naší poradně s názvem BABSKÉ RADY PO JIDLE KRUČÍ BŘIŠE MAM PRUJEM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jozef Meszaros.

Dobry den prosim o radu jak se najím za chvili začně kručet břiše a musim vyhledat vece a mám prujem mužete poradit.pozdravem J Meszaros

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Zkuste 10 dní užívat lék na průjem - Smecta. Když to nepomůže, tak doporučuji nechat si vyšetřit žlučník a slinivku. To jsou dva orgány, které vylučují trávící enzymy a jejich nefunkčnost by mohla zapříčinit tyto stavy. Nebraňte se také vyšetření vaší stolice, zdali máte v rovnováze střevní mikroflóru.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Babské rady po jidle kručí břiše mam prujem

Bolest břicha pod pupkem

Bolest v oblasti pupku může charakterizovat střevní problémy, namožené břicho, ale i břišní kýlu. V případě, že bolest přetrvává a pohmatem je možné cítit nějaký výstupek, je nezbytná návštěva lékaře. Pokud nejde o výše uvedenou kýlu, lze provést jemnou břišní kruhovou masáž nebo použít k uvolnění mast určenou k problémům s nadýmáním.

Zdroj: Bolest břicha

Diskuze

V diskuzi BOLESTI BŘICHA A PRŮJEM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Silvie.

Dobry den ma dcera ma bolesti bricha a ma zlutej prujem pohly busted poradit?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Lucasice.

Na žlutý průjem vám neporadím ale co se týče bolesti břicha a špatného zažívání tak mě moc pomohlo pravidelné užívání psyllia. Zkuste jí ho dávat s léky na průjem a snad se to vše srovná.

Zdroj: diskuze Bolesti břicha a průjem

Bolest břicha po sexu

Bolestí břicha po sexu se u žen může projevovat zánět dělohy, děložního čípku, zánět močového měchýře nebo močových cest. U nemocí, které souvisejí s trávicím traktem, se mohou bolesti stěhovat a vyskytovat se v různých částech břicha. V takovém případě jde povětšinou o nahromadění střevních plynů a toxinů. Tento stav nevyžaduje žádnou léčbu. Doporučuje se pohyb, aby došlo k odchodu nahromaděných plynů. Přidají-li se jiné příznaky, je důležitá návštěva lékaře.

Zdroj: Bolest břicha

Varovné příznaky hemoroidů

  • Krev ve stolici,
  • Dlouhodobý průjem, zácpa,
  • Zvýšená plynatost,
  • Bolesti břicha,
  • Dlouhodobé nevysvětlené bolesti zad.

Zdroj: Jak zatočit s hemoroidy

Diskuze

V diskuzi ZELENÝ PRŮJEM PO NARKÓZE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petr Chudák.

Dobrý den, manželce (60 let) vyoperovali nádor prsu, dostala ale druhý den po prvním jídle
(půl suchého rohlíku) zelený průjem. Může to mít souvislost s narkózou nebo stresem ?
6 týdnů po diagnóze karciomu se velmi bojí, navíc má 2 roky potíže s trávením, dosud
ale lékař nic nezjistil. Děkuji za odpověď

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Zelený průjem po narkóze

Bolest břicha pod žebry

V takovém případě se může jednat o podrážděný žaludek, žaludeční vřed, onemocnění jícnu, cévní komplikace nebo i o infarkt myokardu. Dále pak takto lokalizovanou bolest může způsobovat psychický stres nebo onemocnění, které je v souvislosti s páteří. Jedná-li se o bolest, která se rozprostírá v celkovém pruhu, je nutné ihned volat záchrannou službu, neboť by mohlo jít o zánět pobřišnice. Léčba je vždy individuální dle stavu pacienta.

Zdroj: Bolest břicha

Diskuze

V diskuzi DIAGNOSTIKA PSA PODLE STOLICE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdenek.

dobry den,pes springl spanel,v klidu po jidle stolice normal,při venceni odpoledne dost beha třeba 4x je to jak prujem.je to normalni.Krmim rano a odpoledne po venceni kol.17-18 hod. .Dekuji Krejci

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Diagnostika psa podle stolice

Bolest jater po jídle

Příznaky poškození jater jsou většinou velmi nespecifické, což znamená, že se vyskytují u více nemocí. Jedním z takových prvních příznaků poškození jater je dlouhotrvající únava. K té se také často připojuje nechutenství a nesnášenlivost tučných a těžko stravitelných jídel. Tato jídla játra zatěžují, a tak je tělo samo odmítá, aby poškozeným játrům ulevilo.

Zdroj: Bolest jater

Zimnice s bolestí břicha

Zimnice a bolest břicha mohou být příznakem intoxikace a střevní infekce. Doporučuje se použití absorpčních tablet (aktivní uhlí a podobně), které absorbují toxiny v těle.

Zdroj: Zimnice

Diskuze

V diskuzi KRVÁCENÍ Z UCHA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Miluše Žáková.

Už tři dny mě bolí hlava, v pátek průjem i teplota, v sobotu už se mi průjem zlepšil, bolest hlavy stále a dnes večer jsem začala krvácet z ucha, bublá mi v něm a když si tam sáhnu tak vytřu krev. Děkuji za radu Miluše Žáková

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Krvácení z ucha

Menstruační bolesti

Bolestivá menstruace neboli dysmenorea některé ženy téměř vyřazuje z běžného života, podléhají nervozitě, jsou bez nálady. Není divu, silné bolesti břicha při menstruaci jsou někdy opravdu velmi nepříjemné a útěcha, že to za pár dní přejde, nepomáhá.

Bolesti břicha, zad, nohou, prsou nebo hlavy se při menstruaci střídají a bolestivé křeče přicházejí ve vlnách a bez varování. Někdy je bolest břicha doprovázena i zvracením. Bolestivou menstruací trpí kolem 75 % žen převážně ve věku do 25 let. Mnoho žen se menstruačních bolestí zbaví porodem, ale některé ženy trpí bolestmi každý cyklus až do klimakteria (přechodu).

Zdroj: Babské rady na bolest břicha při menstruaci

Poradna

V naší poradně s názvem ŽLUTÁ STOLICE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel ADELA HOLCOVA.

mam tak strasne bolesti a krece a po kazdem jidle bud zvracim ale vetsinou prujem zluty a hlenovity krev mam v poradku a vcera jsem byla na ultrazvuku a nic nekde nemam jsem tak zoufala ze pomyslym na nejhorsi

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Vyzkoušejte na měsíc detoxikační program od Antonie Mačingové. Zde je k tomu bližší info: www.ceskenemoci.cz/2…

Zdroj: diskuze Žlutá stolice

Bolest břicha na pravé straně

Silné a náhlé bolesti v oblasti pravého podbřišku zpravidla značí zánět slepého střeva, přesněji zánět červovitého přívěsku slepého střeva. V takovém případě je na místě vyhledat okamžitou lékařskou pomoc. Nemocný bývá v drtivé většině hospitalizován a podroben chirurgickému zákroku. U žen tato bolest může znamenat zánět vaječníku. Pokud se vyskytuje bolest uprostřed podbřišku, může se jednat například o onemocnění střev, takzvanou střevní chřipku (akutní gastroenteritidu), při níž se bolesti mohou objevovat v různých částech břicha, nebo také o onemocnění tlustého střeva či konečníku. U žen se takto může projevovat zánět dělohy nebo děložního čípku, u mužů pak onemocnění prostaty.

Zdroj: Bolest břicha

Diskuze

V diskuzi ZLUTY PRUJEM A BOLEST BRICHA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lucie.

Dobrý den,
už čtrnáct dní mě začalo bolet břicho o kolo pupku a žlutý prujem a ten stále trvá břicho už skoro nebolí co by to mohlo znamenat? Nemocná nejsem. Uvažovala jsem o tom,že bych se objednala na gastroskopii. Děkuji za radu

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Zluty prujem a bolest bricha

Zánět pobřišnice

Zánět pobřišnice je nejčastěji způsoben proniknutím látek ze zažívacího či vylučovacího systému mezi přítomné orgány. Jednoduše řečeno může dojít například k prasknutí slepého střeva, takže se natrávená potrava dostane do okolí orgánů a odtud klidně až do cév. Hlavním příznakem je bolest břicha, břicho je na pohmat tvrdé a bolestivé. Bolest se zhoršuje při pohybu, úlevu poskytuje pokrčení nohou. Následuje pocit na zvracení až zvracení, nechutenství, pocit plnosti, zvýšená teplota. Zánět pobřišnice se řadí mezi onemocnění akutní medicíny, jejichž zjištění vyžaduje neodkladnou lékařskou pomoc, chirurgické vyčištění břicha, hospitalizaci v nemocnici.

Zdroj: Bolest břicha

Menstruační bolesti mimo menstruaci

Menstruační bolesti po menstruaci mohou vznikat drážděním nervových zakončení v břiše. Dráždit mohou různé látky tělu vlastní i cizí, záněty, výrůstky, vředy až nádory.

Nejčastější příčiny jsou:

  • špatná strava, přejídání (kde je řešením ubrat na množství a zlepšit svou výživu);
  • poruchy menstruace (únava, bolest břicha, podbřišku, zad, kříže, beder, hlavy, otoky nohou, svědění pochvy, zvracení, podrážděnost, úzkost, lítostivost);
  • zánět slepého střeva (bolest břicha a pravého podbřišku citlivá na dotek, pocit na zvracení až zvracení, nechutenství, zvýšená teplota);
  • celiakie, alergie na lepek (bolest břicha, průjem, hubnutí, pocit plnosti, únava, krev ve stolici, kožní vyrážka);
  • dráždivý tračník (průjem či zácpa, silná potřeba vyprazdňování nejčastěji po jídle, bolest břicha, plynatost, pocit plnosti, deprese);
  • zánět žlučníku, žlučových cest a městnání žluče (bolest břicha, bělavá, mastná stolice, průjem, tmavá moč, žloutenka, svědění kůže, teplota, potíže s trávením);
  • zánět žaludku nebo gastroduodenální vřed (bolest břicha, nevolnost, zvracení, nechutenství, pocit plnosti, bolest hlavy, zápach úst, krev ve stolici);
  • střevní neprůchodnost, ileus (záchvatovitá, urputná bolest břicha, zvracení, absence stolice).

Další možné příčiny:

  • zánět močových cest (časté močení, pálení, bolest při močení, tmavá, zakalená, zapáchající moč, možná příměs hnisu či krve, bolest zad);
  • Crohnova choroba (únava, bolest břicha, průjem, nadýmání, teplota, hubnutí, krev ve stolici, bolest kloubů, žlučové, ledvinové kameny, zánět duhovky, bolestivé uzlíky v podkoží);
  • ulcerózní kolitida (únava, krev ve stolici, bolesti břicha, konečníku, bolestivý vleklý průjem i několikrát denně, plynatost, nadýmání, teplota, bolest kloubů, afty);
  • syndrom zvýšené propustnosti střeva (bolest břicha, pálení žáhy, nespavost, nadýmání, úzkost);
  • ledvinové, močové kameny (silná bolest zad, břicha, podbřišku až třísel, stehen, krev v moči, málo moči);
  • zánět slinivky břišní (bolest břicha, nadbřišku, horší po jídle, zvracení; u chronické formy: průjem, hubnutí, pocit plnosti, potíže s trávením, nechutenství, cukrovka I. typu);
  • žloutenka (žluté bělmo, pokožka a sliznice, tmavá moč, světlá stolice, bolest břicha, teplota, nechutenství, pocit plnosti, zvětšení jater, sleziny);
  • hepatitida (únava, bolest břicha, kloubů, nechutenství, teplota, žloutenka);
  • ztučnění, steatóza jater (střídání zácpy a průjmu, bolest břicha, únava, pocit na zvracení, nechutenství, pocit plnosti, zvětšení jater);
  • urputná bolest doprovází žlučové, žlučníkové kameny (urputné křeče břicha, žloutenka, svědění kůže, potíže s trávením, nevolnost, zvracení);
  • divertikulóza, střevní výchlipky (pocit plnosti, zácpa, plynatost, nadýmání, bolesti břicha);
  • zánět pobřišnice (bolest břicha, které je na pohmat tvrdé a bolestivé, pocit na zvracení až zvracení, nechutenství, pocit plnosti, zvýšená teplota);
  • rakovina tlustého střeva (střídání zácpy a průjmu, pocit plnosti, potíže s vyprazdňováním, krev ve stolici, únava, noční pocení, dlouhodobě zvýšená teplota, nechutenství, ztráta hmotnosti);
  • rakovina slinivky břišní (žloutenka, bolest břicha, nadbřišku, únava, noční pocení, zvýšená teplota, nechutenství, ztráta hmotnosti);
  • rakovina žaludku (únava, pocení, teplota, nechutenství, hubnutí, bolest břicha, nevolnost, zvracení i krve, zvětšení levé nadklíčkové uzliny, krev ve stolici).

Infekce:

  • salmonela, salmonelóza (průjmy až krev ve stolici, bolest břicha, hlavy, zvracení, dehydratace);
  • mononukleóza (žloutenka, tmavá moč, světlá stolice, bolest břicha, v krku, horečka, nechutenství, zvětšení jater, sleziny);
  • spála, skarlatina (bolest v krku, břicha, horečka, únava, zarudlá kůže, spálová vyrážka podobná husí kůži při chladu, nateklé, zvětšené mandle, malinový jazyk, nevolnost, zimnice);
  • roupy, enterobióza (svědění konečníku, oděrky, ekzém, horečka, nevolnost, bolesti břicha);
  • škrkavka, askarióza (zvracení, horečka, průjem, bolest břicha, bolest na hrudi, vykašlávání hlenů až krve);
  • tasemnice (bolest v podbřišku, průjmy, hubnutí, nechutenství);
  • legionářská nemoc (malátnost, horečka, bolesti břicha, hlavy, hrudi, kašel, průjem, zvracení);
  • tenkohlavec, trichurióza (často bezpříznaková, případně bolest břicha, nevolnost, průjem, zácpa);
  • cholera (silný průjem, bolest břicha, křeče v břiše, zvracení, dehydratace);
  • mor (bolest hlavy, končetin, břicha, horečka, zánět uzlin až jejich prasknutí, dušnost, modře zbarvené rty a kůže, vykašlávání černého hlenu).

Nemoci metabolismu a živin:

  • nedostatek železa (anémie, únava, motání hlavy, dušnost, omdlévání, pobledlost, padání vlasů, potíže s polykáním, trávicí potíže, závratě, pomalý růst nehtů, zlomeniny, obezita, nervozita);
  • nadbytek zinku z předávkování doplňky stravy (bolest břicha, potíže s trávením, průjem až zvracení);
  • anorexie, bulimie (ospalost, únava, závratě a omdlévání, podvýživa, vychrtlost, hubenost, popraskaná suchá kůže, bolest břicha, poruchy až vymizení menstruace);
  • nadbytek vitamínu A (může poškodit plod, bolest hlavy, kostí, břicha, nevolnost, zvracení, průjem, svědění kůže, padání vlasů, nepravidelná menstruace, poruchy zraku);
  • nedostatek vitamínu B3 (citlivost na světlo, bolestivá, podrážděná kůže, bolestivost jazyka a úst, únava, trávicí potíže, bolest břicha, průjem, ztráta hmotnosti, poškození nervů);
  • nedostatek vitamínu B5 (únava, podrážděná kůže, nespavost, snížená imunita, bolest břicha, nevolnost, zvracení, bolest hlavy, deprese);
  • nedostatek sodíku (dehydratace, trávicí potíže, bolest břicha, ztráta hmotnosti, poškození nervů, bolest hlavy, nízký krevní tlak, bušení srdce, poruchy nervů, deprese);
  • nadbytek železa (bolest břicha, potíže s trávením, průjem, zvracení, zvětšení, cirhóza, selhání, rakovina jater, střevní neprůchodnost, šok organismu);
  • nadbytek mědi (bolest břicha, potíže s trávením, průjem, zvracení, anémie, cirhóza jater, nedostatek zinku).

Další možné příčiny (od bolesti až po nemoci rozmnožovací soustavy):

  • premenstruační syndrom (bolest břicha, nadbřišku, podbřišku, až křeče, mohou se objevit bolesti prsou, otoky kotníků, kloubů, bolest hlavy, přecitlivělost, podrážděnost, změna sexuální touhy);
  • zánět dělohy (bolest podbřišku, kříže, beder, teplota, krvácení mimo menstruaci, výtok, poruchy menstruace, bolest, pálení při močení);
  • endometrióza (dlouhodobá až trvalá bolest břicha, podbřišku, zad, kříže, beder, krev v moči, bolestivá menstruace);
  • myomy dělohy (bolest břicha, podbřišku, zad, kříže, beder, bolestivá menstruace, krvácení mimo menstruaci);
  • zvětšená slezina (bolest břicha v levém podžebří, pocit plnosti v břiše);
  • samovolný potrat (bolest břicha, podbřišku, výtok, krvácení, teplota);;
  • srůsty, neprůchodnost vejcovodů (může být bolest v podbřišku, zad, v kříži, zácpa, nadýmání, bolestivá menstruace);
  • porucha funkce vaječníků (bolesti v podbřišku, bolestivá menstruace, případně bolest zad, v kříži, zácpa, nadýmání);
  • cysta vaječníků (porucha menstruace, bolest v podbřišku, může se objevit nadváha, akné, řídnutí vlasů);
  • zánět vaječníku, vejcovodu (teplota, bolest beder, v podbřišku, pálení při močení, nevolnost, bolestivá menstruace, výtok);
  • sestup, výhřez, prolaps dělohy (bolest v podbřišku, potíže s močením při pohlavním styku);
  • rakovina dělohy a děložního čípku (zakrvácený výtok, únava, noční pocení, teplota, nechutenství, hubnutí, bolest břicha, podbřišku, poruchy menstruace, krvácení mimo menstruaci, bolest při a po sexuálním styku);
  • rakovina vaječníků (zpočátku bez příznaků, bolest břicha, poruchy menstruace, únava, noční pocení, teplota, nechutenství, hubnutí, potíže s trávením, nadýmání, pocit plnosti, výtok z pochvy, zvracení).

Zdroj: Babské rady na menstruační bolesti

Co znamená nadýmání a bolest v podbřišku

Bolest v podbřišku je častým příznakem nadýmání. Jde o nepříjemné pocity plnosti břicha, zvenčí se projevující nafouknutím. Někdy se mohou dostavit i kruté křeče, zvláště když plyny neodcházejí přirozenou cestou ven. Někdy se bolesti břicha prolínají a lze jen těžko rozpoznat, o jakou bolest vlastně jde. Pro určení nemoci je však důležitý co nepodrobnější popis bolesti. Pokud se dlouho zadržují střevní plyny ve střevech, dochází k velmi nepříjemným bolestem v podbřišku, které mohou mít i kolikózní charakter a mohou vést až k hospitalizaci.

Zdroj: Nadýmání a plynatost

Co na bolest břicha při menstruaci

Pokud často prožíváte bolestivou menstruaci, šetřete především svá játra a ledviny. I podle čínské medicíny s těmito orgány menstruace přímo souvisí. Před menstruací a při ní proto pijte dostatek vody, vynechejte alkohol, málo solte a nejezte jídla, ve kterých je hodně skryté soli, jako jsou třeba uzeniny a tučné potraviny. Bolestivá menstruace se vám tak obloukem vyhne. A také je vhodné vypít ráno nalačno sklenici teplé vody, která spolehlivě probudí střeva, která jsou při menstruaci línější.

Jako první pomoc můžete zkusit použít hořčík. Pravidelným užívání hořčíku (magnezia) křeče a bolest břicha přejdou a menstruace bude pravidelná jako švýcarské hodinky.

Zdroj: Babské rady na bolest břicha při menstruaci

Bolest břicha vlevo

Bolest v levém nadbřišku může signalizovat akutní zánět slinivky břišní, popřípadě jiné její komplikace, nebo onemocnění žaludečním vředem. Jsou-li bolesti náhlé a velmi silné, je opět zapotřebí volat záchrannou službu. Jedná se totiž o stav ohrožující život.

Důvody bolestí v levém podbřišku mohou být skryty ve žlučníkových kamenech, zánětu žlučníku, dvanácterníkovém vředu či játrech. Dále tato bolest může být spojena se střevy, u žen se může jednat o zánět vaječníků nebo i močových cest. Bolesti bývají zpravidla intenzivní, někdy nárazovité. I při občasných bolestech v těchto místech je vhodné navštívit lékaře. Léčba je individuální dle příčin bolesti.

Zdroj: Bolest břicha

Co znamená průjem a zvracení

Zvracení a průjem mají nejčastěji infekční příčinu (viry, bakterie). Pokud tento stav trvá déle, je důležitá konzultace u lékaře. U dětí se užívají probiotika, například Enterina 1 x 1 lahvička, Laktobacílky (je vhodné je podat preventivně ostatním členům domácnosti), při průjmu ještě přidat preparáty typu Enterol či Smecta (Enterol – podávejte menším dětem do rozmačkaného banánu 1 kapsli).

Zdroj: Jak zvládnout průjem


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP