Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

BOLEST BŘICHA PO ZAVEDENÍ MIRENY

OBSAH

Vedlejší účinky

V souvislosti se zaváděním nebo vyjímáním Mireny byly hlášeny následující nežádoucí účinky:

  • bolest při zavádění/vyjímání, krvácení při zavádění/vyjímání, se zaváděním spojená vazovagální reakce se závratí nebo synkopou (mdloby); u epileptických pacientek může proces zavádění vyvolat epileptický záchvat;
  • při použití Mireny v indikaci „ochrana před endometriální hyperplazií“ (nadměrný růst sliznice dělohy) během substituční léčby estrogeny není riziko rakoviny prsu známo; byly hlášeny případy rakoviny prsu (četnost není známa).

Informace nežádoucích účinků SUKL

Nitroděložní tělíska uvolňující levonorgestrel (Mirena) – riziko karcinomu prsu, perforace dělohy a mimoděložního těhotenství.

Zdroj: Mirena

Diskuze

V diskuzi RADA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eva .

Muze souviset to ze mam nyni silne akne s trombozou nyni mam i ostruhy jsem na warfarinu.Vypada to jestli me problemy nenastaly po zavedeni Mireny.Dekuji za odpoved

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Tutopak.

Zdravim vas
Ve vašem případě v souvislosti s žilní trombozou dolních končetin a s patní ostruhou bych to viděl na extrémní překyselení organismu
a přetížení těžkými kovy.
Jinými slovy potřebujete komletní detox pomocí naturopatie.
Dále bych doporučil pití vylisovaných šťáv se zeleniny,ovoce a prefitrované vody,neboť jste dehydrovaná. Klasická voda s chlórem je toxicky zatížená,tudíž nesplňuje podmínky optimální hydratace organismu.

Zdroj: diskuze Rada

Bolest břicha pod pupkem

Bolest v oblasti pupku může charakterizovat střevní problémy, namožené břicho, ale i břišní kýlu. V případě, že bolest přetrvává a pohmatem je možné cítit nějaký výstupek, je nezbytná návštěva lékaře. Pokud nejde o výše uvedenou kýlu, lze provést jemnou břišní kruhovou masáž nebo použít k uvolnění mast určenou k problémům s nadýmáním.

Zdroj: Bolest břicha

Diskuze

V diskuzi MIRENA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zuzana.

Dobrý den, chtěla bych se dotázat, jestli Mirena ovlivňuje hmotnost člověka(přibírání na váze).

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Lucie.

Dobrý den, po roce od zavedení MIRENY, pořád špiním a nebo krvácím. Paní doktorka to pořád odsouvala ,s tím že mi ještě nasadila antikoncepci ,kterou údajně doporučuje Bayer aby se vše srovnalo ,ale po třech týdnech se vše vrátilo do starých kolejí. Zase špinění a krvácení. Když jsem chtěla tělísko vyndat a reklamovat, paní doktorka mi arogantně odsekla ,že se to dá pouze do 6 měsíců od zavedení. Je to pravda? Děkuji za odpověď

Zdroj: diskuze Mirena

Bolest břicha po sexu

Bolestí břicha po sexu se u žen může projevovat zánět dělohy, děložního čípku, zánět močového měchýře nebo močových cest. U nemocí, které souvisejí s trávicím traktem, se mohou bolesti stěhovat a vyskytovat se v různých částech břicha. V takovém případě jde povětšinou o nahromadění střevních plynů a toxinů. Tento stav nevyžaduje žádnou léčbu. Doporučuje se pohyb, aby došlo k odchodu nahromaděných plynů. Přidají-li se jiné příznaky, je důležitá návštěva lékaře.

Zdroj: Bolest břicha

Diskuze

V diskuzi BRNENI V BRISE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Helena Marošová.

Dobrý den,chci se zeptat zda je možné,že několik let po operaci slepho střeva (revize břišní dutiny)mám stále pálivou bolest na pravé straně břicha .Taky mám silné brnění v břiše a slyším vlastní tep.Veškeré dostupné vyšetření bylo negativni.Děkuji za odpovědˇ.Helena M.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Anonym.

Dobrý den, taky jsem po slepáku ale už je to hrozně dávno, pár let.

Cítím svůj tep na hořejšku břicha, měla jsem i brnění, nebyla jsem na vyšetření.

Nevím co to je...

Zdroj: diskuze Brneni v brise

Jak léčit bolest břicha a průjem

Bolest břicha způsobenou průjmem lze léčit přípravkem proti průjmu Imodium (loperamidi hydrochloridum) nebo Reasec (diphenoxylati hydrochloridum). Trvá-li průjem více než 24 hodin nebo trpíte-li bolestmi a křečemi, navštivte svého lékaře. Průjem můžete zmírnit změnou stravy. Pijte dostatečné množství tekutin s obsahem minerálů, aby nedocházelo k dehydrataci. Vhodné jsou například nápoje bohaté na draslík, jako ovocné šťávy či nápoje pro sportovce.

Zdroj: Bolest břicha

Diskuze

V diskuzi FUROLIN DISKUZE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Věra Kulmanová.

Dobrý den, brala jsem Furolin 3 dny a takovou bolest hlavy jsem v životě nezažila. A to trpím na migrény. Už jsem se nedivila, že lidi bolestí mlátí hlavou o zeď. Neměla jsem k tomu daleko, dál jsem už lék nebrala, a pak bylo zase dobře. Můžete mi k tomu něco napsat? Je ten lék vůbec odzkoušený, neboť na něm byla taková zvláštní nálepka. Nebyla jsem pokusný "králík"?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel ***.

Dobrý den,
mám naprosto stejnou zkušenost: příšerná bolest hlavy, pocity na zvracení, teplota. Toto se dělo postupně, první den jsem mírně bolesti břicha po užití furolinu, druhý den horší bolení břicha a mírná bolest hlavy a třetí den jsem už furolin musela vysadit, projevy jako migréna. Již je to 10 hodin po posledním prášku a stále je mi strašně zle.

***

Zdroj: diskuze Furolin diskuze

Bolest břicha pod žebry

V takovém případě se může jednat o podrážděný žaludek, žaludeční vřed, onemocnění jícnu, cévní komplikace nebo i o infarkt myokardu. Dále pak takto lokalizovanou bolest může způsobovat psychický stres nebo onemocnění, které je v souvislosti s páteří. Jedná-li se o bolest, která se rozprostírá v celkovém pruhu, je nutné ihned volat záchrannou službu, neboť by mohlo jít o zánět pobřišnice. Léčba je vždy individuální dle stavu pacienta.

Zdroj: Bolest břicha

Diskuze

V diskuzi MIRENA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kateřina Nováková.

Dobrý den,
je mi 40 let a mám Mirenu 3 roky, jsem více méně spokojená (nemenstruuji, žádné starosti), až na to, že jsem za ty 3 roky nabrala 10 kg a váha jde stále nahoru, i když se zoufale ve stravě hlídám, cvičím 2 - 3x týdně včetně běhu na vzdálenosti 5 - 10 km. Zde jsem se dočetla, že zvýšení váhy je tedy nežádoucí účinek...Ale mám i jiné potíže, bolesti podbřišku, každý večer nafouklé břicho, zadržování vody. A strašně se mi zvětšují prsa a jsou velmi bolestivé. Mám nyní velikost 75 H a sundat si večer podprsenku sebou nese 2 minutovou bolest, a to nemluvím o bolestech zad a ramen. Může být i toto nežádoucí účinek Mireny?
Děkuji
Nováková

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Helena.

Dobrý den,
Mirenu budu již po třetí měnit...a na váze jsem nikdy nepribrala......Mě Mirena prostě vyhovuje......

Zdroj: diskuze Mirena

Zimnice s bolestí břicha

Zimnice a bolest břicha mohou být příznakem intoxikace a střevní infekce. Doporučuje se použití absorpčních tablet (aktivní uhlí a podobně), které absorbují toxiny v těle.

Zdroj: Zimnice

Poradna

V naší poradně s názvem BOLEST BŘICHA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Tomas.

Zdravím, prosím o názor či radu.

Již po 2. (po 2 letech) jsem měl problém s pícháním a bolestí v pravém podbřišku, náhle. Po 1. jsem navštívil lékaře a ten vyloučil akutní zánět slepého střeva, ale doporučil ledovat břicho, po 2 dnech bolesti ustoupili. Tentokrát jsem k lékaři nešel, bolest nebyla nějak silná a ledoval jsem břicho. Po 2 dnech bolest v podbřišku opět ustoupila, ale nemůžu se zbavit nepříjemného pocitu - bolesti břicha. Je to takový tlak pod pupkem, ale spíše uprostřed....ne jako předtím........asi jako když potřebujete na záchod a máte třeba zácpu, nebo když to třeba přeženete s posilováním břišních svalů.....Cítím to už 4 den. Nejde o zánět močových cest z ledování?? Problém s močením nemám. Díky za info

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Ve vaěem případě, Tomáši, bude nejlepší provést sono břicha a vyšetření prostaty. Požádejte proto svého praktického lékaře o doporučení k těmto dvěma vyšetřením. Bez těchto vyšetření můžeme nad příčinami vaší bolesti pod pupkem jen spekulovat. Takto dlouhá bolest v břiše kolem pupku může souviset s močovým měchýřem a s prostatou, ale také může být zaviněna zažíváním popřípadě nadýmáním. Napište pak jak vám dopadla tato doporučená vyšetření.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Bolest břicha

Menstruační bolesti

Bolestivá menstruace neboli dysmenorea některé ženy téměř vyřazuje z běžného života, podléhají nervozitě, jsou bez nálady. Není divu, silné bolesti břicha při menstruaci jsou někdy opravdu velmi nepříjemné a útěcha, že to za pár dní přejde, nepomáhá.

Bolesti břicha, zad, nohou, prsou nebo hlavy se při menstruaci střídají a bolestivé křeče přicházejí ve vlnách a bez varování. Někdy je bolest břicha doprovázena i zvracením. Bolestivou menstruací trpí kolem 75 % žen převážně ve věku do 25 let. Mnoho žen se menstruačních bolestí zbaví porodem, ale některé ženy trpí bolestmi každý cyklus až do klimakteria (přechodu).

Zdroj: Babské rady na bolest břicha při menstruaci

Diskuze

V diskuzi BOLEST BŘICHA VLEVO ASI 4 CM OD PUPKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Hanka.

Dobrý den, nemáte radu co dělat s bolestí břicha vlevo čtyři cm od pupiku ? Děkuji za všechny rady VolfovaH@seznam.cz

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Bolest břicha vlevo asi 4 cm od pupku

Bolest břicha na pravé straně

Silné a náhlé bolesti v oblasti pravého podbřišku zpravidla značí zánět slepého střeva, přesněji zánět červovitého přívěsku slepého střeva. V takovém případě je na místě vyhledat okamžitou lékařskou pomoc. Nemocný bývá v drtivé většině hospitalizován a podroben chirurgickému zákroku. U žen tato bolest může znamenat zánět vaječníku. Pokud se vyskytuje bolest uprostřed podbřišku, může se jednat například o onemocnění střev, takzvanou střevní chřipku (akutní gastroenteritidu), při níž se bolesti mohou objevovat v různých částech břicha, nebo také o onemocnění tlustého střeva či konečníku. U žen se takto může projevovat zánět dělohy nebo děložního čípku, u mužů pak onemocnění prostaty.

Zdroj: Bolest břicha

Diskuze

V diskuzi MIRENA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petra.

Za mě Mirenu nedoporučuji.Po zavedení bylo nejprve vše ok.Krvácení sice odeznělo,pouze jsem špinila,ale postupem času přibývali silné migrény,bolesti břicha,silné bolesti v zádech,občas nevolnost a pocity na zvracení,nadýmání,bolesti prsou a nekonečné přibývání na váze.Bála jsem se předčasného přechodu,ale pan doktor mě ujistil,že jde o nežádoucí účinky ohledně tělíska.Takže Mirena šla ven a já cítím úlevu.Kdybych nezměnila doktora,nevěděla bych nic!!!Musím podotknout,že nejprve jsem měla obyčejné tělisko za 1500 a vše bylo ok.Hold né vždy dražší sedne lépe

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Iveta.

Úplně ten samý problém. Jsem objednaná na vyndání ...

Zdroj: diskuze Mirena

Zánět pobřišnice

Zánět pobřišnice je nejčastěji způsoben proniknutím látek ze zažívacího či vylučovacího systému mezi přítomné orgány. Jednoduše řečeno může dojít například k prasknutí slepého střeva, takže se natrávená potrava dostane do okolí orgánů a odtud klidně až do cév. Hlavním příznakem je bolest břicha, břicho je na pohmat tvrdé a bolestivé. Bolest se zhoršuje při pohybu, úlevu poskytuje pokrčení nohou. Následuje pocit na zvracení až zvracení, nechutenství, pocit plnosti, zvýšená teplota. Zánět pobřišnice se řadí mezi onemocnění akutní medicíny, jejichž zjištění vyžaduje neodkladnou lékařskou pomoc, chirurgické vyčištění břicha, hospitalizaci v nemocnici.

Zdroj: Bolest břicha

Diskuze

V diskuzi UMÍSTĚNÍ SLINIVKY BŘIŠNÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jaroslav.

T
bolest pod levým žebrem hlavě po jídle a pití,stolice, bolest zad kolem plotýnek, nepravidelná,ale tuhá bez bolesti břicha. Je to slinivka nebo jiný orgán?? děkuji za odpoved,

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Umístění slinivky břišní

Co na bolest břicha při menstruaci

Pokud často prožíváte bolestivou menstruaci, šetřete především svá játra a ledviny. I podle čínské medicíny s těmito orgány menstruace přímo souvisí. Před menstruací a při ní proto pijte dostatek vody, vynechejte alkohol, málo solte a nejezte jídla, ve kterých je hodně skryté soli, jako jsou třeba uzeniny a tučné potraviny. Bolestivá menstruace se vám tak obloukem vyhne. A také je vhodné vypít ráno nalačno sklenici teplé vody, která spolehlivě probudí střeva, která jsou při menstruaci línější.

Jako první pomoc můžete zkusit použít hořčík. Pravidelným užívání hořčíku (magnezia) křeče a bolest břicha přejdou a menstruace bude pravidelná jako švýcarské hodinky.

Zdroj: Babské rady na bolest břicha při menstruaci

Poradna

V naší poradně s názvem INTUBACE PŘI ANESTEZII se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana.

Dobrý den, jak je to s intubací při laparoskopické operaci odstranění vejcovodu? Je člověk zaintubovaný i při zákroku, který trvá cca 20 minut, nebo to bývá jen při výkonech déle trvajících?
Děkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Intubace neboli zavedení plicního katetru se provádí vždy, když se aplikuje celková anestezie.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Intubace při anestezii

Bolest břicha vlevo

Bolest v levém nadbřišku může signalizovat akutní zánět slinivky břišní, popřípadě jiné její komplikace, nebo onemocnění žaludečním vředem. Jsou-li bolesti náhlé a velmi silné, je opět zapotřebí volat záchrannou službu. Jedná se totiž o stav ohrožující život.

Důvody bolestí v levém podbřišku mohou být skryty ve žlučníkových kamenech, zánětu žlučníku, dvanácterníkovém vředu či játrech. Dále tato bolest může být spojena se střevy, u žen se může jednat o zánět vaječníků nebo i močových cest. Bolesti bývají zpravidla intenzivní, někdy nárazovité. I při občasných bolestech v těchto místech je vhodné navštívit lékaře. Léčba je individuální dle příčin bolesti.

Zdroj: Bolest břicha

Zkušenosti

Mirena je plastová trubička ve tvaru písmene T, která se zavádí do dělohy. Jedná se tedy o takzvané nitroděložní tělísko. Tento nitroděložní hormonální systém obsahuje účinnou látku levonorgestrel. Mirena má vysokou antikoncepční spolehlivost a je vhodná také pro kojící ženy. Maximální doba použití je pět let, může se ale odstranit i dříve. Mirenu vkládá do dělohy lékař. Před vložením je nutné absolvovat interní vyšetření ke zjištění polohy a velikosti dělohy. Je potřeba vyloučit těhotenství, pohlavní choroby či infekci. Pokud žena trpí akutní nemocí jater, nádorem jater nebo je přecitlivělá na levonorgestrel nebo jinou složku Mireny, má rakovinu děložního krčku nebo dělohy, není možné Mirenu zavést. Mirena může být zavedena v průběhu 7 dní od začátku menstruace. Po porodu se může zavést, až když se děloha zmenší do své původní velikosti.

Akné, jeho zhoršení či zlepšení, je jednou z otázek, která zajímá pacientky před zavedením Mireny. Na rozdíl od příznivého vlivu na pleť vlivem antikoncepčních pilulek může dojít po zavedení Mireny spíše ke zhoršení stavu pleti. Je to ale velmi individuální a předem vám to s jistotou neřekne nikdo. Některá žena zhoršení nezaznamená, jiná ano.

Většinou se ženy obávají bolesti při zavádění či odstranění Mireny. Jde však o relativně krátký výkon, v řádu několika minut. Vnímání bolesti je velmi individuální záležitost. Samotné zavedení může žena pociťovat spíš jako krátké štípnutí, jako velmi nepříjemná bývá spíš popisována předcházející dezinfekce. O něco bolestivější může být zavádění u žen starších, které jsou navíc už mnoho let po porodu posledního dítěte. Ve výjimečných případech je nutno zavádění či vyjmutí provádět v celkové anestézii. Mírná bolest v podbřišku se může objevit v prvních dnech po zavedení a také ve dnech, kdy by žena za normálních okolností menstruovala. Při nečekaně krutých bolestech však okamžitě vyhledejte lékaře!

Cena Mireny se liší podle toho, zda si ji necháte předepsat a vyzvednete v lékárně, anebo chcete zůstat bez starosti a využijete nabídku gynekologa.

Bolestivá menstruace, kterou žena trpěla před porodem, se může touto formou antikoncepce zcela odstranit. Díky hormonu obsaženému v Mireně dojde u většiny žen ke zmírnění či úplnému vymizení menstruačního krvácení. Přesto v prvním a posledním roce v době obvyklé pro menstruaci může žena pociťovat mírné pobolívání v podbřišku, zdaleka se to ale nedá srovnávat s jejími původními menstruačními bolestmi.

Finanční stránka je při volbě antikoncepce pro mnohé ženy otázkou číslo jedna. Záleží na každé ženě, jaké formě antikoncepce dává přednost a jaká cena je pro ni akceptovatelná. Mnoho jich raději vytáhne z peněženky několik stokorun na 3 měsíce, protože je investice tolik „nebolí“, než když zaplatí celou částku na 5 let naráz jako v případě Mireny. Jak je na tom Mirena ve srovnání s jinými formami antikoncepce: cena 5 200 Kč/60měsíců (5 let x 12 měsíců = 60 měsíců) = 86,60 Kč/měsíc.

Pokud v průběhu 5 let změníte svůj názor a rozhodnete se znovu otěhotnět, nic vám nebrání. S gynekologem se dohodnete na termínu vyjmutí. Avšak aby nedošlo k mýlce, rozhodně nemůžete počítat s vrácením investovaných peněz za „nevyčerpané“ měsíce!

Hormon obsažený v Mireně – levonorgestrel – se začíná uvolňovat do dělohy ihned po zavedení, a to stálou rychlostí a jen v opravdu velmi malém množství. Mirena by podle příbalového letáku měla uvolňovat 20 mg během 24 hodin. Nitroděložní systém je vhodnou antikoncepcí i pro kojící maminky, přičemž množství a kvalita mateřského mléka by jím neměla být ovlivněna.

Byly prováděny studie srovnávající vliv Mireny a tělíska s mědí na hladinu cholesterolu a ostatních tuků. Z výsledků plyne, že běžné tělísko s mědí nemá na metabolismus krevních tuků vliv žádný, Mirena pak nemá významný vliv na žádný z tuků kromě HDL (takzvaný hodný cholesterol), který v prvním půlroce po zavedení významně klesá, ale do konce prvního roku se zase vrací ke svým původním hodnotám.

Před plánovaným zavedením Mireny je nutná důkladná gynekologická prohlídka, včetně odebrání stěrů na cytologii a také vyloučení pohlavně přenosných chorob a dalších infekcí. Přestože by Mirena měla snižovat riziko nitroděložních infekcí, je zcela nevhodnou antikoncepcí pro ženy s opakovanými vaginálními záněty.

Kouření u žen starších 35 let a užívajících zároveň perorální antikoncepci je jedním z rizikových faktorů vzniku žilních trombóz. Nezřídka se stane, že gynekolog takové ženě odmítne předepsat další balení tabletek a nabídne jí alternativu v podobě Mireny (či jiného nehormonálního nitroděložního tělíska), u kterých riziko trombózy odpadá.

Ženy užívající perorální antikoncepci si stěžují na snížení sexuálního libida, ženy chráněné Mirenou sníženou chuť na sex nepopisují.

Menstruační krvácení po zavedení Mireny slábne či vymizí úplně. Zpočátku je pro ženy chybějící menstruace nezvyklá a obávají se těhotenství. K zeslabení či vymizení menstruačního krvácení by ve většině případů mělo dojít, ne vždy se tak stane a spousta žen hlásí menstruaci stejnou nebo i silnější.

Antikoncepce ve formě nitroděložního tělíska není žádnou novinkou: Postupem let se měnily tvary i použité materiály a dnešní Mirena má tvar písmene T, přičemž na rozdíl od ostatních nitroděložních tělísek (bez obsahu hormonů) obsahuje v těle nohy písmene T váleček s obsahem hormonu levonorgestrel. Otěhotnění může být jedním z důvodů k nespokojenosti uživatelky a reklamaci Mireny. V klinických studiích byly zaznamenány 2 případy ročně u každého z 1 000 žen, které mají Mirenu zavedenou.

Po aplikaci Mireny by se měl rovněž zmírnit či zcela vymizet premenstruační syndrom (PMS), který některé ženy pravidelně obtěžoval.

Reklamace a možnost částečného vrácení vstupní investice je jednou z alternativ, které mimo jiné zmiňuje gynekolog při pohovoru o výběru vhodné antikoncepce. Podmínkou je cílené vyjmutí Mireny (nikoli náhodné vytažení!) v době do 12 měsíců od jejího zavedení z důvodu přetrvávajících zdravotních obtíží a nespokojeností klientky.

Sex s Mirenou by měl být stejný jako bez Mireny. Žena by tedy neměla pociťovat nic neobvyklého, muž si může při styku stěžovat na délku vláken, která jej při styku mohou nepříjemně obtěžovat. Na požádání gynekolog vlákna Mireny zkrátí.

Špinění je patrně nejdiskutovanějším problémem žen po zavedení nitroděložního systému. Velmi obtěžující je v prvních měsících, zejména pokud zvolíte termín zavedení systému na jaře či v létě. Doba, během které si na sebe s Mirenou budete zvykat, je velmi individuální. Ve většině případů dojde k ustálení stavu. Při dlouhotrvajícím permanentním špinění či krvácení, nebo pokud se vám cokoli nezdá, kontaktujte svého lékaře a žádejte ho o radu. Můžete také vyzkoušet volně prodejný Ascorutin (dávkování 3x denně 2 tablety), je možné jej navíc doplnit vitamínem K, který je na předpis).

Tampóny se ženám s Mirenou nedoporučují používat zejména v prvních měsících po zavedení, a to z důvodu vytažení tělíska.

K výraznějším váhovým výkyvům by ve spojení s Mirenou nemělo dojít.

Zavedení Mireny se obvykle provádí v době menstruace, ideálně 3.–4. den. Děloha je v tomto období pootevřená a tělísko tak s mnohem menší bolestí (případně žádnou) projde pootevřeným děložním hrdlem. Lékař často nemusí vůbec použít dilatátory (kovové nástroje rozšiřující děložní hrdlo tak, aby tělísko mohlo bez překážky projít), přitom jediná bolest bývá právě spojena s rozšiřováním; dezinfekce či uchopení čípku bývají pouze nepříjemné. V tomto se Mirena vůbec neliší od ostatních tělísek.

U žen po porodu se Mirena zavádí po ukončeném šestinedělí, ženám po provedeném císařském řezu se doporučuje vyčkat alespoň 6 měsíců, aby měla děloha dostatek času řádně se zahojit. Antikoncepční účinek je okamžitý.

Zdroj: Mirena

Komplikace po kolonoskopii

Komplikace v průběhu kolonoskopie jsou vzácné a obvykle nepodstatné, zvláště proto, že kolonoskopii obvykle provádí lékař, který je na kolonoskopická vyšetření specializován a má tak s nimi velké zkušenosti. V místě biopsie nebo odstraněných polypů může dojít ke krvácení. Běžným projevem může být krátkodobá bolest břicha nebo plynatost.

Krvácení po vyšetření ve většině případů bývá pouze malé a lokalizované a může být kontrolováno kolonoskopem. Potřeba transfúze či chirurgického zákroku v průběhu kolonoskopie je velmi neobvyklá. Ještě mnohem méně častá je perforace nebo protržení střevní stěny během vyšetření, ale ani tato komplikace většinou nevyžaduje chirurgický zásah.

Další potenciální komplikací může být reakce na podávaná sedativa nebo lokalizované podráždění žilní stěny v místě zavedení intravenózního vstupu, kudy je medikace podávána. Dále je možný výskyt komplikací v důsledku existující choroby srdce či plic. Incidence všech těchto komplikací dohromady je ale menší než jedno procento případů. I když je výskyt komplikací velmi vzácný, je důležité, aby pacient rozpoznal jejich počáteční příznaky a dostavil se k lékaři nebo na pohotovost v co nejkratším časovém úseku.

Lékař, který prováděl kolonoskopii, by měl být informován a výskytu komplikací zvláště v případě, kdy si pacient stěžuje na velkou bolest v břišní oblasti, krvácení z rekta v množství větším než polovina hrnečku nebo v případě výskytu horečky a zimnice. Kolonoskopie je ta nejlepší dostupná metoda k detekci, diagnostice a k léčbě abnormalit vyskytujících se v tlustém střevě.

Zdroj: Kolonoskopie

Bolest hlavy vzadu

Bolest hlavy vzadu je tenzní bolest (propagace obtíží z krční páteře): bolest na vrcholu hlavy, ztuhlá šíje a zkrácené trapézové svaly, pocit tlaku v hlavě, někdy nevolnost a zvýšená citlivost na světlo.

Zdroj: Bolest hlavy

Co znamená bolest bederní páteře a břicha

Bolest bederní páteře a břicha může vyvolávat dráždění sedacího nervu (n. ischiadicus) například po prudkém pohybu do otočení, při zvedání těžkých břemen, ale i při výhřezu ploténky. Nerv může být drážděn i probíhajícím zánětem. Tomuto onemocnění říkáme různými názvy jako ústřel, ischias či lumbago. Jedná se o prudkou bolest bederní krajiny spojenou s reflexním stažením svalů, znemožňující zpravidla jakýkoli další pohyb. Proto – přestože se časem tato bolest samovolně vytrácí – bývá lumbago velmi nepříjemnou a omezující záležitostí.

Pokud bolí bedra a břicho, může se jednat i o příznak onemocnění vnitřních orgánů. Bolesti beder nejčastěji souvisejí s nemocemi ledvin, případně u žen s gynekologickými infekcemi. Rozpoznat bolest beder způsobenou svalovým přetížením od té vyvolané ledvinami není jednoduché. Je však důležité i na tuto variantu myslet, protože se může jednat o zánět ledvin, který přejde-li do chronické fáze, může vést až k renální insuficienci a trvalému poškození ledvin. Bolest beder při onemocnění ledvin je lokalizována spíše mezi posledním žebrem a křížovou kostí, a navíc pokud v tomto místě na pár vteřin lehce přitlačíte, ucítíte prudkou tupou bolest vycházející „zevnitř“.

Zdroj: Bolest zad v křížové oblasti

Bolest jater v těhotenství

Cítíte-li bolest v oblasti jater v těhotenství, je to nejčastěji při napínání pouzdra, což je spojeno se zduřením či zvětšením jater. Bolest to bývá většinou neurčitá, tupá, s typickou lokalizací. Když cítíte játra, jedná se o bolest vyskytující se v pravém horním kvadrantu břicha, což znamená na pravé straně těsně pod úrovní žeberního oblouku. Bolesti ve zmíněné lokalizaci mohou být ale způsobeny i jinými onemocněními. Jedná se o poruchy spojené s orgány, které se nacházejí v těsné blízkosti jater, nebo se může jednat o záměnu se spíše celkovou bolestí břicha. Proto potíže s pravým horním kvadrantem břicha mohou způsobovat i další příčiny: žlučníkové kameny, gastritida (zánět žaludku), zápal plic lokalizovaný v dolní části pravé plíce, pankreatitida (zánět slinivky břišní), střevní poruchy, ascites (označení pro volnou tekutinu v dutině břišní).

Problémy s játry mohou být spojeny s dalšími příznaky, které nemusí být vždy na první pohled rozpoznány, ale mohou napovědět při určování diagnózy. Může se jednat o: zežloutnutí kůže a očního bělma, nadměrné pocení, ztrátu chuti k jídlu, ubývání tělesné hmotnosti, nadýmání, nevolnost a zvracení, tmavou barvu moči, zvýšenou tělesnou teplotu, bolest kloubů a další.

Je zřejmé, že bolest jater není nic jasného a jednoznačného. Proto je jistě namístě dle naléhavosti příznaků vyhledat lékaře, který je schopen díky různým laboratorním a zobrazovacím vyšetřením zjistit pravou příčinu a na tu pak následně zaměřit léčbu.

Zdroj: Bolest jater


Autor obsahu

Mgr. Světluše Vinšová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP