Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

BOLEST JAZYKA VZADU

OBSAH

Příznaky

Jak poznat rakovinu jazyka?

Mezi příznaky rakoviny jazyka patří:

  • červené nebo bílé fleky na jazyku, které nemizí;
  • bolest v krku, která nemizí;
  • bolest vzadu na jazyku, která nemizí;
  • bolest na stranách kořene jazyka, která nemizí;
  • bolavé místo (vřed) nebo bulka na jazyku, která nemizí;
  • bolest při polykání;
  • necitlivost v ústech, která nemizí;
  • bolest nebo pocit pálení jazyka;
  • problémy s pohybem jazyka nebo mluvením;
  • knedlík v krku;
  • nevysvětlitelné krvácení z jazyka (které není způsobeno kousnutím do jazyka nebo jiným zraněním);
  • bolest v uchu (vzácné).

Je důležité si uvědomit, že tyto příznaky mohou být způsobeny méně závažným zdravotním stavem. Ale pro jistotu je nejlepší zkontrolovat příznaky u svého praktického lékaře.

Níže uvedené fotografie vám poskytnou představu o tom, jak může rakovina jazyka vypadat, ale pamatujte, že mohou vypadat jinak. Pokud zaznamenáte něco neobvyklého, kontaktujte svého praktického lékaře nebo zubaře. Rakovina jazyka foto.

Zdroj: Varovné příznaky rakoviny jazyka

Diskuze

V diskuzi PÁLENÍ JAZYKA, POPRASKANÝ JAZYK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Daniela Klečková.

Dobrý den.
Před 3 lety u mně začaly záněty - středního ucha, 2 x průdušek, vaginální mykoza, zánět moč.měchýře, u všech jsem užívala ATB s tím, aby se následná TEP kolene nemusela posouvat. Dva měsíce před operací vznikly u mně alergie. Nemohla jsem nic jíst, lepek, kakao, kyselé, rajčata, ostré koření. Dle vyjádření alergologa se mi z braní ATB spálila sliznice v puse. Alergologové jen slibují,ale drží se svého postupu, v podstastě mi za 2 roky nikdo nepomohl, Zodac mi nezabírá. Večer když lehnu a ten den něco málo z toho si vezmu, mám pálení jazyka, popraskaný, oteklý, červený jak hovězí maso, štípání mi jde až do nosu.Dnes jsem přišla od alergologa jiného, který mi sliboval zátěžový test a vyšetření, zda mám alergii na lepek nebo celeakii. Výsledky z krve byly negativní, tudíž se nic nekonalo, KO za půl roku. Proč? K čemu? Aby zjistil, jestli beru léky Monkasta,po kterém budu mít alergie ještě větší, já jako astmatik budu mít infekci horních cest, vyrážky a to vše při nejlepším a při nejhorším propady v náladách a sebevražedné sklony? Tak teď si můžu vybrat. Buď nebudu baštit nic z toho, co mi vadí a vynechám doktory nebo konečně budu jíst všechno, nevyspím se, pusa jak oheň a na doktory se taky vykašlu. Myslíte, že existuje ještě 3 varianta, kde by mi někdo mohl udělat vyšetření takové,aby zjistil přesnou příčinu a napsal vhodná antihistaminika nebo nemám šanci už žádnou???Už mně unavuje lítat po doktorech, dost na tom, že mám 4 odborné doktory na jiné nemoci. Od Rožnova pod Radhoštěm až po Ostravu.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Dvořák karel.

Jazyk je sytě červený, při polykání bolí vzadu na patře a špička jazyka někdy pali

Zdroj: diskuze Pálení jazyka, popraskaný jazyk

Puchýřky vzadu na jazyku

Fyziologický povrch jazyka je pokryt sliznicí, která nahoře vybíhá v různě velké papily, takže jazyk je drsný. Pokud máte dlouhodobě na jazyku puchýřky, mohou být signálem závažnějšího onemocnění, jako je rakovina. Ta se projevuje nejprve bílým nestíratelným povlakem, později se může sliznice vyklenout nad povrch a tvořit puchýřky vzadu na jazyku. Okolí je oteklé a samotný povrch nádoru může lehce krvácet.

Rakovina jazyka postihuje třikrát více muže než ženy a objevuje se od 40. roku života, vrcholem výskytu je věk kolem 60 let. Významným faktorem pro její vznik je kouření, konzumace alkoholu, a to hlavně destilátů, dráždění sliznice jazyka zubními implantáty, protézami, ostrou zubní výplní, významná je také nedostatečná zubní hygiena.

Pro úspěšné vyléčení je nutné, aby pacient přišel k lékaři včas. U malých nádorů je na prvním místě v léčbě chirurgické odstranění. U větších typů se tento výkon kombinuje s ozařováním.

Zdroj: Puchýřky na jazyku

Diskuze

V diskuzi RAKOVINA JAZYKA PŘÍZNAKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Paters.

Uz dlhsie sa mi robia na jazyku te gulicky co to ?
Prosim rychlo odpovede na mail

Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Nikola.

Prosím o radu udělaly jse mi útvary vzadu u kořene jazyka
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Zdroj: diskuze Rakovina jazyka příznaky

Co značí bolest jazyka vzadu u kořene

Bolest jazyka vzadu u kořene může signalizovat počáteční virové nebo bakteriální onemocnění krku a mandlí. Pokud obtíže neodezní, je lépe kontaktovat svého ošetřujícího lékaře.

Zdroj: Bolest jazyka

Poradna

V naší poradně s názvem VAROVNÉ PŘÍZNAKY RAKOVINY JAZYKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Honza S.

Dobrý den objevil jsem na jazyku takovýto útvar nevíte o co se jedna ? Viz přiložené foto.
Krev je od kartáčku

Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

To se vám zduřely papily vzadu na jazyku. Příčin je mnoho, od virové infekce až po alergickou reakci na nějaké jídlo. Teď je to určitě nepříjemné, ale obvykle se to samo zklidní do tří dnů.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Dotaz

Zánět kořene jazyka

Nejčastější příčinou těchto bolestí jsou banální virové infekce horních cest dýchacích.

Příznaky

Bolesti kořene jazyka, pacienti uvádějí subjektivně bolest jazyka vzadu, bolesti vchodu do hrtanu bývají nejčastěji lokalizovány do oblasti jazylky. Objevuje se bolest kořene jazyka při polykání a otok jazyka.

Základem léčby bolestí kořene jazyka je terapie kauzální, která odstraňuje příčinu, která k bolestem vedla. Výběr kauzální terapie závisí na vyvolávající příčině, lokálním nálezu a zhodnocení klinické dynamiky.

Zdroj: Zánět jazyka

Diskuze

V diskuzi CERVENE SKVRNY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Mispulina.

dobry den,
nevin co mam delat s cervenymi bublinami na jazyku,ktere mam vzadu na jazyku az do pulky jazyka,nevim co s tim a bojim se aby to nebylo neco vaznejsiho.
dekuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Monika.

Ahoj Mispulino, jak jsi dopadla s těma bublinkama na jazyku? Už víš z čeho to bylo? Napiš.

Zdroj: diskuze Cervene skvrny

Bolest hlavy vzadu

Bolest hlavy vzadu je tenzní bolest (propagace obtíží z krční páteře): bolest na vrcholu hlavy, ztuhlá šíje a zkrácené trapézové svaly, pocit tlaku v hlavě, někdy nevolnost a zvýšená citlivost na světlo.

Zdroj: Bolest hlavy

Poradna

V naší poradně s názvem BOLEST JAZYKA NA LEVE BOCNI STRANE S S MALYM BILYM LESKLYM UTVAREM.BOLEST PRETRVAVA JIZ MESICM. se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Alena sedlakova.

Na bocni strane jazyka se mi objevil utvar asi 1cm,ktery boli v klidu a nejvic pri jidla,mluveni a polykani.Byla jsem u lekarky ,ktera mi rekla,ze to bude asi vaginalni mykoza ,ale leky mi nedala,ze nevi jak to lecit a nikam mne neposlala s tim.Prosimporadte jak se toho zbavit,eventuelne kam s tim jit.Uz to mam dyl jak mesic.Dekuji za pomoc jakkoukoli.Sedlakova alena

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Nemoci jazyka léčí stomatolog. Zastavte se u svého zubního lékaře a požádejte ho o rychlou prohlídku.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Bolest jazyka na leve bocni strane s s malym bilym lesklym utvarem.Bolest pretrvava jiz mesicm.

Bolest jazyka

Bolest jazyka je ve většině případů spojená se zánětem.

Příčiny

Nedostatek vitamínu B12 způsobuje vznik zánětu jazyka (glositida), který se projevuje zarudnutím a vyhlazením na špičce jazyka. Stav bývá kromě bolesti doprovázen nepříjemným pocitem pálení a brnění jazyka.

Léčba

Léčba spočívá v doplnění vitamínu B12.

Zdroj: Pocit spáleného jazyka

Diskuze

V diskuzi BOLEST JAZYKA NA LEVE BOCNI STRANE S S MALYM BILYM LESKLYM UTVAREM.BOLEST PRETRVAVA JIZ MESICM. se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Alena sedlakova.

Na bocni strane jazyka se mi objevil utvar asi 1cm,ktery boli v klidu a nejvic pri jidla,mluveni a polykani.Byla jsem u lekarky ,ktera mi rekla,ze to bude asi vaginalni mykoza ,ale leky mi nedala,ze nevi jak to lecit a nikam mne neposlala s tim.Prosimporadte jak se toho zbavit,eventuelne kam s tim jit.Uz to mam dyl jak mesic.Dekuji za pomoc jakkoukoli.Sedlakova alena

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Božena hebelková.

bolesi jazyka se objevuje nepravidelné a nevím proč ale je to bolest silná, pronikavá a vystřelující. po celém obvodu jazyka bolestivé puchýřky, které zase odezní. a po čase se zase objeví.nevypozorovala jsem alergii na jídlo nebo horké jsem mírně obézní a mám cukrovku na inzulínu. tento typ bolesti jsem v žádném příspěvku nezaznamenala.

Zdroj: diskuze Bolest jazyka na leve bocni strane s s malym bilym lesklym utvarem.Bolest pretrvava jiz mesicm.

Bolest jazyka u dětí

Bolest jazyka u dětí může mít několik příčin. Může jít o nedostatek vitamínů nebo o infekci v dutině ústní a krku. Příčinou bolesti mohou být afty, kousnutí do jazyka nebo drobná poranění na sliznici jazyka od hraček, cizích předmětů anebo potravin. Neopomenutelnou příčinou bolesti jazyka u dětí může být alergická reakce, kousnutí hmyzem nebo nedostatek tekutin.

Zdroj: Bolest jazyka

Diskuze

V diskuzi PÁLENÍ JAZYKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vorlickova .

Každou noc ve 4 hod.k ránu mě probouzí bolest na špičce jazyka jako bych měla afty , ráno je opět vše v pořádku.Prosím, o čem to svědčí? Děkuji za odpověď.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Sylva.

Pálí mě již druhý den jazyk nevím čím to je! Mám rymu

Zdroj: diskuze Pálení jazyka

Bolest jazyka při polykání

Bolest jazyka při polykání může být známkou pokročilejšího zánětu v hltanu, angíny na mandlích, parotitidy ve slinné žláze, příušnic, epiglotitidy na příklopce hrtanové nebo ezofagitidy v jícnu. Bolest při polykání může být i první známkou některého pokročilého nádoru, o kterém pacient jinak neví. Bývá tomu tak u nádoru jícnu, díky čemuž je tento nádor také velmi zákeřný. Přichází se na něj pozdě a špatně se léčí.

Zdroj: Bolest jazyka

Poradna

V naší poradně s názvem PROSIM O RADU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Campulka.

dobry den,
chtela bych poprosit o radu.Mam vzadu na jazyku takovy cerveny skvrny nrbo spis boulicky ale neboli a zda se mi ze jsou i po stranach jazyka,taky na spicce jazyka mam takovy cerveny tecky ale neboli,jen kdyz prejedu po jazyku tak jen jakoby zasvedi.nevim jestli to mam z koureni nebo se mi neco zda.
dekuji za odpoved

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Červené hrbolky vzadu na jazyku jsou normální. Obvykle jsou na jazyku tak, že o nich ani nevíme, ale někdy se můžou zduřit a pak trochu vadí, jako by byl na jazyku přilepen zbytek jídla. Zduření nastává při infikování krku nebo dutiny ústní, například při orálním sexu. Obvykle stačí párkrát použít kloktadlo Jox nebo Stopangin a hrbolky se zase stáhnou.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Prosim o radu

Bolest jazyka na boku

Bolest jazyka po okrajích může být způsobena aftózní stomatitidou. Na jazyku se afty vyskytují na jeho hraně a na straně. Můžete zkusit místně aplikovat například Mundisal nebo Aloclair gel (volně prodejný). K dezinfekci dutiny ústní můžete používat Tamtum verde.

Zdroj: Zánět jazyka

Poradna

V naší poradně s názvem RAKOVINA JAZYKA PŘÍZNAKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Paters.

Uz dlhsie sa mi robia na jazyku te gulicky co to ?
Prosim rychlo odpovede na mail

Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Asi bys měl jít k doktorovi na oddělení ORL a nebo na zubní. Obvykle tyhle puchýřky nebo hrbolky vzadu na jazyku neznamenají nic vážného, ale jsou onemocnění s podobnými příznaky, které už mohou být vážné. Jak s tím dál ti poví lékař po vyšetření.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Rakovina jazyka příznaky

Příčiny bolesti jazyka

Bolest jazyka může být způsobena některou z níže uvedených příčin:

  • poškození nervu – mohlo vzniknout při vytržení zubu
  • nedostatek vitamínů v těle, nedostatečný příjem určitých vitamínů, zejména B-komplex a železo
  • suchost v ústech
  • potravinové alergie, například alergie na potraviny
  • alergická reakce, například na zubní pastu
  • kandidóza – přemnožení kvasinek v celém těle, zejména ve střevech, se projevuje i na jazyku, na jazyku je přítomný bílý povlak, který nejde seškrábnout
  • bakteriální onemocnění – některá bakteriální onemocnění mohou vyvolávat bolest jazyka

Zdroj: Bolest jazyka

Diskuze

V diskuzi ODRENY JAZYK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lenka.

Dobry den ja sem se jen chtela zeptat co muze zpusobovat odreny jazyk z niceho nic mam na spicce jazyka odreny jazyk a postranach afty uz sem na to vyzkousela fialovou vodu bombony na infekci v ustech ted jsem si koupila gel ustni od vcera ho pouzivam na ty afty to zabyra ale ten odreny jazyk spis kdyby se to zvecilo ...dekuji za odpoved testy na krev mam oka a korat mam nedostaek vitamibu B coz beru uz skoro mesic a zadna zmena ...

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Klara Macharová.

Dobrý den nevím jestli je toto normální barva jazyka čistím si několikrát denně zuby i jazyk takovéhle vystoupení pupinky na straně jazyka nevíte co by to mohlo byt?
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Zdroj: diskuze Odreny jazyk

Co značí mravenčení jazyka

Mravenčení jazyka může být příznakem různých nemocí.

Zdroj: Brnění jazyka

Bolest jazyka a krku

Bolest jazyka a krku může signalizovat zánět hltanu neboli faryngitidu. Pokud je onemocnění infekčního původu, je vyvoláno viry. Onemocnění může být také způsobeno neinfekčním drážděním, například nevyhovujícím mikroklimatem. Po virové infekci horních cest dýchacích mohou určité obtíže přetrvávat i 2–3 týdny. Dbejte o řádné nosní dýchání (je-li nahrazeno dýcháním ústy, může být tento stav jednou z příčin udržování bolesti jazyka, hltan je drážděn vzduchem, který nebyl řasinkovou výstelkou nosní dutiny řádně předehřátý, zvlhčený, očištěný), snažte se důkladně větrat, zvlhčovat vzduch, dodržujte pravidelný pitný režim.

Zdroj: Bolest jazyka

Prognóza

Prognóza rakoviny jazyka záleží na tom, v jaké části jazyka vznikne a jak rychle se na to přijde. Vždy jde o individuální léčbu.

Zdroj: Rakovina jazyka - obrázky

Vředy na kořeni jazyka

Vředy na kořeni jazyka se u mužů vyskytují 7x častěji než u žen. Příčinou vzniku tohoto onemocnění je kouření, alkohol, špatná životospráva a hygiena.

Příčiny

V počátcích nemají vředy na kořeni jazyka specifickou symptomatologii. Prvním příčinou jsou obvykle známky zánětu dané oblasti (na rozdíl od zánětů jsou obtíže často jednostranné); škrábání v krku, bolest, pocit cizího tělesa, dysfagie, krev ve slinách, rinolalie. První příznaky jsou často přehlíženy. S postupem času se symptomy zvýrazňují a stupňují, bolest může vystřelovat do ucha.

Zde můžete vidět, jak vypadají vředy na kořeni jazyka.

Zdroj: Vředy na jazyku

Příčiny rakoviny jazyka

Krvácení z jazyka

Centrální část skvrny je relativně měkká a může snadno krvácet. Krvácení nastane, když se objeví tlak nad místem karcinomu, ten může nastat během žvýkání, pití nebo při polykání. Rakovinná skvrna je příliš jemná a nedokáže vydržet tlak jakéhokoliv druhu, což pak lehce způsobuje krvácení. Právě nevysvětlitelné krvácení z jazyka je důležitým ukazatelem a zároveň symptomem rakoviny jazyka.

Bolest při žvýkání

Bolest při žvýkání anebo polykání bývá také často se projevujícím příznakem rakoviny jazyka.

Další příznaky rakoviny jazyka

  • vřed nebo bolest na jazyku či v dutině ústní, která nevykazuje žádné známky vnějšího poškození;
  • kontinuální bolest v krku;
  • necitlivost na jazyku a v ústech;
  • změna hlasu, tuhost jazyka s omezeným pohybem, špatný dech; pacient si může stěžovat na obtížnost otevírání úst a na pocit přítomnosti „hmoty“ v krku;
  • občas i bolest ucha;
  • vznik bulky na zadní části hrdla, zvětšení krčních lymfatických uzlin, nevysvětlitelné a nadměrné hubnutí, změna a způsob běžného používání zubní protézy, aby se vešla do úst.

Zdroj: Rakovina jazyka

Příčiny pálení jazyka

Příčinou pálení jazyka může být rovněž aftózní stomatitida, nebo poranění sliznice jazyka mechanicky, termicky či chemicky. Většina těchto příznaků zmizí v podstatě i bez léčení sama. Pokud potíže přetrvávají, je vhodné si zajistit kontrolu u zubního lékaře.

Zdroj: Zánět jazyka


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Marie Svobodová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP