Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

BOLEST RUKY V ZÁPĚSTÍ

OBSAH

Bolest ruky

Ruka se skládá z 27 kostí, několika svalů, šlach a vazů a tisíců nervových zakončení. Bolest rukou může postihnout prsty, ruce a zápěstí a je často způsobena zraněním, nadměrným používáním, artritidou nebo zánětem. Nebezpečné je to, když je bolest intenzivní a trvá déle než několik dní, nebo pokud je slyšet prasknutí, zhoršuje se pohyblivost nebo dojde k silnému otoku.

Pokud ale jsou všechna vyšetření negativní (například včetně toho na boreliózu), je na místě zkusit nutriční terapii, která na základě rozboru stravovacích návyků, může odhalit metabolické pozadí vašich potíží, které v mnohých případech lze korigovat dietními opatřeními a vhodnou kůrou bionutričními přípravky.

Zdroj: 10 přírodních léků na bolest rukou a zápěstí

Diskuze

V diskuzi BOLEST RUKY V ZÁPĚSTÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana Štědronská.

Prosím o zaslání dotazníku na bionutriční rozbor. Děkuji

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Bolest ruky v zápěstí

Prevence syndromu karpálního tunelu

Vzhledem k tomu, že se nemoc týká nejčastěji administrativních pracovníků sedících hodiny u počítače, bylo vynalezeno mnoho ergonomických pomůcek, které mohou pomoci se tomuto onemocnění vyvarovat. Užívají se speciální podložky pod zápěstí, které zajistí, abyste drželi zápěstí v jedné rovině s předloktím. Dále byste si v práci měli dělat pravidelné přestávky na protažení paží, zápěstí, ramenních kloubů a krční páteře. Vhodné je také masírování a protahování prstů. U dělnických a jiných namáhavých profesí je vhodné používání všech předepsaných pracovních pomůcek a postupů, aby se onemocnění předešlo. Nikdy však léčbu syndromu karpálního tunelu dlouho neodkládejte, protože by mohlo dojít k trvalým změnám ve funkci a struktuře ruky a zápěstí.

Zdroj: Brnění ruky a prstů

Poradna

V naší poradně s názvem ZÁNĚT RUKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana Sokolová.

Dobrý den, mám bolesti v oblasti palce,zápěstí a trochu mi to vystřeluje dál pod zápěstí. Mám omezený pohyb ruky, nemohu pořádně ruku ohýbat v zápěstí, špatně se mi píše nebo jen ukrojení chleba je problém. Po přečtení článku o zánětu šlach nebo svalů se domnívám, že nějaký druh tohoto zánětu mám. Můžete mi prosím poradit, co s tím mám dělat? Koupila jsem si kostivalový gel,tak s ním mažu.Je to vhodné?
Děkuji za odpověď.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Zánět šlach vyléčí klid a čas. Pro zajištění klidu se používá sádrová bandáž. Kostival na šlachy nic moc. Nejprve bude potřeba zjistit, co přesně vám je, proto pomoc hledejte u lékaře ortopeda, který vám ruku vyšetří a doporučí další postup. Tyhle problémy není radno přehlížet, ale co nejdříve je léčit nejlepšími léčebnými prostředky, které máme, a ty vám poskytne právě lékař.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Odumřená šlacha

Bolest v zápěstí

Bolest v zápěstí je vyvolána zmenšením karpálního tunelu, k němuž dochází, když ohýbáme zápěstí, anebo nastává otékání šlachových struktur. Pokud je v karpálním tunelu zvýšený tlak a středový nerv nemá kolem sebe dostatek prostoru, je utlačován a postupně odumírá, a tehdy hovoříme o syndromu karpálního tunelu.

Zdroj: Karpální tunel

Diskuze

V diskuzi BRNĚNÍ RUKY A PRSTŮ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marcel neumann.

dobry den mohu si zakoupit nějakou mastičku na bolení v zápěstí,ležím na jedné straně v posteli a ruce dávam pod polštař.děkuji za nabidku

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Brnění ruky a prstů

Brnění rukou může být příznakem vážné nemoci

Brnění rukou může mít příčinu neurologickou, poúrazovou, spojenou s krční páteří nebo s problémem v oběhovém systému. Pokud se vyskytuje pouze brnění, mrazení, mravenčení, pocity chladu, pak to může být v případě rukou projev syndromu karpálního tunelu, kdy dochází k utlačení středového nervu (nervus medianus) v zápěstí, někdy syndrom karpálního tunelu trápí také těhotné ženy, kterým otéká zápěstí kvůli zadržování vody.

Zdroj: Brnění levé ruky

Poradna

V naší poradně s názvem CERVENA KUZE U PIHY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jar.winterova.

Prosím o radu.Na vnitřní straně ruky asi 15 cm od zápěstí mam jednu z mnoha stařeckých skvrn.Trvá to asi 14 dnů,kdy mi kolem této skvrny červená kůže.Mírně se ta barva šíří do kruhu.Mám s tím jít k lékaři? Je mi 68 let.Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Určitě s tím zajděte na kožní oddělení. Tam vám to prohlédne lékař pomocí dermatoskopu - to je taková svítící lupa. Možná, že pořídí i fotku, pro pozdější porovnání. Hned se dozvíte, jestli je to třeba odstranit a nebo jestli to není nebezpečné.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Cervena kuze u pihy

Bolest ruky od myši

Mezi civilizační choroby spojené s prací u počítače patří také záněty šlach, strnulost prstů a kloubů. Preventivním procvičováním svalů na rukou můžeme předejít pozdějším komplikacím doprovázeným i pracovní neschopností.

Příčinou tohoto stavu je stereotypní práce s počítačem, která obnáší více než 8 hodin nefyziologického postavení ruky a prstů na klávesnici.

Nejlepším lékem je v této situaci cvičení, které uvolňuje napjaté tkáně rukou a hluboké svalstvo dlaně. Zkuste například tento cvik: Vsedě u stolu v předpažení pokrčmo ohněte zápěstí dlaní k tělu. Držte ruku nad stolem a prsty ukazováku a prostředníku střídavě protlačujte po desce stolu vpřed a vzad. Vyvarujte se pohybu do stran. Cvičení opakujte pro všechny zbylé prsty obou rukou. Tlačte jemně, bez použití síly. Pokud budete cvičit pravidelně, můžete předejít medikamentózní léčbě.

Zdroj: Bolavé ruce

Diskuze

V diskuzi ZANET ŠLACH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Gabriela.

Dobrý den.chtěla by sem se zeptat mam zánět slach na leve noze u kloubů. Mužů to lecit aji visnovou masti? Děkuji za odpověď.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Ivana Sochová.

Dobrý den. Prosím Vás o radu. Mám asi 10 dní oteklé klouby na rukou, občas jsou horké, ale strašně bolestivé. Oteklé mám i obě zápěstí. Potom se mi přidala bolest celé ruky, nemohla jsem s ní pohnout na žádnou stranu ani 1 cm. Největší bolest je v horní části pod ramenem. Bolest přes den trochu ustoupí. Lékař mi nabral krev a moč do laborky. Byla jsem na rtg prstů- rukou. Čekám na vyhodnocení o jakou diagnozu se jedná. Dostala jsem Movalis, mám jich po jednom užít asi 10 kusů. Dále Heparoid mast a Framykoin mast. Já jsem si koupila ještě Olfen gel. Dočetla jsem se, že je potřeba ještě vitamín D, vápník a Můžete mi poradit, co je ještě dobré a o jakou diagnozu se asi jedná?

Zdroj: diskuze Zanet šlach

Brnění prstů levé ruky

Brnění levé ruky může být způsobeno syndromem karpálního tunelu, kdy jsou postiženy pouze ruce. Projevuje se častěji u žen. Mezi příznaky patří oslabená citlivost, mravenčení, pálení, trnutí a bolesti prstů rukou, které často bolí i v klidovém stavu. Postižení uvádějí, že největší bolesti pociťují v noci. Syndrom lze klinicky diagnostikovat například studií nervového vedení či metodou EMG.

Pro úlevu od bolesti se doporučuje v pravidelných intervalech přikládat na zápěstí led. Led tlumí bolest a urychluje hojení zánětu. Při pravidelné činnosti rukou je vhodné činit pravidelné přestávky, často ohýbat prsty a třepat rukama. Z výživového hlediska se doporučuje zvýšení příjmu vitamínu B6.

Léčba je možná několika způsoby. Jedinou účinnou léčbou je však dekomprese karpálního tunelu. Té lze v počáteční fázi dosáhnout udržováním ruky v klidovém stavu, injekcemi kortikoidů a použitím fyzikální terapie. Při plně rozvinutém syndromu je nutné přetnutí zápěstních vazů, čímž se tlak na nerv odstraní. Operace se provádí ambulantně při lokální anestezii a trvá asi půl hodiny.

Abyste předešli problémům poškození karpálního tunelu, ulevujte si při práci, dopřávejte si pravidelné pauzy, během kterých si ruce protáhnete. Měňte činnosti. Dodržujte zdravou a vyváženou stravu

Zdroj: Brnění levé ruky

Poradna

V naší poradně s názvem TUKOVÝ VÝRUSTEK NA ZÁPĚSTÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ivana konečná.

může gangliom např.utlačením způsobovat bolest palce na ruce a poruchu hybnosti palce?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Ano, ganglion na palci může způsobovat problémy s hybností a bolest palce. V takovém případě je vhodné ganglion vyoperovat.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Tukový výrustek na zápěstí

10 přírodních léků na bolest rukou

Domácí léčba může pomoci zmírnit bolest rukou. Je třeba ji konzultovat s lékařem, aby potvrdil, že domácí léčba je bezpečnou možností jak bojovat s příčinou bolesti rukou.

10 přírodních léků na bolest rukou obsahuje:

  1. Teplotní terapie
    Teplotní terapie zahrnuje použití tepla nebo chladu ke snížení bolesti. Tepelná terapie uvolňuje ztuhlé klouby a svaly, zatímco chladová terapie tlumí akutní bolest a snižuje zánět. Střídání terapií teplem a chladem může pomoci snížit bolest.
  2. Masáž
    Masáž ruky a oblasti, kde se setkává zápěstí a předloktí, může zmírnit svalové napětí a snížit bolest. Profesionální masáž rukou může zvýšit sílu úchopu, pokud se provádí jednou týdně a po ní následuje každodenní samomasáž doma. Masážní terapie také snižuje stres, úzkost a deprese.
  3. Cvičení a protahování
    Fyzioterapeut nebo ergoterapeut může poskytnout cvičení, která se zaměřují na šlachy a svaly ruky. To pomáhá protahovat a posilovat tyto svaly, takže mohou absorbovat více stresu na klouby rukou a snížit bolest. Zvyšuje také flexibilitu prstů a palců.
  4. Dlaha nebo ortéza
    Ruční ortéza nebo dlaha pomáhá stabilizovat zápěstí a správně umístit prsty a palec. Často se doporučuje fixovat postiženou oblast, což umožňuje svalu nebo šlaše odpočívat a uzdravovat se. Bandáž nebo dlaha také poskytuje čas na zmírnění zánětu, což může snížit bolest a brnění.
  5. Odpočinek
    Pokud je bolest ruky způsobena nadměrným používáním nebo opakovanými pohyby, jako je psaní, sport nebo fyzická práce, může být zapotřebí odpočinek. Odpočinek zápěstí a ruky po dobu 48 hodin pomáhá zmírnit zánět a bolest. Vyhněte se činnostem, které zvyšují nebo způsobují bolest.
  6. Kapsaicin pro místní použití
    Kapsaicin se získává z chilli papriček a je aktivní složkou, která je činí pálivými. Při aplikaci na ruku poskytuje kapsaicin topický pocit tepla, který blokuje signály bolesti. To poskytuje úlevu od bolesti svalů nebo kloubů.
  7. Kompresní rukavice
    Kompresní rukavice jsou přiléhavé a pružné. Při nošení přes noc mohou snížit bolest a snížit ztuhlost rukou. Poskytují extra podporu a zároveň zvyšují oběh.
  8. Zvednutí
    Zvednutí ruky nad srdce je zvláště užitečné, pokud je zápěstí vymknuté. To může minimalizovat otok a snížit bolest. Lze to provést položením ruky na polštář nebo opěradlo židle.
  9. Bylinné doplňky
    Kurkumin, zázvor a Boswellia jsou byliny, které mohou snížit zánět a zmírnit bolest. Kurkumin je aktivní složkou kurkumy. Má protizánětlivé vlastnosti, které pomáhají snižovat bolest a otoky. Je známo, že zázvor pomáhá snižovat zánět. Může pomoci zvládnout bolest a snížit potenciál poškození kloubů. Boswellia, také známá jako kadidlo, je pryskyřičný bylinný extrakt ze stromu Boswellia. Má protizánětlivé vlastnosti, které mohou zmírnit bolest spojenou s artritidou.
  10. Rostlinné potraviny
    Mnoho diet má vysoký obsah tuku a cukru, což zvyšuje zánět. Strava bohatá na ovoce, zeleninu, celozrnné výrobky a další rostlinné potraviny poskytuje živiny, které snižují zánět. To může zlepšit funkci a snížit bolest.

Zdroj: 10 přírodních léků na bolest rukou a zápěstí

Poradna

V naší poradně s názvem NECITLIVOST PRAVE RUKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Horsinkova Marie 29 let.

Dobry den mam problem z pravou rukou... nectim ji a nic vni neudrzim.. ..zapesti je slabe a mam po cele ruce mravenceni....muzete mi prosim poradit,dekuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Takové problémy budou souviset s problémy někde na nervech. Může to být už v mozku, ale většinou bývá postižena nervová dráha od páteřního obratle někde v přechodu krční a hrudní páteře. Příznaky, které popisujete jsou dost závažné a určitě zasluhují pečlivé vyšetření na neurologii. Tam se také dovíte co to přesně je a jak se toho nejrychleji zbavit.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Necitlivost prave ruky

Příznaky a projevy syndromu karpálního tunelu

Syndrom karpálního tunelu se zpočátku nejčastěji manifestuje tak, že trne jeden nebo více prstů. Přítomno je brnění, mravenčení či pálení prstů na postižené končetině (nejčastěji palce, ukazováku a prostředníku). Poté může dojít ke ztrátě kožní citlivosti a oslabení těchto prstů, které je provázeno poměrně velkou bolestivostí. Ruka působí nešikovně a svaly předloktí ztrácí svalovou sílu a postupně ochabují. Nepříjemné pocity se nejčastěji projevují v klidu, mnohdy nemocného budí ze spánku. Bolesti v zápěstí mohou vystřelovat až do ramenního kloubu a hlavy. Objevuje se také otok a ztuhlost zápěstí. Nemocní mohou mít pocit oteklých prstů, i když otok není viditelný. Intenzita obtíží mnohdy kolísá, ale většinou se postupně symptomy zhoršují.

Zdroj: Brnění ruky a prstů

Diskuze

V diskuzi LÉČENÍ NA ÚROVNI PŘÍČINY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Evik.

Zdravím a přeji hezké odpoledne,a něco k mým problémům.V září mi začaly problémy:pocení(bez teplot),bolesti hlavy,bolesti pravé ruky(mírný otok za zápěstím),potom i levé ruky.Prodělala jsem vyšetření CT mozku,EEG,EMG,test na boreliozu,rtg páteře,vyšetření na rewmatologii a nakonec lumbální punkci.Vše bylo v normě.Jen z rtg rukou vyšla artritida kloubů na prstech obou ruk.měsíc jsem brala FLAMEXIN,ASENTRU a LEXAURIN.bolesti se mi zhoršily hlavně v noci.Ráno v zápěstí pravé ruky mám bolest až do lokte,nemám v něm sílu něco udržet v ruce, a na noze za levým palcem.Myslíte,že by mi pomoh přípravek LIGNISUL 3?Jsem z léčení,které zrvá již 4.měsíc nešťastná a moje psychika je dost narušená.Brala jsem 2 měsíce homeopatika,chodila na akupunkturu,ale můj stav se nijak nezlepšuje.Poraďte,děkuji Eva :armati3:

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Re: Léčení na úrovni příčiny

Syndrom karpálního tunelu

Názvem karpální tunel se označuje úzká štěrbina v oblasti zápěstí, která je ze tří stran obklopena zápěstními kůstkami a ze čtvrté strany na ni naléhá pevný zápěstní vaz. Syndrom karpálního tunelu je jedním z nejčastějších útlakových syndromů. Vzniká permanentním stlačením středového nervu (nervus medianus), k němuž dochází nejčastěji přetížením, úrazem, otokem některé ze šlach, kostní ostruhou, dislokací či výpotkem, což je pak příčinou bolestí a trnutí. Hlavními původci vzniku jsou chronické přetěžování zápěstí nebo dlouhodobé vystavení zápěstí tlaku. Nejvyšší výskyt se udává u zaměstnání, kde je požadována dlouhodobá práce na počítači, dále u hry na klavír a podobně. Pokud není práce na počítači z ergonomického hlediska v pořádku, dochází k trvalému tlaku na zápěstí, čímž dojde ke zbytnění vazu kryjícího karpální tunel, který začne utlačovat nerv. Problém může být také důsledkem onemocnění zánětu žil nebo vazů. Objevuje se také velmi často v těhotenství, neboť pro toto období je charakteristické zadržování vody a tvorba otoků. Celkově je jeho výskyt až 4x častější u žen než u mužů a takřka vždy se vyskytuje na dominantní ruce. Během života se diagnostikuje asi u 4 % obyvatelstva.

Zdroj: Brnění ruky a prstů

Diskuze

V diskuzi UCPANÉ KARPÁLNÍ TUNELY NA RUCE PŘÍZNAKY A PŘÍČINY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Nada Omraiová.

Dobrý den,
už 2 měsíce mi brní nebo mravenčí v končetinách,nejvíce v rukou ,v krvi nic nemám ,doktorka mi další vyšetření neudělala,prý je to od páteře,ale mě se to zhoršuje,nejvíce v noci,budí mě to a ruce mam jako kdybych si je přeležela a někdy je ani necítim ,musim je pustit z postele dolů aby se mi prokrvili.Nevim jestli to jsou karpály nebo jiná nemoc Děkuji za odpověd Omraiová

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Anna.

Dobry den přítele trapi bolest ramene a brnění ruky které mu střílí az do prstu.kdyz pracuje někdy to neciti ale když je v klidu tak mu střílí bolest od ramene az po prsty a začnou ho brnet. Když lezi na zádech a ruku na podél tela taky mu to dela.
Myslíte ze to ma jen natezeny sval nebo si ma zajit dokotorovi.
Dekuji za odpověď

Zdroj: diskuze Ucpané karpální tunely na ruce příznaky a příčiny

Brnění levé ruky a tváře

Brnění levé ruky a tváře může vzniknout na podkladě postižení cév v mozku a postižení periferních nervů, případně degenerativních změn na páteři, které utiskují nervy. Z toho vyplývá, že je nutná návštěva neurologa, který zjistí příčinu, stanoví diagnózu a případně zahájí léčbu.

Zdroj: Brnění levé ruky

Diskuze

V diskuzi PÁTER PLESKAČ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdeněk Mlčoch.

Dobrý den otče Pleskači,
velmi Vás prosím o radu co mám dělat s problémy bolesti prstů pravé ruky, které již trvají 2 roky. Je mi 54 let. Před dvema lety jsem měl úraz zápěstí - naštíplou kůstku v zápěstí. Nic mimořádného. Ale po 5-6 týdnech sádrové dlahy došlo k ztuhlosti ruky. Rehabilitování jsem odmítl, s tím, že se přirozeným pohybem rozcvičí sama. Od té doby začaly problémy. Na chirurgii po RTG snímcích mi řekli, že klouby prokazují změny. Řešení žádné. Přes zimu se situace zklidní, kdy se můžu pevřít prsty v pěst. S jarními pracemi na zahradě a kolem domu se situace opět zhoršila. Nedovedu zavřít prsty do dlaně přes velkou bolest, která mě budí i v noci. Nemám uchopovací sílu. Začínájí i počátky problémů levé ruky (přes větší zátěž, když šetřím ruku pravou. Nepomohla ani léčba u homeopatika, ačkoliv si pana doktora velice vážím. Nepomohla ani léčiva od bolesti a protizánětlivá. Nyní 2 měsíce beru kolagen Colafit. Situace se zhoršuje s přidáváním zátěže. Ale domcí práce se nedají zanedbat. Nevím si rady, zda nevyhledat specializovanou kliniku....Otče, neměl byste pro mě přirozenější radu?
Děkuji a přeji Vám pevné zdraví a nevyčerpatelnou vitalitu, kterou stále rozdáváte!
Zdeněk Mlčoch

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Páter pleskač

Karpální tunel na ruce

Syndrom karpálního tunelu je v dnešní době častým onemocněním, jež může v jistém věku potkat prakticky každého z nás. Postiženými bývají zejména manuálně pracující (horníci, šičky, svářeči, zedníci, řezníci aj.), dále sportovci, nastávající maminky ve třetím trimestru a poporodním období, a samozřejmě lidé, kteří bývají často v kontaktu s počítačovou klávesnicí nebo psacím strojem.

Průvodním jevem syndromu karpálního tunelu je brnění až necitlivost prstů, zejména palce, ukazováčku a prostředníčku ruky. Tyto bolesti jsou zpočátku nepravidelné a projevují se jen při určitých polohách ruky. Postupně dochází ke vzniku noční bolesti, jež pacienty budí ze spánku s pocitem tzv. dřevěné ruky. V současné době jím trpí přibližně 4 % populace, přičemž častěji postihuje ženy.

Karpální tunel se projevuje nočními záchvaty bolestivého brnění v ruce, pacienta probouzejí a zlepšují se až po změně polohy z lehu do vzpřímeného postoje a svěšení či protřepání končetiny, jsou typické pro tzv. syndrom karpálního tunelu, kdy dochází v oblasti zápěstí k útlaku periferních nervů. Obtíže se objevují šestkrát častěji u žen, příznaky se většinou vystupňují v období kolem klimakteria.

Zdroj: Karpální tunel

Příčiny trnutí

Utlačený nerv

Příčin může být povícero, některé jsou neurologické, jiné souvisí spíše s oběhovým systémem. Pokud se vyskytuje pouze parestezie neboli brnění, mrazení, mravenčení, pocity chladu, pak to může být v případě rukou projev syndromu karpálního tunelu. Tato potíž je důsledkem toho, že je například po úraze nebo kvůli přetěžování ruky při práci s počítačem utlačován v zápěstí středový nerv zvaný nervus medianus, někdy syndrom karpálního tunelu trápí také těhotné ženy, kterým otéká zápěstí kvůli zadržování vody.

Poškození periferních nervů

Péči neurologa vyžaduje také druhá možná příčina, která připadá v úvahu, pokud někoho opakovaně trnou prsty horních i dolních končetin, ať už ve stejnou, či různou dobu. Může to signalizovat poškození mnoha periferních nervů, pak jde o polyneuropatii – u nás nejčastěji diabetickou nebo alkoholickou, ale příčin je mnoho, včetně těch neobjasněných.

Raynaudův syndrom

Když prsty nejen brní, ale navíc mění barvu – nejprve blednou a pak naopak zčervenají a přidává se bolest, půjde nejspíše o Raynaudův syndrom, někdy se též hovoří o Raynaudově příznaku či fenoménu. Nejčastěji bývají postiženy prsty, ale může se to týkat i celých rukou či nohou. Někdy není příčina syndromu zcela zřejmá, ale jde o projev přemrštěné aktivity nervů kolem drobných kožních cév, typické je to zejména pro mladší stresované ženy, které bývají postiženy pětkrát častěji než muži. Minimálně se část vlivu přisuzuje i hormonům, protože se potíže často objevují poprvé v pubertě a po klimakteriu naopak mizí. Častěji je ale Raynaudův syndrom sekundárním příznakem, který jen doprovází nějakou jinou hlavní potíž, ať už to jsou neurologické problémy, stavy po úraze, či problémy s oběhovým systémem. Podle lékařů je v tomto případě na místě odborné vyšetření. Jde nejspíše o příznak onemocnění tepen, které spadá do kompetence interních lékařů.

Zdroj: Brnění ruky a prstů

Smuteční kytice do ruky

Smuteční květiny jsou symbolem posledního rozloučení se zemřelým. Jsou dnes nepostradatelnou součástí pohřbu, ale také mají využití jako vzpomínka na zesnulé, například v období Dušiček či výročí úmrtí. Smuteční kytice darují všichni, kteří chtějí vyjádřit svou kondolenci osobně. Smuteční kytice do ruky se položí při obřadu k rakvi.

Zdroj: Vhodné květiny na pohřeb

Prevence

Při práci na počítači se snažte udržovat zápěstí v rovině, a nikoli ohnuté nahoru nebo dolů. Pokud v zaměstnání provádíte opakované pohyby zápěstím, dělejte co nejvíce přestávek. Každou hodinu si protáhněte paže, zápěstí, ramena a krční svaly jednoduchými cviky. Dejte ohnutou paži za hlavu a lehce ji stlačujte druhou rukou za loket dolů. Položte ruce na okraj stolu a kružte rameny jedním směrem a poté zpátky. Pravidelně si masírujte a protahujte prsty, ohýbejte zápěstí nahoru a dolů a zavírejte a otevírejte ruce, abyste zabránili otokům. Při práci na počítači musíte mít zápěstí rovně propnuté. Pořiďte si ke klávesnici podložku pod zápěstí. Vaše poloha musí co nejméně zatěžovat všechny klouby, záda udržujte vzpřímená, plosky nohou si položte na podlahu. Pokud vám opěradlo židle neposkytuje dostatečnou podporu, podložte si bederní oblast polštářkem nebo svinutým ručníkem.

Zdroj: Karpální tunel

Diagnostika syndromu karpálního tunelu

Důležitá je anamnéza, na jejímž podkladě lékař zjistí subjektivní pocity pacientů a pravděpodobně doporučí vyšetření ruky pomocí přístrojové elektromyografie (EMG). Toto vyšetření změří vodivost nervů a na základě výsledku neurolog potvrdí nebo vyvrátí diagnózu karpálního tunelu a zjistí závažnost postižení.

Zdroj: Brnění ruky a prstů

Ortéza na karpální tunel

Ortéza karpálního tunelu zápěstí je doporučovaná lékaři pro rehabilitaci umožňující rychlý návrat do práce. Ortéza je vyrobena z tepelně izolujícího neoprenu s nylonovým potahem na obou stranách. Má plně nastavitelné zapínání se suchými zipy a dlahu medicínské jakosti, která zajišťuje vynikající zpevnění.

Vlastnosti:

  • Je zvlášť pro levé a pravé zápěstí.
  • Pomáhá ulevit od bolestí spojených se syndromem karpálního tunelu, při artritidě, tendinitidě, vymknutí a blíže nespecifikované bolesti v zápěstí.
  • Stahuje měkké tkáně a tepenní retence.
Úroveň ochrany: III Maximální ochrana

Zde můžete vidět na fotkách, jak vypadá ortéza pro karpální tunel.

Zdroj: Babské rady na karpály


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Marie Svobodová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP