Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

BOLEST V KOSTECH CHODIDEL

OBSAH

Bolest chodidel od páteře

Bolest nohou patrně zažil každý z nás. Způsobil si ji jednorázovým či dlouhodobým přeceňováním svých možností, nebo chybným držením těla. V menší míře však může bolestivost nohou poukazovat i na jiné příčiny, které by neměly být přehlíženy. Příznaky bolesti chodidel od páteře se projevují bolestmi nohou, brněním končetin až svalovými křečemi, mohou se objevit také otoky dolních končetin.

Zdroj: Bolest chodidel zespodu

Diskuze

V diskuzi BOLEST A PÁLENÍ CHODIDEL se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marta.

dobry den mám bolest a paléni a ktomu utok chodidel a bolest svalstva mužete mi poradit děkuji

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Bolest a pálení chodidel

Co znamená bolest chodidel v noci

Bodavá bolest může člověka potrápit i v noci. Bolest se může vyskytovat pravidelně mezi 3. a 4. hodinou ranní. Bolest se objevuje na spodní straně chodidla, spíše na palcové straně v místě nejvyššího vyklenutí. Občas bolest vystřeluje k vnitřnímu kotníku nebo do nártu. Pokud trpíte výše popsanou bolestí, pak může jít o problém způsobený špatným prokrvením nohou.

Zdroj: Bolest chodidel zespodu

Diskuze

V diskuzi PALENÍ CHODIDEL A BOLEST KOSTI CELÍCH NOCH A ŽADNI POMALU SVALSTVO se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marta.

Dobry den chci se zeptat mám paleni chodidel na obou noh a pomalu žádný svalstvo a bolest celih noh moc děkuji ,

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Palení chodidel a bolest kosti celích noch a žadni pomalu svalstvo

Co znamená bolest chodidel ráno

Skřípnutí nervu nebo blokace nervu se projevuje bolestí vystřelující do okolních míst. Když ráno vstanete a šlápnete na nohu, dojde k podráždění vnitřní tkáně tou měkkou vnější a následně k blokaci nebo skřípnutí nervu, který pak způsobuje onu nepříjemnou bolest. Zkuste horký zábal na postižené místo. Pokud bolest nezmírní, navštivte neurochirurgii.

Zdroj: Bolest chodidel zespodu

Diskuze

V diskuzi BOLEST CHODIDEL ZESPODU PÁLENÍ CHODIDEL se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vlastimir Blažek.

as.rok pálení chodidel.,dříve jen v noci a as.tři měsíce i přes den a stále se to stupňuje,vyšetření cévní ok.,neurologie-Betahistin Activas 24md.užití ,půl roku a neni lepší.ortopedie-Dona aGabagamma 300 mg užívám as 4.měsíce-stejné.,můžete někdo poradit-?dík

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Bolest chodidel zespodu pálení chodidel

Bolest nohy ze strany

Tato bolest může být podmíněná nevhodným zatěžováním chodidel, nevhodnou obuví, patologií v oblasti nožní klenby.

Zdroj: Bolest chodidla

Diskuze

V diskuzi OTEC PLESKAČ LÉČBA SÍROU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Libuše Svobodová.

dobrý den, zaslechla jsem v poradně "otce Pleskače" zmínku o léčbě sírou při artroze či artritidě, ale bohužel ne, jak aplikovat. Děkuji mnohokrát za návod. Svobodová

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jaroslav procházka.

bolest kloubů a šlach chodidel - kdo ví přesný návod poraďte prosím - vím jen s doslechu - díky

Zdroj: diskuze Otec pleskač léčba sírou

Bolest chodidel pod prsty

Bolest chodidel pod prsty svědčí o přetížení nohy s následnou entezopatií, tedy bolestí v místě úponu šlachy nebo vazu na kost. Zde vznikne nemikrobní doprovodný zánět s bolestí. Místo bolesti a hybnost nohy je třeba na ortopedii vyšetřit, aplikovat případně obstřik bolestivého místa. Vhodné je rovněž zhotovení rentgenového snímku a vyšetření diagnostickým ultrazvukem.

Léčba je založena na odlehčení, šetření končetiny, při těžším nálezu je předepsán i sádrový zklidňující obvaz. Později následuje rehabilitace v podobě pohybové a fyzikální léčby.

Zdroj: Bolest chodidel

Diskuze

V diskuzi PÁLENÍ CHODIDEL A DLANÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petr.

U mě se pálení chodidel projevilo když začly bolet záda v kříži,na vyšetření CT zjistili zůžení na míše a 3 a 4 obratle a to souvisí s pálením chodidel.Pokud také trpíte pálením chodidel uzce to souvisí se zužením na cévach či problému s páteří.Doporučuji vždy vyhledat lékaře a udělat odborné vyšetření.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Pálení chodidel a dlaní

Bolest chodidel u dětí

Pokud bolí chodidla děti, jde ve většině případů o růstové bolesti, zvláště když nohy bolívají obě. Dítě by mělo být vyšetřeno neurologem a ortopedem. Také dbejte na správný výběr obuvi. Nekupujte větší, starší, nebo dokonce menší obuv, jelikož dochází k deformitám plosek. Nejlepší prevencí u dětí je pravidelná návštěva dětského lékaře, který vám v případě potřeby doporučí vhodné botičky a vložky do bot.

Zdroj: Bolest chodidel zespodu

Diskuze

V diskuzi BOLEST CHODIDEL ZESPODU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Miroslava.

Dobrý den, již delší dobu mě bolí bříška pod prsty u obou chodidel.Nepřestane to i když ležím.Mám v nich stále takový tlak,jako kdybych měla pod kůží nějaký polštářek,který stále tlačí.Při delším stání mě to i pálí.Nevíte co by to mohlo být?Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Viera Matascikova.

Mam rovnaký problém + pocit strpnutych prstov. Zmrznutych ci pália ich prstov. Je to ako necitlivost, či precitlivenosť.... Proste to ani neviem správne definovať.

Zdroj: diskuze Bolest chodidel zespodu

Bolest vnitřní strany chodidla

Bolest vnitřní strany chodidla může být způsobena plochou nohou. Problém s plochýma nohama nastává, když se klenba nohou zploští (často při stání nebo chůzi), což způsobuje bolesti chodidel a další potíže.

Zdroj: Bolest chodidla

Poradna

V naší poradně s názvem METASTAZY V KOSTECH A RAKOVINA PLIC se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Pavlina Stavařova.

Dobrý den, mám dotaz chci se zeptat můj taťka ma metastázy v kostech a k tomu rakovinu na plicích .K tomu od plic mu to šlo až k pánvi a do nohy nemůže ani na to postavit mam o něho strach ze může můj taťka umřít...

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Cesty životem jsou komplikované. Někomu je dáno prožít dlouhý život a jinému zase přijde do cesty nemoc, která vše změní. Proti tomu je veškeré lidské snažení marné a každý musí nést svůj osud až do konce. Snažte se tatínkovi vytvořit laskavé prostředí, abyste s ním mohla prožít pěkné chvíle, na které pak budete moci vzpomínat, až si odejde odpočinout. Smiřte se s tím, že život je konečný a přijměte alespoň to, co vám jeho nemoc dovolí.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Metastazy v kostech a rakovina plic

Bolest chodidel v práci

Bolest chodidla v práci může být například příznakem zlomeniny v oblasti záprstní kosti. Pokud by se nejednalo o zlomeninu, může být přetížená až natržená šlacha nebo vaz. V tomto případě je nezbytné chirurgické vyšetření, rentgenový snímek nohy, lokální zhodnocení hybnosti a bolestivosti nohy a dle stavu i znehybnění nohy k doléčení. Další možností bolesti může být zborcená klenba.

Jako konzervativní léčba jsou vhodná nesteroidní antirevmatika typu Ibalginu. Dále následná rehabilitace v podobě pohybové a fyzikální léčby.

Zdroj: Bolest chodidel

Diskuze

V diskuzi PALENÍ CHODIDEL A BOLEST KOSTI CELÍCH NOCH A ŽADNI POMALU SVALSTVO se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marta.

Dobry den chci se zeptat asi rok mně páli chodidla v noci a mám bolest celich kosti a bolí mi a zhubli mi nohy ne mám pomalu žádni svalstvo moc děkuji za od povět ,

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Marta.

Dobry den a bolest od pasu do celych nohou a kosti a svalstvo mi od cházi děkuji

Zdroj: diskuze Palení chodidel a bolest kosti celích noch a žadni pomalu svalstvo

Pálení chodidel a nártů

Pálení chodidel a nártů je běžné u diabetiků s periferním nervovým poškozením. Může za to nedostatek vitamínu B, ale i chronické onemocnění ledvin, špatný krevní oběh nohou a chodidel nebo nedostatečná funkce štítné žlázy. Nemusí se však jednat vždy o onemocnění. Může jít o pouhý otlak nohy uzavřené v neprodyšné obuvi.

Zdroj: Pálení chodidel

Diskuze

V diskuzi LÉČENÍ BRNĚNÍ CHODIDEL PO CHEMOTERAPII se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dagmar .

Brní mě po chemoterapii. Dá se s tím něco dělat?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jindrich Sliksbir.

Mám bolesti a brněni chodidel , jak to léčit???

Zdroj: diskuze Léčení brnění chodidel po chemoterapii

Bolest chodidel při stání

Může se jednat o podélně nebo příčně plochou nohu, přetížení vazů nebo šlach, čímž vzniká úponová bolest v místě úponu šlachy nebo vazu na kost, dále o entezopatii, bolest v souvislosti s útlakem nervu plosky nohy, změny na kloubech nohy, revmatoidní potíže, zánětlivé změny aponeurózy chodidla a další.

Při těchto obtížích rozhodně navštivte ortopeda, který provede vyšetření, prohlédne rentgenový snímek a upřesní místo bolesti. Podle výsledku vyšetření je stanovena léčba medikací a doporučena pohybová a fyzikální léčba na rehabilitaci.

Zdroj: Bolest chodidel

Diskuze

V diskuzi BRNENÍ CHODIDEL PO CHEMOTERAPII se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Mikolajková Věra.

Jsem tři roky po chemoterapii a stále mne brní chodidla.Pomohlo vám někomu něco na to?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Vokálek.

Začalo to u prstů a pomalu to postupuje. Zasažená je asi tak třetina přední částí obou chodidel.

Zdroj: diskuze Brnení chodidel po chemoterapii

Pálení chodidel v těhotenství

Pálení chodidel v těhotenství může souviset s otoky dolních končetin a útlakem periferních nervů, nelze však vyloučit kožní nebo neurologické onemocnění. Poraďte se raději s praktickým lékařem, který vás může odeslat na specializované pracoviště k dovyšetření.

Zdroj: Pálení chodidel

Léčba

Léčba bolavých chodidel zespodu je individuální a řeší se dle stavu pacienta. Při propuknutí bolesti je nejlepší radou odpočinek a klid, následně může pomoci přiměřené cvičení a masáže. Klíčová je však léčba příčiny onemocnění. Na útlum bolestí nabízí moderní medicína analgetika, protizánětlivé látky, opioidní analgetika, myorelaxancia, tyto léky však ve většině případů neřeší příčinu onemocnění a mohou tedy maskovat závažnost onemocnění. Z bylin lze použít kafrovník, kostival, listnatec či zázvor.

Zdroj: Bolest chodidel zespodu

Bolest chodidel u dětí

Pokud bolí chodidla děti, může jít o růstové bolesti, zvláště když nohy bolívají obě. Přesto by bylo vhodné pro jistotu absolvovat rentgenové vyšetření nohou a krevní test (alkalická fosfatáza, kostní izoenzym). Dítě by mělo být vyšetřeno neurologem a ortopedem. Důležité je dbát na stravu dítěte nejen kvantitou, ale hlavně kvalitou! Nezbytný je dostatek kvalitních (nikoli nutně živočišných) bílkovin (maso, tofu, luštěniny, bílky), stopových prvků a minerálů, stejně jako kvalitních tuků (ořechy, semena, ryby, žloutky, kvalitní rostlinné oleje).

Zdroj: Bolest chodidel

Nemoci chodidel – foto

Zde je několik fotografií, na kterých je možné vidět nemoci nohou.

Zdroj: Nemoci chodidel

Bolest chodidel při chůzi

Tento problém vyžaduje odborné vyšetření, a to vyšetření jak ortopedické, tak orientační zhodnocení cévního zásobení, což rovněž provede ortoped. Vyšetření probíhá nejen pohledem a pohmatem, nutné je stanovit lokalizaci největší bolesti, zhodnotit hybnost, klenbu nohy a provést rentgenový snímek. Může se totiž jednat o zlomeninu záprstní kosti, takzvanou únavovou zlomeninu, nebo o prostou distorzi kloubu v oblasti nohy, ale i o přetažení, šlachy či vazu a také méně častou entezopatii, úponovou bolest šlachy nebo vazu na kost. Objevují se také neuralgie nervů plosky nohy – Mortonův syndrom.

Podle nálezu je vhodné znehybnění, obstřik bolestivého místa a následná rehabilitace a fyzikální terapie. Pacient podstupuje vyšetření na chirurgické nebo ortopedické ambulanci.

Zdroj: Bolest chodidel

Bolest chodidel po běhu

U bolesti chodidel po běhu je řada možností, od úrazu s porušením kosti, kloubu nebo šlach přes onemocnění kloubu, revmatickou artritidu, úponové bolesti šlach, bolest v místě umístění šlachy anebo vazu na kost až po zánět šlachové pochvy nebo neuralgii nervů, které probíhají v plosce chodidla. Nelze zapomenout i na možnost dny. Z toho vyplývá, že bez vyšetření to zcela jistě nepůjde.

Klinické vyšetření se provádí pohmatem, udělá se rentgenový snímek, podstoupí některé krevní testy, a to vše na ortopedické ambulanci. Podle výsledku je pak stanovena léčba. Jako prevence pomáhá mírné rozcvičení a takzvaný strečink vždy před sportováním – hlavně před během. Měli bychom dbát i na pravidelné protahování lýtek. Nejdůležitější je však správná souhra sportovní techniky s pohodlným a odpovídajícím oblečením a dalším potřebným vybavením. Nezapomínejte ani na pravidelnou hygienu, masáže, hydrataci za pomoci speciálních krémů. Každé zanedbání péče se nemusí vyplatit.

Zdroj: Bolest chodidel


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP