Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

BOLEST VNITŘNÍHO STEHNA

OBSAH

Co znamená bolest kyčle a stehna

Pokud se vyskytne lokální nález v místě bolesti stehna, je namístě zhodnocení hybnosti kyčelního kloubu a provedení kontrolního ultrazvukového vyšetření v několika polohách kyčle a kolena. Podle výsledku se potom určí další postup a pohybová fyzikální léčba na rehabilitaci.

Zdroj: Bolavé kyčle

Poradna

V naší poradně s názvem BOLEST VNITŘNÍ STRANY STEHNA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Cempírek.

Pak by to mohl být krejčový sval (musculus sartorius). Jak postupovat s jeho rekonvalescencí je vidět na těchto videích: m.youtube.com/result…

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Lukáš.

Děkuji:)

Zdroj: diskuze Bolest vnitřní strany stehna

Co znamená bolest kyčle a třísla

Bolest kyčle a třísla může signalizovat svalový spasmus po přetížení při cvičení v průběhu přitahovače stehna. Někdy pomůže rehabilitace, také je vhodné ultrazvukové vyšetření, které by mělo případné patologické změny vyloučit.

Zdroj: Bolavé kyčle

Poradna

V naší poradně s názvem BOLEST VNITŘNÍ STRANY STEHNA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lukáš.

Netahá mě to od kolena, ale od rozkroku. (asi prvních 20cm směrem ke kolenu)
Omlouvám se za špatné upřesnění.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Pak by to mohl být krejčový sval (musculus sartorius). Jak postupovat s jeho rekonvalescencí je vidět na těchto videích: m.youtube.com/result…

Zdroj: diskuze Bolest vnitřní strany stehna

Ingredience

  • 2 krůtí stehna;
  • 100 ml krůtího vývaru;
  • 100 ml smetany;
  • hrst spařených oloupaných mandlí;
  • 2 lžičky hotové vychladlé jíšky;
  • 1 lžička másla;
  • 1 lžička oleje na smažení;
  • 1 cibule;
  • 1 stroužek česneku;
  • 1 lžíce kari koření;
  • čerstvý koriandr na ozdobu;
  • sůl a čerstvě mletý pepř.

Zdroj: Krůtí stehna podle Pohlreicha

Video

Na Zdeňka Pohlreicha i na jeho celý recept se můžete podívat na tomto videu: krůtí stehna na kari s mandlemi video.

Zdroj: Krůtí stehna podle Pohlreicha

Diskuze

V diskuzi BOLEST VNITŘNÍ STRANY STEHNA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lukáš.

Dobrý večer,
chtěl bych se s Vámi poradit. Koncem ledna jsem si poranil (stehno) a nevím co s tím mám dělat dále. Nevím přesně který to je.
musculus vastus medialis
dvojhlavý sval stehení

Chtěl bych se vrátit ke sportu, ale sval mi to nepovoluje.
Mohli by jste mi poradit jak bych to mohl léčit?
Měl jsem rehabilitace, ale nepomohlo. (elektřinu)

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Ingrid.

Dobrý den mám mírně výhře zlou plotynku záda již přestaly avšak mě píchá až mravenci ve levém stehne co na to existuje Děkuji

Zdroj: diskuze Bolest vnitřní strany stehna

Bolest varlat a třísel

Bolest varlat a třísel může souviset s torzí varlat. Jde o stav, kdy se nejčastěji jedno varle otočí kolem svých vyživujících cév, což způsobí nedokrvení tkání varlete až odúmrtí těchto struktur. Nejčastěji se torze vyskytne v novorozeneckém až mladším dospělém věku, ale může se přihodit i mužům starším. Od vzniku obtíží, což jsou silné, prudké bolesti vystřelující do třísla či stehna, často zvracení, studený pot, otok šourku, má pacient nejvíce šest hodin na to, aby se k lékaři dostavil a bylo mu možné postihnuté varle operací zachránit před odúmrtím.

Zdroj: Bolest varlat

Diskuze

V diskuzi WWW.JÁK SE PROJEVÍ ZÁNĚT ŽIL U NOHOU DOLNÍCH KONČETIN. se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Miluše večeřová.

Modré fleky na lítkách až žlutě zbarvené,tíha nohou,velká belestivost při chůzi a při větším teple.Bolest pouze při dotyku na kterékoliv místo na nohou.Obvodní lékař neléčí ,neví si stím rady ,pouze B12, jinak nic.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jitka.

Již delší dobu trpim bolestí lýtek od kolen dolů, hlavně po straně nohy a pod kolenem. Často jde bolest i po zadní straně stehna z podkolení směrem vzhůru. Když si nezmu kompresní punčochy, cítím se lepe. V noci mě bolest budí. Můj otec nosil celý život kompresní punčochy, pak se rodiče rozvedli. Dozvěděla jsem se, ze zemřel na hluboký zánět žil. Je mi 61 let a trpím nadváhou. Stydím se s tím jit k lékaři, protože mi řekne, ze mě nohy bolí z nadváhy.

Zdroj: diskuze Www.ják se projeví zánět žil u nohou dolních končetin.

Recept na uzené kuřecí stehno s kari omáčkou

Ingredience: 4 uzená kuřecí stehna, 1 cibule, 1 lžíce másla, 300 ml voda, 1 lžíce hladké mouky, 1 lžička kari, sůl, pepř mletý, petrželová nať

Technologický postup: V papiňáku na másle zpěníme cibuli, kterou jsme nakrájeli na drobné kostky, přidáme kari koření, promícháme, přidáme kuřecí stehna, zalijeme cca 300 ml vody a necháme v papiňáku dusit přibližně 15–20 minut (čas počítáme až od chvíle, kdy papiňák začne pískat). Potom vyjmeme kuřecí stehna, šťávu zahustíme moukou rozkvedlanou v trošce vody a povaříme. Ochutíme solí, pepřem a přidáme trochu zelené petrželky či pažitky. Podáváme s rýží.

Zdroj: Marináda na uzení drůbeže

Diskuze

V diskuzi KOLENO se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Janka.

dOBRY DEN,PRED TROMI TYZDNAMI SOM PADLA NA KOLENO,ASI PO TYZDNI SOM ZACALA POCITOVAT BOLEST ,KTORA VYSTRELUJE DO LYTKA A STEHNA.MAM OTEKLY KOTNIK,BOLEST BRANI .MAST IBALGIN NEPOMAHA,SKUSILA SOM TRAUMAPLANT,BEZVYSLEDNE.PRI POHYBE SI NOHU STAHUJEM ELASTICKYM OBVAZOM.UŽ NEVIEM,AKO DALEJ,PROSIM O RADU,DAKUJEM

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze KOLENO

Recept na uzené kuřecí stehno pečené na zelenině

Ingredience: 2 uzená kuřecí stehna, 600 g brambor, 1 mrkev, 1 cibule, 1 lilek, 1 cuketa, 1 zelená paprika, 1 červená paprika, koření na grilovanou zeleninu, sůl, pepř, olivový olej

Technologický postup: Brambory oloupeme, zeleninu očistíme. Nakrájíme na klínky nebo kolečka. Okořeníme a pokapeme olejem. Všechno promícháme, aby se zelenina obalila. Nahoru položíme stehna a přikryjeme alobalem. Pečeme při 200 °C 15 minut. Poté odkryjeme a dopečeme do změknutí a opečení zeleniny cca 20–25 minut.

Zdroj: Marináda na uzení drůbeže

Poradna

V naší poradně s názvem ZÁNĚT SEDACÍHO NERVU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jinddra krejčříková.

prosím o radu ,,co dělat.. mám zánět sedacího nervu už 4 týden vybrala jsem 10 injekcí na uvvolnění svalstva , léky od bolesti a nic nepomáhá, nyní chodím na rehabilitaci , to je cvičení a masáž,,prosím poradte bolest jde do spodní části zad přes levou hyždi a stehna. dekuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

V případě vleklého zánětu sedacího nervu se budete muset obrátit na neurologa, protože bude třeba provést vyšetření odhalující příčinu zánětu. Ve Vašem případě dochází k opětovné obnově zánětlivého ložiska a tím se nedaří zhojení a uklidnění bolestí. Nejlepší by bylo provést magnetickou rezonanci nebo CT a podle výsledků určit další léčbu. Stejně tak můžete požádat o pomoc kteréhokoli ortopéda. Hledejte lékaře, který bude mít zájem přijít na příčinu Vašich bolestí.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Zánět sedacího nervu

Pečená kuřecí stehna pikantní

Suroviny:

  • 4–6 kuřecích stehen
  • 1 cibule
  • 6 stroužků česneku
  • 1 lžíce sójové omáčky
  • 5 lžic kečupu (pikantního)
  • 1 lžíce hořčice
  • 1 lžička sladké papriky
  • 3 lžíce oleje
  • 1 lžíce octa
  • sůl
  • pepř
  • vývar na podlití podle potřeby

Postup:

Cibuli nasekáme najemno, prolisovaný česnek smícháme se solí, přidáme ostatní ingredience (kromě stehen) a důkladně vše promícháme. Do kuřecích stehen uděláme 2–3 mělké zářezy, které natřeme prolisovaným česnekem a zakápneme šťávou z citronu. Takto upravená kuřecí stehna vložíme do připravené marinády, pořádně promícháme a necháme odležet nejméně 2 hodiny, ideálně přes noc v chladu. Potom dáme stehna s marinádou do pekáčku a ve středně vyhřáté troubě pečeme na 180 °C za občasného podlévání horkým vývarem a přeléváním vypečenou šťávou asi 60 minut. Vhodnou přílohou jsou brambory, postačí i čerstvý chleba.

Zdroj: Recepty na pečené kuře

Poradna

V naší poradně s názvem LÉKY NA CHOLESTEROL se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Božena.

Prosím vás kdo mi poradí
užívala jsem Sorvasta lék na cholesterol a mám svalové křeče
léky na bolest nepomáhají a v nemocnici na neurologii mi řekli
že to nic není vážného a poslali mě domů, jsem předávkovaná
léky od paní doktorky a teť mám už asi měsíc bolesti svalů.
Masáže mi ze začátku pomohli,jelikož jsem léky brala dál
tak mám bolesti v levé noze koleno a v přední část stehna.
Prosím vás může mi někdo pomoci .Děkuji Kejíková

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

V příbalové informaci k léku Sorvasta je přesně napsáno toto:
"Přestaňte užívat přípravek Sorvasta a vyhledejte ihned lékařskou pomoc, pokud zaznamenáte kterýkoli z následujících nežádoucích účinků:
Neobvyklé bolesti Vašich svalů, které pokračují déle, než byste očekával(a). Vzácně mohou pokračovat do závažného stavu případně ohrožujícího život známého jako rabdomyolýza."
Doporučuji následovat toto doporučení, přestat užívat tento lék a ihned vyhledat lékařskou pomoc. Podobných léků ze skupiny statinů je celá řada, které se dají vyzkoušet místo Sorvasty. Případně se dá změnit styl vedení léčby s použitím jiných postupů, abyste nemusela tento lék vůbec používat. Určitě se dohodnete se svým praktickým lékařem na lepším řešení. A když ne, tak zkuste nalézt jiného lékaře, který bude více ochotný.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Léky na cholesterol

Postup

Zdeněk Pohlreich ve svém receptu používá již vykoštěná krůtí stehna, takže si stehna také nejdříve vykostíme a nakrájíme na kousky asi 2 krát 4 cm. Potom si na pánvi rozehřejte olej na smažení, přidejte lžičku másla a osmahněte nadrobno nakrájenou cibuli. Až cibule zesklovatí, tak k ní přidejte na půlku rozříznutý stroužek česneku, ze kterého před tím vypreparujete zelený klíček. Podle šéfa to prý zajistí, že česnek bude jemnější. Krůtí stehna osolte a opepřete. S pepřem ale šetřete, stačí jen jedno rozdrcené semínko pepře. Kousky krůtího masa přidejte k rozpálené cibuli a orestujte. Až maso zbělá, tak jej posypte kari, promíchejte a hned zalijte horkým vývarem. Přikryjte pokličkou a nechte dusit asi 20 minut, dokud maso nebude měkké. Potom omáčku zahustěte připravenou hotovou vychladlou jíškou a zamíchejte společně s masem. Abyste mohli jíšku dobře zavařit, tak vyndejte všechno maso stranou do misky a omáčku nechte ještě 10 minut povařit. Nakonec přilijte smetanu a promíchejte. Už dále nevařte. K odloženému masu přidejte nakrájené mandle a přelijte ho přecezenou omáčkou. Nandejte na talíř a posypte čerstvým koriandrem. Ideální příloha je dušená rýže.

Zdroj: Krůtí stehna podle Pohlreicha

Bolest hlavy vzadu

Bolest hlavy vzadu je tenzní bolest (propagace obtíží z krční páteře): bolest na vrcholu hlavy, ztuhlá šíje a zkrácené trapézové svaly, pocit tlaku v hlavě, někdy nevolnost a zvýšená citlivost na světlo.

Zdroj: Bolest hlavy

Poradna

V naší poradně s názvem UCPANÉ CÉVY NA NOHU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Magda dzurkova.

muj manzel ma ucpavani cev na nohou takze nemuze vubec chodit tak jenom lezi v posteli tak by me zajimalo co se protitomu da delat

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Onemocnění periferních tepen je velmi časté, hlavně u lidí starších 50 let. Onemocnění je způsobeno zúženými nebo zablokovanými tepnami v nohách nebo v hlavní tepně těla (aortě). To může snížit průtok krve do svalů v lýtku, stehně nebo hýždích. Tento snížený průtok krve může způsobit bolest stehna, lýtka nebo hýždí, která se objevuje při chůzi. Jak se stav zhoršuje, bolest nastává při chůzi na kratší vzdálenosti. Postupem času může být chůze příliš bolestivá.
Co s tím dělat? Cvičit, cvičit, cvičit. Pomocí asistentky z domácí péče provádět pravidelná cvičení a masáže. Domácí péči předepíše praktický lékař.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Ucpané cévy na nohu

Slivovice na bolest ucha

Z babských rad můžete zkusit na bolest ucha použít smotek vaty namočený ve slivovici, který vložíte do ucha, převážete šátkem a pěkně to zaspíte. Dle zkušeností tato metoda vždy to pomůže.

Zdroj: Bolest ucha

Bolest ucha z větru

Na bolest ucha z větru pomůže teplý zábal, při delší bolesti je nutné navštívit ORL, protože to může být zánět středního ucha nebo zánět zvukovodu.

Zdroj: Bolest ucha

Kapky na bolest ucha

Přípravky na bolest ucha dostupné v kamenných či internetových lékárnách můžete vidět zde.

Zdroj: Bolest ucha

Co znamená bolest kyčle při ležení

Bolest je vždycky signálem, který nás má upozornit, že v našem organismu není něco v pořádku. Bolest kyčlí v žádném případě normální není. Je důležité navštívit lékaře, který zjistí příčinu onemocnění.

Zdroj: Bolavé kyčle

Bolest na hrudi vpravo

Bolest hrudi od hrudní páteře vpravo je nejčastější příčinou bolesti. Bodavá bolest vystřeluje z oblasti hrudní páteře do hrudníku. Tato bolest není nijak nebezpečná, ale je dosti nepříjemná pro pacienta, protože tento typ bolesti hrudi závisí na pohybech a poloze trupu. Bolest hrudi se při hlubokém dýchání může zhoršovat. Pacient dokáže ukázat přesné místo bolesti.

Zdroj: Co může znamenat bolest na hrudi

Bolest ledvin při nádechu

Bolest ledvin při nádechu anebo bolest ledvin při pohybu mohou být způsobeny zánětem ledvin. S jistotou vám to ale řekne až váš lékař poté, co vás vyšetří a zkontroluje vám moč. Také tyto bolesti mohou být zaměněny za bolesti páteře, které mohou vystřelovat do oblasti ledvin.

Zdroj: Bolest ledvin


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Jiří Dvořák

Mgr. Michal Vinš

Mgr. Jana Válková


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP