Základní jednotkou kolagenu je tropokolagen – glykoprotein složený ze tří řetězců levotočivých polypeptidů (nositelů glukózy a galaktózy, vázaných na jednu molekulu AMK hydroxylyzinu). Kolagen má pevnou strukturu, velkou odolnost a přitom je flexibilní.
V diskuzi KOLAGEN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kamil.
Manželka užívá kolagen a jde to na ní poznat. Má hezčí kůži a celkově omládla.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zuzka.
No já mám tu stejnou zkušenost jak vaše manželka. Pokožka je po kolagenu hebčí a mám posit, že můj vzhled je mladistvější po čtyřicítce.Vyzkoušela jsem kolagen forte od rosenpharma.cz, jsem s ním naprosto spokojená
V diskuzi BOLEST KOLEN PŘI TRÉNINKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vanda.
Já trpěla hodně na bolest kolen při svém milovaném fittness. Pak mi kamarád doporučil koupit Colavital. Což je přírodní produkt, který obsahuje kolagen a růži šípkovou a pomáhá nejen na klouby, ale i vazy a šlachy. Překvapilo mne jak rychle bolest odezněla. Koukněte na www.colavital.cz
Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.
Hydrolyzovaný kolagen je hůře stravitelný. Byla popsána vazba soli zlata na kolagen při artritidě, vliv kolagenních peptidů na příznaky osteoartrózy a osteoporózy a distribuci kolagenních peptidů do buněk tkání kloubního systému.
V naší poradně s názvem KOLAGEN NA OBLIČEJ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Michaela.
Dobrý den, chtěla jsem si koupit přírodní kolagen Inventia face - na obličej, takže to je zbytečný a je lepší užívat jen vnitřně?
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.
Kolagen v krému zalepí póry a tím jakoby vyhladí pokožku, která pak vypadá jako z vosku. Pro kvalitu pokožky je určitě lepší užívat kolagen vnitřně. Zlepší se nejen kůže, ale i na nehty, vlasy a pomůžete i cevám.
Některé potraviny obsahují kolagen, včetně živočišných potravin a kostního vývaru. Absorpce kolagenu však u nich není tak účinná jako absorpce hydrolyzovaného kolagenu z potravních doplňků.
V diskuzi KOLAGEN V POTRAVINÁCH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Tomáš Kadlec.
já taky kolagen přípravky užívám. Upřednostnuji doplnky stravy od Ceských značek a to Ronsepharma je
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Sofie Pokoutná.
také používám kolagen od Rosenpharmy. Moc mi pomáhá na klouby, kůži, vlasy a nehty. Prodávají více řad kolagenu, lepší je, podivat se na jejich stránky
Kolagen je bílkovina, protein, který se v největší míře vyskytuje v tělech savců, konkrétně v jejich pojivových tkáních. Nejbohatší přírodní zdroj kolagenu v potravinách je tedy maso a kůže savců.
Jaké potraviny obsahují kolagen
Maso bohaté na kolagen je především hovězí kližka, skopové maso, kozí maso.
Dalším významným zdrojem je zvířecí kůže.
Jako další zdroj kolagenu může být označena pravá živočišná želatina.
Hodnotným zdrojem kolagenu a dalších podpůrných amynokyselin je hydrolyzovaný syrovátkový protein.
V diskuzi KOLAGEN V POTRAVINÁCH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vanda.
tento doplněk stravy jsem již vyzkoušela. Opravdu pokožka se stává hebčí díky přísunu kolagenu. I zdravá strava kolagen postrádá a proto mi pomohl k hebčí pokožce tento doplněk stravy.Kolagen FORTE se vstřebává snadněji.Osvědčil se mi kolagen FORTE od rosenpharmy, je běžně dostupný v lékárnách
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Lucie.
no já ten kolagen Forte objednala na rosenpharma.cz, ted tam maji vanocni slevy az 30 procent
Pro dosažení nejlepších výsledků se doporučuje užívání buď čistého kolagenu v dávkách 5 gramů denně ve formě Colafitu. Kolagen je dobré užívat ráno nebo večer s jídlem nebo bez jídla. Při takovýchto dávkách kolagenu je možné vidět účinky kolagenové kůry již za dva měsíce. Další možností, jak přirozeně doplnit kolagen do organismu, je protstřednictvím hydrolyzovaného syrovátkového proteinu, který se rozmíchá buď v mléce nebo ve vodě a pije se před spaním.
Kolagen je pro tělo nezbytný a je velmi rozumné mu jej dodávat – zejména pokud žijete aktivním životem. Jednou možností jsou samozřejmě doplňky stravy, avšak kolagen je obsažen také v běžných potravinách. Na tuto bílkovinu jsou bohaté například tyto druhy potravin:
tuňák, losos
vepřová želatina
telecí játra
krůtí maso
Tvorbu a udržování kolagenu v těle pak podporují potraviny bohaté na vitamín C a další látky (borůvky, špenát, sója, jahody, banány, ...). Velkým nepřítelem tvorby kolagenu jsou naopak zejména jednoduché cukry.
Rybí kolagen nezatěžuje trávicí systém a je velmi dobře vstřebatelný. Účinky rybího kolagenu jsou patrné i navenek. Výrazně zlepšuje stav pokožky (vyhlazení jemných vlásek, kůže je pevná, pružná a hebká), zlepšuje stav vlasů (vlasy jsou lesklé, pevné a na první pohled zdravé), nehtů (přestávají se třepit a lámat) a dokonce i řas (často se stane, že zhoustnou právě i řasy). Zlepší se kvalita pohybu a celkově člověk vizuálně omládne. I to je důvod, proč rybí kolagen často doporučují v kosmetických salonech, wellness nebo fitness centrech.
Úbytek kolagenu může i bolet, což zaznamenáme zvláště v souvislosti s pohybovým aparátem. Nedostatek kolagenu totiž snižuje ochranu chrupavek, šlach, vazů a kloubního pouzdra. Ochablost stabilizačních kloubních systémů pak vede k jejich opotřebování a následné bolesti. Dodávat tělu kolagen až ve chvíli, kdy se projeví bolest, je pozdě. Naopak bychom se měli snažit zajistit pohybovému aparátu dostatek kolagenu právě ve chvíli, kdy začíná výrazněji klesat jeho tvorba, to je ideálně už mezi 40. a 50. rokem. Výrazně to platí i pro sportovce, jejichž pohybový aparát je mnohem více zatěžovaný.
Mezi nejčastější příčiny kloubních onemocnění patří artróza, což je degenerativní proces uvnitř kloubu. Pravidelné užívání štěpeného kolagenu dokáže kloubní chrupavku zregenerovat. Štěpený kolagen tedy dokáže řešit příčinu s trvalejším účinkem a nezaměřuje se jako běžně dostupné preparáty na potlačení symptomů (například pouze utlumení bolesti). Pokud chceme maximalizovat účinek kloubní výživy, pak je vhodné kombinovat štěpený kolagen s dalšími chondroprotektivy (chondroitin sulfát a glukosamin sulfát), což působí protizánětlivě, dále s vitamínem C a nosičem, který zajistí ještě lepší biologickou dostupnost a vstřebatelnost pro náš organismus.
Colafit je kloubní doplněk stravy, který je určen především pro mladé lidi v období růstu a dospívání, dále pro sportovce či těžce fyzicky pracující, kteří nadměrně zatěžují klouby, a pro osoby s pohybovými potížemi, starší lidi, těhotné a kojící ženy. Obsahuje kolagen, který je přirozenou součástí kloubů a kloubní chrupavky či vazivových tkání.
Doporučuje se užívat 1x denně jednu kostičku, nejlépe ráno 10 minut před jídlem. Colafit se snadno polyká a není třeba jej zapíjet. Přípravek obsahuje čistý lyofilizovaný kolagen (99,9 %). Přípravek není určen pro děti do 2 let.
Za pokles kolagenu v našem těle je zodpovědná hlavně chudá strava na bílkoviny. Dále pak za nízký kolagen může zrychlený styl života, stres, bezesné noci, nedostatek odpočinku, špatná výživa, kouření a alkohol. Z vnějších příčin kolagen likviduje make-up, znečištění ovzduší a nadměrná expozice na slunci. Patologické a degradační formy kolagenu jsou příčinou řady nemocí pojivových tkání, označují se skupinově jako kolagenová choroba. Tyto kolagenové choroby postihují především orgány, kde je kolagen nejvíce zastoupen, jako jsou například klouby, svaly, kůže, cévy a srdce. Všechny tyto situace pak nevyhnutelně vedou k viditelnému chátrání našich těl.
Novodobé farmaceutické firmy se snažily vytvořit produkt, který by organismu přinášel kolagen co nejrychleji a v co nejvstřebatelnější i chuťově přijatelné formě. Na svět tak přišel želatinový prášek a kapsle. Želatina je klihovitá hmota vyluhovaná vařením z kostí a kůží. Její vstřebatelnost a využitelnost organismem je však také minimální. Donedávna se zdálo, že tato forma je jedinou možnou formou podání kolagenu. Vzhledem k jejímu minimálnímu efektu se na kolagen jako takový v kloubní výživě více méně zapomnělo a další rozvoj chondroprotektiv se zaměřil hlavně na preparáty podporující amorfní složku kloubní chrupavky (například glukosamin sulfát, chondroitin sulfát).
Ne každý zdroj kolagenu je tedy zcela vhodný. Například často nejdostupnější klasická želatina, která není hydrolyzována, je velmi špatně stravitelná a jako proteinový zdroj nevhodná. Je potřeba vybírat produkty, které budou pro vašeho psa ty nejoptimálnější. Kolagen ovlivňuje regeneraci a růst svalů. Zejména vytrvalostní zátěží vznikají ve svalech a v jejich kolagenních pouzdrech mikrotrhlinky, které organismus vnímá jako únavu a bolest.