Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

BOLESTI BŘICHA HNED PO JÍDLE

OBSAH

Bolest břicha po sexu

Bolestí břicha po sexu se u žen může projevovat zánět dělohy, děložního čípku, zánět močového měchýře nebo močových cest. U nemocí, které souvisejí s trávicím traktem, se mohou bolesti stěhovat a vyskytovat se v různých částech břicha. V takovém případě jde povětšinou o nahromadění střevních plynů a toxinů. Tento stav nevyžaduje žádnou léčbu. Doporučuje se pohyb, aby došlo k odchodu nahromaděných plynů. Přidají-li se jiné příznaky, je důležitá návštěva lékaře.

Zdroj: Bolest břicha

Diskuze

V diskuzi UMÍSTĚNÍ SLINIVKY BŘIŠNÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jaroslav.

T
bolest pod levým žebrem hlavě po jídle a pití,stolice, bolest zad kolem plotýnek, nepravidelná,ale tuhá bez bolesti břicha. Je to slinivka nebo jiný orgán?? děkuji za odpoved,

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Umístění slinivky břišní

Bolest břicha po jídle

Pokud souvisí vaše bolesti s jídlem, je nutné shromažďovat informace o jídle, ale i charakteru a místě bolestí. Jedině tak může lékař dojít k přesnějšímu závěru a navrhnout vhodnou léčbu. Vředy lze rozpoznat podle bolesti vznikající při jídle nebo krátce po něm a vyskytující se pod dolním okrajem hrudní kosti. Vznik vředů souvisí také se stresem, alkoholismem, kouřením, častým přísunem kofeinu, nepravidelnou a nevyváženou stravou, někdy za jejich vznik může i genetika. Při kyselém, kořeněném nebo smaženém jídle se bolesti stupňují, zatímco po konzumaci mléčných a zásaditých přípravků proti žaludečnímu překyselení mohou ustupovat. Obdobným projevem lze charakterizovat i žlučníková či slinivková onemocnění. Kolika žlučníku se objevuje po konzumaci tučných pokrmů, a to až v řádu několika hodin. V zažívacím traktu se totiž při dodání tuku vyplaví hormony, které podněcují žlučník k výdeji žluči. Ta je při trávení tuků nezbytná, avšak objeví-li se v cestě překážka (například v podobě kamene), zareaguje žlučník dalšími a dalšími stahy, které způsobují pacientovi silné bolesti a záchvat. Produkty slinivky břišní se na trávení podílejí prostřednictvím enzymů, činnost slinivky pak vyvolá přítomnost potraviny v žaludku a dvanáctníku. Pokud je však pankreas zasažen nádorem či zánětem, vzniká bolest po každém jídle, objevit se může i průjem. Pacienti popisují bolest jako ránu dýkou a krátkou úlevu přináší jen poloha na všech čtyřech.

Pokud máte bolesti břicha po jídle delší dobu, vyhledejte co nejdříve svého praktického doktora. Ten vás pak pravděpodobně pošle na oddělení chirurgie či gastroenterologie. Včasná diagnóza je nutná především u slinivkových chorob, kvůli bolestem však většinou pacienti návštěvu lékaře příliš neodkládají.

Zdroj: Bolest břicha

Diskuze

V diskuzi FUROLIN DISKUZE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Věra Kulmanová.

Dobrý den, brala jsem Furolin 3 dny a takovou bolest hlavy jsem v životě nezažila. A to trpím na migrény. Už jsem se nedivila, že lidi bolestí mlátí hlavou o zeď. Neměla jsem k tomu daleko, dál jsem už lék nebrala, a pak bylo zase dobře. Můžete mi k tomu něco napsat? Je ten lék vůbec odzkoušený, neboť na něm byla taková zvláštní nálepka. Nebyla jsem pokusný "králík"?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel LUcie.

Furolin jsem zrovna dnes dobrala ,uzivala jsem ho 7 dni 3xkrat denne po jidle a musi rict ze mi zabral a zadny z vasich uvedenych problemu se mi neprojevil ,urcite je dulezite jak nekdo psal vyse ,tento lek uzivat hned po jidle.

Zdroj: diskuze Furolin diskuze

Menstruační bolesti

Bolestivá menstruace neboli dysmenorea některé ženy téměř vyřazuje z běžného života, podléhají nervozitě, jsou bez nálady. Není divu, silné bolesti břicha při menstruaci jsou někdy opravdu velmi nepříjemné a útěcha, že to za pár dní přejde, nepomáhá.

Bolesti břicha, zad, nohou, prsou nebo hlavy se při menstruaci střídají a bolestivé křeče přicházejí ve vlnách a bez varování. Někdy je bolest břicha doprovázena i zvracením. Bolestivou menstruací trpí kolem 75 % žen převážně ve věku do 25 let. Mnoho žen se menstruačních bolestí zbaví porodem, ale některé ženy trpí bolestmi každý cyklus až do klimakteria (přechodu).

Zdroj: Babské rady na bolest břicha při menstruaci

Poradna

V naší poradně s názvem VELMI ŘÍDKÁ STOLICE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jiří Vítek.

zničeho nic ze mne doslova jen teče žlutá voda - už druhý den, cca 6-7 x za den, když jdu na WC, žádné bolesti břicha, ani nějaké výrazné nucení - když nejdu hned, klidně bez námahy to v sobě udržím i více hodim. - vůbec nechápu z čeho k tomuto tak náhle došlo - jako klasický průjem mi to vůbec nepřijde ?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Přesná příčina se dá poznat biochemickým vyšetřením stolice, které by vám předepsal praktický lékař a podle výsledků by určil nejlepší léčbu. Sám si můžete zkusit pomoci přípravkem Imodium Rapid, který je volně prodejný.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Velmi řídká stolice

Bolest břicha vlevo

Bolest v levém nadbřišku může signalizovat akutní zánět slinivky břišní, popřípadě jiné její komplikace, nebo onemocnění žaludečním vředem. Jsou-li bolesti náhlé a velmi silné, je opět zapotřebí volat záchrannou službu. Jedná se totiž o stav ohrožující život.

Důvody bolestí v levém podbřišku mohou být skryty ve žlučníkových kamenech, zánětu žlučníku, dvanácterníkovém vředu či játrech. Dále tato bolest může být spojena se střevy, u žen se může jednat o zánět vaječníků nebo i močových cest. Bolesti bývají zpravidla intenzivní, někdy nárazovité. I při občasných bolestech v těchto místech je vhodné navštívit lékaře. Léčba je individuální dle příčin bolesti.

Zdroj: Bolest břicha

Diskuze

V diskuzi BOLEST BŘICHA VLEVO ASI 4 CM OD PUPKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Hanka.

Dobrý den, nemáte radu co dělat s bolestí břicha vlevo čtyři cm od pupiku ? Děkuji za všechny rady VolfovaH@seznam.cz

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Bolest břicha vlevo asi 4 cm od pupku

Co znamená nadýmání a bolest v podbřišku

Bolest v podbřišku je častým příznakem nadýmání. Jde o nepříjemné pocity plnosti břicha, zvenčí se projevující nafouknutím. Někdy se mohou dostavit i kruté křeče, zvláště když plyny neodcházejí přirozenou cestou ven. Někdy se bolesti břicha prolínají a lze jen těžko rozpoznat, o jakou bolest vlastně jde. Pro určení nemoci je však důležitý co nepodrobnější popis bolesti. Pokud se dlouho zadržují střevní plyny ve střevech, dochází k velmi nepříjemným bolestem v podbřišku, které mohou mít i kolikózní charakter a mohou vést až k hospitalizaci.

Zdroj: Nadýmání a plynatost

Diskuze

V diskuzi BOLEST SLEZINY MŮŽE BÝT PŘÍZNAKEM NEMOCI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jaroslav Nový.

Už 8.týden mám bolesti na levé straně pod žebry a to po jídle nebo pití. Jak to lečit.Mam za sebou sono, ct, odebrání krve a vzorku, držím dietu ale pořád je to stejný.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jaroslav.

Už 3 týden beru Litalír 2 krát denně,bolest trochu ustoupila,jen občas se vrací, jak dlouho mám brát Litarír děkuji za odpověd.

Zdroj: diskuze Bolest sleziny může být příznakem nemoci

Bolest břicha na pravé straně

Silné a náhlé bolesti v oblasti pravého podbřišku zpravidla značí zánět slepého střeva, přesněji zánět červovitého přívěsku slepého střeva. V takovém případě je na místě vyhledat okamžitou lékařskou pomoc. Nemocný bývá v drtivé většině hospitalizován a podroben chirurgickému zákroku. U žen tato bolest může znamenat zánět vaječníku. Pokud se vyskytuje bolest uprostřed podbřišku, může se jednat například o onemocnění střev, takzvanou střevní chřipku (akutní gastroenteritidu), při níž se bolesti mohou objevovat v různých částech břicha, nebo také o onemocnění tlustého střeva či konečníku. U žen se takto může projevovat zánět dělohy nebo děložního čípku, u mužů pak onemocnění prostaty.

Zdroj: Bolest břicha

Diskuze

V diskuzi RAKOVINA SLEZINY PŘÍZNAKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Karel.

Manželka má bolesti břicha a jde to až do levého boku. Děkuji

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Rakovina sleziny příznaky

Primární a sekundární menstruační bolesti

Primární menstruační bolesti: Bolesti kulminují 2.–3. den menstruace, kdy se začnou nejvíce tvořit prostaglandiny (látky podobné hormonům), které vznikají ve sliznici dělohy a jsou příčinou vzniklých bolestí projevujících se křečovitými stahy dělohy.

Sekundární menstruační bolesti: Bolesti mají jiný původ. Příčinou může být například i cysta, zánět, endometrióza nebo myom. Bolesti jsou velmi silné, trvají dlouho a jsou doprovázeny i jinými příznaky, jako jsou výtoky, nadměrné krvácení a podobně.

Zdroj: Babské rady na bolest břicha při menstruaci

Diskuze

V diskuzi ŽALUDEČNÍ KŘEČE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marcela Řezníková.

Několik let občas /dříve třeba jednou za rok či dva, v poslední době cca jednou za měsíc,,mně postihne křeč . myslím, že v žaludku. Cítím tíhu a jakési sevřené - moje lékařka mi dala Nospu, která zabere během pěti, max. deseti minut. Cítím, jak se křeč uvolňuje ..... a mohu jíst následně cokoliv. Zatím jsem nevypozorovala, zda to mám po nějakém jídle, ale někdy se mi zdá že po mléku, jindy po syrové cibuli...... Alergie na cokoliv nebyla zjištěná, kolonoskopii jsem absolvovala cca před třemi lety, nezvracím, mám žlučníkový kámen, ale netrpím záchvaty.
Poradí mi někdo, kdo má stejný problém? Díky.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Eva.

Dobrý den,již několik týdnů trpím po jídle bolestí pod levými žebry a na boku se mi udělá tvrdá boule a mám pocit, že jsem nafouknutá. Fibrosopie nic neukázala ,tak ještě čekám na ultrazvuk. Nevíte co by to mohlo být mám obavy že slivky protože mám cukrovku 2.typu

Zdroj: diskuze Žaludeční křeče

Nadýmání po jídle

Nadýmání občas potká každého, hlavně po nevhodných jídlech. Problém nastává až ve chvíli, kdy se časté nadýmání objevuje téměř po každém jídle. To se pak může jednat o nějaký závažnější zdravotní problém a je nutné tento stav řešit s lékařem. Při častém nadýmání odcházejí ze střev plyny, které se tam nahromadily. Je to velmi nepříjemný problém, který má i své sociální aspekty.

Zdroj: Nadýmání a plynatost

Poradna

V naší poradně s názvem ŽLUTÁ STOLICE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel ADELA HOLCOVA.

mam tak strasne bolesti a krece a po kazdem jidle bud zvracim ale vetsinou prujem zluty a hlenovity krev mam v poradku a vcera jsem byla na ultrazvuku a nic nekde nemam jsem tak zoufala ze pomyslym na nejhorsi

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Vyzkoušejte na měsíc detoxikační program od Antonie Mačingové. Zde je k tomu bližší info: www.ceskenemoci.cz/2…

Zdroj: diskuze Žlutá stolice

Jak si poradit s bolestí břicha u dětí

Úlevu dítěti může přinést uložení do polohy na bok s pokrčenými nožkami. V případě, že se dítko přejedlo, může pomoci teplý obklad na bříško nebo teplá koupel. V některých případech může být vhodná masáž bříška. Je také dobré zůstat dítěti na blízku, snažit se jej zklidnit, třeba čtením pohádky. Ale záleží především na příčině bolesti.

Nejčastější příčiny bolení bříška u dětí:

  • Běžné nemoci – bolení bříška může být spojeno s virózou či angínou.
  • Psychické problémy – jako je stres, strach, únava nebo starosti. Děti také řeší své problémy, které by neměly být rodiči a dospělými podceňovány.
  • Zavádění nových potravin – při zavádění nových potravin do jídelníčku dítěte je třeba určité opatrnosti. Potraviny by měly být zaváděny postupně, aby bylo možné sledovat případné reakce dítěte. Pozor je třeba dávat také na dietní chyby.
  • Zažívací obtíže – zde se jedná především o zácpu, průjem nebo o zánět sliznice trávicího traktu.
  • Potravinové alergie či histaminová intolerance – je vhodné mít přehled o jídelníčku dítěte a mít tak možnost sledovat jeho reakce na určité potraviny.
  • Střevní paraziti – u dětí jde zejména o roupa dětského.
  • Nemoci močového ústrojí – jako je zánět močového měchýře a zánět ledvin.
  • Úrazy bříška – úrazy bříška se nemusí projevit hned, proto je vhodné dítko sledovat, popřípadě s ním navštívit lékaře.

Zdroj: Bolest břicha

Diskuze

V diskuzi BOLEST BŘICHA POD ŽEBRY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marcela Macháčková.

Dobrý den,
je normální, že dcera absolvovala 4x návštěvu první pomoci s akutní bolestí břicha pod žebry, a po vyšetření nic neshledáno, další vyšetření za 14 dní. Je to vůbec možné ve FN Hradec Králové ? Je, leží v bolestech a já nevím co mám dělat, infuze již nezabírá, jsem zoufalá matka
Macháčková

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Bolest břicha pod žebry

Hodnoty cukru po jídle

Někdy je potřeba zhodnotit i vzestup krevního cukru během dne po určitém jídle a doplnit měření o takzvanou postprandiální glykémii (glykémii po jídle), která se obvykle stanovuje 1–2 hodiny po požitém jídle. Postprandiální glykémie je tedy hladina cukru v krvi po jídle. Normální hodnota postprandiální glykémie je do 7,8 mmol/l.

Postprandiální glykémie by měla být měřena vždy, když je nalezen rozpor mezi hodnotami glykémie nalačno a hodnotami glykohemoglobinu, z téhož důvodu je vhodné zjistit, jaké jsou hodnoty posptrandiální glykémie vždy, když dojde ke zhoršení kompenzace (zvýšení hodnoty glykohemoglobinu). Je nutné zjistit hodnoty postprandiální glykémie také tehdy, když se objevují, případně rychle progredují, mikrovaskulární komplikace. S výhodou je možné využít měření glykémie před hlavními a jídly a po hlavních jídlech v domácím prostředí pomocí glukometru.

Zdroj: Cukrovka - naměřené hodnoty

Poradna

V naší poradně s názvem JAKÉ JSOU PŘÍČINY ŽLUTÉ STOLICE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jan Derynk.

už několik let trpím bolesti břicha , a mám žlutou stolici .Ošetřující lékař mi říká že je to od moč. měchýře. Napsal mi algifen. Jinak se mnou nic nedělá . Několikrát jsem byl v nemocnici a tam mi říkali že je to od páteře. Nevím co mám podniknout aby jsem se zbavil bolestí. Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Musíte jít ke specialistovi. Na páteř je to ortoped a na močový měchýř je to urolog. Teprve po vyjádření těchto lékařů se uvidí jak dál postupovat. Pokud tito lékaři nenajdou příčinu vašich bolestí, tak zbývá lékař hepatolog, který se bude soustředit na vaše játra a s tím související žlutou stolici.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Jaké jsou příčiny žluté stolice

Co na menstruační bolesti

Bolesti při menstruaci můžete zvládnout například pomocí:

  • volně prodejných léků na bolest – analgetika (nejznámější je Ibuprofen, Apo-Ibuprofen, Nurofen);
  • léků s vyšším obsahem železa – pomáhají pří zvýšené ztrátě krve; doporučí vám je gynekolog;
  • speciálních léků na menstruační bolesti – utlumují i silné křeče a stahy dělohy; doporučí vám je rovněž gynekolog;
  • bylinek a čajů – pomáhají například meduňka, kontryhel, sezam a maliník;
  • vitaminů a minerálů – pomáhá hořčík a vápník, ty se někdy prodávají i jako součást multivitaminových přípravků.

Lékaři doporučují, aby se některé léky užívaly před samotným nástupem menstruační bolesti, částečně tak pomohou její průběh zmírnit.

Když léky na menstruační bolesti nemáte, první pomocí bude teplo, masáž, dostatečný přísun vitaminů a minerálů.

Zdroj: Babské rady na bolest břicha při menstruaci

Glykemie po jídle

Postprandiální glykemii lze jednoduše přeložit jako hladinu krevního cukru po jídle (kromě ní se rozlišuje ještě glykemie nalačno). Ukazuje se, že hodnota postprandiální glykemie má na osud pacienta s diabetem možná větší vliv než glykemie nalačno. Navíc díky tomu, že jíme minimálně třikrát denně, trávíme v postprandiálním stavu hodně času.

Zvýšená postprandiální glykemie zvyšuje u pacientů riziko vzniku srdečního infarktu a celkově zhoršuje jejich životní prognózu. Cílem je hladiny glykemie co nejdříve srovnat na zdravé hodnoty a tam je udržet. Postprandiální glykemie je důležitá i v momentě diagnostikování diabetu. Existuje asi 20 procent osob, které mají glykemii nalačno normální, ale glykemii po jídle zvýšenou. Pokud tito pacienti lékařům uniknou, mohou žít řadu let bez příznaků diabetu, ale nakonec skončí se závažnými komplikacemi.

Zdroj: Hodnoty glykémie


Autor obsahu

Mgr. Světluše Vinšová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP