Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

BOLESTI BŘICHA PŘI PRŮJMU

OBSAH

Kdy zavolat lékařskou pomoc

Zavolejte lékařskou pomoc, pokud:

  • Nemůže udržet tekutiny nebo jídlo již déle než 24 hodin.
  • Máte-li horečku (38,3 °C nebo vyšší) s bolestí břicha, které může být doprovázeno průjmem, zvracením a nevolností.
  • Máte-li průjem déle než 3 dny.
  • Máte-li známky dehydratace, například točení hlavy, snížené močení (žádné močení nejméně každých 8 hodin) nebo silnou únavu.
  • Pokud jste nedávno užívali antibiotika.
  • Máte-li krvavý průjem.
  • Máte-li bolesti břicha, které nejsou zmírněny zvracením a/nebo průjmem (to znamená, že bolest břicha nesouvisí s epizodami zvracení nebo průjmu).
  • Trpíte-li cukrovkou závislou na inzulínu a zvracíte, máte průjem nebo nevolnost.
  • Nejste schopni užívat léky, které obvykle užíváte.
  • Pokud jste nedávno cestovali do země, která představuje zdravotní riziko.

Zdroj: Co jíst a pít při průjmu a zvracení

Poradna

V naší poradně s názvem OMEPRAZOL A ANTIDEPRESIVA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eva.

prosím ráda bychvěděla, zda mohu mít průjem a bolesti břicha po Omeprazolu užívaného společně s Asentrou 1/2 denně a k tomu nyní užívám i Doretu a to 2krát denně ...na noc Zolpinox.Občas 1/2 Ataralginu/mám silné bolesti zad a kloubů/Děkuji za odpověd Eva

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Omeprazol se užívá na rozbouřený překyselený žaludek. To samo o sobě vypovídá, že s trávením není něco v pořádku. Samotný Omeprazol pak má známé vedlejší účinky, jako je bolest břicha a průjem. Doporučuje se užívat Omeprazol s jídlem nebo svačinou nebo po nich. Může také pomoci nejíst vydatná nebo kořeněná jídla.
Lék Doreta má rovněž časté vedlejší účinky ve formě bolesti břicha a průjmu. Doreta obsahuje silnou dávku paracetamolu a Atalargin rovněž obsahuje paracetamol, což může zvyšovat výskyt uvedených nežádoucích účinků. Bude potřeba si promluvit s lékařem a vyhodnotit váš lékový koktejl. Místo Omeprazolu můžete použít například Famotidin, který rovněž zklidňuje překyselení žaludku, ale využívá jiný mechanizmus účinku. A abyste nemusela kombinovat léky proti bolesti (Doreta a Atalargin), tak můžete dostat jiný, silnější, lék proti bolesti. Všechny zde uvedené náhrady léků jsou na lékařský předpis a proto budete muset za svým lékařem.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Omeprazol a antidepresiva

Jak léčit bolest břicha a průjem

Bolest břicha způsobenou průjmem lze léčit přípravkem proti průjmu Imodium (loperamidi hydrochloridum) nebo Reasec (diphenoxylati hydrochloridum). Trvá-li průjem více než 24 hodin nebo trpíte-li bolestmi a křečemi, navštivte svého lékaře. Průjem můžete zmírnit změnou stravy. Pijte dostatečné množství tekutin s obsahem minerálů, aby nedocházelo k dehydrataci. Vhodné jsou například nápoje bohaté na draslík, jako ovocné šťávy či nápoje pro sportovce.

Zdroj: Bolest břicha

Poradna

V naší poradně s názvem CO JE PROTI PRUJMU ENDIARON se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jiří.

mám prujem mám deprese beru kvastax na spaní steval déle seropram . no avšak prujem začal při použití piva rebel , to je asi před 3 dny jinak chodim neustále na záchod asi po hodině mám křeče v břiše mužete mi poradit co a jak dále díky za odpověd jirka

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Kupte si v lékárně Imodium. Je to léčba průjmu na 4 dny. Pokud průjem nezmizí, tak se obraťte na svého praktického lékaře, protože budete potřebovat laboratorní vyšetření stolice pro zjištění přesné příčiny.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Co je proti prujmu endiaron

Čerstvá krev ve stolici

Příčiny červené, čerstvé krve ve stolici mohou být způsobené poruchou srážlivosti krve, nebo léky na ředění krve, brániční kýlou (mnohdy se projevuje bez příznaků), střevními výchlipkami (jedinec má pocit plnosti, zácpu, plynatost, nadýmání, bolesti břicha), dále ulcerózní kolitidou (únava, krev ve stolici, bolest břicha, konečníku, bolestivý vleklý průjem i několikrát denně, plynatost, nadýmání, teplota, bolest kloubů, afty), Crohnovou chorobou (únava, bolest břicha, průjem, nadýmání, teplota, hubnutí, krev ve stolici, bolesti kloubů), nepřehlédnutelnou příčinou jsou i hemoroidy (krvácení z hemoroidů se projevuje sytě červenou krví na povrchu stolice, pálením, bolestí a svěděním konečníku) a také rakovina tlustého střeva (dochází k střídání zácpy a průjmu, pocitu plnosti, krev ve stolici, únava, noční pocení, dlouhodobě zvýšená teplota, nechutenství, ztráta hmotnosti).

Zdroj: Co znamená krev ve stolici

Diskuze

V diskuzi BOLEST BŘICHA VLEVO ASI 4 CM OD PUPKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Hanka.

Dobrý den, nemáte radu co dělat s bolestí břicha vlevo čtyři cm od pupiku ? Děkuji za všechny rady VolfovaH@seznam.cz

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Bolest břicha vlevo asi 4 cm od pupku

Kdy navštívit lékaře

Pokud průjem trvá déle než dva dny, je krvavý a nebo se zdá, že nedokážete přijmout tolik vody, kolik z vás vyteče, tak je třeba navštívit lékaře. Na průjem se totiž i umírá, protože při průjmu je tělo doslova ždímáno od vody. Proto během průjmu je velmi důležité pít dostatek čirých a chladných tekutin. Nesprávným postupem je hladovění a žízeň.

Zdroj: Léčba průjmu

Diskuze

V diskuzi RAKOVINA SLEZINY PŘÍZNAKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Karel.

Manželka má bolesti břicha a jde to až do levého boku. Děkuji

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Rakovina sleziny příznaky

Bolest břicha po sexu

Bolestí břicha po sexu se u žen může projevovat zánět dělohy, děložního čípku, zánět močového měchýře nebo močových cest. U nemocí, které souvisejí s trávicím traktem, se mohou bolesti stěhovat a vyskytovat se v různých částech břicha. V takovém případě jde povětšinou o nahromadění střevních plynů a toxinů. Tento stav nevyžaduje žádnou léčbu. Doporučuje se pohyb, aby došlo k odchodu nahromaděných plynů. Přidají-li se jiné příznaky, je důležitá návštěva lékaře.

Zdroj: Bolest břicha

Poradna

V naší poradně s názvem PRŮJEM U DOSPĚLÝCH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ivana Okrajkova .

Dobrý den chtěla bych se zeptat před třemi dny u mě zřejmě začala střevní chřipka měla jsem dva dny teploty okolo 38 stupňů a bolesti a křeče v žaludku a břiše a průjem teď se to trochu zklidňuje dodržují dietu a pijí černý čaj a nepřímou minerálku Mattoni nic jsem proti průjmu nebrala tak se chci zeptat jestli jsem neudělala chybu v tom ze jsem třeba měla užívat endiaron proti průjmu mám obavy aby tam nezůstaly nějaké bakterie nebo nějaká infekce ve střevech nevím co mám teď dělat jestli to začít brát nebo už nemusím a čím upravit správnou funkci střev vodnaty průjem už nemam ale pevnou stolici taky ne můžete mi prosím poradit předem děkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Způsobů, jak se zbavit průjmu je několik. Vy jste si vybrala ten nejstarší ve formě diety. Tento způsob léčby je také účinný a vede k vyléčení. Pokud tedy příznaky, jako jsou křeče a vodnatá stolice, mizí, tak již není třeba užívat endiaron. Na zhutnění stolice funguje hořká čokoláda nebo vařená rýže s mrkví.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Průjem u dospělých

Nebezpečí při průjmu

Průjem se může stát nebezpečným, neboť kromě vody přichází postižený jedinec o důležité minerální látky, jako je sodík nebo draslík. Pokud průjem trvá déle než 24 hodin nebo je stolice velká a vodnatá, může se tělo rychle odvodnit. Přidá-li se k průjmu navíc vysoká horečka, zvracení a nedostatečný přísun tekutin, může dojít k bezprostřednímu ohrožení na životě.

Zdroj: Jak zvládnout průjem

Diskuze

V diskuzi BOLEST BŘICHA POD ŽEBRY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marcela Macháčková.

Dobrý den,
je normální, že dcera absolvovala 4x návštěvu první pomoci s akutní bolestí břicha pod žebry, a po vyšetření nic neshledáno, další vyšetření za 14 dní. Je to vůbec možné ve FN Hradec Králové ? Je, leží v bolestech a já nevím co mám dělat, infuze již nezabírá, jsem zoufalá matka
Macháčková

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Bolest břicha pod žebry

Bolest břicha vlevo

Bolest v levém nadbřišku může signalizovat akutní zánět slinivky břišní, popřípadě jiné její komplikace, nebo onemocnění žaludečním vředem. Jsou-li bolesti náhlé a velmi silné, je opět zapotřebí volat záchrannou službu. Jedná se totiž o stav ohrožující život.

Důvody bolestí v levém podbřišku mohou být skryty ve žlučníkových kamenech, zánětu žlučníku, dvanácterníkovém vředu či játrech. Dále tato bolest může být spojena se střevy, u žen se může jednat o zánět vaječníků nebo i močových cest. Bolesti bývají zpravidla intenzivní, někdy nárazovité. I při občasných bolestech v těchto místech je vhodné navštívit lékaře. Léčba je individuální dle příčin bolesti.

Zdroj: Bolest břicha

Poradna

V naší poradně s názvem JAKÉ JSOU PŘÍČINY ŽLUTÉ STOLICE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jan Derynk.

už několik let trpím bolesti břicha , a mám žlutou stolici .Ošetřující lékař mi říká že je to od moč. měchýře. Napsal mi algifen. Jinak se mnou nic nedělá . Několikrát jsem byl v nemocnici a tam mi říkali že je to od páteře. Nevím co mám podniknout aby jsem se zbavil bolestí. Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Musíte jít ke specialistovi. Na páteř je to ortoped a na močový měchýř je to urolog. Teprve po vyjádření těchto lékařů se uvidí jak dál postupovat. Pokud tito lékaři nenajdou příčinu vašich bolestí, tak zbývá lékař hepatolog, který se bude soustředit na vaše játra a s tím související žlutou stolici.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Jaké jsou příčiny žluté stolice

Meloun při průjmu

Meloun je při průjmu výborný pomocník, protože dodá dehydrovanému tělu tekutiny a minerály. Meloun však obsahuje i látku zvanou sorbitol.

Sorbitol je obsažen i v dalším ovoci, zejména ho obsahují:

  • jablka,
  • třešně,
  • hrušky,
  • meruňky,
  • broskve,
  • sušené švestky.

Působení sorbitolu na vyvolání průjmu není způsobeno schopností této látky stimulovat činnost střev, ale spíše to, že způsobí zvýšení množství vody v tlustém střevě, což vede k usnadnění vylučování odpadu z tlustého střeva. To znamená, že je klasifikován jako nestimulační laxativum. Pro zabránění zhoršení průjmu je možné konzumovat meloun v omezeném množství maximálně 1/2 kg melounu denně, přičemž ten den již není možné konzumovat ostatní ovoce zde uvedené, které taktéž obsahuje sorbitol. Ani jablka v rámci diety BRAT.

Naproti tomu je možné v tomto dni konzumovat ostatní ovoce bez přítomnosti velkého množství sorbitolu, kam patří:

  • bobule,
  • jahody,
  • citrusy,
  • ananas,
  • hrozny,
  • banány,
  • kiwi.

Zdroj: Meloun při průjmu

Diskuze

V diskuzi OBČASNÝ PRŮJEM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petr.

Na průjem se mi osvědčili probiotika Probiolact. Dal jsem si prášek ráno a večer a bylo po průjmu. Teď si ho dávám, když mi začne hučet ve střevech. Pomáhá.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Občasný průjem

Bolest břicha na pravé straně

Silné a náhlé bolesti v oblasti pravého podbřišku zpravidla značí zánět slepého střeva, přesněji zánět červovitého přívěsku slepého střeva. V takovém případě je na místě vyhledat okamžitou lékařskou pomoc. Nemocný bývá v drtivé většině hospitalizován a podroben chirurgickému zákroku. U žen tato bolest může znamenat zánět vaječníku. Pokud se vyskytuje bolest uprostřed podbřišku, může se jednat například o onemocnění střev, takzvanou střevní chřipku (akutní gastroenteritidu), při níž se bolesti mohou objevovat v různých částech břicha, nebo také o onemocnění tlustého střeva či konečníku. U žen se takto může projevovat zánět dělohy nebo děložního čípku, u mužů pak onemocnění prostaty.

Zdroj: Bolest břicha

Diskuze

V diskuzi BOLESTI BŘICHA A PRŮJEM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Silvie.

Dobry den ma dcera ma bolesti bricha a ma zlutej prujem pohly busted poradit?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Lucasice.

Na žlutý průjem vám neporadím ale co se týče bolesti břicha a špatného zažívání tak mě moc pomohlo pravidelné užívání psyllia. Zkuste jí ho dávat s léky na průjem a snad se to vše srovná.

Zdroj: diskuze Bolesti břicha a průjem

Babské rady co na průjem:

  • každou půl hodinu vypít hrnek jablečného moštu rozředěného s čistou vodou,
  • čtyřikrát za den vypít hrnek černého neslazeného čaje nebo lépe čaje z malinových listů,
  • vařená bílá dobře oloupaná rýže, která je prakticky bez vlákniny, pomáhá utišit průjem, rýže se jí půl hrnku vařené rýže každé dvě hodiny,
  • banány také dobře staví a navíc banány obsahují cenný draslík, který při průjmu zrychleně ztrácíme, bánany stačí dva za den,
  • oloupaná jablka nebo kdoule v množství 1/4 hrnku každoou hodinu, jablka je dobré nastrouhat,
  • jogurty s živými kulturami, s označením "active", v množství 1/2 hrnku dvakrát denně,
  • po dobu průjmu je třeba úplně vyřadit tuky a cukry a také umělé sladidlo sorbitol.

Zdroj: Léčba průjmu

Krev ve stolici při průjmu

Krev ve stolici je vždycky podezřelý nález a vyžaduje návštěvu lékaře. Průjmy a příměs krve ve stolici jsou základními příznaky zánětlivého postižení tlustého střeva z různých důvodů. Jedním z nich může být ulcerózní kolitida nebo Crohnova choroba. Jestliže máte bolesti, a navíc jste zhubli, tak je tato příčina velmi pravděpodobná. Stanovení správné diagnózy spočívá v provedení vyšetření krve, stolice a endoskopickém vyšetření – v tuto chvíli postačí vyšetření konečného úseku tlustého střeva, takzvaná sigmoideoskopie. Tato vyšetření vám provede lékař-gastroenterolog. Jak již bylo uvedeno, krev ve stolici musí být vždy prověřena lékařem.

Zdroj: Co znamená krev ve stolici

Recept na rehydratační roztok

Rehydratační roztok je plně dostačující k pokrytí příjmu tekutin, důležitých minerálů a energie v případě průjmu. Jeho osmotická vlastnost je lepší než u čisté vody, díky čemuž se lépe vstřebává přes střevní stěnu. Na přípravu jedné dávky roztoku budeme potřebovat půl litru pitné neperlivé vody, čtvrt kávové lžičky soli, polévkovou lžíci hroznového cukru (maltodextrin) a vymačkanou šťávu z jednoho celého pomeranče. Vše smícháme a necháme rozpustit ve vodě. Podává se po malých doušcích dle chuti.

Nedoporučuje se u velmi malých dětí a kojenců!

Zdroj: Co jíst a pít při průjmu a zvracení

Kdy nejíst meloun

Doporučuje se nekonzumovat melouny večer těsně před spaním. Po 19. hodině se nedoporučuje konzumace melounu ani jakéhokoli jiného ovoce. Meloun je mírně kyselý a při noční konzumaci může při nečinnosti organismu zpomalit proces trávení.

Zdroj: Meloun při průjmu

Léčba průjmu léky

V lékárně jsou běžně k dostání léky, které mohou účinně pomoci při určitých typech průjmu. S výběrem správného prostředku vám pomůže lékárník, popřípadě můžete konzultovat vhodnost určitého přípravku s dětským lékařem. V lékárně vám také poradí ohledně správného dávkování. Obecně však platí, že ve většině případů odezní průjem během několika dní sám, důležitý je dostatek tekutin a vhodná dietetická opatření.

Na průjem se používají léky z těchto skupin:

  • adsorbencia (navážou jedovaté látky na svůj povrch, například Smecta – od narození, živočišné uhlí – od 3 let);
  • střevní desinficiencia (dezinfikují střeva, působí na některé střevní mikroby – podávají se pouze u průjmů způsobených bakteriemi, například Endiaron);
  • probiotika (například Enterol);
  • antimotilika (léky tlumící činnost střeva – u dětí se nepoužívají);
  • antibiotika – předepisují se pouze při těžkých průjmech za splnění určitých podmínek.

Zdroj: Jak zvládnout průjem

Rýžová kaše s mrkví

Ingredience

  • 80 g rýže (bílé kulaté);
  • 200 g mrkve.

Postup

Rýži přebereme, spaříme, propláchneme, dáme vařit do trojnásobného množství vody, přidáme omytou, očištěnou a nahrubo nastrouhanou mrkev. Hotové uvařené potraviny rozmixujeme. Pokrm nesolíme, nesladíme, ani nepřidáváme žádný tuk!

Zdroj: Meloun při průjmu

Co pít při průjmu

Při průjmu se doporučuje pít dostatek mírně oslazeného čaje (černého i bylinného), nebo neochucené minerální vody bez bublinek. V dalších dnech se doporučuje i obilninová káva, káva bez kofeinu. Potřebné živiny může člověk získávat i z různých ovocných (z pomeranče, jablek) a zeleninových šťáv (z mrkve, červené řepy) vzniklých lisováním (konzumovat se při průjmu může ale jen velmi malé množství!). V lékárně prodávají i rehydratační roztok, který pomáhá sliznici střeva, aby přijala více tekutin.

Co jíst při zvracení

Pokud nemá zvracení nějak vážné příčiny, obvykle není potřeba vyhledat lékařskou pomoc, protože během dvou dnu samo vymizí, když se bude respektovat nutná dieta a klidový režim. Stejně jako u průjmového onemocnění se i u tohoto zdravotního problému doporučuje konzumovat nejprve starší pečivo (nebo suchary), pak zařadit různé nemastné kaše (bramborová, ovesná) a přidat k nim i libové maso).

Osoby trpící zvracením, by se neměli přejídat (ani tím starým pečivem), měli by se stravovat po malých dávkách asi 6 x denně, každé sousto důkladně rozkousat.

Zdroj: Co jíst a pít při prujmu a zvracení


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová

Mgr. Jitka Konášová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP