Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

BOLESTI BŘICHA U DĚTÍ

OBSAH

Bolest břicha po sexu

Bolestí břicha po sexu se u žen může projevovat zánět dělohy, děložního čípku, zánět močového měchýře nebo močových cest. U nemocí, které souvisejí s trávicím traktem, se mohou bolesti stěhovat a vyskytovat se v různých částech břicha. V takovém případě jde povětšinou o nahromadění střevních plynů a toxinů. Tento stav nevyžaduje žádnou léčbu. Doporučuje se pohyb, aby došlo k odchodu nahromaděných plynů. Přidají-li se jiné příznaky, je důležitá návštěva lékaře.

Zdroj: Bolest břicha

Diskuze

V diskuzi BOLEST BŘICHA VLEVO ASI 4 CM OD PUPKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Hanka.

Dobrý den, nemáte radu co dělat s bolestí břicha vlevo čtyři cm od pupiku ? Děkuji za všechny rady VolfovaH@seznam.cz

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Bolest břicha vlevo asi 4 cm od pupku

Bolest břicha vlevo

Bolest v levém nadbřišku může signalizovat akutní zánět slinivky břišní, popřípadě jiné její komplikace, nebo onemocnění žaludečním vředem. Jsou-li bolesti náhlé a velmi silné, je opět zapotřebí volat záchrannou službu. Jedná se totiž o stav ohrožující život.

Důvody bolestí v levém podbřišku mohou být skryty ve žlučníkových kamenech, zánětu žlučníku, dvanácterníkovém vředu či játrech. Dále tato bolest může být spojena se střevy, u žen se může jednat o zánět vaječníků nebo i močových cest. Bolesti bývají zpravidla intenzivní, někdy nárazovité. I při občasných bolestech v těchto místech je vhodné navštívit lékaře. Léčba je individuální dle příčin bolesti.

Zdroj: Bolest břicha

Diskuze

V diskuzi RAKOVINA SLEZINY PŘÍZNAKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Karel.

Manželka má bolesti břicha a jde to až do levého boku. Děkuji

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Rakovina sleziny příznaky

Zimnice s bolestí břicha

Zimnice a bolest břicha mohou být příznakem intoxikace a střevní infekce. Doporučuje se použití absorpčních tablet (aktivní uhlí a podobně), které absorbují toxiny v těle.

Zdroj: Zimnice

Poradna

V naší poradně s názvem NEMOCNÁ SLINIVKA U DĚTÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lenka.

chci se zeptat z čeho muže mit pětilety ditě podražděnou slinivku. vyšlo nam to z vysledku krve bolesti břiška každy druhy den po dobu 14dni.nepřejida se ani mastny neji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Příčin pankreatitidy u dětí je mnoho, ale nejčastěji to jsou tupá zranění břicha (abdominální trauma), například při srážce motorových vozidel, zneužití dítěte a domácí násilí, nehoda na kole, kde je břicho stlačeno řídítky a podobně. Mezi další příčiny pak patří různé systémové infekce, vrozené anomálie a pankreatobiliární onemocnění. Ve čtvrtině případů se na příčinu vzniku zánětu slinivky vůbec nepříjde.
Pankreatitida vzniká zablokováním nebo narušením sběrných kanálků a poškozením pankreatických acinárních buněk, což vede k aktivaci a uvolnění trávicích enzymů. Aktivované enzymy pak způsobují zvracení, zánět a potenciálně i nekrózu.
Akutní pankreatitida by se měla vyléčit za dva až sedm dní, přičemž léčba by měla být převážně založena na použití intravenózní hydratace, zmírnění bolesti a zklidnění střev.
I když se většina dětí spontánně vyléčí, mohou zde vzniknout akutní pseudocysty pankreatu. Ty menší s průměrem méně než 5 cm jsou léčeny pozorováním po dobu 4-6 týdnů. Pseudocysty pankreatu větší než 5 cm v průměru mohou vyžadovat chirurgické řešení.
Určitě zůstaňte v kontaktu s ošetřujícím lékařem a pravidelně sledujte slinivkové ukazatele v krvi.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Nemocná slinivka u dětí

Zaražené větry u dětí

Zaražené větry se nevyhýbají ani dětem. Jako pomoc při nadýmání u dětí se doporučuje: fenyklový čaj, masáž bříška, přikládání teplých plen na bříško. Jestliže se však bolesti opakují nebo jsou silné, je nutné vyhledat lékařskou pomoc.

Zdroj: Zaražené větry

Diskuze

V diskuzi KREVNI TLAK U DETI 5 10LET se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Emília Novotna.

syn 8let atypicky autista časte bolesti hlavy a unava jaky je správnya hodnota krevniho tlaku?děkuju

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Krevni tlak u deti 5 10let

Bolest břicha na pravé straně

Silné a náhlé bolesti v oblasti pravého podbřišku zpravidla značí zánět slepého střeva, přesněji zánět červovitého přívěsku slepého střeva. V takovém případě je na místě vyhledat okamžitou lékařskou pomoc. Nemocný bývá v drtivé většině hospitalizován a podroben chirurgickému zákroku. U žen tato bolest může znamenat zánět vaječníku. Pokud se vyskytuje bolest uprostřed podbřišku, může se jednat například o onemocnění střev, takzvanou střevní chřipku (akutní gastroenteritidu), při níž se bolesti mohou objevovat v různých částech břicha, nebo také o onemocnění tlustého střeva či konečníku. U žen se takto může projevovat zánět dělohy nebo děložního čípku, u mužů pak onemocnění prostaty.

Zdroj: Bolest břicha

Poradna

V naší poradně s názvem MONONUKLEÓZA U DĚTÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jiřina.

Dobrý den, můj syn onemocněl munonukleozou a jsme už měsíc doma. Jelikož zítra jsou Vánoce, tak jsme se smířili i stim, že tentokrát bude řízek na páře a salát Light bez majonézy a podobně. Jenže synovi najednou začal průjem, bolesti břicha a teploty mu vyskočili na 39. Paní doktorka nám oznámila že musí byt ještě přísnější dieta než do teď. Řekla mi že na štědrovečerní večeři může mít max. par brambor štouchanych a kousek prsíček udělané na páře. Můžete mi prosím poradit, nějakou jinou variantu? Předem mockrát děkuji a přeji pokud možno klidné svátky. Děkuji Čančíková

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Jídlo pro pacienty s mononukléozou je založeno na základních potravinách bez přidaného tuku. Při této dietě je třeba opustit zvyklosti tradiční české kuchyně a přemýšlet o jídle, jako byste byla na pustém tropickém ostrově. K dispozici máte pouze ovoce, zeleninu, libové maso z ptáků a keramickou pánev, nic víc. Žádný olej, žádné máslo ani sýry. Receptů je mnoho různých, vy teď potřebujete něco rychlého, abyste stihla koupit siroviny před začátkem Vánoc. Podívejte se na toto video, kde je několik zajímavých receptů: youtu.be/tulco1FpG3g
Další inspiraci můžete získat v tomto videu: youtu.be/BrtHl1wa_Jc
Jídlo připravené podle těchto receptů je zdravé a může ho jíst celá rodina i během Vánoc.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Mleko

Jak si poradit s bolestí břicha u dětí

Úlevu dítěti může přinést uložení do polohy na bok s pokrčenými nožkami. V případě, že se dítko přejedlo, může pomoci teplý obklad na bříško nebo teplá koupel. V některých případech může být vhodná masáž bříška. Je také dobré zůstat dítěti na blízku, snažit se jej zklidnit, třeba čtením pohádky. Ale záleží především na příčině bolesti.

Nejčastější příčiny bolení bříška u dětí:

  • Běžné nemoci – bolení bříška může být spojeno s virózou či angínou.
  • Psychické problémy – jako je stres, strach, únava nebo starosti. Děti také řeší své problémy, které by neměly být rodiči a dospělými podceňovány.
  • Zavádění nových potravin – při zavádění nových potravin do jídelníčku dítěte je třeba určité opatrnosti. Potraviny by měly být zaváděny postupně, aby bylo možné sledovat případné reakce dítěte. Pozor je třeba dávat také na dietní chyby.
  • Zažívací obtíže – zde se jedná především o zácpu, průjem nebo o zánět sliznice trávicího traktu.
  • Potravinové alergie či histaminová intolerance – je vhodné mít přehled o jídelníčku dítěte a mít tak možnost sledovat jeho reakce na určité potraviny.
  • Střevní paraziti – u dětí jde zejména o roupa dětského.
  • Nemoci močového ústrojí – jako je zánět močového měchýře a zánět ledvin.
  • Úrazy bříška – úrazy bříška se nemusí projevit hned, proto je vhodné dítko sledovat, popřípadě s ním navštívit lékaře.

Zdroj: Bolest břicha

Diskuze

V diskuzi BOLEST BŘICHA POD ŽEBRY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marcela Macháčková.

Dobrý den,
je normální, že dcera absolvovala 4x návštěvu první pomoci s akutní bolestí břicha pod žebry, a po vyšetření nic neshledáno, další vyšetření za 14 dní. Je to vůbec možné ve FN Hradec Králové ? Je, leží v bolestech a já nevím co mám dělat, infuze již nezabírá, jsem zoufalá matka
Macháčková

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Bolest břicha pod žebry

Bolest chodidel u dětí

Pokud bolí chodidla děti, jde ve většině případů o růstové bolesti, zvláště když nohy bolívají obě. Dítě by mělo být vyšetřeno neurologem a ortopedem. Také dbejte na správný výběr obuvi. Nekupujte větší, starší, nebo dokonce menší obuv, jelikož dochází k deformitám plosek. Nejlepší prevencí u dětí je pravidelná návštěva dětského lékaře, který vám v případě potřeby doporučí vhodné botičky a vložky do bot.

Zdroj: Bolest chodidel zespodu

Poradna

V naší poradně s názvem RÝMOVNÍK PRO DĚTI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jitka.

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jak staré děti mohou využívat sirup z rýmovníku? Všude uvádíte, že je pro děti vhodný, ale nedočetla jsem se od kolika let popř. měsíců.

Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Rýmovník můžete podávat dětem starších 12 měsíců. Pro malé děti ve věku rok a více se rýmovník dává žvýkat jako celý list přímo do úst. Také se s úspěchem aplikuje jako čaj z rýmovníku, kdy se do vroucí vody o objemu 2 hrnků dají 4 lístky rýmovníku a vše se vaří do doby, než se vyvaří polovina vody. Pak se nechá trochu vychladnout, osladí se medem a nechá se dítěti popíjet.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Rýmovník pro děti

Bolest hlavy u dětí

Hlava může bolet v kterémkoli věku, třeba i kojence. Dokonce už děti zhruba od deseti let věku mohou mít klasickou migrenózní bolest hlavy včetně aury a ostatních příznaků. Migréna se může projevovat atypicky – jako bolesti břicha, výpady zorného pole nebo potíže s řečí. Není však důvod, proč by děti hlava neměla bolet při akutním zánětu dutin stejně jako dospělé, při nekorigované oční vadě, po úrazu nebo při počínajícím zánětu mozkových blan.

S bolestí hlavy se setkáváme většinou u dětí školního věku, ale ani u mladších není výjimkou. Většinou nemá organický podklad, děti jsou totiž nesmírně citlivé a vnímavé, napodobují své rodiče a často opakují vše, co doma uslyší, včetně stížnosti některého z nich, že ho bolí hlava. Dítě může být jen unavené, trpět nedostatkem spánku, tekutin, ale může také velmi intenzivně prožívat konfliktní situace v rodině nebo ve škole.

Celá řada onemocnění může začít právě bolestí hlavy – počínaje virovým infektem, dětskou neurózou, chudokrevností, chybným stravovacím a pitným režimem až po závažné choroby různých orgánů. Proto situaci nepodceňujte, nevyvine-li se virový či jiný infekt, nemá smysl bolest hlavy tlumit, je třeba hledat příčinu, tj. navštívit dětského lékaře. Stesky dětí by tedy neměly být brány na lehkou váhu a jejich bolestem hlavy by se měla věnovat stejná pozornost jako třeba zvýšené teplotě nebo píchání v uchu.

Zdroj: Bolest hlavy

Poradna

V naší poradně s názvem JAKÉ JSOU PŘÍČINY ŽLUTÉ STOLICE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jan Derynk.

už několik let trpím bolesti břicha , a mám žlutou stolici .Ošetřující lékař mi říká že je to od moč. měchýře. Napsal mi algifen. Jinak se mnou nic nedělá . Několikrát jsem byl v nemocnici a tam mi říkali že je to od páteře. Nevím co mám podniknout aby jsem se zbavil bolestí. Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Musíte jít ke specialistovi. Na páteř je to ortoped a na močový měchýř je to urolog. Teprve po vyjádření těchto lékařů se uvidí jak dál postupovat. Pokud tito lékaři nenajdou příčinu vašich bolestí, tak zbývá lékař hepatolog, který se bude soustředit na vaše játra a s tím související žlutou stolici.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Jaké jsou příčiny žluté stolice

Bolest žaludku

Bolesti žaludku mohou být způsobeny bakterií Helicobakter pylori. Onemocnění se projevuje bolestmi břicha, nechutenstvím, pocitem plnosti, zvracením. Tato bakterie může být původcem nebezpečných změn a vředů, které předcházejí rakovinovým stavům v dospělosti. Ještě poměrně donedávna bylo toto onemocnění spojováno pouze s obdobím dospělosti. Vyšetření však prokázala, že přítomnost této bakterie v lidském těle je možná již v dětském, a to i v batolecím věku. Infekce je však poměrně snadno léčitelná. Léčba této infekce se zvláště u dětí řídí přísnými normami a měla by být zahájena až tehdy, kdy se nákaza opravdu prokázala. Infekce je obvykle léčena takzvanou trojkombinací léků, ta zahrnuje dva druhy antibiotik a léky na snížení tvorby žaludečních kyselin. Vhodným doplňkem jsou i probiotika. Důležitá je také vhodná strava v průběhu léčby. Nemocný by se mě vyhýbat potravinám, které vyvolávají zvýšenou tvorbu žaludečních kyselin, jako jsou uzeniny, kořeněná a pikantní jídla, sycené nápoje, alkohol, káva a tak podobně. Neméně důležité je vyhýbat se stresu.

Zdroj: Bolest břicha

Diskuze

V diskuzi FORMIL PRO DĚTI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Milka.

Používáte někdo Formil pro malé děti. CHci mít jistotu, že s tím má někdo dobré zkušenosti, že se nevyskytuje alergie u dětí na tento prací prášek.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Formil pro děti

Světlá stolice a krev

Nález krve ve stolici znamená vždy, že je v těle něco v nepořádku. Krev ve stolici může člověk zaznamenat pouhým pohledem. V kombinaci se světlou stolicí je důležitá okamžitá návštěva ošetřujícího lékaře., který provede vyšetření a stanoví diagnózu. Světlejší stolice v některých případech může být spojená také s průjmem, bolestí břicha, někdy může být ve stolici přítomný i krvavý hlen.

Zdroj: Vše o světlé stolici

Diskuze

V diskuzi BOLESTI BŘICHA A PRŮJEM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Silvie.

Dobry den ma dcera ma bolesti bricha a ma zlutej prujem pohly busted poradit?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Lucasice.

Na žlutý průjem vám neporadím ale co se týče bolesti břicha a špatného zažívání tak mě moc pomohlo pravidelné užívání psyllia. Zkuste jí ho dávat s léky na průjem a snad se to vše srovná.

Zdroj: diskuze Bolesti břicha a průjem


Autor obsahu

Mgr. Světluše Vinšová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP