Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

BOLESTI KLOUBŮ NA RUKOU

OBSAH

Bolest kloubů v těhotenství

Bolest kloubů v těhotenství se projevuje nejčastěji bolestí kyčle, odkud může bolest zasahovat i na zadní část nohy, hlavně oblast podkolení. Někdy je to dost nepříjemné a těhotné ženy mohou mít problémy i s obyčejnou chůzí. Bolesti vznikají tlakem plodu na páteř. Doporučuje se užívání Colavitalu. Ten se dá koupit na internetu a je vhodný právě i v těhotenství, protože je přírodní – obsahuje pouze kolagen a šípkovou růži. Raději však veškeré samoléčitelské procedury konzultujte se svým gynekologem.

Zdroj: Bolest kloubů

Poradna

V naší poradně s názvem BOLESTI RUKOU A KLOUBŮ VŠECH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Božena Nováková.

Mám dotaz jestliže sevřu ruce v pěst tak mě bolí všechny prsty na rukou,nic v rukách neudržím nemám v nich sílu.Ruce mě bolí i v klidu.A bolí mě i všehny klouby na celém těle,po ránu kotníky,kolena,ramena.Děkuji za odpověď.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Revmatoidní artritida, ta se takto projevuje. Její léčba zatím nebyla objevena a dají se jen zmírňovat příznaky. Na léčbě se dohodněte se svým praktickým lékařem a nebo můžete kontaktovat odborníka - lékaře imunologa.

Zdroj: diskuze Vodnaté puchýřky na nohou

Bolesti kloubů na ruce

Bolesti a otoky kloubů způsobují zpravidla větší či menší omezení jejich funkce. Tyto nepříjemné projevy jsou tedy obvykle důvodem k návštěvě lékaře. Ten stanovuje postup se zaměřením na zjištění příčiny příznaků a stanovuje diagnózu podle anamnézy, klinického vyšetření a rentgenových snímků. Mimochodem také využívá laboratorních vyšetření z krve, aby byl schopen odlišit zánětlivé a nezánětlivé onemocnění.

Zdroj: Oteklé klouby prstů na ruce

Bolest kloubů při kojení

Bolesti kloubů při kojení mohou být způsobeny nedostatkem vápníku a změnou životního rytmu a jiného pohybu. Kojením se ztratí jen 1–2 procenta vápníku, který se po ukončení kojení velmi rychle doplní. Na kolena zabírá například ENZYCOL 40. Pokud vás bolí celé klouby, je velmi účinný Senzycol od Maxivitalisu, jedná se o potravinový doplněk.

Zdroj: Bolest kloubů

Diskuze

V diskuzi BOLESTI DROBNÝCH KLOUBŮ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Gabriela.

Ještě jsem se chtěla zeptat,na rukou klouby zvětšeny,na revmatologii pí doktorka mi říkala,že klouby se věkem mění,všimla jsem si toho u starších lidí,ale mě je 34let a nemůžu nosit prstýnky,test na revma negativní,prsty natékají,ostrá bolest v chladu,studená voda,menší hybnost prstů děkuji za odpověd´

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Bolesti drobných kloubů

Možné příčiny bolesti kyčlí

Bolest kyčle nám ukazuje, že něco není v pořádku. Za bolestmi kyčelního kloubu může stát některá z níže uvedených příčin:

  • dlouhodobé přetěžování kloubů – velmi časté u těžce pracujících lidí a u sportovců
  • koxartróza – dochází až k omezení hybnosti; bolest často vystřeluje jakoby do třísel
  • dysplazie kyčlí
  • luxace kyčle
  • Perthesova choroba
  • artróza – dochází k úbytku chrupavčité tkáně v kloubu

Léčba se bude lišit podle toho, jaká je příčina těchto bolestí. V léčbě se využívá odlehčení kyčlím. Používají se také přípravky na podporu chrupavčité tkáně. Na začátku se často volí konzervativní léčba, ale v některých případech může být jediným řešením výměna kyčelního kloubu.

Další příčinou bolestí kyčelního kloubu je úraz, řídnutí kostí, nádor anebo zánět.

Zdroj: Bolavé kyčle

Diskuze

V diskuzi BOLESTI KLOUBŮ PO VYSAZENÍ ANTIKONCEPCE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Alena.

V listopadu 2012 jsem vysadila antikoncepci. Brala jsem ji asi 3 a 1/2 roku.Menstruace se nedostavila (menopauza? je mi 50 let), ale asi do měsíce se dostavily bolesti kloubů, hlavně na rukou, otékají mi prsty, brnění (vyšetření na karpální tunely -.pozitivní, ale nález v lehčí formě) a také se přidala svalová únava...ke všemu se ještě přidal ekzém v oblasti dlaní (drobné puchýřky velikosti špendlíkové hlavičky, které prasknou "dovnitř" vznikne tečka velikosti a barvy malé pihya kůže se poté vylupuje, svědí a pálí. U kožní lékařky provedeno vyšetření na lupénku, výsledek negativní. Mohou tyto projevy souviset s vysazením HA a dají se léčit?

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Bolesti kloubů po vysazení antikoncepce

Bolest kloubů po porodu

Bolesti kloubů po porodu jsou ve většině případů vyvolány otokem. Po opadnutí otoku většinou tyto potíže odezní. Bohužel u některých žen hormonální změny spojené s těhotenstvím a mateřstvím mohou spustit i jiná onemocnění, například revmatickou artropatii. Zde může pomoci Condrosulf, což je výživa pro klouby a volně prodejný potravinový doplněk. Důležitá je vyvážená strava bohatá na vápník, to znamená dostatek masa, sýrů a vlákniny.

Zdroj: Bolest kloubů

Diskuze

V diskuzi BOLESTI KLOUBŮ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Iv.

Dobrý den ,
můžete mi prosím poradit . Je mi 41 let a pracuji s tezkými břemeny až do 50 kg a teď jsem již delší dobu v pracovní neschopnosti z důvodu bolesti loktů (tenisový loket ) , zad , kyčelního kloubu a ještě se k tomu přidala bolest kolenou . Byla jsem na klinice nemoci z povolání kde mě odeslali na třífazovou gamagrafii skeletu která nepotvrdila ze se jedna o epikondylitidu . Bohužel jsou pro mě náročné i domací práce , odnést nákup apod.Podle všeho mi neuznají ani nemoc z povolání , můžete mi prosím poradit co ještě mohu udělat nebo na koho se ještě obrátit ? Opravdu si myslím , že tato práce mi zdraví zničila , ještě mohu uvést , že mé bmi je podle ortopeda 16,85 .
Děkuji za odpověď

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Vladimír.

Bez vyřešení skutečné příčiny bolestí kloubů nepřináší aplikace kortikoidů nebo léků a mastí na bolest trvalé výsledky. Ve skutečnosti jsme nemocní a otrávení z jídla, které jíme, a jen užíváme léky na potlačení příznaků takovéto otravy. Pro trvalé vyléčení je nezbytné odstranit příčinu této bolesti. Příčinou vzniku bolesti kloubů jsou určité potraviny v naší stravě, způsobující chronické zánětlivé autoimunitní reakce těla, které poškozují naše vlastní tkáně, což se projevuje právě bolestí. Používám testy a měření, které určí, jaké konkrétní potraviny Vám tyto záněty v těle vyvolávají. Poradím, jak si upravit stravu, abyste se bolestí kloubů sami trvale zbavili. Kontakt 608 155 338.

Zdroj: diskuze Bolesti kloubů

Prevence bolestí kloubů

Mezi prevenci patří dostatečná míra zdravého pohybu, starat se o klouby, hlídat si nadváhu, pravidelně rekreačně sportovat a snažit se o to, aby byl pohybový aparát svěží a v rovnováze. Všechny části pohybového aparátu by měly být zatěžovány co nejvíce symetricky.

Zdroj: Bolesti pohybového aparátu

Poradna

V naší poradně s názvem BOLESTI PO ZDVIŽENÍ TĚŽKÉHO BŘEMENE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Luk.

již třetí týden po zvednutí s přenesením litinového radiátoru v mírném předklonu..mě bolí při poloze do sedu a hlavně při zvedání břemene ze sedu levý kyčel v oblasti kloubu...bolest silná..rengen kloubu negativní...vnímám to jako by byla poškozená chrupavka okolo kloubu...? mohlo dojít k nějakému natržení či podobně..děkuji za odpověd ...57 let, bývalý sportovec, zvyklý na zátěž,postava středně svalnatá, strava zaměřená na ochranu kloubů..obvodák řekl natržený sval a ortopéd bolesti od páteře...chůze ,běh, zvedání břemen ve stoje bez bolesti..trvalé bolesti přišli až druhý den po zátěži

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Kdy jste naposledy cvičil mrtvý tah? Je to už dávno? Zvednutím těžkého radiátoru jste si nejspíše namohl svaly - vzpřimovače a ty teď bolí. Musíte zůstat v kontaktu s ortopedem a dodržovat klidový režim. Ve stravě posilněte aminokyseliny a vápník, abyste dodal tělu potřebné stavební prvky k obnově poškozené tkáně. Zkuste se dohodnout s ortopedem na rehabilitaci. V rámci rehabilitace byste dostal podpůrnou léčbu a návody, které by vás vrátily rychleji zpět.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Bolesti po zdvižení těžkého břemene

Alobal na klouby

Alobal je vhodný i na bolest kloubů (alobal na bolest kloubů). Položte hliníkovou fólii na postižené místo a zafixujte jej obvazem či náplastí. Nechte působit celý den nebo i přes noc po dobu 10 až 12 dní. Po týdenní přestávce byste měli cítit úlevu. Pokud bolesti nepoleví, zkuste terapii zopakovat.

Zdroj: Alobal na bolest

Diskuze

V diskuzi BOLEST KLOUBŮ DOPLŇKY STRAVY DISKUZE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Katka Pluchová.

Mně pomohly na bolesti kloubů při sportu doplňky stravy s kolagenem. Nejvíc se mi osvědčili žvýkací tablety Kolagen Sprint od Rosenpharmy, dobře chutnají

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Romana.

Kolagen bych teda nevolila.. Hodně slabé na silné bolesti.. U nás kupujeme Klouby Flexi,jediné co pomohlo. Zkoušeli jsme už snad vše. Klokan,Proenzi,Gs condro a nic. Tady vidím zlepšení. Ještě je dobrý Condrosulf,ale ta cena :((

Zdroj: diskuze Bolest kloubů doplňky stravy diskuze

Zraněné klouby a léčba

Například kolena, ta jsou všeobecně velmi náchylná k úrazům, zejména k sportovním úrazům (kontaktní sporty, fotbal). Většina těchto úrazů vzniká na závěr těchto aktivit, protože soustředěnost v danou chvíli už není tak aktivní. Léčba pak závisí na druhu poškození kolene, koleních vazů, svalů a svalových úponů. Postup léčby záleží na charakteru poranění kolene, buďto je zvolena operativní metoda, většinou je to v případech, že je skutečně nezbytná. Nebo může být zraněné koleno jen léčeno neinvazivně. Hlavní a důležitou roli v léčbě jakýchkoliv kloubů hraje funkční léčba z rukou fyzioterapeutů a rehabilitačních lékařů. Až následně se pak nachází další řada možností, jak může být léčba kloubů podpořena, například léky, pomůckami, jako je tejpování. Dále mohou být při léčbě kloubů použity ortézy nebo i na míru vyrobené vložky do bot. Operace je nutná u celé řady akutních úrazů, kde dochází k utržení vazů, popřípadě poškození měkkých struktur, což jsou menisky nebo lokální poškození chrupavek, či zlomeniny.

Zdroj: Bolesti pohybového aparátu

Diskuze

V diskuzi BOLESTI SVALŮ KLOUBŮ KOSTI , ZAD 5 MĚSÍCŮ PO CHEMOTERAPII se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marcela Bartoníková.

Jsem po léčbě rakoviny prsu, 5 měsíců po chemoterapii a 2 měsíce po ozařování. Mám stále bolesti kostí, kloubů, zad a to hlavně v noci.Prodělala jsem při chemoterapii herpes zofer v zádové oblasti.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Dalibor.

Ano jsem také pět měsíců po chemoterapii a začaly mě bolet kosti ,záda ,a hlava i zlomenina . Co s tím ? Děkuji Dalibor

Zdroj: diskuze Bolesti svalů kloubů kosti , zad 5 měsíců po chemoterapii

Bolest kloubů na ruce

Bolesti kloubů ruky mohou mít řadu příčin. Nejčastější příčinou postižení kloubů je revma, kdy pacient mívá obvykle bolesti na více prstech ruky. Další, poměrně častou příčinou bolestí kloubů ruky je artrotické postižení základního kloubu palce neboli rhizartróza (postihující především ženy ve středním a vyšším věku) a poúrazové stavy. Bolest kloubů ruky je vyvolána v drtivé většině případů opotřebováním chrupavky kloubu, kdy při pohybu dochází k přímému kontaktu s obnaženou kostí, která je u zdravého kloubu kryta chrupavkou. Bolest kloubu může vyvolat i nestabilita kloubu, tedy nedostatečně pevné vazivo kolem kloubu. Bolestivost kloubu má vliv na oslabení svalové síly úchopu ruky. Destrukce kloubu a ztuhlost kolem kloubních struktur způsobí omezení pohybu či ztuhlost kloubu. Méně častou příčinou bolesti prstů ruky je i Glomus tumor.

Léčba vždy vychází ze zdroje bolestí. Stupeň opotřebení chrupavky kloubu, rozsah pohybu, nestabilita kloubu a míra bolesti ruky je rozhodující při výběru způsobu léčby, zda bude konzervativní, či chirurgická. Obecně lze říci, že bolestivý kloub, který je již bez chrupavky, nelze uvést do původního stavu a jsou možné jen paliativní operační výkony (= výkony, které nevedou k vyléčení, ale zmenšují obtíže pacienta), jako jsou znehybnění kloubu, implantace kloubní náhrady či vložení pevnější tkáně do zničeného kloubu, která vytváří jakýsi nárazník. Pokud je zdrojem bolestí mechanický problém, tedy nerovnost kloubu, zánik chrupavek, nestabilita a podobně, pak léky podávané perorálně, lokálně či aplikované do kloubu mají jen omezený význam. Pouze zpomalují další zhoršování stavu, ale neléčí! V případech, kdy bolestivý kloub není výrazně postižen a pacient přichází včas, je jednodušší nalézt a pokud možno ovlivnit příčinu bolestí.

Zdroj: Bolest kloubů

Diskuze

V diskuzi ALAVIS NA KLOUBY DISKUZE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Gabina.

Blázníte, přípravek pro dostihový koně? Takovou výkonnost určitě
nemám, navíc bych se bál, že tam mají přimícháno něco navíc, aby to koně
žrali, fuj... :) . Mě v lékárně doporučili GelActiv Proteo-Enzyme v
tabletách. Lékárnice říkala, že je to spojení Proenzi a Wobenzymu, teda
výživa pro klouby a k tomu enzymy na záněty. Asi se mi přesně trefila,
protože mi to funguje.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jana.

Prosím, má někdo zkušenost ze začátku třeba negativní? Bolesti kloubů, svalů...
Děkuji

Zdroj: diskuze Alavis na klouby diskuze

Nejlepší léky na bolest kloubů

Nelze určit nejlepší léky na bolest kloubů. Léčba je vždy individuální a záleží na druhu onemocnění. Pokud dlouhodobě trpíte bolestmi kloubů, měli byste tento stav konzultovat se svým ošetřujícím lékařem.

Zdroj: Bolest kloubů

Poradna

V naší poradně s názvem ARTROZA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Blanka Poláková.

Dobrý den pane doktore. Ráda bych se Vás zeptala, zda jde , bez operace, vyléčit artrozu kyčle 4. stupně, a jak? Děkuji moc za Vaši odpověď . Blanka Poláková

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Výměna kloubu je nejlepší řešení. Drobné nepohodlí v době operace se vám vrátí mnoholetým obdobím klidu bez bolesti. Čím dříve se rozhodnete podstoupit výměnu kloubu, tím lépe pro vás.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Mudr jan šula kontakt

Bolest kloubů na ruce

Rukou je v anatomii i v medicíně označována část horní končetiny od zápěstí až ke konečkům prstů. Je to oblast, ve které se nachází spousta cév, nervů, šlach a svalů a všechny tyto struktury mohou být poškozeny při práci rukama v běžném životě, stejně jako bývají postiženy různými onemocněními.

Příčin bolesti rukou je velmi mnoho. Jde o nemoci, které se vyskytují velmi často, ale také stavy vzácnější. Mezi nejčastější příčiny bolesti rukou patří:

  • Syndrom karpálního tunelu – jde o útlakový syndrom čili onemocnění způsobené útlakem nervu (nervus medianus), který prochází specifickým tunelem v zápěstí, aby se z předloktí dostal do oblasti dlaně – karpálním tunelem. Příčin způsobujících útlak je mnoho: změny ve stavbě stěn tunelu, poúrazové změny, změny v karpálním tunelu způsobené záněty v této oblasti. Léčba je buď konzervativní (neoperační), kdy se do oblasti nervu podávají injekce místních znecitlivujících látek či kortikoidních hormonů, které brání zánětu. Nebo druhou možností je léčba operační, kdy lékař při místním znecitlivění provede protětí vazu tvořícího stěnu karpálního tunelu a tím se pro nerv vytvoří místo.
  • Úrazy – jsou druhou nejčastější příčinou bolestí kloubů na ruce. Ruce jsou velmi namáhanými částmi těla a zřejmě i nejvíce používanými. K úrazům dochází často a jsou různé od pořezání, popálení až po vykloubení článků prstů a jejich zlomeniny. Pokud nejde o opravdu malé ranky, měly by vždy být prohlédnuty lékařem.
  • Osteoartróza neboli artróza – jde o nejčastější onemocnění kloubů. Léčba je individuální, záleží na stupni artrózy.
  • Revmatoidní artritida (známá také jako revma) – může být další příčinou bolestí rukou. Je to onemocnění, během kterého náš vlastní imunitní systém (obranný systém)napadá klouby a způsobuje v nich vleklý zánět, čímž dochází k poškození chrupavek a jiným změnám v kloubu, které jsou bolestivé, omezují a v horších případech nevratně brání v pohybu v daném kloubu. Nemoc se soustřeďuje především na malé klouby ruky, zápěstí. Léčba se snaží zejména o zachování pohyblivosti kloubů.
  • Dna – je to onemocnění způsobené nadměrným ukládáním kyseliny močové v kloubech. Dna se projevuje ostrými bolestmi (dnavý záchvat). Léčba je medikamentózní a je nutná přísná dieta.
  • Záněty – v oblasti rukou může dojít k zánětům mnoha struktur, které jsou v ruce uloženy dosti natěsno, díky čemu se zánět může šířit na okolní tkáně. Každý zánět patří do rukou lékaře, který naordinuje adekvátní léčbu.

Zdroj: Bolavé ruce

Risartróza

Risartróza je artróza karpometakarálního (CMC) kloubu palce ruky, která nejčastěji postihuje ženy v pátém decenniu a později. První příznaky se však objevují i u mladších pacientek, a to nestabilitou s občasnými bolestmi. Příčinou je přetěžování karpometakarálního kloubu v terénu nestability, ať už při hypermobilitě (vrozená zvýšená volnost kloubů) nebo u poúrazové nestability. Poúrazová nestabilita je stav po přetržení vazů, které jsou často přehlédnuté, a proto neléčené. Rozvoj artrózy také nastává po nedostatečně srovnaných zlomeninách v oblasti karpometakarálního kloubu. K artróze kloubu palce ruky dochází i u revmatických chorob, přičemž revmatické postižení působí na kloubní pouzdro a vazy, což vede k nestabilitě.

Příznaky: Bolestivost v oblasti karpometakarálního kloubu, která se v počínajících stadiích stupňuje po zátěži. V pozdních stadiích jsou bolesti i klidové. Kvůli bolestivosti je omezena síla stisku palce a omezen úchop. Pacientky si stěžují na bolesti při takových činnostech, jako je otevírání dveří klíčem, uvolnění ruční brzdy v autě či držení hrnečku. Klasickým projevem je, že v postižené ruce nelze nic udržet. V místě bolesti je patrný otok.

Zdroj: Artróza prstů na ruce

Příznaky artrózy

Artróza postihuje nejen velké nosné klouby, ale i další menší klouby. Artróza prstů na ruce je diagnostikována častěji u žen. Příčiny primární artrózy, respektive osteoartrózy jsou neznámé. Za hlavní faktor se však považuje stáří vzhledem k všeobecně větší četnosti u vyšších věkových skupin. V generaci padesátníků je artrózou/osteoartrózou postiženo 80 % obyvatelstva. Sedmdesátníci a starší trpí osteoartrózou ve více než 90 %. První osteoartrotické změny lze však zjistit již kolem 20. roku věku. Dále hrají významnou úlohu vlivy genetické, endokrinní, mechanické, dále kvalita výživy a zánět. Rozlišují se tyto artrózy u klubů prstů:

  • nodální osteoartróza – osteoartróza kloubů prstů rukou,
  • Heberdenova artróza – artróza koncových kloubů rukou,
  • Bouchardova artróza – artróza středních kloubů prstů,
  • rizartróza – osteoartróza sedlovitého kloubu palce ruky.

Artróza, respektive osteoartróza je kloubní onemocnění, při němž dochází k poruše obnovy kloubní chrupavky a v návaznosti na ní, také ke změnám kosti a přilehlých měkkých tkání. Mezi příznaky artrózy patří citlivost na změnu tlaku a teploty, ztuhlost před rozhýbáním, oteklý kloub, výrůstky na kloubech ruky a další příznaky.

Zdroj: Artróza prstů na ruce

Bolest kloubů při menstruaci

Bolest kloubu při menstruace může být spojena s premenstruačním syndromem. Antikoncepce velmi účinně redukuje tyto stavy. Lze užívat Ibalgin cca 1–2dny před menstruací včetně 1. dne menstruace po 6 hodinách, mělo by to pomoci.

Zdroj: Bolest kloubů

Artróza prstů

Při neléčení artrózy hrozí postupné zhoršování bolestí a snížená pohyblivost. Stav nakonec může vést ke vzniku ankylózy (srůstu mezi kostmi kloubu) a k trvalé nepohyblivosti.

Zdroj: Artróza prstů na ruce

Výrůstky na kloubech prstů ruky

Tvrdé, artrotické ztluštění distálních kloubů se označuje jako Heberdenovy uzly, podobné postižení proximálních interfalangeálních kloubů pak jako Bouchardovy uzly. Na těchto drobných kloubech prstů mohou být dále patrné i osové deformity (desaxace). Klouby rukou jsou v aktivním stadiu oteklé a bolestivé na pohmat, mohou být i lehce zarudlé. Jelikož ruka slouží jako pracovní nástroj, toto postižení se především projevuje při ručních pracích, a to nejen při těžké manuální práci, ale i při běžných denních činnostech. Těmito problémy jsou opět častěji postiženy ženy.

Léčba je převážně operativní, u postižení Bouchardovými uzly je možno odstranit výrůstky a poškozený kloub nahradit umělým implantátem.

Heberdenovy uzly

U postižení Heberdenovými uzly se provádí zpevnění kloubu, kdy se odstraňují výrůstky a upravuje se i osová deformita.

Zdroj: Artróza prstů na ruce


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP