Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

BOLESTI KOSTÍ V CELÉM TĚLE

OBSAH

Rakovina klíční kosti

Bolest a bulka na klíční kosti může být způsobena metastázami v případě, že se rakovina šíří do kosti. Léčba chemoterapií může způsobit kostní a kloubní bolesti, které trvají rok nebo déle po ošetření. Bolesti obvykle začínají během chemoterapie, rostou a postupně se zhoršují. Způsob léčby je vždy individuální dle nálezu.

Zdroj: Rakovina kostí

Poradna

V naší poradně s názvem BULKA V TĚLE U PÁNEVNÍ KOSTI VELIKOSTI FAZOLE NEBOLESTIVÁ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana Šášková.

Dobrý večer.Našla jsem si na těle v přední části na levém straně u pánevní kosti bulku,nádorek velikosti fazole.Co s tím?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Nejspíše to bude neškodný lipom. Ale abyste měla jistotu, tak zajděte na kožní a nechte si to vyšetřit.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Bulka v těle u pánevní kosti velikosti fazole nebolestivá

Zlomenina patní kosti

Zlomeniny patní kosti způsobují bolest nohy.

Příčiny: Opakované přetížení paty, například skákání, běh způsobující únavové zlomeniny nebo pád z výšky na chodidla nohou.

Příznaky: Bolesti, otoky, problematická chůze.

Léčba: Zlomeniny paty jsou obvykle léčeny klidem, odpočinkem, ledováním, kompresí a elevací. Vážnější zlomeniny mohou vyžadovat chirurgický zákrok.

Zdroj: Co může způsobit bolest paty

Poradna

V naší poradně s názvem PUCHÝŘKY PO CELÉM TĚLE-SVĚDIVÉ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Radmila Lőrinczová.

Prosím o radu kamarádčina maminka má malé puchýřky skoro po celém těle a je z toho nanervy. Trvá to už dlouho a každý pohyb či dotek trička nebo i kalhotky na těle ji šíleně svědí a pořád jen brečí a brečí. Bohužel jsem to nevyděla tak to nemohu blíže popsat. Byla i na alergologii kde ji vzali vzorek kůže a nic nebylo zjištěno. Kdysi měla rakovinu a ted´jí někdo postrašil že to může být příznak že se to vrací. Prosím zkuste poradit je mi ji hrozně líto je strašně hodná. Děkuji Radmila.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Tento stav, kdy dochází k výsevu puchýřků po celém těle, může mít mnoho příčin. Jestli je vám paní skutečně líto, tak ji doprovoďte na kožní, protože to je opravdu to nejlepší, co pro ni můžete udělat.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Puchýřky po celém těle-svědivé

Jak se pozná rakovina kostí

Onemocnění je velmi nebezpečné, protože se neprojevuje žádnými příznaky až do pozdních stadií onemocnění. V pozdních stadiích se objevují bolesti kostí a zlomeniny, které vznikají už při malém tlaku na kost. V konečné fázi nastupují klasické příznaky nádorového onemocnění, to je v době, kdy se metastáze rozšiřují po celém těle. Projevují se příznaky celkového onemocnění jako zvýšená horečka, pocení, hubnutí, slabost.

Zdroj: Rakovina kostí

Diskuze

V diskuzi TUKOVÉ BULKY NA TĚLE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdeněk Štika.

Už třicet let si nechavám tukové bulky chirurgicky vyřezávat a mám jich více a více.Muže mi nekdo poradit jak to řešit jinak.Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jiřina Keyřová.

Moje maminka má po celém těle tukové boule a kdysi asi před padesáti lety jí lékař řekl že je to špatná funkce štítné žlázy protože nerozpouští v těle tuky. Já i můj bratr už je máme také.

Zdroj: diskuze Tukové bulky na těle

Nádor v rameni

Postižení je charakteristické noční bolestí, nemocní nemohou kvůli bolesti spát na postiženém rameni. V pokročilých stadiích se objevuje otok, zarudnutí, změny tvaru kloubu.

Zdroj: Rakovina kostí

Diskuze

V diskuzi FAKULTNÍ NEMOCNICE KARLOVO NÁMĚSTÍ KOŽNÍ AMBULANCE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Květoslava Tobiašová.

Dobrý den, prosím, dalo by se u Vás objednat na kožní ošetření? Potřebovala bych odbornou kožní pomoc. Praská mi kůže na prstech /ruky/ a je to velmi bolestivé. Děkuji za odpověď
Tobiašová

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jiřina.

Prosm osypala jsem se po celem těle a hodně to svědí byla jsem u lékařky dala mi injekci a dále to svědí a dělají se mi další již je mám po celém těle.moc mně to svědí.děkuji za odpověd a objednání moc to svědí nemohu ani spát.
Beyerová Jiřina tel. 723025339

Zdroj: diskuze Fakultní nemocnice karlovo náměstí kožní ambulance

Co značí zvětšená uzlina v nadklíčku

Na krku je spousta různých lymfatických uzlin. Neměly by být příliš hmatné a nemají se zvětšovat. Primární příčinou jejich zvětšení je infekce v těle nebo zánět. Pod klíčními kostmi jde o uzliny, které souvisejí s plícemi. Je nutné navštívit lékaře, který vyšetří krev na lymfocyty.

Zdroj: Uzlina u klíční kosti

Poradna

V naší poradně s názvem BOLESTI RUKOU A KLOUBŮ VŠECH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Božena Nováková.

Mám dotaz jestliže sevřu ruce v pěst tak mě bolí všechny prsty na rukou,nic v rukách neudržím nemám v nich sílu.Ruce mě bolí i v klidu.A bolí mě i všehny klouby na celém těle,po ránu kotníky,kolena,ramena.Děkuji za odpověď.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Revmatoidní artritida, ta se takto projevuje. Její léčba zatím nebyla objevena a dají se jen zmírňovat příznaky. Na léčbě se dohodněte se svým praktickým lékařem a nebo můžete kontaktovat odborníka - lékaře imunologa.

Zdroj: diskuze Vodnaté puchýřky na nohou

Průběh rakoviny kostí

Tento druh rakoviny je velmi nebezpečný, protože se velmi často neprojevuje žádnými příznaky až do pozdních fází onemocnění. V pozdních stadiích se objevuje bolest kostí a zlomeniny, které vznikají už při malém tlaku na kost. V konečné fázi nastupují klasické příznaky nádorového onemocnění, to je v době, kdy se metastáze rozšiřují po celém těle. Objevují se příznaky celkového onemocnění jako zvýšená horečka, pocení, hubnutí, slabost.

Příčina vzniku této rakoviny není dodnes známá. Má se za to, že silný vliv mají genetické predispozice. Velmi často tyto nádory napadají mladé lidi, u starších jsou spíše vzácností. Nádor vzniká mutací v genetické informaci buněk.

Nádorové bujení v kostech může být benigní, tedy nezhoubné, které svým růstem pouze utlačuje zdravou část kosti, nebo může být nádorové bujení maligní, tedy zhoubné, které agresivně poškozuje své okolí a může se i šířit krví a zakládat nová nádorová ložiska kdekoliv v těle.

Primární nádory jsou takové, které vznikly z buněk přirozeně se vyskytujících v dané tkáni, tedy v tomto případě buněk kostních a buněk chrupavky. Tyto nádory nazýváme kostní sarkomy: osteosarkom (z buněk kostí), chondrosarkom (z buněk chrupavky kostní) a vzácný Ewingův sarkom, což je nádor kostní dřeně. Sarkomy jsou velmi vzácné, tvoří přibližně 1 % všech nádorů u dospělých lidí, relativně častější jsou bohužel u malých dětí, kde tvoří až 15 % všech zhoubných nádorů. Primární kostní rakovina se vyskytuje hlavně ve dlouhých kostech končetin a v pánvi.

Sekundární rakovina kostí (metastáza) je nádor, který se vytvořil původně v jiném orgánu a přímým přestupem, krevní nebo lymfatickou cestou, se dostal do kosti. Metastázy tvoří výraznou většinu všech nádorů nacházejících se v kostech a buňky, které se tvoří, jsou podobné buňkám orgánů, ze kterých vycházejí. Nejčastěji do kostí metastazují nádory prostaty, prsu, plic, tlustého střeva a konečníku, žaludku, ledvin, ženských pohlavních orgánů a další.

Zdroj: Rakovina kostí

Poradna

V naší poradně s názvem NEŽIT ALIAS KARBUNKL se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Cempírek.

Zkuste zavolat svému praktickému lékaři a požádejte ho o recept na mast Framykoin. Recept vám přijde na mobilní telefon, který pak ukážete v lékárně. Mastí pak natírejte postižená místa 3 krát denně. Za týden by mělo být vše zahojené. Pokud to nepomůže, bude třeba jít na kožní a udělat stěr z výpotku některého z pupínků (výpotek je ten hnis uvnitř pupínku). Podle výsledku laboratorního vyšetření se určí vhodná léčba. Rovněž si nechte udělat testy na HIV.

Zdraví Cempírek!

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Patrik.

Můj prakticky lékař mi předepsal antibiotika která mi nepomáhají, říkal že se mi udělala plíseň na těle a jelikož mám kopřivku tak jsem si to roznesl po celém těle.
Testy na HIV nejsou třeba
Zdravím Patrik

Zdroj: diskuze Nežit alias karbunkl

Nádor v rameni

Osteosarkom se jako nejčastější maligní nádor kostí vyskytuje hlavně u mladých lidí do 20 let věku, u starších lidí vzniká obvykle na podkladě jiných kostních onemocnění. Častější bývá u chlapců. Může postihnout kteroukoliv kost, nejčastěji se ale vyskytuje ve stehenní, holenní nebo ramenní kosti a velmi brzy po svém vzniku metastazuje (zakládá nádorová ložiska v jiných orgánech – hlavně v plicích, mozku a jiných kostech). Projevuje se dlouhotrvající tupou nebo krátkodobou vystřelující bolestí hlavně v noci, dále zduřením kosti a rovněž mírně zvýšenou tělesnou teplotou. Někdy taky vypadá jako bolestivý výrůstek na povrchu kosti. Pacient se cítí být celkově nemocen, ztrácí chuť k jídlu, hubne, neprospívá.

Zdroj: Rakovina kostí

Poradna

V naší poradně s názvem SVĚDÍ KŮŽE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Andy.

Co značí když svědí kůže na celém těle?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Svědění kůže na celém těle může upozorňovat na dlouhodobé problémy s hladinou krevního cukru. Příznaky svědění po celém těle jsou typické pro onemocnění diabetes mellitus. Při takovém svědění doporučuji zajít za obvodním lékařem a nechat si udělat krevní odběr, kde se zjistí aktuální hladina krevního cukru. Pak je možné zahájit léčbu a svědění zmírnit.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Svědí kůže

Zánět Achillovy šlachy

Zánět Achillovy šlachy je snad nejčastější ze všech příčin bolesti paty. Tento zánět může způsobit bolest paty na dvou místech. Achillova šlacha připojuje lýtkové svaly k patní kosti.

Příčiny: Opakující se tlak na šlachy obvykle od svalové slabosti anebo těsnosti obuvi, deformity nohy, nebo tření z patní kosti o ostruhy.

Příznaky: Bolesti paty jsou horší po odpočinku, a to převážně po probuzení. Objevuje se ztuhlost kotníku a lýtka. Pro toto onemocnění je charakteristický otok v oblasti šlachy, na zadní straně paty anebo těsně nad kotníkem.

Komplikace: Patní bursitida, což je zánět vaku naplněného tekutinou, který je umístěn mezi Achillovou šlachou a patní kostí.

Léčba: Cvičení, ortopedické vložky do bot, injekce, léky.

Zdroj: Co může způsobit bolest paty

Diskuze

V diskuzi MRAZENÍ PO TĚLE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Veronika.

Mám nesnesitelné mrazení po celém těle.Není to mravenčení,je to jakoby mě lil někdo ledovou vodu po těle.Mohu se navléct do čeho chci,nic nepomůže,ba naopak.Tepláky mě studí na lýtka atd.Hlavně se to projevuje v noci pod silnou peřinou z vlákna,matrace kvalitní s ovčím rounem na povrchu.V noci mě chlad budí,špatně se vyspím,chodím na WC na malou,moč mám v pořádku.Jsem slabá,bez nálady unavená.Už opravdu nevím co dělat.Trvá to už víc než rok a lékaři to neberou vážně.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Anna.

Dobrý den,takové mrazení po těle mám taky a vždy když mi stoupá krevní tlak.Prodělala jsem před 2 měsíci covid a od té doby mám teplotu 37,2 a mrazení po celém těle a silné pocení v noci.Crp mám 1,4 Nevím, co s tím mám dělat.

Zdroj: diskuze Mrazení po těle

Poslední stadium

Nádory kostí se poznávají pozdě. Jsou často bez jakýchkoliv příznaků a nejsou většinou ani známá laboratorní vyšetření. Proto u každé nově vzniklé bolesti trvající déle než 6 týdnů je správné udělat rentgenový snímek, protože nádor kosti se většinou projevuje odbouráním kostní hmoty, a tak je na rentgenovém snímku vidět její nedostatek či nepravidelnosti. Nádorům kostí nelze předejít, protože neznáme jejich příčinu. Velmi často zůstávají dlouho nerozpoznány, protože nemusí způsobovat žádné obtíže a projeví se až zlomeninou kosti při nepatrném úrazu či běžné činnosti (například chůzi, vstávání ze židle, kopnutí do míče a podobně). V posledním stadiu se objevuje bolest kostí a zlomeniny, které vznikají už při malém tlaku na kost, nastupují klasické příznaky nádorového onemocnění jako zvýšená horečka, pocení, hubnutí, slabost.

Zdroj: Rakovina kostí

Diskuze

V diskuzi NEVIM O TOM ŽE BYCH MĚLA NĚKDY PASOVY OPAR, PŘESTO MÁM V TĚLE UŽ MIN.8 LET PROTILÁTKY? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petra.

Dobrý den, jak je možné že nevím o tom že bych proděla pasový opar-který se popisuje jako velmi bolestivý? a přitom mám v krvi protilátky.. min od roku 2008 ? S EBV VCA IgG 18,0+, CMV IgG 128,4, HSV 1 IgG 7,21 a Var.zoster IgG 3,76 Může to mít souvislost se slabým zápalem plic který jsem měla v roce 2006 který ale asi nebyl až tak slabý nebo jednoduchý...léčba trvala 3 měsíce ,X antibiotik, 12 rentgenu.. jediné co Mi tehdy našli byly okrajově Borrelie..které poté zmizely. Nebo to může mít spojitost s tím, že Mé 3 děti krátce před mým onemocněním, všechny prodělaly spálu? Od toho zápalu plic mám střídavé bolesti po celém těle, lícní kosti, klouby, otoky, zpočátku i křeče-nyní ne, únava, ztuhlost, bolesti nohou...Krevní hodnoty leukocytu, trombocytu a alp, hematokrit.. mám stále mírně sníženy-. už 10 let.. podle lékařu to asi není důležité... nesnáším sebemenší chlad. Občas hlavně přes zimu mi naskakuji ojedinělé pupínky na jedné lopatce nebo občas nějaký na tváři ale nebolí mě to.. Nyní mám hodnoty VZV IgG 2,356 , EBV IgG 3,4 , CMV IgG 4,4 . Jdou hezky dolu jen Mi není lépe.. bohužel mám pozitivní HLA B 27,na co mi jeden doktor říka že jsem nemocná a druhý že ne... máte jen antigen-ne nemoc, CRP je v pořádku, revmatický faktor taky, kosti taky ok.. Děkuji za odpověď. Petra

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Nevim o tom že bych měla někdy pasovy opar, přesto mám v těle už min.8 let protilátky?

Délka života

Kostní nádory se těžko diagnostikují, typické příznaky často chybí. Nejobvyklejší typ, osteosarkom, se vyskytuje hlavně u mladých lidí do 20 let, častěji u chlapců. Většinou se vyskytuje ve stehenní, holenní nebo ramenní kosti. Projevuje se tupou nebo vystřelující bolestí, zduřením kosti a zvýšenou teplotou. Někdy může nádor vypadat jako malý bolestivý výrůstek na povrchu kosti. Nemocný se necítí dobře, hubne a nemá chuť k jídlu. Pokud se nádor rozšíří do páteřních obratlů, může se projevit bolestmi zad, ztrátou citlivosti nohou nebo únikem moči. Bez důkladného vyšetření (rentgen kosti a plic, případně CT, odběr vzorku z tumoru, odběr krve ke stanovení dalších parametrů) nelze odhadnout povahu nádoru ani prognózu. Jako u každého onkologického onemocnění i zde platí, že odkládání vyšetření může znamenat promeškání doby, kdy je ještě možná radikální léčba.

Zdroj: Rakovina kostí

Rakovina kosti – poslední stadium

Nádorové onemocnění předznamenávají či doprovázejí celotělové projevy: únava, noční pocení, dlouhodobě zvýšená teplota, nechutenství, popřípadě ztráta hmotnosti. Rakovina kostí nemusí mít žádné další projevy, nebo se může objevit bolest kostí přetrvávající i v noci, otoky, častější zlomeniny. Necháte-li však svůj stav dojít do pozdějšího stadia, čekají vás pouze obtíže a doslova boj o holý život.

Zdroj: Rakovina kostí

Metastáze v kostech

Kostní metastáze patří i do skupiny zhoubných nádorů, které se častěji vykytují ve vyšším věku a vznikají zhoubným bujením nádorových buněk, které se v kosti běžně nevyskytují a jsou spojeny s výskytem nádorů jiné tkáně. Nejčastěji se jedná o metastáze z primárních nádorů prostaty, prsu, plic, ledvin, štítné žlázy či ženských pohlavních orgánů. Jak se vůbec nádor do kosti dostane? Dokáže to kvůli své schopnosti uvolňovat jednotlivé buňky do krevního oběhu. Touto cestou se šíří všude po těle, protože je ale kostní tkáň bohatě prokrvená, je velká pravděpodobnost, že se právě v ní podaří nádorovým buňkám uchytit. Okamžitě se začnou množit a postupně kostní tkáň likvidovat. Narušené kosti bolí a velmi snadno se lámou. Metastáze zhoršují kvalitu života nemocných i jejich šanci na přežití. Léčba metastází je mnohdy složitější než samotné primární onemocnění.

Kostní metastáze se v současné době léčí několika způsoby, a to chemoterapií, hormonální terapií, radioterapií, chirurgicky nebo podáváním takzvaných bisfosfonátů, což jsou léky, které brání tvorbě nových kostních metastází a rozšiřování těch už vzniklých. Vytvářejí totiž přímo v kostní tkáni ochrannou bariéru, která se nádorovým buňkám staví do cesty. Použití bisfosfonátů znamená pro pacienty značnou úlevu: zlepšuje jejich pohyblivost a schopnost postarat se o sebe, zmírňuje bolesti, ale také brání vzniku osteoporózy, čímž snižuje riziko zlomenin.

Zdroj: Rakovina kostí

Léčba

Pokud se kdekoliv v těle objeví infekce, zánět, či dokonce rakovinné bujení, první se to dozví blízké lymfatické uzliny a mohou začít s problémem bojovat. Pro nádor lymfatických uzlin je charakteristické zvětšení uzlin, často na krku. Může se objevit zvětšená slezina, zvětšení jater, další příznaky onemocnění se odvíjejí od poškození okolních orgánů danou uzlinou. Moderní medicína používá chemoterapii (cytostatika), ozařování nebo biologickou léčbu.

Zdroj: Uzlina u klíční kosti

Svědění kůže po celém těle

Zajímavou příčinou svědění po celém těle je porucha odtoku žluči. Žlučové kyseliny se začnou ukládat v kůži a způsobí tak nepříjemné svědění. Podobnou nemocí, jako je problém s odtokem žluči, se stává selhávání ledvin. V těle se začne hromadit močovina, která má opět za následek svědění.

Možné příčiny

  • cholestáza – stav, kdy žluč nemůže řádně odtékat do tenkého střeva a produkty, které jsou jí odváděny, se hromadí v organismu; svědění se zhoršuje v noci;
  • dlouhodobá nedostatečná funkce ledvin – dochází k záchvatům trýznivého svědění, které se zhoršuje v létě;
  • tvorba nadměrného množství hormonů štítné žlázy;
  • chudokrevnost, způsobená nedostatkem železa;
  • cukrovka neboli diabetes mellitus;
  • parazitární a také virové infekce (plané neštovice, pásový opar);
  • hubnutí u poruch příjmu potravy – dalším příznakem je ztráta ochlupení;
  • psychogenní příčiny jako je stres, úzkost.

Léčba

Pokud se svědění vyskytuje dlouho a zhoršuje vám kvalitu života a pokud se k tomu přidávají i jiné příznaky, poraďte se svým lékařem, který jako jediný dokáže objektivně posoudit daný stav. Jestliže je svědění bez kožního projevu, provádí se laboratorní vyšetření krve, které může odhalit cukrovku či selhávání ledvin. Při léčbě je nutné léčit především příčinu, která svědění kůže vyvolává. Samotné svědění se tlumí léky zvanými antihistaminika.

Zdroj: Jak si poradit se svěděním kůže

Kostní metastázy

Rakovinné onemocnění kostí se může rozšířit (metastazovat) do plic. Pakliže dojde k lokalizaci kostních metastáz, které nabývají vysokého procentuálního výskytu hlavně u prostaty, prstu a štítné žlázy, dochází ke snížení šancí na uzdravení a omezení délky života.

Zdroj: Rakovina kostí

Rakovina v koleni

Ewingův sarkom, který se kromě dlouhých kostí objevuje také v koleni, metastazuje především do jiných kostí, a pak i do jiných orgánů, třeba do plic. Projevuje se podobně jako osteosarkom, tady ale převažují příznaky celkového onemocnění, jako je zvýšená horečka, pocení, hubnutí, slabost. Jako terapie postačí pouze ozařování. Ewingův sarkom je totiž na tento způsob léčby velmi citlivý a většinou zareaguje velmi příznivě – může dojít až k jeho vyhojení.

Zdroj: Rakovina kostí


Autor obsahu

Mgr. Světluše Vinšová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP