Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

BOLESTI MOČOVÉHO MĚCHÝŘE

OBSAH

Infekce močových cest

Infekce močových cest postihuje častěji ženy než muže. Zpravidla se jedná o zcela jednoduchou příčinu, která způsobí infekci močové trubice nebo močového měchýře a vede k bolesti zasažených míst. Infekce močových cest nastane při rozmnožování bakterií v močové trubici, odkud se dále rozšiřuje až do močového měchýře. Někteří lidé mohou mít infekci, aniž by to tušili. Většina pacientů však trpí silnou bolestí, nucením na močení a bolestí spodní části zad, dokonce se může v moči objevit i krev.

Zdroj: Bolest měchýře a močové trubice

Poradna

V naší poradně s názvem NA CO JE DOBRÁ KYSELINA HYALURONOVÁ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Sisi.

urolog nám nabídl injece (10x) kyseliny hyaluronové do močového měchýře proti infekci e-colli, je to standartní postup?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Kyselina hyaluronová aplikovaná injekčně do močového měchýře (Intravezikální léčba) pomáhá zmírňovat bolesti močového měchýře a příznaků střádání intersticiální cystitidy/syndromu bolesti močového měchýře. Můžete plně důvěřovat svému lékaři.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Injekce kyseliny hyaluronové do kolena cena

Tekutiny

Pití dostatečného množství tekutin může pomoci s udržením zdravého močového měchýře, protože dochází k dostatečnému vyplachování bakterií, které se v něm usazují. I snížený průchod moči způsobuje nucení k močení nebo vznik infekcí. Nejužitečnější ochranou je pití brusinkových džusů. Brusinky zabraňují usazování bakterií na stěnách močového měchýře. Zároveň byste se měli vyhnout pití kávy nebo nápojů s obsahem kofeinu.

Zdroj: Co může pomoci s podrážděním močového měchýře

Poradna

V naší poradně s názvem BOLENÍ MOČOVÉHO MĚCHÝŘE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jitka.

DOBRÝ DEN PANÍ KAMČO TAK MĚ UŽ NESVĚDÍ VAGÍNA A BOLÍ MĚ MOČOVÝ MĚCHÝŘ POŘÁD A PROSÍM VÁS O RADU JESTLI MÁTE ČAS TAK MĚ PROSÍM ODPOVĚZTE A ZA TU PŘEDCHOZÍ ZPRÁVU MOC DĚKUJU POMOHLA JSTE FAKT ŽE JO

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Bolest močového měchýře může mít více příčin, přičemž některé se dají léčit jen léky na předpis, na jiné zas účinkují brusinky a lichořeřišnice. U bolesti močového měchýře se nevyplatí něco jen tak zkoušet. Zde je potřeba provést biochemické vyšetření moči a podle výsledků učinit potřebné kroky. Jasná rada tedy zní: musíte k lékaři na vyšetření.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze SVĚDĚNÍ VAGÍNĚ I V MOČOVÉM MĚCHÝŘE CO TEĎ ?

Jak zabránit cystitidě?

Důležitý je dostatečný příjem tekutin, aby docházelo k proplachování močového měchýře. Během močení by měl být močový měchýř vyprázdněn úplně. K tomu napomáhá jednoduchý trik: posaďte se dozadu na toaletu a nakloňte se proti zdi. Tato pozice lépe zajišťuje úplné vyprázdnění močového měchýře než obvyklá pozice. Vhodnou prevencí je konzumace brusinkového džusu každý den nebo užívání tobolek s obsahem brusinek. Není pochyb, že tato jednoduchá a přírodní léčba může pomoci snížit frekvenci opakovaných infekcí. Brusinková šťáva působí tak, že chrání před bakteriemi, drží je na stěnách močového měchýře. Močením bezprostředně po pohlavním styku se odplaví většina bakterií z močové trubice. Doporučuje se močit alespoň jednou za dvě hodiny. Ženy, které svůj močový měchýř vyprazdňují jen občas, trpí více na infekce močového ústrojí.

Zdroj: Zánět močového měchýře

Poradna

V naší poradně s názvem ANTIBIOTIKA XORIMAX 250GR NA ZÁNĚT MOČOVÉHO MĚCHÝŘE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Košťál Jan.

Užívám Warfarin 3 mg,mohu užívat Xorimax 250 gr. na zánět močového měchýře ?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Antibiotika Xorimax (Cefuroxim axetil) jsou k dispozici jen na lékařský předpis a lékař, který vám je předepsal, určitě zvážil rizika spojená se společným užíváním. Xorimax posiluje účinky Warfarinu a hrozí zvýšené riziko krvácení. Možná budete potřebovat častější sledování INR po zahájení léčby Xorimaxem nebo vždy, když je léčba ukončena, a v případě potřeby je třeba provést odpovídající úpravy dávky Warfarinu. Pokud se u vás vyskytne neobvyklé krvácení nebo modřiny nebo pokud máte jiné příznaky krvácení, například závratě, měl byste okamžitě vyhledat lékařskou pomoc. Je důležité informovat lékaře o všech dalších lécích, které užíváte, včetně vitaminů a bylin. Nepřestávejte užívat žádné léky bez předchozího rozhovoru s lékařem.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Antibiotika Xorimax 250gr na zánět močového měchýře

Jaké jsou příznaky zánětu močového měchýře?

  • pocity pálení nebo bolest při močení;
  • časté močení;
  • zakalená a zapáchající moč;
  • bolest nad stydkou kostí;
  • děti do pěti let mají méně jednoznačné příznaky, například slabost, podrážděnost, snížená chuť k jídlu a zvracení;
  • starší ženy nemusí mít žádné příznaky, jiné mají slabost, motá se jim hlava, jsou „zmatené“, mají horečku;
  • občas může být krev viditelná v moči.

Zdroj: Zánět močového měchýře

Diskuze

V diskuzi ČASTÉ ZÁNĚTY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Nina.

Při zánětu močového měchýře se mi nejvíc osvědčila tahle léčba: být v teple a v posteli ideálně celou dobu, pít hodně brusinkového čaje, klidně 2-3 litry, aby se tělo co nejdřív pročistilo a pak nějaký produkt vyloženě na zánět močového měchýře - kupuju si už nějakou uroval manosa akut, ten mi při prvním zánětu poradila paní v lékárně, mě zabral a tak nemám potřebu zkoušet něco jiného. Jinak občas mě hooodně bolí podbřišek a i záda, tak si beru algifenové kapky a mám klid. Zkoušela jsem na břicho horký termofor, ale ten mi bohužel moc nepomáhal.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Časté záněty

Bolest břicha po sexu

Bolestí břicha po sexu se u žen může projevovat zánět dělohy, děložního čípku, zánět močového měchýře nebo močových cest. U nemocí, které souvisejí s trávicím traktem, se mohou bolesti stěhovat a vyskytovat se v různých částech břicha. V takovém případě jde povětšinou o nahromadění střevních plynů a toxinů. Tento stav nevyžaduje žádnou léčbu. Doporučuje se pohyb, aby došlo k odchodu nahromaděných plynů. Přidají-li se jiné příznaky, je důležitá návštěva lékaře.

Zdroj: Bolest břicha

Diskuze

V diskuzi KREV V MOČI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Digi Molova.

Dobrý den neustále mám krev v moči brala jsem i antibiotika a nic byla jsem i na vyšetření močového měchýře mám ji na výměnu kolene v Dubnu mám velké bolesti kolene četla jsem že ledviny jsou odraz nemocných kolen ano? a pokud ano zlepší se můj zdravotní stav po operaci? zánět v moči nemám tak bych mohla jit děkuji.Molova

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Krev v moči

Rakovina močového měchýře

Nejčastějšími nádory močového měchýře jsou nádory z přechodného epitelu, takzvaného urotelu. Morfologicky se jedná o papilokarcinomy. Předstupněm nádoru močového měchýře je výskyt polypu v močovém měchýři. Častěji jsou postiženi muži a ročně je hlášeno asi 2 500 nádorů močového měchýře.

Příznaky rakoviny močového měchýře: krev v moči, potíže při močení, časté močení s malými porcemi moči, časté záněty močových cest.

Průběh rakoviny močového měchýře: V počátcích onemocnění jsou obtíže pacienta minimální. Nejčastějším příznakem je výskyt krve v moči – hematurie. Celkové příznaky jako nechutenství, hubnutí a chudokrevnost jsou již projevem pokročilého stadia onemocnění. Pacienti pozorují příměs krve v moči, která je obvykle bezbolestná a opakuje se. Krev je patrná v celé porci moči, tedy není jen na začátku nebo na konci močení. U části pacientů může dojít až k tvorbě krevních sraženin v moči, které mohou ucpat močovou trubici. Pacient nemůže močit, má akutní bolesti v podbřišku se silným nutkáním na močení. Na nádorové onemocnění močového měchýře může upozornit i laboratorní vyšetření moči, kdy příměs krve v moči není ještě pouhým okem viditelná. Výjimečně se onemocnění může projevit bolestmi v bederní krajině, které jsou vyvolány městnáním moči ve vývodném systému ledviny nad močovým měchýřem.

Léčba rakoviny močového měchýře: Léčebný postup závisí na rozsahu postižení močového měchýře, typu nádoru, věku pacienta a jeho fyzickém stavu. Základem je chirurgické odstranění nádoru, dále se uplatňuje radioterapie a chemoterapie. Malé povrchové nádory, které rostou dovnitř do močového měchýře, se odstraňují pomocí operačního endoskopu (ohebná hadice s kamerou a malými operačními nástroji). Někdy se podává po operaci chemoterapie přímo do močového měchýře. U pokročilých nádorů se odstraňuje část nebo celý močový měchýř. Urolog předtím s pacientem prodiskutuje možnosti náhrady močového měchýře, například náhrada střevem, vyústění močovodů na povrch těla nebo vyústění močovodů do konečníku.

Radioterapie se používá v některých případech místo chirurgického zákroku. Může se použít i v kombinaci s chemoterapií. Její výhodou je ponechání močového měchýře, který má zachovanou funkci rezervoáru moči. Komplikací ale může být takzvaná poradiační cystitida – zánět močového měchýře po ozáření. V některých případech vede až k následnému svraštění měchýře a ztrátě jeho funkce. Úspěšnost radioterapie je nižší než u chirurgické léčby.

Kombinace radioterapie a chemoterapie se využívá ke zlepšení účinku záření pomocí některých cytostatik. Tuto léčbu lze zvážit u pacientů, u nichž z nějakého důvodu nelze provést radikální operaci. Chemoterapie se využívá buď před chirurgickým zákrokem ke zmenšení nádoru a zlepšení operovatelnosti, nebo po odstranění nádoru k likvidaci zbývající nádorových buněk. Aplikuje se do žíly. Výjimečně přímo do močového měchýře.

Zdroj: Rakovina močového ústrojí

Poradna

V naší poradně s názvem ZVĚTŠENÁ PROSTATA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Karel.

karel: dobrý den ,měl bych na Vás DOTAZ ,...Trpím ,problém zvětšené prostaty ,ted bych Vám Napsal moje onemocnění ,mám bolesti v podbříšku ,bolesti nejsou tvalé ,ale narazové ,časté močení ve dne i v noci ,chodím již několok let na vyšetření na urologické vyšetření ,problémy přetrvavaji již 5 let ,posledí dobou se onemocnění zhoršilo ,podrobil jsem se vyšetřeni systematické biopsie prostaty vysledky budou známi ve čtvrtek ,chtěl bych vědet ,jak se takové onemocnění léčí ,v připadě ,čeho je nutno se vyvarovat ,aby nedocházelo ,k těmto problémum ,můj věk je 56 Let,v připadě doporučení k provedení operace ,jako by měla tato operace být provedena metodou ,děkuji za informaci ,pacient Karel.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Nejprve je potřeba počkat na výsledky vyšetření z biopsie. Podle nich se prokáže důvod zbytnění prostaty. Pokud bude nutné provést odstranění prostaty, tak nejšetrnější provedení je laparoskopicky nejlépe pomocí robota. Někdy je ale odstranění komplikované a je třeba ho provést klasickým řezem v podbřišku, což ovšem neznamená významně horší podmínky. Lepší provedení této operace můžete dostat ve velkých - krajských městech.
Pokud by biopsie nepřinesla jasné příčiny Vašich komplikací, tak je vhodné provést levnější sono močového měchýře, ale lépe magnetickou rezonanci, která přesně ukáže tvar vyústění močového a dokáže odhalit důvody bolestí.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze ZVĚTŠENÁ PROSTATA

Příčiny

Cystitida

Cystitida u žen mívá souvislost s větší frekvencí sexuální aktivity. Každý z nás má na kůži bakterie a při pohlavním styku mohou být tyto bakterie v blízkosti močové trubice přeneseny do močového měchýře, kde mohou způsobit cystitidu. Je dobré, když žena po pohlavním styku vyprázdní močový měchýř, protože spláchne i některé bakterie, které by mohly způsobit infekci močové trubice.

Sexuálně přenosné infekce

Kapavka a chlamydie jsou infekce, které mohou způsobit podobné příznaky jako cystitida. Také dochází k poševnímu výtoku, krvácení po pohlavním styku a k zanícení čípku. Cystitida u mladých sexuálně aktivních mužů může být způsobena sexuálně přenosnou infekcí, proto se doporučuje okamžité vyhledání lékařské pomoci.

Paraziti

Paraziti se vyskytují zejména u lidí, kteří pobývali určitou dobu v Africe nebo na Blízkém východě. Močový měchýř může být napaden parazitem schistosomózy. Příznaky jsou podobné zánětu močového měchýře, ale v moči nejsou přítomny žádné bakterie.

Ženy v menopauze

Vzhledem k nedostatku ženských pohlavních hormonů v období menopauzy probíhají v celém těle rozsáhlé změny. Důsledkem toho může být i to, že močový systém snáze podléhá infekci.

Kontaktní dermatitida

Ženy užívající deodoranty nebo jiné potenciálně dráždivé materiály na svých genitáliích se mohou vyhnout příznakům zánětu močového měchýře, pokud budou používat bezproblémové přípravky.

Zdroj: Zánět močového měchýře

Poradna

V naší poradně s názvem BOLENÍ MOČOVÉHO MĚCHÝŘE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Cempírek.

Bolest močového měchýře může mít více příčin, přičemž některé se dají léčit jen léky na předpis, na jiné zas účinkují brusinky a lichořeřišnice. U bolesti močového měchýře se nevyplatí něco jen tak zkoušet. Zde je potřeba provést biochemické vyšetření moči a podle výsledků učinit potřebné kroky. Jasná rada tedy zní: musíte k lékaři na vyšetření.

Zdraví Cempírek!

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jitka.

DOBRÝ DEN MOC DĚKUJU ZKOUŠÍM INTIM GEL KDYŽ SE SPRCHUJU A PAK SI NAMAŽU NA INTIMNÍ PARTIE CANESTEN NO

Zdroj: diskuze SVĚDĚNÍ VAGÍNĚ I V MOČOVÉM MĚCHÝŘE CO TEĎ ?

Antibiotika

Lékař vám může k vyléčení zánětu nebo infekcí močových cest předepsat antibiotika. Pokud vám nezabrala domácí léčba a trpíte i nadále nepříjemnými příznaky, je vhodné navštívit lékaře. Lékař vám předepíše „agresivní“ léčbu (antibiotika). Tyto léky se užívají po dobu 10 dní, dokud nejde k úplnému vymizení příznaků. Pokud trpíte častou infekcí močového ústrojí, lékař vám může předepsat léky, které vám pomohou předcházet infekci.

Zdroj: Co může pomoci s podrážděním močového měchýře

Diskuze

V diskuzi KOFEIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Natálie.

Dobrý den,
udělalo se mi při používání Furolinu nevolno, řešila jsem to kolou, což mi popravdě pomohlo. Mohl ale ten kofein způsobit horší vstřebávání léku? Děkuji za odpověď!

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Eva.

Lepší je snad i ta bolest při zánětu močového měchýře,než stav po Furolinu,nic horšího snad neznám, rozhodně nedoporučuji

Zdroj: diskuze Kofein

Jak lékař diagnostikuje cystitidu?

Diagnóza cystitidy je vychází především z popsaných příznaků a projevů. Vizuální vzhled moči nebývá tím určujícím. Nejdůležitější je vyšetření moči prováděné chemickými zkouškami, které jsou velmi rychlé, následně se provádí kultivace moči, kdy se vzorky pošlou do laboratoře, aby byla zjištěna přítomnost bakterií. Vzorek moči musí být čerstvý. Doporučuje se, aby ženy při močení pro laboratorní vyšetření oddělily stydké pysky, čímž zabrání kontaminaci moči. Pokud je objeven zánět, lékař ověří, jestli nejsou v moči bílé nebo červené krvinky nebo bílkoviny. Pokud je výsledek pozitivní, lékař vám může předepsat antibiotika, zatímco čeká na další potvrzení kultivace moči. Je velmi důležité, aby váš lékař poslal moč do laboratoře ke kultivaci a nespoléhal jen na výsledky svého měření. Laboratorní vyšetření moči zjistí, zda jsou bakterie citlivé na antibiotika, která budou použita, nebo zda se neobjevuje nějaká rezistentní bakterie, která by na antibiotika nereagovala. V případě opakovaných infekcí močového systému by měly být provedeny testy u urologa, to znamená ultrazvuk močového systému a cystoskopie (teleskopické vyšetření močového měchýře).

Zdroj: Zánět močového měchýře

Poradna

V naší poradně s názvem JAKÉ JSOU PŘÍČINY ŽLUTÉ STOLICE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jan Derynk.

už několik let trpím bolesti břicha , a mám žlutou stolici .Ošetřující lékař mi říká že je to od moč. měchýře. Napsal mi algifen. Jinak se mnou nic nedělá . Několikrát jsem byl v nemocnici a tam mi říkali že je to od páteře. Nevím co mám podniknout aby jsem se zbavil bolestí. Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Musíte jít ke specialistovi. Na páteř je to ortoped a na močový měchýř je to urolog. Teprve po vyjádření těchto lékařů se uvidí jak dál postupovat. Pokud tito lékaři nenajdou příčinu vašich bolestí, tak zbývá lékař hepatolog, který se bude soustředit na vaše játra a s tím související žlutou stolici.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Jaké jsou příčiny žluté stolice

Léky

Velmi užitečné jsou brusinkové pilulky. Tyto pilulky pracují na stejné bázi jako brusinkový džus. Takže máte jistotu, že dochází k čištění močových cest a zároveň k inhibici bakterií.

Zdroj: Co může pomoci s podrážděním močového měchýře

Diskuze

V diskuzi MYKÓZA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lenka.

Dobrý den,mam opakovaně problémy s poševní mykozou,taky často holení močového měchýře.Máte někdo zkušenost,zda by mi některý s těchto přípravků mohl pomoci?Děkuji

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Mykóza

Štěně čůrá krev

Krev v moči u štěňat je obdobná jako u dospělých psů, může ji způsobovat zánět močového měchýře, zánět ledvin a močové kameny.

Při zjištění krve v moči štěněte navštivte veterinárního lékaře, který zjistí příčinu, stanoví diagnózu a zahájí léčbu.

Zdroj: Krev v moči u psa

Kdo trpí cystitidou?

Infekce střevních bakterií je zdaleka nejčastější příčinou zánětu močového měchýře, zvláště u žen, které mají velmi krátkou močovou trubici. Normálně je moč sterilní, což znamená, že neobsahuje žádné mikroorganismy, jako jsou bakterie. Bakterie se mohou objevit v močovém měchýři bez jakýchkoli příznaků, zejména u starších pacientů. Výskyt bakterií v močovém měchýři může být způsoben několika faktory, například nedostatečným vyprazdňováním, které vede ke stagnaci moči a následné infekci. Další příčinou mohou být některé léky (antidepresiva), imobilita, abnormální kontrola močového měchýře a zácpa. I malá kapka, kterou po sobě zanecháte, může obsahovat bakterie, je tedy nutné dodržovat zásady, které jsou uvedeny níže.

Toaletní hygiena

Je nutná zejména pro ženy a dívky, protože mají kratší močovou trubici než muži, a je relativně blízko u řitního otvoru (konečníku). Ženy a dívky musí utírat moč zepředu dozadu, směrem ke konečníku, ne obráceně, aby se zabránilo přenesení bakterií do močové trubice.

Vrozená deformita v močovém systému

V případě opakovaných infekcí močového ústrojí, zejména u chlapců, musí být postižená osoba pečlivě kontrolována, aby se neobjevila deformita někde v močovém systému, která by bránila vyprazdňování močového měchýře.

Lidé s katétrem

Pacienti s katétrem mohou mít bakterie v močovém měchýři, ale obvykle se u nich neobjeví žádné příznaky. Během výměny katétru může dojít k malým změnám (poškození plochy), což může zvýšit nebezpečí zánětu močového měchýře (cystitidu), případně krevní infekce.

Muži se zvětšenou prostatou

Zvětšená prostata u starších mužů brání močovému měchýři dokonale se vyprázdnit. Další problémy, jako je prostatitida (infekce v prostatě) a uretritida (infekce v močové trubici), mohou vést k podobným příznakům i u mladších mužů.

Těhotné ženy

Pokud mají těhotné ženy bakterie v moči, měla by být jejich moč kultivována dvakrát, bez ohledu na to, zda mají, nebo nemají příznaky. Pokud jsou potvrzeny tytéž kmeny bakterií, měly by být léčeny, hrozí jim totiž infekce ledvin.

Zdroj: Zánět močového měchýře

Krev v moči u feny

Krev v moči u feny se může vyskytnout z důvodu zánětu močového měchýře, zánětu ledvin, močových kamenů nebo před prvním háráním.

Při zjištění krve v moči navštivte veterinárního lékaře, který zjistí příčinu, stanoví diagnózu a zahájí léčbu.

Zdroj: Krev v moči u psa

Bolest v podbřišku při chůzi

Bolestmi v oblasti podbřišku častěji trpí ženy. Nejčastěji se jedná o bolest vnitřních orgánů, močového měchýře či tlustého střeva. Zánět slepého střeva se projevuje bolestí v pravém podbřišku. Z počátku mírná bolest může být doprovázena nevolností či zvracením. Bolesti se většinou stupňují při chůzi.

Jedná-li se o krátkodobou bolest, která brzy odezní (chyba v jídelníčku, stres nebo namožený sval), není nutno urgentně vyhledávat lékaře. Nezapomeňme také na plynatost a nadýmání. Ve všech těchto případech existuje na trhu opravdu široká škála přípravků, které vás těchto obtíží dokáží poměrně spolehlivě zbavit. Vždy je lepší nechat se vyšetřit a zjistit, že šlo o nějaký banální problém, než si v rámci hrdinství zahrávat s vlastním zdravím, v horším případě se životem. Při diagnostice možného problému bude provedena anamnéza, udělán krevní rozbor, možné je také gastroenterologické vyšetření, ultrazvuk, CT nebo RTG.

Zdroj: Bolest v podbřišku

Způsoby řízení infekce

Zejména ženy by měly být opatrné, jestliže se u nich infekce často opakuje. Ženy, u kterých se objevuje cystitida častěji, mohou využít střednědobá antibiotika jako ochranu proti infekci. Účinnost dlouhodobých antibiotik (nad 12 měsíců) nebyla jasně stanovena.

Zdroj: Zánět močového měchýře

Nádorové onemocnění močového měchýře

Močový měchýř je druhým nejčastějším místem výskytu nádorového procesu v oblasti močového aparátu. Častěji jsou postihovány feny okolo 10 let. Maligní tumory se vyskytují častěji než benigní, objevují se především transitional cell karcinom a skvamózní karcinom. Velmi častá je tvorba metastáz, a to především do regionálních mízních uzlin, plic, jater a sleziny.

Nejčastějšími klinickými příznaky jsou hematurie, dysurie, polakiurie, výskyt chronických cystitid.

Léčba spočívá v chirurgickém odstranění masy, popřípadě nasazení chemoterapie. Prognóza je infaustní (nepříznivá), doba přežitelnosti se pohybuje kolem 6 měsíců.

Zdroj: Krev v moči u psa


Autoři obsahu

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Michal Vinš

Mgr. Světluše Vinšová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP