Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

BOLESTI V PODBŘIŠKU NA LEVÉ STRANĚ

OBSAH

Bolest břicha na pravé straně

Silné a náhlé bolesti v oblasti pravého podbřišku zpravidla značí zánět slepého střeva, přesněji zánět červovitého přívěsku slepého střeva. V takovém případě je na místě vyhledat okamžitou lékařskou pomoc. Nemocný bývá v drtivé většině hospitalizován a podroben chirurgickému zákroku. U žen tato bolest může znamenat zánět vaječníku. Pokud se vyskytuje bolest uprostřed podbřišku, může se jednat například o onemocnění střev, takzvanou střevní chřipku (akutní gastroenteritidu), při níž se bolesti mohou objevovat v různých částech břicha, nebo také o onemocnění tlustého střeva či konečníku. U žen se takto může projevovat zánět dělohy nebo děložního čípku, u mužů pak onemocnění prostaty.

Zdroj: Bolest břicha

Diskuze

V diskuzi BOLEST SLEZINY MŮŽE BÝT PŘÍZNAKEM NEMOCI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jaroslav Nový.

Už 8.týden mám bolesti na levé straně pod žebry a to po jídle nebo pití. Jak to lečit.Mam za sebou sono, ct, odebrání krve a vzorku, držím dietu ale pořád je to stejný.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jaroslav.

Už 3 týden beru Litalír 2 krát denně,bolest trochu ustoupila,jen občas se vrací, jak dlouho mám brát Litarír děkuji za odpověd.

Zdroj: diskuze Bolest sleziny může být příznakem nemoci

Bolest v podbřišku na levé straně

Bolest lokalizovaná do pravého podbřišku, případně šířící se doleva či nahoru, spojená s nevolností, zvracením či teplotou s největší pravděpodobností signalizuje zánět slepého střeva.

Zánět slepého střeva se odborně nazývá apendicitida a jedná se konkrétně o zánět červovitého výběžku slepého střeva. Toto onemocnění je velice časté a může se vyskytnout prakticky v jakémkoliv věku. Zánět slepého střeva patří mezi náhlé příhody břišní. To znamená, že toto onemocnění vzniká náhle, prakticky z plného zdraví. Projevuje se bolestí břicha, která je nejprve lokalizována v oblasti kolem pupku, poté se stěhuje do pravé jámy kyčelní. Často se přidružuje zvýšená teplota, nevolnost a zvracení. V takovém případě je nutné ihned dopravit nemocného do nemocnice.

Při akutním zánětu slepého střeva musí být pacient ihned hospitalizován. Lékař může volit konzervativní či operativní léčbu. V případě konzervativní léčby zůstává pacient v klidu na nemocničním lůžku, nasazuje se přísná dieta a aplikují se ledové obklady na břicho. Tato léčba je vhodná u ustupujících či mírných zánětů slepého střeva. Udává se, že až v polovině případů zánět ustoupí. Nicméně je třeba očekávat, že k zánětu dojde opakovaně. Chirurgická léčba je mnohem častější a rovněž i radikální metodou léčby. Volí se buď krátký řez nad postiženou částí střeva, nebo takzvaná laparoskopická metoda, kdy chirurg provede několik téměř zanedbatelných řezů, jimiž pak zavede speciální nástroje. Výhodou je poté výborný kosmetický efekt operace.

Zdroj: Bolest v podbřišku

Diskuze

V diskuzi CEVNI VYDUT U UCHA NA LEVE STRANE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel NADA.

mam vydut asi 14 let nebolelo to zjistovali lekari ale na nic neprisli ale ted po letech me to boli pry to je pruchodne ale bolesti se dostavuji casteji nevim co stim dekuji

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Cevni vydut u ucha na leve strane

Bolest v podbřišku v těhotenství

Již od počátku těhotenství pociťuje těhotná ženy tlaky a pobolívání v podbřišku. Bolest bývá podobná bolestem menstruačním. Může být tupá, ale i křečovitá. Pokud tyto bolesti nedoprovází krvácení, pak by se nemělo jednat o nic vážného. Další bolest se může objevit na stranách podbřišku či v oblasti třísel. Bolest je silná při prudkém pohybu, například při rychlém vstávání a mizí vleže. Jedná se o bolest oblého děložního svalu, který fixuje po stranách dělohu v břišní dutině. Protože bolesti a tlak v podbřišku během těhotenství mohou znamenat i ohrožení vyvíjejícího se miminka, je zapotřebí všechny bolesti a tlaky oznámit lékaři.

Bolesti v podbřišku v první polovině těhotenství může vyvolat odlučování plodového vejce, přičemž nedošlo k úmrtí plodu. Hrozící potrat doprovází špinění až slabší krvácení. Návštěva lékaře a následný klidový režim je nezbytný. Bolesti v podbřišku mohou být způsobeny i kontrakcemi vedoucími k porodu (nebo předčasnému porodu) – pak se bolest v podbřišku projevuje jako křečovité stahy opakující se v přesných intervalech. Po 36. týdnu těhotenství se však spíše jedná o takzvané poslíčky, nepravé kontrakce, které mohou bolest v podbřišku také způsobit.

Zdroj: Bolest v podbřišku

Poradna

V naší poradně s názvem BRNĚNÍ RUKY A PRSTŮ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Milan Vožeh.

Dobrý den,
zbrní mi celá levá ruka v leže na levé straně, na pravé straně se mi to nestane a naopak brnění odezní.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

To může mít řadu příčin. Přeležením počínaje až po nedostatečné prokrvování nebo uskřinutí nervu. Blíže to může určit lékař neurolog ve spolupráci s ortopedem a kardiologem. Obraťte se na na svého praktického lékaře a požádejte ho o doporučení k vyšetření na neurologii. Do té doby se snažte ležet jen na pravé straně.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Brnění ruky a prstů

Brnění levé ruky a tváře

Brnění levé ruky a tváře může vzniknout na podkladě postižení cév v mozku a postižení periferních nervů, případně degenerativních změn na páteři, které utiskují nervy. Z toho vyplývá, že je nutná návštěva neurologa, který zjistí příčinu, stanoví diagnózu a případně zahájí léčbu.

Zdroj: Brnění levé ruky

Diskuze

V diskuzi TLAK V PODBŘIŠKU PŘI PLODNÝCH DNECH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Andrea.

Dobrý den,mam dotaz,v pátek mě pichalo na pravé straně,poznala jsem že mám plodné dny a od včerejška mám tlak v podbřišku.Nevite co to může být? Děkuji za odpověď

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Tlak v podbřišku při plodných dnech

Bolest v podbřišku u mužů

Prudká bolest vystřelující do třísel či podbřišku může být způsobena torzí varlete. Torze varlete znamená otočení varlete v šourku kolem své osy. To způsobí zaškrcení cév přivádějících krev do varlat a nástup velmi silné, až šokující bolesti. Vlivem zvětšené prostaty může docházet k hromadění moči, což vyvolá bolest v podbřišku a je rizikem pro vznik infekce, která bolest dále stupňuje. Další příčinou těchto bolestí může být nádor či zánět prostaty. U mladších mužů se setkáváme spíše se záněty prostaty (akutními či chronickými). U starších mužů výrazně častěji nacházíme nezhoubné a zhoubné nádory prostaty.

Léčba je individuální, záleží na příčině onemocnění.

Zdroj: Bolest v podbřišku

Diskuze

V diskuzi BOLESTIVA BULKA NA HORNÍM PATŘE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Sabina Ksandrova.

Dobrý den je mi 17 let a asi tak 3-4 dny mam na horním patře v přední části bouli červenou spíše na levé straně. Na dotek neboli ale když zatlačím jazykem tak to dost bolí.. pár dní zpět jsem měla chřipku poté se udělala ta bulka. proti bolesti beru paraleny. A mam furt rýmu.. děkuji za odpověď vůbec nevím co to je a dost se bojím..

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Bolestiva bulka na horním patře

Bolest v podbřišku při chůzi

Bolestmi v oblasti podbřišku častěji trpí ženy. Nejčastěji se jedná o bolest vnitřních orgánů, močového měchýře či tlustého střeva. Zánět slepého střeva se projevuje bolestí v pravém podbřišku. Z počátku mírná bolest může být doprovázena nevolností či zvracením. Bolesti se většinou stupňují při chůzi.

Jedná-li se o krátkodobou bolest, která brzy odezní (chyba v jídelníčku, stres nebo namožený sval), není nutno urgentně vyhledávat lékaře. Nezapomeňme také na plynatost a nadýmání. Ve všech těchto případech existuje na trhu opravdu široká škála přípravků, které vás těchto obtíží dokáží poměrně spolehlivě zbavit. Vždy je lepší nechat se vyšetřit a zjistit, že šlo o nějaký banální problém, než si v rámci hrdinství zahrávat s vlastním zdravím, v horším případě se životem. Při diagnostice možného problému bude provedena anamnéza, udělán krevní rozbor, možné je také gastroenterologické vyšetření, ultrazvuk, CT nebo RTG.

Zdroj: Bolest v podbřišku

Poradna

V naší poradně s názvem JE TO VNITRNI PÁSOVÝ OPAR? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ivana Sedláčková.

Jsem na nemocenské pro bolest zad na prave strane, nejdrive me mirne tlacilo pod zebry pri pohybu, behem tydne se zhorsilo v krece pod zebra vzdy jen pri pohybu. Lekar mi dal rehabilitace kvuli jednostrannne namozenym svalum, ale sestricce se to nezda moc normalni. Pred 20 lety jsem mela pasovy opar na strane leve a bolesti byly podobne, ale mela jsem asi 10 malych puchyrku, takze sedala dobre stanovit diagnoza. Jinak bolesti velke vnitřní. Chtela bych se zeptat, jestli se muze pasovy opar opakovat a jestli se da zjistit treba z vysetreni krve?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Pásový opar se může opakovat neomezeně krát po zbytek života. Virus způsobující pásový opar zůstává trvale v těle od prvního onemocnění neštovicemi až do smrti. Probudit ho můžou různé impulsy nejčastěji stres nebo jiné onemocnění. Nelze vyléčit. Lze tlumit pouze jeho projevy v době manifestace pomocí antivirotik.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Pásový opar a znecitlivělý bok

Brnění prstů levé ruky

Brnění levé ruky může být způsobeno syndromem karpálního tunelu, kdy jsou postiženy pouze ruce. Projevuje se častěji u žen. Mezi příznaky patří oslabená citlivost, mravenčení, pálení, trnutí a bolesti prstů rukou, které často bolí i v klidovém stavu. Postižení uvádějí, že největší bolesti pociťují v noci. Syndrom lze klinicky diagnostikovat například studií nervového vedení či metodou EMG.

Pro úlevu od bolesti se doporučuje v pravidelných intervalech přikládat na zápěstí led. Led tlumí bolest a urychluje hojení zánětu. Při pravidelné činnosti rukou je vhodné činit pravidelné přestávky, často ohýbat prsty a třepat rukama. Z výživového hlediska se doporučuje zvýšení příjmu vitamínu B6.

Léčba je možná několika způsoby. Jedinou účinnou léčbou je však dekomprese karpálního tunelu. Té lze v počáteční fázi dosáhnout udržováním ruky v klidovém stavu, injekcemi kortikoidů a použitím fyzikální terapie. Při plně rozvinutém syndromu je nutné přetnutí zápěstních vazů, čímž se tlak na nerv odstraní. Operace se provádí ambulantně při lokální anestezii a trvá asi půl hodiny.

Abyste předešli problémům poškození karpálního tunelu, ulevujte si při práci, dopřávejte si pravidelné pauzy, během kterých si ruce protáhnete. Měňte činnosti. Dodržujte zdravou a vyváženou stravu

Zdroj: Brnění levé ruky

Diskuze

V diskuzi OBRNA LÍCNÍHO NERVU 3 MĚSÍCE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Tomáš K..

Dobrý den ,mám obrnu lícního nervu už 3 měsíce a zatím se to léčí velmi pomalu , nevíte jak dlouho to ještě bude trvat? Byl jsem na CT , kde výsledky dopadly dobře. Potom jsem byl na lumbálce , kde mi také nic nenašli a tak mám strach jestli se mi to uzdraví. Všichni doktoři se diví ,že se mi to léčí tak pomalu. Je mi 21... děkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Frantisek.

dobrý den chtěl bych se zeptat nemůžu skoro hýbat s levou půlkou obličeje a pořád na to oko brečím už 3 dny.
a mám menší cit na té straně a taky slintám a nemůžu pohnout na levé straně rty skoro vůbec.
můžu mít bellovu obrnu nebo co to mám?
je mi 17 let. děkuji za odpověď.

Zdroj: diskuze Obrna lícního nervu 3 měsíce

Ledviny

Rozeznat rozdíl mezi bolestí zad a bolestí ledvin není jednoduché. Ledviny bolí i v klidu, a to ve výšce malinko nad pasem. Když si bouchnete do zad, tak to zabolí. Bolest ledviny (latinsky nefralgie) je charakterizována jako tupá trvalá bolest vycházející z pouzdra ledviny. Bývá nejčastěji přítomna u zánětlivých onemocnění ledvin. Bolest je lokalizována v oblasti bederní páteře, kde na postižené straně můžeme nahmatat stažené svaly v oblasti nad ledvinou. Při poklepu na tuto oblast se bolest většinou zhoršuje. Někdy progreduje při námaze a pohybu.

Zdroj: Bolest zad v křížové oblasti

Poradna

V naší poradně s názvem BOLEST V LEVÉM PODBŘIŠKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marek.

chtel bych se vas zeptat na otazku.Uz dlouhou dobu me boli v levym podbrisku a nevim co to je.Take mam problemy se stolici vzdy kdyz jdu tak hodne krvacim asi pred 4 lety jsem byl v nemocnici na kontrole kde mi do konecniku dali kameru a rekli ze tam nenam nic.Ale ted mam velke bolesti na leve strane bricha mohli by ste mi nak pomoct nebo aspon poradir?Dekuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

4 roky od poslední kolonoskopie je dlouhá doba a mohlo se mnoho věcí ve vašich střevech změnit. Abyste zjistil proč a co vás tam bolí a z čeho vám teče krev, tak budete muset podstoupit kolonoskopii znovu. Zajděte za svým praktickým lékařem a požádejte ho o žádanku na toto vyšetření. Po vyšetření pak bude jasné na čem jste a půjde podle toho stanovit rychlá a účinná léčba.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Bolest v levém podbřišku

Proč při infarktu brní levá ruka

Tento problém je způsoben hypoxií, jde o stav, při kterém dochází k nedostatečnému prokrvení určité části srdečního svalu a tím ke sníženému zásobení srdeční svaloviny a ostatních tkání kyslíkem.

Zdroj: Brnění levé ruky

Poradna

V naší poradně s názvem ANGÍNA PECTORIS PŘÍZNAKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jiřina.

Dobrý den,mám časté bolesti na levé straně hrudi .Někdy i v noci kdy jsem v klidovém stavu.Někdy zvažují jestli si mám zavolat rychlou.
.Léčím se se štítnou žlázou,v současné době mi byla změněna terapie.Lékař mi řekl že by se mohla vyvinout z toho angína pectoris.,TSH mám v současné době 0,14.Užívám euthyrox.
PROŽÍVÁM v této době i stresovou situaci,přišlo k úmrtí 2 blízkých osob,jeden z nich byl vnuk.
Děkuji za případnou odpověď.Jiřina

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Bolest vlevo na hrudi nemusí způsobovat jen srdce, ale i kosterní svalstvo, které může být v napětí ze stresující situace, kterou prožíváte. S jistotou by vám to sdělil lékař internista. Doporučuji zastavit se na kardiologii a tam jim řekněte o své tíživé situaci. Když to nebude od srdce, tak vám lékař předepíše léky na uklidnění a ty vyřeší současné nepohodlí.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Angína pectoris příznaky

Bolest v podbřišku po ovulaci

Ovulace je uvolnění vajíčka z Graafova folikulu ve vaječníku do vejcovodu, v němž je vajíčko cca 24 hodin schopné oplodnění. Ovulace se u některých žen projevuje právě bolestí v podbřišku, slabostí, nevolností a „nafouklým“ břichem.

Ovulační obtíže se běžně objevují u některých naprosto zdravých žen. Někdy mizí po porodu, někdy se však po porodu naopak objeví. V některých případech překazí aktuální bolest příjemný sex, jindy ji odplaví třeba aromaterapeutická koupel. Tu připravíme tak, že v troše medu či smetany rozpustíme 4 kapky éterického oleje z geránie nebo šalvěje muškátové, popřípadě éterický olej Neroli. Lze si přichystat i masážní směs na bolavý podbřišek, kdy do 30 ml nosného rostlinného panenského oleje (mandlový, slunečnicový, jojobový a podobně) přidáme 5 kapek éterického oleje z levandule, 10 kapek máty peprné, 10 muškátového oříšku a 5 cypřiše. Taková masážní směs nám vydrží dlouho a lze ji používat i při bolestivé menstruaci. Při velkých bolestech je možné využít nabídky volně prodejných analgetik (například osvědčený Ibalgin). Ovulační bolesti se samozřejmě nedostavují tehdy, užíváte-li hormonální antikoncepci.

Zdroj: Bolest v podbřišku

Poradna

V naší poradně s názvem DLOUHÁ MENSTRUACE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Nina.

Dobry den, je možné že můžu přijít do přechodu v 39 letech ? mám posledni rok dosti podivné nálady, bolesti havy ,nechut k sexu a další negativa ;( ted poslednich pul roku si menstruace dělaji co chtějí , jsem úplně zoufala, 7.10 jsem začala špinit do toho bolest na leve strane vaječníku a zad, bolest ustala a od 11.10 pak silné krvácení do 15.10 a doposud slabé krvácení. Nikdy jsem problém s menses neměla až poslední půl rok, tohle je asi nejzávažnější. Předem děkuji za odpoved.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

To asi ještě nebude přechod. Za výkyvy ve vašem cyklu možná může estrogen. Třeba u vás došlo k poklesu tohoto ženského pohlavního hormonu, což by chtělo ověřit laboratorním vyšetřením krve. Prodiskutujte to se svým gynekologem, určitě vám navrhne vhodné řešení, které vás zbaví těchto nepříjemností.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Dlouhá menstruace

Brnění ruky od páteře

Příčinou častého mravenčení je někdy ztuhlost krční páteře, zejména v oblasti krku. K odstranění potíží a zároveň i jako preventivní opatření vyzkoušejte pohybová cvičení, která ztuhlé svalstvo v oblasti krční páteře uvolní.

Možnou příčinou může být krční spondylóza (deformace krční páteře), při níž jsou postiženy pouze horní končetiny.

Další možné příznaky: ztuhlost krku, závratě, pocit na omdlení u starších lidí při otočení hlavy nebo při pohledu vzhůru.

Je vhodné cvičit, v případě velké bolesti užít léky na bolest. Pokud se bolesti objevují každý den, je vhodné navštívit praktického lékaře. Ten provede vyšetření a rozhodne o další postupu, například rehabilitace páteře.

Těmto problémům můžete předejít pravidelným pohybem. Pravidelná rychlá chůze po dobu minimálně 1 hodiny je ideálním řešením.

Zdroj: Brnění levé ruky

Co znamená bolest v kříži a podbřišku

Bolest v kříži a podbřišku může souviset s páteří, ale u žen je nutné nejdříve vyloučit infekce, močové a gynekologické problémy, například cysty nebo srůsty, které se mohou objevit. Gynekolog i urolog provedou potřebná vyšetření a objasní příčinu.

Zdroj: Bolest zad v křížové oblasti

Bolest břicha vlevo

Bolest v levém nadbřišku může signalizovat akutní zánět slinivky břišní, popřípadě jiné její komplikace, nebo onemocnění žaludečním vředem. Jsou-li bolesti náhlé a velmi silné, je opět zapotřebí volat záchrannou službu. Jedná se totiž o stav ohrožující život.

Důvody bolestí v levém podbřišku mohou být skryty ve žlučníkových kamenech, zánětu žlučníku, dvanácterníkovém vředu či játrech. Dále tato bolest může být spojena se střevy, u žen se může jednat o zánět vaječníků nebo i močových cest. Bolesti bývají zpravidla intenzivní, někdy nárazovité. I při občasných bolestech v těchto místech je vhodné navštívit lékaře. Léčba je individuální dle příčin bolesti.

Zdroj: Bolest břicha

Co znamená zvětšená uzlina na krku

Žlázy známé jako lymfatické uzliny otékají blízko infekce, aby pomohly vašemu tělu s ní bojovat. Někdy oteče žláza jen na jedné straně těla. Můžete mít také další příznaky, jako je bolest v krku, kašel nebo vysoká teplota.

Zvětšené uzliny znamenají různé věci v závislosti na příčině. Například otok může být jednostranný, protože lymfatické uzliny na této konkrétní straně jsou aktivnější než na té druhé. Ve stejném duchu může být infikována například slinná žláza pouze na jedné straně.

Zdroj: Nateklé uzliny na jedné straně krku

Prognóza

Čím déle postižený člověk vyčkává, tím více se zbavuje možnosti zachránit většinu srdečního svalu a tím horší má prognózu. Pokud někoho postihne srdeční infarkt, rozhodně to nemusí znamenat trvalé závažné poškození srdce, nebo dokonce smrt. Moderní medicína přináší řadu možností, jak ho léčit, ale vždy záleží na tom, za jak dlouho se pacient dostane na odborné pracoviště a jak rozsáhlý je uzávěr nebo zúžení věnčité tepny.

Zdroj: Brnění levé ruky

Příznak infarktu

Infarkt myokardu je projev ischemické choroby srdeční a ta je projevem aterosklerózy.

Charakteristickým příznakem je bolest na hrudi, která je u infarktu poměrně specifická: Bývá lokalizovaná za celou hrudní kostí, je svíravá až pálivá a často doprovázená pocitem tísně. Bolest nezávisí na poloze těla ani na dýchání, může se podobat bolesti u anginy pectoris, ale liší se větší intenzitou a délkou trvání. Může vyzařovat do dolní čelisti nebo do horních končetin, zejména do levé paže, projevuje se jako bolest levé ruky, někdy se objeví atypicky mezi lopatkami nebo v nadbřišku. Podezření na probíhající infarkt vyvolává přetrvávání bolesti déle než 10 minut.

Pacienti dva či tři týdny před infarktem pociťují při zátěži bolest nebo tlak na hrudníku, někdy mají pocit brnění v levé ruce, které je většinou vázané na zátěž a v klidu ustupuje.

Akutní infarkt myokardu začíná v okamžiku, kdy se věnčitá tepna krevní sraženinou úplně uzavře a příslušná část srdečního svalu přestane dostávat okysličenou krev. Nedokrvená část myokardu začne odumírat již po 20 minutách. Nekróza pak postupuje v ohrožené oblasti od vrstev pod srdeční nitroblánou na povrch srdce – k vrstvám ležícím pod osrdečníkem.

V akutní fázi onemocnění je zásadním faktorem čas! Proto je nutné při vzniku výše uvedených symptomů vždy co nejdříve kontaktovat zdravotnickou záchrannou službu na telefonu 155 (nebo 112), kde je operátorem školený zdravotník. Během 15 minut by měl k pacientovi dorazit vůz rychlé lékařské pomoci, vybavený EKG pro správné stanovení diagnózy a přístroji pro zajištění základní resuscitační péče, včetně zevní kardiostimulace. I když jde o minuty, rozhodně by postižený člověk neměl sednout do auta a jet pro pomoc sám! V akutní fázi infarktu totiž kdykoliv hrozí život ohrožující arytmie nebo jiná komplikace. Čím déle postižený člověk vyčkává, tím více se zbavuje možnosti zachránit většinu srdečního svalu a tím horší má prognózu.

Co dělat, jak si pomoci:

  • Při jakémkoliv podezření na akutní infarkt myokardu volejte rychlou záchrannou službu 155 (nebo 112).
  • Během čekání na sanitku se snažte být v klidu — fyzickém i psychickém!
  • Nechoďte, posaďte se nebo si lehněte a podložte si záda, aby se vám lépe dýchalo.
  • Vezměte si tabletu anopyrinu, případně léky (nitráty), které užíváte.

Zdroj: Brnění levé ruky


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP