Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

BOLESTI ZAD VLEVO

OBSAH

Bolest břicha vlevo

Bolest v levém nadbřišku může signalizovat akutní zánět slinivky břišní, popřípadě jiné její komplikace, nebo onemocnění žaludečním vředem. Jsou-li bolesti náhlé a velmi silné, je opět zapotřebí volat záchrannou službu. Jedná se totiž o stav ohrožující život.

Důvody bolestí v levém podbřišku mohou být skryty ve žlučníkových kamenech, zánětu žlučníku, dvanácterníkovém vředu či játrech. Dále tato bolest může být spojena se střevy, u žen se může jednat o zánět vaječníků nebo i močových cest. Bolesti bývají zpravidla intenzivní, někdy nárazovité. I při občasných bolestech v těchto místech je vhodné navštívit lékaře. Léčba je individuální dle příčin bolesti.

Zdroj: Bolest břicha

Diskuze

V diskuzi BOLEST BŘICHA VLEVO ASI 4 CM OD PUPKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Hanka.

Dobrý den, nemáte radu co dělat s bolestí břicha vlevo čtyři cm od pupiku ? Děkuji za všechny rady VolfovaH@seznam.cz

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Bolest břicha vlevo asi 4 cm od pupku

Léčba bolesti nohou u karcinomu prostaty

Léčba bolesti nohou, bude záviset na její příčině. Pokud je bolest nohou signálem začínající rakoviny prostaty, tak léčením rakoviny by měly bolesti nohou ustat. Na druhou stranu, pokud je bolest nohou způsobena metastázami rakoviny prostaty, tak může být pouze tlumena léky proti bolesti, nejčastěji opiáty.
 

Zdroj: Bolest nohou a rakovina prostaty

Poradna

V naší poradně s názvem BOLEST NA HRUDI VLEVO se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Libor Dvořáček.

Pobolívá mne na hrudi vlevo,nahmatám si nejvíce postižené místo.Kardiolog mi nechal
udělat test SPECT TEST MYOKARDU,neprokázal blokaci cév,ale přesto mne pobolívá na hrudi vlevo,je to spojeno s bolestí žaludku,mimo to mám nepravidelnou stolicí,kde se střídá průjem se zácpou.Abych mohl jít mimo domov musím užít REASET,jinak stolici neudržím. Libor Dvořáček email"libor.lapes@centrum.cz Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Doporučuji objednat se ke specialistovi na gastroenterologii a tam zkusit najít řešení. Klidně je možné, že bolest může způsobovat nějaký problém v zažívacím ústrojí - v jícnu. Vzhledem k tomu, že možných příčin je více, nebudu zde rozvádět žádná další doporučení, než se ukáže výsledek z vyšetření gastroenterologem.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Bolest na hrudi vlevo

Bolest na plicích

Záněty dýchacích cest se jak u dětí, tak i u dospělých mohou projevit bolestí na plicích. Bolest na plicích bývá častá u zápalů plic, kdy pacient kromě bolesti na plicích má také bolesti na hrudi, zvýšenou teplotu a suchý kašel nebo vykašlává hlen.

Zdroj: Co může znamenat bolest na hrudi

Poradna

V naší poradně s názvem PROSBA O RADU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jiří.

Dobrý den. Již skoro rok mám bolesti kolem bederní páteře, vystřelující do obou hýždí. Dle rentgenového snímku se jedná o: coxartrosis bilat.,gr.II-III vpravo, vlevo gr.II dle Kellgrena, coxa valga Artoza Si synchrondroz, polyosteochondroza disků, sponndyloza, spondylartroza.
Několikrát jsem navštívil praktického lékaře, ortopedii, neurologii, několikráte jsem prošel rehabilitací. Dostal jsem nějaké tablety proti bolesti, ale ta přetrvává. Nikdo mi zatím nesdělil o co se jedná a co mám dělat. Pouze jsem se dozvěděl, že na vozík to ještě není. Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

S bolestmi podobného druhu jako máte Vy, máme výborné výsledky s použitím dornovy metody. Dornovu metodu obvykle můžete najít ve větším městě. Pro získání přehledu o této terapii Vám zde přikládám odkaz, kde najdete bližší informace: www.google.cz/search…

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Prosba o radu

Příčiny

Bolesti zad patří mezi nejčastější civilizační onemocnění. Na světě jimi trpí zhruba 25 milionů lidí a až 80 procent lidí alespoň jednou ve svém životě pocítí problémy se zády. Ženy jsou k bolestem zad náchylnější než muži, především během těhotenství, u mužů se bolesti zad projevují závažnějšími příznaky. Níže uvádíme několik možných příčin bolestí zad.

Zdroj: Bolest zad v křížové oblasti

Diskuze

V diskuzi MRAVENČENÍ V TĚLE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Nicol Sobotkova.

Mám cervikobrachialni syndrom vlevo ,imitace v dermatomu C5,C6 vpravo, sy KB bilat.,více vlevo. Pokud dam krk na levé rameno začne silný tah pod paží a následuje bolest celé ruky a v zapeti mravenceni. Také občas zamravenci celá hlava a oblast pod krční páteří. Byla me nasazena Pragiola.Opravdu me od problémů pomůže?Děkuji

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Mravenčení v těle

Bolest na hrudi vpravo

Bolest hrudi od hrudní páteře vpravo je nejčastější příčinou bolesti. Bodavá bolest vystřeluje z oblasti hrudní páteře do hrudníku. Tato bolest není nijak nebezpečná, ale je dosti nepříjemná pro pacienta, protože tento typ bolesti hrudi závisí na pohybech a poloze trupu. Bolest hrudi se při hlubokém dýchání může zhoršovat. Pacient dokáže ukázat přesné místo bolesti.

Zdroj: Co může znamenat bolest na hrudi

Poradna

V naší poradně s názvem VÝHŘEZ PLOTÉNKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kamila.

Dobrý den,
chtěla bych poprosit o radu co dál, Bolesti zad mě provázejí už řadu let, loni v červenci se problémy začaly zhoršovat a rozhodla jsem se navštívit lékaře, který po vyšetření usoudil, že se jedná o výhřez a poslal mě na MR. Než došlo k vyšetření můj stav se zhoršil, po kýchnutí nemohla jsem se hýbat, chodit, ale postupně se toto zlepšovalo( díky kapačkám). Pak následovala MR v 11/2015:
L3/4 minimální cirkulární protruze disku do 2mm
L4/5 anulární trhlina disku foraminálně vlevo-tvorba fokální protruze disku foraminálně vlevlo do 3mm- není útlak kořene L4 vlevo
L5/S1 objemná sekvestrace disku s kaudální propagací preforaminálně vlevo - velikost sekvestru asi 18x12x12mm komprese kořene S1 vlevo v lat. recesu
Paraspinální svalstvo prosáklé v okolí L3-S1 - edém z přetížení vs. Mícha beze změny signálu či fixace.
Chodila jsem pak na rehabilitace a stav se celkem zlepšil (menší bolesti levé nohy přetrvávaly stále), lékař z neurochirurgie řekl, že když jsem zlepšená, operace zatím není nutná a indikace k ní je při vrácení potíží.
No a před 10dny se výhřez zase ozval, nemohla jsem vůbec chodit bez opory, bolesti. Mám zase kapačky a stav se zase začíná zlepšovat. V pondělí jdu zase k neurochirurgovi.
Všichni kolem mi říkají, že bych měla jít na operaci, když se mi to vrátilo, ale mi se tedy moc nechce, když potíže zase začínají ustupovat.
Děkuji za odpověď. K.P.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Operace vyhřezlé ploténky je dneska prováděna jako rutina a není zvlášť náročná ani nebezpečná. Přínosy, úspěšně operace jsou obrovské, zejména v kvalitě dalšího života. Nebojte se a dohodněte se svým lékařem na termínu. Jinak se vám to bude vracet a vždy to bude otravovat.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Výhřez ploténky

Příčiny bolesti zad

Příčin, proč máme bolavá záda, může být celá řada.

  • Mnoho příčin bolestí plyne například z typu zaměstnání. Jak moc při zaměstnání sedíme a jak namáhavé činnosti musíme vykonávat.
  • Dalším důvodem bolestí je situace, kdy někteří lidé kompenzují svou statickou (pasivní) část v nárazových sportech. Z čehož právě vzniká další zdroj bolesti, jelikož každý chce dohnat to, co přes den zameškal. Bohužel se většinou jedná o sporty tvrdé, u kterých se musí dbát na předchozí přípravu, která je v těchto případech často zanedbána.
  • Další příčiny bolesti jsou případy, které souvisí s úrazy mimo sport, například autonehody, nehody při chůzi na nerovných terénech. 

Zdroj: Bolesti pohybového aparátu

Poradna

V naší poradně s názvem BODAVÁ BOLEST PŘI NÁDECHU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Draha.

při nadechnuti bodavá bolest pod žebry vlevo

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Bodavou bolest pod žebry vlevo může zapříčinit nemocná slezina, žaludeční vředy, braniční kýla a nebo i nemocná slinivka nebo srdce. Bližší určení příčiny prokáže až ambulantní vyšetření, popřípadě vyšetření ultrazvukem, či jinými metodami. Jsou-li bolesti snesitelné a nevedou ke křečím, tak v nejbližších dnech zajděte ke svému praktickému lékaři. Pokud je bolest silná, tepavá, vedoucí ke křečím a omezující schopnost dýchání, tak na nic nečekejte a jděte rovnou na pohotovost.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Bodavá bolest při nádechu

Bolesti zad

Problémy se zády souvisejí s tím, že páteř je nosná část pohybového aparátu. Právě tím, že část pohybového aparátu je pevná a část je volně pohyblivá, tak dochází k celé řadě pohybů, které jsou nekontrolované a ještě navíc spojené v několika rovinách s rotací. Může zde dojít k různým drobným poškozením a na to následně reaguje zbytek pohybového aparátu, což se projevuje právě bolestí.


Zdroj: Bolesti pohybového aparátu

Diskuze

V diskuzi TROJKLANÝ NERV se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vera.

Dobrý den, mám to samé, po injekci při opravě 7. Vlevo dole, už skoro 14 dní, je to velice nepříjemné, bojím se jít k zubarce, protože pusu ani neotevřu, děkuji za odpověď

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Josef J..

Dobrý den paní Věro,

bohužel nejsem odborník na tuto problematiku, abych Vám poradil, co máte dělat. Jsem ale ten, kdo tím byl postižený a psal tento dotaz. Stalo se to před rokem, možná dvěma, už nevím. Nikdo mi samozřejmě tehdy na můj dotaz neodpověděl. Až teď (po letech) Vy, paní Věro.
Napíšu Vám tedy jak to se mnou tehdy dopadlo. Nakonec dobře, abych Vás moc nenapínal. Byla to ale záležitost, možná dvou měsíců,už si to nepamatuji.

Zubního lékaře jsem navštěvoval každý týden a ten se mi snažil (v podstatě násilím) otvírat ústa. On otvíral a já proti němu zase zavíral. Prostě to nešlo, bolelo to jako čert a někdy mi i slzy vytryskly. Jedl jsem jen něco tekutého, abych nemusel moc otvírat pusu. Ukousnout si rohlík bylo fakt utrpení (pokud jsem neotvíral pusu, nic nebolelo). Nikomu bych to nepřál. Lekař radil, že musím doma pomocí rukou otvírat pusu, aby se mi nezkrátily žvýkací svaly. Tak jsem to dělal, vždy večer a vždy to stále bolelo. Po několika týdnech jsem pozoroval zlepšení a možná po dvou měsících to zmizelo úplně. Zůstala jen neblahá vzpomínka na nepovedené umrtvení zubu. Dnes je to jen zlý sen.
Vám, paní Věro, přeji brzké uzdravení. Vím, čím si procházíte, ale pozvolna to odezní, uvidíde. Přeji, aby to bylo co nejrychleji!

Zdroj: diskuze Trolklaný nerv

Prevence bolestí kloubů

Mezi prevenci patří dostatečná míra zdravého pohybu, starat se o klouby, hlídat si nadváhu, pravidelně rekreačně sportovat a snažit se o to, aby byl pohybový aparát svěží a v rovnováze. Všechny části pohybového aparátu by měly být zatěžovány co nejvíce symetricky.

Zdroj: Bolesti pohybového aparátu

Poradna

V naší poradně s názvem KÝLA V TŘÍSLECH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Cempírek .

Použijte čípky, které vám nabídli v lékárně.

Zdraví Cempírek!

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel František Mašek.

Dobrý den.Prosím o vysvětlení už jsem Vám psal jsem po operaci tříselné kýly vlevo a to po13 výkonech a lékař mi zdělil že mám zasaženou prostatu už i v močovém měchýři kýla byla operována na klinice s jednodení hospitalizací.Děkuji za odpověd.

Zdroj: diskuze Kýla v tříslech

Léčba bolesti zubů

Způsob ošetření bolesti zubů závisí na vašem zubním lékaři. Rutinní a rychlá kontrola by měla ulevit od bolesti zubů. Když se dostavíte na pohotovostní oddělení, sloužící lékař vám samozřejmě předepíše léky, ale pokud budou problémy přetrvávat a objeví se nějaké komplikace, kontaktujte svého zubního lékaře. Rizikovým faktorem je v každém případě kouření, pokud máte problém s odvykáním, poraďte se svým lékařem, jaký postup by vám doporučil.

Zdroj: Bolest zubů

Poradna

V naší poradně s názvem KDE BOLÍ SLINIVKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ivana Hroudova.

Dobrý den,bolí mne záda vlevo,od kříže do leva . Mám občas trochu hořko v puse plus nadýmání a nucení na stolici. K tomu i hemeroidy. Může se jednat o zánět slinivky nebo jiný problém? Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Vaše potíže mohou být způsobeny zánětem slinivky břišní. Více ukáže vyšetření břicha a laboratoř krve. Zavolejte svému praktickému lékaři a dohodněte se s ním na odběru krve.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Kde bolí slinivka

Může se tak projevovat rakovina

Příznaky rakoviny tlustého střeva: našedlý hlen ve stolici, nepatrná příměs krve ve stolici, poruchy vyprazdňování, kolikovité bolesti, bolesti v okolí páteře, plynatost, zácpa, průjmy nebo stužkovitá stolice, nechutenství, hubnutí, bledost pokožky, mírně zvýšené teploty, stálá únava. Právě bolest v okolí páteře může být prvním příznakem onemocnění.

Zdroj: Bolesti zad a rakovina tlustého střeva

Diskuze

V diskuzi JAK SNÍŽIT BILLIRUBIN V JÁTRECH? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Hana Volfová.

Syn 15 let prodělal 2013 žloutenku typu E, nevěděli jsme o tom a tak syn dvoufázově trénoval a nedodržoval dietu. Rok a půl ho bolí 3x do týdne břicho asi 5 cm vlevo od pupku. Má poškozená játra billirubin 101 stále pomalu stoupá, nesportujeme, máme dietu, užíváme essenciale forte, stále zameškáváme ve škole, ráno když se mu zvedá žaludek tak ho nemůžu poslat do školy, snídaně na to nemá vliv, zkoušíme alergie na potraviny zatím bez výsledku, lepek nemáme, stále mu odebírají krev vše OK. Moč Ok, stolice OK.Provedeno SONO-nic, CT nic, Fibroskopie nic, další vyšetření fibro po roce nic. Kam mám syna objednat na vyšetření sám už začíná být z bolesti břicha špatný, chce za kamarády do školy...děkuji za jakoukoliv informaci, jsem naprosto zoufalá VolfovaH@seznam.cz

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Jak snížit billirubin v játrech?

Menstruační křeče

Menstruační křeče jsou ostré bolesti v podbřišku a v zádech, vystřelující někdy do nohou, mohou být provázené i nevolností, průjmem a únavou. Ve spojitosti s menstruačními křečemi se může vyskytovat velmi silné menstruační krvácení, vynechávání nebo nepravidelnost menstruace.

Zdroj: Babské rady na menstruační bolesti

Typy bolesti zad

Prosté bolesti zad mají mechanický původ (přetěžování, špatné držení těla). Až 90 % pacientů se uzdraví do 6 týdnů; nicméně bez trvalé úpravy pracovních návyků či správné volby odpočinku se problém velmi často opakuje.

Neuropatické bolesti zad jsou způsobeny postižením nervových kořenů, jako jsou například výhřezy plotének, zúžení páteřního kanálu nebo útlak nervu; bolest je ostrá a často vystřeluje do dolních končetin.

Bolesti vyvolané závažným onemocněním páteře, jako jsou například zánět, infekce, zlomeniny, ale i nádory. Bolest není závislá na pohybu, je nepřetržitá, pacient se cítí celkově špatně.

Zdroj: Bolest zad v křížové oblasti

Léčba akutní bolesti

Veterinář se nejprve snaží získat co nejvíce informací od majitele psa, poté provede klinické vyšetření (případně ještě doplněné o rtg, sono) a pokusí se bolest lokalizovat a rozhodnout, co s ní. Pokud zvířeti pomůže odstranění bolestivé části a neexistuje jiná možnost, tak ji lékař odstraní (zlomeninu napraví). Většina bolestí (i ty pooperační) se ale tlumí preparáty k tomu určenými – analgetiky.

Zdroj: Bolest u psa

Upozornění při bolesti nohou u mužů:

Bolesti nohou bez zjevné příčiny by neměly být u mužů ignorovány. Pokud se objeví bolest nohou bez zjevné příčiny anebo se taková bolest opakuje, tak by měl být tento stav vždy zcela vážně konzultován s lékařem a minimálně by mělo být provedeno preventivní vyšetření prostaty a krve.

Zdroj: Bolest nohou a rakovina prostaty

Léky proti bolesti zad

V případě prostých bolestí zad, které se objevují zejména po nezvyklé nebo nadměrné fyzické či duševní zátěži, jde obvykle o potlačení bolesti a uvolnění svalů pomocí léků, které se označují jako myorelaxancia. Dle závažnosti se doporučuje klidový režim na lůžku do odeznění bolesti (obvykle 2–4 dny). Po odeznění akutní fáze je namístě vhodná forma rehabilitace, tudíž rehabilitační cviky a fyzikální terapie – suché teplo, cvičení zad a jiné. Po návratu do aktivního života je nezbytné vyhnout se rizikovým faktorům a zabránit přechodu do chronického stavu. Nebezpečím jsou především opakující se potíže, bolest, svalová slabost, špatná nálada a špatný vztah k práci, osobnostní problémy, kouření či konzumace alkoholu. Ukazuje se, že velký vliv na chronické bolesti zad má právě psychický stav a pracovní pohoda pacienta.

U chronických bolestí zad je třeba určit příčinu a nastavit komplexnější léčbu, která má zahrnovat léčbu medikamentózní (především potlačení bolesti), fyzikální a pracovní terapii, psychosociální podporu, případně chirurgické metody léčby.

Zdroj: Bolest zad v křížové oblasti

Diabetická neuropatie

Diabetická neuropatie je nezánětlivé poškození funkce a struktury periferních nervů vlivem dlouhodobě zvýšené glykémie (hyperglykémie) při diabetu. Mohou být poškozeny jak nervy motorické, senzitivní, tak i vegetativní. Jde o nejčastější chronickou komplikaci diabetu, projevující se dle typu postižených nervů bolestí, sníženou citlivostí (nejčastěji dolních končetin) až problémy s trávicím a močovým ústrojím, cévami a srdcem, dolních končetin.

Zdroj: Cukrovka a bolesti nohou


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Marie Svobodová

Mgr. Michal Vinš


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP