Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

BOLESTIVÁ KYČEL

OBSAH

Co znamená bolestivá uzlina na krku

Bolestivá uzlina může být příznakem infekčního onemocnění. To je způsobeno zmnožením bílých krvinek v uzlinách při setkání s infekčními mikroorganismy. Poměrně rozsáhlé zvětšení uzlin se spojuje s virovými chorobami (mononukleóza, zarděnky, HIV a podobně), může však být přítomno prakticky u jakékoliv infekce: bakteriální (velmi výrazně například u tularémie), plísňové či parazitární. Uzliny bývají obvykle bolestivé, ale není to pravidlem.

Zdroj: Nateklé uzliny na krku

Poradna

V naší poradně s názvem BOLAVÉ KYČLE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Nada Hlavsova.

Už asi rok mě bolí pravá kyčel při delší chůzí,ale co mě vadí víc,je bolest při spánku na boku.Dělali mi rentgen kyčlí a lékař řekl, že kyčel je v pořádku,že by to mohly být vazy.Léčím se s řídnutím kostí,co s tím? Pohyb mám ,nejsem tlustá,vážím 67 kg, měřím 168 cm,je mi 71 let

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Spánek na boku není zrovna ideální, jenže co dělat, když na zádech neusnete. Pro spáče na boku je vhodné používat polštář mezi kolena. Ideální tvar je válec 150×50 cm a nebo úplná špička je polštář ve tvaru číslice 7. Jak takové polštáře vypadají a kolik stojí můžete vidět zde: www.zbozi.cz/hledej/…
Také cvičte pilates. Návod je zde www.youtube.com/resu…
Choďte plavat.
Vyzkoušejte návštěvu ještě nějakého dalšího ortopeda. Více hlav, více ví. Dle pravidel úhrad z veřejného zdravotního pojištění máte nárok na vyšetření u druhého lékaře.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Bolavé kyčle

Vitamín E pomáhá při bolestivé menstruaci

Když očekáváte bolestivou menstruaci, tak je dobré užít vitamin E. Užívá se 200 IU dvakrát nebo 400 IU jednou denně a léčba začíná 2 dny před menstruací a pokračuje v prvních 3 dnech krvácení. Celkem 5 dní léčby.

Zdroj: Bolestivá a problematická menstruace

Diskuze

V diskuzi BOLESTIVÁ BOULE POD KŮŽÍ NA HLAVĚ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Erika.

Dobrý den,, chci se zeptat.
Před 2 dny jsem si bavila vlasy, a za dvě hodiny se mi udělala bolestivá menší boule na tylu hlavy na levé straně,, když vezmu brufen pomůže to.. Na dotek to jinak trošku bolí. Bydlím v zahraničí tak proto si nevím rady co mám dělat prosím nevíte co by to mohlo být děkuji za radu.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Bolestivá boule pod kůží na hlavě

Odvar z prhy chlumní na rány

Odvar z prhy chlumní má vynikající dezinfekční účinky, takže s ním můžeme omývat rány i ho kloktat. Odvar z arniky se připraví z jedné kávové lžičky sušených květů arniky a dvou deci vody. Vodou zředěný odvar v poměru 1:1 poslouží velmi dobře i jako náhrada místo jodové tinktury.

Zdroj: Na bolestivá zranění je výborná prha chlumní

Poradna

V naší poradně s názvem BULKA BOLESTIVÁ VE VNITŘNÍ TVÁŘI CO TO JE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Maru.

Dobrý den,asi před rokem mi můj zubní lékař našel na levé vnitřní straně tváře menší bulku s tím že to je něco čemu jsem nerozuměla ale dodal že to není rakovina.Před týdnem jsem zjistila že se trochu zvětšila(asi 1cm ) má tmavě červenou.barvu s bílofi jalovou špičkou ,mírně bolestivá.CHtěla bych poprosit o radu co to může být a z jakým lékařem to řešit.Moc děkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Normálně to proberte se zubním lékařem při pravidelné prohlídce, na kterou po roce zase půjdete. Lékař to prohlédne a sdělí vám co to je. Vy si název zapište a nebo si rozhovor s lékařem nahrajte na mobilní telefon. Doma pak v klidu nastudujte jak s tím dál a jaké to může mít stádia.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Bulka bolestivá ve vnitřní tváři co to je

Příznaky karcinomu prostaty

Hlavním příznakem rakoviny prostaty je bolavá prostata, kde při onemocnění prostaty může docházet k palčivým bolestem při ejakulaci, případně i několik minut po ní či před ní. Dále dochází k pozvolným a později výrazným potížím při močení, kdy se bolestivá prostata zduří a ucpe močovou trubici. Konkrétně jde o častý pocit nutkání k vymočení, ale přitom množství vypuštěné moči je zanedbatelné. Frekvence takovýchto odskočení je čím dál vyšší.

Zdroj: Léčba rakoviny prostaty

Diskuze

V diskuzi OČNÍ OPERACE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Pavlína K..

V březnu minulého roku, jsem podstoupila laserovou operaci obou očí na oční klinice v Horních Počernicích. Kdyby předemnou byla ještě jednou tato volba, tak bych neváhala. Je to super být bez brýlí a čoček.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Janina.

Podle mé zkušenosti operace očí nebyla bolestivá a to jak se mi zlepšil život po operaci bych přála každému kdo chce být bez brýlí nebo čoček.

Zdroj: diskuze Oční operace

Co znamená kyčel IIA

IIA znamená druhý stupeň degenerativních změn. Při artróze dochází k postupnému zužování, zmenšování kloubní štěrbiny, vznikají nejrůznější výrůstky na přilehlých kostech – to vše vede k bolestem při pohybu a ke zhoršené funkci kloubu. Subchondrální osteoskleróza znamená degenerativní postižení kosti, která těsně přiléhá ke kloubu.

Zdroj: Bolavé kyčle

Poradna

V naší poradně s názvem ŽLUTÁ STOLICE U DOSPĚLÉHO se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Rudolf kuncl.

měl jsem potíže se žlučníkem a se žlučníkovými kamínky.po
návratu jem drřel dost přísnou dietu.Přesto se mně objevila žlutá stolice.Bolesti žaludku nemám ani stolice neni bolestivá.Jaké mohu použít léky?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Místo léků a přísných diet zkuste normální vyváženou stravu. Ráno 100 gramů ovesných vloček do 250 g nízkotučného kefíru, který může být oslazen lžičkou medu. K obědu kuřecí steak s rýží a nealkoholické pivo. K večeři pak pečené libové maso s vařeným nebo pečeným bramborem a s nějakým zeleným salatem v citronové šťávě. Mezi těmito hlavními jídly dávejte svačiny (jogurty, ochucené tvarohy, ovoce). Důležité je také se správně hýbat, aby strava mohla správně procházet zažívacím traktem, proto během dne udělejte několik dřepů, snažte se dosáhnout si na špičky s nataženýma nohama a udělejte několik cviků na zpevnění břicha. Toto vám pomůže více než další chemie prostřednictvím nových léků.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Žlutá stolice u dospělého

Předávkování arniky a nežádoucí účinky

Prha chlumní má neobyčejně silné léčebné účinky a proto je třeba dávat pozor a nepřekračovat uvedené dávkování. Příliš koncentrovaný roztok při vnějším použití na koupele nebo na obklady dráždí a pálí pokožku. Vysoká koncentrace arniky při vnitřním užití může způsobit závratě až bezvědomí, u zvláště citlivých jedinců mohou i doporučené dávky vyvolat alergické reakce.

Zdroj: Na bolestivá zranění je výborná prha chlumní

Diskuze

V diskuzi BOULIČKA NA CHRUPAVCE NA TRAGUS se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petra.

Dobrý den,před 3 dny jsem si sáhla na levé ucho a cítila jsem že mě bolí,myslela jsem si že se mi dělá bedar.Druhý den jsem už jsem měla na chrupavce před vstupem do ucha (tragus) bouličku a místo nateklé a na dotek bolestivé.V uchu mě nic nebolí.Nedalo mi to a zkoušela jsem to mačkat.Nic z toho neteklo.Jenže jsem si na té chrupavce od toho mačkání udělala bolák.Dnes to mám už nateklé pouze na té chrupavce v okolí už nikoliv.Chci se zeptat,co to mohlo způsobit a za jak dlouho se taková chrupavka s bolákem zahojí.Děkuji Petra

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Lena.

Poprosim o radu. Již týden nám na zadní straně ucha boulicku -podelni na chrupavce, která strašně boli při doteku. Prosím co to může být? Kam s tím když to nezmizí, na kozni?

Zdroj: diskuze Boulička na chrupavce na Tragus

Bolestivá menstruace

Bolestivou menstruací nazýváme stav, kdy dochází ke křečovitým bolestem v podbřišku. Zároveň se rozpoznává ostrou bolestí nebo bolestí objevující se i s bolestmi zad. Některé bolesti během menstruace jsou normálním jevem, ale nadměrné bolesti ne. Lékařský termín pro bolestivou menstruaci se nazývá dysmenorea.

Příčiny bolestivé menstruace

Bolestivá menstruace se dělí do dvou skupin, v závislosti na příčině:

  • Primární dysmenorea je poměrně častá záležitost, dnes jí však žádná žena nemusí trpět. Nejjednodušší a současně nejspolehlivější léčbou, která má také nejméně vedlejších účinků a rizik, je hormonální antikoncepce. Užívání antikoncepčních pilulek zpravidla zmírňuje, až odstraňuje bolesti při menstruaci asi v 90 % případů. Kde to nepomůže, mohou se pilulky užívat v dlouhých cyklech nebo i úplně bez přestávky (takže žena nemenstruuje vůbec, nebo jen jednou za 3 měsíce). Jinou možností je takzvaná gestagenní antikoncepce, která spočívá v nepřetržitém užívání hormonu žlutého tělíska – progestinu. Bolest při menstruaci je tu odstraněna zcela, ženy však menstruují nepravidelně, nebo vůbec, což ne každé vyhovuje.
  • Sekundární dysmenorea postihuje naopak spíše ženy starší, příčinou je nějaké základní onemocnění, proto se mluví o dysmenoree sekundární. Takovým onemocněním může být zánět, děložní myom nebo endometrióza (nemoc charakterizovaná přítomností děložní sliznice mimo dělohu, obvykle v dutině pánevní). Zde je pochopitelně základem úspěchu odstranění základního stavu, například vyléčení zánětu. Tam, kde to nejde, nebo by to vyžadovalo třeba operaci, kterou žena odmítá, je opět možno začít užívat antikoncepční pilulky v dlouhých cyklech nebo gestagenní antikoncepci (včetně gestagenního nitroděložního tělíska). Tyto metody odstraní menstruační krvácení, a tedy i bolest.

Zdroj: Bolestivá a problematická menstruace

Poradna

V naší poradně s názvem ICHTAMOL MAST se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Alen.

Dobrý deň
Prosím Vás môže sa táto masť používať aj na ochorenie erysipel (ruža) mama to má na nohe na lýtku a už sa jej otvorili aj rany ,ale okoloie je veľmi červené lek. dal odstán .masť mama je diabetik s inzulínom . Prosím poraďte mi,ako je účinné jej to skludniť. Koža je červená a šupinová, bolestivá. Ďakujem.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Na erysipel jsou nejúčinnější antibiotika, jako například V-penicilin nebo Pencid. Ale, ano, na erysipel jsou také účinné i dehty a proto i ichtoxyl by mohl dobře účinkovat. Octanové obklady jsou taky velmi dobré na erysipel, ale spíše v jeho ranné fázi, dříve než se místo zanítí. Další možností je použití Višněvského balzámu, který se používá na noc, nanese se na gázu, přiloží se na problematickou část a lehce se obváže obinadlem. Višněvského balzám je možné koupit v každé lékárně nebo také tady na internetu: www.zbozi.cz/?q=vi%C… Napište pak jak se vám to povedlo vyléčit.

Zdroj: diskuze Ichtamol mast

Kdy si dát na rakovinu prostaty pozor?

Rakovina prostaty je jako každá jiná rakovina nevyzpytatelná. Typickou ohroženou skupinou jsou muži ve věku od 50 let a se zvyšujícím se věkem se riziko onemocnění zvyšuje. Největším problémem, na který si lékaři stěžují, je fakt, že postižení přicházejí k lékaři pozdě. Díky tomu pak většina z nich přežívá svou operaci jen o několik málo let. „Muži se často stydí hovořit s lékařem o problémech s bolestivou prostatou při ejakulaci nebo při močení a snaží se problém bagatelizovat a raději se ho naučí ignorovat, než aby se svěřili a nechali se léčit.“, říkají oslovení lékaři. Je tedy nezbytné, aby každý muž po padesátce měl svého urologa a jednou do roka si od něho nechal udělat vyšetření prostaty, ať je bolestivá či nikoliv.

Zdroj: Léčba rakoviny prostaty

Diskuze

V diskuzi BOLÁK/VRED V USTECH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ann.

Dobrý den,
Již delší dobu mě trápí na pravé straně jazyků bolestiva boule..je trochu bílé zbarevna a občas mám bílý povlak na jazyku.. neřešila jsem to, ale poslední dobou se do toho občas kousnu..je mi 21 let, tak jsem nepředpokládala nic vážného.. Nevíte co by to mohlo být? Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Ann.

Zde ještě posílám foto..
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Zdroj: diskuze Bolák/vred v ustech

Arniková tinktura

Na výrobu své vlastní domácí tinktury z arniky budeme potřebovat jednu plnou polévkovou lžíci rozdrceného suchého kořene a jednu plnou polévkovou lžíci suchého květu prhy chlumní. Tento materiál dáme do tmavé skleněné nádoby s víčkem a zalijeme se 400 g čistého 80% lihu. Sklenici dobře uzavřeme, aby nám to z ní neteklo, až s tím budeme třepat. Prostřepeme to vždy každý den třikrát a pak to necháme louhovat. Tento postup provádíme po dobu 15 dnů. 16. den pak směs lihu a arniky přecedíme přes husté plátno a pěkně z toho vytlačíme vše, co jde. Získanou tekutinu necháme ještě dva dny stát v klidu, aby se usadil kal, a potom ji buď opatrně slijeme, nebo odsajeme hadičkou, aby kal zůstal v původní nádobě. Takto pročištěná tinktura vydrží klidně i rok dva.

Zdroj: Na bolestivá zranění je výborná prha chlumní

Diskuze

V diskuzi MD GUNA INJEKCE KOUPIT se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Miloslava Kuldová.

Dobrý den,

prosím o radu, kde bych mohla koupit injekce Guna MD-HIP.

Moc děkuji a přeji pěkný den

M.Kuldová

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kristina.

Dobrý den, momentálně se léčím na bolest bederní páteře -byl mě přiznaný před několika měsíci ČID I.stupně. Na RTG kyčlí byla zjištěna artróza - pravý kyčel 3.stupeň (dle MUDr.ortopeda 2+), levá kyčel 2 stupeň....RTG starý asi 10 měsíců. Momentálně pociťuji bolestivost v pravé kyčli, před 10 měsíci jsem bolest pravé kyčle nepociťovala. Mám zájem o MD kolagenové injekce. Prosím o radu, kde se dají koupit a jaká je cena. Děkuji za informaci. S pozdravem K. Valentová

Zdroj: diskuze Md guna injekce koupit

Arnika proti bolesti

Koupel proti bolesti z arniky

Proti bolesti nejlépe zabírá arniková tinktura zředěná ve vodě v poměru jeden díl arnikové tinktury a jeden díl vody. S tímto roztokem se několikrát denně potírají bolavá místa anebo se v nich koupají.

Obklady proti bolesti z arniky

Na bolavá místa je možné také použít obklad pro déletrvající působení arniky. Roztok na obklad s arnikou připravíme z jedné polévkové lžíce tinktury z arniky, dvou deci vody, lžičky cukru a lžičky octa.

Obklad na otoky, pohmožděniny a po štípnutí hmyzem

K tomuto obkladu budeme potřebovat octan hlinitý, který je volně prodejný v lékárně. Rozbalte balení octanu hlinitého a postupně rozpusťte obsah sáčku s označením A, a následně s označením B ve 400 ml vody. Pak se přidá arniková tinktura v množství jedné polévkové lžíce.

Zdroj: Na bolestivá zranění je výborná prha chlumní

Poradna

V naší poradně s názvem DOTAZ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Isabella .

Dobrý den, mam 7 dni zpoždění. Včera jsem si dělala těhotenský test ale vyšel negativně. Dnes ráno jsem to zkusila znovu a vyšel opět negativně. Mam bolesti a někdy i křeče v podbřišku. Je mi divne od žaludku a na dotek mam bolestivá ňadra. Dnes se objevil narůžovělý výtok. Může jít o těhotenství? Předem děkuji za odpověď. Eva

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Když vyšel test negativně, tak těhotná nejste. Byla by ale vhodná prohlídka na gynekologii, abyste zjistila příčinu zpoždění a dalších potíží, které zmiňujete.

Zdroj: diskuze Dotaz

Co je to menstruace?

Menstruace je součástí zcela přirozeného cyklického procesu vyskytujícího se u zdravých žen mezi počátkem dospělosti a koncem reprodukčních let. Počátek menstruace nazývaný menarche se vyskytuje průměrně ve věku 12 let. Poslední perioda, menopauza, se vyskytuje obvykle ve věku 45–55 let. V průběhu menstruačního cyklu se v sexuálně zralém samičím těle vyvine 1 vajíčko, které se uvolní v době ovulace. Výstelka dělohy (endometrium) roste synchronně. Po ovulaci se výstelka změní a je připravena na potenciální uhnízdění oplodněného vajíčka a vznik těhotenství. Pokud nenásleduje oplodnění a těhotenství, děloha se zbaví výstelky a začne nový menstruační cyklus. Proces zbavování se výstelky se nazývá menstruace. Menstruace se navenek projevuje formou menses: základní část endometria (výstelky) a krevní produkty vycházejí z těla vagínou. Třebaže se tento krevní výtok obvykle označuje jako krev, složením se od žilní krve liší. Toto krvácení znamená, že nezačalo těhotenství, třebaže ne jednoznačně, neboť někdy se může v raném stupni těhotenství krvácení vyskytnout. V zásadě však lze říci, že v plodném věku ženy vynechání menstruace indikuje těhotenství.

Zdroj: Bolestivá a problematická menstruace

Cviky

První cvik – dvě varianty

  • A: Lehneme si na kraj postele na bok tak, aby nohy přesahovaly ven přes postel. Spodní nohu ležící na posteli pokrčíme co nejvíce v koleni i v kyčli. Horní nohu, která visí natažená přes postel, lehce zvedneme vzhůru – stačí 30 cm na 3–5 sekund.
  • B: Zvednutou nohu necháme padat dolů. Snažíme se přitom uvolnit tah, který cítíme přes kyčelní kloub na boku těla. V této poloze se při výdechu snažíme vydržet 10 sekund. Dáváme si pozor na to, abychom nevytáčeli špičku dovnitř. Cvičíme čtyřikrát na jednu a pak čtyřikrát na druhou stranu.

Druhý cvik – dvě varianty

  • A: Lehneme si na bok, zády úplně na hranu postele. Tentokrát cvičíme a uvolňujeme kyčel, na které ležíme. Spodní nohu pokrčíme v koleni, takže spodní část nohy směřuje ven z postele. Z této polohy necháme nohu spadnout dolů pod úroveň postele. Cítíme, že svaly v oblasti kyčlí táhnou, to je v pořádku, ale nesmí bolet.
  • B: Spodní nohu lehce nadzvedneme a 10 sekund nahoře držíme. S výdechem necháme nohu pomalu spadnout dolů a opět v této poloze 10 sekund setrváme. Snažíme se o uvolnění a procítění svalů v oblasti kyčle. Cvičíme čtyřikrát na jednu a pak totéž na druhou stranu.

Třetí cvik – dvě varianty

  • A: Stojíme rovně čelem ke zdi. Jednu nohu položíme celým chodidlem na židli, cvičit budeme kyčel druhé nohy, stojící na zemi. V této poloze se nadechneme.
  • B: Opatrně posuneme celé tělo směrem dopředu. Snažíme se o protažení třísla nohy, která stojí na zemi. Pohyb těla dopředu jde tak daleko, dokud necítíme tlak v oblasti třísla. V této poloze vydechneme a vydržíme 10 sekund. Cvičíme čtyřikrát na jednu a čtyřikrát na druhou stranu.

Čtvrtý cvik

Lehneme si na záda na tvrdou podložku. Ohnutým kolenem se pokusíme dotknout hrudi. Zůstaneme v této poloze okolo 5 vteřin. Opačnou nohu maximálně protáhneme tak, aby koleno zůstalo na podložce. Vrátíme se do počáteční polohy a uvolníme se. Cvičení zopakujeme s druhou nohou.

Pátý cvik

Sedneme si rovně na židli, opřeme se o ruce. Ohnutým kolenem se pokusíme dotknout hrudi. Zůstaneme v této poloze okolo 5 vteřin. Pomalu vrátíme nohu do počáteční polohy a uvolníme se. Cvičení zopakujeme s druhou nohou.

Šestý cvik

Lehneme si na břicho s nataženýma nohama. Vytaženou nohu co nejvíce zvedneme nad podložku. Zůstaneme v této poloze 5 vteřin. Vrátíme se do počáteční polohy a uvolníme se. Cvičení zopakujeme s druhou nohou.

Sedmý cvik

Lehneme si na záda s lehce roztaženýma a nataženýma nohama. Vytaženou nohu otáčíme z kyčle směrem dovnitř nebo směrem ven. Zůstane v této poloze 5 vteřin. Neohýbáme koleno ani nepohybujeme horní částí těla.

Zdroj: Artróza kyčle

Léčba

Zatím nebyl vynalezen lék, který by artrózu úplně zastavil. V úvahu připadá pouze léčba, která má zpomalit zhoršování obtíží. Základem úspěchu je změna životního stylu, především redukce obezity (každý zhubnutý kilogram znamená pro kyčel při chůzi snížení tlaku až o 3 kg) a změna stereotypních pohybů zatěžujících kloub. Ze sportů se doporučuje třeba plavání nebo i cyklistika. Léčba má komplexní charakter – v počátcích nemoci má zásadní význam cvičení pod vedením fyzioterapeuta v kombinaci s různými typy fyzikální léčby (magnetoterapie, ultrazvuk, vodoléčba a podobně). Cílem cvičení je zachování kloubní pohyblivosti nejdéle, jak je to možné. Při bolestech se podávají analgetika (na její tišení) a nesteroidní analgetika. Vhodné je užívání léků, které vyživují a obnovují kloubní chrupavku a prodlužují její životnost (chondroprotektiva). Pokud je již artróza kyčle v pokročilém stadiu, může lékař doporučit definitivní operační řešení problému a pacient podstoupí takzvanou totální endoprotézu kyčelního kloubu. Ta zpravidla vyřeší všechny problémy navždy.

Zdroj: Artróza kyčle

Domácí rady pro klidnou menstruaci

  • Pokud se menstruační období mění a cítíte se trochu rozmrzele, jsou jedním z nejlepších prostředků semena ředkvičky, která je nejlépe konzumovat například s podmáslím. Petržel je další účinnou bylinou na menstruační poruchy, zejména na poruchy zahrnující opožděnou menstruaci. Nejúčinnější je konzumace petrželové šťávy.
  • Na těžké menstruační krvácení je účinný banánový květ. Taktéž je účinný angrešt, který má vysoký obsah vitamínu C.
  • Efektivním domácím lékem na menstruační nesrovnalosti je konzumace syrové nebo nezralé papáji. Syrová papája obsahuje enzym papain, který zajišťuje správnou menstruaci. Zároveň je účinný u žen, jejichž menstruace je nepříznivě ovlivněna stresem a napětím.
  • Každodenní pití heřmánkového čaje napomáhá proti menstruačním křečím a bolestem.
  • Účinné je zahřívání břicha pomocí lahve s horkou vodou. Při tomto se dá krásně relaxovat a odpočívat.
  • Nízká intenzita práce napomáhá zmírnit svalové křeče nebo bolesti těla. Velmi vhodné je vytvořit si tréninkový plán a zacvičit si několik cviků proti menstruační bolesti.
  • Cvičení jógy pomáhá s odstraněním emocionálních problémů, jako je úzkost, stres a napětí, které jsou spojeny s menstruací.

Zdroj: Bolestivá a problematická menstruace

Co znamená bolestivá bulka pod kůží

Bulka může mít různé složení. Je potřeba vzít v úvahu, zda je na dotek bolestivá, jestli je pod kůží pohyblivá a zda jsou patrné nějaké změny na pokožce (začervenání, otok) nebo jsou přítomny celkové příznaky (horečka).

Zvětšené mízní uzliny

Nacházejí se v místech, jimiž procházejí lymfatické cévy. Ty jsou naplněny bílými krvinkami, jejichž úkolem je pohlcovat původce infekcí a dalších nemocí. Ke zvětšení uzlin dochází právě při infekčních chorobách, kdy je snadno rozpoznáte pod kůží, přičemž obvykle v těchto místech cítíte bolest při pohmatu. Nejčastěji to lze pozorovat například na krku nebo v podpaží. Po odeznění choroby se uzliny opět zmenší a nejsou již pohmatem zjistitelné. Jde o zcela fyziologickou reakci organismu.

Nezhoubné nádory

Velmi často se může jednat o lipomy (tukové bulky) či fibromy (nádory z pojivové tkáně). Při jejich vzniku nebývají na kůži nad nimi patrné žádné změny, na pohmat nejsou bulky bolestivé. Častěji se objevují u lidí vyššího věku. Tyto benigní nádory obvykle nemají žádné zdravotní důsledky, jsou odstraňovány spíše z estetických důvodů.

Ložiska hnisu

Jejich původcem bývají nejčastěji stafylokoky a streptokoky. V těchto případech bývá kůže zarudlá, na pohmat bývají abscesy bolestivé a člověk může mít i celkové příznaky zánětu (například horečku). Může se stát, že se absces sám ztratí. Jindy se z něj vytvoří kanálek vedoucí na povrch těla, takže následně dojde k vyprázdnění hnisu a vymizení celého ložiska. Při rozšíření zánětu do okolních struktur je největším nebezpečím vznik sepse (otravy krve), která již představuje velmi vážné ohrožení zdraví.

Zhoubné nádory

Nejčastěji je možné nahmatat karcinom prsu, který je zjistitelný při samovyšetření prsu. Jedná se o vůbec nejčastější zhoubný nádor u žen. Bulka bývá nebolestivá, může mít různé umístění v prsu. Zde je samozřejmě nutné další vyšetření lékařem a stanovení nejvhodnější léčby. Čím dříve se s ní započne, tím vyšší bývá její úspěšnost. Lze rovněž nahmatat metastáze nádoru z jiného orgánu lokalizované pod kůží.

Zdroj: Tukový vřídek pod kůží


Autoři obsahu

Mgr. Marie Svobodová

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP