Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

BOLÍ OPICHY PÁTEŘE

OBSAH

Je bolest kyčelního kloubu při chůzi vždy artróza

Bolest kyčle při chůzi může být způsobena přetížením svalů dolní končetiny, obtížemi bederní páteře (příčina je tedy v oblasti od páteře), začínající artrózou.

Zdroj: Kde bolí artróza kyčle

Diskuze

V diskuzi OPICHY ZAD POD CT se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ivana.

Dobry den minuly tyden jsem byla na opichu krcni patere pod ct zatim ohromna uleva ale pan doktor rikal ze to je jen oddaleni operace ale snad to nejakou dobu vydrzi nesmim ale delat zadnou tezkou praci zatim pracuju na vratnici a co bude dal uvidim.Kdo jde na opich neni se ceho bat a aspon se ulevy od bolesti

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Josef.

Byl jsem na opichu bederní páteře L4 a pán doktor mě řekl, že nesmím 14 dní nic těžkého zdvíhat a já nevím proč.Rad bych věděl proč nesmím nic těžkého dělat.predem děkuji

Zdroj: diskuze Opichy zad pod ct

Ledviny

Rozeznat rozdíl mezi bolestí zad a bolestí ledvin není jednoduché. Ledviny bolí i v klidu, a to ve výšce malinko nad pasem. Když si bouchnete do zad, tak to zabolí. Bolest ledviny (latinsky nefralgie) je charakterizována jako tupá trvalá bolest vycházející z pouzdra ledviny. Bývá nejčastěji přítomna u zánětlivých onemocnění ledvin. Bolest je lokalizována v oblasti bederní páteře, kde na postižené straně můžeme nahmatat stažené svaly v oblasti nad ledvinou. Při poklepu na tuto oblast se bolest většinou zhoršuje. Někdy progreduje při námaze a pohybu.

Zdroj: Bolest zad v křížové oblasti

Diskuze

V diskuzi CHODIDLA BOLEST se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Magda.

Beham po doktorech,bolest je neskutecna,po ranu sotva chodim,jak po modrinach,nejprve jsem mela elektrolecbu,to jrste zhorsilo,pak ozarovani leiserem,nepomohlo,ted jsem objednana na radiolecbu,pry je to silnejsi ozarovani,,rengen ukazal vyrustky kosti na pate,obou noh,tzv ostruhy,..ma nekdo zkusenosti,jak se vylecit,dekuji Magdaléna

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Anna.

Bolí mě také paty, lékařka mi nechala udělat rentgen, ale nic mi tam nezjistily. Byla jsem i na přístroji, teď si nemohu vzpomenout, jak se jmenoval, ale vypadal jako váha. Kde se zobrazilo, že tam je nějaký problém, ty místa byly zobrazeny červeně a kde to bylo v pořádku, bylo zelené. Tak mi na ty místa udělali opichy. No, ale bez bolesti jsem byla jen na nějakou dobu. Nikdo nemůže přijít na to z čeho nebo proč mě to tak bolí. Je to strašně nepříjemné a nevím už co mám dělat.

Zdroj: diskuze Chodidla bolest

Jízda na kole

Jízda na kole je opravdu vhodnou rehabilitační technikou při léčbě artrózy.

Zdroj: Kde bolí artróza kyčle

Poradna

V naší poradně s názvem OPICHY ZAD POD RTG se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ludmila Trulíková.

Může noha mrzvět po RTG zad a přejde to?Jestli ano za jak dlouho?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Vaše noha zřejmě mrtví kvůli problému, jež byl důvodem pro rentgen. Rentgen má své nežádoucí účinky, ale takto náhlé mrtvení nezpůsobí.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Opichy zad pod ct

Příznaky nádoru krční páteře

Bolesti krční páteře jsou civilizační chorobou 21. století. Zná je takřka každý. Bolesti krční páteře mohou být banální, ale také mohou signalizovat závažnější onemocnění. Postižení krční páteře se kromě bolesti může projevovat i jinými příznaky. Jedná se například o ztuhlost, omezený pohyb hlavy do stran, bolest hlavy, bolest vystřelující do končetin, závratě, poruchy vidění či sluchu. Převážná většina syndromů v této oblasti vyplývá z poruchy funkce nebo z degenerativních změn meziobratlových kloubů. Pokud bolesti krční páteře přetrvávají v klidu a zejména v noci, je nutné vyloučit nádorové postižení páteře.

Zdroj: Rakovina páteře

Diskuze

V diskuzi BOLESTI NA HRUDI ASI OD PÁTEŘE S se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Anna mornstejnova.

Stále me boli na hrudi myslím ze toje od páteře v noci mi to nebolí dekuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Anna Mornstejnova .

Stále me boli na hrudi není to srdce

Zdroj: diskuze Bolesti na hrudi asi od páteře s

Krční páteř a zalehlé ucho

Existuje vědecká studie [1], která se zabývá vlivem změn krční páteře na sluch. Náhlá změna sluchu může být právě interpretována jako pocit zalehlého ucha. Z krční páteře vychází dva nervy ovlivňující ucho a při jejich útlaku může dojít k omezení nebo ztrátě sluchu. Krk se skládá ze sedmi obratlů a je po bederní oblasti nejnáchylnější k poranění páteře. Krční páteř je rozdělena na horní a dolní část. Horní krk se skládá z týlního hrbolu a prvního a druhého obratle a spodní krk se skládá z třetího až sedmého obratle. Předchozí studie ukázaly, že jakákoliv abnormalita krční páteře (zejména horní krční páteře) může ovlivnit tepny nebo nervy související s uchem a narušit jejich funkci různými mechanismy. Například 60 % pacientů s cervikální revmatoidní artritidou trpí poruchami sluchu. Sluchové postižení po onemocnění krční páteře (jako je osteoartritida, revmatoidní artritida, herniace ploténky v cervikálních horních segmentech, whiplash, atd.) se může projevit jako ztráta sluchu, vertigo a tinnitus. Léčba nebo rehabilitace stavu krční páteře obvykle ztrátu sluchu navrátí a včetně závratí a tinnitu. Čím kratší je doba postižení krční páteře, tím rychleji a příznivěji se symptomy onemocnění vyřeší.

Onemocnění krční páteře většinou bolí a pacienti se většinou vyhýbají pohybu a trpí omezením pohybu. Což situaci s útlakem nervů zhoršuje, protože zánětlivá povaha mnoha onemocnění může způsobit adhezi v měkké tkáni a snížit rozsah fyziologických pohybů krční páteře. Existují čtyři obecné kategorie fyziologických pohybů krční páteře: flexe, extenze, ohýbání a rotace. Omezený rozsah těchto pohybů může ukazovat na zvýšené riziko ztráty nebo omezení sluchu.

Všechny studie o výskytu ztráty sluchu u poranění a onemocnění krční páteře zkoumaly pouze přítomnost zranění a jeho účinky na sluchový systém (jako je ztráta sluchu a závratě). Hlavním cílem této pilotní studie [1] bylo určit, spojitost mezi cervikálním rozsahem pohybu (ROM) a úrovní ztráty sluchu. Jinými slovy, studie poskytuje manuál jak podle omezení pohyblivosti krční páteře po onemocněních krční páteře poznat pacienta s rizikem rozvoje ztráty sluchu.

Zdroj: Zalehlé uši od krční páteře

Poradna

V naší poradně s názvem VYHRIZLE PLOTENKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lukáš.

Dobrý den mám 25 let a do teď jsem delal těžkou fyzickou práci.Nyni jsem zaměstnam jako skladník ale je to taky celkem fyzicky náročna práce.Před necelými 2 lety mě chytly záda že jsem se nemohl ani hýbat a chodil jsem na opichy zad.po opichách bolest ustala na cca měsíc a záda začaly znova bolet ale ne moc.ale postupem času záda začaly bolet vic a vic a na konec před měsicem jsem nemohl ani chodit a skončil jsem na neschopence a na praškach,bohužel léky nepomáhaly tak jsem byl na rengenu a nebyl žadný nalez tak jsem dostal znova opichy 10x injekce to zabíralo ale ne uplně.tak jsem pak ukončil neschopnost a vratil jsem se do práce.V práci jsem necelý 3 týdny a záda boli opět hodně.bolí v bederní části a vystřeli do kostrče a občas necítím pravou nohu a časté mravenčení v končetině.Záda bolí když stojím,sedim,ležim no furt mam problém si oblect ponožky nebo spodní pradlo bolí záda ještě víc.a o zvedáni břemen nemužu ani pomyslet ale musím vykonávat v práci a hodně v předklonu.Ale dnes jsem volal svému doktorovy ohledně vysledků CT a prý mam vyhřizlé 2 ploténky o 3mm.Prosím poraďte jak dal postupovat v práci a s lékaři.Hodně se bojím abych si v práci neublížil více.Mockrat vám děkuji za ochotu a pomoc s pozdravem Valsa Lukáš

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Vyhřezlé ploténky jdou operovat. Nejlépe to dělají na neurochirurgii v Hradci Králové. Za dva týdny po operaci jste bez obtíží a zcela fit. Také je prospěšné cílené cvičení - rehabilitace pod dohledem zkušeného fyzioterapeuta. Někdy stačí k vyléčení jen tato rehabilitace a na operaci se pak nemusí. Fyzioterapeut bývá dnes na volné noze a dokáže se časově přizpůsobit vašim možnostem. Cena za hodinu s fyzioterapeutem může stát kolem 600 Kč.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Vyhrizle plotenky

Co pomáhá na zalehlé ucho

Vzpřimovače páteře mají tendenci ke zvýšenému napětí. Proto tu vzniká svalová dysbalance mezi povrchovými a hlubokými svaly páteře. Je nutné pomocí měkkých technik a funkčního cvičení optimálně aktivovat hluboké svaly krční páteře a ústního dna, aby byla obnovena svalová harmonie, což mimo jiné pomáhá i na zalehlé ucho.

Zdroj: Zalehlé uši od krční páteře

Poradna

V naší poradně s názvem BOLEST ZLUCNIKU A HRUDI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Simona.

Dobrý den mám k vám dotaz už asi po za poslech 10 dní mám po 4 bolesti na hrudi a mezi lopatkama to jsou bolesti takové že má s toho zimnici a s te velke bolesti i zvracim.nemuzu ani ležet a ani sedět nic jak to bolí a bolí me i jakoby v oblastí zlucniku.mam i kameny v žlučník ulékaře jsem byla a řekl mi že ty bolesti mám od páteře ale nezdá se mi to.myslite tento může být vážně jen od té páteře?děkuji za vaši odpověď s pozdravem Simona Valčuhová

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Pokud vám lékař vyšetřil žlučník a nenašel příčinu, tak budete muset k ortopédovi. Bolest na hrudníku mezi lopatkami může souviset s páteří. Léčba je většinou formou rehabilitace a změnou zažitých zvyklostí, které vedly k těmto bolestem.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Bolest zlucniku a hrudi

Závěr studie

Podle této studie [1] byla pravděpodobnost ztráty sluchu vysoká u pacientů s omezením rotace krční páteře do levé strany a že výskyt ztráty sluchu po poranění krční páteře byl vyšší u mužů. Zdá se, že omezení rotace vlevo může být použito jako prediktor pro diagnostiku sluchového postižení po poranění krční páteře (zejména u mužů).

Zdroj: Zalehlé uši od krční páteře

Kde bolí žlučník

Příznaky podrážděného žlučníku se dostaví bezprostředně po jídle. Objeví se pocity nafouklého břicha a intenzivní plnosti, prudká bolest vystřelující pod žebro, zvracení nebo pocit na zvracení, říhání a případně i mírné zežloutnutí bělma.

Zdroj: Co dělat s podrážděným žlučníkem

Jak rozlišit bolest ledvin a bolest zad

Poznat problémy s ledvinami je někdy obtížné. Jak poznat problémy s ledvinami nebo jen namožená záda? Pokud jde o ledviny, bolest obvykle pociťujete vzadu v oblasti mezi posledním žebrem a kyčelní kostí, anebo také v boku. Pokud si na místo přitlačíte a rychle tlak povolíte, ucítíte prudší tupou bolest vycházející zevnitř. Bolest ledviny, odborně nefralgie, je charakterizována jako tupá trvalá bolest vycházející z pouzdra ledviny. Bývá nejčastěji přítomna u zánětlivých onemocnění ledvin. Bolest je lokalizována v oblasti bederní páteře, kde na postižené straně můžeme hmatat stažené svaly v oblasti nad ledvinou. Při poklepu na tuto oblast se bolest většinou zhoršuje. Někdy se zvyšuje při námaze a pohybu.

Zdroj: Jak poznat že mě bolí ledviny

Diskuze

V diskuzi OSTRUHA NA PATĚ NIC NEPOMÁHÁ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kveta.

Dobrý den ,mám problémy s ostruhama na patě-levá víc bolí.
Už mám po rehabilitaci,3xráz.vlna a žádný výsledek.
ještě bych chtěla vyzkoušet ozáření RTG,to hradí pojišťovna.
Klidně bych podstoupila i operaci jen kdyby to pomohlo.
V práci stojím celý den na nohách,nedá se to ustát....
Děkují za radu.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Ludmila.

Dobrý den,měla jsem ostruhu 3krát.Povybraných dávkách ozařování jsem měla opichy,laser,různé masti a vše na chvíli zabralo, ale zase se vrátilo.Přestože na homeopatii nevěřím HEKLA LAVA zabrala a od té doby mám klid.

Zdroj: diskuze Ostruha na patě nic nepomáhá

Zápal plic inkubační doba

Inkubační doba u zápalu plic se pohybuje v řádech několika hodin až dnů.

Zdroj: Když plíce bolí - zápal plic

Poradna

V naší poradně s názvem ŠPATNÉ DÝCHÁNÍ OD PÁTEŘE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Katerina.

Dobrý den chtela jsem se zeptat ci těžké dychani může být od zad? Mam problemy ze zady ze zebry lopatky a krcni páteří mela jsem veskere vysetreni ktere dopadlo dobře,cose tyce srdce plic mela jsem take magnetickou rezonanci.u lopatek na hoře semy delaji boule ktere me boli a strili do hrudi a obcas me brni ruka levá může to být od te páteře ?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Komplikace, které zmiňujete mohou souviset s páteří. Bude třeba při vyšetření rozlišit, zda se jedná o neurologický problém (problém s nervy) a nebo jen ortopedický problém. Proto bude vhodné nechat se vyšetřit neurologem a ortopedem.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Špatné dýchání od páteře

Cviky na uvolnění krční páteře

Zde můžete vidět video s cviky na uvolnění krční páteře.

Zdroj: Cviky na ztuhlou šíji

Zápal plic nakažlivost

Inkubační doba u infekčních pneumonií je závislá na původci nemoci (například bakteriální pneumonie 1–3 dny, pneumonie způsobená respiračním syncytiálním virem 4–6 dní, pneumonie způsobená virem chřipky 18–72 hodin).

Zdroj: Když plíce bolí - zápal plic

Co znamená bolest bederní páteře a břicha

Bolest bederní páteře a břicha může vyvolávat dráždění sedacího nervu (n. ischiadicus) například po prudkém pohybu do otočení, při zvedání těžkých břemen, ale i při výhřezu ploténky. Nerv může být drážděn i probíhajícím zánětem. Tomuto onemocnění říkáme různými názvy jako ústřel, ischias či lumbago. Jedná se o prudkou bolest bederní krajiny spojenou s reflexním stažením svalů, znemožňující zpravidla jakýkoli další pohyb. Proto – přestože se časem tato bolest samovolně vytrácí – bývá lumbago velmi nepříjemnou a omezující záležitostí.

Pokud bolí bedra a břicho, může se jednat i o příznak onemocnění vnitřních orgánů. Bolesti beder nejčastěji souvisejí s nemocemi ledvin, případně u žen s gynekologickými infekcemi. Rozpoznat bolest beder způsobenou svalovým přetížením od té vyvolané ledvinami není jednoduché. Je však důležité i na tuto variantu myslet, protože se může jednat o zánět ledvin, který přejde-li do chronické fáze, může vést až k renální insuficienci a trvalému poškození ledvin. Bolest beder při onemocnění ledvin je lokalizována spíše mezi posledním žebrem a křížovou kostí, a navíc pokud v tomto místě na pár vteřin lehce přitlačíte, ucítíte prudkou tupou bolest vycházející „zevnitř“.

Zdroj: Bolest zad v křížové oblasti

Metody studie

Této průřezové studie se zúčastnilo 42 dobrovolníků (20 žen a 22 mužů) s poraněním krční páteře a bolestí. Audiometrie, tympanometrie a čistý tónový práh jedinců byly ve všech případech snímány ve frekvencích od 250 do 8000 Hz. Bylo zaznamenáno omezení pohybu krční páteře ve flexi, extenzi a rotaci. Ohýbání hlavy bylo u všech zkoumaných osob v plném rozsahu.

Zdroj: Zalehlé uši od krční páteře

Proč mě bolí žlučník

Podrážděným žlučníkem může trpět i mladý člověk. K záchvatům přispívá (či je způsobuje) ostré, kořeněné nebo tučné jídlo a hektický způsob života plný stresu. Svoji roli zde hrají i rodové dispozice. V případě větších problémů a bolestí navštivte okamžitě lékaře.

Zdroj: Co dělat s podrážděným žlučníkem

Páteřní hemangiom

Je nejfrekventovanější benigní tumor páteře postihující až 10 % populace, často víceetážově v Th a L páteři, většinou je asymptomatický s náhodným zjištěním, někdy se projevuje lokální bolestí v zádech, výjimečně působí patologickou frakturu obratle.

Diagnostika: CT (medová plástev) léze, MR (T1W, T2W +), histologicky kostní dřeň nahrazena cévami, klinické a radiologické sledování je symptomatické.

Léčba: analgetická RTh, vertebroplastika, výjimečně radikální odstranění po embolizaci a stabilizace páteře.

Zdroj: Rakovina páteře


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP