Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

BOROVÁ VODA VÝPLACH OČÍ

OBSAH

Borová voda na kvasinkové infekce pochvy

Rychlé a účinné řešení by mohl být výplach pochvy borovou vodou, kde borová voda je vodný roztok boritanu. Borová voda je kyselina boritá (H3BO3) v nízké 2% koncentraci. Mnohdy pravidelný výplach pochvy borovou vodou dokáže vyléčit kvasinkové infekce, které do teď léčbě odolávaly. Výplach pochvy borovou vodou se provádí dvakrát týdně až do vymizení příznaků vaginální mykózy. Borová voda se dá nahradit čípky s 600mg kyseliny borité. Cena a místa, kde se dá borová voda koupit, jsou zde: borová voda cena. Podobným lékem je i Jarišova voda (Jarischův roztok), což je obohacená borová voda o glycerin. Zde jsou podorbnosti i s návodem na přípravu Jarišovy vody: Jarišova voda návod k přípravě a použití.

Zdroj: Domácí léčba vaginální kvasinkové infekce

Poradna

V naší poradně s názvem BOROVA VODA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana.

mozem umyt ocka aj jeden a pol rocnemu synovi touto vodou? dakujem Jana

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča .

Borovou vodu můžete bez obav použít.

Zdroj: diskuze Borova voda

Heřmánek na výplach oka

Díky svým vlastnostem, kdy se heřmánek užívá k podpůrné léčbě různých zánětů v těle, můžeme připravit heřmánkové obklady (výplach) i na zánět spojivek. Je ale nutné říci, že látky obsažené v heřmánku tyto problémy nejen zmírňují, ale i takové, které spojivky prokazatelně dráždí. Proto někteří lékaři heřmánek nedoporučují a nahrazují ho obkladem ze světlíku nebo borovou vodou.

Zdroj: Heřmánek

Poradna

V naší poradně s názvem BOROVA VODA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kamča .

Borovou vodu můžete bez obav použít.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel David.

A může se to jako kapat do oka bez vaničky nebo jen s vanickoi

Zdroj: diskuze Borova voda

Borová voda

Borová voda je známým pomocníkem při lehčích zánětlivých procesech očí. Jedná se o oční vodu s  3% kyselinou boritou. Kape se do spojivkového vaku, dále lze použít k výplachu oka či obkladům víček. Má významné dezinfekční vlastnosti. Do uší se ve veterinární medicíně nepoužívá – na trhu je řada přímo veterinárních ceruminolytických čistících přípravků, které dezinfikují a rozpouští ušní maz. K sehnání je běžně v lékárnách bez předpisu. Zde je vidět cena borové vody.

Zdroj: Borová voda pro psa

Diskuze

V diskuzi BOROVA VODA DO UŠÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petra.

Dobry den, dnes jsme na ORL zjistili, ze ma syn infekci v ousku a že mám koupit na vyplach borovou vodu. Jenže mi paní doktorka neřekla kolik kapek kolikrát za den kapat a jelikož to je původně roztok do očí, tak jsem nic nevycetla. Děkuji za radu

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Borova voda do uší

Další léčebné účinky borové vody

  • Kyselina boritá je velmi účinná pro léčbu očních infekcí, ale také pro léčbu ušních infekcí.
  • Zároveň je možné ji používat při zapáchání nohou, protože borová voda snižuje pocení, které způsobuje zápach nohou.
  • Její další výhodou je, že se dá používat na léčbu kožních infekcí, jako je například kandidóza, plíseň nohou nebo různé plísňové či kvasinkové infekce kůže.
  • Směs kyseliny borité s destilovanou vodou je účinná při ošetřování drobných poranění. Roztok obsahuje antiseptické vlastnosti, které pomáhají při léčbě menších řezných ran či popálenin.

Zdroj: Borová voda jako domácí lék

Poradna

V naší poradně s názvem JAKÉ HROZÍ NEBEZPEČÍ PŘI VNITŘNÍM POŽITÍ? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vladimír .

Zajímá mne co se může stát, když se borová voda požije (pár kapek) a dostane se do organizmu. Co má postižený dělat a nedělat.

Děkuji za odpověď Vladimír

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Kyselina boritá je nebezpečný jed. Otravy z této chemické látky mohou být akutní nebo chronické. K akutní otravě kyselinou boritou obvykle dochází, když někdo spolkne výrobky na zabíjení švábů, které obsahují koncentrovanou kyselinu boritou.
Chronická otrava se vyskytuje u těch, kteří jsou opakovaně vystaveni kyselině borité. Například v minulosti se kyseliny borité se používalo k dezinfekci a ošetření ran. Pacientům, kteří takové ošetření dostávali znovu a znovu se udělalo špatně, a někteří vlivem toho i zemřeli.
Kyselina boritá v borové vodě je značně rozředěná, obvykle 3 díly kyseliny na 97 dílů vody. Při tomto zředění pár kapek borové vody, které byste náhodou spolkl, by neznamenalo vážné nebezpečí.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Jaké hrozí nebezpečí při vnitřním požití?

Jarišova voda na pleť

Pokud vás trápí citlivá pleť nebo se potýkáte s nežádoucím a nevzhledným akné, určitě vyzkoušejte tuto šikovnou vodičku z lékárny. Uplatní se třeba i při zákeřné periorální dermatitidě, často nahradí i kortikoidy, které mají množství nežádoucích vedlejších účinků. Díky absenci parfemace se hodí i pro citlivou pokožku nejmenších dětí. Dlouhodobé používání je bezpečné, i když se doporučuje kombinovat roztok s hydratačními krémy nebo tělovými mléky. Pro děti je dokonce ještě lepší než pediatry doporučovaná borová voda. Nesmí se ale dostat do očí, což ale platí o většině používané kosmetiky.

Zdroj: Jarišova voda

Diskuze

V diskuzi BOROVÁ VODA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana.

Jak doma vyrobit borovou vodu. Děkuji za odpověď.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Borová voda

Jarischův roztok

Jarischův roztok je roztok kyseliny borité s glycerinem rozpuštěným v demineralizované vodě. Jeho pH je mírně kyselé. Používá se jako pleťová voda, na ekzémy, celkové zklidnění pokožky. Je k dostání v lékárně bez předpisu.

Jarischův roztok se používá zevně. Jedná se o dermatologikum. Jde o vodný roztok kyseliny borité a glycerinu. Používá se pro zahájení terapie akutních mokvajících projevů ekzémů ve formě vysychavých obkladů. Nanáší se buď omýváním nebo potíráním postižené oblasti, taktéž může být použit jako obklad. Neměl by se používat jako peeling nebo na podrážděnou pokožku.

Jarischův roztok se dá použít jako bezvadná a levná pleťová voda.

Zdroj: Borová voda jako domácí lék

Poradna

V naší poradně s názvem POPRASKANÉ ŽILKY V OBLIČEJI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Aja.

Dobrý den,mužou prosím Vás ustní vody,konkrétně fialová listerine,za popraskané žilky na tvářích.Děkuji za odpověd!

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Ústní voda Listerine podle mého názoru nemá vliv na popraskané žilky na tvářích. Už jen z toho důvodu, že ústní voda se používá na výplach dutiny ústní a nemá přijít do kontaktu s pokožkou na tvářích.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Popraskané žilky v obličeji

Ophtal

Jedná se o oční roztok obsahující taktéž kyselinu boritou. V balení jsou dvě lahvičky a vyplachovací vanička pro oko. U psů lze využít při mírných zánětech či k odstranění výtoku. Má značné antiseptické vlastnosti. Používá se při pálení/ řezání očí, při lehčích zánětech spojivek či víček, k odstranění cizích těles ze spojivkového vaku, atd. Vždy dodržujte dobu použitelnosti. Více viz. příbalový leták, který je k dispozici pod článkem ke stažení.

O aktuální dostupnosti obou přípravků se informujte v lékárnách.

Zdroj: Borová voda pro psa

Poradna

V naší poradně s názvem MYKOZA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kvetoslava Mesarošova.

Zdravim.Moja dcera trpi už asi 5 rokov častou mykozou.V lete akonahle sa ide kupat vonku už ju ma.Vyskušala už vsetko možne v lekarni a teraz by chcela skusit niečo babske.poznate niekto nejaku bylinku,čajik,ktory pomôže?Začiatkom oktobra odlieta študovať do Australie,takže nemam velačasu.Ďakujem za radu.Kveta

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Při mykóze pomáhá borová voda na výplachy pochvy a Clotrimazol krém na akutní nákazu. Jako prevence je nutné užívat probiotika. Takto by se vaginální mykózy měla rychle zbavit.

Zdroj: diskuze Mykoza

Borová voda na oční infekci

Podráždění oka je také známo jako zánět spojivek. Tento zánět je považován za druh oční infekce, která se vyskytuje poměrně často. Zánět vyvolává rozšíření krevních cév na povrchu oka, díky čemuž dochází k zarudnutí. Zarudnutí oka má své příznaky, které zahrnují pálení nebo pocit písku. Dalšími příznaky jsou sucho, svědění a citlivost na světlo. Kvůli zánětu spojivek není třeba navštěvovat lékaře, stačí pouze použít borovou vodu – smíchejte šálek vroucí vody s jednou lžičkou kyseliny borité. Směs by se měla použít až za studeného stavu. Po aplikaci se musí nechat tato směs zaschnout a pak opláchnout vlažnou vodou. Borová voda se nanáší pomocí kapátka nebo vatového tamponu. Aplikování této směsi by se mělo opakovat alespoň třikrát denně.

Kyselina boritá je při léčbě očí výhodná v tom, že se jedná o výborný prostředek kvůli svým protiplísňovým a antibakteriálním vlastnostem. Zároveň kyselina boritá zbavuje oko nečistot, prachu, ale také zmírňuje příznaky, jako je svědění nebo podráždění. Lidé alergičtí na kyselinu boritou by ji neměli používat. Pacienti používající kontaktní čočky, by si je měly před použitím odložit.

Zdroj: Borová voda jako domácí lék

Poradna

V naší poradně s názvem JE MOŽNÉ TENTO ROZTOK POUŽÍVAT DLOUHODOBĚ? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Baboubart.

Je možné při vysoce citlivé pleti tento roztok používat dlouhodobě jako čistící pleťovou vodu?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Jaryšův roztok obsahuje borovou vodu, která má skvělé léčivé účinky na pleť. Jaryšova voda pleť regeneruje a léčí, například když je na ní ekzém. Pro dlouhodobé (několikaleté) používání není Jaryš příliš vhodný, neboť borová voda má i své nežádoucí účinky, které by mohly při dlouhodobém používání zbytečně škodit. Rovněž jaryšovou vodou se nedá dobře odlíčit. Jaryšův roztok je lék a jako k léku by k němu mělo být přistupováno.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Je možné tento roztok používat dlouhodobě?

Zdravotní účinky kyseliny borité

Kyselinu boritou je možné používat jako antiseptikum, které se používá na drobné popáleniny nebo drobná poranění kůže. Zároveň může být obsažena v obvazech nebo mastích. Kyselina boritá se používá ve velmi slabě zředěném stavu na mytí očí nebo na léčbu bakteriální vaginózy. Často se používá při léčbě akné. Taktéž je velmi účinná při prevenci mykóz, konkrétně na nohou. Její použití je možné i na léčbu některých druhů ušních infekcí.

Zdroj: Borová voda jako domácí lék

Jarischova voda

Nebo také Jarišova voda, či Jarishův roztok je roztok glycerínu a kyseliny borité v destilované vodě.


Glycerín, nebo také glycerol je hygroskopická bezbarvá viskózní kapalina bez zápachu, sladké chuti. Hlavním zdrojem glycerolu jsou přírodní tuky. Například při výrobě mýdla se působením hydroxidu sodného nebo draselného tuky štěpí na glycerol a směs alkalických solí alifatických kyselin, které jsou podstatou kosmetických mýdel.

Glycerinový olej použití: Glycerol se používá pro ošetření gumy a kůže v kosmetických výrobcích, zejména jako přísada v hydratačních krémech a mýdlech, jako přísada do zubních past, při výrobě plastických hmot zejména jako změkčovadlo, léčiv, žvýkaček, past, barviv a výbušnin. Glycerinový olej se používá také přii výrobě bezvodého ethanolu pro odstranění příměsi vody. Glycerin je součástí nemrznoucích směsí, většinou v kombinaci s ethylenglykolem. V potravinářském průmyslu se glycerinový olej užívá jako přísada pro úpravu nápojů a méně kvalitních vín, jako sladidlo například ve šlehačkách v bombičkách, jako změkčovadlo želé a jiných cukrovinek. Glycerin jako součást potravin má označení E 422. V lékařství se glycerin užívá při léčbě otoku mozku jako přísada infuzí, ke snižování nitroočního tlaku, při zácpách ke změkčení stolice ve formě glycerinových čípků nebo jako součást klystýrů.

Kyselina boritá je bílá krystalická látka. Její zředěné vodné roztoky, obvykle 2% až 3% roztok, se používají v očním lékařství pod označením borová voda. Takže obecně se dá říci, že Jarishova voda je vlastně obohacená borová voda o glycerín.

Zdroj: Jarišova voda a jak si ji připravit

Poradna

V naší poradně s názvem EBRANTIL se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Borová Lucie.

Dobrý den,

ve starším článku na vašem webu jsem našla uvedeno, že ebrantil je plně hrazen pojišťovnou. Žel, naopak po mně chtějí obrovský doplatek. Prosím, která lékárna má nízký nebo žádný doplatek na tento lék?
Děkuji předem za odpověd.
L.Borová

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Na lék Ebrantil se skutečně doplácí a obvyklý doplatek je 216 Kč za 30mg a 333 Kč za 60mg oboje za 50 tobolek. Lékárny dnes mají různé věrnostní programy a cena se liší pro každého člověka individuálně. Zkuste si obvolat několik lékáren, ať zjistíte za kolik můžou tento lék poskytnout přímo vám.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Ebrantil

Kyselina boritá

Kyselina boritá je přirozeně se vyskytující sloučenina, která se používá jako insekticid, do protiplísňových přípravků či antibakteriálních přípravků. S touto kyselinou se musí zacházet opatrně, aby nedošlo k její kontaminaci. Výhodou kyseliny je, že nezpůsobuje žádné nežádoucí účinky. Pouze při vdechnutí může podráždit nosní sliznici, čímž způsobí nevolnost, zvracení, průjem, ospalost, vyrážku, bolesti hlavy, pokles tělesné teploty, nízký krevní tlak. Při styku s kůží může dojít k podráždění. Dlouhodobý nebo opakovaný kontakt může způsobit suchou nebo zarudlou pokožku.

Zdroj: Borová voda jako domácí lék

Alternativy k ušnímu fyziologickému roztoku

Místo výplachu uší, které vaše uši vystavuje riziku určitých komplikací, je zde několik alternativ, které je třeba zvážit.

Přírodní oleje

Používejte olivový olej, minerální olej nebo dětský olej jako alternativní prostředek pro výplach uší. Několik kapek oleje do postiženého ucha změkčí a odstraní ušní maz. Oleje nedráždí vaše uši.

Peroxid do ucha

Směs peroxidu vodíku, octa a lihu. Tato směs je účinná při změkčování ušního mazu a je bezpečná a účinná. Ale může vás to dráždit, pokud má váš bubínek nějaké problémy.

Zdroj: Jak se dělá výplach ucha doma

Jarischův roztok na ekzém

Jedná se o dermatologikum oblíbené i kožními lékaři. Jde o vodný roztok kyseliny borité a glycerinu. Používá se při zahájení terapie akutních mokvajících projevů ekzémů, a to tak, že se na postižené místo přikládají gázové obklady namočené v roztoku, jehož účinkem dochází k vysychání postižené oblasti. Dále se Jarischův roztok používá na zklidnění podrážděné pokožky tím způsobem, že se roztok aplikuje jako běžná voda, to znamená omýváním nebo potíráním postižené oblasti. Rovněž se může používat jako obklad. V letním období lze Jarischův roztok použít na unavenou a vysušenou pokožku tak, že se roztok přelije do rozprašovače a dle potřeby jím zvláčňujete svou pleť. Neměl by se však používat přímo po peelingu.

Jarischův roztok je vhodný k obkladům obličeje, ale i na jiné plochy těla. Má protizánětlivé a mírně antimikrobiální účinky. Vysušuje méně než borová voda. Hodí se k vysýchavým obkladům na mokvající projevy. Glycerin, bezbarvá, čirá a hygroskopická tekutina obsažená v tomto roztoku, pak zamezuje nadměrnému vysušování.

V roztoku najdeme pouze tři látky: borovou vodu, glycerin a demineralizovanou vodu. Destilovanou vodu je třeba zahřát a posléze v ní rozpustit kyselinu boritou, glycerin a konzervační látky. Výsledným roztokem se přefiltruje a je hotovo. Přípravek stačí už jen přelít do tmavé lahvičky a opatřit etiketou.

Zdroj: Jarišova voda

Historie a původ

Olejový výplach úst je pradávná indická detoxikační metoda. V Indii se k výplachu používá hlavně sezamový olej. Novodobý název olejového výplachu „MLGÁNÍ" je spojován s 80. lety minulého století, kdy tento léčebný a očistný postup znovu připomněl MUDr. Fedor Karach. Výhodou zmiňované metody je její snadná aplikace a zařazení do našich každodenních rituálů. Zabere nám pouze několik minut denně (přibližně 12–18 s očistou jazyka) a její účinky jsou mnohdy neuvěřitelné. Kromě sezamového oleje můžete použít i olej olivový, slunečnicový anebo kokosový.

Zdroj: Olejový výplach úst

Rizika výplachu uší

Nevystavujte se výplachům uší, ať už doma nebo v ordinaci lékaře, pokud máte infekci ve zvukovodu. Ačkoliv je tato procedura relativně bezpečná, mohla by vás vystavit problémům, jako jsou:

  • Perforovaný ušní bubínek.
    Výplach ucha bude někdy tlačit na maz, takže bude více zhutněný. To ztíží jeho odstranění při tlaku na bubínek. Zvýšený tlak může perforovat bubínek nebo způsobit jeho prasknutí.
  • Ušní infekce.
    Jednou z běžných infekcí uší je otitis externa. Zánět může být způsoben infekcí a může být bolestivý. Zánět středního ucha je další potenciální komplikací postihující střední ucho. Ušní infekce jsou běžné důsledky výplachů uší.
  • Vertigo.
    Toto je dočasný stav. Jde o pocit, že se místnost kolem vás točí.
  • Hluchota.
    Může být trvalá nebo dočasná.

Zdroj: Jak se dělá výplach ucha doma

Výplach ucha slanou vodou

Slaný ušní roztok se používá k provedení postupu známého jako výplach uší. Sůl ve vodě účinně rozkládá ušní maz a snadno jej odstraňuje. Můžete si koupit vyplachovací sadu, která je kombinací vody a fyziologického roztoku, nebo si solný roztok vyrobit doma. Proceduru začněte zahřátím vody přibližně na teplotu vašeho těla. Použití studené vody způsobí závratě, zatímco použití příliš horké vody vám popálí uši.

Jak se dělá roztok doma

Rozpusťte půl lžičky soli ve 120 ml teplé vody. Namočte bavlněný tampón do vody a nakloňte hlavu na jednu stranu. Stiskem nasyceného vatového tamponu nakapejte fyziologický roztok do ucha. Nechte v něm vodu několik minut odstát, aby se maz rozpustil. Nakloňte hlavu opačným směrem, abyste vodu vypustili. Opakujte postup pro druhé ucho. Alternativně můžete použít stříkačku k vystříknutí slané vody do zvukovodu. ‌

Vyhněte se používání ušních fyziologických roztoků doma výše uvedeným způsobem, pokud máte:

  • Drenážní trubičku v ušním bubínku;
  • Oslabený imunitní systém;
  • Ekzém v blízkosti ucha;
  • Diabetes;
  • Otvory v ušním bubínku.

Zdroj: Jak se dělá výplach ucha doma


Autoři obsahu

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Marie Svobodová

Mgr. Světluše Vinšová

MVDr. Michaela Hrachová Čupová

Ing. Romana Šebková


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP