Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

BOULE PO SPALENI OD SLUNCE

OBSAH

Boule vzadu na hlavě

Boule vzadu na hlavě se může vytvořit po úrazu nebo jako kožní útvar.

Zdroj: Boule na hlavě

Poradna

V naší poradně s názvem VIŠŇÁK MAST se k tomuto tématu vyjádřil uživatel SOREIA.

Dobrý den,
hodí se višňák mast na popáleniny?Děkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Višněvského balzám se nehodí na léčení popálenin ani spálenin od slunce. Uplatnil by se zde jen tehdy, když by se při hojení tkáň zanítila nějakou infekcí, tak pak by višňák pomohl na zhojení toho zánětu. Na popáleniny zabírá výborně Panthenol, který kůži rychleji regeneruje a zrychlí její obnovu po spálení.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Višňák mast

Boule na stehnech

Boule na stehně pod kůží jsou tvořeny nahromaděným tukem, mohou být různé velikosti, mohou být patrné dotykem nebo v některých případech i opticky. Zpravidla tyto boule nebolí. Toto onemocnění není zpravidla závažné, ale je dobré navštívit lékaře a poradit se s ním. Lékař by měl boule prohmatat a následně zajistit i mikroskopické vyšetření. Může se totiž jednat o tukový novotvar, ale také o fibrom, hmatný myom, ale také o nevelkou svalovou kýlu. Správné je na chirurgické ambulanci provést odstranění novotvaru a zajistit jeho mikroskopické vyšetření na histologii.

Zdroj: Boule na nohou

Poradna

V naší poradně s názvem OTOK OBLIČEJE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marky.

dobré odpoledne, jsem na dovolené a nechala sem si udelat na krátkých vlasech minicopánky, byli dosti stažené,které jsem si musela po 3 dnech rozplést,jak me bolela na dotyk hlava resp.vlasy.
jeěte jsem neměla pokrývku hlavy,takže mám i trochu spálenou hlavu
vlasy sem tedy rozpletla a po pár hodinách mi nateklo čelo a ted druhý den se otok snižuje k očím,chladím,vzala sem si i prášek an aleriia brufen,ale otok stale neustupuje, co stím jiného poradíte? jak dlouho to muže být napuchle a mužu stím k moři,na slunce
dekuji za radu

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Váš otok zřejmě souvisí s úžehem, který se Vám přihodil po odkrytí pokožky hlavy. Otok na čele bude ustupovat pomalu. Pokud pominuly jeho příčiny, které přesně neznáme, tak to může trvat 4 až 7 dní, než se vše vrátí do normálu. K moři s tím můžete, ale na slunce pozor. Oteklá pokožka je roztažená a slunce tak může pronikat do hlubších vrstev a způsobovat další spálení. Použijte široký klobouk a na pokožku si aplikujte ochranný faktor 50 a více, který vždy po koupání obnovte. Ústup otoku můžete podpořit střídáním teplot chlad/teplo. Když je pokožka rozehřátá, tak provádějte masáž. Pro přesné zjištění příčin bude potřeba navštívit místního lékaře, který rovněž zabrání možným zdravotním komplikacím. Tato péče je pro obyvatele Evropské unie poskytována bezplatně po předložení českého průkazu pojištěnce.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Otok v obličeji

Reakce antibiotik na slunce

Přesný mechanismus léků způsobující fotosenzitivitu není znám, ale obecně se má za to, že to má něco společného se zvýšením množství záření, které naše kůže absorbuje z UV i viditelného světla. Pokud se kožní reakce objeví v důsledku užívání léků, reakce je proměnlivá a vysoce specifická pro každého pacienta.

Nejčastější reakcí je spálení sluncem závažnější než obvykle a také zvýšená pravděpodobnost spálení sluncem. Další reakce mohou zahrnovat hnědé skvrny na kůži, zarudnutí a citlivost. Naprostá většina kožních reakcí je nezávažná a po vysazení léku zase zmizí. Velmi zřídka mohou být tyto stavy vážnější.

Z antibiotik, která mají dobře známé fotosenzitivní účinky, jsou nejčastějšími viníky: Sulfonamidy (např. Biseptol), kyselina nalidixová, fluorochinolony a tetracyklin.

Zdroj: Furolin a slunce

Diskuze

V diskuzi MŮJ PES MÁ BOULI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kristýna.

Dobrý den mému pejskovi se udělala boule u žeber u končetiny.Boule je červená a tvvrdší.Co stím mám dělat ??

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Michaela Hrachová.

Dobrý den,
diferenciální diagnostika možných útvarů je poměrně široká - od alergické reakce po očkovaní na boku psa až po různé novotvary. Netuším anamnestické údaje - věk pejska, zda útvar vznikl náhle, či delší dobu rostl a teď se zvětšil, aj.
K závěru o co se jedná, je nutné osobně navštívit ordinaci Vašeho veterinárního lékaře, který Vám jistě adekvátně poradí.
Hezký den,
MVDr. Hrachová

Zdroj: diskuze Můj pes má bouli

Boule u psa po očkování

Boule u psa po očkování se mohou objevit jako alergická reakce na podanou látku. Často vznikají v průběhu minut až hodin a jsou po celém povrchu těla. Léčí se antihistaminiky, podobně jako senná rýma u lidí.

Zdroj: Boule na těle psa

Poradna

V naší poradně s názvem ZINNAT A SLUNCE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Aneta.

Dobrý den,mohu na slunce s antibiotiky zinnat?A co citrusove plody ci mleko aj..?..dekuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Když užíváte antibiotika Zinnat, tak normálně můžete na sluníčko. Nebyly hlášeny žádné nebezpečné reakce na slunce. Z citrusových plodů nesmíte jíst grepy. Grapefruitový džus zpomaluje dobu, za kterou je tělo schopno odbourat účinnou látku a to by mohlo způsobit, že hladina antibiotika v krvi stoupne nebezpečně vysoko. Mléko v tomto případě můžete.
Antibiotika Zinnat rovněž zvyšují riziko vzniku opruzenin, dále mohou způsobit nevolnost, zvracení a průjem, problémy s ledvinami, kvasinkové infekce a alergická reakce. Tato antibiotika snižují účinky hormonální antikoncepce a během léčby tak může dojít k otěhotnění.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Zinnat a slunce

Boule na srsti u psa

Boule na srsti u psa může mít celou řadu možných příčin, od reakce na štípnutí hmyzem přes možný absces po poranění až po velmi vážné, například může jít o nádorovou změnu (i u mladého zvířete).

Pokud zduření do jednoho dvou dní od vzniku samo nezmizí, navštivte veterináře, ať stav posoudí v souvislosti s anamnézou a případně i s bioptickým nálezem.

Léčba je vždy individuální dle stanovené diagnózy.

Zdroj: Boule na těle psa

Diskuze

V diskuzi TUKOVÉ BOULE NA ZADECH 10-TI DENNIHO STENATKS se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lucie.

Zdravim,chtela jsem se zeptat zda mi nekdo neporadi..Stenatko je nejmensi z vrhu..vcera se mu za hlavickou objevila boulicka.Ma tam i stroupek.Nevim jak se mam v teto situaci chovat..zda vzit maleho na veterinu..ma jen 10dni..prosim porad te dekuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Karamel.

Dobrý den, máme doma malé štěňátko ( 9 týdnu) na stěnátku jsme našli dvě boule v oblasti páteře a žeber, nedávno bylo na očkování ( primodog, nobivac). Boule ho nějak nebolí když sáhnu na bouli tak se pohybuje. Nevíte co to může být předem děkuji za odpověď.

Zdroj: diskuze Tukové boule na zadech 10-ti denniho stenatks

Jak ošetřit spálení od slunce

Při spálení mění pokožka svou barvu do ruda, začíná být citlivá na dotek, později dost bolestivě, a sálá z ní horko. Kůže nemusí nutně zrudnout ihned, ke změně barvy dochází během několika hodin. Drobně spálená pokožka se s pomocí vhodných přípravků zklidní během několika dnů. Pokud na slunci usnete a přivodíte si vážnější poškození, připravte se na zvýšenou péči. Na kůži aplikujte chladivé pěny a gely s panthenolem a vitamínem E a hodně pijte. Velký pozor si dávejte v momentě, kdy se vám vytvoří puchýře. Nesnažte se o jejich odstranění, hrozí zde nepříjemná infekce. Navíc čirá tekutina uvnitř ránu ochlazuje a dezinfikuje. Pokud máte kromě puchýřů i zimnici a bolí vás hlava, je vhodné navštívit lékaře.

Zdroj: Opalovací krém

Poradna

V naší poradně s názvem MRAZEM SPÁLENÉ TVÁŘE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kamča.

Proti mrazem spáleným tvářím je nejlepší prevencí natřít pokožku lékařskou vazelínou. Lékařská vazelína vytvoří na pleti ochranný film, který nedovolí mrazu destruovat - spálit tváře. Na vazelínu je možné nanést i make-up.
Když už se spálení tváří mrazem stalo, tak se k poškozené pokožce chovejte, jako při spálení od sluníčka - mažte to 3x danně panthenolem a promazávejte hydratačním krémem. Důležité je mrazem spálená místa dobře masírovat, aby se prokrvila a rychle se tak obnovila tvorba nové pokožky.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Mrazem spálené tváře

Léky a slunce

Některé léky obsahují složky, které mohou způsobit fotosenzitivitu – chemicky vyvolanou změnu kůže. Kortikoidy mezi tyto léky ale nepatří. Fotosenzitivita činí člověka citlivým na sluneční záření a může způsobit příznaky podobné spálení sluncem, vyrážku nebo jiné nežádoucí vedlejší účinky. Mohou ji vyvolat léky aplikované na kůži nebo užívané ústy nebo injekčně.

Existují dva typy fotosenzitivity – fotoalergie a fototoxicita.

  • Fotoalergie je alergická reakce kůže a může se objevit až několik dní po vystavení slunci.
  • Fototoxicita, která je častější, je podráždění kůže a může se objevit během několika hodin po vystavení slunci.

Oba typy fotosenzitivity se objevují po vystavení ultrafialovému světlu – buď přirozenému slunečnímu světlu, nebo umělému světlu, jako je solárium.

Zdroj: Kortikoidy a slunce

Diskuze

V diskuzi BOULE U PSA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana.

Dobrý den u mé 11leté fenky se na pravé straně zadku udělal otok,po prohmatání byla měkká a fence nevadilo že jí prohmatávám,nevíte co by to mohlo být? Předem děkuji za odpověď. J.F.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Petra.

Dobrý den mám pejska a uzadku semu udělala boule ale na pohmat jeto meky daseto nám odstranit nebo cose stín dá dělat děkuji za odpověď

Zdroj: diskuze Boule u psa

Po kterém očkování bývají boule?

Nejčastěji se reakce na očkování v podobě boulí objevuje u psů, kteří byli očkováni polyvalentní vakcínou. Tyto vakcíny obsahují v jedné dávce vakcínu proti více nemocem (vzteklině, psince, parvoviróze, hepatitidě, leptospiróze, lymské). Reakce se velmi často objevuje i u těchto vakcín: Eurican DHPLR, Nobivac DHPL, Merilyn.

Zdroj: Boule u psa po očkování

Poradna

V naší poradně s názvem NEJLEPŠÍ KRÉM NA ROZŠÍŘENÉ ŽILKY OBLIČEJ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel IRČA.

Můžete mi doporučit nějaký dobrý krém na opalování při rozšířených žilkách na obličej? Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Krém na opalování závisí na tvém fototypu a intenzitě slunce. Když jsi světlý fototyp a snadno se spálíš, tak je při jasném počasí vhodný krém 50 a výše. Když reaguješ na slunce zhnědnutím, tak stačí 16 a více. Žilky při výběru krému na opalování nehrají důležitou roli. Spíše se lépe zamaskují při opálené pleti.

Zdroj: diskuze Nejlepší krém na rozšířené žilky obličej

Lov podle východu a západu slunce

Doba zvěře je u nás dána zákonem. Lov je povolen od jedné hodiny před východem slunce do jedné hodiny po západu slunce. Netýká se to ale zvěře škodné z myslivosti a černé zvěře. U nich je lov povolen i během noci.

Zdroj: Východy a západy slunce

Poradna

V naší poradně s názvem BOBKOVÝ LIST V KVĚTINÁČI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Milan Hajek.

zdravim mam bobkovy list a zacly se mi tvorit na dospelich listech hnede fleky nevite co stim dekuji,umisten na okne v kvetinaci

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zahradník.

Jde o úpal. Listy, které jsou teď na rostlině, narostly v době, kdy bylo mírné slunce a nyní se nedokáží bez úhony srovnat s tak silným sluncem. Buď změňte stanoviště a nebo očekávejte nové listy, které budou zvyklé na ostré slunce ale zároveň ho budou vyžadovat i v následujících obdobích.

Zdroj: diskuze Bobkový list v květináči

Východ slunce

Procházka lesem při východu slunce bývá myslivci považována za jednu z nejkrásnějších denních chvil. Bývá pro ně potěšením pozorovat probouzející se les. Přestože spousta zvěře je aktivní hlavně v noci, i při východu slunce má pro myslivce význam vydat se na lov. Kolem doby východu slunce totiž srnčí a jelení zvěř vytahuje na pastvu, což je pro myslivce vhodná příležitost, jak k jejímu pozorování, tak i případnému odstřelu. V této době je také možné lovit i pernatou zvěř.

Zdroj: Východy a západy slunce

Poradna

V naší poradně s názvem ANTURIE ŠKŮDCI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zetová Marie.

Anturie má na listech tmavé skvrny.Jakým přípravkem je odstranit?
Děkuji za radu.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zahradník.

Tmavé skvrny na anturii dělá nejčastěji slunce.

Zdroj: diskuze Anturie škůdci

Sluneční ochranný faktor

Jako spotřebitel stojíte při nákupu opalovacího krému před mnoha možnostmi. Tyto možnosti zahrnují i hodnotu slunečního ochranného faktoru (SPF), která se může pohybovat od 8 do 50.

SPF je měřítkem toho, kolik slunečního záření (UV záření) je potřeba k tomu, aby došlo k opálení po aplikaci opalovacího krému, ve srovnání s množstvím UV záření, které je nutné ke spálení nechráněné pokožky. Čím vyšší SPF, tím větší je ochrana před UV zářením a tím větší je ochrana proti spálení.

Je důležité vědět, že SPF vám neřekne, jak dlouho můžete být na slunci, aniž byste se spálili. SPF neznamená, že pokud se normálně spálíte za 1 hodinu a použijete opalovací krém s SPF 8, bude to trvat 8 hodin, než se spálíte. Špatně. Místo toho vám SPF říká míru ochrany proti spálení před UV zářením, kterou poskytují opalovací krémy, když se používají podle pokynů – nikoli dobu ochrany proti spálení.

Množství UV záření může ovlivnit několik věcí:

  • denní doba,
  • sezóna,
  • geografická lokace,
  • nadmořská výška,
  • povětrnostní podmínky (zamračený den versus jasno).

Například člověk, který stráví 15 minut na slunci v poledne v Praze bez opalovacího krému, se nemusí spálit, ale tentýž člověk by se mohl spálit po 15 minutách strávených na slunci v Chorvatsku kvůli vyššímu množství UV záření v dané geografické lokalitě.

Expozici může ovlivnit také typ pleti, množství aplikovaného opalovacího krému a četnost opakovaného nanášení. Aby byl opalovací krém účinný, je důležité, aby byl aplikován podle pokynů a znovu aplikován podle pokynů a potřeby na základě fyzické aktivity. Plavání nebo aktivity, které mohou podporovat silné pocení, můžou vyžadovat častější opakované použití opalovacího krému.

Pamatujte, že SPF vám neřekne, jak dlouho můžete být na slunci, aniž byste se spálili. Místo toho je to míra množství ochrany proti spálení před UV zářením, kterou poskytují opalovací krémy, když se používají podle pokynů a podle potřeby.

Zdroj: Kortikoidy a slunce

Léčba

Při spálení rtu je nutné vyhýbat se přímému sluníčku. Rty ošetřete stejně, jako si ošetřujete sluncem spálenou kůži. Při bakteriální infekci bude nutné přidat antibiotickou mast, třeba Framykoin, který obsahuje neomycin a bacitracin.

Zdroj: Rty spálené sluncem

Aktuální čas pro západ a východ slunce

Zde uvádíme aktuální časy pro západy a východy slunce a o tom, jak dlouho bude vidět, kdy se stmívá a kdy vychází slunce. Slunce postupuje každý den svojí dráhou přes naší republiku, nejdříve ho přivítá Jablůnkov a Ostrava, pak Brno, Hradec Králové, Praha, Plzeň a nakonec přes Karlovy Vary dorazí až k Aši. Než tuto vzdálenost urazí, tak dochází k rozdílům mezi východem a západem v Ostravě a v Karlových Varech a tak přechod pásu úsvitu nebo soumraku, od východu k západu může trvat přibližně 30 minut.

Dnes 29. 3. 2024 nad územím České republiky vychází slunce v Jablůnkově v 5:26 a rozbřesk skončí v 5:51 v Aši. Vycházející slunce naší republikou prosviští tryskovou rychlostí 1236 Km/h.
Vidět dnes bude 13 hodin a 52 minut. Rozednívat se začne již od 5:06 a vidět bude do večera 18:58, kdy se setmí.
Slunce dnes začne zapadat v 18:12 na východě našeho území a zapadající slunce se postupně dostane až k Aši, kde bude naposledy možné spatřit slunce v 18:39.

Zítra započne východ slunce v Jablůnkově v 5:23 a v Aši skončí v 5:49. Zítřejší doba, po kterou bude vidět, bude trvat 13 hodin a 56 minut. Rozednívat se začne od 5:04 a vidět bude do večera 19:00. Zítra slunce začne zapadat v 18:14 na východě našeho území a západ slunce se postupně dostane až k Aši, kde bude naposledy možné spatřit slunce v 18:41.

Za deset dní bude změna časů denního světla výraznější. Východ slunce započne v Jablůnkově v 6:05 a v 6:30 skončí v Aši. Délka doby viditelnosti bude za deset dní 14 hodin a 30 minut. Rozednívat se začne od 5:44 a vidět bude do večera 20:15. Slunce v tu dobu začne zapadat v 19:28 na východě našeho území a mizející slunce se postupně dostane až k Aši, kde ho bude naposledy možné spatřit v 19:55.

Zdroj: Východy a západy slunce

Kdy na slunce po botoxu

Asi týden po aplikaci botulotoxinu je vhodné vyhýbat se pobytu na slunci, jinak by mohlo dojít ke špatnému vstřebávání botoxové injekce. Po aplikaci je možné navrátit se ihned do práce, není nutné žádné delší zotavování.

Zdroj: Botox a slunce

Boule u psa na boku

Boule psa na boku mohou být novotvary maligní nebo benigní. Benigní (nezhoubné) nádory charakterizuje pomalý růst. Nerozšiřují se do ostatních částí organismu mimo kůži. Mohou však dosahovat velkých rozměrů, být povrchově zvředovatěné či omezovat končetiny. Pravděpodobně nejběžnějším benigním novotvarem je lipom. Jedná se o bouli tvořenou tukem, která se může vyskytovat v kterékoliv části těla pod kůží. Nejčastěji je pozorujeme u psů s nadváhou. Maligní (zhoubné) novotvary jsou mnohem agresivnější. Mají tendenci rychle růst, a pokud se co nejdříve chirurgicky neodstraní, může dojít k jejich rozsevu do ostatních častí organismu mimo kůži, například do plic.

V případech maligního novotvaru může vyvstat potřeba další operace, aby bylo zaručeno vyjmutí celé masy. Rozhodující je rychlost. Čím dříve se podezřelá boule vyšetří, tím úspěšnější bývá následná léčba. Ta je vždy individuální dle druhu nádoru. Ve většině případů chirurgická. Zhoubné změny je nutné bezodkladně odstranit. Zvýšený výskyt novotvarů souvisí u starších psů se zhoršením funkce imunitního systému. Lze se proto pokusit o imunostimulaci (i když u kožních nádorů se to moc nepoužívá) se snahou zpomalit rozvoj onemocnění.

Zdroj: Boule na těle psa

Za alergie na slunce mohou ozónové díry

Tato alergie na slunce není způsobena jenom čistě tím slunečním zářením. Sluneční alergii hlavně způsobují ozonové díry, které nad námi v atmosféře máme. Ozónové díry propouští škodlivé části slunečního záření, které za normálních podmínek na zemský povrch nedopadnou. Takže v obdobích, kdy je ozónová vrstva oslabena, je důležité používat ochranné opalovací krémy s ochranným faktorem SPF 40 až 50, užívat antihistaminika, trošku se šetřit a nechodit moc na sluníčko hlavně ze začátku. Na případnou sluneční dermatitidu (alergie na slunce) je dobré krátkodobě použít kortikoidní mast, nejdéle dva až tři dny. Kortikoidní mast se nesmí používat, když jdete na slunce, jedině na noc si s ní dermatitidu lehce natřete.

Zdroj: Alergie na slunce


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová

Mgr. Jitka Konášová

Nina Vinšová

Mgr. Michal Vinš


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP