Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

BRADAVIČKA U OKA

OBSAH

Další projevy na jazyku

Pupínky na jazyku

Pokud se vám objeví na jazyku pupínky a nezpůsobují vám žádné potíže, tak se jedná pouze o zvýraznění chuťových pohárků na povrchu jazyka. Tyto jsou typické pro stavy po nemoci, kdy dochází k rychlejší obměně buněk na povrchu jazyka. Není potřeba se v této situaci nějak speciálně chovat, situace se napraví spontánně.

Bradavice na jazyku

Pokud se vám na jazyku objeví bílá bradavička, může se jednat o slizniční papilu, což je zcela normální nález, mohla by to však být eventuálně i virová bradavička nebo kondyloma. Kondylomata se zpravidla na jazyku neobjevují, přesto se to ale vyloučit nedá. Důležité je vědět, že když se objeví bradavice na jazyku, měli byste se chovat tak, abyste je nepřenesli dál. Ani pacient, ani další osoby se nesmí bradavic dotýkat, aby nedošlo k jejich přenosu. Doporučuje se návštěva lékaře k bližšímu vyšetření.

Vřídky na jazyku

V počátcích nemají vřídky na jazyku specifickou symptomatologii. Prvotní příčinou jsou obvykle známky zánětu dané oblasti (na rozdíl od zánětů jsou obtíže často jednostranné); objevuje se škrábání v krku, bolest, pocit cizího tělesa, krev ve slinách. První příznaky jsou často přehlíženy. S postupem času se symptomy zvýrazňují a stupňují, bolest může vystřelovat do ucha. Pokud vřídky na jazyku neustoupí, je důležité vyhledat lékaře, jelikož by mohlo jít o závažný problém spojený se zhoubným bujením. Maligní neboli zhoubný nádor prorůstá do okolní tkáně a zakládá metastázy. Roste rychle, projevy začíná pacient pozorovat již v rámci týdnů nebo měsíců od počátku nádorového bujení. Klinické projevy jsou závislé na tom, zda se jedná o počínající nebo pokročilý proces. Počínající zhoubný tumor mívá diskrétnější podobu – jedná se o změnu barvy nebo struktury sliznice. Začínající nádor se může projevovat jako bílá nebo červená skvrna, povrchové narušení sliznice nebo jako mělký vřed, který nebolí, nebo jen lehce pálí. Okolí útvaru nebývá výrazněji změněno. Pokročilý nádor se nejčastěji projevuje jako dlouho se nehojící vřed s výraznými okraji. Bývá doprovázen povlakem jazyka, omezenou pohyblivostí a bolestivostí, která se zvyšuje při polykání. Nejvíce postihuje okraje jazyka, kde může delší dobu unikat pozornosti. Okolí vředu bývá zarudlé nebo bělavé. Relativně často se vyskytuje i v zadní a přední třetině jazyka. U desetiny pacientů se tumor v této lokalizaci prvně projeví metastazováním do okrskových mízních uzlin. Zhoubné nádory jazyka se vyskytují častěji než nezhoubné.

Zdroj: Puchýře na jazyku

Poradna

V naší poradně s názvem NEMOCI PODLE JAZYKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jitka.

Dobrý den, udělala se mi na pravé straně jazyka "bradavička", která roste. Mám jí tam asi měsíc, myslela jsem, že je to aft, ale bradavička nemizí a naopak roste jakoby do špičky. Můžete mi prosím poradit, o co může jít a jak to vyléčit? Je to nepříjemné a občas to i bolí.
Děkuji Jitka

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Takové bolestivé výrůstky na špičce nebo straně jazyka mohou mít různé příčiny. Pupínky na jazyku nejčastěji spouští chemická nerovnováha v těle a alergenní strava. Výrůstky na jazyku je třeba ale důkladně rozpoznat a až podle toho určit další léčbu. Ve vašem případě to může být latentní afta, která se projevuje jako špičatý výrůstek na jazyku navrcholu zakončený bílou nebo červenou špičkou a při stlačení je bolestivý. Nebo to také můžou být kondylomata na jazyku. Kondylomata jsou sexuálně přenosná infekční nemoc, která se občas přenese z nakaženého partnera při orálním sexu na jazyk nebo i na hlasivky nebo do krku. Kondylomata se projevují jako malé květákové hlavičky připomínající bradavice a jsou při stlačení nebolestivé. Obojí se dá léčit, ale každé naprosto odlišně. Proto je potřeba zajít na oddělení ORL a nechat si tam jazyk vyšetřit. Tak se toho nejrychleji zbavíte. Protože, když to budou kondylomata, tak těch se přirozeně nezbavíte, jsou infekční a můžou se dále šířit například na hlasivky, kde způsobují trvalý chrapot. Proto to nepodceňujte a jděte s tím k doktorovi na ORL.
Pokud by se potvrdily kondylomata, tak doporučuji nechat si preventivně provést test na HIV.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Nemoci podle jazyka

Odstranění kožních výrůstků na očních víčkách

Pokud má bradavička hluboký kořen, tak je potřeba ji odstranit vyříznutím. Jinak ji lze ošetřit upálením a vypálením kořene. Ale jen ty na povrchu kůže. U hlubších bohužel hrozí jejich opakovaný výskyt, protože se nevypálí zcela. Tento výkon zdravotní pojišťovna nehradí a stojí 1 000 Kč.

Zdroj: Bradavice na očním víčku

Diskuze

V diskuzi ČÍM ODSTRANIT TMAVOU BRADVÍČKU POD OKEM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vaclav štoček.

bradavička je tmavá asi 7mmx 5mmje ne horní tvářiasi 1,5cm pod okem v.š

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Čím odstranit tmavou bradvíčku pod okem

Puchýřky vzadu na jazyku

Puchýře na jazyku jsou velmi bolestivé ranky, které se mohou objevit z různých důvodů. Při vzniku těchto ranek je každá činnost jazyka velmi bolestivá. Puchýřky se objevují už v kojeneckém věku a ani v dospělosti není jejich výskyt ojedinělý.

Příčiny

Existují různé formy puchýřů a každá z nich se objeví z jiného důvodu. Patří sem: puchýřky na jazyku při horečce; opary; afty; slintavka, která se projevuje puchýři na jazyku; kvasinková infekce; avitaminóza; alergie; nedostatek vitamínu B, poranění jazyka; kousnutí se do jazyka.

Léčba

Výskyt puchýřů na jazyku trvá zhruba jeden týden a pak zmizí. Obvykle není potřeba žádná léčba. Pokud však puchýře do týdne nezmizí anebo se jejich výskyt opakuje, je nutné navštívit lékaře, který zjistí příčinu a stanoví případnou léčbu.

Rizika

Rizika puchýřků jsou spojena s příčinou onemocnění. Může se jednat o jeden z následujících problémů.

Pupínky na jazyku – pokud se vám na jazyku objevily pupínky a nezpůsobují vám žádné potíže, tak se jedná pouze o zvýraznění chuťových pohárků na povrchu jazyka. To je typické pro stavy po nemoci, kdy dochází k rychlejší obměně buněk na povrchu jazyka. Není potřeba se v této situaci nějak speciálně chovat, situace se napraví spontánně.

Bradavice na jazyku – pokud se vám na jazyku vytvořila bílá bradavička, může se jednat o slizniční papilu, což je zcela normální nález, mohla by to však být eventuálně i virová bradavička nebo kondyloma. Kondylomata se zpravidla na jazyku neobjevují, přesto se to ale vyloučit nedá. Důležité je vědět, že když se objeví bradavice na jazyku, měli byste se chovat tak, abyste je nepřenesli dál. Ani pacient, ani další osoby se nesmí bradavic dotýkat, aby nedošlo k jejich přenosu. Doporučuje se návštěva lékaře k bližšímu vyšetření.

Vřídky na jazyku – v počátcích nemají vřídky na jazyku specifickou symptomatologii. Prvotní příčinou jsou obvykle známky zánětu dané oblasti (na rozdíl od zánětů jsou obtíže často jednostranné); objevuje se škrábání v krku, bolest, pocit cizího tělesa, krev ve slinách. První příznaky se často přehlédnou. S postupem času se symptomy zvýrazňují a stupňují, bolest může vystřelovat do ucha. Pokud vřídky na jazyku neustoupí, je důležité vyhledat lékaře, jelikož by mohlo jít o závažný problém spojený se zhoubným bujením. Maligní (zhoubný) nádor prorůstá do okolní tkáně a zakládá metastáze. Roste rychle, příznaky začíná pacient pozorovat již v rámci týdnů nebo měsíců od počátku nádorového bujení. Klinické projevy jsou závislé na tom, zda se jedná o počínající nebo pokročilý proces. Počínající zhoubný tumor mívá diskrétnější podobu (změna barvy nebo struktury sliznice). Začínající nádor se může projevovat jako bílá nebo červená skvrna, povrchové narušení sliznice nebo jako mělký vřed, který nebolí, nebo jen lehce pálí. Okolí útvaru nebývá výrazněji změněno. Pokročilý nádor se nejčastěji projevuje jako dlouho se nehojící vřed s výraznými okraji. Bývá doprovázen povlakem jazyka, omezenou pohyblivostí a bolestivostí, která se zvyšuje při polykání. Nejvíce postihuje okraje jazyka, kde může delší dobu unikat pozornosti. Okolí vředu bývá zarudlé nebo bělavé. Relativně často se vyskytuje i v zadní a přední třetině jazyka. U desetiny pacientů se tumor v této lokalizaci nejprve projeví metastazováním do okrskových mízních uzlin. Rakovina jazyka se vyskytuje častěji než nezhoubné nádory.

Zdroj: Vředy na jazyku

Diskuze

V diskuzi MALE ZNAMENKO VYPADAJICI JAKO KLISTE MEZI PRSY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Rozára.

Není to nic vážného, je to bradavička, mám ji tam taky. Jen pokud by byla drážděna podprsenkou, je třeba ji odstranit. Chirurg nebo kosmetický salon. Mám jich odstraněných už pár, jeden steh, chirurg to dělá v umrtvení, takže pohoda. Zdravím

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Anna Vodrážková .

Díky za radu,já jen měla pochybnosti jestli to není nic zhoubného,ale mluvila jsem s
manželem a on mi řekl že to měl v podpaží a normálně to vytrhal a má pokoj už kolik let a ani mi to neřekl.Anna

Zdroj: diskuze Male znamenko vypadajici jako kliste mezi prsy

Sarkom u koní

I u koní se vyskytují sarkomy, nejčastěji postinjekční sarkom, ale častěji se vyskytují sarkoidy.

Postinjekční sarkom – se nejčastěji vyskytuje jako reakce na vakcinaci proti vzteklině, také se může jednat o reakci na aluminiové adjuvans ve vakcíně, kortikoidové či penicilinové injekce. Tumory se mohou začít objevovat za 2–10 měsíců po vakcinaci. Postinjekční sarkomy se dělí na 3 typy, přičemž typ 1 je nejméně agresivní a typ 3 je nejvíce agresivní. Diagnostika spočívá v provedení cytologie či biopsie a histologickém potvrzení. Nejefektivnější léčba postinjekčního sarkomu je jeho chirurgické odstranění minimálně 3 cm do hloubky a 3 cm do šířky. U nekompletně odstraněných nebo neresekovatelných útvarů je možnost využití radioterapie, chemoterapie a imunoterapie.

Sarkoidy – patří u koní k nejčastěji se vyskytujícím tumorům kůže. Sarkoidy můžeme považovat klinicky i patologicky za formu kožní rakoviny, jejichž chování je nepředvídatelné a jejich terapie problematická. Sarkoidy převážně vypadají jako bradavice. Výskyt sarkoidů není na pohlaví ani věku závislý, větší tendenci k onemocnění mají plemena s tenčí kůží (quarter horse, arabský plnokrevník), nebyla jasně prokázána dědičná závislost. Formy sarkoidů mají vysokou tendenci k recidivám a při jejich poškození (traumatem, hmyzem, iatrogenně při biopsii) se snadno přemění v agresivnější typ sarkoidu. Některé typy (okultní) zůstávají nezměněny dlouhou dobu, jiné typy (fibroblastický) mohou agresivně růst během dnů až týdnů. Zajímavostí je, že někdy dojde ke spontánnímu odeznění onemocnění, kůň se stane rezistentní k recidivě (tento fakt bude jistě předmětem dalšího bádání). Vždy je lepší řešit sarkoid, který je malý a lehce dostupný, většina sarkoidů se časem nestane menšími, právě naopak. Sarkoidy nemetastazují do vnitřních orgánů, tudíž koně přímo na životě neohrožují, ale svou lokalizací a velikostí (v místě podbřišníku, pod sedlem) mohou vadit mechanicky a snížit tak využitelnost koně. U koní rozlišujeme 6 typů sarkoidů: okultní (cirkulární okrsek bez srsti), verukózní (bradavička se zesílenou kůží), modulární (ohraničená podkožní léze), fibroblastický (živé maso), smíšený (verukózní s okultní lézí a fibroblastickou a nodulární lézí), malevolentní (velice agresivní na kostech).

Sarkoidy představují pro veterinární lékaře terapeutickou výzvu. Je nutné správně určit typ sarkoidu a podle toho zvolit nejvhodnější terapii. Je potřeba pečlivě zvážit nutnost odběru bioptátu k histopatologickému vyšetření, neboť biopsie může vyvolat nekontrolovatelné rozšíření sarkoidu. Ve většině případů biopsii neprovádíme a zahajujeme terapii co nejdříve. Volba terapeutických metod závisí na typu sarkoidu, velikosti, počtu, anatomické lokalizaci, době trvání a předchozí léčbě. Dříve léčené sarkoidy jsou s každou další terapií zvládnutelné obtížněji. Mnoho léčebných metod je finančně náročných a často je zapotřebí opakovaná léčba.

Prevence postinjekčních sarkomů u koní spočívá ve vakcinaci v místech, kde je možnost snadné resekce případného tumoru, cytologie či biopsie postvakcinačního útvaru, který perzistuje déle než 4 měsíce, jeho velikost je větší než 2 cm a výrazně se zvětšuje měsíc po vakcinaci.

Principy biologického chování sarkomů měkkých tkání platí i u postvakcinačních sarkomů. Metastatický potenciál těchto novotvarů je malý (obvykle 10 až 15 %). Velmi ojediněle a v dlouhém časovém horizontu po diagnóze sarkomu se můžeme setkat s metastazujícím procesem v mízní uzlině nebo v plicích. Avšak přes 80 % nádorů recidivuje po kompletním chirurgickém odstranění. Je to dáno mikroskopickým pronikáním neoplastické tkáně daleko od palpovatelné masy tumoru.

Prognóza závisí na několika faktorech. Relativně dobrou prognózu mají malé novotvary odebrané s velkým okolím, ve kterém nebyla histologicky prokázána neoplastická infiltrace. Dobu remise významně prodlužuje souběžná terapie (chemoterapie, radioterapie). Špatnou prognózu mají rozsáhlé, chirurgicky kompletně neresekovatelné procesy nebo znovu po odstranění objevivší se neoplazie, přítomnost metastáz a histologicky prokázaná nekompletní excise (přítomnost infiltrace v okraji chirurgicky odstraněné tkáně).

Zdroj: Sarkom u zvířat

Poradna

V naší poradně s názvem ZNAMÉNKA NA KŮŽI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lenka.

Dobrý den,už několik let mám toto znaménko na noze.Řekla bych že se mi objevilo v dospívání,nyní mi je 33 let a obávám se čím dál více.Pod kůži je to možná do 2 cm velké a tvrdé,jako by kulatý útvar.Na vrchu je to ohraničené a uvnitř trošinku bílé,mění to barvu podle roč.období.V létě fialové až hnědé,v zimě světlé,do běla.Není to hladké,uprostřed jak bradavička.Po prázdninác s přítelem plánujem miminko a tak se obávám čím dál víc.Mnoho let jsem čekala na tuto krásnou chvili.Znaménko mě někdy pobolívá,málokdy.Jinak mám potíže od dospívání s žílamy.Po nohou tzv. metličky myslíím.Špatně se prokrvuji,neustále studené končetiny a občas pocit těžkých nohou.Písnete mi svůj názor prosím?Děkuji sl.Lenka
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Zřejmě to nebude nic vážného. Pro jistotu raději zajděte na kožní a nechte si to vyšetřit dermatoskopem. Tím se přesně odhalí povrchová struktura a rovněž se zadokumentuje stav znaménka pro porovnání při dalším vyšetření.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Znaménka na kůži


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Michal Vinš


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP