Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

BRADAVIČKY NA KLITORISU

OBSAH

Příčiny

Lidský papillomavirus je virus, jehož některé typy způsobují jen genitální bradavice, jiné mohou způsobit abnormální změny v buňkách a vést tak k rakovině děložního čípku. Lidské papillomaviry a genitální bradavice se šíří pohlavním stykem s někým, kdo již virus má.

Zdroj: Kondylomata aneb genitální bradavičky

Poradna

V naší poradně s názvem BOLEST KLITORISU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lenka.

Dobry den,
Lecim zanet mocovych cest uz tyden,jedny ATB nepomohly,tak mam druhe silnejsi,zda se ze zabiraji,ale bolest,vylozene bolest, pri moceni a chvili I po nem presla hlavne do klitorisu,v podbrisku uz zadnou bolest necitim,je to hlavne v te dolni casti...cekam,ze ty silnejsi ATB zdolaji I toto,ale uz je beru 3.den a spise naopak..pred zjisteni zanetu mocovych cest jsem mela pohlavni styk nechraneny,tak bych se chtela zeptat jestli to nahodou nemuze byt priznak chlamydii a nebo jestli je to stale vec mocovych cest?dekuji za odpoved

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Vyčkejte do konce léčby a pak se poraďte se svým lékařem, jak dál. Pokud jste mu neřekla o předchozím nechráněném pohlavním styku, tak ho dodatečně informujte a požádejte ho o kontrolní stěr na chlamydie. Pokud uvidíte nezájem, tak běžte do většího města na oddělení kožní - venerologie a tam je o to požádejte. Zde jsou zkušení lékaři, připraveni řešit právě problémy vzniklé z nechráněného pohlavního styku.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Bolest klitorisu

Mast Aldara na genitální bradavičky

Imiquimod je na trhu k dostání pod názvem ALDARA. Tato mast je v České republice zaregistrovaná od roku 1999 a je dostupná pouze na lékařský předpis, ošetření provádí sám pacient. Pokud je Aldara určena k léčbě kondylomat, tak si ji pacient musí hradit celou sám, což je cca 1 800–2 000 Kč na 1 balení (dle lékárny). Léčbu lze provádět nanejvýš 16 týdnů. Průměrná doba léčení do vymizení je u žen 8 týdnů a u mužů 12 týdnů. Krém se nanáší 3x týdně na postižená místa.

Zdroj: Léčba kondylomat

Poradna

V naší poradně s názvem CO ZNAČÍ BRADAVIČKY NA JAZYKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jitka Marešová.

Mám bradavičky v zadní části . Jinak se cítím dobře

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

U kořene jazyka jsou takové výrůstky podobné bradavičkám a pomáhají při polykání. Někdy se stane, že je něco vyprovokuje a některé z nich se zduří. Pak máme pocit, jako by vzadu na jazyku ulpělo nějaké jídlo. Obvykle se to samo vrátí do normálu během jednoho týdne. Když ne, tak bude třeba provést vyšetření krku u lékaře ORL. Ten podle zjištění zvolí další postup léčby.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Co značí bradavičky na jazyku

Kondylomata u žen

Kondylomata se u žen vyskytují na malých a velkých stydkých pyscích, klitorisu, v ústí močové trubice, na hrázi, v konečníku a jeho okolí, v pochvě, na čípku, na vestibulu, na zadním rozštěpu velkých stydkých pysků. Samotná kondylomata ovlivňují významně sexualitu a často výrazně limitují sexuální aktivitu a jsou velmi frustrující.

Zdroj: Kondylomata

Nežádoucí účinky

Vedlejší účinky steroidů nejsou pro obě pohlaví stejné. U mužů může vlivem užívání dojít ke zmenšení varlat a penisu, snížení počtu spermií, impotenci, k problémům s prostatou, zvětšení prsou či plešatění. U žen může užívání steroidů způsobit zastavení menstruačního cyklu, zmenšení prsou, prohloubení hlasu, růst vousů a chlupů na těle, abnormální růst klitorisu.

Zdroj: Tamoxifen

Diskuze

V diskuzi BRADAVICE V KOUTKU OKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Tereza.

Dobrý den, ve vnitřním kouktku oka jsem objevila zatím malou (ale zvětšuje se) bradavici. Co s tím? Máte někdo zkušenost, radu? Předem díky.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Hana Garbová.

Dobrý večer, mám na spodním víčku bradavičky, jak je odstraním. Děkují za radu.

Zdroj: diskuze Bradavice v koutku oka

Genitální bradavice foto

Tady je několik fotografií, na kterých jsou vidět bradavičky na genitáliích.

Zdroj: Genitální bradavice

Poradna

V naší poradně s názvem BRADAVIČKY NA GENITÁLIÍCH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Luděk.

Dobrý den,

chci se zeptat - udělaly se mi u kořene penisu malé svědivé pupínky.
Mohly by to být bradavičky???
Jsem své nynější přítelkyni věrný takže nechápu jak a kde jsem k nim přišel....:(

Díky za odpověď.
Luděk

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

To co popisuješ, tak určitě nejsou genitální bradavičky. To je dobře! Na svědění pomůže tekutý pudr se zinkem. Natři to s tím a nech to zahojit.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Bradavičky na genitáliích

Co je to ženská obřízka

Na rozdíl od mužské obřízky, která může někdy být i zdravotně prospěšná a nezpůsobuje vážné poškození pohlavního orgánu, představuje infibulace u žen podstatně vážnější zákrok s celoživotními (především negativními) důsledky. Ženská obřízka nemá pro ženy a dívky žádné zdravotní přínosy. Mezi okamžité důsledky patří těžké krvácení a problémy s močením, později se mohou vyvinout cysty, infekce, neplodnost. Zvyšuje se také pravděpodobnost komplikací při porodu a riziko, že se dítě narodí mrtvé. Zákrok většinou provádějí ostrým nožem, žiletkou nebo nůžkami tradiční „obřezávačky“. Tyto ženy mají často důležitou pozici a ve svých komunitách plní také funkci porodní báby. Podle WHO však 18 % zákroků provádějí poskytovatelé zdravotní péče.

Světová zdravotnická organizace uvádí čtyři typy ženské obřízky

  • Klitoridektomie: částečné nebo úplné odstranění poštěváčku, výjimečně jen jeho předkožky.
  • Excize: částečné nebo úplné odstranění poštěváčku a malých stydkých pysků, jen někdy též odstranění velkých stydkých pysků.
  • Infibulace: zúžení poševního otvoru vytvořením kryjícího uzávěru tím, že se naříznou a přemístí velké nebo malé stydké pysky, někdy doprovázené odstraněním klitorisu.
  • Další nespecifikované typy: všechny ostatní škodlivé zásahy do ženských pohlavních orgánů – propichování, piercing, nařezávání a vyškrabování, rovněž kauterizace ženských rodidel.

Další typy ženské obřízky

  • Sunna cirkumcize: Jedná se o arabskou tradici, při níž by měla být odstraněna pouze předkožka klitorisu. Takto provedený zákrok má jako jediný nárok na název obřízka, a pokud je proveden v původním smyslu a malém rozsahu, lze u něj jako u jediného připustit i možné zlepšení sexuálního prožitku obnažením glans při ztopoření. Většinou však při tomto zákroku dojde k odstranění špičky (glans) klitorisu, takže žena poté neprožívá tolik vzrušení jako při celistvé konfiguraci klitorisu. Odstraněním jen špičky poštěváčku nemusí dojít k absolutní ztrátě prožitku při ztopoření pahýlu, avšak mnohdy si dívky stěžují, že jako by to „tam bubřelo a není kam“. Z toho pak mohou nastat traumatické situace, avšak to ještě není to nejhorší, pokud je odřezání „čisté“, to znamená celistvě ošetřené. Pokud je obřízka tohoto typu provedena jako infibulace, tak je odřezaný celý volný klitoris, tedy přeťata crura těsně za vazy ke stydké kosti. Pak dívka klitoris necítí, jen jej má v paměti zafixován. Poté bývají problémy i s masturbací, neboť vjemy jsou, jako by ho tam měla, ale nemůže ho nahmatat.
  • Klitoridektomie: Při tomto zákroku dochází k odstranění klitorisu a někdy i malých stydkých pysků.
  • Faraonská obřízka: Představuje nejtěžší typ infibulace. Při tomto zákroku dochází k odstranění malých i velkých stydkých pysků a klitorisu. Rána je pak sešita tak, že po odhojení zůstane jen malý otvor pro močení a menstruační krev. Pokud je zákrok proveden před pubertou, mohou kromě výše uvedených problémů nastat ještě následné komplikace při zahájení menstruačního cyklu. Při svatební noci je pak žena naříznuta.

Zdroj: Dámská obřízka

Diskuze

V diskuzi JAK SPRÁVNĚ LÍZAT VAGÍNU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Robert.

Tady je detailní video návod na to, jak správně lízat vagínu: www.xvideos.com/vide…
Jinak platí při lízání vagíny nechat klitoris až na konec a spíše nejdříve jazykem dráždit jen okolí poštěváčku. Dobré je přejíždět jazykem přes kundičku cikcak z prava do leva a postupně nahoru až skoro na klitoris. Když pak chcete u ženy dosáhnout orgasmu, tak se teprve pak začněte věnovat klitorisu. Který nejdříve dokola lízejte a pak si ho vemte do rtů a sajte ho.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Eva B..

Tak to je popsáno perfektně! Nezbývá než souhlasit. Já mám ještě ráda, když mi partner drží nohy hodně od sebe a chvilkama se jen dívá a lízne, pohladí, lízne, pocucá, líbá, saje,...a kamarád mi laská prsa a já jim můžu hladit a cucat penisy a lízat kouličky. To je perfektní!!!

Zdroj: diskuze Jak správně lízat vagínu

Výskyt genitálních bradavic

Virus je pohlavně přenosný, proto jsou nejvíce rizikovou skupinou promiskuitní jedinci. Statisticky se tedy častěji nakazí lidé, kteří mají víc sexuálních partnerů. Rozdíl mezi ženským a mužským pohlavím není nějak velký, v poslední době se uvádí větší procento nakažených mužů. Nejvíc ohroženou věkovou kategorií jsou mladiství a mladší lidé (v rozmezí 20–30 let). Ve starším věku se lze s touto infekcí setkat ojediněle. Důvodem k zamyšlení je fakt, že lidským papilomavirem se nakazí až 80 % lidí. Důvodem je takzvaný volný sex.

  • U žen výskyt na malých a velkých stydkých pyscích, klitorisu, v ústí močové trubice, na hrázi, v konečníku a jeho okolí, v pochvě, na čípku, na vestibulu, na zadním rozštěpu velkých stydkých pysků
  • U mužů: v konečníku a jeho okolí, na žaludu, na šourku, v ústí močové trubice, na předkožce. Špičaté kondylomy lze u mužů zaměnit s přirozeně se vyskytujícími pupínky okolo žaludu (na koruně penisu kolem žaludu), které se odborně označují jako papillae corone glandis a rozhodně nejsou důvodem k znepokojení.

Zdroj: Genitální bradavice

Poradna

V naší poradně s názvem NA BRADAVIČKY NA PENISU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Martin.

Dobry den ..udelali se mi bradavičky na penisu muzete mi poradit mastičku ktera by mě pomohla sbavit se toho . Děkuji za radu
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Bradavičky na obrázku nejsou kondylomata, můžete být klidný. Dokonce tyto útvary nejsou ani nakažlivé. Pokud byste se toho chtěl zbavit, tak jedině mechanicky - odříznout to cutterem a nebo lejzrem, popřípadě použít tekutý dusík. Ani jeden postup však nebude možné provést v domácích podmínkách a budete se muset svěřit do rukou odborníka. Předejdete tak vzniku nepěkných jizev a komplikací z neodborného zásahu. Blíže vám pomůžou v ordinaci kožního lékaře.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Na bradavičky na penisu

Projevy

Genitální bradavice vznikají v místě vstupu infekce. Inkubační doba je několik týdnů až měsíců po infikaci. Později se vytvoří bradavičnaté útvary, které mají velikost od pár milimetrů až do centimetrových rozměrů. Vyskytují se ve shlucích, čímž vytvářejí vystupující květákovité útvary, které bývají svědivé. Jsou bílé až růžové barvy. Nejčastěji se u žen vyskytují na velkých i malých pyscích, klitorisu, v močové trubici, pochvě, okolo konečníku, u mužů pak v oblasti žaludu, v blízkosti ústí močové trubice, na předkožce, šourku a v okolí konečníku. Při pohlavním styku mohou vyvolat bolest i krvácení. Pokud došlo k nákaze papillomavirem při orálním sexu, mohou se genitální bradavice objevit v hrtanu a na patrových obloucích. Pacientky nemusí mít žádné problémy. Subjektivní obtíže pacientky většinou již korelují s nálezem.

Projevy:

  • bolest (při nebo po pohlavním styku, bez této závislosti);
  • chronický výtok (může být mnoho dalších etiologií nebo superinfekce bakteriální, kandidózní) spíše bílé barvy;
  • krvácení mimo menstruační cyklus;
  • obtíže při močení (pozor na mnoho dalších etiologií);
  • v pokročilých případech obecné známky maligního procesu – kachexie, únava a podobně.

Zde můžete vidět, jak vypadají genitální bradavice.

Zdroj: Pozor na genitální bradavice

Masturbační techniky pro ženy

Při sexuálním vzrušení dochází k napětí svalů pánevního dna. To znamená, že při masturbaci, podobně jako při sexu, se tyto svaly prokrvují a posilují. U žen je to taková nejpříjemnější cesta, jak v pozdějším věku zabránit nepříjemné inkontinenci, nebo ji alespoň omezit.

Orgasmu můžete dosáhnout stimulací klitorisu nebo vaginálně. Vaginální orgasmy jsou u žen často výjimečnou situací a je jednodušší se zaměřit na stimulaci klitorisu. Lehněte si nahá na postel do pohodlné polohy. Vytvořte si příjemnou atmosféru, uvolněte se. Zkrátka udělejte vše proto, abyste byla správně naladěná na hrátky se svým tělem. Přichystejte si lubrikační gel, který vám celou masturbaci usnadní a nezřídka výrazně napomůže k orgasmu. Lubrikační gel použijte proto, aby byla pochva a celé její okolí dostatečně zvlhčené. Hrajte si se sebou sama, udržujte klitoris stále vlhký, aby vás jeho stimulace nebolela nebo nebyla nepříjemná. Zavřete oči a hlaďte se po celém těle. Můžete si představovat cokoliv, co vás bude vzrušovat. Přejíždějte po ňadrech, poté dolů až ke stehnům a můžete se jemně dotýkat stehen. Poté si začněte hladit klín a prsty prozkoumávat celou intimní oblast. Délka masturbace se u každé ženy různí. Některá žena je tak vzrušená, že jí bude celá doba sebeuspokojování trvat 2 minuty, u jiné může délka stimulace překročit až 30 minut, nebo i více.

Tipy:

  • Uchopte ukrytý klitoris mezi palec a ukazováček. Můžete začít s pomalým jemným válením mezi prsty. Postupně přidáváte na rychlosti a tlaku tak, aby pocity se vzrůstajícím vzrušením byly co nejpříjemnější.
  • Vezměte ukazováček a prostředníček a umístěte je přes vrchol vašeho klitorisu. Pak začnete pohybovat prsty po klitorisu přibližně v kruhové nebo oválné dráze. Můžete snadno měnit rychlost a tlak. Abyste docílily správného a příjemného účinku této masáže, doporučujeme prsty a poštěváček zvlhčit olejíčkem anebo lubrikačním gelem.
  • Levou rukou roztáhněte malé stydké pysky tak, aby se klitoris co nejvíce odkryl a vystoupil. Pak ukazováčkem pravé ruky začněte lehce poklepávat na poštěváček. To vyústí ve velmi lahodný pocit, který vzrůstá až do bodu, kdy nelze blížící se orgasmus zastavit.
  • Prsty jedné ruky stimulujte klitoris tak, jak to máte nejraději. Prsty druhé ruky nasměrujte na poševní vchod a podle potřeby zaveďte dva nebo tři do vagíny. V podstatě se dá tato kombinace doporučit pro stimulaci ve dvojici, kdy vy se věnujete masáži klitorisu, a váš partner prsty vstupuje do vagíny. Různými kombinacemi můžete dosáhnout závratných orgasmů.
  • Použijte své kalhotky tak, že je zatáhnete do vaší štěrbiny, jak vpředu, tak vzadu, a pak je vpředu správně umístíte přes klitorální oblast, aby to nebylo bolestivé. Můžete se procházet nebo si lehnout a posunovat s kalhotkami dopředu a zpět.
  • Jestliže máte doma masážní sprchu, je to ideální nástroj pro vodní masturbaci, protože většinou umožňuje přesné nastavení proudu vody, pulsování víření a tak dále. S tímto nástrojem můžete hodně experimentovat a sami uvidíte, jaké kombinace jsou pro vás nejpříjemnější. Nastavujte si různý tlak a teplotu vody. Vyzkoušejte také studenou vodu a uvidíte, že vám může přinášet jiné a zajímavé pocity vzrušení, než když používáte teplou vodu.
  • Při masturbaci se nemusíte soustředit jen na jedno místo. Uvolněte si ruce použitím dilda, svorek na bradavky, vaše hlavní erotogenní zóny budou „obslouženy“ a vy se budete moci soustředit na svoje nejoblíbenější.
  • K hlazení klitorisu používejte předměty z rozdílných materiálů: kožešinu, peříčka, oleje, kůži, latex, něco drsnějšího, pokud to máte ráda. Vnímejte reakce svého těla. Vzdychejte, kdykoliv na vás přijde vlna vzrušení.
  • Klitoris můžete převalovat mezi stydkými pysky. Stačí chytit hrbolek mezi palec a ukazováček a pak už ho jen pomalu převalovat ze strany na stranu. Tuto techniku je vhodné kombinovat s masírováním a hlazením pochvy celou dlaní.

Slangové výrazy

Udělat si to sama, klikat na myšku, dávat párky do pece (podle počtu prstů), zvonit na zvonek (klitoris) a (při dvou prstech) padat a vylejzat z jámy, (při jednom prstu) jen jednou nohou.

Zdroj: Kdo si hraje, nezlobí

Poradna

V naší poradně s názvem BRADAVIČKY NA GENITÁLIÍCH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Cempírek.

To co popisuješ, tak určitě nejsou genitální bradavičky. To je dobře! Na svědění pomůže tekutý pudr se zinkem. Natři to s tím a nech to zahojit.

Zdraví Cempírek!

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Luděk.

Díky!!! ;o)

Zdroj: diskuze Bradavičky na genitáliích

Kondylomata v těhotenství

Kondylomata v těhotenství nepředstavují ohrožení plodu, problém by mohl nastat až při porodu, kdy by se novorozenec dostal do kontaktu s vyvolávajícím lidským papilomavirem. Ve vzácných případech se pak může u dítěte vyvinout takzvaná papilomatóza hrtanu, což jsou výrůstky v hrtanu, které mohou činit dechové potíže. Doporučuje se genitální bradavičky vždy konzultovat s porodníkem, aby zvolil vhodnou formu vedení porodu. Léčba se většinou odkládá až po ukončení těhotenství. Některé léky nejsou v těhotenství vyzkoušeny, není tudíž zaručena jejich bezpečnost.

Zdroj: Kondylomata

Poradna

V naší poradně s názvem 1 -PSÍ BRADAVICE; 2- BRADAVIČKY V PODPAŽÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jirka.

1) Jak ostranit bradavice asi psí. Náš Chodský pes má bradavice velké jako nasáté klíště (bílé). Klíště to ale není. Jak nejlépe tomuto výskytu zamezit? Pro odstranění jsme dostali přípravek který se ale nesmí aplikovat na kůži (jen na bradavici). Je to podmínka neuskutečnitelná, zvláště u psa který se drbe olizuje atd. a při aplikaci nepostojí.
2) V podpaží mám stále malinké bradavičky. Rostou spíše do délky než šířky. Moc to zatím nevadí ale stále se množí.Jak je odstranit?
Děkuji a přeji pěkný den Jirka

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Tyto útvary nejsou virové bradavice, ale fibromy. To jsou kožní útvary, které jsou popsány včetně jejich odstranění zde: www.ceskenemoci.cz/f…
Vyskytují se na kůži u všech živočichů, takže jak u lidí tak i u psů a odstraňování je u všech podobné.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze 1 -psí bradavice; 2- bradavičky v podpaží

Co je lidský papillomavirus (HPV)

Lidský papillomavirus je jedna z nejčastějších sexuálně přenosných nemocí. Jedná se o virus, který může být šířen přes kůži (při kontaktu s pokožkou). Existuje mnoho různých typů lidského papillomaviru. Některé způsobují genitální bradavice a jsou nazývány nízkorizikové, některé mohou vést k rakovině děložního čípku, jsou tedy vysoce rizikové. Neexistuje žádný známý lék na lidský papillomavirus, ale k dispozici je vakcína, která může chránit před některými typy viru.

Zdroj: Kondylomata aneb genitální bradavičky

Diagnostika

Lékař zjistí, zda máte genitální bradavice, při pohledu zblízka na genitálie nebo anální oblast. Dále se vás bude ptát na vyskytující se příznaky a možné rizikové faktory (rizikové faktory jsou věci, které způsobují větší riziko onemocnění). Někdy vám lékař kvůli další testům odebere vzorek tkáně z bradavice. Pokud se u žen vyskytne abnormální Pap test, může lékař provést test na HPV, který je určen pro vysoce rizikové typy viru.

Zdroj: Kondylomata aneb genitální bradavičky

Fibrom odstranění doma

Fibrom stačí podvázat vlasem (nejlépe vlastním), po pár dnech zčerná, sám odpadne a už se neobjeví. Další variantou je použití propolisu – přikládejte kousíček vaty namočený do propolisové tinktury po dobu 10 dnů 2x denně na fibrom, ten sám odpadne. Fibrom, který je na tenké stopce, visí, můžete klidně podvázat nebo odstřihnout. Nebezpečné to není. Odborně se takové formy fibromů buď upalují elektrokauterem, nebo stříhají chirurgickými nůžkami.

Video návody

Zde najdete mnoho různých postupů na odstranění visacích bradavic: visací bradavičky odstranění video.

Zdroj: Fibrom

Příznaky

Většina lidí nakažených HPV nemá žádné příznaky, nebo se objeví, ale mohou být tak slabé, že ani nevíte, že jste nakaženi. Zjevné příznaky zahrnují bolest, svědění, krvácení nebo se mohou vytvořit viditelné genitální bradavice. Symptomy se projevují dva až tři měsíce po infikování, ale existují i případy, kdy se objevily již ve třetím týdnu, nebo naopak až po několika letech od nakažení. Viditelné genitální bradavice se objevují pouze během aktivní infekce. Ale je možné šíření viru, i když nejsou tyto bradavice viditelné. Jak bradavice na genitáliích vypadají je vidět tady: kondylomata foto.

Zdroj: Kondylomata aneb genitální bradavičky

Cibulová mast na bradavice

Cibulová mast na bradavice šetrně naruší vrstvu hrubé a tuhé kůže na povrchu, kde vytváří tenký film. Po opakované aplikaci účinné cibulové masti se zrohovatělá tkáň odloupne a kůže se znovu obnoví. Další možností je, že na bradavice a kuří oka můžete přikládat plátek cibule namočené v octu a nechat působit přes noc.

Komerčně vyráběná a dostupná v lékárnách je HBF mast cibulová 30g. Účinné látky obsažené v masti změkčují zrohovatělý povrch bradavic, napomáhají jejich olupování a zpomalují růst bradavic. Dlouhodobé používání vede v převážné většině případů k jejich odstranění. Mast změkčuje vrchní vrstvy ztvrdlé pokožky a příznivě tak působí při pravidelném potírání nepříjemných a bolestivých otlaků. Ve většině případů tato mast odstraní bradavičky během měsíce. Bohužel v současné době je těžko dostupná.

Zdroj: Cibulová mast

Popis genitálních bradavic

Genitální bradavice je výrůstek na kůži bílé nebo tělové barvy (i tmavší pigmentace). Má tvar vyššího pupínku různé velikosti. Někdy se však rozrůstá v květákovitě vypadající útvar. Genitální bradavice mohou být ojedinělé i vícečetné. Jak už samotný název napovídá, jejich výskyt se týká především oblasti genitálu. U žen je to vnější část rodidel, poševní vchod i pochva, někdy vyrostou i na děložním čípku. U mužů je nejčastější výskyt na penisu a skrótu (šourku). Ojediněle se bradavičky objeví i kolem anu (vyústění konečníku), na perineu (hrázi) či v tříslech. Pokud se projeví infekce papilomavirem, bývá to většinou výsevem bradaviček. Může se však projevit i změnou sliznice na děložním čípku a dát tak základ ke vzniku děložního karcinomu (rakoviny). Z tohoto důvodu se zvýšený výskyt a přenos papilomaviru HPV považuje za alarmující.

Zdroj: Genitální bradavice


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP