BRAMBORA NA PRUDUŠKY je téma, které bylo inspirací k napsání tohoto článku. Vysoký krevní tlak neboli hypertenze je civilizační choroba a trápí v ČR přibližně 1 až 1,5 milionu lidí. Mnoho lidí se snaží svůj krevní tlak snížit jen pomocí léků a netuší, že jim k tomu může pomoci i alternativní metoda – dieta na snížení krevního tlaku. Jak taková dieta na tlak vypadá, co se při ní jí a co zas ne, se podíváme v tomto článku.
Dieta proti vysokému krevnímu tlaku - recept
Tato dieta je určena lidem, kteří již mají problémy s krevním tlakem a nebo je u nich hypertenze v anamnéze. U této diety jsou co nejvíce vyloučeny rafinované cukry. Omezením těchto cukrů se dietou omezuje přísun rychlých energetických sacharidů. Dieta proti vysokému tlaku dává přednost bílkovinám a dobrým tukům, čímž si zachová zdravou výživovou energetickou bilanci. Při této dietě platí pravidlo, že jídlo ranní a polední by mělo být bohaté na pomalé sacharidy. Jídlo odpolední a především večerní by mělo být naopak chudé na sacharidy a bohaté na bílkoviny. Tuky se v této dietě spotřebovávají rovnoměrně během celého dne. Tato dieta na vysoký tlak neuvádí taxativně konkrétní potraviny, ale přináší obecný návod na sestavení jídelníčku s možností volit si vhodné potraviny, jak je komu libo. Ovšem jisté chuťové omezení zde je, a to nízká slanost pokrmů, protože nezbytnou součástí této diety je omezení solení.
Hlavním zdrojem sacharidů v této dietě jsou cereálie bez tuku, cukru a soli (zejména sůl na povrchu pečiva). Tyto cereálie slouží jako zdroj pomalých sacharidů – škrobů, které pak tělo může lépe a pomaleji vstřebat. Mezi cereálie patří vše, co je vyrobeno z neoloupaného obilného zrna. Toto neoloupané zrní může být buď jen rozdrcené, jako obilné vločky, anebo rozemleté jako celozrnná mouka. Hmotnostní podíl těchto cereálií v celodenní stravě činí 11%.
Dalším významným prvkem diety je zelenina všeho druhu. Zelenina by měla být v této dietě hlavním plnidlem žaludku. Díky jejímu obsahu vlákniny toho lze dobře dosáhnout. Ze zeleniny je třeba zmínit kupříkladu brambory, které patří mezi druhy zeleniny s vyšším obsahem bílkovin rostlinného původu. Brambory mimo to obsahují škroby, přibližně 17% z váhy syrového bramboru jsou škroby. Tyto bramborové škroby se v lidském těle přemění v pomalé cukry – sacharidy. Zbylých 83% brambory představuje voda, stopové prvky a zdravá vláknina. Brambora se díky svému nízkému obsahu sacharidů hodí jako večerní příloha v množství do 200 g. Brambora může být buď vařená anebo syrová, kde je navíc i výborným zdrojem vitamínu C, který se vařením zničí. Hmotnostní podíl zeleniny na celodenním příjmu je 26%.
Nedílnou součástí diety proti vysokému krevnímu tlaku je ovoce. Ovoce je v dietě proti vysokému krevnímu tlaku hlavní náhradou za omezené rafinované cukry, takže cukromilní lidé při této dietě chuťově neutrpí. Ovoce obsahuje důležité bio-flavonoidy, které podporují obranyschopnost a regeneraci organizmu. Z dietologického hlediska ovoce obsahuje rychlé cukry – glukózu, která se prakticky okamžitě po snědení dostává do krevního řečiště. Ovoce je proto nutné dobře naplánovat do jídelního rytmu. Velmi sladké ovoce, jako jsou n
Mnoho lidí už zažilo blahodárné účinky plynoucí z používání syrové brambory na čistou pleť a pro boj proti kožním problémům, takže je to praxí prokázaný lék.
Syrový brambor především a nejlépe čistí pokožku. Tím pomáhá pokožce rychleji zahojit akné, červené pupínky a černé tečky.
Brambora pomáhá zklidnit zánět na kůži po různých poraněních, popáleninách a řezných ranách.
Antibakteriální vlastnosti bramboru pomáhají léčit kožní bradavice.
Šťáva z brambory pomáhá vyčistit mastnou pleť na obličeji, protože ji zbavuje přebytečného tuku.
Brambory jsou velice bohaté na obsah kyseliny alfa-lipoové. Kyselina alfa-lipoová dokáže na pokožce redukovat jemné linky i vrásky, ale i další projevy na pokožce, které jsou spojeny se stárnutím. Například oční vaky a tmavá kůže kolem očí můžou být díky kyselině alfa-lipoové účinně odstraněny přikládáním gázových váčků naplněných se strouhaným syrovým bramborem.
V naší poradně s názvem CO NA PRŮDUŠKY A KAŠEL se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Blanka.
Dobry den uz asi pul roku s prestavkou kaslu jako tuberak, jsem nekurak. A sem tam i smrkam. Na pruduskach pry nic a rentgen take.To bylo v kvetnu.A porad se to tak nejak tahne. Muzu byt treba na neco alergicka? Uz jsem se objednala.
Spim vsede abych poradne dychala.Diky.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Nechte si laboratorně vyšetřit sputum. Sputum je lidově řečeno chrchel, hlen, který vykašláváte z plic. O tento laboratorní test požádejte svého praktického nebo plicního lékaře. V případě, že laboratorní vyšetření nic neprokáže, tak zkuste ozdravný pobyt v lázních Luhačovice. O nároku na lázně se dohodněte s plicním lékařem.
Nejlepší léky na astma? Astma bronchiale je chronické zánětlivé onemocnění průdušek, pro něž je typické, že po různých vyvolávajících podnětech dochází k záchvatům dušnosti nebo kašle na podkladě zúžení dýchacích cest. Jedná se o nejčastější chronické onemocnění dětského věku (10–15 %). Závažná je skutečnost, že i přes pokroky v léčbě výskyt astmatu v populaci stoupá.
Na vzniku astmatu se podílí několik faktorů. Jednak jsou to alergie na různé látky; hlavně na pyly, plísně, zvířata, roztoče nebo na chemické látky. Podpůrnými vlivy rozvoje tohoto onemocnění jsou znečištěné ovzduší, časté infekce dýchacích cest, teplota, námaha, stres nebo kouření. Velkou roli hraje i vrozená dispozice – dědičnost.
Léčba je založena na několika principech. Nejdříve je třeba odstranit vyvolávající faktory, což není vždy zcela jednoduché. Podávané léky a jejich kombinace se volí podle závažnosti obtíží; většina užívaných léků se podává ve formě sprejů na vdechování. Pomoc v akutním stavu poskytují takzvané úlevové léky, které mají schopnost roztáhnout průdušky a odstranit dušnost. Pro každého jsou optimální jiné léky na astma či léky na zlepšení dýchání.
„Udržovací léky“ přicházejí na řadu po ústupu nejzávažnějších obtíží a jejich úkolem je co nejdéle tlumit zánět průdušek a maximálně prodloužit klidové období. Patří mezi ně kortikoidy, léky proti alergii a také další látky, které roztahují průdušky. Při prokázané alergii je vhodné podávání vakcín.
Významný léčebný přínos mívá psychoterapie, včetně hypnózy, v některých případech pomáhá akupunktura, jóga nebo takzvaná speleoterapie – rehabilitace v jeskyních, kde je příznivé vlhko a teplota.
Na astma není v naší republice volně prodejný žádný úlevový ani jiný lék.
Jako podpůrnou léčbu můžete vyzkoušet bylinky. Zde je 10 bylinek, které vám mohou pomoci jak při léčbě astmatu, tak při prevenci astmatických záchvatů.
Oregano: Oregano je velmi silná bylina pro léčbu astmatu. Má protizánětlivé účinky, obsahuje karvakrol, flavonoidy a terpeny, které čistí plíce. Tato rostlina může snížit zánět dýchacích cest a průdušek, čímž zajišťuje úlevu od příznaků astmatu. Pokud trpíte astmatem, pijte 2 až 3 šálky čaje s oreganem denně. Čaj připravíte svařením 3 lžiček oregana v šálku horké vody po dobu 5 až 10 minut. Čaj na astma z oregana můžete osladit medem. Používat můžete i šťávu získanou z čerstvého oregana. Jedna polévková lžíce šťávy denně vám uleví od příznaků astmatu a chronického kašle.
Ginkgo biloba: Ginkgo biloba (jinan dvoulaločný) obsahuje antihistaminika a má protizánětlivé vlastnosti, které pomáhají při léčbě astmatu. Studie z roku 2007 zveřejněná v&nb
Dvě hlavní průdušky, pravý a levý primární bronchus, vznikají zdvojením průdušnice. Postupně se dělí do takzvaného bronchiálního stromu – do sítě menších průdušek. Pravý primární bronchus se dělí na tři, levý na dva lobární bronchy, označované také jako sekundární nebo II. řádu. Lobární bronchy se pak větví vpravo na deset, vlevo na osm terciárních bronchů. Ty se pak dále větví na menší bronchy, až se nakonec mění v průdušinky, tak se označují větve s průměrem menším než 1 mm. Celkově se průdušky takto dělí přibližně 25x.
Ve svém příspěvku KAŠEL se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Janan.
Budeš s ním určitě spokojená, nám pomohl se doma odhlenit po nachlazení.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jana Zapletalová.
Dobrý den.Čtyři měsíce neustále kašlu a vykašlávám hustý hlen,zrána hnisavý.Léčila mě napřed praktická lékařka,Měla jsem vysokýCRP a tak mě léčila antibiotiky.Nepomohlo to a tak jsem využívala druhou dávku antibiotik.Ihned ze začátku jsem měla test na covid který byl negativníPak mě odeslala na rentgen,napsali pozor covid.Tak jsem byla odeslána na plicní,kde mi udělali další test,opět negativní.Vyšetřili mě sputum.Bylo pozitivní na stretococ na jeden+ a candidu.Po třech týdnech opět vyšetření sputa.Volala jsem na plicní pro výsledek a bylo mi sděleno,že sputum je negativní a p.doktorka má poznačeno kontrola na podzim.Užívám-euphylin,enerzarzair,nasofan,bronchipret,antrovenN.Kromě toho léky které užívám dlouhodobě-Tarka 180/2,Eligius5mg1,0,1,dále Letrox50mg 1,Lozeprazol 1.Condrasulf,Detralex 2,0,0,Furon obden.Navíc jsem asi před 14dny z kašle dostala pupeční kýlu.Na chirurgii jsem dostala kýlní pás a mám navštívit poradnu kýlní pro objednání na operaci,což asi nebude možné s neustálým kašlem.Pokud by jste mi mohl něco poradit co by mě pomohlo,byla bych moc ráda,protože už jsem z toho zpufalá.Děkuji předem moc.
Následující tabulka obsahuje seznam potravin a údaje o tom, jaké množství purinů obsahují (mg/100 g)
Tabulka obsahuje seznam různých potravin a jejich obsah purinů (adenin, guanin, hypoxanthin, xantin), celkové množství purinů (součet), a z toho vycházející množství kyseliny močové. Množství kyseliny močové představuje množství kyseliny močové produkované v těle, poté co se dané potraviny absorbují a metabolizují.
Existuje pět klasifikačních tříd potraviny z hlediska množství purinů v potravinách: velmi nízká (méně než 50 mg/100 g), nízká (50 – 100 mg /100 g), mírná (100 – 200 mg / 100 g), vysoká (200 – 300 mg / 100 g), velmi vysoká (více než 300 mg / 100 g).
Legenda k tabulce
1 = Adenin v mg na 100 g potraviny
2 = Guanin v mg na 100 g potraviny
3 = Hypoxanthin v mg na 100 g potraviny
4 = Xanthin v mg na 100 g potraviny
5 = Celkové množství purinů v mg na 100 g potraviny
6 = Vypočítané množství kyseliny močové v mg na 100 g potraviny
7 = Klasifikační třída podle množství purinů v potravinách v mg na 100 g potraviny
Jako obklad si můžete na oči přiložit vlažné – použité – sáčky s čajem. Nejlépe vám poslouží ten heřmánkový.
Říká se, že proti otokům pomáhá i nastrouhaná brambora, kterou zabalíte do látkového kapesníku. Přikládat můžete i plátky okurky.
Mrazák a dvě čajové lžičky má doma jistě každý. Stačí dát lžičky na chvilku do mrazáku a pak si je asi na 5 minut přiložit na oteklá víčka. Otok dozajista zmizí.
Vatové tampóny namočte do studeného mléka nebo smetany, pak už stačí jen lehce vymačkat zbytky, aby tekutina netekla po obličeji, a opět přiložit na oteklá víčka. I po probdělé noci se vám oči zase rozjasní a rozzáří.
Dva sáčky s černým čajem spařte vroucí vodou a nechte 2 minuty louhovat. Potom už jen vymačkejte vodu a na 10 minut přiložte na oči. Třísloviny v čaji by měly otok zmírnit.
Dvanáctník (latinsky: duodenum; zastarale a hovorově: dvanácterník) je podkovovitě stočená počáteční část tenkého střeva (intestinum tenue) navazující na žaludek. Kromě žaludku do něj rovněž ústí vývod žlučníku z jater a vývody slinivky břišní. Délka dvanáctníku je mezi 20 a 28 cm a jeho průměr činí 3,5 až 4,5 cm. S výjimkou svého začátku je dvanáctník srostlý se zadní stěnou břišní a druhotně krytý nástěnnou pobřišnicí (peritoneum).
Náhradu ochranného hlenu vám poskytne škrob ze syrové brambory, vyzkoušejte tedy následující: Po spánku, kdy je tělo žíznivé, nebo tehdy, kdy je žaludek, dvanáctník i část střeva prázdná (směnaři), vypijte několik lžic škrobu z čerstvé brambory. Škrob připravíte tak, že syrovou bramboru nastrouháte, vyždímáte (nejlepší je malá řezací odstředivka na ovoce) a po chvilce slijete vodnatou bramborovou šťávu a sedlý škrob vypijete. Někdo to vypije bez čekání všechno, jiný se spokojí i s nastrouhanou dření ze syrové brambory. Takto postupuje nestravitelný škrob brambory rychle do střeva a sliznice z něj vstřebává vodu, až ho zahustí a on se stane v podstatě povlakem. Právě tam, kde je ochranného hlenu nejméně, vstřebává sliznice nejvíce a zde se tedy vytvoří nejsilnější vrstva škrobového povlaku. Ten potom jako hlen ochraňuje tuto sliznici před ranními agresivními trávicími šťávami. Zvláště při jejich vyplaveních před prvním jídlem, kdy jsou nejagresivnější a je jich, vzhledem k množství potravy, nejvíce. Škrob je relativně rychle setřen natráveninou, ale následující trávicí šťávy nejsou tak agresivní, a tak škrob svůj ochranný úkol splnil. Ze sušeného škrobu to nejde a do zásoby také ne, což vyplývá z prostorové struktury škrobu v cytoplazmě buněk brambory. Přestože syrové brambory obsahují solanin, tak jeho množství, není-li brambora zelená, neškodí ani při několikaměsíčním užívání. Takže vyzkoušejte každé ráno před snídaní několik lžic bramborového džusu a na noc čaj z heřmánku jako hojivou náplast na celodenní dřinou poničenou sliznici.
Stravujte se nedráždivě, dietně a lehce.
Čerstvé ovoce a zelenina se svými volnými kyselinami na lačno dráždí. Buď si je dejte čerstvé až po jídle, nebo raději konzumujte kompoty a zeleninu dušenou či jinak tepelně upravenou, což se kvůli vláknině zvláště doporučuje.
Potraviny zakázané při dvanáctníkovém onemocnění:
alkohol, cigarety
pečivo (výrazně okyseluje organismus)
rafinovaný cukr (je agresivní na žaludek)
smažené a tučné výrobky, chipsy
vuřty, uherský salám, vysočina, česnekový salám, paprikový salám, paštika, jitrnice, vinné klobásy a podobně
Postup: Batát očistíme, osušíme a na několika místech propíchneme vidličkou. Předehřejeme troubu na 210 °C. Položíme batát na plech s pečicím papírem a pečeme 40 minut. Mezitím si uvaříme houby a fazole. Batát necháme trochu vychladnout a odkrojíme jeho horní část. Lehce vydlabeme a naplníme zakysanou smetanou nebo jogurtem řeckého typu, houbami a fazolemi, které jsme ochutili solí, pepřem či jiným bylinným kořením. Ihned podáváme.
Postup: Batáty očistíme a nakrájíme na přibližně stejně velké špalíčky (asi jako klasické hranolky). Batáty vsypeme na vymazaný plech a ještě trochu je pokapeme olejem. Posypeme grilovacím kořením a do silně vyhřáté trouby dáme péct. Během pečení občas promícháme. Batátové hranolky pečeme doměkka s křupavou kůrčičkou.
Avokádové guacamole
Ingredience: 1/2 avokáda, 1/3 červené cibule, 1/2 lžičky chilli koření, 1 stroužek česneku, 3 cherry rajčata, trochu citronové šťávy, soli a pepře
Postup: Oloupejte avokádo, vyndejte pecku a rozpulte. Rozmixujte všechny ingredience a zakápněte citronovou šťávou. Dochuťte solí a pepřem. Podávejte jako dip k hranolkům.
Ingredience: 30 g másla, 1 oloupaná a nasekaná cibule, 1 na kostičky oškrábaná větší moučná brambora, 500 g květáku natrhaného na růžičky, 1 bobkový list, 1 l silného zeleninového vývaru, čerstvě nastrouhaný muškátový oříšek, 100 ml smetany nebo plnotučného mléka
Postup: V hrnci rozehřejte máslo a na něm pár minut opékejte cibuli, dokud nezměkne. Přidejte bramboru a vařte ji 1 minutu, potom přidejte květák a dobře okořeňte, přidejte bobkový list a hodně muškátového oříšku. Přiklopte pokličkou a na mírném ohni vařte asi 5 minut. Přilijte vývar, uveďte vše do varu a vařte dalších 20 minut, dokud květák nezměkne. Vyndejte bobkový list a potom dobře promíchejte v mixéru (můžete použít i tyčový), aby byla směs hladká. Dejte směs zpátky do hrnce, přilijte smetanu nebo mléko a vše dobře prohřejte. Hotovou polévku ozdobte na talíři čerstvě namletým muškátovým oříškem, čerstvým bobkovým listem nebo několika růžičkami květáku.
Tip: Tato květáková polévka chutná krémově i bez přidání smetany, takže pro nízkotučnou verzi ji můžete klidně vynechat.
U některých lidí prospívá a atopický ekzém zklidňuje přírodní brambora. Funguje jak nastrouhaná jako obklad, tak i jako bramborový škrob jako koupel.
Strouhaný brambor na atopický ekzém
Nastrouhejte nahrubo syrovou bramboru, přidejte pár kapek šťávy z čerstvého citrónu a lžičku olivového oleje. Směs bramboru, citrónu a oleje naneste na ekzém a ovážte obinadlem.
Bramborová moučka - koupel na atopický ekzém
Dobrá je také koupel v bramborové moučce. Koupel z bramborové moučky připravíte smícháním jednoho balíčku kyseliny citrónové, jedné lžíce olivového oleje a dvou lžič bramborového škrobu. Vše to promíchejte a pak to rozpusťte v plné vaně s teplou vodou. Koupel v bramborovém škrobu si dopřávejte po dobu 20 minut dvakrát do týdne.
Zásadní složkou jídelníčku ovlivněnou užíváním Warfarinu jsou potraviny obsahující vitamin K. Ten v hojném množství najdeme například v listové zelenině (brokolice, kapusta, zelí, špenát, salát), v různých natích a zelených rostlinách (rukola, čekanka, kopr, řeřicha), dále v zeleném čaji, luštěninách, vnitřnostech nebo kuřecím a telecím mase. Jak už bylo řečeno, účinná látka warfarin blokuje funkci vitaminu K, zvýšený příjem tohoto vitaminu proto bude působit jako antagonista léku a tlumit jeho účinky (čím více vitaminu K, tím menší vliv warfarinu). Ovšem bez životně důležitého vitaminu K náš organismus nemůže fungovat, proto je nutné, aby organismus dostával stále jeho dostatečný příděl. Při takzvané warfarinové dietě je tedy třeba nalézt rovnováhu mezi příliš malým a naopak příliš vysokým příjmem vitaminu K. Ideální je denně zkonzumovat přibližně stejné množství, cca 250 mg. Je tedy nezbytné vyhýbat se nárazové konzumaci potravin, které mají zvýšený obsah vitaminu K. Do svého jídelníčku je sice zařadit můžete, ale opravdu omezeně a ne moc často.
Příklad jídelníčku:
pondělí
snídaně: 2 plátky chleba s lučinou, paprika
svačina: jablko
oběd: hovězí vývar, pečená kýta na česneku s bramborami
svačina: kefírové mléko
večeře: kuskus se zeleninou
úterý
snídaně: smažená vajíčka se slaninou a krajíc chleba
Kašovitá strava z rozmačkané zeleniny pro vaše malé může být snadná. Zde je 11 zelenin, ze kterých můžete udělat kašovitou stravu a hned podávat. Před rozmačkáním zeleninu oloupejte a zbavte semen, jsou-li v ní obsažena. Před podáním dítěti ji nechte vždy vychladnout.
Pečená brambora;
Pečené batáty, nakrájené před rozmačkáním, aby se přerušila jejich vláčná struktura;
Dušený hrášek;
Dušená cuketa;
Avokádo;
Vařená mrkev;
Dýně, nakrájená na kostičky před rozmačkáním, aby se zabránilo dlouhým vláknům;
Soli zvyšují krevní tlak, ovšem dostatečný příjem draslíku může nezdravý účinek sodíku trochu vyvážit. Dobrým zdrojem tohoto minerálu, který pomáhá snižovat krevní tlak, jsou banány, pečená brambora se slupkou, pomerančový džus a netučný nebo nízkotučný jogurt. Také 50 gramů, což je asi půl tabulky, kvalitní hořké čokolády denně může snížit krevní tlak. Ačkoli si vědci nejsou jisti, jakým způsobem čokoláda napomáhá ke snížení krevního tlaku, domnívají se, že to může být díky vysokému obsahu antioxidantů.
Mezi potraviny, které snižují krevní tlak, patří celer, sladkovodní ryby, brokolice, pampeliška, celozrnná ovesná kaše, černé fazole, jogurt. Tudíž by se tyto potraviny měly stát vašimi pomocníky při snižování krevního tlaku.
Průdušky patří k dolním cestám dýchacím a účastní se dýchacího procesu. Dvě hlavní průdušky (bronchy) vycházejí z průdušnice a vnikají do plic, kde se rozvětvují v takzvaný bronchiální strom, to znamená ve stále menší průdušinky (bronchioly). Na konečné průdušinky navazují plicní sklípky, ve kterých dochází k výměně plynů (kyslík, oxid uhličitý) při dýchání. Vnitřní výstelka průdušek (epitel) je řasinkovitá. Řasinky svým pohybem napomáhají dýchacím cestám zbavovat se prachu a mikroorganismů. Pokud dojde k zánětu, sliznice zduří, hromadí se hlen, který pokrývá epitel a brání řasinkám v jejich užitečné práci. Dýchací cesty se proti vzniklému stavu brání dráždivým kašlem, aby se zbavily nahromaděného hlenu (sputa).
Na suchý kašel platí také silná bujonová polévka. Obsahuje velké množství solí, které zvyšují vazkost hlenu a usnadňují tak odkašlávání. Na stejném principu je založeno i užívání tradičního dvou- až pětiprocentního jodidu draselného. Nejúčinnější je pít minimálně dva litry čaje denně.
Výborné jsou obklady na průdušky. Napřed pokožku namažte sádlem, poté přiložte navlhčený kus vaty nebo plátna na průdušky, nahoru položte suchý ručník.
Velmi účinný může být trochu zvláštní nápoj, který vytvoříme smícháním teplého mléka s malým vymačkaným stroužkem česneku. Tekutinu přecedíme a pak k ní ještě přidáme lžíci medu. Silné nátury mohou lžičkou vyjídat i ten vymačkaný česnek.
Pomoci mohou také slané inhalace (jen pozor, nedoporučují se, pokud kašel doprovází i zánět dutin). Do dvou litrů vařící vody vmícháme čtyři lžíce mořské soli, rozmícháme a pak horkou páru vdechujeme pod ručníkem, ideální je doba mezi pěti až deseti minutami, ale ne každý takový nával horka vydrží.
Pomáhají rovněž bylinkové čaje, lze mezi nimi najít i ty, které jsou vhodné pro děti. Nejenže mají příjemnou chuť, ale i usnadňují odkašlávání. Smíchejte hrst květů lípy, hrst listů jitrocele, hrst květů černého bezu, hrst drcených sušených šípků (vše zakoupíte v bylinkářství, na internetu nebo v lékárnách). 2 lžíce této směsi zalijte litrem vroucí vody a nechte 15 minut louhovat. Po mírném vychladnutí sceďte, výluh oslaďte dvěma lžícemi medu a můžete začít popíjet.
Cibulový čaj je známý recept, který funguje na kdeco. Dvě oloupané cibule pokrájejte, zalijte půllitrem vody a přiveďte k varu. Na mírném plameni vařte zhruba 15 minut. Sceďte a doslaďte medem. Vývar můžete zjemnit přidáním kapky mléka nebo lžičkou másla. Další varianta „čaje“ je bez mléka či másla, zato se skořicí, hřebíčkem, zázvorem, které přidejte již do vaření. Na závěr můžete nápoj dochutit ještě citronem. Měli byste jej užívat dvakrát až třikrát denně, uleví vašemu dýchání, zlepší odkašlávání.
Ořechový vývar se doporučuje na dráždivý suchý kašel. Vyloupejte 12 vlašských ořechů, namočte je do půl litru vody, nechte louhovat 4 hodiny, potom je 30 minut vařte a dolévejte, abyste měli pořád půl litru vývaru. Pijte slazené medem. Po dvou dnech byste měli začít odkašlávat.