BRAMBORA V ALOBALU a mnoho dalšího se dozvíte v tomto článku. Alobal se běžně používá v každé domácnosti. Víte ale, že alobal lze použít i proti bolesti, při popáleninách nebo při zánětu a že tak dokáže nahradit nadměrné požívání léků. Ač to zní jako babské nebo šamanské pověry, hliníková fólie má ověřené účinky, které potvrzuje například psychoterapeut Wilhelm Reich, jeden z nejznámějších studentů Sigmunda Freuda.
Je pravda, že alobal léčí
Léčení alobalem je používáno mnoha lékaři po celém světě, kteří v něm vidí jednoduchou metodu, jak tělo zbavit četných zdravotních neduhů. Alobal je sice jen tenká hliníková fólie, ale dokáže odstranit množství každodenních problémů. Používá se jako doplněk k léčbě.
Použití
Léčba únavy a nespavosti: Použití alobalu na odstranění únavy je již prověřenou metodou, která si získala mnoho příznivců. Je ideální použít proužky alobalu, které se před použitím umístí na 2–4 hodiny do mrazáku. Následně se aplikují na obličej, konkrétně na tváře nebo oční víčka. Alobal by měl být na tváři tak dlouho, dokud neucítíte, že jsou svaly odpočaté a uvolněné. Po aplikaci by se měly příznaky únavy i nespavosti vytratit.
Zklidnění bolestivých kloubů: Alobal se používá pro léčbu bolestivých svalů a kloubů, a to zejména při artritidě, dně, ischiasu nebo bolestech paty. Pokud chcete z této léčebné metody vytěžit maximum, obalte bolestivé místo alobalem a ten následně jemně oviňte lékařským obvazem. Alobalový zábal aplikujte vždy ideálně přes noc, ale pokud budete v klidné poloze, můžete ho využít i přes den. Tento postup je třeba provádět po dobu 10–12 dnů. Pak je nutné dát 2 týdny pauzu. Pokud bude bolest přetrvávat, léčbu opakujte pravidelně, dokud bolesti nezmizí.
Alobal na popáleniny: Prvky v alobalu pomáhají zklidnit popáleniny. Ideální postup je umístit popálené místo pod tekoucí ledovou vodu, následně místo osušit měkkým hadříkem a aplikovat mast na popáleniny. Poté se na spálené místo položí sterilní gáza a ta se obalí alobalem. Aby alobal nepadal, je vhodné ho zajistit lékařským obvazem. Alobal je vhodné nechat působit tak dlouho, dokud bolest neustane.
Fantomová bolest: Fantomová bolest je popisována jako bolest chybějících orgánů nebo končetin po amputaci. Ačkoliv již pacient amputovanou končetinu nemá, může mít pocit, jako by končetinu měl a cítil v ní nepříjemnou bolest, od mravenčení až po silné bolesti. Jednou z účinných terapií je právě hliníková fólie. Postiženou končetinu je ideální obalit alobalem a zajistit lékařským obvazem. Teprve když bolest ustane, může se alobal odstranit.
Chřipka a nachlazení: Odpovědí na chřipkovou sezonu nemusí být antibiotika a jiné léky od doktora, dokonce i zde může pomoci hliníková fólie. Nachlazení a začínající chřipku lze zastavit nebo vyléčit tím, že nohy obalíte v 5–7 vrstvách alobalu. Nohy by měly být takto obalené po dobu 1 hodiny. Následně jim dopřejte 2hodinovou pauzu, aby mohly dýchat, a hned poté postup opakujte, opět s 5–7 vrstvami alobalu. Následně udělejte další 2hodinovou přestávku a zábal opakujte ještě jednou. Tento postup dodržujte po dobu 7 dnů a chřipka či nachlazení by měly zmizet. Samozřejmostí je dostatek odpočinku a dostatečný příjem tekutin.
V naší poradně s názvem ÚČINKY BRAMBORY NA RŮST ŘAS se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Milka.
Máte někdo zkušenosti s bramborem na růst vlasů a řas? Někde jsem slyšela, že je dobré si vlasy opláchnout vodou z vařených brambor.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Samotná brambora přímo na vlasy ani na řasy neúčinkuje. Brambora v sobě však obsahuje minerální látky, například draslík a chrom, které příznivě mohou ovlivnit kvalitu vlasů a řas. Takže chceme-li podpořit kvalitní růst vlasů, mohlo by pomoci jedení brambor.
Co se týče vody z vařených brambor, tak je dobrá na oplachy vlasů po mytí šampónem a na koupel vysušených a rozpraskaných rukou. Voda z vařených brambor nesmí být osolená ani jinak okořeněná a musí být vychladlá. Voda z vařených brambor vlasům dodá hezký lesklý vzhled. Na ruce působí voda z brambor hydratačně, zjemní je a odstraní jejich vysušení.
Pokud nechcete utrácet peníze za kadeřnici, můžete si melír udělat sama doma. Kupte si vše potřebné v obchodě pro kadeřnice, kde vám prodavači jistě poradí. Ve většině drogeriích seženete melírovací sady. V obchodě pro kadeřnice koupíte kvalitnější produkty. Pokud nevíte, jakou sadu byste si měla koupit, zamyslete se nad následujícími faktory.
Délka vašich vlasů. Pokud máte krátké nebo středně dlouhé vlasy, měla byste si koupit sadu, která obsahuje čepici, háček a štětku. Pokud máte delší vlasy, budete potřebovat sadu, která obsahuje aplikátory, které vám pomohou nanést melír rovnoměrně po celé délce vlasů.
Typ melíru, jaký chcete. Pokud chcete jen o něco světlejší pramínky, kupte si sadu, která obsahuje gumový aplikátor, pomocí něhož můžete zesvětlovač nanést pouze na místa, na kterých ho chcete mít. Pokud chcete dosáhnout dramatičtějšího výsledku, kupte si sadu se štětkou nebo aplikátory na dlouhé vlasy.
Barva, které chcete dosáhnout. Pokud chcete, aby váš melír vypadal přirozeně, vyberte si blond melír, který je jen o několik odstínů světlejší než vaše vlasy. Pokud máte tmavě hnědé nebo černé vlasy, můžete zvolit také rezavý melír.
Postup
Melír na vlasy dávejte několik dní po tom, co jste si je naposledy umývala. Když ho budete nanášet na zcela čisté vlasy, mohla byste si je zničit, protože přirozená mastnota vlasů je chrání před vysušením. Před nanášením melíru byste měla mít vlasy suché.
Na stůl v koupelně si rozložte vše, co budete potřebovat. Vezměte si na sebe staré tričko a připravte si staré ručníky pro případ, že by se vám roztok dostal na pokožku. Můžete si vzít gumové rukavice, aby se vám roztok nedostal na ruce. V některých sadách rukavice najdete. Odstraňte z koupelny vše, co by se mohlo při melírování poškodit – roztok peroxidu odbarví vše, co mu přijde do cesty.
V sadě na melírování najdete čepici, která má dírky, ze kterých budete vytahovat pramínky, které budete chtít zesvětlit. Tato čepice vám umožní rozmístit pramínky rovnoměrně po celé hlavě. Pokud ale máte příliš dlouhé vlasy, nebo chcete pramínky vybírat přesněji, nemusíte čepici používat.
Pokud používáte čepici, nasaďte si ji a podívejte se, kde chcete mít melír. Pomocí háčku, který byl součástí sady, vytáhněte malé pramínky z dírek v čepici. Nemusíte vytahovat pramínky ze všech děr – vyberte si pouze místa, která chcete vytáhnout.
Pokud máte dlouhé vlasy, podívejte se do zrcadla a vyberte si pramínky, které budete chtít zesvětlit. Použijte malé sponky nebo pinetky a oddělte tyto prameny od ostatních vlasů.
Postupujte podle pokynů uvedených u sady na melír. Smíchejte prášek s krémovým oxidačním činidlem a vytvořte melírovací roztok. Nanášejte roztok na pr
Tato dieta je určena lidem, kteří již mají problémy s krevním tlakem a nebo je u nich hypertenze v anamnéze. U této diety jsou co nejvíce vyloučeny rafinované cukry. Omezením těchto cukrů se dietou omezuje přísun rychlých energetických sacharidů. Dieta proti vysokému tlaku dává přednost bílkovinám a dobrým tukům, čímž si zachová zdravou výživovou energetickou bilanci. Při této dietě platí pravidlo, že jídlo ranní a polední by mělo být bohaté na pomalé sacharidy. Jídlo odpolední a především večerní by mělo být naopak chudé na sacharidy a bohaté na bílkoviny. Tuky se v této dietě spotřebovávají rovnoměrně během celého dne. Tato dieta na vysoký tlak neuvádí taxativně konkrétní potraviny, ale přináší obecný návod na sestavení jídelníčku s možností volit si vhodné potraviny, jak je komu libo. Ovšem jisté chuťové omezení zde je, a to nízká slanost pokrmů, protože nezbytnou součástí této diety je omezení solení.
Hlavním zdrojem sacharidů v této dietě jsou cereálie bez tuku, cukru a soli (zejména sůl na povrchu pečiva). Tyto cereálie slouží jako zdroj pomalých sacharidů – škrobů, které pak tělo může lépe a pomaleji vstřebat. Mezi cereálie patří vše, co je vyrobeno z neoloupaného obilného zrna. Toto neoloupané zrní může být buď jen rozdrcené, jako obilné vločky, anebo rozemleté jako celozrnná mouka. Hmotnostní podíl těchto cereálií v celodenní stravě činí 11%.
Dalším významným prvkem diety je zelenina všeho druhu. Zelenina by měla být v této dietě hlavním plnidlem žaludku. Díky jejímu obsahu vlákniny toho lze dobře dosáhnout. Ze zeleniny je třeba zmínit kupříkladu brambory, které patří mezi druhy zeleniny s vyšším obsahem bílkovin rostlinného původu. Brambory mimo to obsahují škroby, přibližně 17% z váhy syrového bramboru jsou škroby. Tyto bramborové škroby se v lidském těle přemění v pomalé cukry – sacharidy. Zbylých 83% brambory představuje voda, stopové prvky a zdravá vláknina. Brambora se díky svému nízkému obsahu sacharidů hodí jako večerní příloha v množství do 200 g. Brambora může být buď vařená anebo syrová, kde je navíc i výborným zdrojem vitamínu C, který se vařením zničí. Hmotnostní podíl zeleniny na celodenním příjmu je 26%.
Nedílnou součástí diety proti vysokému krevnímu tlaku je ovoce. Ovoce je v dietě proti vysokému krevnímu tlaku hlavní náhradou za omezené rafinované cukry, takže cukromilní lidé při této dietě chuťově neutrpí. Ovoce obsahuje důležité bio-flavonoidy, které podporují obranyschopnost a regeneraci organizmu. Z dietologického hlediska ovoce obsahuje rychlé cukry – glukózu, která se prakticky okamžitě po snědení dostává do krevního řečiště. Ovoce je proto nutné dobře naplánovat do jídelního rytmu. Velmi sladké ovoce, jako jsou n
Mnoho lidí už zažilo blahodárné účinky plynoucí z používání syrové brambory na čistou pleť a pro boj proti kožním problémům, takže je to praxí prokázaný lék.
Syrový brambor především a nejlépe čistí pokožku. Tím pomáhá pokožce rychleji zahojit akné, červené pupínky a černé tečky.
Brambora pomáhá zklidnit zánět na kůži po různých poraněních, popáleninách a řezných ranách.
Antibakteriální vlastnosti bramboru pomáhají léčit kožní bradavice.
Šťáva z brambory pomáhá vyčistit mastnou pleť na obličeji, protože ji zbavuje přebytečného tuku.
Brambory jsou velice bohaté na obsah kyseliny alfa-lipoové. Kyselina alfa-lipoová dokáže na pokožce redukovat jemné linky i vrásky, ale i další projevy na pokožce, které jsou spojeny se stárnutím. Například oční vaky a tmavá kůže kolem očí můžou být díky kyselině alfa-lipoové účinně odstraněny přikládáním gázových váčků naplněných se strouhaným syrovým bramborem.
Hliníková fólie má léčivé vlastnosti, které jsou obvykle využívány u tradičních léčitelů v Rusku nebo v Číně. Použití hliníkové fólie na popáleniny, bolesti svalů, zad a mnoho dalších obtíží už není žádnou novinkou. I lékaři potvrzují vynikající výsledky při využití hliníkové fólie. Může jít o dokonalou náhradu chemických látek a drahých léků. Obyčejný alobal dokáže eliminovat popáleniny, bolesti svalů, zad, krku, ramen, kolen, nohou, kloubů, jizev po operaci a má i protizánětlivé účinky.
A jak na to? Postižené místo pořádně zabalte do alobalu a nechte hodinu v klidu. Látky se aktivují a alobal začíná léčit. Takový hliníkový zábal můžete opakovat i několikrát denně. Uvidíte, že se vaše obtíže velmi brzy srovnají. Celé tajemství spočívá v tom, že energie, která proudí v biologicky aktivním bodu, cestuje k meridiánu a zpět takzvanými bioproudy, které procházejí naším organismem.
Lékaři se k novému léčení pomocí „stříbrného můstku“ zatím nevyjádřili. Vzhledem k tomu, že se na první pohled jedná o nevinnou metodu, která by neměla nijak ublížit, můžete si stříbrný můstek vyrobit a na vlastním těle ho při zdravotních problémech vyzkoušet.
Ve svém příspěvku STŘÍBRNÝ MŮSTEK Z ALOBALU NÁVOD se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Pavel Ondreička.
Neviem sa vyznať v tom, ako vlastne vhotoviť mostík na širokej ? náplasti - 1 cm vodorovne a 1,5 cm zvisle ?
Môžete mi prosím poslať obrázok alebo podrobnejší návod. Chcem to použiť na koleno v IV. štádiu RA.
Ďakujem
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Pavel.
Prosím o návod, resp. radu, ako vyhotoviť strieborný mostík z alobalu, ktorý chcem používať na obklady boľavého kolena s reumatoidou artritídou IV. stupňa.
Ďakujem za pomoc
Při léčbě otoků zabalte postiženou oblast 4 až 8 vrstvami alobalu a mezi každou vrstvu vložte hadřík nebo kus papíru. Udržujte bolestivou oblast zabalenou po dobu nejméně jedné hodiny a pak ji odkryjte. Po dvou až třech hodinách postup opakujte, a to po dobu 3 – 7 dnů, v závislosti na intenzitě otoku.
Lékaři v USA používají alobal i při léčení dny. Nemocné palce se zabalí hliníkovou fólií a nechají takto po dobu 12 hodin. Tento postup by se měl opakovat cca 12 dnů.
Tato metoda může být použita i při nachlazení a kašli. Je nutné zabalit nohy 5 až 7 vrstvami alobalu a mezi každou vrstvu vložit kus papíru nebo bavlněné tkaniny. Nechte působit asi 1 hodinu, alobal vyjměte, po 2 hodinách postup opakujte. Opět alobal sundejte, udělejte si 2 hodinovou pauzu a postup opakujte po třetí. Tuto metodu byste měli praktikovat asi 1 týden.
Alobal je také velmi dobrý pomocník při popáleninách. Nejprve je třeba vyčistit spálenou oblast studenou tekoucí vodou a vysušit. Je-li kůže poškozena více, lze použít sterilní gázu a absorbovat z rány tekutinu. Když je rána dokonale suchá, nanese se tenká vrstva masti používané běžně na popáleniny a na ni se položí alobal. Poté se zakryje rána obvazem a nechá v klidu, dokud bolest neodezní.
Chcete-li projasnit svou kůži a oči po probdělé noci, je třeba hliníkovou fólii roztrhat na malé kousky a dát je na několik hodin do mrazáku. Takto namražené kousky alobalu přiložte na obličej a na oční víčka a nechte působit 15–30 minut. Budete překvapeni, jak stopy únavy, nespavosti a stresu zmizí z vaší pokožky.
Vezměte kus alobalu a zabalte jím postiženou bolestivou oblast. Takto přiložený alobal zafixujte obinadlem a nechte působit 8–12 hodin v závislosti na intenzitě bolesti. Tuto proceduru je vhodné provádět na noc.
Terapie hliníkovou fólií se doporučuje po dobu 10–12 dnů. Každý den umístěte kus alobalu na postiženou oblast a zajistěte obvazem, a to buď po celou noc, nebo celý den. Po této kůře by měla následovat jednotýdenní přestávka. Ošetření je možné v případě potřeby opakovat.
Vzhledem k tomu, že má alobal dvě strany – jednu matnou a druhou lesklou –, dochází mezi odborníky k rozepřím, kterou stranu otáčet směrem k tělu. Někteří vědci a lékaři obhajují tezi, že by si měl pacient dávat na postiženou oblast přímo lesklou stranu alobalu, zatímco druzí tvrdí, že na vnitřní straně by měla být strana matná. Doposud se bohužel k žádnému jednotnému závěru nedošlo, takže můžete použít libovolnou stranu. Nebojte se, obě jsou stejně účinné.
V naší poradně s názvem WARFARIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jarmila.
Dobrý den,chtěla bych vyzkoušet obklady z alobalu na bolesti bederní páteře a nohy,chtěla bych vědět,zda se může tento obklad používat při užívání Warfarinu.Domnívám se,že ano,ale raději se ptám.Děkuji za odpověd
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Obklady z alobalu nijak neovlivňují účinky Warfarinu a je možné je použít. Zároveň je možné potírat bolavá záda i nohy gelem Voltaren, který také Warfarinu nijak nevadí.
Je třeba vzít kus široké náplasti a na ni nalepit pásek fólie (alobalu) široké 1 cm vodorovně a 1,5 cm svisle, přičemž se horní a spodní části náplasti nechají volné, tedy vlevo i vpravo po 1,5 cm. Stříbrný můstek se přikládá na všechna postižená, bolavá místa.
Žlučníková dieta je založená na racionální stravě s kontrolou množství a kvality zkonzumovaných tuků. Pro žlučníkáře je typické, že ne každému „sedne“ daný pokrm, je tedy potřeba, abyste zkoušeli, co právě pro vás bude vhodné. Dle výše uvedených doporučení jistě budete vědět, jak přistupovat ke svému jídelníčku, ale abyste to měli jednodušší, nabízíme několik receptů na dietní pokrmy doporučené právě pro lidi bez žlučníku.
Šestizrnné cereálie
Ingredience
1/2 hrnku ječmenných vloček;
1/2 hrnku zrn červené pšenice;
1/2 hrnku hnědé rýže;
1/4 hrnku drcených ovesných vloček;
3 lžíce quinoa;
2 lžíce lněného semínka;
1/2 lžičky soli;
1 1/2 litru vody.
Postup
Ve velkém hrnci smíchejte všechny cereálie, quinou, lněné semínko a sůl. Suroviny zalijte vodou, promíchejte a na středním plameni přiveďte k varu. Snižte teplotu na minimum a za občasného míchání vařte 45 minut.
Udělejte si o víkendu velkou dávku této cereálie na celý týden a pak ji každý den po částech ohřívejte. Navrch dejte nějakou přirozenou sladkost, jako je ovoce nebo ovocný jogurt.
Pečené kuře a divoká rýže s cibulí a estragonem
Ingredience
1/2 kg vykostěných půlek kuřecích prsou bez kůže;
1 1/2 hrnku nakrájeného celeru;
1 1/2 hrnku celých jarních cibulek;
1 lžička čerstvého estragonu;
2 hrnky nesoleného kuřecího vývaru;
3/4 hrnku dlouhozrnné bílé rýže;
3/4 hrnku divoké rýže;
1 1/2 hrnku suchého bílého vína.
Postup
Kuřecí prsa nakrájejte na kousky 3 cm velké. V nepřilnavé pánvi smíchejte kuře, celer, cibuli a estragon s 1 šálkem nesoleného kuřecího vývaru. Vařte na středním plameni, dokud kuře a zelenina nezměknou, asi 10 minut. Dejte stranou vychladnout.
V pekáčku smíchejte rýži, víno a zbývající 1 hrnek kuřecího vývaru. Nechte 30 minut máčet.
Do pekáčku pak přidejte kuře a zeleninu. Přikryjte a pečte 60 minut při teplotě 150 °C. Pravidelně kontrolujte a pokud je rýže příliš suchá, přidejte další vývar. Ihned podávejte.
Pečená treska s citronem a kapary
Ingredience
4 filety z tresky;
1 citron;
1 lžička granulí bujónu s nízkým obsahem sodíku s příchutí kuřecího vývaru;
1 hrníček horké vody z vodovodu;
1 lžíce másla, změklého;
1 lžíce univerzální mouky;
4 lžičky kapar, propláchnutých a okapaných.
Postup
Zahřejte troubu na 180 °C. Nastříkejte 4 čtverce alobalu sprejem na vaření.
Na každý čtverec alobalu položte 1 filet tresky. Rozřízněte citron na po
Ve svém příspěvku ALOBAL NA BOLEST se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jiřina.
Dva dny mě bolel prst na noze. Včera jsem se už naštvala, na noc obalila špičku nohy do alobalu a zajistila ponožkou. Už v noci, kdy jsem musela jít na WC, jsem zjistila, že bolest je pryč. Krásně jsem usnula a spal až do devíti.To je pohoda !
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Václav.
Pokud chcete, aby vaše vlasy působily jednotně a přirozeně, musíte si nejvíce dát záležet na volbě odstínu. Ten by měl být světlejší maximálně o dva až tři tóny než vaše původní barva, jinak působí nemoderně a příliš tvrdě.
Nažloutlé odstíny jsou bohužel dalším častým nešvarem. Žlutá barva působí nepřirozeně a lacině.
Druhy melírování:
Melír podle Jenn: Zesvětlovat od obličeje dál, to znamená, že by kolem tváře měl být melír nejhustší a pak by měl přecházet do ztracena. Účes tak získá na plasticitě, ubere roky a světlé pramínky kolem obličeje rozzáří vaši tvář.
Francouzský melír: Kombinujte tři tóny, dosáhnete tak maximálního výsledku. Odstíny musí maximálně ladit, tudíž se od sebe liší jen nepatrně. Navíc melír nezačíná hned u hlavy, tam ponecháte svou původní barvu, která je tmavší. Přirozené vrstvení pramínků, které vykují zpod vrchních vlasů, je zkrátka francouzsky šik.
Tmavší odrosty, horizontální melír: Vyzkoušejte nový trend. Základem jsou dva rozdílné tóny, místo toho, aby se spolu prolínaly vedle sebe různobarevné pramínky, vlasy se barví horizontálně. Tedy tak, že odrosty (až 10 cm) jsou tmavší a konečky přecházejí do světlé. U tohoto typu melíru si můžete dovolit i větší kontrast než tří tónů. Celkový dojem je mladistvý a svěží. Navíc vypadá zajímavě i v ohonu a dalších účesech.
V zimním období vedou béžové a pískové tóny, pro plavovlásky to jsou pak zlatavé a medové pramínky. Rozhodně se vyhněte načervenalým a nažloutlým odstínům.
Postup: Zakryjte si oblečení starým ručníkem, případně oblečte obnošené triko, které můžete zničit. Nastříhejte asi 10centimetrové čtverce alobalu. Vlasy rozčešte hřebenem a vytvořte pěšinku na obvyklém místě.
Barvu smíchejte podle návodu a můžete začít s melírováním. Obarvujte jen tenké pramínky štětečkem a poté balte vlasy do připraveného alobalu. V případě, že chcete mít melírovaný i ohon, sčešte vlasy do ohonu a barvu naneste i na pramínky ze stran.
Melír nechte působit dle návodu výrobce. Poté vlasy opláchněte, umyjte šampónem a ošetřete kondicionérem. Finálně upravte do požadovaného účesu pomocí fénu.
Ve svém příspěvku NÁPLAST S ALOBALEM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel IRENA DOLEŽELOVÁ.
Měla jsem velké bolesti bederní páteře. Kamarádka mně nalepila na bolestivé místo kousky alobalu a dva dny jsem bez potíží - vůbec jsem nemusela užívat léky na bolest. Irena
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jitka.
Dobrý den. Mám velké bolesti v ramenou a krční páteři, a bolest již postupuje po zádech až do bederní páteře. Beru prášky na bolest ale už ani to nezabírá u lékaře taky nic nezjistili. Chci vyzkoušet zmiňovaný alobal.
Chci se tedy zeptat má se přikládat na holé tělo, nebo stačí třeba přes tílko. A má se dát ve více vrstvách nebo stačí? A pak mě hlavně zajímá když sis alobal vytvořím na ramena a krční páteř jakýsi krunýř mohu ho použít opakovaně že by ho vždycky ráno sundala a na noc zase nasadila? Moc děkuji za odpověď
Ingredience: 30 g rýže, 40 g mrkve, 40 g petržele, 20 g celeru, sůl, petrželová nať
Postup: Zeleninu očistíme, nakrájíme na nudličky a dáme vařit do osolené vody. Spařenou rýži propláchneme a také přidáme do polévky. Do hotového pokrmu doplníme drobně nasekanou petrželku.
Mrkvový salát
Ingredience: 200 g mrkve, 20 g cukru, sůl, pomeranč
Postup: Mrkev očistíme a jemně nastrouháme. Z pomeranče vymačkáme šťávu, osladíme cukrem, přidáme špetku soli a vzniklým nálevem mrkev přelijeme.
Tvarohový knedlík
Ingredience: 400 g měkkého tvarohu, 80 g krupice, 40 g strouhanky, 1 vejce, 80 g mléka (1 procento tuku), sůl
Postup: Tvaroh utřený s vejcem a mlékem osolíme, přidáme krupici i strouhanku a promícháme. Z těsta vytvarujeme váleček, který zabalíme do vyždímaného ubrousku namočeného ve studené vodě, na koncích převážeme provázkem, vložíme do vařící osolené vody, kde jej necháme podle velikosti 10–20 minut. Hotový knedlík vybalíme, nakrájíme na kolečka a podáváme s ovocnou omáčkou.
Plněné brambory
Ingredience: 80 g libového masa (směs vepřového, králičího, hovězího), 600 g brambor, kmín, sůl, petrželová nať, olej
Postup: Očištěné maso nakrájíme na malé kousky, podlijeme, osolíme a podusíme. Velké brambory oloupeme, rozkrojíme na poloviny a vydlabeme. Hotové maso rozemeleme, smícháme s nasekanou petrželkou a vzniklou směsí naplníme brambory. Pokapeme olejem, posypeme kmínem a narovnáme do zapékací misky vymazané olejem. Podlijeme malým množstvím vody a udusíme.
Řízek
Ingredience: 100 g libového masa (kuřecí, krůtí, telecí nebo vepřové), hladká mouka, vejce (bílek), odtučněné mléko
Postup: Plátek kuřecího, krůtího, telecího, vepřového nebo i rybího masa naklepeme a osolíme. Obalíme v hladké mouce, rozšlehaném vaječném bílku s trochou odtučněného mléka (0,5 % tuku, je vhodnější než nízkotučné, které má 1,5 % tuku) a ve strouhance. Čtverec alobalu potřeme malou kapkou oleje, aby se maso nelepilo. Řízek zabalíme a pečeme, nejlépe v remosce asi 25 až 30 minut, podle druhu masa. Lze péci i na roštu v troubě, ale to se musí víc hlídat, aby řízek nebyl vysušený.
Alobalové překvapení
Ingredience: 100 g masa (kuře, krůta, telecí), kořenová zelenina, majoránka, kousek másla
Postup: Plátky libového masa (kuře, krůta nebo telecí) nasolíme, naklepeme, vložíme do alobalu spolu s nakrájenou kořenovou zeleninou (lze i mražená směs na svíčkovou) a posypeme majoránkou. Pečeme podle druhu masa 30–50 minut. Jako přílohu zvolíme brambory, rýži či bramborovou kaši.
Těstovinový salát
Ingredience: 100 g těstovin, 1 rajče, 1/2 papriky, 30 g kuřecího masa
Postup: Těstoviny uvaříme, promícháme s nakrájenou syrovou paprikou a rajčaty a s vařeným kuřecím masem nakrájeným na kostičky.
Ingredience: 100 g masa (kuře, krůta, telecí), kořenová zelenina, majoránka, kousek másla
Postup: Plátky libového masa (kuře, krůta nebo telecí) nasolíme a naklepeme, vložíme do alobalu spolu s nakrájenou kořenovou zeleninou (lze i mražená směs na svíčkovou) a posypeme majoránkou. Pečeme podle druhu masa 30–50 minut. Pokud nám to dieta dovolí, přidáme na hotové jídlo kousek másla a podáváme se salátem.
Mrkvový salát
Ingredience: 200 g mrkve, med, sůl, pomeranč
Postup: Mrkev očistíme a jemně nastrouháme. Z pomeranče vymačkáme šťávu, osladíme medem, přidáme špetku soli a vzniklým nálevem mrkev přelijeme.
Rizoto
Ingredience: 100 g libového masa, mrkev, sůl, kousek másla, rýže
Postup: Pokrájené kousky libového masa vložíme do Papinova hrnce (je to rychlejší) spolu s celými očištěnými mrkvemi (množství i velké – podle chuti). Osolíme, podlijeme vodou a dusíme do změknutí (cca 15 minut podle velikosti mrkví). Celé mrkve vyjmeme, necháme trochu vychladnout a na hrubém struhadle nastrouháme do zbylého vývaru. Přidáme kousek másla a zamícháme ho do rýže, přidáme masovou směs s mrkví a vytvoříme rizoto.
Tip: Stejným způsobem připravíme plátky masa a jako přílohu použijeme brambory vařené v páře.
Rychlovka z mikrovlnky
Ingredience: 3 brambory, 30 g nízkotučného sýra (různé druhy), 30 g šunky
Postup: Brambory ve slupce uvaříme a následně oloupeme, nakrájíme na kolečka a naskládáme na talíř. Prokládáme různými druhy sýrů a přidáme i pár koleček šunky. Vložíme do mikrovlnky a necháme zapéct, dokud se sýr neroztaví. Jde o rychlý a jednoduchý recept. Můžete použít přebytky od oběda.
Ovocný knedlík
Ingredience: 400 g měkkého tvarohu, 80 g krupice, 40 g strouhanky, 1 vejce, 80 g mléka (1 procento tuku), sůl
Postup: Tvaroh utřený s vejcem a mlékem osolíme, přidáme krupici i strouhanku a promícháme. Z těsta vytvarujeme váleček, který zabalíme do vyždímaného ubrousku namočeného ve studené vodě, na koncích převážeme provázkem, vložíme do vařící osolené vody, kde jej necháme podle velikosti 10–20 minut. Můžeme vařit i v parním hrnci bez použití ubrousku. Hotový knedlík vybalíme, nakrájíme na kolečka a podáváme s ovocnou omáčkou ze sezonního ovoce.
Zeleninové těstoviny
Ingredience: 100 g těstovin, 1 rajče, ½ papriky, ½ cukety, bylinky
Postup: Těstoviny uvaříme, promícháme s nakrájenou a lehce podušenou zeleninou, ochutíme bylinkami a solí.
Těstovinový salát
Ingredience: 100 g těstovin, 1 rajče, ½ papriky, 1 malá cuketa, bylinky, 1 nízkotučný jogurt
Ve svém příspěvku ZTUČNĚLÁ JÁTRA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Bohumila ŠVIHLÍKOVÁ.
Dobrý den, ráda bych se zeptala zda mohu při této dietě připravovat jidlo zabalené do alobalu a připravovat v troubě . Já si občas takto oběd připravuji a je to moc chutné a maso štavnaté. Dám brambory a na ně maso a zeleninu. Děkuji za odpověd. Švihlíková
Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.
Po probuzení sklenka vlažné vody s citronem, 2 dl šťávy z grapefruitu, sójový rohlík s džemem
Oběd
Kotleta z lososa na pórku, káva bez kofeinu
Kotleta z lososa na pórku: 4 kotlety z lososa 200 g, šťáva z jednoho citronu, mořská sůl, 2 pórky, alobal, 4 čajové lžičky másla, 0,5 skleničky bílého vína, dílky citronu.
Postup: Kotlety z lososa omyjeme a osušíme. Pokapeme citronovou šťávou a mírně osolíme. Pórek omyjeme, očistíme a nakrájíme na jemné kroužky a přeložíme na 4 velké kousky alobalu. Na něj položíme jednotlivé kousky lososa, boční strany alobalu přitiskneme k sobě a přidáme máslo a víno. Alobal smotáme do pevných balíčků. Pečeme 8 až 10 minut na grilu, nebo 20 minut v troubě vyhřáté na 200 °C.
Svačina
BIO jogurt s vločkami, sušenými fíky, hrozinkami a medem
Večeře
Bazalkové lívance, zelený čaj
Bazalkové lívance: 250 g celozrnné pšeničné mouky, mořská sůl, 0,25 l vody, 1 čajová lžička libečku, 2 polévkové lžíce bazalkových lístků, 6 polévkových lžic olivového oleje.
Postup: Z mouky, vody a koření vypracujeme hladké těsto a necháme odpočinout. Poté vytvoříme koule o průměru 5 cm a vytvoříme z nich ploché lívance. V pánvi rozpálíme trochu oleje a lívance po obou stranách opečeme do zlatova.
Ve svém příspěvku STŘÍBRNÝ MŮSTEK Z ALOBALU NÁVOD se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana.
Prosím o obrázek stříbrného můstku z alobalu
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Karel.
dobrý den.
Marně scháním přesný návod na ,,stříbrný můstek",písemných návodů je relativně
dost ale mně by stačila 1-2 foto aby jsem to výrobně pochopil.Ale místo toho mi
nabíhají reklamy na okna nebo vína ty mi ale s mým problémem nepomůžou.
Děkuji za pomoc.Karel
Postup: Oloupanou řepu nakrájíme na středně velké kostky, přihodíme vše ostatní, česnek oloupeme, ale necháme v celku a promícháme. Pevně zabalíme do alobalu tak, aby nevytekla šťáva. Peče se v alobalu na mřížce 1 hodinu při 200 °C.