Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

BRINTELLIX ZKUŠENOSTI

OBSAH

SPC a příbalový leták

Zde je k dispozici SPC k léku vortioxetin: Brintellix SPC.

Zde je k dispozici příbalová informace k léku vortioxetin: Brintellix příbalový leták.

Zdroj: Brintellix

Diskuze

V diskuzi TRITICCO A BRINTELLIX se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdenka.

Mám mimovolni pohyby zdřejmě segmentovou dystonii. hrozně mě začali tuhnout ruce a paze.Oběvilo se mo to po operaci krční páteře. Je možné,že po nasazeni brintellixu 5mg se to tuhnutí a krece zhoršili. Do toho mi nasadili rivotril 2krát 0,5mg a backofen 10mg a triticco150mg.
Děkuji Horáková

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Blanka.

Nejsem lékařka, ale po zkušenostech s Rivotrilem jej už nikdy nevezmu. Nejen že je návykový, ale při užívání jsem dělala věci o kterých jsem pak nevěděla a dodnes si je neumím vysvětlit. Nikdy Rivotril!!!!

Zdroj: diskuze Triticco a brintellix

Cena Brintellixu

Brintellix je k dostání pouze na lékařský předpis a při splnění určitých podmínek je vydáván zdarma, pacient za jeho výdej nic neplatí.

S nulovým doplatkem jsou k dispozici tyto varianty:

  • Brintellix 10 mg 56 tablet;
  • Brintellix 15 mg 56 tablet;
  • Brintellix 20 mg 56 tablet.

Náklady zdravotní pojišťovny:

  • Brintellix 10 mg: 39 Kč za tabletu, 2 184 Kč za jedno balení 56 tablet;
  • Brintellix 15 mg: 59 Kč za tabletu, 3 277 Kč za jedno balení 56 tablet;
  • Brintellix 20 mg: 78 Kč za tabletu, 4 370 Kč za jedno balení 56 tablet.

Podmínky pro nulový doplatek

Vortioxetin je plně hrazen z veřejného zdravotního pojištění při léčbě pacientů trpících depresivní poruchou bez dostatečné léčebné odpovědi na optimalizované dávky antidepresiv (při celkovém trvání léčby minimálně 6-8 týdnů) a/nebo při výskytu takových nežádoucích účinků, které vedou k nutnosti přerušení léčby předchozím antidepresivem.

Léčba vortioxetinem není dále hrazena pacientům, u nichž po 2 měsících od zahájení léčby, nedojde k objektivně prokazatelnému terapeutickému účinku.

Specializace předepisujícího lékaře:

  • sexuologie,
  • psychiatrie, dětská a dorostová psychiatrie, gerontopsychiatrie,
  • neurologie, dětská neurologie.


Zdroj: Brintellix

Nežádoucí účinky

Mezi časté nežádoucí účinky vortioxetinu patří nevolnost, zácpa, zvracení. Nevolnost je nejčastějším nežádoucím účinkem a vyskytuje se nejčastěji během prvního týdne léčby; výskyt závisí na dávce a je vyšší u žen než u mužů.

Zdroj: Brintellix

Diskuze

V diskuzi PODĚLTE SE O SVÉ ZKUŠENOSTI SE ZELENOU KÁVOU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Markéta Š..

Podělte se o své zkušenosti se zelenou kávou. Sama začínám a hodlám své statistiky postupně zveřejňovat na www stránkách. Zatím tomu totiž příliš nevěřím. Pokud máte zájem, pošlete mi své recenze na www.zelena-kava.nazo… Moc děkujuuu :)

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Podělte se o své zkušenosti se zelenou kávou

Použití u dětí

Bezpečnost a účinnost léku vortioxetin nebyla stanovena u dětských pacientů; nebyly u takových pacientů studovány účinky.

FDA varuje, že u dětí a dospívajících s velkou depresivní poruchou, obsedantně-kompulzivní poruchou (OCD) nebo jinými psychiatrickými poruchami na základě kombinovaného analýzy 24 krátkodobých, placebem kontrolovaných studií 9 antidepresiv (SSRI a další antidepresiva). Pozdější metaanalýza 27 placebem kontrolovaných studií s 9 antidepresivy (SSRI a další) u pacientů mladších 19 let s velkou depresivní poruchou, OCD nebo úzkostnými poruchami bez OCD však naznačuje, že přínosy antidepresivní léčby při léčbě tyto stavy mohou převážit nad riziky sebevražedného chování nebo sebevražedných myšlenek. V těchto pediatrických studiích nedošlo k žádné sebevraždě.

Zdroj: Brintellix

Diskuze

V diskuzi DOKONALÉ PROČIŠTĚNÍ ORGANISMU -COLONIX se k tomuto tématu vyjádřil uživatel E..

Dobrý den,

musím souhlasit s paní Boženkou, mám téže vynikající zkušenosti s In Pure od firmy Sunkins, stojí podstatně méně, vše je v bio kvalitě, jde o český výrobek, navíc je vynikající i pro alergiky:-).

Máte-li zájem napište email pošlu Vám zkušenosti ...

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Eva.

Díky za váš příspěvek. Jsem alergická hodně, bohužel i na některé potraviny. Měla bych zájem o InPure, protože jsem již 4 týdny nemocná, nejprve viroza, pak střevní problémy, bolesti břicha, plynatost, krvácení, ted opet kašel, atd. nemohu se z toho dostat . Vyšetření ukázalo jen vyšší AST O,91, cholesterol ( jím zdravě ! nekouřím, nepiju ani kavu), a hodne vysoké ECP.

Můžete mi prosím poradit, kde ho koupím ?

Díky moc, Eva

Zdroj: diskuze Re: Dokonalé pročištění organismu -COLONIX

Zkušenosti

Brintelixx je přípravek s účinnou látkou vortioxetin, se používá k léčbě velké depresivní poruchy. Jde o nový lék, který se začal používat teprve v roce 2013. Zdá se, že jeho účinnost je podobná jako u jiných antidepresiv a pokud jde o sílu účinku, byla popsána jako mírná [1]. Vortioxetin lze použít tam, kde jiná léčba selhala. Cochranův přehled o vortioxetinu z roku 2017 zjistil, že jeho místo v léčbě těžké deprese je nejasné kvůli důkazům nízké kvality a že je zapotřebí další studie porovnávající vortioxetin se selektivním zpětným vychytáváním serotoninu inhibitory(SSRI), což jsou typické léčby první linie [2].

Vortioxetin se také používá k léčbě úzkosti [3]. Přehled z roku 2016 zjistil, že není užitečný u generalizované úzkostné poruchy v dávkách 2,5, 5 a 10 mg (dávky 15 a 20 mg nebyly testovány) [4]. Metaanalýza z roku 2019 zjistila, že vortioxetin nepřinesl oproti placebu statisticky významné výsledky v symptomech, kvalitě života a míře remise generalizované úzkostné poruchy, ale byl dobře tolerován. Metaanalýza z roku 2018 však podpořila použití a účinnost vortioxetinu u generalizované úzkostné poruchy, i když uvedla, že k posílení důkazů je nutný další výzkum [5]. Systematický přehled z roku 2021 a metaanalýza dospěla k závěru, že existuje nejistota ohledně účinnosti vortioxetinu na úzkost kvůli existujícím důkazům o velmi nízké kvalitě [6]. V síťové metaanalýze randomizovaných kontrolovaných studií z roku 2020 byl vortioxetin spojen s nejnižší mírou remise u generalizované úzkostné poruchy ze zahrnutých léků (poměr šancí = 1,30 pro vortioxetin, rozsah poměrů šancí pro ostatní látky = 1,13– 2,70) [7].

Zdroj: Brintellix

Diskuze

V diskuzi OČNÍ KLINIKA HORNÍ POČERNICE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Miloš.

Ja jsem byl na této operaci minulý rok v dubnu, měl jsem -5 a -6, na klinice v Horních Počernicích, a jsem spokojený, i přes ty kritické tři dny po operaci by jsme neváhal na to jít znovu, kdybych se měl rozhodnout. Měl jsem na jednom oku poměrně vysoký astigmatismus a tak jsem měl ještě pár týdnů trochu problém se zaostřováním na to oko, hlavně při práci na PC, ale i to se upravilo.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Renata.

Já mám zkušenosti s kliniku horní počernice dobrou… Měla jsem problémy se zrakem asi rok a na klinice jsem se problému zbavila. Takže já jsem spokojená…

Zdroj: diskuze Oční klinika horní počernice

Historie

Vortioxetin je nový a drahý lék. Objevili ho vědci z Lundbecku, kteří v roce 2011 uvedli zdůvodnění a syntézu tohoto léku (tehdy nazývaného Lu AA21004).

V roce 2007 byla sloučenina ve fázi II klinických testů a firmy Lundbeck a Takeda uzavřely partnerství, ve kterém Takeda zaplatila Lundbecku 40 milionů $ předem, s příslibem dalších až 345 milionů $. Takeda souhlasila, že zaplatí většinu zbývajících nákladů na vývoj léku. Společnosti souhlasily se společnou propagací léku v USA a Japonsku a že Lundbeck obdrží licenční poplatky za všechny takové prodeje.

Vortioxetin byl nejdříve schválen americkým Úřadem pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) pro léčbu velké depresivní poruchy (MDD) u dospělých v září 2013 a později téhož roku byl schválen v Evropě.

Vortioxetin byl zkoumán pro léčbu generalizované úzkostné poruchy a poruchy pozornosti s hyperaktivitou (ADHD), ale vývoj pro tyto indikace byl přerušen z důvodu neúčinnosti. Od srpna 2021 zůstává vortioxetin ve výzkumu pro léčbu úzkostných poruch, záchvatovitého přejídání a bipolární poruchy. Pro tyto indikace je ve fázi II klinických studií. Existuje také zájem o vortioxetin pro potenciální léčbu sociální fobie, neuropatické bolesti a pro zlepšení kognitivních funkcí u velké deprese.

Zdroj: Brintellix

Diskuze

V diskuzi MÁTE NEKDO ZKUŠENOSTI Z BĚLÍCÍ PÁSKAMI? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Renata Králová.

Našla jsem prodávat bělící pásky na stránkach www.bilychrup.cz a zajímá mě jestli má někdo s podobnou procedůrou zkušenosti.. Zdá se mi to jako dobrá nabídka.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Máte nekdo zkušenosti z bělící páskami?

Nástup účinku

Vortioxetin se při perorálním podání dobře vstřebává a má perorální biologickou dostupnost 75 %. Je systémově zjistitelný po jednorázové perorální dávce za 47 minut. Vrcholových hladin vortioxetinu je dosaženo během 7 až 11 hodin po podání jedné nebo více dávek. Ustálených hladin vortioxetinu je obecně dosaženo během 2 týdnů po prvním podání, přičemž 90% jedinců dosáhne 90% ustáleného stavu po 12 dnech podávání. Bylo zjištěno, že nasycovací dávka podaná intravenózně rychleji dosáhne ustálených hladin při perorální léčbě vortioxetinem. Je známo, že farmakokinetika vortioxetinu je lineární a úměrná dávce v rozmezí 2,5 až 75 mg pro jednotlivé dávky a 2,5 až 60 mg pro opakované dávky. Jídlo nemá žádný vliv na farmakokinetiku vortioxetinu.

Metabolizmus

Vortioxetin je rozsáhle metabolizován oxidací prostřednictvím enzymů cytochromu P450 a následnou glukuronidací prostřednictvím UDP-glukuronosyltransferázy. CYP2D6 je primárním enzymem zapojeným do metabolismu vortioxetinu, ale podílejí se i další, včetně CYP2A6, CYP2B6, CYP2C8, CYP2C9, CYP2C19 a CYP3A4 / 5. Je také metabolizován alkoholdehydrogenázou, aldehyddehydrogenázou a aldehydoxidázou. Bylo identifikováno šest metabolitů vortioxetinu. Hlavní metabolit vortioxetinu (Lu AA34443) je neaktivní a jeho vedlejší aktivní metabolit (Lu AA39835) pravděpodobně neprochází hematoencefalickou bariérou. Zbývající metabolity jsou glukuronidové konjugáty. Předpokládá se tedy, že za jeho farmakologickou aktivitu je primárně odpovědný vortioxetin samotný.

Odhadovaná celková clearance vortioxetinu se pohybuje od 30 do 41 l/h. Eliminační poločas vortioxetinu je 66 hodin, s rozmezím 59 až 69 hodin po jedné nebo více dávkách. Eliminace vortioxetinu probíhá téměř výhradně játry (99 %), ledvinami se vyloučí pouze méně než <1 %. Přibližně 85 % vortioxetinu bylo nalezeno ve studii vylučování jedné dávky po 15 dnech.

Zdroj: Brintellix

Poradna

V naší poradně s názvem JAKÉ MÁTE ZKUŠENOSTI? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Karol.

Ahoj, chtěla bych se zeptat, jaké máte zkušenosti s přípravkem White Pearls, a také by mne zajímalo, jak moc jste zuby měli zažloutlé? Jelikož já mám velice ŽLUTÉ ZUBY a už mě nebaví, když se mi každý směje ( za to já se ani smát nemůžu) ... Moc mne to mrzí, protože např. na fotkách se všichni smějí dokořán, ale já se jen tak pousmívám ... Jinak dík za info. :-)

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Čau Karol, od čeho máš žluté svoje zuby?

Zdroj: diskuze Jaké máte zkušenosti?

Dávkování

Při přechodu na jinou léčbu je třeba mezi vysazením inhibitoru MAO určeného k léčbě psychiatrických poruch a zahájením léčby vortioxetinem nechat uplynout alespoň 2 týdny a mezi vysazením vortioxetinu a zahájením léčby inhibitory MAO určené k léčbě psychiatrických poruch nechat uplynout alespoň 3 týdny.

Je nutné hlídat možné zhoršení deprese, sebevražedné sklony nebo neobvyklé změny v chování, zejména na začátku léčby nebo během období úpravy dávkování.

Přestože vortioxetin může být náhle vysazen, přechodné nežádoucí reakce (včetně bolesti hlavy, svalového napětí, změny nálad, náhlé výbuchy vzteku, závratě, rýma) byly hlášeny v prvním týdnu po náhlém vysazení dávek 15 nebo 20 mg denně. Výrobce doporučuje snížit dávku na 10 mg denně po dobu jednoho týdne před úplným vysazením u pacientů užívajících 15 nebo 20 mg léku denně, pokud je to možné.

Lék se užívá perorálně jednou denně, bez ohledu na jídlo, každý den přibližně ve stejnou dobu.

Velká depresivní porucha

Podání ústní.

Zpočátku 10 mg jednou denně. Pak se dávka zvyšuje na 20 mg denně, jak je tolerováno, protože vyšší dávky prokázaly lepší účinnost v klinických studiích v USA. V hlavních klinických studiích byla dávka zvýšena po prvním týdnu léčby. Účinnost a bezpečnost dávek vyšších než 20 mg denně nebyla hodnocena v kontrolovaných studiích. U pacientů, kteří netolerují vyšší dávky je možné snížení dávky na 5 mg jednou denně.

Při současné léčbě s jinými léky

U pomalých metabolizátorů CYP2D6 je maximální doporučená dávka 10 mg jednou denně.

Při použití se silným inhibitorem CYP2D6 je nutné 50% snížení dávky vortioxetinu. Pokud se užívá se silným induktorem CYP po dobu více něž 14 dnů, zváží se zvýšení dávky vortioxetinu.

Optimální doba trvání léčby nebyla stanovena; může vyžadovat několik měsíců nebo i déle trvající antidepresivní léčbu.

Zdroj: Brintellix

Diskuze

V diskuzi OČNÍ KLINIKA HORNÍ POČERNICE - ZKUŠENOSTI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Milena Plachá.

já jsem to teda neměla, po operaci jsem druhý den normálně fungovala, jak kdyby nic, ale podle mých zkušeností jsou na klinice Horní Počernice hodně svědomití a určitě kdyby byl problém, tak Ti to řeknou a vyřeší to, ale je to strašně čerstvé, dala bych tomu taky čas. :)

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Mirek Tomann.

Operaci očí jsem nepodstoupil, ale myslím, že vše potřebuje svůj čas, takže bych prozatím byl v klidu.

Zdroj: diskuze Oční klinika horní počernice

Interakce s jinými léky

Vortioxetin je metabolizován hlavně enzymem CYP2D6 s menším přispěním izoenzymů CYP 3A4/5, 2C19, 2C9, 2A6, 2C8 a 2B6. Je nepravděpodobné, že by inhiboval izoenzymy CYP 1A2, 2A6, 2B6, 2C8, 2C9, 2C19, 2D6, 2E1 nebo CYP3A4/5.

Léky ovlivňující jaterní mikrozomální enzymy

Silné inhibitory CYP2D6: Při současném užívání snižte dávku vortioxetinu o 50 %. Po vysazení inhibitoru CYP2D6 zvyšte dávku vortioxetinu zpět na původní dávku.

Silné induktory CYP: Pokud je vortioxetin podáván se silným induktorem CYP po dobu >14 dnů, zvažte zvýšení dávky vortioxetinu; maximální dávka vortioxetinu by neměla překročit trojnásobek původní dávky. Obnovte původní dávkování vortioxetinu do 14 dnů po vysazení silného induktoru CYP.

Léky metabolizované jaterními mikrozomálními enzymy

Substráty CYP1A2, 2A6, 2B6, 2C8, 2C9, 2C19, 2D6 nebo 3A4/5: Klinicky důležitá farmakokinetická interakce nepravděpodobná; úprava dávkování současně podávaného léku není nutná.

Substráty CYP2E1: Klinicky významná farmakokinetická interakce nepravděpodobná.

Léky ovlivňující nebo ovlivněné transportem P-glykoproteinu

Vortioxetin je špatný inhibitor P-glykoproteinu (P-gp). Úprava dávkování proto není nutná, pokud je současně podáván substrát P-gp.

Léky vysoce vázané na plazmatické bílkoviny

Potenciální farmakokinetická interakce (možné zvýšené volné koncentrace jiných léků s vysokou vazbou na proteiny, pokud jsou užívány současně s vortioxetinem).

Léky spojené se serotoninovým syndromem

Potenciálně závažný, někdy fatální serotoninový syndrom s jinými serotonergními léky. Pokud je současné užívání jiných serotonergních léků s vortioxetinem klinicky oprávněné, je třeba pacienty upozornit na zvýšené riziko serotoninového syndromu, zejména při zahájení léčby a při zvyšování dávky.

Pokud se objeví serotoninový syndrom, okamžitě vysaďte vortioxetin a jakékoli souběžně podávané serotonergní látky.

Léky ovlivňující hemostázu

Potenciální zvýšené riziko krvácení při současném užívání s léky ovlivňujícími koagulaci nebo krvácení; používat opatrně.

Alkohol

Vortioxetin a jednorázová dávka 20 nebo 40 mg alkoholu nezvýšila poškození mentálních a motorických dovedností způsobené alkoholem. Obsah alkoholu v jednom drinku je 40 gramů, a to je velké množství, které nebylo zkoumáno. Proto je třeba během léčby vortioxetinem vyvarovat se pití alkoholu.

Zdroj: Brintellix

Diskuze

V diskuzi UBROUSKY NA POHLCOVÁNÍ BAREV ZKUŠENOSTI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Martina.

Ahoj, máte někdo prosím zkušenosti s ubrousky na pohlcování barev do pračky? Slyšela jsem o nich, prý když se tento ubrousek přidá do pračky k prádlu, nasaje do sebe barvu, kterou některé oblečení pouští a tím se neobarví ostatní prádlo, je to pravda? Jsou tyto ubrousky jednorázové nebo se dají použít víckrát? Kde tyto ubrousky kupujete? Moc děkuju za rady. Martina

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Vlasta Fialová.

Mám dobré zkušenosti s ubrousky na pohlcování barev, používám Denk - mit z DM drogerie. Když dávám bílé prádlo a přidám pár kousku barevného, vložím 1 ubrousek. Prádlo se nezabarví a ubrousek se zabarví barvou barevného prádla. nelze použít víckrát, aspoň jsem to nevyzkoušela. Fialová

Zdroj: diskuze Ubrousky na pohlcování barev zkušenosti

Cena

Zde naleznete srovnání cen produktu Vironal.

Zdroj: Zkušenosti s Vironalem

Diskuze

V diskuzi ZKUŠENOSTI S WARFARINEM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Květa.

mám velmi špatné zkušenosti s tímto lékem,nikdo na to nechce slyšet.Protože se bráním,byla mi nabídnuta možnost vyměnit za NOAC,na který je ovšem velký doplatek,který mi výše mého důchodu neumožňuje.V mém okolí byl lék změněn třema známým/bez problémů a bez doplatků/.Co dělám špatně,ptám se a na koho se obrátit.
S díky.K

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Zkušenosti s warfarinem

Vysazení

Terapie rilmenidinem by nikdy neměla být náhle přerušena; dávka by se měla snižovat postupně.

Zdroj: Rilmenidin zkušenosti

Azitromycin Sandoz a Paralen

Současné užívání léků Azitromycin Sandoz a Paralen se nevylučuje. Je možné užívat i probiotika. Probiotika užívejte minimálně 2 hodiny od požití antibiotik.

Zdroj: Azitromycin - zkušenosti

Zkušenosti

Rozex nebo Rosalox jsou krémy určené k léčbě rosacey (růžovky). Rozex je pouze na lékařský předpis. Dle zkušeností je krém účinný na léčbu růžovky. Průměrná doba léčby je 3 až 4 měsíce. Růžovka je dermatitida, která vypadá jako akné, ale objevuje se až ve středním věku. Častěji jí trpí ženy, ale u mužů má horší průběh. Vyskytuje se především v obličeji a zasahuje nos, tváře, čelo i bradu. Projevuje se nejprve zčervenáním kůže a poté se zarudlá a napjatá pokožka pokryje otoky a hnisavými puchýřky. Vyskytuje se ve střední a severní Evropě u 10 % pacientů keltského typu. Jde o světlovlasé až rusovlasé ženy, s jemnou světlou kůží, modrýma očima, fototypem I–II a ve věku okolo 40 let. Rozex gel není v České republice zaregistrovaný.

Zdroj: Rozex

Azitromycin a alkohol

Při užívání Azitromycinu se konzumace alkoholu nedoporučuje. Také se doporučuje abstinence cca týden po doužívání antibiotik, mohlo by vám být po alkoholu špatně. Malé množství alkoholu by nemělo být na škodu.

Zdroj: Azitromycin - zkušenosti

Azitromycin Mylan v těhotenství

Azitromycin patří mezi antibiotika volby v těhotenství.

Zdroj: Azitromycin - zkušenosti

Cena

Cenu potravinového doplňku Neuritogen 30 tablet naleznete zde.

Zdroj: Neuritogen zkušenosti


Autoři obsahu

Mgr. Marie Svobodová

Mgr. Světluše Vinšová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP