Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

BRNENI V PUSE

OBSAH

Co značí mravenčení jazyka

Mravenčení jazyka může být příznakem různých nemocí.

Zdroj: Brnění jazyka

Diskuze

V diskuzi LÉČENÍ BRNĚNÍ CHODIDEL PO CHEMOTERAPII se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dagmar .

Brní mě po chemoterapii. Dá se s tím něco dělat?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jindrich Sliksbir.

Mám bolesti a brněni chodidel , jak to léčit???

Zdroj: diskuze Léčení brnění chodidel po chemoterapii

Brnění jazyka a končetin

Brnění jazyka a končetin může způsobit i deformace páteře se zvětšenou bederní a krční lordózou a hrudní kyfózou.

Léčba spočívá v pravidelné rehabilitaci a nápravě správného držení těla, v závažnějších případech je na místě nošení korzetu či operativní řešení. Včasnou a správnou léčbou lze předejít budoucím zdravotním komplikacím. Neléčené formy těchto onemocnění nepříznivě ovlivňují správnou funkci pohybového aparátu a mohou vést k nepříjemným bolestem zad a vzniku nevzhledného hrbu. Těžké formy onemocnění mohou narušovat fungování vnitřních orgánů, zejména srdce a plic.

Zdroj: Brnění jazyka

Diskuze

V diskuzi JAK UDRŽET OLIVOVÝ OLEJ V PUSE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Plivka.

Škoda že to nedokážu, zvedá se mi z toho žaludek, nejde to :(

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Jak udržet olivový olej v puse

Brnění rukou v noci

V některých případech jde jednoduše o výsledek nočního přeležení, jindy tyto příznaky mohou indikovat daleko závažnější zdravotní problém (viz příčiny).

Zdroj: Brnění a mravenčení končetin

Diskuze

V diskuzi CO NA AFTY V PUSE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Linda.

Hodně trpím na afty v puse, proti bolesti a k rychlejšímu zahojení aft mi pomáhá čerstvý hřebíček nebo silný odvar ze šalvěje. Když ale nepomůže ani to nebo už nemůžu hřebíček a šalvěj ani vidět, koupím si Tantum Verde a kloktám nebo přímo potírám afty roztokem. Nic dalšího mi ještě nepomohlo, ani ty přípravky co mají afty pokrýt filmem aby se rychleji hojili.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Toncek.

Zdravim, na afty v puse pouzivam jako vyplachovadlo ust slivovici. Popripade namocit varivou tycinku do slivovice a afty potrit. Vyplachovani slivovici je bolestive, ale mne velice pomohlo snad to nekomu pomuze.

Zdroj: diskuze Co na afty v puse

Brnění levé ruky a tváře

Brnění levé ruky a tváře může vzniknout na podkladě postižení cév v mozku a postižení periferních nervů, případně degenerativních změn na páteři, které utiskují nervy. Z toho vyplývá, že je nutná návštěva neurologa, který zjistí příčinu, stanoví diagnózu a případně zahájí léčbu.

Zdroj: Brnění levé ruky

Brnění rukou může být příznakem vážné nemoci

Brnění rukou může mít příčinu neurologickou, poúrazovou, spojenou s krční páteří nebo s problémem v oběhovém systému. Pokud se vyskytuje pouze brnění, mrazení, mravenčení, pocity chladu, pak to může být v případě rukou projev syndromu karpálního tunelu, kdy dochází k utlačení středového nervu (nervus medianus) v zápěstí, někdy syndrom karpálního tunelu trápí také těhotné ženy, kterým otéká zápěstí kvůli zadržování vody.

Zdroj: Brnění levé ruky

Diskuze

V diskuzi BOLEST JATER se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Stanislava Mašková.

Dobrý den,
mám zvětšená játra a bolí mi při zmačknutí břicha, Mám divnou chuť v puse. Děkuji za radu

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Bolest jater

Mravenčení končetin a hubnutí

Zaznamenáme-li nečekané úbytky na váze a současně mravenčení v horních končetinách, může jít o přímý důsledek činnosti nádoru. Ta s sebou totiž nese mimo jiné i tvorbu množství metabolických zplodin a dalších látek, které dokážou vyvolávat brnění v rukou. Dalším varujícím symptomem je také nadměrné noční pocení.

Zdroj: Brnění a mravenčení končetin

Poradna

V naší poradně s názvem BRNĚNÍ RUKY A PRSTŮ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Milan Vožeh.

Dobrý den,
zbrní mi celá levá ruka v leže na levé straně, na pravé straně se mi to nestane a naopak brnění odezní.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

To může mít řadu příčin. Přeležením počínaje až po nedostatečné prokrvování nebo uskřinutí nervu. Blíže to může určit lékař neurolog ve spolupráci s ortopedem a kardiologem. Obraťte se na na svého praktického lékaře a požádejte ho o doporučení k vyšetření na neurologii. Do té doby se snažte ležet jen na pravé straně.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Brnění ruky a prstů

Fotografie aftu

Zde je několik fotografií aftu: Afty foto.

Zdroj: Afty v puse

Poradna

V naší poradně s názvem BRNĚNÍ RUKY VE SPÁNKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Markéta.

Dobry den, poslední dobrou mam problém s levou rukou kterou jsem mela ve 12 letech zlomenou a operovanou. Poslední dobou me v noci brni prsty je to nepříjemné a někdy to přetrvává celou noc pres den se mi to taky stava ale brnění není tak silné. Když me nebrni prsty tak se mi ruka třese nevíte cim to muze byt a popřípadě k jakému lékaři si mam zajit? Dekuji za odpověď

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Brnění může souviset s úrazem z dětství, ale také nemusí. Mohl se vám během života někde na nervové cestě vytvořit výrůstek, který utlačuje nerv levé ruky a to způsobuje ono brnění. Lékaře do svého problému budete muset zasvětit dva a to neurologa a ortopeda. V lepším případě můžete očekávat léčbu ve formě léčebných cviků v dalším pak operativní řešení. Uvidíte podle výsledků provedených vyšetření.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Brnění ruky ve spánku

Sucho v puse při stresu

S pocitem sucha v ústech se potýkají i psychicky labilnější lidé, když se dostanou do vyhrocené situace, v níž ztrácejí jistotu (tréma, strach ze zkoušky), a rovněž lidé trpící sociální fóbií. V obávané situaci postižený propadá panice, potí se, má sucho v ústech či trpí jinými tělesnými příznaky.

Zdroj: Co značí sucho v ústech

Diskuze

V diskuzi AFT V PUSE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Linda kubíková.

dnes jsem zrovna byla s dcerou 5 let u zubaře protože jí bolela dáseň zvenku nad zubem - měla aft, takže je asi možnost výskytu na dásni

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Aft v puse

Brnění jazyka a rtů

Brnění jazyka a rtů může být způsobeno hyperventilací. Příčinou hyperventilace bývá psychické rozrušení, hádka, nakupení stresu a další, nebo takzvaná panická ataka při úzkostných poruchách a následné rychlé a hluboké dýchání, kterým dojde k nadměrnému vydýchání CO2 způsobujícímu právě mravenčení a křeče. Příznaky pak jsou brnění končetin a kolem úst, jazyka, rty se mohou svírat. Objevuje se pocit točení hlavy, sevření na hrudi a dušnost. Okysličení krve ale zůstává 100%, kůže má růžovou barvu.

První pomocí je, že postiženého uklidníte, vyzvete ke klidnému dýchání: nadechnout do břicha, po nádechu zapnout břišní svaly, pomalu a dlouze vydechnout. Dále můžete nechat postiženého dýchat do sáčku přidrženého přes nos a ústa, tím se zvýší koncentrace CO2 v krvi. Případně můžete podat malou dávku sedativa na uklidnění (Diazepam 5 mg, Neurol 1 mg, Lexaurin 3 mg).

Zdroj: Brnění jazyka

Diskuze

V diskuzi PUPÍNKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Andrea.

Dobrý den dva dny us mám pupínky v puse na dásní bolesti hlavy a zubů taky hodně nad váhy bušení srdce

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Pupínky

Afty v ústech

Afty v puse jsou sice malé (většinou do 5 mm) defekty, ale o to více bolí. Zpravidla se rychle objeví a zmizí po jednom až třech týdnech. Někdo je na afty náchylný, jiný se s nimi nesetká po celý život. Jestliže máte oslabenou obranyschopnost organismu, mohou se u vás afty objevovat pravidelně. Když vás postihují častěji než třikrát do roka, navštivte lékaře, který vás vyšetří.

Zdroj: Afty – příčina a léčba

Diskuze

V diskuzi BRNENI V BRISE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Helena Marošová.

Dobrý den,chci se zeptat zda je možné,že několik let po operaci slepho střeva (revize břišní dutiny)mám stále pálivou bolest na pravé straně břicha .Taky mám silné brnění v břiše a slyším vlastní tep.Veškeré dostupné vyšetření bylo negativni.Děkuji za odpovědˇ.Helena M.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Anonym.

Dobrý den, taky jsem po slepáku ale už je to hrozně dávno, pár let.

Cítím svůj tep na hořejšku břicha, měla jsem i brnění, nebyla jsem na vyšetření.

Nevím co to je...

Zdroj: diskuze Brneni v brise

Kde se v ústech vyskytují?

Afty se nevytvoří na kterémkoliv místě v dutině ústní, ale pouze tam, kde sliznice není na povrchu takzvaně keratinizována. To znamená, že je nikdy nenajdeme na tvrdém patře a dásních. Afty nacházíme častěji v přední části úst (ve „vestibulu“), na hranách a spodině jazyka. Méně se afty vyskytují na patrových obloucích, měkkém patře a mandlích.

Zdroj: Afty v puse

Slano v ústech u dětí

Pocit slanosti v ústech u dětí může být způsoben špatnou skladbou potravin. V dětském věku by dítě mělo minimálně konzumovat uzeniny, které jsou přesolené a dětem škodí. Další možností slané chuti v ústech u dítěte může být zvracení. Slaná pachuť v ústech u dětí vzniká rovněž po antibiotikách.

Zdroj: Slaný pocit v puse

Proč při infarktu brní levá ruka

Tento problém je způsoben hypoxií, jde o stav, při kterém dochází k nedostatečnému prokrvení určité části srdečního svalu a tím ke sníženému zásobení srdeční svaloviny a ostatních tkání kyslíkem.

Zdroj: Brnění levé ruky

Jaké obtíže vyvolávají?

Výskyt aft je doprovázen výraznou a nepříjemnou bolestivostí – zejména při jídle, ale i mluvení. Spontánní klidové bolesti jsou vzácnější. Pacienti, kteří trpí tvorbou aft opakovaně, jsou již na základě předchozích zkušeností schopni předem říci, kde se afta vytvoří. Vyskytují se u nich takzvané prodromální příznaky v podobě pálení, tlaku, sliznice se jim zdá v daném místě oteklá a při dotyku citlivá. Jejich předpověď se velice často vyplní do 1–3 dnů. Bolest aft se zhoršuje kontaktem se slaným, kyselým nebo kořeněným jídlem.

Zdroj: Afty v puse

Léčba

Slaná chuť v ústech není onemocnění, ale jedná se o příznak. Vždy je tedy důležité hledat nejprve příčinu konkrétního nemocnění. Někdy lze slaný pocit v ústech vyřešit omezením solení, nahraďte obyčejnou sůl mořskou solí, výrazně snižte příjem potravin obsahujících glutaman sodný a konzervanty, omezte ochucovadla (ocet, hořčice, kečup), pijte denně aspoň 2 dl sladkého mléka, zachovávejte pitný režim, a pokud vás zároveň trápí pocity pálení žaludku, zkuste užívat Helicid.

Zdroj: Slaný pocit v puse

Brnění prstů na rukou

Může se jednat o prostou neurózu, anebo o nedokrvení (zvláště se projevující za mrazu), tedy o poruchu žilního systému, ale může jít i o neurologické postižení nervů anebo o poruchu funkce lymfatického systému.

- projevy

Mravenčení v prstech, brnění konečků prstů u rukou, často jen za určitých okolností (mráz, určitá činnost nebo nervové vypětí), někdy i celodenně.

- příčiny

Poruchy funkce žilního, lymfatického nebo nervového systému, případně neurotické (psychické) potíže.

- léčba

Zvláště u dlouhodobých pozorování těchto projevů se často neobejdete bez specializovaného lékařského vyšetření. Začněte však návštěvou svého praktického lékaře. Po vyloučení výživových nedostatků (vitamíny skupiny B, hořčík, vápník) bude vhodné neurologické vyšetření, na ně navazující rehabilitace, v nejzazším případně chirurgický zákrok.

Potíže sice tohoto druhu často odezní samy. Role časného zahájení léčby je však klíčová (v případech, kdy je nutná).

Zdroj: Brnění a mravenčení končetin


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš

Ing. Vladimíra Krejčíková


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP