Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

BRNĚNÍ ZUBŮ

OBSAH

Příčiny bolesti zubů

Nejčastěji je bolest zubů zapříčiněná zánětem centrální části zubu (dužiny). Dužina obsahuje nervová zakončení, která jsou velmi citlivá na bolest. Zánět buničiny nebo pulpitu způsobují díry v zubech, zlomeniny a infekce.

Zdroj: Bolest zubů

Diskuze

V diskuzi LÉČENÍ BRNĚNÍ CHODIDEL PO CHEMOTERAPII se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dagmar .

Brní mě po chemoterapii. Dá se s tím něco dělat?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jindrich Sliksbir.

Mám bolesti a brněni chodidel , jak to léčit???

Zdroj: diskuze Léčení brnění chodidel po chemoterapii

Co značí mravenčení jazyka

Mravenčení jazyka může být příznakem různých nemocí.

Zdroj: Brnění jazyka

Diskuze

V diskuzi LÉKAŘI NEVĚDÍ ,CO MI JE.... se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ilona.

Už 2 měsíce mám červený flek mezi prsama ,Někdy to dost pálí Strašně se potím, únava,malátnost. Stále bolest v krku, štípání za osmičkama. Tak mi vytrhli 2 osmečky naráz.Po šesti týdnech ještě horší. Přidalo se brnění do rukou, nohou, bolest zubů, ztuhlost šíje,ztuhlost žvýkacích svalů, štípání u kořene jazyka.Může to být pásový opar, na to mi nikdo odběr nevzal.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Lékaři nevědí ,co mi je....

Brnění rukou v noci

V některých případech jde jednoduše o výsledek nočního přeležení, jindy tyto příznaky mohou indikovat daleko závažnější zdravotní problém (viz příčiny).

Zdroj: Brnění a mravenčení končetin

Poradna

V naší poradně s názvem L DOBRY DE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eva.

Dobrý den po vytržení zubů mi tam paní zubarka nedala žádný tampon ale jen vložku a na tu vložku mi dala naky byli prášeka rekla mi. Že mám přijít až 17.8kdyby byl naky problém jinak že prý ta vlozka vipadne sama může vipadnou sama děkuji za odpověď

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča .

Počkejte až sama vypadne. Když ne, tak běžte na prohlídku 17.8. Nezanedbejte čištění zubů a to včetně místa po vytrženém zubu.

Zdroj: diskuze Dobry den

Brnění levé ruky a tváře

Brnění levé ruky a tváře může vzniknout na podkladě postižení cév v mozku a postižení periferních nervů, případně degenerativních změn na páteři, které utiskují nervy. Z toho vyplývá, že je nutná návštěva neurologa, který zjistí příčinu, stanoví diagnózu a případně zahájí léčbu.

Zdroj: Brnění levé ruky

Poradna

V naší poradně s názvem BRNĚNÍ RUKY A PRSTŮ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Milan Vožeh.

Dobrý den,
zbrní mi celá levá ruka v leže na levé straně, na pravé straně se mi to nestane a naopak brnění odezní.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

To může mít řadu příčin. Přeležením počínaje až po nedostatečné prokrvování nebo uskřinutí nervu. Blíže to může určit lékař neurolog ve spolupráci s ortopedem a kardiologem. Obraťte se na na svého praktického lékaře a požádejte ho o doporučení k vyšetření na neurologii. Do té doby se snažte ležet jen na pravé straně.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Brnění ruky a prstů

Brnění rukou může být příznakem vážné nemoci

Brnění rukou může mít příčinu neurologickou, poúrazovou, spojenou s krční páteří nebo s problémem v oběhovém systému. Pokud se vyskytuje pouze brnění, mrazení, mravenčení, pocity chladu, pak to může být v případě rukou projev syndromu karpálního tunelu, kdy dochází k utlačení středového nervu (nervus medianus) v zápěstí, někdy syndrom karpálního tunelu trápí také těhotné ženy, kterým otéká zápěstí kvůli zadržování vody.

Zdroj: Brnění levé ruky

Diskuze

V diskuzi ZÁNĚT OKOSTICE ZUBU A ZÁNĚT DÁSNÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ladislav Hájek.

Utrpěl jsem těžký úraz předních zubů při práci,od té ddoby mám problémy se záněty,kdy nestačí speciální výplachy a čištění zubů kartáčkem je velmi nepříjemné.Jít kzubaři mám obavy,že přijdu o větší část zubů a na inplantáty nemám peníze-pojišťovny to neplatí,co dál.Při jídle mám velké problémy.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Zánět okostice zubu a zánět dásní

Příznaky zánětu zubu

  • bolestivost zubu (pulzující až vystřelující bolest)
  • bolest na skus či poklep
  • odumření zubu, a to zcela bez příznaků
  • otok

Více o zánětu zubu naleznete zde.

Zdroj: Otok tváře od zubu

Poradna

V naší poradně s názvem BRNĚNÍ RUKY VE SPÁNKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Markéta.

Dobry den, poslední dobrou mam problém s levou rukou kterou jsem mela ve 12 letech zlomenou a operovanou. Poslední dobou me v noci brni prsty je to nepříjemné a někdy to přetrvává celou noc pres den se mi to taky stava ale brnění není tak silné. Když me nebrni prsty tak se mi ruka třese nevíte cim to muze byt a popřípadě k jakému lékaři si mam zajit? Dekuji za odpověď

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Brnění může souviset s úrazem z dětství, ale také nemusí. Mohl se vám během života někde na nervové cestě vytvořit výrůstek, který utlačuje nerv levé ruky a to způsobuje ono brnění. Lékaře do svého problému budete muset zasvětit dva a to neurologa a ortopeda. V lepším případě můžete očekávat léčbu ve formě léčebných cviků v dalším pak operativní řešení. Uvidíte podle výsledků provedených vyšetření.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Brnění ruky ve spánku

Mravenčení končetin a hubnutí

Zaznamenáme-li nečekané úbytky na váze a současně mravenčení v horních končetinách, může jít o přímý důsledek činnosti nádoru. Ta s sebou totiž nese mimo jiné i tvorbu množství metabolických zplodin a dalších látek, které dokážou vyvolávat brnění v rukou. Dalším varujícím symptomem je také nadměrné noční pocení.

Zdroj: Brnění a mravenčení končetin

Diskuze

V diskuzi UCINE PRIPRAVKY NA BELENI ZUBU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kateřina.

Dobrý den,poradí mi prosím někdo,jaký používat přípravek na bělení zubů?děkuji

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Ucine pripravky na beleni zubu

Brnění jazyka a končetin

Brnění jazyka a končetin může způsobit i deformace páteře se zvětšenou bederní a krční lordózou a hrudní kyfózou.

Léčba spočívá v pravidelné rehabilitaci a nápravě správného držení těla, v závažnějších případech je na místě nošení korzetu či operativní řešení. Včasnou a správnou léčbou lze předejít budoucím zdravotním komplikacím. Neléčené formy těchto onemocnění nepříznivě ovlivňují správnou funkci pohybového aparátu a mohou vést k nepříjemným bolestem zad a vzniku nevzhledného hrbu. Těžké formy onemocnění mohou narušovat fungování vnitřních orgánů, zejména srdce a plic.

Zdroj: Brnění jazyka

Diskuze

V diskuzi JAK A CO.MAM DELAT se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Miroslava hornova.

Co.mam delat boli me predni zub vedle 2 kdyz kousu mam tam vlozku nebot me hodne ten zub bolel ale boli me i 2 zub co mam.uz delsi roky po resekci pan doktor rikal ze je to.malicky zoubek drzi nekyvese ale boli takova tupa cukava bolest s tlakem nevim co stim prosim radu podle rengenu tam nic neni zanet ani nic jen rikal ze zub je mali ta 2 ze by ho odstranil ale co tam pak budu mit zpivam a potrebuji nejak mit zuby dekuji m.h

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Miroslava hornova.

co dělat stím když mi cuká v zubu kde mám vyčištěné kanálky asi zbavené nervu nebo nevím proč mě cuká v tom zubu a když jsem venku a mrzne tak přijdu domu a je to ještě horší co stím děkuji

Zdroj: diskuze Jak a co.mam delat

Bolest mrtvého zubu

Bolest mrtvého zubu vždy záleží na tom, v jakém stavu zub je, jak kvalitně byl ošetřen, zda se nalezly všechny kořenové kanálky a opracovaly se až ke svému konci.

Zdroj: Bolesti mrtvých zubů pod korunkou

Diskuze

V diskuzi BRNENI V BRISE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Helena Marošová.

Dobrý den,chci se zeptat zda je možné,že několik let po operaci slepho střeva (revize břišní dutiny)mám stále pálivou bolest na pravé straně břicha .Taky mám silné brnění v břiše a slyším vlastní tep.Veškeré dostupné vyšetření bylo negativni.Děkuji za odpovědˇ.Helena M.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Anonym.

Dobrý den, taky jsem po slepáku ale už je to hrozně dávno, pár let.

Cítím svůj tep na hořejšku břicha, měla jsem i brnění, nebyla jsem na vyšetření.

Nevím co to je...

Zdroj: diskuze Brneni v brise

Korunka a bolest zubů

S největší pravděpodobností se vždy jedná o zánět pulpy (dřeně). Před definitivní fixací keramické práce by mělo dojit k endodontickému ošetření zubu (zaplnění kanálku).

Zdroj: Bolest zubů

Diskuze

V diskuzi BRNĚNÍ RUKOU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Josef Trejbal.

Brnění rukou jdou z hrudní páteře, krční páteř je relativně v pořádku, ale otoky nohou a brnění hlavně v chodidlech a zúžený míšní kanálek v bederce a sexuální disfunkce , když brnění jde až do mostku mezi konečníkem a šourkem , co s tím , kde by mi ten kanálek rozšířili ?
Brnění z prortuze -zúžení míšního kanálku 6mm , tlačí na nervy , ty vystřelují do kyčle a do nohou , brní mi dlouho obě DK a hlavně chodidla, otékají mi poslední dobou i obě nohy a hodně kotníky, , brní mi i hrazdička mezi konečníkem a šourkem , mám disfunkci erekce , je to vše asi útlakem nervů v kanálku , prosím o potvrzení nebo info co a jak, diabetes ani nemocné ledviny nemám Clavin ap.nepomáhají , prosím o doporučení co s tím kanálkem, prý jej i úspěšně rozšiřují a kde? Děkuji vám .

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jaroslav Minarik.

Prosím o radu
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Zdroj: diskuze Brnění rukou

Zkoušky a testy na bolesti zubů

Anamnéza a fyzikální vyšetření vedou ke správné diagnóze bolavých zubů. Někdy už panoramatický rentgen zubů a čelisti zobrazí dané problémy. Pokud je příčinou něco jiného než problém s chrupem, může vás lékař poslat do nemocnice nebo k zubaři, aby provedl další kontrolu.

Zdroj: Bolest zubů

Léčba

Léčba takto poškozeného zubu je individuální podle rozsahu vydrolení a nálezu. V případě větší destrukce zubu následuje dostavba zubu vsazeným čepem, a to buď titanovým, nebo čepem ze skelných vláken, dále dostavba pahýlku pryskyřicí a celou rekonstrukci završuje korunka.

Zdroj: Drolení zubů

Bolest zubů na skus

Obecně může být citlivost na skus způsobena zánětem v okolí hrotu kořene zubu, prasklým nebo naprasklým zubem, případně přetížením z kousání příliš tuhé stravy.

Zdroj: Bolest zubů

Brnění jazyka a rtů

Brnění jazyka a rtů může být způsobeno hyperventilací. Příčinou hyperventilace bývá psychické rozrušení, hádka, nakupení stresu a další, nebo takzvaná panická ataka při úzkostných poruchách a následné rychlé a hluboké dýchání, kterým dojde k nadměrnému vydýchání CO2 způsobujícímu právě mravenčení a křeče. Příznaky pak jsou brnění končetin a kolem úst, jazyka, rty se mohou svírat. Objevuje se pocit točení hlavy, sevření na hrudi a dušnost. Okysličení krve ale zůstává 100%, kůže má růžovou barvu.

První pomocí je, že postiženého uklidníte, vyzvete ke klidnému dýchání: nadechnout do břicha, po nádechu zapnout břišní svaly, pomalu a dlouze vydechnout. Dále můžete nechat postiženého dýchat do sáčku přidrženého přes nos a ústa, tím se zvýší koncentrace CO2 v krvi. Případně můžete podat malou dávku sedativa na uklidnění (Diazepam 5 mg, Neurol 1 mg, Lexaurin 3 mg).

Zdroj: Brnění jazyka

Bolest zubu pod korunkou

Příčiny

Pokud se objeví bolest zubu pod korunkou, jedná se s největší pravděpodobností o zánět zubu – pulpy (dřeně). Před definitivní fixací keramické práce se doporučuje bolest zubu na skus endodonticky ošetřit (zaplnit kanálky).

Léčba

Pokud se projevuje bolest zubu pod korunkou, tak byly pravděpodobně korunky nafixovány na živé zuby. Je nutné vyjmout nervy. Také je možné zub uklidnit, ale zde je dobré zkontrolovat, zdali zub reaguje přiměřeně na chladovou zkoušku a je poklepově nebolestivý, ještě před nasazením fixní práce.

Zdroj: Bolesti mrtvých zubů pod korunkou

Léčba bolesti zubů

Způsob ošetření bolesti zubů závisí na vašem zubním lékaři. Rutinní a rychlá kontrola by měla ulevit od bolesti zubů. Když se dostavíte na pohotovostní oddělení, sloužící lékař vám samozřejmě předepíše léky, ale pokud budou problémy přetrvávat a objeví se nějaké komplikace, kontaktujte svého zubního lékaře. Rizikovým faktorem je v každém případě kouření, pokud máte problém s odvykáním, poraďte se svým lékařem, jaký postup by vám doporučil.

Zdroj: Bolest zubů


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš

Ing. Vladimíra Krejčíková


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP