Informace od zdravotní sestry

HLAVNÍ STRÁNKA

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

BROMELAIN

Spálený jazyk od ananasu

Bromelain, proteolytický enzym, se nejvíce nachází v nezralém ananasu a v jeho stopce a třeni. Bromelain vydrží krátkodobou teplotu až do 55 stupňů Celsia. Nezralý ananas (a ten máte prakticky pokaždé, pokud si nedojdete na pole vybrat svůj zralý) má nejen hromadu bromelainu, ale ani nemá potřebnou cukernatost a je plny ovocných kyselin. Pokud máte rádi ananas, můžete ho konzumovat rozmixovaný anebo trochu posolený, paradoxně se zvýrazní jeho sladká chuť. Pokud ananas konzumujete na hubnutí, nevyřezávejte střed ananasu, ten obsahuje potřebné enzymy k hubnutí. Ananas jednoduše rozmixujte a takto konzumujte. Vyhnete se podráždění jazyka. Zralý plod ananasu poznáte podle typické vůně, pevné slupky a zelených lístků. Čím jsou šupiny na slupce více vypouklé, tím je ananas aromatičtější.

Zdroj: Spálený jazyk

Diskuze: Re: Warfarin a brusinky

Paní Flídrová, slyšela jste dobře, brusinky skutečně mohou způsobit zdravotní komplikace ve spojení s Warfarinem. Warfarin je lék na ředění krve, tak zvaný antikoagulant. Warfarin se používá k rozpuštění akutních krevních sraženin při hluboké žilní trombóze nebo plicní embólii. Preventivní užívání Warfarinu pak snižuje u rizikových pacientů vznik srdečního infarktu, či mozkové mrtvice v důsledku vytvoření krevní sraženiny v žilním pletenci. Do těchto rizikových skupin patří lidé s poruchou srdečního rytmu nebo s umělými srdečními chlopněmi, dále pacienti po prodělaném infarktu a také pacienti po chirurgických zákrocích, například po náhradě kyčelních či kolenních kloubů.

Warfarin je komplikovaný lék v kombinaci s ním nesmí být užíváno mnoho bylinných přípravků! Následující seznam doplňků stravy by NEMĚLY být užívány společně s Warfarinem, aniž by o tom nevědět váš ošetřující lékař.

Nebezpečné kombinace doplňků stravy s Warfarinem:
- Bromelain, který podporuje odbourávání tuků z problematických partií těla,
- Chlorella zelená řasa,
- Koenzym Q10,
- brusinky,
- šalvěj červenokořennou (dan šen),
- ženšen,
- dong quai,
- třezalka,
- pískavice řecké seno,
- ginkgo biloba,
- kajenský pepř,
- česnek,
- vitamín E,
- vysoké dávky vitamínu C.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Warfarin a brusinky
Počet odpovědí: 4

Jak se zbavit nadýmání

Někomu jako léčba pomáhá pití vlažného heřmánkového nebo anýzového čaje. Ke zklidnění neurovegetativního systému může z přírodních léků pomoci výtažek z kozlíku lékařského nebo z třezalky. Nikdy nepoužívejte při dlouhodobé léčbě chemická projímadla, neboť při delším podávání vyvolávají návykovou zácpu. Lze také vypít sklenici hořkého ležáku, který působí dieteticky na zažívací trakt, jelikož obsahuje hodně minerálů, vitamínů skupiny B, stopových prvků, uhlohydrátů a aminokyselin. V pivu obsažený zinek má rovněž význam při tvorbě inzulinu a tím také dochází ke zlepšení látkové výměny a omezení nadýmání. Z minerálních vod je vhodná Magnesia, Mlýnský pramen nebo Vincentka. Působí na žaludečně-střevní sliznici, minerály v nich obsažené ovlivňují motoriku zažívacího traktu. Denně vypijte nejméně dva litry tekutin. Dbejte na dostatek vlákniny ve stravě, také nasazení probiotik může být správnou léčbou.

Z léků vám pomůže:

  • Espumisan – působí v trávicím traktu jako protipěnivý prostředek.
  • Sab Simplex kapky – jsou známé jako první pomoc při kolikách kojenců, působí rovněž protipěnivě, přípravek není vstřebáván a odchází nezměněn střevem z těla.
  • Z přírodních prostředků vám pomůže:
  • Degasin – tobolky, které se užívají po každém větším jídle (obědu, večeři) a je třeba je zapít velkou sklenicí vody.
  • Super Bromelain + Papain – kombinace dvou enzymů z ananasu (bromelain) a papáji (papain) přispívá k normální činnosti trávicího ústrojí a úpravě trávení.

Zdroj: Nadýmání a plynatost

Diskuze: Re: kurkuma a artróza

Kurkuma je jasně žlutá bylina, která bývá použita při vaření, při barvení potravin a také v ajurvédské medicíně v Indii a v Číně již 2000 let. Neoficiální důkazy ukazují na její účinnost při léčbě mnoha onemocnění a stavů, zejména těch, které zahrnují zánět měkkých tkání například v případech artritidy. Na Universitě v Michiganu se v poslední době zabývají prokázáním vlastností kurkumy při léčení artritidy a dalších onemocnění pohybové soustavy. Nicméně kurkuma může způsobit také nežádoucí účinky, konkrétně ředění krve. Proto se vždy poraďte se svým praktickým lékařem před začátkem této bylinné léčby.

1.
Podle prozatímních výsledků z University of Michigan se dá kurkuma použít v případech revmatoidní artritidy a osteoartrózy pro snížení bolesti, utlumení zánětu a uvolnění ztuhlosti. Výsledky výzkumu zatím ukazují, že kurkuma je lepší než nesteroidní protizánětlivé léky na zmírnění zánětu po operaci.

2.
Kurkuma je lepší, když se užívá ve formě kapslí, než ve formě tablet. Tablety totiž navíc obsahují látky, které jim pomáhají držet svůj tvar, ale snižují účinnost hlavních látek. Zatímco kapsle jsou lyofilizované a bývají čerstvější. Doporučená dávka je 250 až 500 mg třikrát denně.

3.
Zkombinujte kurkumu se zázvorem, to doporučuje Dr. Andrew Weil, pro větší úlevu od zánětu. Zázvor obsahuje protizánětlivé látky, které snižují otoky a ztuhlost. Obě byliny užijte společně v kapslích ve stejnou dobu. Možný je i čaj, kdy se vaří množství jednoho palce jednotlivých bylin ve dvou šálcích vroucí vody po dobu 15 až 30 minut. Pak se byliny odstraní a přidá se med nebo stevia.

4.
Přidejte enzym bromelain, který přispěje ke zvýšení účinku obou látek (zázvoru i kurkumy) při artritidě. University of Maryland Medical Center (UMMC) přináší neoficiální důkaz z ájurvédské terapie, který ukazuje, že tyto dvě byliny jsou obě účinné při léčbě bolesti artritidy a společně s bromelainem jsou ještě účinnější. Zároveň ale poukazuje na to, že zatím neexistují žádné oficiální vědecké studie podporující tyto způsoby použití. Bromelain je k dispozici ve formě tobolek.

5.
Kurkumu a další zde uvedené byliny užívejte mezi jídly, nikoli s jídlem. Tím zlepšíte jejich schopnost snižovat bolest a ztuhlost v důsledku zánětu. Když se užívají spolu s jídlem, tak mají tendenci se více soustředit na trávení, spíše než na kloubní tkáně.

Varování
Kurkuma, bromelain a zázvor jsou schopny ředění krve a měly by být používány pouze pod dohledem vyškoleného zdravotního lékaře. V žádném případě tuto léčbu nekombinujte s léky používanými na ředění krve, jako je kumarin nebo warfarin bez vědomí lékaře. Pokud dojde ke krvácení při používání těchto bylin, okamžitě je přestaňte užívat a vyhledejte lékařskou pomoc.

Přírodní rada
Bromelain je enzym extrahovaný z ananasu, převážně z listů a kůže plode. Konzumace ananasu může pomoci zmírnit bolest artritidy, zvláště když k tomu užíváte kurkumu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Kurkuma a artróza
Počet odpovědí: 1

Jak ředit krev přírodně

Příroda nabízí účinné a bezpečné látky s účinkem proti srážení krve. Dvě vynikající přírodní látky na ředění krve jsou kajenský pepř a vitamin C. Obě tyto látky jsou též prospěšné pro cévy, mají pozitivní vliv na srdečně-cévní systém a patří mezi antioxidanty.

Přehled přírodních látek, které účinkují proti srážení krve:

  • kajenský pepř (zejména kapsaicin v něm)
  • vitamin C
  • kurkuma
  • česnek
  • cibule
  • oregano
  • bromelain
  • voda
  • skořice
  • kopr
  • sušené ovoce a bobule jako hrozinky, brusinky, sušené švestky a třešně
  • vitamin B6
  • vitamin E
  • Gingko biloba – jinan dvoulaločný

Dbejte na přísun tekutin, nejvhodnější je pitná voda nebo neperlivé minerálky s obsahem vápníku a hořčíku. Zahuštění krve může být způsobeno nedostatkem tekutin, ale i vysokými dávkami proteinů a kreatinu a podobných dusíkatých látek ve stravě. Také stres přispívá k zahuštění krve, společně s konzumací kávy a alkoholu.

Zdroj: Léky na ředění krve - seznam

Diskuze: Re: Bylinky a Warfarin

Když užíváte Warfarin, tak byste neměla vnitřně užívat žádné bylinky ani bylinkové čaje a ani potravinové doplňky s bylinkami. Některé bylinky mohou opravdu výrazně změnit účinky Warfarinu a přivodit tak život ohrožující situaci. Warfarin komplikuje stravování, jak již jistě víte, a u bylinek je to ještě více složitější a laik prostě nedokáže rozhodnout, která bylinka je s Warfarinem bezpečná. Pro váš přehled uvádím seznam nejvíce nebezpečných bylinek.

- Bylinky zvyšující účinky Warfarinu a mohou tak způsobit krvácení:
Děhel
Bedrník anýz
Prha (Arnica)
Ločidlo čertovo lejno
Vachta trojlistá
Brutnák lékařský
Bromelain, nebo také bromelin, je enzym, který najdeme v čerstvém ananasu.
Konopí
Paprika
Miřík celer
Heřmánek pravý
Hřebíček
Dymnivka (Corydalis yanhusuo)
Klikva (brusinky)
Harpagofyt
Pískavice řecké seno
Řimbaba obecná
Česnek
Geum japonicum
Zázvor
Jinan dvoulaločný (Ginkgo biloba)
Jírovec maďal (kaštan koňský)
Lékořice lysá
Libeček lékařský - kořen
Tužebník jilmový
Cibule
Petržel
Mučenka modrá
Topol
Hořkoň obecná
Jetel luční
Routa vonná
Serenoa plazivá
Komonice lékařská
Kurkuma
Vrba

- Bylinky, které snižují účinky Warfarinu a mohou tak způsobit vznik krevní sraženiny:
Koenzym Q10
Šalvěj červenokořenná
Andělika čínská
Zelený čaj
Papája
Jmelí
Řepík
Pampeliška
Třezalka tečkovaná
Vitamin E
Řebříček obecný

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Bylinky a Warfarin
Počet odpovědí: 4

Může se jíst ananas při Warfarinu

Ananas je zdrojem vlákniny, která působí jako indikátor při odstraňování toxinů a špatného cholesterolu z krve. Proto je doporučován lidem s vysokým krevním tlakem. Kromě toho, že obsahuje bohatý zdroj vlákniny, je jeho součástí také enzym bromelain, který je přírodním antikoagulantem. Bromelain poškozuje fibrin, což je bílkovinná látka v krvi způsobující její srážlivost. Vždy se poraďte se se svým lékařem, jak nejlépe kombinovat přírodní antikoagulanty s léky, aby nedocházelo k implementaci a změně příjmu potravy.

Zdroj: Warfarin a ananas

Warfarin a potraviny

Dobrým zdrojem přírodních antikoagulantů jsou ovocné plody. Doporučená denní dávka představuje dvě až tři porce ovoce pro zlepšení zdraví. Příjemným způsobem, jak dostat takovéto množství denně do těla, je pití ovocných šťáv. Zvláštní péče se musí věnovat pacientům po mrtvici. Konkrétně pacientům, kteří užívají warfarin. Konzumace potravin s přírodními antikoagulanty vyžaduje kontrolu pacientů, aby nedošlo k ovlivnění dávkování warfarinu. Primárním krokem je začlenění přírodních antikoagulantů, jako jsou hrozny, jablka, ananas a některé koření.

Hrozny obsahují fytonutrienty zvané flavonoidy, které snižují shlukování krevních destiček a vznik škodlivých krevních sraženin. Zároveň obsahují sloučeninu zvanou resveratrol, která je nejvíce obsažena právě v hroznovém víně. Po večeři se tedy doporučuje pití jedné sklenky červeného vína.

Jablka obsahují stejné fytonutrienty, jaké se nalézají v hroznech. Pití 100% jablečné šťávy každý den po dobu 6 týdnů pomáhá s odstraněním špatného LDL cholesterolu, který způsobuje mrtvici.

Ananas je známým zdrojem vlákniny, která působí jako „koště“ při odstraňování toxinů z krve a špatného cholesterolu. Proto je nejčastěji doporučován lidem s vysokým krevním tlakem. Kromě toho, že obsahuje velký zdroj vlákniny, je jeho součástí také enzym bromelain, který je přírodním antikoagulantem. Bromelain poškozuje fibrin, což je bílkovinná látka v krvi způsobující její srážlivost.

Kromě ovoce a zeleniny existují i jiné formy antikoagulantů – koření a byliny. Proti srážlivosti krevních destiček pomáhá zejména zázvor. Pokud vám nechutnají pokrmy se zázvorem, existují i jiné možnosti koření jako kari koření, kajenský pepř, paprika, tymián, skořice, kopr, oregano, kurkuma, lékořice a máta. Existuje mnoho důvodů, proč je třeba začlenit ovoce a zeleninu do svého jídelníčku. Přírodní antikoagulanty společně s léky zabraňují mrtvici.

Poraďte se se svým lékařem, jak nejlépe kombinovat přírodní antikoagulanty s léky, aby nedocházelo k implementaci a změně příjmu potravy.

Zdroj: Antikoagulační dieta po mrtvici

Bylinky na ředění krve

Příroda nabízí účinné a bezpečné látky, které účinkují proti srážení krve. Dvě vynikající přírodní látky na ředění krve jsou kajenský pepř a vitamin C. Obě tyto látky jsou též prospěšné pro cévy, mají pozitivní vliv na srdečně-cévní sytém a patří mezi antioxidanty.

Kajenský pepř, někdy též nazývaný jako královská bylina, je považován mnohými za nejlepší bylinu pro srdce.

Vitamin C je velmi důležitý pro zdravé cévy.

Kurkuma, známé koření obsahující žluté barvivo kurkumin, má velmi mnoho pozitiv včetně účinku na ředění krve. Kurkuma též podporuje imunitu, má protizánětlivé schopnosti a je účinná v boji a prevenci rakoviny.

Česnek je považován za velmi zdraví prospěšnou přírodní látku. Působí rovněž na ředění krve, a to díky obsahu salicylátů. Salicyláty jsou obsaženy v mnoha léčivech a jsou i primární složkou Aspirinu. Česnek je prospěšný také pro zdraví srdce a cév a má schopnost ničit patogeny.

Cibule obsahuje salicyláty a pomáhá ředit krev.

Další přírodní látky pomáhající ředit krev: bromelain, voda, skořice, kopr, oregano, sušené ovoce a bobule jako hrozinky, brusinky, sušené švestky a třešně, vitamin B6, vitamin E, gingko biloba (jinan dvoulaločný).

Zdroj: Ředění krve

Složení

Wobenzym je přípravek systémové enzymoterapie, která je založena na systémovém působení perorálně podávané směsi enzymů rostlinného nebo živočišného původu. Působí zároveň na celý organismus, a tak v těle zajišťuje rovnováhu a správné fungování imunitního systému.

Wobenzym obsahuje tyto účinné látky:

  • amyláza – enzym zajišťující štěpení škrobu na jednodušší cukry
  • lipáza – lipolytický enzym rozkládající tuky na glycerol a mastné kyseliny
  • bromelain – proteolytický enzym extrahovaný z výhonků ananasu, štěpí bílkoviny, snižuje pravděpodobnost výskytu krevních sraženin a je aktivní při zánětlivých procesech, hojení otoků a hematomů
  • trypsin/chymotripsin – trávicí enzym štěpící bílkoviny obsažené v potravě, má protirakovinné účinky, působí protizánětlivě, posiluje imunitu a zlepšuje trávení
  • pankreatin (směs enzymů produkovaných ve slinivce) – štěpí bílkoviny, tuky a cukry, je důležitý také pro správnou funkci trávicího traktu a imunitního systému
  • papain – proteolytický enzym extrahovaný z papáji, snižuje pravděpodobnost vzniku krevních sraženin a urychluje léčbu zánětů, dále má také příznivý vliv na trávicí trakt a eliminuje vedlejší účinky chemoterapie
  • trihydrát rutosidu – účinná látka s antioxidačními účinky, která se používá k léčbě žilní nedostatečnosti, zmírňuje otoky a zvyšuje pevnost cévní stěny

Zdroj: Wobenzym a dna

Jaká bylinka je na ředění krve

Mezi byliny snižující srážlivost krve patří kajenský pepř, který se označuje jako královská bylina a je mnohými považován za nejlepší bylinu pro srdce. Dále je to vše s vysokým obsahem vitaminu C, který je velmi důležitý pro zdravé cévy.

Kurkuma je známé koření obsahující žluté barvivo kurkumin, které má mnoho pozitivních účinků včetně účinku na ředění krve. Kurkuma též podporuje imunitu, má protizánětlivé účinky a je účinná v boji s rakovinou a v její prevenci.

Další přírodní látky pomáhající ředit krev:

Bromelain, voda, skořice, kopr, oregano, sušené ovoce a bobule jako hrozinky, brusinky, sušené švestky a třešně, vitamin B6, vitamin E, jinan dvoulaločný (Ginkgo biloba).

Přírodní antikoagulanty napomáhají s ředěním krve, zároveň však představují i zdravý způsob výživy. Dobrým zdrojem přírodních antikoagulantů jsou ovocné plody. Doporučená denní dávka představuje dvě až tři porce ovoce. Vhodným způsobem, jak dostat takovéto množství denně do těla, je pití ovocných šťáv.

Z bylin proti srážlivosti krevních destiček pomáhá zejména zázvor. Antikoagulanty obsahuje také koření jako kari, paprika, kajenský pepř, skořice, tymián, kurkuma, kopr, oregano, lékořice a máta.

Zdroj: Přírodní prostředky na ředění krve

Léčba dny bylinkami

Organismus nemocného není schopen vyplavit ven z těla dusíkaté produkty metabolismu (puriny), které se vyznačují nadměrnou tvorbou kyseliny močové, a to v důsledku nedostatku trávicího enzymu urikázy (oxiduje kyselinu močovou) a většinou naprosto nevhodného jídelníčku a oslabené funkce vylučovacího ústrojí. Kyselina močová se pak zcela nevyloučí ven z organismu a část se v krystalické formě usazuje v kloubech a jiných málo prokrvených tkáních nebo se ukládá ve formě močových kamenů. V krvi se pak nachází velké množství kyseliny močové, postižený kloub nateče, zrudne a intenzivně bolí, nehledě na případné záchvaty. Naprosto nezbytná je úprava jídelníčku (bez masa, piva, vína a tvrdého alkoholu), úprava překyselení organismu, změna životního stylu, podpora vylučování, dodržování pitného režimu (litry pramenité vody) a průběžná detoxikace.

K tomu dobře poslouží například tinktury Fazol, Kukuřice, Plavuň a Tužebník, které snižují produkci kyseliny močové. Základem úspěchu je i pitná rašelina pro celkovou detoxikaci.

Potraviny, které byste měli jíst:

  • kurkumin – jde o silný protizánětlivý prostředek, který je důležitý při ochraně ledvin;
  • bromelain (v ananasu) – má analgetické a protizánětlivé účinky;
  • lněné semínko – pomáhá snížit hladinu kyseliny močové v krvi.

Zdroj: Léky na kyselinu močovou

Potraviny, které ředí krev

Z potravin, které mají vliv na ředění krve, lze uvést především česnek a cibuli.

Česnek je považován za velmi prospěšnou přírodní látku. Mimo jiné působí právě na ředění krve, a to díky obsahu salicylátů. Salicyláty jsou obsaženy v mnoha léčivech a jsou rovněž primární složkou aspirinu, který se předepisuje k ředění krve. Konzumace česneku prospívá zdraví srdce a cév a pomáhá ničit patogeny v těle.

Cibule obsahuje salicyláty taky, a tudíž i ona pomáhá ředit krev.

Mezi další přírodní antikoagulanty patří například hrozny, ananas, jablka, zázvor a některé koření. Zvláštní péče se musí věnovat pacientům po mrtvici. Konzumace potravin s přírodními antikoagulanty vyžaduje kontrolu těchto pacientů, aby nedošlo k ovlivnění dávkování warfarinu.

Hrozny obsahují flavonoidy, které snižují shlukování krevních destiček a vznik škodlivých krevních sraženin. Zároveň obsahují sloučeninu zvanou resveratrol, která mimo jiné snižuje i krevní tlak.

Ananas obsahuje enzym bromelain, který je přírodním antikoagulantem, poškozuje fibrin, což je bílkovinná látka v krvi způsobující její srážlivost. Ananas je také zdrojem vlákniny, která odstraňuje z krve toxiny a špatný cholesterol, pomáhá snižovat krevní tlak.

Jablka obsahují stejné fytonutrienty, jaké se nalézají v hroznech. Pití 100% jablečné šťávy každý den po dobu 6 týdnů pomáhá s odstraněním špatného LDL cholesterolu, který způsobuje mrtvici.

Zelenina, koření a byliny – proti srážlivosti krevních destiček pomáhá zejména zázvor.

Zdroj: Přírodní prostředky na ředění krve

Přírodní léčba

Pokud máte dnu, první věc, kterou musíte udělat, je odstranit přebytečný cukr, bílou mouku a maso z denního jídelníčku. Především musíte snížit závislost na cukru, jelikož cukr je zdrojem obživy pro kvasinky, také je důležité vyhnout se bílému pečivu a masu. Maso je plné nezdravých hormonů a antibiotik, která jsou pro organismus kyselá. Pokud jde o nápoje, je důležité, abyste se zdrželi konzumace alkoholu. Dieta a zdravý životní styl jsou to nejlepší, co můžete udělat, abyste odstranili příznaky dny. Měli byste konzumovat dostatek zeleniny, ovoce a pít hodně vody.

Jak léčit dnu, respektive odstranění kyseliny močové z těla?

Změňte stravu a životní styl, jednou z prvních věcí je odstranit výše uvedené nevhodné potraviny a nápoje. A vyzkoušejte šest přírodních léků na léčbu dny. Pokud budete postupovat podle těchto tipů, můžete se zbavit dny do 24 hodin nebo i méně.

1. Zeleninový extrakt ze semen

Konzumujte extrakt z osiva celeru. Je prokázáno, že zeleninový výtažek z osiva snižuje tvorbu kyseliny močové v těle. V celeru bylo zjištěno 30 různých typů antioxidantů, mezi něž patří například fenolové kyseliny, jako je kyselina kávová a kyselina ferulová, a flavaoly jako quecetin. Díky tomu je celer užitečný při léčbě široké škály onemocnění, která jsou doprovázena zánětem: bolest kloubů (artritida), dna, infekce ledvin a jater, kožní onemocnění, syndrom dráždivého tračníku a infekce močových cest.

2. Extrakt z třešňové šťávy

Je prokázáno, že třešňová šťáva snižuje výskyt dnových záchvatů o 35 % a při současném podávání s allopurinolem, což je lék na dnu v zahraničí, se riziko výskytu dny snížilo dokonce o 75 %. Třešňová šťáva snižuje zánět a tvorbu kyseliny močové v těle. Pokud přidáte celer a černou třešňovou šťávu do své stravy, uvidíte velmi rychle výsledky.

3. Kopřiva

Kopřiva je silný protizánětlivý fytonutrient, který si můžete zakoupit v sušené formě, ze které si můžete připravovat čaj, který budete pravidelně pít.

4. Rybí olej

Rybí olej nefunguje tak rychle jako předešlé ingredience, ale dlouhodobým užíváním může rybí olej snížit riziko vzniku dny, protože jedním z přínosů rybího oleje jsou omega-3 mastné kyseliny, které snižují zánětlivé procesy v těle. Vzhledem k tomu, že dna je formou artritidy a rybí olej je účinnou léčbou artritidy, má smysl omega-3 ve formě rybího oleje užívat.

5. Proteolytické enzymy

Proteolytický enzym, jako například bromelain, léčí dnu. Bromelain se nachází v jádře ananasu a je to trávicí enzym, který pomáhá snížit výskyt kyseliny močové a zánětů. Bromelain by tedy měl být rovněž součástí vašeho jídelníčku.

6. Hořčík

Hořčík je alkalický minerál. Také tento alkalický minerál může snížit tvorbu kyseliny močové v těle a studie ukazují, že hořčík je účinnou léčbou dny zvláště u akutních případů. Pokud máte nedostatek hořčíku, můžete být náchylní ke vzniku dny, takže je dobré přidat do svého seznamu přírodních léků na léčbu dnavých příznaků potraviny bohaté na hořčík nebo doplňky hořčíku.

Pokud se zbavíte věcí, jako je alkohol, cukr, bílá mouka, maso, a pokud přidáte stravu s vyšším podílem ovoce a zeleniny spolu s uvedenými šesti ingrediencemi, uvidíte, že brzy dojde ke zlepšení vašeho zdravotního stavu.

Zdroj: Nemoc dna a její přírodní léčba

Přírodní terapie

  • Soda bikarbona – rozmíchejte 1/2 čajové lžičky jedlé sody v 3 dl čisté vody a vypijte to. Užívejte 1–2krát denně. Soda bikarbona je zásaditá a pomáhá v těle neutralizovat kyselinu močovou.
  • Citronová šťáva – tato šťáva předchází formování krystalů kyseliny močové v kloubech. Vypijte každý den 1 sklenici vody se šťávou z jednoho citronu. Nejlepší je užívat hned ráno po probuzení.
  • Jablečný ocet – obsahuje kyselinu jablečnou, která je výborná na obnovu rovnováhy pH v těle. Kyselina jablečná navíc rozpouští krystaly kyseliny močové a stimuluje její vyplavování z těla. V 2 dl čisté vody rozřeďte 1 čajovou lžičku jablečného octa, pijte 2krát denně.
  • Kurkuma – jde o výbornou bylinku na potlačování zánětů a tlumení bolestí. Kromě toho podporuje ledviny i játra a brání vzniku infekcí v místech s poškozenými tkáněmi. Užívejte 1 až 2 čajové lžičky práškové kurkumy přidané do jídla nebo nápojů denně.
  • Ananas – toto ovoce obsahuje enzym bromelain se silnými protizánětlivými a hojivými účinky. Výborně také potlačuje bolesti. Užívejte 100 až 200 gramů čerstvého ananasu nebo šťávy denně.
  • Lněná semínka – tato semínka mají řadu medicínských vlastností. Jednou z nich je i snižování hladiny kyseliny močové v krvi. Užívejte 1 až 2 polévkové lžíce mletých semínek denně.

Kromě uvedených přírodních látek je při léčbě dny nutné změnit i životní styl. Jezte více ovoce a zeleniny v bio kvalitě, celozrnných potravin a ryb. Nezapomínejte také na adekvátní pitný režim během celého dne. Tímto způsobem se tělo bude mnohem snadněji a rychleji zbavovat toxinů. A hlavně se hýbejte!

Zdroj: Nemoc dna – příznaky onemocnění

Jak snížit kyselinu močovou

Ke snížení kyseliny močové je nezbytná dieta. Je nutné vyloučit ze stravy tyto potraviny:

  • zelenina, natě – špenát, chřest, červená řepa, celer, pažitka
  • ovoce – citrusy (kromě grepu), angrešt, borůvky, ostružiny, rebarbora, červený rybíz
  • luštěniny kromě fazolí (i arašídy)
  • ořechy
  • houby
  • obilné klíčky
  • kakao, čokoláda
  • alkohol (pivo – především ležák, červené víno)
  • silný čaj, káva
  • maso – silné vývary, drůbež, telecí, hovězí, uzeniny
  • vnitřnosti
  • ryby – sardinky, sardel (ančovička), kapr, mořský jazyk, plody moře

Při onemocnění dnou je velmi důležité dostat do organismu velké množství vody. Alkalické minerálky mají přednost, protože napomáhají k alkalizaci moči, a tím k udržení jinak špatně rozpustné kyseliny močové v roztoku, takže se předejde tvorbě krystalů.

Užívejte Bromelain nebo jiné preparáty vyrobené z ananasu. Ještě více doporučovaným ovocem jsou višně. Obsahují totiž dvě důležité látky, a to antokyany a bioflavonoidy, což jsou účinné antioxidanty bránící vzniku zánětů v těle.

Vhodné je popíjet čaj z mladé kopřivy alespoň 3krát denně nebo čaj z bršlice. Ten připravíte z usušených listů rostliny, které spaříte vroucí vodou a necháte 10 minut louhovat. Čaj pijte třikrát denně, nejdéle 2 týdny. Mezi další bylinky vhodné pro léčbu dny patří vojtěška, lopuch a yzop.

Homeopatika se využívají při prevenci akutních potíží a také pro posílení ledvin. Oproti tomu samotný Berberis vulgaris je vhodný na křečovité bolesti v kloubech, které se zhoršují pohybem. Aconitum používejte na náhlé pálivé bolesti s oteklými a bolestivými klouby na dotek. Apis mellifica je homeopatikum použitelné na bodavé bolesti, na které příznivě působí studené obklady. Kůže bývá růžová. Belladonna je na pulzující bolesti kloubů zhoršené pohybem a spojené s horkostí. Ledum palustre je na červené nebo růžové skvrny na kůži u kloubů, které jsou oteklé a bolest zmírňují studené obklady.

Berberis vulgaris 9ch + Lycopodium 9ch: 5 granulí 2krát denně – využívá se v prevenci akutních potíží a také pro posílení ledvin.

Aconitum 15ch: 5 granulí 2krát až 4krát za hodinu, ne déle než 3 hodiny, poté 3krát denně do vyléčení – používá se na náhlé pálivé bolesti s oteklými a bolestivými klouby na dotek.

Zdroj: Co je to kyselina močová

Co se nesmí jíst při Warfarinu

Dieta jako taková není pacientovi nařízena. Pacientovi je doporučeno, aby měl vyvážený příjem vitaminu K a aby nedocházelo k výkyvům v jeho příjmu. Pacient musí vědět o potravinách, které obsahují vysoké dávky vitaminu K, nebo o těch, které mají interakce s lékem Warfarin. Minerální látky jako železo, hořčík a zinek mohou tvořit vazby s warfarinem a redukovat tak jeho absorpci a aktivitu. Aby se zamezilo těmto nežádoucím interferencím, je vhodné užívat tyto minerály minimálně 2 hodiny před anebo po užití léku Warfarin.

Relativně vysoký obsah vitaminu K mají především rostliny z čeledi brukvovitých, zejména hlávkové zelí (Brassica oleracea v. capita), růžičková kapusta (Brassica oleracea v. gemmifera), brokolice (Brassica oleracea v. italica), čínské zelí (Brassica campestris v. pekinensis), vodnice (Brassica rapa), locika setá neboli salát (Lactuca sativa), tolice vojtěška (Medicago sativa), řepa obecná (Beta vulgaris), krmná kapusta (Brassica oleracea v. acephala), kokoška pastuší tobolka (Capsella bursa-pastoris), potočnice lékařská (Nasturtium officinale), petržel zahradní (Petroselinum crispum), jitrocel větší (Plantago major), rdesno peprník (Polygonum hydropiper), rdesno (Polygonum punctatum), špenát setý (Spinacea oleracea), kopřiva (Urtica spp.), kukuřice setá (Zea mays).

Vysoké množství vitaminu K obsahuje i zelený čaj (Camellia sinnsis). Pití velkého množství zeleného čaje proto také může snižovat účinek warfarinu.

Probiotika (Lactobacilus, Bifidobacterium a podobně) mohou zvyšovat přirozenou syntézu vitaminu K ve střevech a druhotně tak snižovat terapeutický účinek warfarinu.

Hliník (aluminium) obsahující antacida snižuje využitelnost warfarinu.

Koenzym Q10 je chemicky podobný vitaminu K, který ovlivňuje působení warfarinu. Pacienti, kteří užívají tento lék, by proto neměli užívat koenzym Q10 bez porady s lékařem.

Konzumace alkoholu ve větším množství a po delší periodu může snížit terapeutický účinek warfarinu.

Proteinové koncentráty užívané sportovci s cílem zmnožit svalovou hmotu mohou významně snížit účinek warfarinu, neboť dojde ke zvýšené tvorbě albuminu, na který se warfarin váže.

Nesteroidní antirevmatika (například ibuprofen, piroxikam, nimesulid, lornoxikam, meloxikam): Zvyšují účinek warfarinu a narušují sliznici (u disponovaných jedinců to vede až ke vzniku dvanácterníkových nebo žaludečních vředů), což u pacientů léčených warfarinem může zvyšovat riziko krvácení do zažívacího traktu. Pokud je užívání nesteroidních antirevmatik indikováno, je ověřené jako bezpečné užívání diklofenaku, který neovlivňuje účinek warfarinu, spolu s protivředovým lékem ze skupiny inhibitorů protonové pumpy (například omeprazolem).

Léky s kyselinou acetylsalicylovou: Zvyšují účinek warfarinu a riziko krvácení. Výjimkou je malá dávka kyseliny acetylsalicylové (do 100 mg denně), která je podávána jako protidestičkový lék například pacientům po infarktu myokardu, zde je však také nutné současně užívat protivředový lék ze skupiny inhibitorů protonové pumpy.

Antiepileptika s účinnou látkou karbamazepin: Používají se rovněž jako léky proti neuralgickým bolestem, přetrvávajícím například po pásovém oparu.

Antibiotika: Některá antibiotika zpomalují odbourávání warfarinu a zvyšují tak jeho účinnost. Rizikové jsou v tomto smyslu zejména deriváty tetracyklinu, erytromycin, klaritromycin, roxitromycin a zvláště kotrimoxazol (například Biseptol, Bismoral, Septrin, Sumetrolim) i jeho základní složka trimetoprim (Triprim). Naopak relativně bezpečnější jsou penicilin a jeho deriváty, tabletové cefalosporiny, azitromycin, ofloxacin, ciprofloxacin, spiramycin.

Léky užívané při běžném nachlazení: Je možné užívat kodein nebo běžná nekodeinová antitusika (Stoptussin, Sinecod, Tussin), na odkašlání Mucosolvan, Bromhexin, ACC. Lze používat běžné nosní kapky proti rýmě, z vitaminových preparátů vitamin C do 500 mg denně (doporučená denní dávka je 60 mg). Proti horečce je možné nasadit léky s paracetamolem do 1 000 mg denně (v jedné tabletě Paralenu pro dospělé je 250 nebo 500 mg paracetamolu) nebo metamizol, nikoli však léky s kyselinou acetylsalicylovou (viz výše).

Léky na snížení krevních tuků včetně cholesterolu (fibráty či statiny): Fibráty výrazně zvyšují účinek warfarinu a měly by se současně s ním předepisovat jen výjimečně. Statiny zvyšují účinek warfarinu jen u některých jedinců, po jejich nasazení, vysazení nebo změně dávky je proto nutné vždy zhruba za týden zkontrolovat INR (International Normalized Ratio, mezinárodní normalizovaný poměr; naměřená hodnota v podstatě udává, kolikrát déle trvá, než se krev dotyčného srazí oproti normálu. Pro léčebné účely se hodnota INR udržuje většinou mezi 2 a 3, v některých indikacích mezi 2,0 a 3,5 nebo 2,5 a 3,5).

Léky proti poruchám srdečního rytmu (antiarytmika): Amiodaron velmi silně brzdí odbourávání warfarinu, to znamená, že zvyšuje jeho účinek. Podobný, ale méně výrazný efekt má i propafenon-hydrochlorid (Prolekofen, Propafenon). Časté kontroly INR jsou nezbytné, po nasazení amiodaronu v nasycovací dávce je nutné INR kontrolovat 2x týdně.

Flavonoidy obsažené v grepu inhibují cytochrom důležitý pro metabolizování warfarinu a podobných drog. Současná konzumace grepu a warfarinu může zpomalit metabolizování léku, zvýšit jeho aktivitu a zvýšit potencionální riziko krvácivosti. Při užívání warfarinu je vhodné vyhnout se zvýšené konzumaci grepu, především grapefruitového džusu.

Bromelain je enzym obsažený v plodu ananasu. Je rovněž častou složkou multienzymatických protizánětlivých přípravků. Bromelain má podobné vlastnosti jako antikoagulanty (například warfarin) a při současném podávání může spolupůsobit na zvýšení jejich antikoagulačního účinku. Žádná klinická studie tento teoretický předpoklad interakce warfarinu a bromelainu sice ještě nepotvrdila, nicméně pacienti užívající warfarin by měli užívání enzymatických preparátů obsahujících bromelain konzultovat s lékařem.

Papain je enzym vyskytující se v plodu papáje. Také tento enzym bývá jednou ze složek multienzymatických přípravků proti zánětu a přípravků na podporu trávicích procesů. Papain obdobně jako bromelain může zvyšovat krvácivost, a proto by se pacienti užívající warfarin měli konzumaci papainu vyhnout.

Pacienti užívající warfarin by neměli dlouhodoběji konzumovat větší množství plodu manga kvůli možnému nežádoucímu ovlivnění účinku warfarinu.

Kůra chinovníku je tradičním zdrojem chininu. Chinin může zvyšovat aktivitu warfarinu, a proto by se pacienti užívající warfarin měli vyhnout jeho konzumaci.

Vrba bílá obsahuje substance, které se v těle přeměňují na salicyláty podobné protisrážlivému aspirinu. Protože vrba bílá podobně jako aspirin může zvyšovat efekt warfarinu, měli by se pacienti užívající warfarin jejímu podávání vyhnout.

Ginkgo biloba inhibuje shlukování krevních destiček a zvyšuje riziko krvácivosti. Má synergický účinek s warfarinem, a proto je nelze užívat současně.

Extrakt z hub shiitake zpomaluje krevní srážlivost a může ovlivňovat působení warfarinu a ostatních antikoagulačních léků. Pacienti užívající warfarin by se proto měli konzumaci hub shiitake vyhnout.

Čertův spár je bylina, z jejíhož kořene se připravuje extrakt, který má protizánětlivý a analgetický účinek. Vykazuje však několik nežádoucích účinků a při současném užívání s warfarinem a ostatními léky ovlivňujícími krevní srážlivost může zesilovat jejich efekt a zvyšovat tak riziko krvácivosti. U pacientů, kteří současně užívali warfarin a Harpagophytum procumbens, byla zaznamenána podkožní krvácivost.

Bylo popsáno několik případů nežádoucích interakcí mezi warfarinem a žen-šenem. Pacienti užívající warfarin by proto neměli užívat přípravky obsahující čínský žen-šen bez konzultace s lékařem. Varování se vztahuje i na sibiřský žen-šen (Eleuterococcus senticosus).

Šalvěj červenokořenná používaná v čínské medicíně inhibuje shlukování krevních destiček, a proto by pacienti užívající warfarin měli její užívání konzultovat s lékařem.

Třezalka zvyšuje aktivitu jaterních enzymů, což může vést ke sníženému antikoagulačnímu efektu u pacientů užívajících warfarin. Z tohoto důvodu jsou při současném užívání nutné vyšší dávky warfarinu, které po náhlém vysazení třezalky mohou působit nebezpečně. Jsou popsány i další negativní účinky vzájemné kombinace warfarinu a třezalky, jako je částečné zhoršení zrakové funkce. Pacienti užívající warfarin by se proto užívání třezalky měli vyhnout.

Dalšími bylinami, které teoreticky mohou kvůli obsahu kumarinu ovlivňovat působení a účinky warfarinu, jsou jírovec maďal (Aesculus hippocastanum, lidově koňský kaštan), pakmín větší (Ammi visnaga), mařinka vonná (Asperula odorata), svízel vonný (Galium odoratum), komonice (Melilotus spp.) a jetel luční (Trifolium pratense). Substanci podobnou kumarinu obsahuje i heřmánek (Chamomilla recutita). U rostlin obsahujících kumarin se předpokládá aditivní efekt s farmaceutickými antikoagulanty, jako je warfarin. V praxi však nebyl zaznamenán žádný případ ovlivnění krevní srážlivosti těmito rostlinami a neexistuje žádný důkaz, že kumarin v jejich tkáních je schopný fermentace v biologicky aktivní dikumarol.

Další rostliny, které ovlivňují účinek a toxicitu warfarinu, jsou rostliny s inhibičním účinkem na shlukování krevních destiček. Mezi tyto rostliny patří: česnek (Allium sativum), cibule kuchyňská (Allium cepa), ananas (Ananas comosus), paprika (Capsicum annuum), papája (Carica papaya), kurkuma (Curcuma longa a Curcuma aromatica), houba reishi (Ganoderma lucidum), ginkgo biloba, šalvěj červenokořenná (Salvia miltiorrhiza), šišák bajkalský (Scutellaria baicalensis), zázvor lékařský (Zingiber officinale), plod brusnice brusinky (Vaccinium vitis-idaea), andělika čínská (Angelica sinensis), kopretina řimbaba (Tanacetum parthenium). Možné negativní interakce má i sója (sójové mléko). Tyto rostliny mohou zvyšovat antikoagulační aktivitu warfarinu a ostatních léků snižujících krevní srážlivost. Nežádoucí účinky se mohou objevovat především při dlouhodobém užívání vyšších dávek těchto rostlin a při jejich kombinaci. Kombinace těchto rostlin s antikoagulanty jako warfarin zvyšuje riziko zvýšené krvácivosti nebo jiných nežádoucích vedlejších efektů.

Hladinu vitaminu K ovlivňují některé léky (např. antibiotika, probiotika), proto vždy informujte lékaře o užívání léku Warfarin.

Doporučené denní dávky vitaminu K se pohybují okolo 1 μg/kg/den a celková hodnota denního příjmu se v různých zemích liší. V USA je to 120 μg pro muže a 90 μg pro ženy, v německy mluvících zemích 70–80 μg pro muže a 60–65 μg pro ženy. U dětí a mladistvých jsou dávky nižší. Z toho vyplývá, že v potravinách s vysokým obsahem vitaminu K je skutečně ve 100 g potraviny překročena denní doporučená dávka, a to i několikanásobně. Je tedy třeba obezřetnost i při užívání potravinových doplňků (multivitaminů) a vždy je nutné si zjistit, zda vitamin K obsahují a jaké množství je deklarováno.

Důležitý je rovněž výběr oleje pro přípravu jídel. Zatímco sójový olej (dle tabulek USDA – United States Department of Agriculture) obsahuje 193 μg vitaminu K ve 100 g, olej slunečnicový má jen 9 μg/100 g (jiný zdroj uvádí 3 μg/100 g), takže je možno jej doporučit. Olej olivový má střední obsah – asi 50 μg/100 g. Používáme-li olej v rozprašovači, je možno malé množství užít také. Ze salátů obsahuje méně vitaminu K salát ledový, zejména vnitřní bílé listy. Potraviny s nízkým obsahem vitaminu K jsou například houby, kukuřice, ředkvičky, papriky, cibule, okurky s oloupanou zelenou slupkou, hrášek, výhonky mungo, rajčata, červené zelí, červená řepa, mrkev a obecně kořenová zelenina, brambory, rýže.

Zdroj: Warfarin a potraviny

Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

SiteMAP

RSS

NABÍDKA OBCHODU