Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

BROUK PODOBNÝ VŠI V KOBERCI

OBSAH

Štěnice odpuzuje vakuum

Vysajte štěnice silným vysavačem se silným hadicovým nástavcem. Během boje s nákazou byste měli vysávat alespoň několik dní. Buďte důkladní a používejte vakuum na matrace, ložní prádlo a měkký nábytek, jako jsou pohovky a pohodlná křesla. Začněte na vyvýšených plochách a pomalu se vydejte dolů, věnujte zvláštní pozornost koberci, podlahám a prasklinám ve stěnách nebo podlahových deskách. Zkontrolujte, zda na elektrických zařízeních, jako jsou ventilátory, a dokonce i na notebooku, nejsou známky napadení. Když vysajete, vakuový vak zlikvidujte venku, co nejdále od domova, a to po každém luxování.

Zdroj: Co odpuzuje štěnice

Diskuze

V diskuzi SERIÁL se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Romana.

Našla jsem podobný článek, z kterého si taky beru isnpirace! )) je to jednodušší než se mi zdálo vcelimor.cz/serial-d…

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Seriál

Štěnice odpuzuje indický šeřík

Listy indického šeříku mají podobný účinek jako jiné rostlinné přípravky. Můžete listy rozdrtit a rozložit je. Nebo alternativně svařte listy a přilijte roztok do vody ve vaně. Výsledkem bude, že vás štěnice na lůžku nebudou otravovat. Tato technika může být použita i u zamořených skříní a oblečení. Nastříkejte roztok do skříní, na pohovky a do okolí.

Zdroj: Co odpuzuje štěnice

Diskuze

V diskuzi TROJKLANÝ NERV PŘÍZNAKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Miroslav Bastl.

Léčim se s trojklanym nervem a znecitlivel mi spodni ret,brada a dasno.Nevim si rady a každý doktor to okomentoval že se to zase vrati k normalu.Ale už to trvá dva měsíce a pořád je to stejné.Nemá někdo nejakou radu?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jiřina.

Dobrý den. Chtělajsem se zeptat jestli se vám to podařilo vyléčit.mám podobný problém a už nevím jak to řešit.děkuji za jakoukoliv řadu

Zdroj: diskuze Trojklaný nerv příznaky

Fuchsiová rtěnka

Růžové rty jsou k vidění na módních přehlídkách i na červeném koberci, modelky i celebrity oslňují odstíny od světlé pastelové přes zářivou barvu pivoněk až po odvážnou fuchsiovou. Vizážisté umí těmito barvami dosáhnout fantastického vzhledu – svěžího a mladistvého a zároveň vysoce moderního. Navíc tento kosmetický trend zvládnou i naprosté začátečnice. Pokud se rozhodnete pro výrazný růžový odstín, ideálně potlačte líčení očí a zaměřte se na dokonalé vykreslení rtů. Důležité je vybírat chladnější odstíny rtěnek, v teplých odstínech by totiž váš chrup dostal nažloutlý nádech. Současným trendům v těchto odstínech jde naproti i známá dekorativní kosmetika firmy Dermacol se svou rtěnkou Dermacol Lip Seduction Lipstick.

Zde můžete vidět ceny fuchsiových rtěnek.

Zdroj: Fuchsiová barva

Diskuze

V diskuzi POUŽITÍ JEDLÉ SODY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Anoli.

Děkuji za odpověd, můj pejsek má na játrech dva nádory, zkouším mu dávat javorový sirup + soda. Jen nevím jestli je dostačující dávkování 2 - 3x denně.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel MIRKA.

PROSÍM NAPIŠTE JESTLI TO VAŠEMU PEJSKOVI POMOHLO.MAM PODOBNY PROBLEM.DĚKUJI.

Zdroj: diskuze Použití jedlé sody

Srovnání buku a habru

Buk je habru velmi podobný hlavně tvarem listů, takže si je lidé často pletou. Oba dva se používají v okrasných zahradách, ale habr přeci jenom více. Lépe se tvaruje, snáší hluboký řez a různé úpravy, není náročný na půdu a zálivku.

Zdroj: Habr obecný – carpinus betulas

Poradna

V naší poradně s názvem KLOUBNÍ VÝŽIVA PRO PRO DOSPĚLÉ OSOBY UŽÍVAT ALAVIS se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Piroh.

Dobrý den,
existuje podobný přípravek ALAVIS i pro lidi na klouby?
V případě , že ano kolik stojí a kde můžu objednat?

Piroh

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Přípravků pro lidi se stejným obsahem jako Alavis je celá řada. Nejznámější je Proenzi a GS Condro. Cena na tři měsíce bývá okolo 800 Kč. Aktuální cena je vidět zde: www.zbozi.cz/hledani…

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Kloubní výživa pro pro dospělé osoby užívat alavis

Pes se kouše u kořene ocasu

Pokud se pes kouše u kořene ocasu, může se jednat o ucpávání kanálků konečníkových váčků. Navenek se to projevuje intenzivním vykusováním srsti v oblasti ocásku anebo tím, že pes zoufale „sáňkuje“ – klouže se po zadku těsně přilepeném k zemi na trávníku nebo hrubém koberci.

Konečníkové váčky se nacházejí po obou stranách řitního otvoru a ústí u jeho okraje. Na tato místa je tedy potřeba přiložit prsty a mírným tlakem ze stran vymačkávat obsah žláz až do jejich vyprázdnění. Úkon je lépe provádět ve dvou, přičemž jeden drží a fixuje psa. Další v gumových rukavicích jednou dlaní zdvihne a přidrží psovi ocas, zatímco druhou dlaní s velkým kusem vaty prostředníkem a palcem tiskne okolí řitního otvoru a vytlačuje nelibě páchnoucí obsah ucpaných kanálků. Psovi se téměř okamžitě viditelně uleví.

Více se o problematice, proč se pes kouše u kořene ocasu, dozvíte zde.

Zdroj: Pes si vykusuje srst

Diskuze

V diskuzi PSÍ NEMOCI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana.

Náš pes /kříženec 11 let/ má dávivý kašel. Veterinář mu dal tři injekce antibiotik a tři druhy prášků. Kašel se moc nezlepšil a veterinář řekl, že má stařeckou záduchu. Dá se s tím ještě něco dělat?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Nevrlý ota.

mám podobný problém.pes má dávivý kašel ,hlavně večer a v noci.je jí 8let.dvakrát antibiotika a moc se to nezměnilo.děkuji za každou radu.

Zdroj: diskuze Psí nemoci

Štěnice odpuzuje silikonový gel

Tyto malé pytlíčky najdete v potravinářských výrobcích, v zakoupené obuvi či v krabicích. Chcete-li je použít, rozemelte korálky a rozetřete prášek kolem zdrojových oblastí. Pokud máte děti nebo domácí mazlíčky, tak se tomuto způsobu vyhněte, protože přímá inhalace či konzumace oxidu křemičitého je škodlivá. Místo toho se rozhodněte pro jedlou sodu, která má podobný účinek.

Zdroj: Co odpuzuje štěnice

Diskuze

V diskuzi ISOPRINOSINE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana.

Lékařka na imunologii mi předepsala Isoprinosine 100 tbl na léčení imunity. Tento lék jsme již užívala loni a nedoplácela jsem nic. Když jsem si ho teď byla vyzvednout v lékárně, bylo mi řečeno, že 100 tbl nemají a dali mi dvě balení po 50 a naúčtovali 95 Kč. Jaktože najednou musím platit?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zuza.

Pojišťovny na něj platí teď méně. Taky ho beru s dcerou a doplatek je pořád podobný, Loni to bylo asi 100 Kč a teď 120 Kč. Asi záleží na tom, jak hodně si doplatek nastaví lékárník.

Zdroj: diskuze ISOPRINOSINE

Přírodní dezinfekce

Listy ořešáku obsahují silice, třísloviny, flavonoidy, juglon (chemicky podobný vitamínu K), hořčík, kyselinu elagovou, karotenoidy, přírodní kyselinu askorbovou. Díky tomu mají silné antiseptické vlastnosti. Používá se nálev z listů, který dezinfikuje záněty na kůži, opruzeniny, vhodné jsou obklady na akneózní pleť a také se přidává do koupelí při nadměrné potivosti nohou.

Zdroj: Vlašské ořechy

Diskuze

V diskuzi NAMOŽENÉ KLOUBY A SVALY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Janli.

V poslední době mě po cvičení ve fitku bolí klouby, v lékarně mě doporučili Enzymax.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Sandrii.

Mám podobný problém, začala jsem nedávno rekreačně běhat pro zvýšení kondice. Docela často po běhu mám svalové křeče. Zkusím se o Enzymaxu dozvědět co nejvíce a pak bych zkušenosti předala dál.

Zdroj: diskuze Sport

Množství taurinu a rakovina

Pacienti s rakovinou jícnu mají hladinu taurinu vyšší než zdraví pacienti. Zjistila to studie sledující pacienty, kteří trpěli IV. stadiem rakoviny jícnu. Výsledky této studie ukázaly korelační vztah mezi úrovní taurinu, celkovou kapacitou plic a lepším zdravím. Díky této studii došlo k možnému využití taurinu v nutriční péči o pacienty s rakovinou jícnu. Současné výzkumy se snaží zjistit, zda má, či nemá taurin podobný účinek i na jiné typy rakoviny.

Zdroj: Taurin a rakovina

Diskuze

V diskuzi CHOROBY RAJČAT se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marie.

zdravím, na rajčatech na záhoně i ve skleníku mám na horních patrech rostliny zkroucené, až kadeřavé listy.nikde jsem podobný problém nečetla.má s tímto někdo podobné zkušenosti?díky za odpověď

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Choroby rajčat

Luštěniny

Luštěniny podle čínské medicíny posilují ledviny. Všimněte si ledvinovitého tvaru fazolí. Východní medicína učí, že je-li tvar rostliny podobný určitému orgánu, pak je rostlina pro tento orgán léčivá. Díky luštěninám se vám velmi rozšíří jídelníček. Guláše nemusíte vařit jen z masa, ale třeba i z fazolí. Například cizrna nebo čočka jsou zase skvělé základy pro pomazánky, saláty s cizrnou či fazolemi jsou výživné a určitě vám budou chutnat husté krémové luštěninové polévky nebo omáčky.

Zdroj: Potraviny posilující ledviny

Diskuze

V diskuzi MODRÝ FLEK POD PAZI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jarka.

Dobrý den,našla jsem v podpaží modrý flek podobný krecaku..nevíte co by to mohlo být?děkuji..J.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Modrý flek pod pazi

Ořechy zavařené v mikrovlnce

Potřebujete:

  • množství vyloupaných ořechů
  • zavařovací sklenice
  • víčka

Postup:

Nejprve vyloupeme vlašské ořechy a necháme je vysušit. To je opravdu nutný proces. Podobný postup provedeme i se sklenicemi, ty je rovněž potřeba důkladně vysušit. Poté do nich naskládáme ořechy. Zavařování ořechů v mikrovlnce je jednoduché. Mikrovlnku nastavíme na plný výkon, vložíme sklenici bez víčka a necháme točit asi dvě minuty. Pak sklenice vyjmeme a takto teplé ještě zavíčkujeme. Sklenice obrátíme dnem vzhůru a necháme vychladnout. Nebojte se, vzniklá pára se zase vstřebá. Takto zavařené vlašské ořechy vám vydrží několik let.

Zdroj: Zavařování ořechů

Poradna

V naší poradně s názvem AVOKÁDO Z PECKY ZALOŽENÍ KORUNKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Helena.

Dobrý den, řeším podobný problém. Podařilo se Vám prosím zjistit, jak správně rostlinku zastřihávat, nebo co udělat, aby rostla do korunky? Předem děkuji za odpověď.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zahradník.

Avokádo ve svém přirozeném prostředí dorůstá výšky a objemu našich lip. Proto, když stromku, který má v plánu dosáhnout výšky 15 metrů, zakrátíte hlavní výhon, tak nebude dělat nic jiného, než že vyšle nový výhon, který znovu požene do výšky. Dělá to proto, že v našich podnebných podmínkách má během zimy nedostatek světla a myslí si, že zakořenil někde v tmavém pralese a musí co nejvíce vyrůst do výšky, aby se dostal nahoře ke světlu. K vytvoření korunky ho přiměje jedině přibližně stále stejně dlouhý 12-ti hodinový denní svit po celý rok a to v našem podnebném pásu nedokážeme. Jedině, že byste stromku od listopadu do května svítila rtuťovou výbojkou o výkonu 1000 Wattů a prodloužila tak denní světlo na celkem 12 hodin. To by například v prosinci znamenalo svítit 8 hodin, aby se udržela požadovaná intenzita světla. V nákladech na elektřinu by to znamenalo přibližně 1000 Kč za celou zimní sezónu.

Zdroj: diskuze Avokádo z pecky založení korunky

Selen a vlasy

Před časem jsme měli možnost vyzkoušet šampon se selenem od firmy Elseve šampón Intensive proti lupům, který skutečně obsahoval selen a u některých uživatelů prokazatelně zrychlil růst vlasů. Jenže tento šampón již na našem trhu není a pro zrychlení růstu vlasů bude nutné tedy dodat selén našim vlasům klasickou výživovou cestou. Podobný účinek, jako měl ten šampon, se dá dosáhnout, když se užívá selen v tabletách. Nejlepších účinků pro rychlý růst vlasů se dosáhne, když se selen bere společně v kombinaci s panthenolem, což je vitamín B5, a zároveň se ve stravě ještě posílí kvalitní bílkoviny.

Zdroj: Na rychlejší růst vlasů je dobrý selen!

Dávkování

V akutní fázi kvasinkového onemocnění se doporučuje začít potencí 5 CH v dávkách 5 kuliček 3x denně. V další fázi léčby lze přejít na vyšší potenci, a sice na 30 CH. Na počátku homeopatické léčby se problémy mohou přechodně zhoršit, na místě je proto disciplinovanost a zodpovědná spolupráce s homeopatem.

Pokud je léčba kandidózy opravdu účinná, může se na krátkou dobu objevit vyrážka, průjem, bolesti hlavy či stav podobný opilosti. Jedná se o jev zvaný Jarischova-Herxheimerova reakce, kdy tělo reaguje na toxické látky z rozpadajících se těl kvasinek. Těmto reakcím lze předejít dodržováním pitného režimu (nejméně 2 litry tekutin denně) a doporučené fungicidní diety.

Zdroj: Homeopatikum Monilia albicans 30 CH

Funkce Laseru

Způsoby a využití laserových terapií se obvykle provádí přímo na vlasových folikulech pomocí elektrického zařízení. Toto zařízení revitalizuje erytrocyty. Lasery pracují tak, že změní adenosintrifosfát (ATP) na adenosin difosfát (ADP). Laser pak vyšle paprsek, který aktivuje rozdíly v metabolismu buněk.
Při laserové terapii se zvýší krevní oběh, díky kterému se dostane na pokožku hlavy více kyslíku a vitamínů. Tyto látky podporují normální činnost buněk. Lasery podporují ve vlasech kvalitu, podporují opětovný růst vlasů a posilují průměr vlasů.
Laser má podobný design jako fén na vlasy. Některé lasery proti vypadávání vlasů se podobají krytce na fén vlasů. Červený paprsek a jednoduchý účinek laserového přístroje funguje tak, že je laserové světlo propuštěno na jednotlivé vlasové folikuly. Přenosné lasery dnes vypadají, jako kartáč na vlasy.

Zdroj: Jak zastavit plešatění

Jak sterilizovat ořechy

Potřebujete:

  • zhruba 350 g jader vlašských ořechů na 1 klasickou velkou sklenici (cca 0,7 l)

Postup:

Jak uchovat vyloupané vlašské ořechy? Nejprve je vyloupeme a důkladně vysušíme. To je opravdu nutné. Podobný postup provedeme i se sklenicemi, ve kterých se bude provádět sterilizace ořechů. Důkladně je omyjeme a hlavně vysušíme. Stejně si připravte také víčka. Používáme raději nová. Vyloupané vlašské ořechy nasypeme do připravených sklenic, párkrát sklenicí zatřepeme, ořechy poklesnou a pak se nám jich tam vejde více. Takto připravené a uzavřené sklenice naskládáme do zavařovacího hrnce. Zalijeme vodou zhruba do výše poloviny sklenic. Počkáme, než začne voda vařit, a poté sterilizujeme zhruba 10 minut. Stejně budeme provádět zavařování lískových ořechů. Takto nám vydrží zavařené ořechy zhruba dva roky. Nebo také ne, protože je spotřebujeme dříve. Skladujeme v chladu a temnu. Pokud sklenici s ořechy otevřete, nechte ji v lednici.

Zdroj: Zavařování ořechů

Jak vypadá trus štěnice

I když se štěnice mohou zdát jako neviditelná hrozba, zanechávají za sebou stopy své přítomnosti, hlavně v podobě trusu.

Štěnice se někdy mohou zdát jako neviditelná hrozba. Skrývají se celý den, krátce se objeví, aby se v hloubi noci nakrmili na svém hostiteli, a pak znovu zmizí. Jejich kousnutí může být obtížné identifikovat a v závislosti na vaší citlivosti se nemusí na vaší pokožce vůbec objevit žádné příznaky.

Štěnice však zanechávají známky své přítomnosti ve formě trusu. Schopnost je identifikovat je krok správným směrem k rozpoznání napadení štěnicemi.

Poté, co se štěnice nakrmí, zanechají na vás trus částečně strávené krve. Tyto výkaly by mohly naznačovat, že jste byli ve spánku kousnuti, i když v žádném případě neposkytují definitivní důkaz. Trus štěnice postelové se projevuje jako shluky drobných skvrn na prostěradle. Trus se skládá z natrávené krve, takže po zaschnutí již není červený. Skvrny budou tmavší, rezavě zbarvené nebo černé a budou mít přibližně velikost tečky od tužky.

Pokud si myslíte, že byste mohli mít štěnice, zkontrolujte, zda kolem rohů a okrajů postele není trus. Trus se může objevit i pod prostěradlem a v záhybech matrace. Trus štěnice není jenom u postele. V silně zamořené místnosti se může objevit na koberci za čelem postele, podél okrajů zdi a kdekoli jinde, kde je známo, že se tam schovávají štěnice. Pokud máte podezření na napadení, nezapomeňte důkladně zkontrolovat všechna tato místa, zda neobsahují skvrny od trusu.

Identifikace těchto výkalů vám také může pomoci zabránit v tom, abyste do vašeho domova nechtěně přinesli štěnice. Kdykoli si koupíte něco z druhé ruky, ať už jde o nábytek nebo oblečení, pečlivě zkontrolujte, zda v předmětu nejsou viditelné skvrny od trusu těchto brouků. Štěnice mohou na těchto předmětech i z nich cestovat, což jim umožňuje proniknout do vašeho domova. Pokud zjistíte jakékoli známky jejich přítomnosti, nenoste předmět dovnitř.

Ačkoli identifikace těchto skvrn je dobrou známkou toho, že můžete být napadeni štěnicemi, není to definitivní důkaz. Teprve nalezení živých štěnic je jediný způsob, jak si můžete být jisti. To je právě příležitost, kde může pomoci profesionál deratizér, při kontrole vašeho domova a při zjišťování, zda jsou přítomny štěnice.

Zde můžete vidět jak vypadá trus štěnice.

Zdroj: Vajíčka a larvy od štěnice

Co je to červotoč

Červotoč je velmi zákeřný hmyz, kterému zachutná snad vše, v čem je alespoň kousek dřeva. Může jít o zahradní nábytek, dřevěné balkony, parapety, interiérový nábytek, trámy či celé stavby. Nebezpeční nejsou jen dospělí jedinci, ale především larvy, které se dřevem prokousávají skrz naskrz až do slabé vrstvy pod povrchem. Postupně tak dřevo rozruší natolik, že se z něj stane drolící se „perník“. Na povrchu se však objevují jen takzvané výletové chodbičky, které prokousal již dospělý hmyz. Jakmile se tyto otvory objeví, znamená to, že byla destrukce materiálu dokončena. Skutečný rozsah poškození dřeva však není na první pohled patrný.

Červotoči jsou malí či středně velcí brouci s protáhlým válcovitým a svrchu zploštělým tělem. Mají 8- až 11článková tykadla a tmavohnědé nebo načervenalé zbarvení těla. Larvy jsou bílé a srpovitě ohnuté. Téměř všichni dřevokazní červotoči se řadí do podčeledi Anobiidae, která se dále dělí na 8 rodů a ty následně na několik desítek druhů. K těm nejčastějším druhům u nás řadíme červotoče proužkovaného a umrlčího. Jednotlivé druhy se mohou lišit podle toho, jestli napadají čerstvé, nebo už zabudované dřevo, zda dávají přednost jehličnanům, či ovocným stromům. Dřevokazný hmyz potřebuje k životu dřevo o vlhkosti nejméně 10 % a nejvíce 80 %.

Brouci se po vylíhnutí z kukly dokážou prokousat vším možným, dokonce i obaly potravin z papíru, plastu či hliníkovou fólií. Dospělý brouk nepřijímá potravu, škodí jen larva, která se živí všemi produkty, které obsahují škroby. Konkrétně to znamená, že larvy požírají staré pečivo, nudle, rýži, těstoviny, sušenky, polévkové kostky, psí suchary, papír, sušené rostliny, kůži a podobně. Larva vydrží hladovět až 8 dnů, zatímco dospělý brouk potravu nepřijímá vůbec. Některé druhy červotočů požírají dřevo, ale nikoliv čerstvé, nýbrž dřevo zabudované ve stavbě již několik let. Usídlují se na střešních trámech, v podlahových prknech, požírají konce trámů v místě uložení do venkovních stěn. Nejvíce napadají dřevo, které je vystaveno silným mrazům.

Červotoč pronikavý

Červotoč pronikavý je 2,5 až 5 mm dlouhý hnědý až tmavohnědý brouk. K hromadnému rojení brouků dochází v dubnu až červenci. Brouci jsou patrioti, většina z nich zůstává na místě, kde se vylíhli, nebo alespoň poblíž. Samička klade obvykle do starých výletových otvorů, štěrbin ve dřevě, nebo na rovný, ale drsný povrch asi kolem čtyřiceti vajíček.

Patří k obávaným škůdcům veškerého zpracovaného dřeva. Brouci se objevují v létě, samičky kladou do míst, kde se vyvinula předchozí generace. Mimo lidská obydlí se vyvíjí v suchém jehličnatém i listnatém dřevě.

Červotoč proužkovaný

Červotoč proužkovaný je 3 až 4 mm dlouhý světlehnědý až tmavohnědý brouk, na krovkách má 10 řad rovných a zřetelně tečkovaných rýžek. K hromadnému rojení brouků dochází v dubnu až červenci. Samička klade obvykle do starých výletových otvorů, štěrbin ve dřevě nebo na rovný, ale drsný povrch asi třicet, za příznivých okolností až šedesát vajíček.

Červotoč proužkovaný napadá především jehličnaté dřevo, dosti vzácně i listnaté, opracované a proschlé, již déle používané. V jádrovém dřevě neprosperuje, vyvíjí se špatně. Charakteristické je, že trámy napadá jen na vnitřní straně místnosti. Venkovní stranu stěn domů a trámů nepoškozuje. Larvy vyvrtávají ve dřevě podélné chodby, jejichž hlavní část je soustředěna do letokruhů jarního dřeva. Velice často tento druh najdeme ve dnech skříní, nohách, na spodcích dveří, v prazích.

Délka dospělé larvy dosahuje 4 mm a šířka její chodby v této době činí kolem 2 až 2,5 mm. Vývoj trvá 1 až 3 roky a závisí na okolní teplotě, vlhkosti a výživnosti dřeva.

Při relativní vlhkosti vzduchu pod 45 % nedochází k líhnutí larev, protože nemohou prokousnout zaschlou blánu vajíčka. Červotoč proužkovaný je poměrně citlivý na teplotu, uvádí se, že již při 30 °C dochází k tepelnému šoku (uvádí se i teplota něco přes 40 °C). Při 34 °C nedochází k embryonálnímu vývoji a vajíčka hynou. Hyne též pří nízkých teplotách kolem -18 °C. Optimem pro vývoj larev je teplota 14 až 16 °C při vlhkosti dřeva 15–18 % a relativní vlhkosti vzduchu 70 až 80 %.

Červotoč tabákový

Brouk je hnědý, velký 2–3 mm, má oválný tvar. Rozlišovacím znakem od červotoče spížního mohou být jemně pilovitá delší tykadla. Krovky má bez rýh.

Samice klade 10–100 vajíček mezi produkty. Larva je bílá se žlutohnědou hlavou, masitá, 3–5 mm dlouhá, obloukovitě zahnutá. Svléká se čtyřikrát a vyvíjí se 65 dnů. Její vývoj končí v srpnu, kdy se kuklí v substrátu. Kukla je žlutavá, 3,5–4 mm velká. Líhne se na jaře, brouci se prokousávají substrátem a vytváří 2 mm velké kulaté otvory. Při opouštění potravin se brouci provrtávají. Larva preferuje jako potravu tabákové výrobky, popřípadě oříšky, koření, rýži, sušené ryby a podobně, dospělí brouci potravu nepřijímají. Celkový vývoj trvá kolem 80 dní. Je citlivý na nízké teploty, jeho vývoj se téměř zastavuje při teplotách pod 20 °C, larvy umírají při trvalých teplotách kolem 13 °C. Aktivní je v noci, přičemž dospělec dobře létá.

Škodí larvy, které vrtají v napadeném produktu, a to zejména v tabáku a tabákových výrobcích, přičemž starý tabák je napaden rychleji než čerstvý.

Červotoč spížní

Dospělý brouk je rezavohnědý, velký 2–4 mm, má válcovitý tvar, je jemně ochlupený. Krovky má se zřetelnými rýhami. Brouci jsou schopni letu. Má proměnu dokonalou. Samička klade za svůj život cca 60 vajíček a vývoj vajíčka trvá 28 dnů. Larva je bílá se žlutohnědou hlavou, masitá, 3–5 mm dlouhá, obloukovitě zahnutá. Svléká se čtyřikrát a vyvíjí se 65 dnů. Její vývoj končí v srpnu, kdy se kuklí v substrátu. Kukla je žlutavá, 3,5–4 mm velká. Dospělec se líhne na jaře, kdy se brouci prokousávají substrátem a vytvářejí 2 mm velké kulaté otvory. Při opouštění potravin se brouci provrtávají přes papírové, plastové, a dokonce i hliníkové fólie. Vývoj trvá 60–80 dní a ve vytápěných místnostech má 2 až 3 generace za rok. Brouk i larva snášejí velmi nízkou vlhkost (i pod 8 %), vývoj se téměř zastavuje při teplotách pod 13 °C.

Živí se produkty obsahující škrob, konzumují sušenky, starý chléb, polévkové kostky, rýži, těstoviny, psí suchary, kůži, papír, sušené rostliny a podobně. Škodí larva, která může hladovět až 8 dnů, dospělec nepřijímá potravu.

Červotoč umrlčí

Červotoč umrlčí je větší než červotoč proužkovaný, dosahuje délky 4 až 5 mm. Celé tělo je černohnědé až černé, jen na štítu u obou zadních rohů jsou zlatožluté skvrnky. Brouci se rojí od dubna do června. Vedou noční způsob života. Samičky nakladou asi 30 vajíček do skulin obnaženého dřeva nebo do starých chodeb. Chodba dospělé larvy, dlouhé až 9 mm, je široká kolem 3 mm, stejně tak výletový otvor je okrouhlý a má průměr 2,5 až 3 mm. Červotoč umrlčí potřebuje pro svůj vývoj vysokou vlhkost dřeva (nejméně 18 až 19 %) a v zimě dočasné snížení teploty pod bod mrazu. Tepelný šok larev nastává při teplotě nad +39 °C, u imaga nad +41 °C. K úhynu všech vývojových fází dochází při teplotě +48 °C. Vývojový cyklus trvá nejčastěji 2 až 3 roky.

Červotoč umrlčí napadá především dřevo v místech vystavených působení zimních mrazů, zabudované již několik let, jehličnaté i listnaté. Ve zděných obytných domech se usídluje na střešních trámech, v podlahových prknech, v záklopech stropů a půdních příčkách. Napadá obvod trámů v místech uložení do venkovních stěn a také části pravidelně vystavené vlhkosti, tedy například tam, kde zatéká. V dřevěných obytných domech poškozuje konstrukční prvky krovů, trámy v rozích krajních místností (zejména s vlhkým provozem, například kuchyně), střešní trámy i hrubé podlahy. Na nábytek obvykle neútočí.

Zdroj: Červotoč


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Gabriela Štummerová

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Marie Svobodová

Mgr. Michal Vinš


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP