Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

BULKA V BEDERNÍ OBLASTI

OBSAH

Příčiny

Výhřez meziobratlové ploténky se nejčastěji vyskytuje v bederní oblasti. Je provázen velmi silnou bolestí, protože je utlačována mícha. Nastává porucha hybnosti i citlivosti, bolest často vystřeluje do nohy. Vyvolávajícím momentem je většinou prudký pohyb (například při tenise) nebo zvedání těžkých břemen na stavbách apod. Potíže mohou přijít náhle nebo se déle vyvíjet.

Pokud se jedná o vyhřeznutí ploténky v bederní oblasti, pak se vyskytují tyto příznaky:

  • bolest vystřelující do kostrče, nohou a chodidel; bolest zad může i nemusí být přítomna;
  • necitlivost nebo mravenčení v nohách nebo chodidlech;
  • oslabení svalů;
  • nemožnost močení.

Zdroj: Vyhřezlá ploténka v bederní páteři

Poradna

V naší poradně s názvem BULKA V PODKOZI V LEVE BEDERNI KRAJINE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Cempírek.

Záleží jak velká bulka je a kde přesně je. Když bude řez dlouhý 1 až 2 cm, tak stačí jednodenní dovolená a týden s omezeným pohybem při úklonech a předklonech a to i v sedu na židli.

Zdraví Cempírek!

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Vera.

moc dekuji za info bulka je velka 2.6krat1.5 krat2cm

Zdroj: diskuze Bulka v podkozi v leve bederni krajine

Co znamená bolest bederní páteře vystřelující do nohy

Bolest bederní páteře vystřelující do nohy nejčastěji signalizuje lidově řečeno „housera“ nebo „hexenšus“ (náhle vzniklá bolest spojená s křečí zádových svalů – blokádou, například po zvednutí těžké věci, „nešťastném otočení“ při sportu a podobně) nebo „išias“ (bolesti spojené s drážděním sedacího nervu, která vystřeluje ze zad do nohy, je často způsobená vyhřezlou ploténkou). Podle intenzity bolesti a míst, kam se bolest rozšiřuje, lze poznat, co se vlastně stalo – zda jste si záda „jen“ zablokovali, nebo máte výhřez ploténky, a to v nebezpečnější nebo mírnější formě.

Zdroj: Bolest zad v křížové oblasti

Jde tuková bulka vymáčknout?

Tuková bulka se nedá vymáčknout a ani to nezkoušejte, mohlo by dojít k zánětu a následným komplikacím. Od bulky vám pomůže lékař.

Zdroj: Tuková bulka pod kůží

Poradna

V naší poradně s názvem BULKA V PODKOZI V LEVE BEDERNI KRAJINE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vera.

dnes mi lekar rek ze bulka by chtela odstranit mam obavy aby to nebylo zhoubne mam se obavat

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Ne, nemusíte se obávat. Úplně zapomeňte na to, že nějaká rakovina existuje. Poslechněte svého lékaře a nechte si bulku vyndat. Vyřešíte s tím současné obavy a vrátíte se do dob, kdy jste bulku neměla. Jestli máte ráda sluníčko, tak si naplánujte operaci na podzim, ať vás v létě zbytečně neomezuje hojící se jizva.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Bulka v podkozi v leve bederni krajine

Zvětšená bederní lordóza

Při oslabení břišního svalstva se vytvoří záda prohnutá, zvýšená bederní lordóza. Zvětšená bederní lordóza patří mezi velmi časté onemocnění páteře.

Zdroj: Lordóza

Poradna

V naší poradně s názvem BULKA V PODKOZI V LEVE BEDERNI KRAJINE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vera.

diky za odpoved je nutna neschopenka ziju sama tak hodne pocitam a za nemoc nic neni

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Záleží jak velká bulka je a kde přesně je. Když bude řez dlouhý 1 až 2 cm, tak stačí jednodenní dovolená a týden s omezeným pohybem při úklonech a předklonech a to i v sedu na židli.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Bulka v podkozi v leve bederni krajine

Ledviny

Rozeznat rozdíl mezi bolestí zad a bolestí ledvin není jednoduché. Ledviny bolí i v klidu, a to ve výšce malinko nad pasem. Když si bouchnete do zad, tak to zabolí. Bolest ledviny (latinsky nefralgie) je charakterizována jako tupá trvalá bolest vycházející z pouzdra ledviny. Bývá nejčastěji přítomna u zánětlivých onemocnění ledvin. Bolest je lokalizována v oblasti bederní páteře, kde na postižené straně můžeme nahmatat stažené svaly v oblasti nad ledvinou. Při poklepu na tuto oblast se bolest většinou zhoršuje. Někdy progreduje při námaze a pohybu.

Zdroj: Bolest zad v křížové oblasti

Poradna

V naší poradně s názvem BABSKÉ RADY NA SKŘÍPNUTÝ NERV se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jozef.

Dobrý den prosím vás mam bolesti v oblasti hrudníku palivou bolest spatne se mi dejcha nemuzu si vubec lehnout na zadnou stranu .a taky na bederni pateri cejtim bolesti

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Zavolejte na linku 112 a sdělte jim své problémy.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Babské rady na skřípnutý nerv

McKenzie metoda = mechanická diagnostika a terapie (MDT)

Tato fyzioterapeutická metoda je založená na aktivním zapojení pacienta do léčebného procesu. Fyzioterapeuti a lékaři ji celosvětově používají pro vyšetření (diagnostiku), léčbu, vzdělávání a povzbuzení pacientů s problémy v oblasti krční, hrudní a bederní páteře a pacientů s poruchami periferních kloubů.

Zdroj: Léčba vyhřezlé ploténky bez operace

Diskuze

V diskuzi PÁSOVÝ OPAR A ZNECITLIVĚLÝ BOK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdena Petráková.

Dobrý den,prodělala jsem v poslední době pásový opar v oblasti bederní a zůstal mi po něm necitlivý bok a část chodidla.Co se s tím dá dělat?Děkuji za odpo věď.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Ivana Sedláčková.

Jsem na nemocenské pro bolest zad na prave strane, nejdrive me mirne tlacilo pod zebry pri pohybu, behem tydne se zhorsilo v krece pod zebra vzdy jen pri pohybu. Lekar mi dal rehabilitace kvuli jednostrannne namozenym svalum, ale sestricce se to nezda moc normalni. Pred 20 lety jsem mela pasovy opar na strane leve a bolesti byly podobne, ale mela jsem asi 10 malych puchyrku, takze sedala dobre stanovit diagnoza. Jinak bolesti velke vnitřní. Chtela bych se zeptat, jestli se muze pasovy opar opakovat a jestli se da zjistit treba z vysetreni krve?

Zdroj: diskuze Pásový opar a znecitlivělý bok

Průhledná bulka na oční bulvě

Výrůstek na oku, nebo také průhledná bulka na oční bulvě, signalizuje, že by mohlo jít o tukovou tkáň. Tento stav se vyskytuje u mnoha lidí, ale většinou až ve starším věku. A vůbec ničemu to nevadí. Takže pokud by se jednalo o tento problém, nic se neděje. Každopádně vás ošetřující lékař pošle na oční, aby se na to pro jistotu ještě pořádně podíval odborník a zhodnotil nález.

Zdroj: Výrůstek na bělmu

Diskuze

V diskuzi ZÁNĚT SEDACÍHO NERVU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Valerie.

Dobry den mam problem kdyz sedim spatne se mi vstava proze mam velke bolesti nevim jak to popsat jako sval v zadku v tech pulkach nejprv sem si myslela jestli to neni kostrc tak nevim je to uz delsi dobu vzdycky premyslim jak vstat aby to nebolelo dekuju za radu valerie

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Iveta Jelínková.

Prosím mám intenzivní silné bolesti vpravo v bederní oblasti a kyčle a bolí mě lýtko až do prstů do nohy Brno mě to a hlavně v noci z bolestí jsem už šílená a již trvají 12 dní jde o ischias?

Zdroj: diskuze Zánět sedacího nervu

Jak se jich zbavit

Lipomy nepředstavují výrazné nebezpečí, proto se jejich odstranění provádí hlavně z kosmetických důvodů a pochopitelně ve chvíli, kdy tuková bulka vadí například v pohybu nebo utlačuje okolní nervy. Odstranění lipomu probíhá chirurgicky, většinou ambulantně, při místním znecitlivění. Někdy se bohužel tuková bulka objevuje opakovaně. Některým lidem zůstanou po zákroku malé jizvy. Proto je vhodné po zákroku použít bylinky, které mají blahodárný vliv na odbourání lipomů, jako je kurkuma nebo šalvěj. Pomoci může také mast z krušiny.

Zdroj: Tuková bulka pod kůží

Kde jsou bedra

Bederní oblast je nejvíce zatěžovaným úsekem páteře, protože nese váhu celého těla, a navíc zde dochází k přenosu pohybu z dolních končetin na trup. Podívejte se, kde se přesně nacházejí bedra.

Bolesti bederní páteře mohou mít mnoho příčin. U starších osob bývá velice častým zdrojem bolestí degenerace meziobratlových plotének. Ty se nacházejí mezi jednotlivými obratli naší páteře a jejich úkolem je především tlumit tlak a nárazy vznikající při pohybu ve vzpřímené poloze. Meziobratlové ploténky jsou tvořeny elastickou tkání, která má tendenci s věkem ubývat. Ploténky se následkem toho ztenčují a páteř se celkově „sesedá“ (jednotlivé obratle se přibližují stále více k sobě). Tím může dojít k útlaku některých citlivých struktur, především nervů a nervových pletení, což vyvolává bolest v bederní krajině.

Zdroj: Bolest zad v křížové oblasti

Diskuze

V diskuzi ZDRAVOTNÍ ÚČINKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Václav.

Můj známý měl velké problémy s bolestí zad, především v bederní oblasti. Nemohl se jich zbavit ani po užívání léků a různých rehabilitací, až mu někdo poradil, aby zkusil černý bez a to ve všech formách. Nadělal z něj čaj, víno, likér, džem a po nějaké době užívání veškeré problémy zmizely a měl od té doby se zády klid. Užíval jej pak samozřejmě i nadále.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Zdravotní účinky

Kyfóza a lordóza

Lordóza označuje prohnutí páteře směrem vpřed, zatímco kyfóza označuje prohnutí páteře směrem vzad. Správně by páteř měla být zakřivena jen ve směru předozadním. Při pohledu ze strany lze vidět, jak se esovitě střídají prohnutí dopředu (lordózy) v oblasti krční a bederní a prohnutí dozadu (kyfózy) v oblasti hrudní a na kosti křížové. Vybočení do strany (skolióza) už je problém, bohužel velmi rozšířený. U novorozence má páteř tvar jemného prohnutí připomínající duhu. Ale ve třetím čtvrtém měsíci života kojenec začíná držet hlavu a díky tomu se formuje krční lordóza. V desátém až dvanáctém měsíci, když dítě začíná chodit, se formuje bederní lordóza – přirozené prohnutí, zakřivení páteře dopředu – a nevelká kyfóza – opačné prohnutí hrudní páteře (dozadu). Formování páteře se dokončuje v sedmi letech. Kvalita postavy závisí na stavu svalového, šlachového a kostního aparátu a na funkci žláz s vnitřní sekrecí (hormonální žlázy).

Zdroj: Lordóza

Poradna

V naší poradně s názvem TUKOVÁ BULKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lukas.

Dobry den zhruba pred rokem se mi udelali takove vridky na varlatech bile pomerne i velke, predevcirem se mi udelal vred docela dost bolestivy, ale vymacknout zatim nejde
mohli by jste mi poradit co se stim da delat a co by to mohlo byt
dekuji

Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Tyhle bulky se dělají, když dochází k ukládání vápníku a fosforu v oblasti šourku. Odborně se tomu říká kalcifikace kůže a obvykle postihuje mladé muže v pubertě. Pupínky pak pomalu rostou celý život a nikdy nedojdou do stadia, kdy by šly vymáčknout. Jediná možná léčba je chirurgické odstranění. S řešením pomůže kterýkoliv kožní lékař.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Tuková bulka

Oblast bederní páteře

Páteř člověka je dvojnásobně esovitě prohnutá, což zajišťuje její pružnost. Páteří probíhá mícha. Je složena z řady obratlů (u člověka je jich 33–34), mezi kterými jsou měkké meziobratlové ploténky. Zakřivení krční a bederní páteře dopředu se označuje lordóza. Zakřivení hrudní páteře a kosti křížové dozadu se nazývá kyfóza. Páteř umožňuje člověku vzpřímenou chůzi a chrání míchu. Je rozdělena na jednotlivé úseky; bederní část je tvořena 5 bederními obratli (vertebrae lumbales), které se označují L1 – L5.

Hlavním úkolem bederní páteře je nést a rozkládat váhu těla přechodem do pánve. Protože tělo potřebuje, aby tato část páteře byla co nejstabilnější, je zde přirozený pohyb velmi omezený, ale i toto minimum pohybu je pro správné fungování páteře a těla nezbytné. Když je břišní stěna oslabená, zvýšeně prohýbáme bederní páteř směrem vpřed.

Zdroj: Vyhřezlá ploténka v bederní páteři

Vymáčknutí

Vymáčknutí lipomů je nemožné. Pokud tak budete chtít učinit, dojde k pohmoždění okolní tkáně a výsledek bude nulový.

Zdroj: Tuková bulka

Jak poznat vyhřezlou ploténku

Vyhřeznutí meziobratlové ploténky je stav, kdy dojde k prasknutí tuhého vazivového obalu ploténky a měkká dřeň ze středu se skrz tuto prasklinu dostane vně. Vzhledem k tomu, že se směrem dozadu za meziobratlovými ploténkami nachází páteřní kanál, ve kterém probíhá mícha a z kterého vystupují či do něj vstupují nervové kořeny (svazky nervů), může se uvolněná část dostat do kanálu a utlačit tam uložené nervové svazky. Nejčastěji se objevuje vyhřezlá ploténka v oblasti bederní páteře, dále také v krční oblasti. Může se objevit i v hrudní části, nicméně tento jev není tak častý. To, co nemocného přivede k lékaři, je bolest.

Zdroj: Léčba vyhřezlé ploténky bez operace

Kde se nejčastěji tvoří

Tuková bulka se může vyskytnout nejen kdekoliv pod kůží, ale i ve vnitřních orgánech.

Na hlavě

Tuková boule na hlavě je nejen kosmetickým problémem, může také vadit při česání a mohlo by dojít k zanesení infekce do rány po hřebeni. Je proto vhodné navštívit kožního lékaře a domluvit se s ním na postupu odstranění.

Zde jsou fotky tukové bulky na hlavě.

Na zádech

Nejčastějšími místy, kde se tuková bulka objevuje, jsou hlava, krk a záda. Tuková bulka se většinou na těle objevuje postupně a zpozorujeme ji obvykle až ve chvíli, kdy je větší. Dorůstá do určité velikosti a pak se již dále nerozšiřuje. Velikost tukové bulky se pohybuje většinou od 1,5 cm do 3,5 cm. U některých lidí se takových tukových boulí na těle objeví i více. Nezřídka i desítky.

Zde jsou fotky tukové bulky na zádech.

Na ruce

Vznik tukové bulky není ničím podmíněn, a tak se může objevit téměř kdykoliv a na jakémkoliv místě i na ruce. Lipom na ruce nebolí, místo kolem není nijak zarudlé ani podrážděné. Bulka se odstraňuje zpravidla chirurgicky.

Zde jsou fotky tukové bulky na ruce.

Za uchem

Pokud tuková bulka za uchem pacientovi vadí, provede se chirurgické odstranění. Někomu se bohužel i po takovém zákroku bulky opakovaně vracejí.

Zde jsou fotky tukové bulky za uchem.

Na zadku

Pokud se vám objeví tuková bulka na hýždích, ale není bolestivá a nijak vás neomezuje, tak zaleží jen na vás, zda si ji po konzultaci s lékařem necháte odstranit. Vždy záleží na velikosti a lokalizaci bulky.

Zde jsou fotky tukové bulky na zadku.

Zdroj: Tuková bulka pod kůží

Co znamená bolest bederní páteře a břicha

Bolest bederní páteře a břicha může vyvolávat dráždění sedacího nervu (n. ischiadicus) například po prudkém pohybu do otočení, při zvedání těžkých břemen, ale i při výhřezu ploténky. Nerv může být drážděn i probíhajícím zánětem. Tomuto onemocnění říkáme různými názvy jako ústřel, ischias či lumbago. Jedná se o prudkou bolest bederní krajiny spojenou s reflexním stažením svalů, znemožňující zpravidla jakýkoli další pohyb. Proto – přestože se časem tato bolest samovolně vytrácí – bývá lumbago velmi nepříjemnou a omezující záležitostí.

Pokud bolí bedra a břicho, může se jednat i o příznak onemocnění vnitřních orgánů. Bolesti beder nejčastěji souvisejí s nemocemi ledvin, případně u žen s gynekologickými infekcemi. Rozpoznat bolest beder způsobenou svalovým přetížením od té vyvolané ledvinami není jednoduché. Je však důležité i na tuto variantu myslet, protože se může jednat o zánět ledvin, který přejde-li do chronické fáze, může vést až k renální insuficienci a trvalému poškození ledvin. Bolest beder při onemocnění ledvin je lokalizována spíše mezi posledním žebrem a křížovou kostí, a navíc pokud v tomto místě na pár vteřin lehce přitlačíte, ucítíte prudkou tupou bolest vycházející „zevnitř“.

Zdroj: Bolest zad v křížové oblasti

Příklady cviků podle Mojžíšové

Cvik 1

Položte se na záda, ruce dejte podél těla, nohy opřete o chodidla, chodidla i kolena mějte asi 20 cm od sebe. Přitiskněte bederní páteř k podložce, vtáhněte pupík a jednou až dvakrát volně nadechněte a vydechněte, aniž povolíte napětí. Potom se hluboce nadechněte a vytahujte se za rukama a do pat, jako byste se chtěli prodloužit na skřipci. V maximálním tahu a nádechu setrvejte, pak vydechněte a povolte. Po celou dobu vytahování musí bederní páteř zůstat na podložce. V případě, že bedra neudržíte po celou dobu na podložce, cvičte tento cvik s pokrčenýma nohama a chodidly u sebe. Opakujte 10–15x denně a počet opakování nezvyšujte.

Cvik 2

Položte se na záda, ruce dejte podél těla, nohy opřete o chodidla, chodidla i kolena mějte asi 20 cm od sebe. Přitiskněte postupně bederní páteř k podložce, vtáhněte pupík, vytáhněte dolní část přímého břišního svalu nahoru k bradě, stáhněte hýždě (půlky k sobě) a volně dýchejte asi 6 sekund. Po 6 sekundách se nadechněte, stáhněte všechno ještě víc, pomalu vydechněte a povolte. Při cvičení nezapínejte jiné svaly než ty v oblasti pánve (žádná zvednutá ramena, hlava či propnuté nohy). Opakujte první týden 15x denně, každý další týden přidejte 5 opakování a skončete na 40 opakováních.

Cvik 3

Položte se na záda, ruce dejte podél těla, nohy opřete o chodidla, chodidla i kolena mějte asi 20 cm od sebe. Přitiskněte bederní páteř k podložce, vtáhněte pupík, vytáhněte přímý břišní sval nahoru k bradě, stáhněte hýždě k sobě, držte a volně dýchejte a zároveň velmi pomalu (obratel po obratli) zvedejte pánev rovně nahoru. Neprohýbejte se. Pak se pomalu stejným způsobem vracejte k podložce, asi 5 cm nad zemí se zastavte, nadechněte, stáhněte ještě víc, vydechněte, položte se a povolte. Opakujte první týden 15x denně, každý další týden přidejte 5 opakování a skončete na 40 opakováních.

Zdroj: Bolest zad v křížové oblasti


Autor obsahu

Mgr. Světluše Vinšová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP