Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

BULKY POD KLÍČNÍ KOSTÍ

OBSAH

Rakovina klíční kosti

Bolest a bulka na klíční kosti může být způsobena metastázami v případě, že se rakovina šíří do kosti. Léčba chemoterapií může způsobit kostní a kloubní bolesti, které trvají rok nebo déle po ošetření. Bolesti obvykle začínají během chemoterapie, rostou a postupně se zhoršují. Způsob léčby je vždy individuální dle nálezu.

Zdroj: Rakovina kostí

Diskuze

V diskuzi BOULE NAD KLICNI KOSTI. se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Šárka.

Mé sestře se objevila bulka pod kliční kostí na levé straně.Bolestivá.Cítila bolest i pod levým žebrem,vystřelující.A ted se k tomu přidal dvě zvětšené uzliny na krku, sucho v ústech.Byla na různých vyšetřeních,neví co to je,jedni to chtěj řezat,druzí zase ne.Je sama s dětmi/jedno vážně nemocné/,takže to chce řešit a ne čekat.Má někdo zkušenost nebo stejný problém!?Předem díky

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Maxim.

Ahoj,mám uplně stejný problém už přes 2 roky.Jedni chtějí řezat,druzí ne ,bojí se,nevím co stím,byl jsem na x vyšetření a stejnak nic každej to ukončí tím že to není tak vážný,aby nemuseli řešit tento závažný problém.

Zdroj: diskuze Boule nad klicni kosti.

Souvisí otok nad klíční kostí s uzlinou

Uzlinu nad klíční kostí u zdravého člověka nenahmatáme, to se změní až ve chvíli, kdy dojde k jejímu zvětšení například vinou nádorového onemocnění. V případě zvětšené uzliny nad klíční kostí se co nejdříve obraťte na svého lékaře. V uzlině v nadklíčku proudí lymfa z břicha a hrudníku. K jejímu zvětšení může dojít také při zánětu nebo nádoru štítné žlázy, při nádoru hrudníku nebo zažívacího traktu. Ve většině případů ovšem otok nad klíční kostí nemusí souviset s uzlinou. Uzlina o velikosti půl centimetru ještě znamená normální velikost. Pokud se uzliny zvětší a zase zmenší, reagují na nějaký podnět, pokud se vrátí k původní velikosti, není žádný důvod k obavám.

Zdroj: Uzlina u klíční kosti

Diskuze

V diskuzi TUKOVÉ BULKY NA TĚLE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdeněk Štika.

Už třicet let si nechavám tukové bulky chirurgicky vyřezávat a mám jich více a více.Muže mi nekdo poradit jak to řešit jinak.Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jiřina Keyřová.

Moje maminka má po celém těle tukové boule a kdysi asi před padesáti lety jí lékař řekl že je to špatná funkce štítné žlázy protože nerozpouští v těle tuky. Já i můj bratr už je máme také.

Zdroj: diskuze Tukové bulky na těle

Pohyblivá bulka nad klíční kostí

Pokud se objeví zvětšená nadklíčková uzlina, boule či bulka na krku u klíční kosti, může to signalizovat zánět, ale také nemusí. Někdy může jít o průvodní znak Hodgkinovy choroby (rakovina lymfatických uzlin). Mezi základní příznaky tohoto onemocnění patří nebolestivé zduření uzlin, ztráta chuti k jídlu, hubnutí, kolísání teplot, nadměrné noční pocení, svědění kůže a únava.

Zdroj: Uzlina u klíční kosti

Poradna

V naší poradně s názvem OBJEVENI BULKY V TRISLECH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Pavel votava.

dobry den co muze znamenat objeveni bulky v trislech

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Může to být zvětšená uzlina, kýla a nebo neškodný takový nádorek. Doporučuji zastavit se v ordinaci kožního lékaře a nechat si to pořádně vyšetřit.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Objeveni bulky v trislech

Lymfatické uzliny na krku

Největší skupinu uzlin máme na krku. Těmi se filtruje lymfa z orgánů hlavy a krku. Pokud jsme nemocní a tyto uzliny jsou zduřelé, můžeme je nahmatat pod ušními boltci, po stranách krku a v zadní části hlavy.

Nadklíčkové a podklíčkové uzliny máme uloženy pod klíční kostí. Lymfa do nich přichází z hrudní stěny a prsou. Na levé straně nad levou klíční kostí se nachází uzlina, jejíž zduření může naznačovat rakovinu žaludku.

Zdroj: Lymfatické uzliny

Poradna

V naší poradně s názvem BOULE POD KŮŽÍ NA BRISE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Tomáš.

Ahoj, náš pes - Irský setr má na břiše pod kůží nějakou měkkou bulku. Je pohyblivá velikosti cca 2x6cm. Je u čtvrté bradavky, může to být něco třeba na mléčné žláze? Podle našeho veterináře prý je to možné, ale nechci nic zanedbat. Podotýkám že se jedná o psa nikoli o fenku. ale vím že nádor prsu můžou mít i mužů, má už 12 let nechceme ho zbytečně operovat, ale taky máme strach abychom něco nezanedbali. prosím máte s tím někdo zkušenost? děkuji Tomáš Struhala

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Odhalit přesnou příčinu bulky pomůže vyšetření ultrazvukem, CT vyšetření a nebo biopsie, při které se injekcí odebere malá část z bulky a odešle se k laboratornímu vyšetření. Vezměte psa k veterináři a požádejte ho o provedení biopsie.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Boule pod kůží na brise

Rakovina penisu foto

Zdroj: Rakovina penisu a jak jí předcházet

Poradna

V naší poradně s názvem TUKOVÉ SKVRNY POD KŮŽÍ U OČÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Michala.

Nevíte někdo co to je když se mi dělají tukové skvrny pod kůží u očí, jsou to takové tukové bulky. Ráda bych se toho zbavila a měla oční víčka zase jako dřív, hladká bez boulí.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Tukové bulky na očních víčkách jsou xantelasmata. Vznikají, když se v organizmu pohybuje moc tuků. Tukové bulky na očních jsou vlastně usazený cholesterol. Tady je článek, ve kterém se detailně píše o tomto problému a je tam i možná léčba: www.ceskaordinace.cz…

Zdroj: diskuze Tukové skvrny pod kůží u očí

Co značí zvětšená uzlina v nadklíčku

Na krku je spousta různých lymfatických uzlin. Neměly by být příliš hmatné a nemají se zvětšovat. Primární příčinou jejich zvětšení je infekce v těle nebo zánět. Pod klíčními kostmi jde o uzliny, které souvisejí s plícemi. Je nutné navštívit lékaře, který vyšetří krev na lymfocyty.

Zdroj: Uzlina u klíční kosti

Diskuze

V diskuzi BULKA NA VARLETI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Honza.

Dobrý den!Z ničeho nic se mi udělala bulka velikosti velkého podkožního uhru,s bílou hlavičkou.Vymacknout nejde,pri zmáčknutí bolí,jinak neboli,ani jinak neobtezuje.Prosim poraďte mi co s tím.Vstreba se,nebo mám navštívit lékaře?Děkuji Honza!Přikládám foto....
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Marek.

Dobrý den, mám u šourku bulku v podkoží o velikosti hrášku.
Byla na bulce i bílá hlavička, která obsahovala hnis a šla v pohodě vymáčknout. Po vymáčknutí se lehce zmenšila. Na dotek nebolí a nevadí mi. Zmáčknutí bulky je ale lehce nepříjemné. Mohu se zeptat o co jde a zdá se to vstřebá ?

Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Zdroj: diskuze Bulka na varleti

Kde se nejčastěji tvoří

Tuková bulka se může vyskytnout nejen kdekoliv pod kůží, ale i ve vnitřních orgánech.

Na hlavě

Tuková boule na hlavě je nejen kosmetickým problémem, může také vadit při česání a mohlo by dojít k zanesení infekce do rány po hřebeni. Je proto vhodné navštívit kožního lékaře a domluvit se s ním na postupu odstranění.

Zde jsou fotky tukové bulky na hlavě.

Na zádech

Nejčastějšími místy, kde se tuková bulka objevuje, jsou hlava, krk a záda. Tuková bulka se většinou na těle objevuje postupně a zpozorujeme ji obvykle až ve chvíli, kdy je větší. Dorůstá do určité velikosti a pak se již dále nerozšiřuje. Velikost tukové bulky se pohybuje většinou od 1,5 cm do 3,5 cm. U některých lidí se takových tukových boulí na těle objeví i více. Nezřídka i desítky.

Zde jsou fotky tukové bulky na zádech.

Na ruce

Vznik tukové bulky není ničím podmíněn, a tak se může objevit téměř kdykoliv a na jakémkoliv místě i na ruce. Lipom na ruce nebolí, místo kolem není nijak zarudlé ani podrážděné. Bulka se odstraňuje zpravidla chirurgicky.

Zde jsou fotky tukové bulky na ruce.

Za uchem

Pokud tuková bulka za uchem pacientovi vadí, provede se chirurgické odstranění. Někomu se bohužel i po takovém zákroku bulky opakovaně vracejí.

Zde jsou fotky tukové bulky za uchem.

Na zadku

Pokud se vám objeví tuková bulka na hýždích, ale není bolestivá a nijak vás neomezuje, tak zaleží jen na vás, zda si ji po konzultaci s lékařem necháte odstranit. Vždy záleží na velikosti a lokalizaci bulky.

Zde jsou fotky tukové bulky na zadku.

Zdroj: Tuková bulka pod kůží

Poradna

V naší poradně s názvem NATEKLÉ UZLINY NA JEDNÉ STRANĚ KRKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Hana.

Dobrý den,

prosím, dva týdny mám bezbolestný měkký otok na pravé dolní straně krku nad klíční kostí. Otok se táhne směrem dozadu na ramena. Při pohmatu tam dochází jakoby k "přeskakování".
Před dvěma týdny jsem byla na opichu zablokovaných zad. Nyní jsou záda v pořádku, ale bolest se přesunula směrem ke krku a ramena.

Děkuji za zprávu, co by to mohlo být.

Hezký den.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Je potřeba, abyste se vrátila zpět ke svému ortopédovi, který vám aplikoval obstřik, aby vám vyšetřil současný otok. Bez vyšetření se nedá určit o co jde.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Nateklé uzliny na jedné straně krku

Jde tuková bulka vymáčknout?

Tuková bulka se nedá vymáčknout a ani to nezkoušejte, mohlo by dojít k zánětu a následným komplikacím. Od bulky vám pomůže lékař.

Zdroj: Tuková bulka pod kůží

Diskuze

V diskuzi JAK POZNAT A LÉČIT BULKY NA VARLATECH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Horakova ivana.

Dobrý den,Syn má 16 let ,Na přirození a varlatech má tukové bulky.leží v nemocnici,personál mi říkal že neví proč to má.Je mito divné .Syn je na plícní ventilaci.byla bych ráda kdyby jste mi mohli poradit co mám udělat.Děkuji Spozdravem Horáková

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Jak poznat a léčit bulky na varlatech

Je bulka na ruce rakovina

Bulka na ruce může mít mnoho příčin. Některé byly popsány v tomto článku. Ovšem bez odborného vyšetření nelze stanovit přesnou diagnózu. Nález bulky na ruce vyžaduje návštěvu lékaře, který určí příčinu jejího vzniku.

Zdroj: Bulka na kloubu prstu

Diskuze

V diskuzi BULKA NA VARLETI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Honza.

Dobrý den!Z ničeho nic se mi udělala bulka velikosti velkého podkožního uhru,s bílou hlavičkou.Vymacknout nejde,pri zmáčknutí bolí,jinak neboli,ani jinak neobtezuje.Prosim poraďte mi co s tím.Vstreba se,nebo mám navštívit lékaře?Děkuji Honza!Přikládám foto....
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel René.

Můžu s tím mít sex?

Zdroj: diskuze Bulka na varleti

Léčba

Pokud se kdekoliv v těle objeví infekce, zánět, či dokonce rakovinné bujení, první se to dozví blízké lymfatické uzliny a mohou začít s problémem bojovat. Pro nádor lymfatických uzlin je charakteristické zvětšení uzlin, často na krku. Může se objevit zvětšená slezina, zvětšení jater, další příznaky onemocnění se odvíjejí od poškození okolních orgánů danou uzlinou. Moderní medicína používá chemoterapii (cytostatika), ozařování nebo biologickou léčbu.

Zdroj: Uzlina u klíční kosti

Poradna

V naší poradně s názvem OSLABENÉ LEDVINY U PSA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kamča.

Psovi s oslabenými ledvinami budou nejvíce vadit pokrmy z masa. Jenže dostat do psa bílkoviny bez masa je problém, protože třeba fazole a soju možná nesežere. Tak potom zbývá nejméně problematické maso z ryby. Použít můžete cokoliv, co nemá kosti, filé, tresku, tuňáka a smíchat mu to s kuskusem nebo kroupami.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Ilona.

Mám dotaz na ty rybí kosti. Proč bez kostí? Dávám psům celé ryby rovnou po vylovení. Děkuji Ilona

Zdroj: diskuze Oslabené ledviny u psa

Rakovina kosti – poslední stadium

Nádorové onemocnění předznamenávají či doprovázejí celotělové projevy: únava, noční pocení, dlouhodobě zvýšená teplota, nechutenství, popřípadě ztráta hmotnosti. Rakovina kostí nemusí mít žádné další projevy, nebo se může objevit bolest kostí přetrvávající i v noci, otoky, častější zlomeniny. Necháte-li však svůj stav dojít do pozdějšího stadia, čekají vás pouze obtíže a doslova boj o holý život.

Zdroj: Rakovina kostí

Ošetření

Jakékoli hrudky, otoky nebo změny varlat by měly být zkontrolovány lékařem. U testikulární torze se doporučuje lékařská pohotovost a je vysoce pravděpodobná okamžitá operace. Jiné typy problému nemusí vyžadovat žádnou léčbu, protože často nezpůsobují obtíže. Hydroceles (hydrokéla) u novorozenců často zmizí samovolně v průběhu prvního roku nebo během dvou let života. Pokud však problémy na varlatech způsobují bolesti nebo nepohodlí, je chirurgický zákrok také možný.

Zdroj: Testikulární hrudky a bulky na varlatech

Typy bulek a otoků varlat

Existují čtyři hlavní typy otoků a bulek na varlatech, které jsou popsány níže.

  • Varikokéla – otok způsobený rozšířením žil ve varlatech
  • Hydrokéla – otok způsobený tekutinou kolem varlat
  • Epididymální cysty – způsobeny tekutinou v nadvarlatech (dlouhá, stočená trubička za varlaty)
  • Testikulární torze – náhlý bolestivý otok, který se vyskytuje, když se varle zkroutí, což přeruší dodávku krve do varlat, v tomto případě je nutné navštívit lékařskou pohotovost

Zdroj: Testikulární hrudky a bulky na varlatech

Jak se pozná rakovina kostí

Onemocnění je velmi nebezpečné, protože se neprojevuje žádnými příznaky až do pozdních stadií onemocnění. V pozdních stadiích se objevují bolesti kostí a zlomeniny, které vznikají už při malém tlaku na kost. V konečné fázi nastupují klasické příznaky nádorového onemocnění, to je v době, kdy se metastáze rozšiřují po celém těle. Projevují se příznaky celkového onemocnění jako zvýšená horečka, pocení, hubnutí, slabost.

Zdroj: Rakovina kostí

Kostní metastázy

Rakovinné onemocnění kostí se může rozšířit (metastazovat) do plic. Pakliže dojde k lokalizaci kostních metastáz, které nabývají vysokého procentuálního výskytu hlavně u prostaty, prstu a štítné žlázy, dochází ke snížení šancí na uzdravení a omezení délky života.

Zdroj: Rakovina kostí

Rakovina v koleni

Ewingův sarkom, který se kromě dlouhých kostí objevuje také v koleni, metastazuje především do jiných kostí, a pak i do jiných orgánů, třeba do plic. Projevuje se podobně jako osteosarkom, tady ale převažují příznaky celkového onemocnění, jako je zvýšená horečka, pocení, hubnutí, slabost. Jako terapie postačí pouze ozařování. Ewingův sarkom je totiž na tento způsob léčby velmi citlivý a většinou zareaguje velmi příznivě – může dojít až k jeho vyhojení.

Zdroj: Rakovina kostí


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Marie Svobodová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP