BUŘTY NA ČERNÉM PIVU POHLREICH je jedno z témat, o kterém bychom vás rádi informovali v tomto článku. Mohu pít alkohol s diabetem? Možná se ptáte na tuto běžnou otázku, pokud máte cukrovku nebo prediabetes. Alkoholické nápoje mohou ovlivnit hladinu cukru v krvi a citlivost na inzulín a pití alkoholu může mít krátkodobé i dlouhodobé následky.
Pokud si myslíte, že se bez piva neobejdete a máte cukrovku, tak můžete jako kompromis zkusit pivo Birell s nízkým obsahem alkoholu. Pro lidi s diabetem je nealkoholické pivo a nealkoholické nápoje dobrou volbou. Birell má několik druhů nízkoalkoholických piv, z nichž čtyři druhy s velmi podobnou chutí, jako má pivo alkoholické.
Birell při cukrovce
Pivo bez alkoholu Birell může být pro diabetiky dobrou volbou. Diabetikům může pomoci snížit obsah kalorií a alkoholu ve vypitém pivu přechodem na pivo s nízkým obsahem alkoholu bez výrazné újmy na chuti. Birell tak může být zdravý kompromis pro diabetiky milující pivo.
Na co si dát pozor při pití piva Birell při cukrovce? Na sacharidy, na cukry obsažené v daném nápoji Birell. Birell má ve své nabídce celkem 14 nápojů s příchutí podobnou skutečnému pivu, ale jen s nízkým obsahem alkoholu. Alkohol se v těchto nápojích vyskytuje v množství od 0,3 až po 0,5 % z celkového vypitého objemu. Klasické alkoholické pivo má obsah alkoholu 4 až 5 %. Sacharidy tyto nápoje obvykle obsahují v množství okolo 5 gramů na 100 ml. Právě množství 100 ml je optimální míra těchto piv na jeden drink. Další drink pak za hodinu. Větší objemy vypité naráz by mohly mít negativní dopady na cukr v krvi.
Birell podobný klasickému pivu
Birell s názvem Za Studena Chmelený je nealkoholické pivo, jež vyniká plnou chutí inspirovanou českými ležáky. Ta je dána použitím několika druhů sladů a výraznější příjemnou chmelovou hořkostí. Díky harmonickému sladění všech chutí je velmi dobře pitelný a láká k dalšímu doušku. Skvělý zážitek z napití piva Birell dotváří jedinečné chmelové aroma podpořené procesem studeného chmelení.
PRŮMERNÁ VÝŽIVOVÁ HODNOTA (NA 100 ML)
Obsah alkoholu max. 0.5 % obj.;
Energie 96 kJ / 23 kcal;
Sacharidy 5,4 g;
z toho cukry 2,3 g;
Bílkoviny < 0,5 g;
Sůl 0 g.
Birell podobný pivu IPA
Birell Stylu IPA je nealkoholické pivo, jehož chuť je inspirována pivy stylu IPA. Je typický svou osvěžující chutí a náznakem citrusového aroma získaným díky studenému chmelení odrůdou chmele Citra.
PRŮMERNÁ VÝŽIVOVÁ HODNOTA (NA 100 ML)
Obsah alkoholu max. 0.5 % obj.;
Energie 87 kJ / 21 kcal;
Sacharidy 5,0 g;
z toho cukry 2,4 g;
Bílkoviny < 0,5 g;
Sůl 0 g.
Birell podobný světlému pivu
Vylepšený Birell Světlý obsahuje vyšší podíl karamelového sladu pro plnější chuť, na konci vaření přidáváme chmel Sládek, který zajistí výraznější aroma, a nově využíváme procesu rmutování namísto infuze. Podtrženo sečteno, vylepšený Birell Světlý s chutí bohatší na chmel a slad oslní i ty nejzkušenější pivaře.
V naší poradně s názvem KYSELINA MOČOVÁ JAK NA NI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jaromír.
Dobrý den. Je mi 68 let a nyní mi při odběru krve při preventivní prohlídce zjistili zvýšenou hladinu kyseliny močové v krvi. Asi před rokem mi byla zjištěna revmatoidní artritida a užívám jednou týdně trexan. Nikdy jsem takové problémy neměl. Je pravdou, že jsem den před odběrem krve prodělal očkování proti tetanu a asi měsíc před odběrem jsem začal užívat doplňky stravy Gelatina plus ( na klouby) a Omega 3. Všechny tyto výrobky jsou vyrobeny z mořských ryb. Pravidelně chodím na pivo, ale piji desítku tak dvě až tři denně. Ledvinové, ani žlučníkové kameny nemám, prý diky pivu (sdělení lékaře). Potřebuji poradit, myslíte si, že na mohlo mít vliv užívání doplňků stravy? Zkusím to vysadit a uvidíme při dalším odběru. Také omezím pivo a budu pít denně asi 3 litry vody. Byl bych vděčný za každou radu. Děkuji
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Dna je v mnoha případech výsledkem životního stylu a skladby stravování. Bohužel dlouhodobé pití piva taktéž podporuje vznik dny. Želatina a ani omega 3 nehrají při dně zásadní roli. Věnujte se dodržování vhodného stravování, omezte maso, kakao a zařaďte potraviny s nízkým obsahem purinů.
Pohlreich doporučuje předehřát troubu na 180 °C. Řepy naskládejte do pekáčku, pokapejte olivovým olejem, osolte a opepřete. Vložte pekáč do předehřáté trouby a pečte přibližně 30 minut, dokud nepůjde řepa nožem lehce rozkrojit. Jakmile je hotová, vyndejte ji z trouby a nechte vychladnout.
Jednotlivé bulvy řepy poté rozkrojte na poloviny (záleží na vás, jestli je oloupete nebo necháte se slupkou) a každou pokapejte olivovým olejem a lžící červeného vinného octa.
Zálivku na salát připravíte jednoduše, uvádí Pohlreich. V misce, nebo ještě lépe v malé skleničce s uzávěrem důkladně promíchejte všechny suroviny.
Radicchio salát natrhejte na kousky a přelijte zálivkou. Naservírujte salát na talíře, na něj rozložte plátky upečené řepy a navrch dejte vlašské ořechy. Nakonec na talíře rozdělte čerstvý kozí sýr a natrhané lístky hladkolisté petrželky. Ihned podávejte, upozorňuje Zdeněk Pohlreich.
A jako bonus přikládáme ještě jeden recept z červené řepy.
V naší poradně s názvem UŽÍVANÍ WARFARINU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Šindlerova.
prosim o odpověd, mohu pít po obědě pivo , příležitostně becherovku děkuji za odpověd.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Warfarin není vhodné kombinovat s alkoholem. Warfarin se používá ke zpomalení krevní srážlivosti a alkohol v pivu nebo v Becherovce může ovlivnit účinky warfarinu. Pití velkého množství alkoholu může změnit účinnost warfarinu. Pokud tuto kombinaci již užíváte, tak je potřeba pravidelně kontrolovat srážlivost krve. Podle výsledků pak bude možná potřeba změnit dávku vašeho warfarinu.
Nealkoholické pivo obsahuje puriny, i když obecně méně než běžné alkoholické pivo. Puriny jsou sloučeniny nacházející se v pivu, které se v těle přeměňují na kyselinu močovou, což může být problém pro osoby s dnou. I když má nealkoholické pivo nižší obsah purinů, stále jsou přítomny a těm, kteří mají obavy ze dny, se doporučuje umírněnost.
Nealkoholické pivo a puriny
Nealkoholická piva mají obvykle nižší obsah purinů než běžná alkoholická piva, protože proces vaření, kterým se tyto sloučeniny extrahují, je odlišný. Nejsou však zcela bez purinů.
Kolík purinů má nealkoholické pivo
Nealkoholické pivo obsahuje puriny, ale obecně méně než běžné alkoholické pivo. Konkrétní příklad, Birell, obsahuje 4 mg purinů na 100 g. I když stále obsahuje puriny, je považováno za lepší volbu při léčbě dny než alkoholické pivo.
Zdroje purinů v pivu
Pivovarské kvasnice a chmel, základní složky piva, mají vysoký obsah purinů.
Klíčem je umírněnosty protože i nealkoholické pivo obsahuje určité puriny, měli by ho lidé se dnou konzumovat s mírou.
Někteří lidé se dnou mohou být také citliví na další sloučeniny v pivu, jako jsou isohumulony. Nealkoholické pivo může navíc stále obsahovat malé množství alkoholu, což může být pro některé jedince problém.
Pivo obsahuje sice 30 mg purinů na 100 ml, ale vzhledem k množství, které se obvykle u piva spotřebuje, je dietně absolutně nevhodné. Při dně je vhodné omezit konzumaci alkoholu. Nejen proto, že některé druhy alkoholických nápojů obsahují puriny, ale i proto, že alkohol obecně snižuje schopnost vylučování kyseliny močové z těla. Vysoké množství purinu je obsaženo například v pivě, které by se tudíž při tomto onemocnění nemělo konzumovat. Nejhorší je pak kvasnicové pivo. Ani volba nealkoholického piva (v nealkoholickém pivu) neznamená výhru. V nealkoholickém pivu jsou obsaženy guanosiny, ze kterých následně kyselina močová vzniká, proto tato alternativa není vhodná.
I když je sporné, zda kukuřice, rýže, nebo pšeničný protein v pivu může skutečně proniknout do vlasů a vytvořit zde zpevňující film, tak není pochyb o tom, že po pivu vlasy vypadají hustší. Právě tento volumizující účinek může být přičítán proteinům zanechaných na vlasovém vláknu, ale patrně také bude souviset, že vlasy mírně nabobtnají po nanesení piva. Díky bobtnání vlasů po pivní masce, je proto pivo ideální právě pro jemné vlasy. Pivo jako péče na vlasy je i levná alternativa domácí péče, ve srovnání s komerčně prodávanými volumizéry – zahušťovací tonika, která jsou dostupná na trhu za pěti násobné ceny, než je lahev piva. Použijete li pivo na vlasy, tak zabije dvě mouchy jednou ranou. Jednak pivem přidáte svým vlasům na objemu a k tomu ještě současně potáhnete kutikuly se zářivým leskem. Je to díky tomu, že pivo dodá vlasům kromě vitamínů B i proteiny pocházející ze sladu a chmele, které opraví poškozené vlasy a posílí celkovou strukturu vlasu. Mezitím, maltóza a sacharóza, což jsou cukry v pivě, utáhnou vlasové kutikuly pro zvýšení lesku vlasů.
Diskuzí ohledně piva při onemocnění dnou je opravdu nespočet. Platí však jedno pravidlo: dodržet 100% dietu bez zdrojů kyseliny močové nelze, vyskytuje se v mnoha potravinách, které do racionálního stravování patří, navíc jakákoliv „striktní“ dieta je zvláště pro staršího člověka nepříjemná a může jej ohrožovat například nedostatkem důležitých živin (zdroje kyseliny močové jsou často i zdroji kvalitních bílkovin, které jsou ve stravě velmi důležité). Lze to tedy brát tak, že dieta při dně by měla být v podstatě běžná racionální dieta s důrazem na vyvarování se excesům (přejedení masem, nárazová větší konzumace alkoholu, nárazová větší konzumace potravin, které jsou na zdroje kyseliny močové obzvláště bohaté), není nutné nic 100% vynechat a je třeba velmi dbát na dostatečný příjem tekutin. Občasné pití menšího množství piva tedy nepředstavuje zásadní problém. Tudíž opět připomínáme, že u jakéhokoliv pacienta, ale u staršího zvláště, je potřeba dbát na to, aby jakékoliv doporučené změny režimu (a také jakékoliv nasazené léky) byly opravdu oprávněné a přínosné – to musí zhodnotit ošetřující lékař, který pacienta zná.
Ve svém příspěvku PURINY V PIVU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Aleš Martinák.
Děkuji za pěkný článek, nedávno mě zjistili vysokou hladinu k. močové (odjakživa mám bolestivé problémy s prsty u nohou o prstech na ruce ani nemluvě). Dnu způsobuje většina jídel a pitiva, co mám rád, takže se časem budu muset těchto pochutin vzdát.
Ještě jednou děkuji, Aleš.
Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.
Pangamin je osvědčený přírodní zdroj téměř všech vitaminů skupiny B. Pivovarské kvasnice, podobně jako jiné droždí, jsou vlastně houby Saccharomyces cerevisiae a Saccharomyces boulardii. Jde o látku nahořklé/nakyslé chuti, která se používá v procesu vaření piva. Mikroskopické jednobuněčné pivní kvasinky, nejčastěji Saccharomyces cerevisiae, pracují v ještě nezkvašeném pivu na tom, aby přeměnily část cukru na alkohol. Tehdy se velmi rychle množí – jejich množství vzroste až pětinásobně, protože mají dostatek potravy (cukru). Ve chvíli, kdy se v pivu dosáhne předepsaného množství alkoholu, jsou z něj přemístěny do jiného pracovního prostředí, nejčastěji melasy, sladu nebo obilí, kde se množí dál, a tedy i dále pracují. Například z osmi tun melasy dokážou za 10 hodin vyrobit deset tun pivovarských kvasnic, tedy Pangaminu.
V tomto prostředí se mohou kvasnice pěstovat i za přítomnosti různých minerálních látek, například chromu nebo železa, nebo selenových solí. Tyto látky pak na sebe kvasinky navážou a tím se změní jejich forma z anorganické na organickou, a tak se zvýší jejich vstřebatelnost až dvacetinásobně. Pivovarské kvasnice jsou oblíbeným výživovým doplňkem díky své vynikající nutriční hodnotě. Obsah vitaminů v pivovarských kvasnicích je významný a nachází se v něm velké množství B-komplexů.
V naší poradně s názvem TABULKA POTRAVIN PODLE OBSAHU PURINŮ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jaroslav Foff.
Dobrý den paní Vinšová,
uvádíte zde např. pivo Plzeň 13 mg/100g, ale jinde (Bc.Jakub Vinš v publikaci České nemoci 12.1.2023) uvádí-purinová dieta-pivo patří mezi hlavní spouštěče dny. To je velký rozpor, předpokládám ,že se nejedná jen o shodu jména.Jak tomu rozumět?
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Lidé s onemocněním dnou bohužel nemohou pít běžné pivo. V opačném případě riskují vzplanutí záchvatu dny. Pivo (i to nealkoholické) obsahuje puriny díky sladu a hlavně díky pivovarnickým kvasnicím. Čím méně je pivo filtrované, tím má vyšší obsah purinů. Pivo navíc obsahuje alkohol, který přirozeně zpomaluje vylučování kyseliny močové. Kyselina močová je výsledný produkt přítomnosti purinů v lidském organismu. Obsah purinů v pivu je udáván pro množství 100 ml, ale běžně zkonzumované množství piva bývá v litrech. Když si člověk nemocný se dnou dopřeje nedělní oběd s porcí masa a zapije to obvyklým množstvím piva, přijme extrémní množství purinů, které díky alkoholu navíc zůstanou v těle déle a způsobí velmi bolestivé komplikace.