Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

BYLINKY NA SRÁŽLIVOST KRVE

OBSAH

Rizika při ředění krve

Stejně jako potraviny typu hroznové víno nebo borůvky mohou i určité bylinky ředit krev. Bylinky lze snadno zařadit do každodenní stravy, přičemž jejich působení můžeme zintenzivnit tím, že budeme kromě nich konzumovat další potraviny, které mají tutéž funkci, tedy ředí krev. Přírodní léky na ředění krve bývají účinné, některé jsou dokonce velmi silné. Z tohoto důvodu by s jejich užíváním (za účelem ředění krve) měl souhlasit lékař, pod jehož dohledem by měl pacient při této léčbě být. Některé potraviny a bylinky mohou být kontraindikovány při současné léčbě antikoagulačními léky, neboť zde existuje riziko nežádoucích účinků.

Bylinky prospívají celému organismu. Nejen že působí preventivně při podpoře kardiovaskulárního zdraví, ale mají i další pozitivní účinky, kvůli kterým by se měly stát nedílnou součástí stravy.

Zdroj: Bylinky na ředění krve

Poradna

V naší poradně s názvem WARFARIN A BYLINA LOMIKÁMEN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Alena Praumová.

Dobrý den, lze k warfarinu užívat bylinu lomikámen, případně bylinné směsi působící na odstranění ledvinových kamenů ?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

U Warfarinu se vyplácí při každém zařazení nové bylinky do pravidelné stravy zároveň změřit i INR srážlivost krve. Dohodněte se se svým lékařem na začátku bylinné doplňkové léčby a po jejím začátku si nechte odebrat krev ke zjištění případných změn ve srážlivosti. Lékař vám může změnit dávkování Warfarinu po dobu užívání této doplňkové léčby a vy si můžete být jistá, že zbytečně neumřete na vykrvácení.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Warfarin - tělesne pocity

Alternativní možnosti

Problém husté krve se obvykle řeší hematologickým vyšetřením a poté tradiční antikoagulační terapií, jež se často spoléhá pouze na využití léků navržených tak, že inhibují shlukování krevních destiček, které jsou zodpovědné za vznik krevních sraženin. Antikoagulační terapie tedy zajišťuje „ředění krve“. Tento druh léčby velmi efektivně zabraňuje vzniku dalších krevních sraženin u lidí, kteří prodělali infarkt nebo mrtvici. Při léčbě se používají léky Coumadin, Plavix a podobně. Lze řešit houstnutí krve jiným způsobem? V život ohrožujících situacích určitě ne. Nicméně v určitých případech se mohou při ředění krve využít bylinné léky.

Zdroj: Bylinky na ředění krve

Poradna

V naší poradně s názvem REISHI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ludmila Vobrová.

Prosím, mám hustou krev......mohla by mi reishi pomoc ředit krev? děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Vysoké dávky houby reishi mohou zpomalit krevní srážlivost. Problém je v tom, že nevíme přesně jaké dávky budou účinkovat ve vašem případě. Můžete se domluvit se svým lékařem, aby vám častěji měřil srážlivost krve, než se podaří najít zpusob, jak udržet krevní srážlivost na potřebné míře. Samozřejmě platí, že nejbezpečnějším způsobem, jak udržet srážlivost krve, je prostřednictvím antikoagulační léčby. A to proto, že s jistotou víme, že každá pilulka bude působit každý den stejně, kdežto u hub se toto zaručit nedá.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Reishi

Fraxiparine a pití alkoholu

Účinek tohoto léku trvá průměrně 16-18 hodin od podání. Je bezpečné pít alkohol při užívání tohoto léku? Interakce Fraxiparinu s alkoholem není známa a před konzumací většího množství alkoholu je vhodné poradit se s lékařem.

Obecně platí, že pro antikoagulační léčbu je třeba přijmout zvláštní opatření týkající se konzumace alkoholu. Jeden drink (nebo sklenka vína) denně není problém a nemá to vliv na srážlivost krve. Nadměrné pití alkoholu však může nepříznivě ovlivnit srážlivost krve. Kvůli operaci se může v tepnách vytvořit nežádoucí krevní sraženina. Tomu se říká trombóza. Trombóza může úplně uzavřít krevní cévu, takže orgány za zablokovanou krevní cévou nedostanou žádnou nebo nedostatečnou krev. Aby se zabránilo trombóze, lékař předepisuje léky proti srážení krve. Fraxiparine je jedním z takových léků. Mírná konzumace alkoholu není problém, ale nadměrná konzumace alkoholu se důrazně nedoporučuje.

Zdroj: Fraxiparine a alkohol

Poradna

V naší poradně s názvem NEŽÁDOUCÍ ÚČINKY WARFARINU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marie Rychlikova.

Mohou se pri uzivani varfarinu
soucasne uzivat prirodni doplnky s
stravy?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Při Warfarinu se mohou užívat doplňky stravy, ale je nutné zkontrolovat srážlivost krve po prvních dnech společného užívání. Mnoho přírodních doplňků ovlivňuje účinky Warfarinu, proto se před začátkem každého takového užívání dohodněte se svým lékařem a nechte si zkontrolovat srážlivost krve.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze SOJOVY lecitin kontra warfarin

Přírodní náhrada Warfarinu

Přírodní náhrada Warfarinu ve formě bylinek bývá účinná, některé jsou dokonce velmi silné. Z tohoto důvodu by s jejich užíváním (za účelem ředění krve) měl souhlasit lékař, pod jehož dohledem by měl pacient při této léčbě být. Některé potraviny a bylinky mohou být kontraindikovány při současné léčbě antikoagulačními léky, neboť zde existuje riziko nežádoucích účinků.

O této problematice se více dozvíte zde.

Zdroj: Warfarin – nežádoucí účinky

Poradna

V naší poradně s názvem MODŘINY BEZ PŘÍČINY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Věra.

Dobrý den,
již rok užívám Cyclo 3Fort 2krát denně a Anopyrin 100 jedenkrát denně. V posledních dvou měsících se mně začaly objevovat po těle modřiny(hlavně na stehnech), bez zjevné příčiny. Prosím, mohlo by to být užíváním těchto dvou léků dohromady? Děkuji za odpověď. S pozdravem
Věra

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Cyclo 3 Forte i Anopyrin 100 obsahují kyselinu acetylsalicylovou, což je léčivá látka užívaná ke zpomalení srážlivosti krve. Přílišné zpomalení srážlivosti krve, například předávkováním, způsobí výrony krve do podkoží po sebemenším tlaku. Výron krve je pak vidět na kůži jako modřina. Určitě kontaktujte svého lékaře, který dohlíží na srážlivost vaší krve a ukažte mu to.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Modřiny bez příčiny

Ředění krve v těhotenství

V průběhu těhotenství prochází tělo ženy mnoha změnami a jednou z nich je i změna krevní srážlivosti. Ta může v určitých případech vést až k opakovaným potratům, proto je nutné krev vyšetřit. V průběhu zdravého těhotenství dochází k mírnému vychýlení krevní rovnováhy směrem k většímu srážení. Důvodem je pravděpodobně větší ochrana ženy před vykrvácením. Někdy se ale stává, že tato odchylka překročí únosnou míru. Příčinou může být dědičná dispozice, o které žena ani nemusí vědět a která by se mimo těhotenství ani nemusela projevit.

Vrozená větší srážlivost umocněná v těhotenství může způsobit závažné komplikace včetně opakovaných potratů. Příčinou je ucpání cév v děloze či placentě krevní sraženinou a následný nedostatečný tok okysličené krve směrem k plodu. Problém může rychle odhalit vyšetření srážlivosti krve některou z moderních metod a následná vhodná antikoagulační (protisrážlivá) terapie pak ženě umožní zdárný průběh těhotenství.

V době porodu a v šestinedělí je krevní srážlivost maximálně vystupňována a může ženu ohrozit například plicní embolií. Při správné strategii vyšetřování a léčbě však lze toto nebezpečí i u velmi rizikových skupin žen omezit na minimum.

Zdroj: Ředění krve

Poradna

V naší poradně s názvem LÉK PRADAXA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Fr.sequens.

má česnek vliv na pradaxu

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Když si česnekem ochutíte pokrm, tak to nebude mít vliv na srážlivost krve. Když budete polykat několik stroužků česneku denně, tak to může zvýšit riziko krvácení a tvorbu modřin. Česnek má mnoho účinků na lidské zdraví a mezi nimi je i vliv na srážlivost krve. Moc česneku přivodí prodloužení doby srážlivosti krve - krev je déle tekutá a rány pak déle krvácí. Pradaxa (dabigatran) rovněž prodlužuje čas srážlivosti krve a česnek tyto účinky zesílí.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Pradaxa a alkohol

Ředění krve a menstruace

Léky na ředění krve způsobují prodloužení srážlivosti, což může při menstruaci způsobit delší a silnější krvácení.

Zdroj: Nové léky na ředění krve

Poradna

V naší poradně s názvem CO S WARFARINEM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petr Holoubek.

Je možné užívat warfarin a současně ženšen? Holoubek

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Ženšen je možné užívat s Warfarinem, ale je potřeba změřit srážlivost krve po započetí užívání ženšenu. Dohodněte se se svým lékařem na postupu zahájení doplňkové léčby, aby vám mohl udělat kontrolní vyšetření srážlivosti krve.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Warfarin a co nejíst při jeho užívání

Injekce na ředění krve a alkohol

Při léčbě injekcemi na ředění krve se v žádném případě nedoporučuje konzumovat alkohol, aby se nezvýšilo riziko krvácivých komplikací.

Zdroj: Ředění krve

Poradna

V naší poradně s názvem MOZKOVÁ MRTVICE U ŽEN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Miroslav Brož.

Jake leky jsou k lecbě mrtvičky nejlepsi krom kortikoidu cetl jsem na to hrozne recenze a moc bych si pral aby me nejdrazsi clovicek se rychle uzdravil

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Po prodělané mrtvici je nejúčinnější procvičování umrtvených partií - pohybových i mentálních. Jinak lékaři často snižují srážlivost krve, takže je potřeba dodržovat pravidla stravování, pokud je lék vyžaduje. Mrtvice byla dříve onemocněním, na které se zpravidla umíralo, proto je důležité vnímat současnou záchranu jako znovuzrození do nového života s novými podmínkami. Zůstaňte v kontaktu s ošetřujícím neurologem a pečlivě dodržujte jeho doporučení. Určitě nezkoušejte žádné bylinky ani doplňky stravy bez vědomí tohoto lékaře. Mnohé postupy jsou léčivé, ale u nemocného po mrtvici by mohly mít opačné účinky.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Mozková mrtvice u žen

Bylinky na ředění krve

Příroda nabízí účinné a bezpečné látky, které účinkují proti srážení krve. Dvě vynikající přírodní látky na ředění krve jsou kajenský pepř a vitamin C. Obě tyto látky jsou též prospěšné pro cévy, mají pozitivní vliv na srdečně-cévní sytém a patří mezi antioxidanty.

Kajenský pepř, někdy též nazývaný jako královská bylina, je považován mnohými za nejlepší bylinu pro srdce.

Vitamin C je velmi důležitý pro zdravé cévy.

Kurkuma, známé koření obsahující žluté barvivo kurkumin, má velmi mnoho pozitiv včetně účinku na ředění krve. Kurkuma též podporuje imunitu, má protizánětlivé schopnosti a je účinná v boji a prevenci rakoviny.

Česnek je považován za velmi zdraví prospěšnou přírodní látku. Působí rovněž na ředění krve, a to díky obsahu salicylátů. Salicyláty jsou obsaženy v mnoha léčivech a jsou i primární složkou Aspirinu. Česnek je prospěšný také pro zdraví srdce a cév a má schopnost ničit patogeny.

Cibule obsahuje salicyláty a pomáhá ředit krev.

Další přírodní látky pomáhající ředit krev: bromelain, voda, skořice, kopr, oregano, sušené ovoce a bobule jako hrozinky, brusinky, sušené švestky a třešně, vitamin B6, vitamin E, gingko biloba (jinan dvoulaločný).

Zdroj: Ředění krve

Poradna

V naší poradně s názvem BYLINKY A WARFARIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdeńka Soldátová.

Mohu bylinky ,když užívám warfarin? Mohu produkty - které obsahují bylinky ? Děkuji Soldátová

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Když užíváte Warfarin, tak byste neměla vnitřně užívat žádné bylinky ani bylinkové čaje a ani potravinové doplňky s bylinkami. Některé bylinky mohou opravdu výrazně změnit účinky Warfarinu a přivodit tak život ohrožující situaci. Warfarin komplikuje stravování, jak již jistě víte, a u bylinek je to ještě více složitější a laik prostě nedokáže rozhodnout, která bylinka je s Warfarinem bezpečná. Pro váš přehled uvádím seznam nejvíce nebezpečných bylinek.

- Bylinky zvyšující účinky Warfarinu a mohou tak způsobit krvácení:
Děhel
Bedrník anýz
Prha (Arnica)
Ločidlo čertovo lejno
Vachta trojlistá
Brutnák lékařský
Bromelain, nebo také bromelin, je enzym, který najdeme v čerstvém ananasu.
Konopí
Paprika
Miřík celer
Heřmánek pravý
Hřebíček
Dymnivka (Corydalis yanhusuo)
Klikva (brusinky)
Harpagofyt
Pískavice řecké seno
Řimbaba obecná
Česnek
Geum japonicum
Zázvor
Jinan dvoulaločný (Ginkgo biloba)
Jírovec maďal (kaštan koňský)
Lékořice lysá
Libeček lékařský - kořen
Tužebník jilmový
Cibule
Petržel
Mučenka modrá
Topol
Hořkoň obecná
Jetel luční
Routa vonná
Serenoa plazivá
Komonice lékařská
Kurkuma
Vrba

- Bylinky, které snižují účinky Warfarinu a mohou tak způsobit vznik krevní sraženiny:
Koenzym Q10
Šalvěj červenokořenná
Andělika čínská
Zelený čaj
Papája
Jmelí
Řepík
Pampeliška
Třezalka tečkovaná
Vitamin E
Řebříček obecný

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Bylinky a Warfarin

Byliny a doplňky stravy s Eliquisem

Vzhledem k tomu, že bylinky a doplňky nejsou regulovány Státním ústavem pro kontrolu léčiv, jako jiné léky na předpis, může být obtížnější získat kvalitní údaje o potenciálních interakcích mezi rostlinnými léky a léky na předpis. Vždy je dobré vyhledat lékařskou poradu, než začnete užívat bylinné nebo vitamínové doplňky. Nejen, že rostlinné léky mohou interagovat s léky na předpis, ale mohou být také nebezpečné, pokud máte nějaké problémy s játry nebo ledvinami.

Existují určité údaje, že zázvor, ginkgo biloba, kurkuma a některé čínské bylinky mohou mít za následek zvýšené riziko krvácení v kombinaci s léky na ředění krve, jako je Eliquis. Kromě toho může třezalka tečkovaná snížit účinnost Eliquisu.

Je také velmi důležité být opatrný při užívání léků, jako je ibuprofen, naproxen (Naprosyn) a diklofenak (tablety), které jsou souhrnně označovány jako nesteroidní protizánětlivé léky (NSAID), při užívání přípravku Eliquis a jsou k dostání volně bez lékařského předpisu. NSAID a Aspirin budou mít za následek vyšší riziko krvácení v kombinaci s antikoagulancii, jako je Eliquis.

Zdroj: Co se nesmí jíst a pít na Eliquis

Poradna

V naší poradně s názvem ŘEDĚNÍ KRVE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Šeps V..

užívám pradaxu 110 dvakrát denně a chtěl bych vědět zda je možné, kontrolovat
hustotu krve jako u warfarinu děkuji Š. V.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Kontrola srážlivosti krve samozřejmě možná je. Můžete požádat svého praktického lékaře o toto vyšetření. U léku Pradaxa se ale srážlivost krve nemusí tolik sledovat jako u Warfarinu, protože tento lék ředí krev jiným mechanizmem účinku a nepodléhá vlivům potravy, jako Warfarin.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Pradaxa a alkohol

Jaká bylinka je na ředění krve

Mezi byliny snižující srážlivost krve patří kajenský pepř, který se označuje jako královská bylina a je mnohými považován za nejlepší bylinu pro srdce. Dále je to vše s vysokým obsahem vitaminu C, který je velmi důležitý pro zdravé cévy.

Kurkuma je známé koření obsahující žluté barvivo kurkumin, které má mnoho pozitivních účinků včetně účinku na ředění krve. Kurkuma též podporuje imunitu, má protizánětlivé účinky a je účinná v boji s rakovinou a v její prevenci.

Další přírodní látky pomáhající ředit krev:

Bromelain, voda, skořice, kopr, oregano, sušené ovoce a bobule jako hrozinky, brusinky, sušené švestky a třešně, vitamin B6, vitamin E, jinan dvoulaločný (Ginkgo biloba).

Přírodní antikoagulanty napomáhají s ředěním krve, zároveň však představují i zdravý způsob výživy. Dobrým zdrojem přírodních antikoagulantů jsou ovocné plody. Doporučená denní dávka představuje dvě až tři porce ovoce. Vhodným způsobem, jak dostat takovéto množství denně do těla, je pití ovocných šťáv.

Z bylin proti srážlivosti krevních destiček pomáhá zejména zázvor. Antikoagulanty obsahuje také koření jako kari, paprika, kajenský pepř, skořice, tymián, kurkuma, kopr, oregano, lékořice a máta.

Zdroj: Přírodní prostředky na ředění krve

Poradna

V naší poradně s názvem SKOŘICE A WARFARIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Svatava Krejčí.

Může se skořice konzumovat s lékem warfarin ?


Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Skořice neovlivňuje srážlivost krve a proto se může používat společně s lékem Warfarin.

Zdroj: diskuze Skořice a warfarin

Strava a Pradaxa

Pradaxa je moderní lék na ředění krve a jeho obrovskou výhodou pro pacienta je, že nemusí držet žádnou dietu, jako je tomu například u léku Warfarin, který má podobné účinky jako Pradaxa. Pradaxa totiž nemá téměř žádné interakce s jídlem. Jediné, na co je třeba si dát pozor, je konzumace grapefruitu.

Grapefruit může ovlivnit způsob, jakým tento lék funguje. Pokud máte rádi grapefruit nebo pijete grapefruitový džus, omezte množství v případě, že užíváte lék Pradaxa. Bez obav můžete sníst 1 grapefruit nebo vypít 125 ml 1x až 2x týdně.

Doplňky stravy a Pradaxa

Při užívání léku Pradaxa by pacient neměl svévolně užívat následující doplňky stravy:

  • rybí tuk,
  • krilový olej,
  • omega 3 mastné kyseliny,
  • vitamín E,
  • česnek (neplatí to pro malé množství česneku použitého v kuchyni jako koření),
  • bromelain.
Tyto doplňky stravy je možné užívat i nadále, ale jen pod dohledem lékaře, protože mohou nebezpečně ovlivňovat účinky léku Pradaxa na srážlivost krve.

Zdroj: Pradaxa a strava

Léky na ředění krve bez předpisu

Antikoagulanty – léky proti srážení krve společně s přírodními zdroji antikoagulantů (ovoce, zelenina) úspěšně zabraňují výskytu rizikových faktorů, jako je mrtvice, vysoký krevní tlak, obezita a cukrovka.

Protisrážlivé (antikoagulační) léky – mají rozsáhlé využití, zabraňují zbytečnému srážení krve, patří sem například Warfarin a Heparin.

Heparin – patří k základním lékům, který blokuje srážlivý proces. Aplikuje se v akutní fázi, a to pouze injekčně, je schopný rozředit tepenné uzávěry. Nevýhodou je bolestivost při aplikaci a vznik modřin.

Warfarin – léčba Warfarinem obvykle přichází až po Heparinu, je pomalejší. Narušuje normální funkci vitaminu K, který je nezbytný pro tvorbu účinných koagulačních faktorů. Účinek nastupuje s několikadenním zpožděním. U tohoto léku je proto zákaz konzumace zeleniny s vysokým obsahem vitaminu K (kapusta, brokolice, rajčata), neboť snižuje účinek léku. Hladinu warfarinu v krvi je nutné pravidelně kontrolovat.

Nejmodernějšími léky proti srážení krve jsou Pradaxa a Xarelto.

Pradaxa – tabletová forma, má podobný účinek jako Warfarin. Používá se v rámci prevence vzniku sraženin po operacích a také proti vzniku krevních sraženin.

Xarelto – funguje na principu blokování srážecího faktoru Xa, používá se v rámci prevence po operacích.

U každého ředění krve je důležité pravidelně kontrolovat srážlivost krve. Léky se nastavují podle srážlivosti tak, aby byla optimální.

Antitrombotika – léky na ředění krve (proti nadměrnému srážení krve), které brání vzniku krevních sraženin (trombů) v krevním řečišti. Patří sem například kyselina acetylsalicylová (acylpyrin, anopyrin, aspirin). Jde o nesteroidní protizánětlivé léky, doporučuje se užívat 100 mg denně. Slouží jako prevence vzniku krevních sraženin u lidí s vysokým krevním tlakem a aterosklerózou.

Pouze antitrombotika jsou léky na ředění krve bez předpisu.

Zdroj: Přírodní prostředky na ředění krve

Důležité informace

  1. před odběrem krve dbejte pokynů lékaře – některé odběry vyžadují provedení nalačno nebo dodržení určité diety;
  2. dbejte na dostatečné zavodnění organismu (minerálky, neslazené čaje, apod.);
  3. pokud užíváte léky na ředění krve, informujte zdravotnický personál;
  4. po odběru krve je nezbytně nutné stlačit místo vpichu po dobu nejméně 2 až 5 minut, zabráníte vzniku hematomu (modřiny) v místě vpichu;
  5. v den odběru nenoste těžké věci v ruce, ze které byl odběr proveden, necvičte.

Zdroj: Poliklininka Karlovo náměstí odběry krve


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP