BYLINY NA NADMĚRNOU PLYNATOST je přesně to, o čem vás chceme informovat v našem článku. Stolice po konzumaci jahod může být změněna v několika ohledech. V první řadě je třeba vyvrátit mýtus, který říká, že jahody způsobují červenou stolici. Nezpůsobují. Někdy se ale mohou objevit ve stolici kousky nestrávených jahod. Co je u jahod nejdůležitější s ohledem na zažívání, je obsah vlákniny, která rozpohybuje vše, co je ve střevech.
Jahody jsou vysoce ceněny pro svou příjemnou vůni a jako stimulátor chuti k jídlu. Jsou lehce stravitelné a díky obsahu vlákniny, pigmentů, kyselin a enzymů mají velký projímavý účinek.
Neobvyklá není ani alergie na jahody, což znamená, že imunitní systém člověka špatně reaguje na specifický protein, který je v tomto ovoci přítomen. Zahřívání jahod však naruší tyto proteiny a lidé s alergií pak mohou jíst vařené jahody.
Na další podrobnosti o účincích jahod na stolici se podíváme dále v tomto článku.
Nadýmání po jahodách
Pokud jsou jahody konzumovány v nadměrném množství, jsou pro některé lidi obtížně stravitelné, což může vést k nepříjemným příznakům, jako je plynatost a žaludeční nevolnost. Zde jsou potenciální důvody, proč jahody způsobují plynatost:
Mají vysoký obsah vlákniny Vláknina je nezbytná pro zdraví našich střev. Lidé často jedí více vlákniny, aby zmírnili zácpu. Vláknina také může pomoci udržet si zdravou váhu a snížit riziko onemocnění, jako je cukrovka a srdeční choroby. Jahody mají vysoký obsah vlákniny – 1 hrnek jahod obsahuje 3 gramy vlákniny. (Maximum vlákniny denně je 35 gramů). Rychlé přidávání příliš velkého množství vlákniny do stravy, což se může stát, když se jahodami přejídáte, může vést k zažívacím potížím, jako je plynatost, nadýmání a křeče. Proto jahody jezte pomalu a pijte při tom hodně vody, což může pomoci vašemu tělu lépe zpracovat vlákninu a minimalizovat nepříjemné vedlejší účinky.
Máte potravinovou intoleranci Pokud zjistíte, že jahody způsobují plynatost pokaždé, když je sníte, je možné, že trpíte potravinovou intolerancí, což je stav, kdy má vaše tělo potíže s trávením určitých složek. Mezi příznaky potravinové intolerance patří průjem, plynatost, nadýmání, bolesti hlavy nebo migrény, nevolnost, žaludeční nevolnost a pálení žáhy.
Máte nesnášenlivost na cukry v ovoci Lidé často mívají nesnášenlivost na cukry v ovoci – typicky fruktózu a/nebo sorbitol. Mezi příznaky intolerance fruktózy nebo sorbitolu patří plynatost, nadýmání, bolest břicha a průjem. Stavy, jako je celiakie a zánětlivé onemocnění střev, mohou způsobit, že budete náchylnější k potravinové intoleranci.
Vaše tělo nemůže absorbovat fruktózu Dalším potenciálním důvodem plynatosti po jahodách je malabsorpce fruktózy, stav, kdy buňky tenkého střeva nemohou správně absorbovat fruktózu. Jak již bylo zmíněno, fruktóza je cukr přirozeně se vyskytující v jahodách, a když váš trávicí systém neabsorbuje fruktózu správně, může to vést k plynatosti, průjmu a nadýmání. Je důležité si uvědomit, že fruktózová malabsorpce není to samé jako fruktózová intolerance – malabsorpce je, když vaše střevní buňky nefungují správně. Příznaky mohou zahrnovat plynatost, nadýmání, průjem, zácpu a bolest břicha.
Poraďte se se svým lékařem, pokud po konzumaci jahod pravidelně pociťujete nežádoucí účinky, abyste zjistili, zda nemůžete trpět fruktózovou intolerancí nebo malabsorpcí. Omezení příjmu fruktózy a konzumace potravin s nižším obsahem fruktózy vám může pomoci zvládnout vaše příznaky.
V naší poradně s názvem KURKUMA A ARTRÓZA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Karel Kosek.
Je známé,nebo doložené působení kurkumy na artrózu,jako možný lék?Děkuji za odpoběď.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Kurkuma je jasně žlutá bylina, která bývá použita při vaření, při barvení potravin a také v ajurvédské medicíně v Indii a v Číně již 2000 let. Neoficiální důkazy ukazují na její účinnost při léčbě mnoha onemocnění a stavů, zejména těch, které zahrnují zánět měkkých tkání například v případech artritidy. Na Universitě v Michiganu se v poslední době zabývají prokázáním vlastností kurkumy při léčení artritidy a dalších onemocnění pohybové soustavy. Nicméně kurkuma může způsobit také nežádoucí účinky, konkrétně ředění krve. Proto se vždy poraďte se svým praktickým lékařem před začátkem této bylinné léčby.
1.
Podle prozatímních výsledků z University of Michigan se dá kurkuma použít v případech revmatoidní artritidy a osteoartrózy pro snížení bolesti, utlumení zánětu a uvolnění ztuhlosti. Výsledky výzkumu zatím ukazují, že kurkuma je lepší než nesteroidní protizánětlivé léky na zmírnění zánětu po operaci.
2.
Kurkuma je lepší, když se užívá ve formě kapslí, než ve formě tablet. Tablety totiž navíc obsahují látky, které jim pomáhají držet svůj tvar, ale snižují účinnost hlavních látek. Zatímco kapsle jsou lyofilizované a bývají čerstvější. Doporučená dávka je 250 až 500 mg třikrát denně.
3.
Zkombinujte kurkumu se zázvorem, to doporučuje Dr. Andrew Weil, pro větší úlevu od zánětu. Zázvor obsahuje protizánětlivé látky, které snižují otoky a ztuhlost. Obě byliny užijte společně v kapslích ve stejnou dobu. Možný je i čaj, kdy se vaří množství jednoho palce jednotlivých bylin ve dvou šálcích vroucí vody po dobu 15 až 30 minut. Pak se byliny odstraní a přidá se med nebo stevia.
4.
Přidejte enzym bromelain, který přispěje ke zvýšení účinku obou látek (zázvoru i kurkumy) při artritidě. University of Maryland Medical Center (UMMC) přináší neoficiální důkaz z ájurvédské terapie, který ukazuje, že tyto dvě byliny jsou obě účinné při léčbě bolesti artritidy a společně s bromelainem jsou ještě účinnější. Zároveň ale poukazuje na to, že zatím neexistují žádné oficiální vědecké studie podporující tyto způsoby použití. Bromelain je k dispozici ve formě tobolek.
5.
Kurkumu a další zde uvedené byliny užívejte mezi jídly, nikoli s jídlem. Tím zlepšíte jejich schopnost snižovat bolest a ztuhlost v důsledku zánětu. Když se užívají spolu s jídlem, tak mají tendenci se více soustředit na trávení, spíše než na kloubní tkáně.
Varování
Kurkuma, bromelain a zázvor jsou schopny ředění krve a měly by být používány pouze pod dohledem vyškoleného zdravotního lékaře. V žádném případě tuto léčbu nekombinujte s léky používanými na ředění krve, jako je kumarin nebo warfarin bez vědomí lékaře. Pokud dojde ke krvácení při používání těchto bylin, okamžitě je přestaňte užívat a vyhledejte lékařskou pomoc.
Přírodní rada
Bromelain je enzym extrahovaný z ananasu, převážně z listů a kůže plode. Konzumace ananasu může pomoci zmírnit bolest artritidy, zvláště když k tomu užíváte kurkumu.
Nadýmání (plynatost) označuje tvorbu plynů ve střevě. Vnikající plyn se označuje jako flatus. Nadměrné množství tohoto plynu se nazývá nadměrná plynatost – meteorismus. Meteorismus se pak projevuje nadměrný únikem plynu do okolí – flatulencí.
Přestože se může na první pohled jednat o banální onemocnění, jedná se o velice zátěžovou situaci pro pacienta, ať už z hlediska silné bolesti, která může být přítomna, nebo z aspektů sociálních a psychologických. V zásadě se rozlišují dva typy flatulencí: flatulence anální a flatulence vaginální.
Nadměrné nadýmání a plynatost jsou synonyma dnešní uspěchané doby. Naše doba je plná stresu a dobrému zažívání příliš nepřeje. Jíme často ve spěchu, aniž bychom pořádně přemýšleli nad tím, co jíme, jindy zase jíme až moc. Poruchy trávení nemusí být příznakem nemoci, mohou být zapříčiněny také špatnými stravovacími návyky.
Doporučení:
Zastavte se a najděte si na sebe čas.
Zapřemýšlejte o tom, co a jak jíte. Snažte se na jídlo připravit a vychutnat si ho v klidu a v pohodě. Jezte méně, ale s chutí.
Omezte příjem tučných, smažených a kořeněných jídel a alkoholu.
Dodržujte pitný režim! Vhodná je voda nebo bylinkové čaje, které pomáhají odstranit plynatost a nadýmání, například čaj ze šalvěje. Prospěje vám také anýz, heřmánek nebo fenykl.
Dopřejte svému tělu detoxikaci. Žijeme v prostředí, které není vždycky zrovna nejzdravější. Jíme jídla plná éček a aditiv. Není divu, že jsou naše orgány přetížené. Zbavte své tělo škodlivin a jistě se vám uleví.
Dbejte o svá játra. U lidí trpících trávicími obtížemi je důležitá očista jater, která jsou přímo zodpovědná za trávení tuků, cukrů i bílkovin.
Zbavte se nepříjemných příznaků a podpořte své trávení. Využít můžete také některý z volně prodejných léků.
Pokud se vaše obtíže nelepší nebo se dokonce zhorší, neváhejte a navštivte lékaře. Poradí vám, jak v léčbě dále postupovat.
Potraviny, které způsobují nadýmání:
luštěniny – způsobují nadýmání u lidí, kterým chybí speciální enzymy na trávení sacharidů obsažených v luštěninách, při jejich pravidelné konzumaci se organismus přizpůsobí a potíže vymizí;
jednoduché průmyslově čištěné cukry (například sladkosti, sušenky, zákusky) – přispívají k pomnožení kvasinek v trávicím traktu;
obiloviny – mohou způsobovat nadýmání u lidí trpících celiakií (nesnášenlivostí lepku, obilné bílkoviny);
mléko – způsobuje nadýmání u lidí neschopných trávit laktózu, mléčný cukr;
slané potraviny a potraviny s obsahem glutamátu sodného (solené sušenky, uzeniny, konzervy, polévkové kostky) – zadržují v těle vo
Ve svém příspěvku NEŽÁDOUCÍ ÚČINKY CIPRALEXU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdenka Olivová.
Neždoucí účinky,zkušenosti s cipralexem
Beru cipralex 10 mg. jeden denně. Mám nadměrnou plynatost,nadměrné nadýmání,zácpu,bolest břicha, bolest nohou, rozmazané vidění Nevim si rady co bych měla dělat,aby bolesti se zmenšily.K lékaři jsem objednána 12. října.
Děkuji, s pozdravem
Zdenka Olivová
Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.
Hemoroidy samy o sobě nemohou způsobit plynatost. Ale plynatost společně s hemoroidy je nepříjemnou záležitostí. Dochází k dyskomfortu a bolestivosti v okolí řitního otvoru. Aby se odstranila plynatost a nadýmání, je důležité jíst pomalu a dobře přežvýkat potravu. Přejídání není nikdy zdravé a stravování se jednoduchými pokrmy je na druhou stranu vždy to nejlepší. Provádíme-li očistu tlustého střeva, abychom odstranili nahromaděné usazeniny a parazity, je nezbytné k vylepšování a eliminaci tohoto stavu zvýšit příjem vlákniny.
Ve svém příspěvku JANČA BYLINY NA ZANĚT ŠTITNÉ ŽLAZY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eva.
Prosim o radu.Dcera má zanět štítné žlázy.Jsou nějaké byliny na tento problém?
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Vanátová Helena.
Dobrý den,
Chtěla jsem se zeptat,mám problémy se štítnou žlázou a tloustnutím,dva roky beru každý den eutyrox 100,zkoušela jsem i různé diety ale bohužel nic nezabralo,existují nějaké bylinky které by mi pomohly zredukovat váhu,v současné době při výšce 170 cm vážím 90 kilo.
Děkuji s pozdravem
Vanátová Helena
Abyste zakročili proti nadýmání a předešli mu, je velmi důležité dbát nejen na druh jídla, ale také na způsob stravování.
Způsob stravování: Abyste snížili projevy nadýmání, dávejte si pozor na styl jídla. Snažte se jíst pomalu, polykejte malá sousta, u jídla nemluvte, jídlo dostatečně přežvykujte.
Ovoce: Jezte často grepy, jablka, mango, zralé banány + ořechy.
Zelenina: Vhodné jsou okurky, rajčata, brambory, chřest, červená řepa, špenát, čerstvě nasekaná petrželová nať.
Vláknina: Nutná je přiměřená dávka nestravitelných rostlinných složek potravin, jako například obiloviny, kukuřice, zrna, tmavé celozrnné pečivo, mandle, sušené ovoce, jablko, hruška. Nestravitelné prvky pomáhají pročistit organismus, oživují jeho zlenivění a pomáhají pohybu střeva. Ale pozor! Nadměrné množství vlákniny může naopak vyvolat nadměrnou plynatost. Pokud s vlákninou ve svém jídelníčku začínáte, dávky pomalu zvyšujte.
Další suroviny: Jezte potraviny s vyšším obsahem draslíku.
Tekutiny: Pijte nejlépe nealkoholické nesycené nápoje bez oxidu uhličitého (nejlépe čistá nesycená voda) nebo bylinné čaje (mátový, fenyklový a podobně). Pozor! Je dobré zapíjet jídlo, ale ne příliš, protože nadměrné zapíjení jídla může vyvolat plynatost.
Pozor na nápoje s obsahem oxidu uhličitého, těm se snažte vyhnout, jsou to především:
soda;
kolové nápoje;
pivo.
Vyvarujte se špatných kombinací potravin. Nadýmání a zažívací potíže často vyvolává:
kombinace koncentrované bílkoviny s cukrem, která v žaludku způsobuje kvašení, například mnoho cukru v mléce, slazeného tvarohu nebo slazené kondenzované mléko či smetana, také například ryba se salátem a za tím porce zmrzliny;
nadměrné množství ovoce a zeleniny spolu v jednom jídle;
kombinace chleba, brambor a těstovin;
směsi různých druhů tuků.
Chronické nadýmání způsobuje:
nadměrná konzumace sladkostí;
bílá mouka a produkty z ní – bílý chléb, těstoviny z bílé mouky;
Ve svém příspěvku CO DĚLAT KDYŽ ELEKTRIZUJÍ VLASY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dana.
Avivaz do vlasu bych si nikdy nedala. Chemikalie jako vysita, ktera nejenze bude dusit vlasove vlakno ale jeste uplne rozhodi, podrazdi a nasledne vyvola nadmernou tvorbu mazu vlasovoe pokozky. Asi to byl vtip.... Na elektrizujici vlasy funguje vyborne ionizacni kartac.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jana.
Zpracováváním potravy v organismu dochází k tvorbě plynu. U zdravého jedince se tvoří 1 až 2 litry střevního plynu denně. Velká část se vstřebává, zbytek odchází rektem ven z těla. Pokud si představíme celý průběh trávicím systémem, pochopíme, že na zpracování potravy se podílí mnoho činitelů. Od rozmělnění v ústech až po vypuzení nestravitelných zbytků stolicí. Každá etapa trávení může ovlivnit tvorbu plynů ve střevech. Mimo to ještě plynatost závisí na výběru potravin, na okolnostech, jak a kdy se stravujeme, na přísunu tekutin, na pohybu střev i na psychice.
Nadýmání po konzumaci fazolí, které je nejčastější, způsobují oligosacharidy, s nimiž si lidské tělo nedokáže poradit a pořádně je nezpracuje. Při rozkladu těchto cukrů ve střevech dochází k nadměrné produkci plynu, který si hledá únikovou cestu ven. Plynatostí však trpí i lidé, kteří neholdují fazolím a dalším luštěninám, ale mají citlivější střeva nebo trpí sníženou pohyblivostí střev.
Jsou potraviny, které podporují a zvyšují plynatost a jiné, které jsou vhodné při obtížích.
Mezi rizikové potraviny patří: luštěniny (hrách, fazole, čočka); zelenina (zelí, cibule, česnek, kapusta, květák, brokolice); ovoce (hroznové víno, švestky, hrušky, banány, hrozinky i ořechy); pečivo (zvláště čerstvé bílé pečivo nebo kynuté); slané potraviny (uzeniny, zrající sýry, příliš kořeněná jídla); nápoje jako kyselé šťávy, sycené nápoje, alkohol.
Vhodné potraviny jsou: některá zelenina a ovoce (rajčata, okurky, červená řepa, brambory, grepy, jablka); libové maso a nízkotučné sýry, jogurty s živými kulturami; starší tmavé pečivo, rýže; bylinky a koření (fenykl, kopr, bazalka, anýz, kmín, tymián, oregano, zázvor, libeček, máta, heřmánek); nápoje jako neperlivá voda, bylinné i jiné čaje.
Neznamená to však, že rizikové potraviny jsou nezdravé, naopak, obsahují spoustu živin pro lidský organismus potřebných. Jen se musí správně připravit, použít koření, které tvorbu plynů eliminuje a napomáhá lepšímu trávení. Přesto je dobré mít po ruce nějakou pastilku, která usnadňuje trávení. Dále se doporučuje jíst pomalu, v klidu, po malých soustech, potravu pořádně rozmělnit v ústech.
V naší poradně s názvem NEMOCI PODLE NEHTŮ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Oldřich.
Dobrý den.
O nemoci nehtů jsem přečetl kde co, ale většina se jen opakuje na 5 či 6 případů.
Mám problém s nehty na palcích rukou a na některých prstech nohou. Nehty se jakoby stáčejí do trubičky. Prosím poraďte jakou nemoc to signalizuje.
Děkuji
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Takove stáčení nehtů do trubičky souvisí s poškozením nehtového lůžka, které může být zapříčiněno například úrazem prstu nebo jeho nadměrnou zátěží, ale také i nehtová plíseň může takto lůžko poškodit. Další možnou příčinou by mohla být porucha metabolizmu, například špatné zpracování bílkovin ze stravy, nebo nevyvážená strava. Takový nehet pak často zarůstá a tvoří záněty na krajích nehtů. Léčba může být chirurgická, kdy se provede rekonstrukce nehtového lůžka při lokálním umrtvení. Nebo konzervativní, kdy se odstraní původce a zabrání se další devastaci nehtu. V každém případě by bylo dobré navštívit kožního lékaře a stav nehtů s ním konzultovat.
Verdikt o tom, zda dýně způsobuje plynatost a nadýmání
Dýně je výživná a chutná zelenina, která u většiny lidí pravděpodobně nezpůsobí plynatost ani nadýmání, pokud je konzumována v mírném množství. U některých jedinců však konzumace dýně může přispět k trávicím příznakům, jako je plynatost a nadýmání. Je důležité naslouchat svému tělu a podle potřeby provést úpravy, jako je začlenění dýně alternativními způsoby nebo zmenšení velikosti porcí. Pokud pociťujete přetrvávající plynatost a nadýmání, nezapomeňte si promluvit se svým lékařem, abyste vyloučili jakékoli základní zdravotní stavy.
Kromě toho, že je dýně chutnou a zdravou potravinou, nabízí také řadu zdravotních výhod. Je bohatá na vitamíny A a C, které jsou nezbytné pro udržení zdravé pokožky a silného imunitního systému. Kromě toho je dýně dobrým zdrojem vlákniny, která může pomoci regulovat trávení a podporovat pocity plnosti.
Existuje mnoho způsobů, jak začlenit dýni do svého jídelníčku, jako je pečení, pyré nebo přidání do polévek a dušených pokrmů. Můžete také zkusit použít dýňová semínka jako výživnou svačinku nebo posyp do salátu. Díky své všestrannosti a zdravotním přínosům je dýně skvělým doplňkem každé diety.
Ve svém příspěvku POTŘEBOVALA BYHC RADU - DĚKUJI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Tereza Macháčková.
Dobrý den jak popisujete viz, nahoře bolest na hrudi při nádechu, způsobené nadměrnou zátěží v tomto případě jsme se já vtom našla, akorát byhc potřebovala radu,,, mám tuto bolest an hrudi už asi 4týden od určité námahy , kdy jsme pocítila , že mne to začlo a zda stím mám jít k lékaři- co by mne on doporučil nebo kdy se ta bolest vytratí či stím něco musím dělat, Jelikož mne to už dost znepříjemnujě pohyb a nelepší se to,,, moc vám děkuji za pomoc, Macháčková.
Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.
Zelený nápoj lze připravit z jakékoli zelené natě sebrané z čisté lokality. Hlavní podíl představuje jetel luční nebo vojtěška. Mimo jetel můžeme přidat podle chuti například kopřivu dvoudomou, list smetanky lékařské, list řebříčku obecného, případně jiné známé byliny. Ty opereme pod tekoucí vodou. Část bylin dáme do mixéru, zalijeme 0,5 až 1 l čisté pramenité vody a za chodu mixéru po troškách přidáváme byliny. Mixujeme asi 5 minut, třeba i po menších dávkách, a nalijeme do PET láhve. Uzavřené v láhvi necháme alespoň hodinu louhovat v ledničce, několikrát průběžně protřepeme, pak scedíme přes plátno a nápoj je připraven k podávání. Zelený zázrak rozhodně nesladíme, nepřidáváme ani med nebo citron. Můžeme jej uchovat zásadně ve tmě, v uzavřené láhvi a v ledničce maximálně do druhého dne. Doporučujeme ho spotřebovat co nejdříve, protože kvalita okysličováním poměrně rychle klesá. Nápoj musí mít jasně zelenou travní barvu, a pokud se barva oxidací změní na olivovou, již jej nekonzumujte.
Byliny lze sbírat většinou až do konce listopadu. Chuť zeleného nápoje můžete upravovat vzájemným poměrem bylin. Jetel a kostival je sladký, kopřiva a kontryhel neutrální, řebříček trochu hořkokyselý, pampeliška hořká, šťovík kyselý. Máte-li kvalitní odšťavovač, použitelný i na byliny, můžete si místo nápoje v mixéru připravit extrakt z bylin bez přidání vody. Ten pak konzumujte v malém množství 50 až 100 ml.
Zelená voda má také mimořádně silný energetický potenciál „radiovitality“ a jedná se o potravinu na samém vrcholu energetických možností s mimořádným přínosem pro energetiku organismu. Tento nápoj vykazuje velice dobrou zásaditou reakci a pozitivně ovlivňuje pH našeho organismu. Vezměte dvě hrsti směsi zelených výhonků jedlých bylin, například smetánky lékařské, kopřivy, sedmikrásky, jahodníku, jetele, vojtěšky, listů trav, lze přimíchat i zelené části kulturních rostlin – špenátu, petržele, salátu, máty, šalvěje, řeřichy a podobně. Vše dobře operte a zalijte 300 ml studené vody, rozmixujte a přeceďte přes husté sítko. Vzniklý zelený nápoj hned vypijte.
Ve svém příspěvku KYSELINA LISTOVÁ (B9) A JEJÍ VSTŘEBATELNOST se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Přemysl Javornický.
Tvrzení, kolik vitamínu B9 se vstřebá při trávení, zpravidla nepřihlíží k důležitéímu faktoru - (ne)přítomnosti přirozených trávicích enzymů v zelených rostlinách a semenech zelených rostlin. Nedostatek těchto enzymů je takový, že ani velké dávky konzumované zeleniny z běžné agroprodukce nezajistí potřebný vstup vitamínu B9 do metabolických procesů agresivních kyselin (např. homocysteinu). Takže kdo chce odolávat běžným nemocem a vyhnout se získaným autoimunitním poruchám a progresi karcerogenního (rakovinového) procesu, ten musí při masivním používání hnojiva NPK doplňovat B9 pomocí koncentrátu v tabletách, a to v dávkách vyšších než doporučených, nejlépe v kombinaci s vitamínem C, opět v dávkách vyšších než doporučených. To vče pak v kombinaci s biologicky produkovanou zeleninou a ovocem s obsahem obou vitamínů. Mimochodem, jde o jeden z alkalizačních (zásaditých) způsobů reakce na nadměrnou aciditu (kyselost) organismu, která roste se stresem, špatným stravováním a nezdravým životním stylem.
Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.
Tinktura je jednou z velmi užitečných a univerzálních metod. Standardní metoda používaná po mnoho staletí zahrnuje použití alkoholu, zejména vodky, která má jemnou chuť a výborně extrahuje bylinné živiny a léčivé vlastnosti. Tinkturu lze přidávat do vody, která může být použita pro přípravu čaje, nebo ji lze použít k vytvoření masti.
Pro výrobu bylinné tinktury budete potřebovat:
sušené byliny
vodku
Pokud použijete sušené byliny, je důležité dodržet správný poměr. Postačí 1 díl sušených bylin a 5 dílů vodky. U čerstvých bylin se používá poměr jedna ku třem. Při výrobě je důležitě, aby byly byliny nakrájeny na jemno a poté lehce vloženy do sklenice. Není vhodné je umačkávat, protože by se tak vodka nedostala až na dno. Do sklenice s bylinami přidejte vodku. Je důležité, aby byliny plavaly ve vodce. Sklenici zašroubujte víkem a nechte odstát po dobu dvou týdnů. Důležité je sklenici každý den protřepat, dojde tak k lepšímu uvolňování. Jakmile uplyne doba zrání, obsah sklenice se přelije přes filtr. Důležité je, aby došlo k vytlačení veškeré tekutiny a likvidaci zbylé buničiny. Nálev by měla být umístěn do tmavé, sterilizované sklenice. Tinkturu lze skladovat na tmavém místě klidně po dobu několika let.
Ve svém příspěvku AKNÉ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Janka.
Při klasické akné bych asi postupoval prostě podle přírodních metod např. podle návodů zde https://www.prostezdravi.cz… nebo zde https://www.fiftyfifty.cz/P… - já jsem jednou vyzkoušela klasickou pleťovou masku z droždí prostě napatlat i dozadu a vyšlo to :) Taky není špatný zynerit, ale ten je na předpis, takže je nutné navštívit doktora.
A co mi pomohlo nejvíc je prádlo a oblečení z přírodních materiálů a pak také sukně místo kalhot - vůbec nic přiléhavého. Navíc při sedavé práci tenhle problém bude vždy. Prostě nic jiného než vstávat a větrat zadeček nám nezbývá :)
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Vladimír.
Akné je téměř univerzální problém u moderní mládeže i mnoha dospělých. Bylo prokázáno, že akné je vyvoláváno potravinami, které spouští nadměrnou tvorbu inzulínu a současně i inzulinu podobného růstového hormonu IGF1, který způsobuje degeneraci a poškození pokožky obličeje, jako jsou akné a další druhy vyrážek. Z toho je jasné, že trvale nemohou pomoci žádné mastičky, kosmetika, čaje, bylinky ani pilulky, ale jen důsledná úprava stravy, eliminující opravdu všechny potraviny, které výše popsaným způsobem vyvolávají tuto hormonální degeneraci pokožky. Kdo má zájem o praxí ověřené a trvalé výživové vyřešení akné, které mu ušetří mnoho peněz za zbytečnou kosmetiku a mastičky, volejte 608 155 338.
O odstranění žaludečních vředů se můžete pokusit tradiční čínskou bylinnou medicínou, která je namíchána z 11 druhů bylinek. Byliny se vsypou do skleněné varné konvice, zalijí se 750–1 500 ml studené vody a nechají louhovat přibližně 1 hodinu. Poté se zalitá směs uvede prudce do varu, přičemž konvice zůstává odkrytá, aby se zabránilo nadměrnému zpěnění. Po uvedení do varu se nádoba přikryje tak, aby z konvice mohla unikat pára, a na mírném ohni vaříme ještě 30 minut. Poté vývar scedíme a po mírném vychlazení můžeme pít. Scezené byliny necháme v nádobě. Při přípravě druhého, obvykle večerního čaje, se byliny opět zalijí cca 500–750 ml vody a celý proces vaření se opakuje. Byliny se však už nelouhují. Ranní odvar je možné si připravit současně s večerním. Takto připravený odvar z bylin se pije vždy před jídlem a vždy teplý. Doporučujeme postup přípravy čaje dodržet, neboť čaj k pití po ránu bude silnější. Mějte na mysli, že k léčbě je potřeba dlouhý a kvalitní spánek, čaj působí močopudně, proto se navečer pije čaj slabší a minimálně 3 hodiny před ulehnutím na lůžko. V případě problémů s konzumací nápoje (je hořký), jej lze zpočátku trochu naředit či zapíjet vodou, případně osladit či zajíst medem.
Ve svém příspěvku AKNÉ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Andrea.
Dobrý den,
je mi 17 let a už od těch 11 let mě trápí akné. Mezi 13-15 rokem to bylo ze všeho nejhorší a myslela jsem si, že tím to hasne... Ale omyl. Od 16 let se mi už sice přestali dělat vředy (i když občas nějaký ještě vyraší), ale zůstaly mi pozůstatky (na nose, líčkách a čele). Nevím jestli to nazvat jizvami nebo rozšířenými póry, ale je to opravdu nehezké a nejde to zakrýt ničím. Krom toho se mi sem tam udělá ještě nějaký ten vřídek, ale především mám hodně podkožního tuku (nemyslím si, že jsou to mílie, ale vymáčknout to taky moc nejde a je toho dost a je to dost velké a viditelné). Opravdu už nevím, co s tím mám dělat. Čistím si pleť 2x denně, ráno a večer. Vždy dělám to, co mi řekla kosmetička (mlíčko - nechat působit a pak smít vodou, pleť. vodu a nakonec na večer krém na hydrataci). Jenže nic se neděje a připadá mi, že se vše ještě víc zhoršuje. Byla jsem 2x u kožní, a ta mi vždy předepsala nějaký chem. roztok, který byl taky bez úspěchu. Brala jsem spirulinu, zinek a podobné doplňky stravy a také nic. Jediné, co mi kdysi pomáhalo bylo slunce a aloe vera. Takže se v tom snažím pokračovat, ale je to opět bez reakce. Opravdu už nevím, co s tím, a tak mě napadlo, že třeba někdo na internetu bude mít stejný problém jako já a zná řešení. Předem děkuji za odpověď.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Vladimír.
Akné je téměř univerzální problém u moderní mládeže i mnoha dospělých. Bylo prokázáno, že akné je vyvoláváno potravinami, které spouští nadměrnou tvorbu inzulínu a současně i inzulinu podobného růstového hormonu IGF1, který způsobuje degeneraci a poškození pokožky obličeje, jako jsou akné a další druhy vyrážek. Z toho je jasné, že trvale nemohou pomoci žádné mastičky, kosmetika, čaje, bylinky ani pilulky, ale jen důsledná úprava stravy, eliminující opravdu všechny potraviny, které výše popsaným způsobem vyvolávají tuto hormonální degeneraci pokožky. Kdo má zájem o praxí ověřené a trvalé výživové vyřešení akné, které mu ušetří mnoho peněz za zbytečnou kosmetiku a mastičky, volejte 608 155 338.
Žena ve věku 47 let. Posledních 14 měsíců měla nadměrnou plynatost, bolesti na hrudi, zácpu a hubla. Gastroenterolog ji diagnostikoval syndrom dráždivého tračníku způsobený infekcí H. Pylori, který léčil antibiotiky. Nikdy před tím neměla stolici páchnoucí čpavkem a není známa ani žádná příčina. Kvůli vyloučení přerůstání bakterií z tenkého střeva u ní byla provedena dechová zkouška, což je typ neinvazivního testu, který měří množství vodíku nebo metanu, které vydechnete po vypití směsi glukózy a vody. Rychlý nárůst vydechovaného vodíku nebo metanu může naznačovat přemnožení bakterií v tenkém střevě. Test byl negativní.
Názor dietologa
Syndrom dráždivého tračníku by neměl vést ke stolici páchnoucí čpavkem. Naopak bolest na hrudi, nadměrná plynatost a zácpa souvisí se syndromem dráždivého tračníku.
Existuje jen málo možností vysvětlujících přítomnost amoniaku způsobujícího zápach stolice. Tento signál by se neměl ignorovat a trvá-li déle než 3 dny, může být nutné vyšetřeni lékařem.
Běžné příčiny stolice páchnoucí po čpavku:
Přemnožení bakterií ve střevech.
Chronické onemocnění ledvin.
Onemocnění související s játry.
Léky (zejména antibiotika).
Nejčastější nedietní příčinou zápachu stolice po čpavku je bakteriální infekce ve stolici.
Při zápachu stolice po čpavku je vhodné přidat do stravy více vlákniny a zvýšit příjem tekutin.
Prospěšné potraviny, které je vhodné konzumovat při zápachu stolice po čpavku:
čerstvé ovoce,
zeleninu,
saláty.
Vhodné je vyhnout se:
fazolím,
zelí,
čokoládě,
mátě peprné,
tučným jídlům,
kávě,
rychlému občerstvení,
syceným průmyslovým nápojům,
alkoholickým nápojům.
Po několika dnech je nutné zhodnotit přítomnost zápachu. Pokud dietní změny nepomohou, je namístě navštívit praktického lékaře, který provede test stolice, krevní testy a klinické vyšetření.
Vyjádření výživového poradce
Amoniak obvykle vzniká v gastrointestinálním traktu rozkladem bílkovin (aminy, aminokyseliny, puriny a močovina). Neúplné trávení potravy může vést k hnilobě ve střevě, což způsobuje stolici zapáchající čpavkem. Pokud tělo nevstřebává potřebné živiny, bude tím ohrožena imunita. Tato malabsorpce může vysvětlit ztrátu hmotnosti tohoto pacienta.
Trojitá terapie antibiotiky pro léčbu infekce H. Pylori dramaticky změní střevní flóru. To vede k přechodnému neúplnému trávení a možnému vzniku stolice se zápachem po čpavku. Užívání vysoce silného vícekmenového probiotika je zásadní pro obnovu zdravé střevní flóry a může odstranit zápach čpavku.
Vhodné je ambulantně zkontroloval celiakii a malabsorpci fruktózy/laktózy.
V naší poradně s názvem RAKOVINA KŮŽE POD NEHTEM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eleonora.
dakujem za odpoved,u koznej som bola,napisala mi DG.L60.8 ina choroba nechtov,dermakktoskopickypod nechtovou pl na palci.nohy sytohnede sfarbenie´_hematom di dg MM,poslala ma na dalsie vysetrenie.co tomoze byt?dakujem Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Podle lékařské zprávy se vám vylilo trochu krve pod nehet. To může být způsobeno úrazem, nadměrnou námahou nebo taky jako vedlejší nežádoucí účinek léčby proti srážení krve. Není to nic nebezpečného a bude chvíli trvat, než se krev z podnehtu vstřebá, i několik měsíců. Další vyšetření určitě absolvujte, protože může lépe rozkrýt příčiny vzniku této situace.
Menstruační bolesti po menstruaci mohou vznikat drážděním nervových zakončení v břiše. Dráždit mohou různé látky tělu vlastní i cizí, záněty, výrůstky, vředy až nádory.
Nejčastější příčiny jsou:
špatná strava, přejídání (kde je řešením ubrat na množství a zlepšit svou výživu);
poruchy menstruace (únava, bolest břicha, podbřišku, zad, kříže, beder, hlavy, otoky nohou, svědění pochvy, zvracení, podrážděnost, úzkost, lítostivost);
zánět slepého střeva (bolest břicha a pravého podbřišku citlivá na dotek, pocit na zvracení až zvracení, nechutenství, zvýšená teplota);
celiakie, alergie na lepek (bolest břicha, průjem, hubnutí, pocit plnosti, únava, krev ve stolici, kožní vyrážka);
dráždivý tračník (průjem či zácpa, silná potřeba vyprazdňování nejčastěji po jídle, bolest břicha, plynatost, pocit plnosti, deprese);
zánět žlučníku, žlučových cest a městnání žluče (bolest břicha, bělavá, mastná stolice, průjem, tmavá moč, žloutenka, svědění kůže, teplota, potíže s trávením);
zánět žaludku nebo gastroduodenální vřed (bolest břicha, nevolnost, zvracení, nechutenství, pocit plnosti, bolest hlavy, zápach úst, krev ve stolici);
střevní neprůchodnost, ileus (záchvatovitá, urputná bolest břicha, zvracení, absence stolice).
Další možné příčiny:
zánět močových cest (časté močení, pálení, bolest při močení, tmavá, zakalená, zapáchající moč, možná příměs hnisu či krve, bolest zad);
Crohnova choroba (únava, bolest břicha, průjem, nadýmání, teplota, hubnutí, krev ve stolici, bolest kloubů, žlučové, ledvinové kameny, zánět duhovky, bolestivé uzlíky v podkoží);
ulcerózní kolitida (únava, krev ve stolici, bolesti břicha, konečníku, bolestivý vleklý průjem i několikrát denně, plynatost, nadýmání, teplota, bolest kloubů, afty);
V naší poradně s názvem RAKOVINA KŮŽE POD NEHTEM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Iva.
Dobry den, vsimla jsem si tak pred tydnem tohoto fleku. Mam vyckat nebo jit k lekarce? Dekuji za odpoved. Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Není třeba lekařské ošetření, jde o krevní výron, který vznikl nadměrnou námahou. Samo to zmizí. Můžete ale zkusit naplánovat návštěvu ortopeda, aby vám zkontroloval stav vašeho chodidla. Pomůže vám s opatřeními, která zabrání nebo alespoň omezí možnost opakování těchto tmavých skvrn pod nehtem.
Degasin 2Go přináší rychlou úlevu od nadýmání a plynatosti. Díky tomu, že je ve formě praktických a chutných pastilek, můžete ho mít kdykoliv a kdekoliv po ruce. Jednoduše se vám vejde do kabelky nebo tašky a navíc nemusíte shánět vodu k jeho zapíjení.
Složení: Degasin2Go obsahuje 125 mg simetikonu v 1 pastilce.
Dávkování a způsob použití: Dospělí a děti od 6 let cucat 1 pastilku 3–4krát denně.
Obsah balení: 20 pastilek s příjemnou peprmintovou příchutí.
Ingredience: ½ lžičky drceného kmínu, ½ lžičky kořene hořce žlutého, 2 dl lihu nebo ovocné pálenky (60procentní)
Postup: Kmín a hořec žlutý smícháme a zalijeme lihem či pálenkou. Odložíme na teplé místo a necháme 14 dní stát. Denně protřepeme. Po 2 týdnech přecedíme a při potížích podáváme 25 kapek 3x denně.
Ve svém příspěvku DOKONALÉ PROČIŠTĚNÍ ORGANISMU -COLONIX se k tomuto tématu vyjádřil uživatel E..
Dobrý den,
musím souhlasit s paní Boženkou, mám téže vynikající zkušenosti s In Pure od firmy Sunkins, stojí podstatně méně, vše je v bio kvalitě, jde o český výrobek, navíc je vynikající i pro alergiky:-).
Máte-li zájem napište email pošlu Vám zkušenosti ...
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Eva.
Díky za váš příspěvek. Jsem alergická hodně, bohužel i na některé potraviny. Měla bych zájem o InPure, protože jsem již 4 týdny nemocná, nejprve viroza, pak střevní problémy, bolesti břicha, plynatost, krvácení, ted opet kašel, atd. nemohu se z toho dostat . Vyšetření ukázalo jen vyšší AST O,91, cholesterol ( jím zdravě ! nekouřím, nepiju ani kavu), a hodne vysoké ECP.
Převážná část plynů se vstřebává, zbytek pak odchází konečníkem z těla ven. V tlustém střevě lidí přežívají stovky různých bakterií (probiotika), které působí pozitivně na náš organismus. Potravou pro tyto bakterie jsou prebiotika (nestravitelné jídlo). Konzumace některých potravin prospívá určitým bakteriím, které následně vytvářejí plyny, jako je vodík a metan. Rektální plyn je tvořen z 80 až 90 % těmito střevními bakteriemi. Ve střevě se tyto bakterie živí polysacharidy a cukry ze stravy. Takže, pokud tyto sacharidy v jídelníčku chybí, produkce rektálního plynu je snížena.
Důležitým faktorem při tvorbě plynu je také individuální snášenlivost potravin, která se projeví jako bolest v podbřišku nebo jako nadýmání po jídle. Jak již bylo napsáno, vše je individuální, dvě osoby sní stejné množství sacharidů, ovšem jedna vyprodukuje velké množství plynů, zatímco druhá žádné. Ve společnosti je plynatost velmi nepříjemná a obtěžuje nás zejména psychicky. Mnoho lidí však zapomíná na to, že vždy je lepší plynatost než její opak. Zástava odchodu plynů je varujícím příznakem, že je něco v nepořádku.
Kde se plyny berou:
ze spolykaného vzduchu (dusík) ;
z krevních plynů vylučovaných střevní stěnou;
z plynů vznikajících při trávení;
z plynů vznikajících při kvašení sacharidů;
z plynů vznikajících hnitím bílkovin a sekretů.
Z čeho se plyny skládají:
dusík;
kyslík;
oxid uhličitý;
vodík;
metan.
K odstranění plynu z trávicího traktu dochází nejen plynatostí, ale i říháním, vstřebáním do krve nebo spotřebováním bakteriemi.
V naší poradně s názvem CHLORELLA NEŽÁDOUCÍ ÚČINKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Miluše Hofmanová.
Dobrý den,mám doma Chlorellu japan forte a už jsem jí užívala dříve ale nedobrala.žádné vedlejší účinky jsem neměla.chtěla jsem jí dobrat,ale dnes už po třetí co jsem si před jídlem chlorellu vzala přišla náhlá nevolnost,plynatost a okamžité nafouknutí břicha.chci se zeptat jestli nedošlo k náhlé reakci na chlorellu.předem děkuji za odpověd.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.
To je možné, protože takové příznaky bývají u lidí při začátku detoxikace chlorellou. Zkuste snížit dávku a opatrně pokračujte.
Pocit plnosti v břiše a plynatost jsou dalším častým problémem, u kterých hraje důležitou roli složení stravy, podíl vlákniny, živočišných a rostlinných bílkovin a také sacharidů, které v naší stravě převládají. Kromě toho může dojít k narušení střevní mikroflóry vlivem léků, infekcí či nemocí. U některých jedinců také mluvíme o „líném střevě“, což je vlastně snížená hybnost střeva.
V první řadě bychom měli sáhnout po změně stravovacích návyků a složení jídelníčku, omezit cukry, tuky, luštěniny, ovoce a vybrané druhy zeleniny (např. brokolice, květák, kedlubna, zelí). Nevhodné jsou rovněž sycené nápoje CO2, kouření a žvýkání žvýkaček. Naopak je vhodné zvýšit příjem vlákniny a tekutin. Výborný pro trávící obtíže je mátový, fenyklový či heřmánkový čaj. Rovněž šťáva z biologicky aktivní Aloe Vera má příznivý vliv na celý trávicí systém, upravuje pH ve střevě a zabraňuje množení nežádoucích bakterií. Její dlouhodobé užívání reguluje plynatost, je účinným prostředkem proti zácpě a pocitům plnosti. Podobně prospěšná mohou být i probiotika, která najdeme v lékárnách jako doplněk stravy.
Tvorba plynů v organizmu je zcela přirozená a často se jedná pouze o subjektivní pocit nepohodlí. Avšak v případě, že se jedná o dlouhodobé potíže a navíc provázené hubnutím, celkovou slabostí, únavou, nechutenstvím, častou zácpou či průjmy, je na místě vyhledat odbornou pomoc. Z léků se používají tzv. deflatulentia (usnadňují odchod plynů) a prokinetika (upravují hybnost střeva).
Ve svém příspěvku MLADY JACMEN A CHOLERLLA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Martina.
Ludia, ja neviem co pisete vseliake problemy zdravotne a neziaduce ucinky na vyrobky. Ja mam uzasne skusenosti co sa tyka MJ a Cholerlly a to beriem 5x5x5 , zaludok, creva plynatost, zapach stolice, uprava stolice to vsetko sa mi upravilo a vobec nemam ziadne neziaduce ucinky ani problemy .)
Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.
O plynatosti se hovoří, když se v těle postiženého člověka tvoří větší množství plynů, které se nedostatečně vstřebávají nebo neodcházejí přirozenou cestou ven. Mezi projevy plynatosti patří především nafouklé břicho. Obvykle se přidávají také bolesti břicha, které mohou být velmi silné. Často se připojují i nepříjemné křeče. Jejich intenzita je u každého jedince individuální, ale vždy je potřeba začít rychle jednat. Plynatost neboli odchod plynů z těla je nepříjemná i ze společenského hlediska a může zkomplikovat život kvůli zápachu ucházejících plynů. S nadýmáním a plynatostí lze poměrně snadno bojovat.
Nadměrná plynatost však může být i důsledkem stresu nebo organického onemocnění, takže pokud přichází nečekaně a postižený si není vědom, že by předtím snědl některou z potravin, která může vyvolat tyto obtíže, měl by se obrátit na svého praktického lékaře. Podle Wikipedie zdravý člověk vyprodukuje během jednoho dne přibližně půl litru střevních plynů a průměrně si od nich uleví čtrnáctkrát denně.
Jen pro zajímavost můžeme uvést, co s tímto problémem v letadle. Nejlepším řešením je prostě zbavit se studu. S plynatostí zápasíme všichni, bojíme se ale o ní mluvit. Zatímco na zemi zápach rychle zmizí a většinou ho taktně ignorujeme, v letadle je to něco jiného. V letadle klesá tlak, vzduch tak má víc prostoru pro expanzi. Jeden litr plynu zvětší svůj objem o 30 procent. Z toho pak pramení nepříjemný pocit plynatosti během letu. Únik plynu se můžeme pokusit zadržet, což není právě pohodlné a určitě se tento postup nedoporučuje seniorům se slabší tělesnou konstitucí. Mohli by si přivodit i srdeční potíže.
Jíst příliš mnoho jakéhokoli jídla může způsobit plynatost a nadýmání, včetně dýně. U většiny lidí však konzumace mírného množství dýně pravděpodobně nezpůsobí žádné problémy.
Dýně je vysoce výživná potravina, která je bohatá na vitamíny, minerály a antioxidanty. Je také dobrým zdrojem vlákniny, která může pomoci podpořit zdraví trávení a zabránit zácpě. Nadměrná konzumace vlákniny však může také vést k plynatosti a nadýmání, zvláště pokud na to vaše tělo není zvyklé.
Pokud po konzumaci dýně pociťujete plynatost nebo nadýmání, může být užitečné snížit její příjem nebo ji zkusit uvařit jiným způsobem. Pečení nebo grilování dýně může pomoci rozložit část vláken a usnadnit její trávení. Kromě toho, pití velkého množství vody a přiměřená aktivita můžou také pomoci podpořit zdravé trávení a snížit riziko plynatosti a nadýmání.