Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

BYLINY PROTI NADÝMÁNÍ

OBSAH

Bylinky proti nadýmání

Proti nadýmání se doporučuje popíjet čaje z těchto bylinek: máta, heřmánek, fenykl, tymián, zázvor, kopr, libeček, kmín, anýz, bazalka, oregano.

Zdroj: Babské rady na nadýmání a plynatost

Poradna

V naší poradně s názvem JAKÝ ČAJ NA NADÝMÁNÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lidka.

Dobrý večer ,prosím jaký čaj na nadýmání a bolesti břicha. Moc Děkuji Lidka

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Proti nadýmání a na bolest břicha je dobrý čaj z máty peprné. Nesladit a mátu luhovat v horké vodě deset minut. Dobré je to střídat se silným černým čajem, který se nechá luhovat v horké vodě také deset minut. Časy luhování jsou důležité, aby to mělo zklidňující účinky na žaludek.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Jaký čaj na nadýmání

Léky proti nadýmání

Nejčastěji vám v lékárně doporučí:

  • Flatulin gel;
  • Gen Meteo tablety;
  • Espumisan tablety;
  • výživové doplňky s obsahem Lactobacillus acidophilus.

Zdroj: Babské rady na nadýmání a plynatost

Diskuze

V diskuzi NADÝMÁNÍ PLYNATOST BABSKÉ RADY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dorota.

Dobry den , jsem hrozne uz otravena , porad jsem jak balon , staci mi napit vody a kynu , uz mne to nebavi , prosim o pomoc ,dekuji moc Zemanova

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Nana.

Nadýmání mě trápí docela dlouho. Střídají se mi i průjmy a zácpy. Nevím co mám dělat, babské rady už nezabírají.

Zdroj: diskuze Nadýmání plynatost babské rady

Nadýmání po jídle

Nadýmání občas potká každého, hlavně po nevhodných jídlech. Problém nastává až ve chvíli, kdy se časté nadýmání objevuje téměř po každém jídle. To se pak může jednat o nějaký závažnější zdravotní problém a je nutné tento stav řešit s lékařem. Při častém nadýmání odcházejí ze střev plyny, které se tam nahromadily. Je to velmi nepříjemný problém, který má i své sociální aspekty.

Zdroj: Nadýmání a plynatost

Diskuze

V diskuzi JANČA BYLINY NA ZANĚT ŠTITNÉ ŽLAZY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eva.

Prosim o radu.Dcera má zanět štítné žlázy.Jsou nějaké byliny na tento problém?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Vanátová Helena.

Dobrý den,
Chtěla jsem se zeptat,mám problémy se štítnou žlázou a tloustnutím,dva roky beru každý den eutyrox 100,zkoušela jsem i různé diety ale bohužel nic nezabralo,existují nějaké bylinky které by mi pomohly zredukovat váhu,v současné době při výšce 170 cm vážím 90 kilo.
Děkuji s pozdravem
Vanátová Helena

Zdroj: diskuze Janča byliny na zanět štitné žlazy

Babské rady proti (i při) nadýmání

V případě nadýmání u dětí se doporučuje: fenyklový čaj, masáž bříška, přikládání teplých plen na břišní stěnu. Pokud se bolesti opakují nebo jsou silné vyhledat lékařskou pomoc.

U nadýmání dospělých: pití bylinných směsí s obsahem fenyklu a jiných účinných látek (Rosa Canina a podobně), nahřívání, například ve vaně, detoxikace střev, masáž a cviky na zlepšení peristaltiky střev, užití léků snižujících plynatost, napětí střev a další (například Colonic).

Zdroj: Nadýmání a plynatost

Poradna

V naší poradně s názvem NADÝMÁNÍ PO KAŽDÉM JÍDLE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Anah.

Dobrý večer, chci se zeptat. Dceři je 26 let a nedávno se mi svěřila, že má problémy s nadýmání. Prý se nafoukne i po tom, když vypije např. vodu. Víc nevím, jenom to, že měla vždy problémy s vyprazdňováním. Děkuji za odpověď. Co bych jí mohla poradit? Nejlépe přírodního, bylinky či tak. Nevezme si totiž žádné léky.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Takto se nedá přesně určit, co by pomohlo na tak časté nadýmání, protože nevíme co je jeho příčinou. Klidně to může být Crohnova choroba a nebo jen pozůstatek po léčbě antibiotiky ve formě nevyvážené střevní flóry. Jestli chcete být pro svou dceru prospěšná, tak ji objednejte na gastroenterologii a pak ji doprovoďte na vyšetření. Jen tak se dá zahájit účinná léčba, která ji zbaví těchto nepříjemných pocitů.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Nadýmání po každém jídle

Bylinkové směsi proti nadýmání

Výbornými pomocníky proti nadýmání jsou bylinkové směsi, ve kterých se účinky bylin podporují a doplňují.

Čaj proti nadýmání si můžeme připravit z jedné lžičky drceného kmínu, jedné lžičky drcených fenyklových semen, jedné lžičky drcených anýzových semen. Všechny ingredience zalijeme 3 dl vroucí vody a necháme 15 minut louhovat. Potom přecedíme a popíjíme během dne po douškách.

Na přípravu jiného čaje proti nadýmání potřebujeme jednu čajovou lžičku rozdrceného semene kmínu, jednu čajovou lžičku rozdrceného semene kopru, jednu čajovou lžičku rozdrceného semene fenyklu a jednu čajovou lžičku květů heřmánku. Všechny přísady smícháme dohromady a přelijeme jedním litrem vroucí vody, necháme 15 minut louhovat. Potom přecedíme a popíjíme po douškách.

Proti nadýmání můžeme mít kdykoli po ruce účinnou bylinkovou směs – stačí smíchat koriandr, kmín a fenykl v poměru 3 : 2 : 2. Když nás začne trápit nadýmání, zalijeme dvě čajové lžičky této směsi bylinek studenou vodou, necháme přejít varem a dáme vychladnout. Potom vypijeme polovinu sklenice tohoto vývaru, druhou polovinu sklenice vypijeme cca za dvě hodiny.

Zdroj: Babské rady na nadýmání a plynatost

Diskuze

V diskuzi NADÝMÁNÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zuzana.

I když jsem si hlídala stravu, pila fenyklový čaj a masírovala dceři bříško, přesto ji trápilo nadýmání :( Ale nakonec jsem zkusila dávat před každým kojením Espumisan kapky a opravdu pomohly. Myslím, že když existuje způsob, jak miminku ulevit...

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Nadýmání

Léky na kopřivku

Některé byliny jsou známé pro svou schopnost léčit kopřivku a snižovat její příznaky. Pro léčbu se používají tyto byliny či produkty z nich vyrobené: vojtěška, extrakt borůvky, řemdihák plstnatý, heřmánek, echinacea, lékořice, kopřiva, zázvorové pivo a šťovík kadeřavý. Velmi užitečná je i gelová forma aloe vera. Dalšími prospěšnými bylinami jsou lilek černý a červená olše (její listy a kůra).

Zdroj: Byliny na kopřivku

Poradna

V naší poradně s názvem NADÝMÁNÍ PLYNATOST BABSKÉ RADY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dorota.

Dobry den , jsem hrozne uz otravena , porad jsem jak balon , staci mi napit vody a kynu , uz mne to nebavi , prosim o pomoc ,dekuji moc Zemanova

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Můžete zkusit Espumisan, který volně koupíte v lékárně. Nejlepší ale bude vyšetřit váš zdravotní stav a zjistit pravou příčinu nadýmání a tu pak odstranit. Stavte se v ordinaci gastroenterologa (gastroenterologie) a zeptejte se ho co máte dělat.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Nadýmání plynatost babské rady

Předcházení nadýmání

Abychom odstranili plynatost a nadýmání, je důležité jíst pomalu a dobře přežvýkat potravu. Přejídání není nikdy zdravé a stravování se jednoduchými pokrmy je na druhé straně vždy to nejlepší. Provádíme-li očistu tlustého střeva proto, abychom odstranili nahromaděné usazeniny a parazity, je nezbytné k vylepšování a eliminaci tohoto stavu zvýšit příjem vlákniny.

Zdroj: Babské rady na nadýmání a plynatost

Co je to nadýmání a plynatost

Plynatost a nadýmání jsou výsledkem špatného trávení, přítomnosti parazitů anebo vnitřní poruchou, jakou je například syndrom dráždivého tračníku. U některých lidí se objevují jako příznaky bolesti v oblasti břicha, kdy jsou střeva naplněna plynem. Nadměrné plyny mohou být velmi znepokojující a nepříjemné. Pokud se chceme plynatosti a nadýmání zbavit, je potřeba jíst velmi pomalu a jídlo řádně rozžvýkat. Nedoporučuje se přejídat se a je vždy lepší jíst jednoduchá jídla. Základem zlepšení a odstranění tohoto stavu je pročištění střev, aby se odstranily staré nánosy, případně parazité. Nezbytné je zvýšit příjem vlákniny.

Zdroj: Nadýmání a plynatost

Běžné příčiny plynatosti a nadýmání

Plynatost a nadýmání mohou být způsobeny řadou faktorů, včetně polykání příliš velkého množství vzduchu, příliš rychlého jedení nebo konzumace určitých potravin nebo nápojů, které jsou obtížně stravitelné. Stres a úzkost mohou navíc přispět k těmto trávicím příznakům.

Další častou příčinou plynatosti a nadýmání je intolerance laktózy. K tomu dochází, když tělo není schopno správně strávit laktózu, cukr, který se nachází v mléce a mléčných výrobcích. Příznaky mohou zahrnovat plynatost, nadýmání, průjem a bolest břicha.

V některých případech může být plynatost a nadýmání také příznakem závažnějšího základního stavu, jako je syndrom dráždivého tračníku, zánětlivé onemocnění střev nebo celiakie. Je důležité mluvit s poskytovatelem zdravotní péče, pokud pociťujete přetrvávající nebo závažné zažívací příznaky.

Zdroj: Dýně a nadýmání

Diskuze

V diskuzi CUKR 8, V KRVI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marie.

Jaké byliny na malé množství v krvi. Naměřeno 8 v 70 letech po druhé.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Cukr 8, v krvi

Co znamená nadýmání a bolest v podbřišku

Bolest v podbřišku je častým příznakem nadýmání. Jde o nepříjemné pocity plnosti břicha, zvenčí se projevující nafouknutím. Někdy se mohou dostavit i kruté křeče, zvláště když plyny neodcházejí přirozenou cestou ven. Někdy se bolesti břicha prolínají a lze jen těžko rozpoznat, o jakou bolest vlastně jde. Pro určení nemoci je však důležitý co nepodrobnější popis bolesti. Pokud se dlouho zadržují střevní plyny ve střevech, dochází k velmi nepříjemným bolestem v podbřišku, které mohou mít i kolikózní charakter a mohou vést až k hospitalizaci.

Zdroj: Nadýmání a plynatost

Poradna

V naší poradně s názvem DOTAZ. se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ladislav Flouma.

Dá se přiužívání Warfarinu pít kopřivoví a medunkoví extrkt.Nebo se nedají pít byliny žádné.Děkuji za odpověd.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Kopřiva a Warfarin spolu můžou reagovat v neprospěch účinků Warfarinu. Nadzemní části kopřiv obsahují velké množství vitaminu K. Vitamin K je v lidském těle používán k podpoře krevní srážlivosti. Warfarin se používá ke zpomalení krevní srážlivosti. Když se kopřivy konzumují celé, tak snižují účinky Warfarinu. Kolik vitamínu K je obsaženo ve vašem extraktu není známo a proto bude lepší nechat si změřit srážlivost krve po započetí jeho užívání. Na postupu začátku společné léčby se dohodněte se svým lékařem, od kterého dostáváte recept na Warfarin.
S meduňkou je to podobné. Zelené nadzemní části obsahují vitamín K a kolik ho je v extraktu není známo.
Takže používání s Warfarinem ano, ale jen s kontrolou srážlivosti krve u lékaře.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Warfarin a co nejíst při jeho užívání

Kdy říct lékaři o nadýmání a plynatosti

Pokud pociťujete přetrvávající plynatost a nadýmání, je důležité, abyste si promluvili se svým lékařem, abyste vyloučili jakékoli základní zdravotní stavy, jako jsou potravinové alergie, celiakie nebo zánětlivé onemocnění střev.

Kromě toho, pokud zaznamenáte jakékoli další příznaky, jako je bolest břicha, průjem, zácpa nebo neúmyslný úbytek hmotnosti, je důležité co nejdříve vyhledat lékařskou pomoc. Tyto příznaky mohou být známkou vážnějšího stavu, který vyžaduje okamžitou léčbu.

Zdroj: Dýně a nadýmání

Nadýmání v začátku těhotenství

Těhotenství je provázeno řadou hormonálních změn, které vedou i ke zpomalení trávicích procesů a k omezení pohybu střev. Tyto jevy pak mohou mít za následek nepříjemné pocity plynatosti, nadýmání nebo zácpu. Vzhledem k tomu, že v těhotenství se obvykle ženy snaží obohatit svůj jídelníček o zdraví prospěšné potraviny, tak tyto náhlé změny mohou působit nadýmavě. Důležitý je způsob stravování. Jíst by se mělo v klidu a beze spěchu, jídlo je dobré rozdělit na menší dávky a jíst vícekrát denně. Snažte se neomezovat pohyb, příznivě ovlivňuje činnost střev a pomůže vyhnout se nadýmání. Vhodné jsou například procházky nebo plavání.

Zdroj: Nadýmání a plynatost

Léky na plynatost

Degasin 2Go

Degasin 2Go přináší rychlou úlevu od nadýmání a plynatosti. Díky tomu, že je ve formě praktických a chutných pastilek, můžete ho mít kdykoliv a kdekoliv po ruce. Jednoduše se vám vejde do kabelky nebo tašky a navíc nemusíte shánět vodu k jeho zapíjení.

Složení: Degasin2Go obsahuje 125 mg simetikonu v 1 pastilce.

Dávkování a způsob použití: Dospělí a děti od 6 let cucat 1 pastilku 3–4krát denně.

Obsah balení: 20 pastilek s příjemnou peprmintovou příchutí.

Zde můžete vidět další léky na plynatost.

Přírodní kapky proti nadýmání

Ingredience: ½ lžičky drceného kmínu, ½ lžičky kořene hořce žlutého, 2 dl lihu nebo ovocné pálenky (60procentní)

Postup: Kmín a hořec žlutý smícháme a zalijeme lihem či pálenkou. Odložíme na teplé místo a necháme 14 dní stát. Denně protřepeme. Po 2 týdnech přecedíme a při potížích podáváme 25 kapek 3x denně.

Čaj proti nadýmání

Ingredience: 1 lžička drceného kmínu, 1 lžička drcených semen fenyklu, 1 lžička drcených semen anýzu, 3 dl vroucí vody

Postup: Kmín, fenykl a anýz smícháme a směs zalijeme vroucí vodou. Louhujeme 15 minut, pak přecedíme a popíjíme během dne.

Zdroj: Plynatost

Nadměrná plynatost střev

Nadýmání v těhotenství je způsobeno rostoucí hladinou hormonu progesteronu v těle těhotné ženy. Tento hormon způsobuje snížené napětí střevní stěny, což vyvolává zpomalení pohybu potravy ve střevech. Pomalejší procházení potravy trávicím traktem umožňuje kvalitnější a lepší vstřebávání živin, horší stránkou této věci jsou pak problémy s tím spojené, jedná se zejména o nadýmání a zácpu.

Plyny ve střevech jsou tak vedlejším produktem činnosti střevních bakterií, které mají za úkol dokončit proces započatý příjmem potravy, tedy v žaludku a v tenkém střevě. Nadýmání se zpravidla zhoršuje úměrně s postupujícím těhotenstvím, kdy rostoucí děloha vyvíjí tlak na žaludek, čímž ho posunuje stále výš.

Zdroj: Babské rady na nadýmání a plynatost

Potraviny přispívající k plynatosti a nadýmání

Kromě dýně existují další potraviny, které mohou přispívat k plynatosti a nadýmání, jako jsou fazole, brukvovitá zelenina, mléčné výrobky a sycené nápoje. Věnujte pozornost tomu, které potraviny nebo nápoje mohou způsobovat vaše příznaky, a zkuste omezit jejich příjem nebo najít alternativní možnosti.

Každý máme jiný trávicí systém a to, co může způsobit plynatost a nadýmání u jedné osoby, nemusí ovlivnit jinou. Mezi další běžné viníky patří cibule, česnek, jablka, hrušky a umělá sladidla. Vedení potravinového deníku a sledování příznaků vám může pomoci určit, kterým potravinám se ve stravě vyhnout nebo je omezit.

Zdroj: Dýně a nadýmání

Bylinky proti nadýmání

Nadýmání naštěstí není vážné onemocnění, ale dokáže pořádně znepříjemnit den. Navíc může být příznakem nejen špatného stravování, ale i něčeho nebezpečnějšího.

Bylinné likéry podporují trávení, čímž nás zbavují nadýmání. Jeden z takových bylinných likérů proti nadýmání si můžete připravit sami.

Ingredience: 1 lžička drceného semene fenyklu, 1 lžička drceného semene anýzu, 1 lžička kořene hořce žlutého, 4 drcené hřebíčky, 1/2 lžičky kořene zázvoru, 1/2 lžičky skořice, 1/2 l destilátu

Postup: Všechny ingredience smíchejte dohromady, zalijte destilátem a nechte 14 dní na teplém místě louhovat. Likér musíte denně protřepávat. Po dvou týdnech přeceďte a při potížích užívejte 1krát denně jednu štamprli.

Mezi další přírodní prostředky proti nadýmání patří:

  • Máta: jako první pomoc proti nadýmání nám poslouží nálev ze sušené máty, který připravíme zalitím jedné čajové lžičky máty sklenicí vroucí vody, přikryjeme a necháme 15 minut louhovat. Nálev se popíjí po jídle.
  • Fenykl: při nadýmání důkladně žvýkáme jednu čajovou lžičku fenyklových semen nebo si z nich připravíme čaj. Fenyklový čaj pomáhá nejen při nadýmání, ale zklidňuje i žaludek. Fenykl je velmi šetrný, slabý fenyklový čaj mohou pít i malé děti.
  • Heřmánek: čaj z květů heřmánku je osvědčený a šetrný prostředek proti nadýmání. Heřmánkový čaj se podává malým dětem.
  • Kmín: kmín se používá jako koření pro ochucení jídel i jako prevence proti nadýmání a k podpoře trávení. Plody kmínu obsahují silici s vysokým obsahem karvonu a limonenu. Karvon podporuje produkci žaludečních šťáv, činnost střev a odstraňuje nadýmání. Kmín je možné při potížích žvýkat nebo si z něj uvařit čaj. Zalijeme 3 čajové lžičky mletého kmínu 3 dl vroucí vody a necháme 15 minut louhovat. Potom přecedíme a popíjíme.
  • Anýz: je známý jako koření přidávané do některých druhů cukroví i do anýzových sušenek. Používá se také jako prostředek proti nadýmání.
  • Kopr: nabízí nejen zelenou nať na přípravu výtečné koprové omáčky, brambor na kyselo či řeckého salátu tzatziki, ale jeho semena jsou rovněž výtečným prostředkem proti nadýmání. Přelijeme-li jednu čajovou lžičku semen kopru 2 dl vroucí vody, necháme 10 minut louhovat a poté přecedíme, získáme účinný prostředek proti nadýmání. Čaj z kopru popíjíme pomalu.
  • Zázvor: pomáhá nás zbavit jak kašle a nachlazení, tak i na nadýmání. Nálev připravený z půl lžíce oloupaného a nastrouhaného zázvoru, do kterého přidáme lžíci šťávy z citronu nebo limetky, nám poskytne rychlou úlevu od nadýmání.

Zdroj: Babské rady na nadýmání a plynatost


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová

Bc. Jakub Vinš


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP