Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

ČAJ Z BORŮVKOVÉHO LISTÍ

OBSAH

Co je borůvkový Narosan?

Vitaminový základ borůvkového sirupu Narosan doplňuje organicky vázané železo a měď. Doporučená denní dávka borůvkového Narosanu je 14 mg. Sirup Narosan nezatěžuje žaludek a je vhodný pro děti, pracující lidi, sportovce i seniory. Borůvkový Narosan kryje zvýšenou potřebu železa a kyseliny listové u žen během těhotenství a při menstruaci, pomáhá upravovat krevní obraz, slouží jako prevence šerosleposti, zlepšuje ostrost vidění, ulevuje při průjmech, drobných poraněních sliznice střev. Dále borůvkový sirup Narosan pomáhá hojit afty a hemoroidy a zlepšuje pružnost cév a žil.

Zdroj: Just Narosan borůvkový sirup 500 ml - doplňuje vitaminy a železo

Poradna

V naší poradně s názvem DOTAZ NA ČAJ Z BORŮVEK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Stanislav.Bubník.

Jaké jsou zkušenosti s užíváním čaje z listů borůvky
Kolikrát za den by se měl pít
Zda může být lupení z kanadské borůvky nebo jenom z klasické,která roste v našich podmínkách
Jaké množství se dává třeba na 1/2 l vody a jak dlouho se louhuje
Děkuji za odpověď

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Jak si vyrobit borůvkový čaj
Příprava domácího borůvkového čaje je jednoduchá a rychlá. Budete potřebovat pouze sušené borůvkové listí, horkou vodu a přírodní sladidla, jako je med nebo cukr, pokud je to nutné. Mnozí lidé dělají borůvkový čaj jen ze samotných bobulí, ale listy jsou také účinné zdroje živin a jako bonus dokonce obsahují malinké množství kofeinu. Sušené borůvkové listy lze zakoupit ve většině obchodech s přírodními léčivými prostředky. Listy si můžete nasbírat i v přírodě a usušit je.

Recept

2-3 čajové lžičky sušených listů borůvek
2 šálky filtrované vody bez chlóru
1 lžička medu nebo cukru, podle chuti

Postup
Na začátku je třeba přivést vodu k varu a pak odstavit, aby nevřela. Vroucí voda neutralizuje některé antioxidanty, a to je škoda. Přidejte borůvkové listy a nechte po dobu 10-15 minut luhovat. Poté přeceďte a přidejte med nebo cukr, pokud je to žádoucí.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Dotaz na čaj z borůvek

Borůvky

Účinek na snížení krevního cukru

Sezónní rostlina brusnice borůvka má tu výhodu, že účinek na snížení cukru v krvi mají jak plody, tak i listy, protože ovlivňují metabolismus cukrů a mají antidiabetický účinek.

Způsob použití

Tradičním lékem pro diabetiky je čaj z borůvkového listí. Čaj se může připravovat ze sušených i čerstvých borůvkových listů. Zdravé jsou i plody brusnice borůvky, které se mohou jíst samostatně, nebo jako součást jiných pokrmů (především dezerty), případně ke zdravému mlsání dobře poslouží i sušené borůvky.

Na co si dát pozor

Pokud si sami trháte borůvkové listy na čaj, je důležité, abyste tak učinili předtím, než budou plody zralé, protože v té době obsahují listy nejvíce cenných látek. Pokud sbíráte borůvky v horských oblastech dejte pozor na záměnu brusnice borůvky s vlochyní, která je mírně jedovatá.

Zdroj: Jaké potraviny snižují cukr v krvi

Diskuze

V diskuzi BEZ ČERNÝ- LÉČIVÉ LISTÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel ADAMCOVÁ JINDŘIŠKA.

mám velký problém z bolesti zad a o účinku přikládáním rozdrcených listů mám dobré zkušenosti s kolenama. potřebuji radu na páteř přikládání.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Anna.

Naše babička naklepala jemně list zelí a přikládala na bolavá záda.

Zdroj: diskuze Bez černý- léčivé listí

Čaje na snížení cukru

Tradičním lékem je čaj proti cukrovce z borůvkového listí. Látky v něm obsažené příznivě ovlivňují metabolismus cukrů a mají antidiabetický účinek. Čaj lze připravovat z čerstvých nebo sušených borůvkových listů – jeho léčivé účinky však závisí na správném sběru. Borůvkové listy musí být trhány před dozráním plodů, kdy obsahují nejvíce cenných látek. Hladinu cukru v krvi pomáhají snižovat i plody borůvky.

Blahodárný vliv na slinivku břišní a na celkovou látkovou výměnu má jmelí, které patří k prastarým léčivým rostlinám. Dalšími bylinkami důležitými při léčbě cukrovky jsou kopřiva a šalvěj.

K léčbě cukrovky se používají i semínka pískavice. Lžíce semen se namočí přes noc do sklenice vody a ráno se voda vypije.

Rovněž kořen pampelišky slouží jako podpůrné léčivo při cukrovce, neboť povzbuzuje látkovou výměnu, činnost slinivky břišní a stimuluje tvorbu inzulínu. Pampeliška by určitě neměla chybět v čajových směsích užívaných při podpůrné léčbě cukrovky. Známá léčitelka Maria Treben doporučuje sníst po dobu, kdy pampeliška kvete, každý den až deset stvolů.

Zdroj: Kysané zelí a cukrovka

Co sráží krevní cukr

Každý z nás to jistě zná. Zatočit s cukrem není jednoduché. Dny, kdy nás cukr zlobí, těch je spousta, a samozřejmě nám působí nemalé problémy. V takových chvílích bychom nejraději zalezli pod deku. V této době je dobré uvařit si bylinkový čaj, hodně odpočívat a pít. Průběžně se měřit a zkusit několik osvědčených rad, které cukr sráží. Na každého samozřejmě působí něco jiného, tak je dobré si to odzkoušet.

Citron – každé ráno preventivně vypijte sklenici s vodou a citronem. Pokud máte hyperglykemii, snažte se citronu do sebe dostat co nejvíc, obsahuje hodně vitaminu C, snižuje krevní cukr.

Borůvky nebo čaj z borůvkového listí – snižují hladinu krevního cukru, mají hodně vitaminu C, čistí krev a pomáhají zároveň ke snížení cholesterolu. Dle referencí je dobrý i borůvkový sirup od firmy Just.

Kysané zelí – to zná snad každý diabetik a zajisté má i odzkoušeno. Kysané zelí má hodně vitaminů a minerálů, které sráží glykemii. Navíc podporuje imunitní systém, snižuje cholesterol, má protizánětlivé účinky, vysoký obsah vlákniny.

Skořice – jedna malá lžička skořice denně dokáže údajně snížit krevní cukr až o 30 %.

Mátový čaj – někdo má odzkoušeno, že i tato potravina přispívá ke snížení krevního cukru. Samozřejmě pomáhá i na jiné neduhy, jako je migréna, zklidní rozhoupaný žaludek a podobně.

Zdroj: Čím snížit cukr před odběrem krve

Poradna

V naší poradně s názvem DOTAZ NA ČAJ Z BORŮVEK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Stanislav.Bubník.

Jaké jsou zkušenosti s užíváním čaje z listů borůvky
Kolikrát za den by se měl pít
Zda může být lupení z kanadské borůvky nebo jenom z klasické,která roste v našich podmínkách
Jaké množství se dává třeba na 1/2 l vody a jak dlouho se louhuje
Děkuji za odpověď

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Nežádoucí účinky borůvkového čaje
Borůvkový čaj má velmi málo vedlejších účinků a jsou omezeny téměř výlučně na gastrointestinální problémy a vzácné alergické reakce. Nicméně všichni by měli být před přidáním borůvkového čaje ke svému zdravotnímu režimu poněkud opatrní.

Žaludeční problémy - Mezi vedlejší účinky borůvkového čaje patří žaludeční nevolnost, poruchy trávení, průjem nebo nevolnost, ale to jen pouze tehdy, když se ho pije nadměrné množství. Když se borůvkový čaj pije s mírou, maximálně 3 šálky za den, tak se tyto tyto nežádoucí účinky nedostaví.

Alergická reakce - Alergické reakce na borůvky jsou vzácné, ale můžou se přihodit. Tato alergie se typicky projevuje jako otok rtů, jazyka nebo dásní, stejně jako kožní podráždění, zarudnutí, otok a svědění. Pokud se některý z těchto příznaků objeví po vypití tohoto čaje, ihned ho přestaňte používat.

Těhotenství - Tento čaj je plný životně důležitých živin pro zdraví, ale také má silné účinky na tělo a na celkové zdraví. Při kojení nebo během těhotenství je třeba se vždy poradit se svým lékařem o aktuálním zdravotním stavu před přidáním borůvkového čaje do jídelníčku.

Zdroj: diskuze Dotaz na čaj z borůvek

Jak proti tomu bojovat

Důležitým opatřením proti této chorobě je odstranění a likvidace listí na podzim. Pouze ve výjimečných případech by měly být používány fungicidy. Vyšší dávky dusíku v hnojivech také snižují rozsah choroby. Výskyt choroby lze omezit ošetřením, nejlépe před kvetením ořešáku, které je možné jednou nebo dvakrát zopakovat po odkvětu. Ošetřovat by se měly především mladé stromky.

Doporučené postřiky:

  • Kuprikol 50
  • Kupricol 250 SC
  • Flowbrix
  • Cuprocaffaro

Zdroj: Černání ořechů

Poradna

V naší poradně s názvem KDY SE TRHÁ GINKGO se k tomuto tématu vyjádřil uživatel RNDr.Miroslav Studený.

Nevám, kdy se trhá listí ginka aby mělo největší účinky

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Kdy se sklízí Ginkgo Biloba (Jinan)? Lístky stromu Ginkgo Biloba se sklízí v době, kdy právě začínají žloutnout, což odpovídá období začátku podzimu. Lístky se pak ihned suší v sušičce a nebo ve stinné místnosti s kontrolovanou teplotou do 30*C a s minimální relativní vlhkostí vzduchu. To je tak v kostce o domácím zpracování gingo biloby

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Kdy se trhá ginkgo

Přirozené žloutnutí listů

Listy motýlího keře přirozeně žloutnou. Motýlí keř je opadavý keř, pro který je normální součástí jeho růstového cyklu, že ztrácí olistění. Listy žloutnou na konci léta a opadávají. Žloutnutí a opadávání listů probíhá dokud nejsou stonky holé, než přijde zima. Spadané listí začne časem plesnivět a obohacovat půdu, takže je nechte ležet, nebo je shrabejte a dejte na kompost, do kontejneru na recyklovaný odpad nebo do popelnice. Motýlímu keři na jaře vyraší nové zelené listy.

Zdroj: Motýlí keř - žloutnutí listů

Diskuze

V diskuzi PĚSTOVÁNÍ VINNÉ RÉVY PRO ZAČÁTEČNÍKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Miluše Velichová.

Dobrý den,na podzim jsem vysadila vinnou révu ,jak ji mám ochránit před mrazem,stačí listí,zemina ?do jaké výšky.děkuji za odpověď.Míla

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Pěstování vinné révy pro začátečníky

Babské rady jak na blechy u koček

Jak odstranit kočičí blechy a co na blechy u kočky zabere? Zde je několik babských rad (babská rada).

Zkuste listí z vlašských ořechů. Tento zákrok však blechy nezabije, pouze je vypudí.

Také můžete do stravy kočky přidat pivovarské kvasnice. Tato metoda ničí pouze blechy na kočce, ale nikoliv v jejím okolí.

I obyčejná voda s citronem může pomoci. Citrusy blechy odpuzují. Citrony zalijte vroucí vodou a nechte přes noc louhovat. Roztok na kočku nastříkejte rozprašovačem.

A jaké jsou vaše rady proti blechám u koček?

Zdroj: Co dělat když má kočka blechy

Poradna

V naší poradně s názvem MUCHOVNÍK INDIÁNSKÁ BORŮVKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Radek.

Dobrý den,
ať dělám, co dělám, nemůžu najít informaci o opadavosti listí Muchovníku na zimu.
Děkuji za odpověď.
Běťák

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zahradník.

Listy muchovníku opadávají. Tady je tato informace zveřejněna: en.m.wikipedia.org/w…

Zdroj: diskuze Muchovník indiánská borůvka

Babské rady na popraskané paty

Na popraskané paty jsou výborné koupele, a to především z heřmánku. Mezi další přírodní léčiva patří komonice smíchaná se semeny pískavice nebo komonice s kořenem kostivalu, též lze přidat ovesnou slámu, měsíček lékařský, březové listí, lněné semínko či listí jitrocele. Směsí můžeme vytvořit téměř neomezené množství (podle vlastních preferencí a také podle toho, jak budou naše paty na jednotlivé rostliny reagovat). Bylinky v koupeli fungují nejen jako prevence, ale i jako léčba ve chvíli, kdy nám paty již popraskaly. Před koupelí je dobré prokrvit nohy jejich střídavým namáčením do teplé a studené vody. A po koupeli bychom je měli vždy namazat (ideální jsou krémy, které obsahují měsíček nebo propolis). Taktéž nezapomínejme dodržovat pitný režim (což v letních dnech znamená více tekutin než obvykle) a na nohou nosme mimo jiné obuv a ponožky, které jsou vyrobeny z přírodních materiálů. Paty budou méně praskat, pokud omezíme nošení otevřených bot či chození na boso. Konečně náš jídelníček by měl obsahovat dostatek vitamínu A, jenž pomůže pokožku regenerovat.

Vhodné ponožky pro popraskané paty.

Zdroj: Jak na popraskané paty

Poradna

V naší poradně s názvem PLÍSEŇ NA KATALPĚ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zahradník.

Pokud vaše příznaky vypadají jako na následujících fotkách, tak se jedná o padlí na okrasných dřevinách. Fotky: www.google.cz/search…
Padlí je fungální růst, který se vyvíjí na horní ploše spodních listů. Příčinou jsou houby Microsphaera nebo Phyllactinia, kterým se daří v teplém, deštivém a bezvětrném počasí. Obvykle toto onemocnění nezpůsobuje velké škody a proto se nedoporučuje ani žádné opatření. Pokud by se nemoc opakovala a nebo byla silná, tak můžete od května až do června použít fungicidní postřik. Účinné přípravky jsou: sirnaté - Sulikol K, Kumulus WG, Karathane LC, strobiluriny - Discus, Zato 50WG a Ortiva.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Špaček Ladislav.

Dobrý den.
Moc mě potěšilo to,že žádné velké škody nevzniknou.Měl jsem obavy, aby za nějaký čas neopadalo všechno listí.
Moc děkuji za plně vyčerpávající odpověď.
Špaček Ladislav

Zdroj: diskuze Plíseň na katalpě

Calocephalus lacteus

Calocephalus lacteus je vytrvalá bylina patřící rovněž do čeledi hvězdicovitých. Dorůstá do výšky 5–7 centimetrů prostřednictvím oddenků, které se rozrůstají do šířky, čímž vytváří husté rohože vhodné jako pokrytí půdy. Šedé listí této rostlinky zajímavě ozvláštní váš záhonek a bíložluté kulovité květy na sebe upozorní od pozdního jara do začátku podzimu. Tento druh lze pěstovat kdekoliv a v jakékoliv půdě, od písčité až po jílovitou. Lépe roste na sluníčku či v polostínu. Dává přednost vlhké půdě, ale vydrží i období sucha. Ve volné přírodě dorůstá do výšky 10–30 cm a může být 1 až 1,5 m široký.

Zde jsou fotografie k druhu Calocephalus lacteus.

Zdroj: Calocephalus brownii alias krásnohlávek nebo také drátovec

Poradna

V naší poradně s názvem ZPRACOVÁNÍ LISTŮ GINKGO BILOBA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Josef Fiala.

Dobrý den, je vhodné listy jinanu kompostovat?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zahradník.

Nejlepší listí pro kompostování je jasan, buk, bříza, třešeň, javor a všechny ovocné a ořechové stromy. Listům, které jsou na dotek voskové (mimo jiné Magnolie a Ginkgo), bude trvat mnohem déle, než se rozloží, a proto se nedoporučuje je kompostovat.

Zdroj: diskuze Zpracování listů Ginkgo biloba

Plíseň

Plíseň je poměrně častou nemocí, která se může vyskytnout, když jsou nízké teploty a listy rostliny jsou po dlouhou dobu vlhké. Vypadá přesně tak, jak název napovídá, na spodní straně listů se objevují chlupaté skvrny plísně. Na opačných stranách listů se plíseň nenachází, ale mohou zežloutnout nebo zhnědnout a plíseň celý list může znetvořit. Nejlepší způsob, jak tomu zabránit, je udržovat keře daleko od sebe, aby v nich dostatečně proudil vzduch, a udržovat půdu kolem bez listí.

Pokud již plíseň máte, odstraňte napadené rostliny nebo ostříhejte větve a postříkejte fungicidem. Zde je seznam aktuální nabídky fungicidů pro okrasné rostliny: postřik na plíseň.

Zdroj: Motýlí keř nemoci

Diskuze

V diskuzi BOLENI PATY ZESPODU PO RANU PRI CHUZI A PO DELSIM SEZENI A CHUZI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ivana Wagnerova.

Dobry den, muzete mi poradit s problemem boleni paty po ranu pri zacinajici chuzi se temer nemohu postavit na pravou nohu a to same pri delsim sezeni a pak chuzi. Po chvili pajdave chuze se to zlepsi, ale boli to stale. Dekuji za radu a zdravim Ivana Wagnerova

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zdena.

Dobrý den.
Myslím si ,že máte tzv. ostruhu.

Někomu pomáhá od bolesti ořechové listí . Na gázu dát ze 3 listy ořechové,poklepat a přiložit na patu.Převázat,nejlépe na noc.

Nejlepší řešení ale je navštívit lékaře,rtg paty a léčba. Nejvíc účinné je ozáření paty
3x.

Zdroj: diskuze Boleni paty zespodu po ranu pri chuzi a po delsim sezeni a chuzi

Přírodní hnojiva

Chcete-li pěstovat zeleninu bez umělých chemických látek, pak nemáte jinou možnost než použít přírodní hnojiva a přídavné látky jako kompost, hnůj, mulč či kamenný prach. Přírodní hnojiva pro vás navíc budou tou nejlevnější volbou.

Kompost

Kompost je vrstvený odpad trávy, listí, pilin, dřevěných štěpků, který se nejčastěji ukládá mezi betonové bloky nebo vyskládané neošetřené dřevo. Kompost je základem zahradničení.

Hnůj

Hnůj se obvykle používá od hospodářských zvířat a je výborným zdrojem dusíku, což je jedna ze tří hlavních složek hnojiv prodávaných v obchodech, a dalších důležitých půdních živin.

Mulčování

Mulčování je základním prvkem zahradničení, má několik předností a jednou z nich je, že udržuje půdu vlhkou, zmírňuje půdní prostředí, zabraňuje růstu plevele, snižuje hnilobu u ovoce. Mulčování může být prováděno různými přírodními materiály, jako je například tráva, sláma, listí stromů, jehličí nebo kůra, přičemž lze kombinovat několik druhů přírodních odpadů.

Kamenný prach

Zdravá půda by měla obsahovat dostatek fosforu. Dobrým přírodním zdrojem fosforu jsou například vápenné dolomity či další skalní prach obsahující například čedič. Tento skalní prach může být dodáván do kompostu nebo rovnou do zahradní zeminy. Abyste dosáhli nejlepší půdní směsi, použijte skalní prach s velmi malou velikostí částic.

Zdroj: Nejlepší substrát pro zeleninovou zahradu

Příčiny černání vlašských ořechů

Houba přezimuje ve spadaném infikovaném listí a odtud znovu na počátku jara infikuje nové listy a následně plody. Houba se dobře šíří za vlhkého počasí a může strom značně oslabovat. Objevuje se na jaře a přenáší se na zdravé stromy hlavně větrem. Patogen vyžaduje k rozvoji po napadení teploty kolem 21 °C a vysokou relativní vlhkost (96–100 %). Po napadení ořešáku houbou na listech vznikají různě veliké hnědě ohraničené skvrny, které jsou nejprve žlutohnědé, později od středů hnědé. Skvrny se postupně zvětšují a spojují. Napadené listy se deformují, zasychají a již koncem léta předčasně opadávají. V důsledku předčasného opadu dochází ke špatnému vyzrávání letorostů a ke zvýšenému riziku poškození mrazy. Skvrny mohou vznikat i na listových řapících, na plodech a výjimečně i na letorostech. Na plodech jsou skvrny šedohnědé až černé, mírně propadlé a lehce zaměnitelné se skvrnami způsobenými bakteriemi. Silněji napadené plody jsou deformované, nedostatečně vyzrálé a často předčasně opadávají.

Zdroj: Černání ořechů

Zdravotní rizika černého bezu

Čerstvé plody se nedoporučuje konzumovat, protože mají projímavé účinky; tepelná úprava či sušení škodlivé látky neutralizuje. Květy a plody se vnitřně používají s úspěchem celá staletí k léčebným účelům, k přípravě čajů, vín a likérů. Kůra a listy se v minulosti občas doporučovaly zevně k obkladům při revmatismu a jako protikřečový prostředek. Odvar z listů hubí hmyz. Listy a kůra jsou však v některých pramenech uváděny jako poněkud jedovaté; vzhledem k tomu, že obsahují silné účinné látky glykosid sambucinigrin a alkaloid sambucin, nelze doporučit jejich vnitřní užívání. Otravy po požití listí nebo kůry se projevují silným zvracením, průjmem, nechutenstvím a celkovou slabostí. Podobné příznaky se mohou dostavit i po požití většího množství syrových plodů. V zájmu objektivity je třeba dodat, že více zdrojů – jak z historie, tak současných – uvádí mnohé prospěšné a léčebné účinky bezu černého bez závažnějších vedlejších či nepříznivých důsledků.

Zdroj: Léčivé účinky černého bezu

Proč opadává listí

Každoroční opad listů je součástí životní strategie většiny listnatých stromů rostoucích v našich klimatických podmínkách.

Zima představuje pro většinu živých organismů náročné období. Musí vynakládat mnohem více energie na vlastní přežití (nezmrznutí) i na získání potravy/vody. Rostliny musí zůstat stát na tom svém stanovišti a jsou vystaveny všem povětrnostním vlivům – mrazu, větru, sněhové pokrývce, námraze. A samozřejmě nedostatku klíčového zdroje – vody. Tím, že strom na podzim shodí listy, se tomu všemu snaží čelit. Holé větve také znamenají menší plochu, na které se může držet sníh a námraza, a navíc nekladou tak velký odpor větru. Riziko polámaných větví je tak významně nižší než v olistěném stavu. Tím hlavním důvodem, proč stromům každoročně listí opadává, je však uchování vlhkosti.

Pokud je půda zmrzlá, je voda pro stromy takřka nedostupná. Strom si proto nemůže dovolit ztrácet ani kapku. Možná to není běžně známo, ale v období, kdy má strom listy, dochází k obrovským ztrátám vody právě skrze listy, respektive skrze listové průduchy, jimiž uniká vodní pára do okolního prostředí. Protože ale listy obsahují řadu důležitých látek, hlavně dusík a uhlík, strom, jako řádný hospodář, si je před opadem odčerpá a ve formě bílkovin uloží ve vnitřních pletivech. Na jaře je pak použije na tvorbu nových listů a květů. Naopak do uvadajících listů uloží odpadní látky.

Vlastní mechanismus opadu listů se připravuje už od jara. V místech, kde řapík listu přisedá na větvičku (stonek), se už v době intenzivního růstu začnou vytvářet vrstvičky buněk, které lze od sebe navzájem oddělit. Jejich dočasná soudržnost je dána pouze přítomností růstového hormonu auxinu, který se tvoří v listech a vrcholových částech stonku a putuje rostlinou směrem dolů. Ke konci vegetace, na podzim, produkce auxinu klesá a úměrně tomu se oslabuje i jeho vliv na soudržnost buněk. V okamžiku, kdy síla gravitace překoná sílu auxinu, list upadne.

Sezónní shazování listí je ovládáno kombinací krátkého dne a nízkých teplot. Když poměr denního světla, tmy a chladu dosáhne kritického bodu, odpoví na to typický širokolistý strom vytvořením přehrádky zvláštních korkových buněk v místech, kde je řapík listu připojen k větvi. List pak pomalu odumírá, protože byl izolován od cévních svazků. Spoj se oslabuje, až list ze stromu spadne. Drobnou jizvu, která zůstala po opadu listu, zacelí další vrstva specializovaných buněk – ta chrání strom proti ztrátě vlhkosti a proti vniknutí hub.

Z listnáčů neopadávají pouze listy kožovité či ostnité. Příkladem neopadavého keře je cesmína ostrolistá (Ilex aquifolium), pěstovaná v mnoha parcích.

Zdroj: Proč na podzim žloutne a opadává listí

Jak postříkat vzrostlý strom

Vzrostlý strom je možné ošetřit pomocí benzinového rosiče. Na trhu je celá řada těchto přístrojů. Pro vzrostlý ořešák se například hodí motorový rosič Echo rosič MB 440, který je vhodný pro použití v sadařství a zemědělství k aplikaci hnojiv a chemických prostředků na velkých plochách. Vysoká spolehlivost je zajištěna perfektními spolehlivými motory a použitím chemicky odolných materiálů VITON. Má objem 12 l.

Pro běžného uživatele je vhodný benzinový rosič – fukar HECHT 451, který má zádový motorový rosič s benzinovým dvoutaktním motorem o obsahu 51,7 cm3 a výkonu 2 HP, s obsahem nádrže 14 l, max. dosah postřiku 12 m. Hmotnost rosiče je 11 kg. Motorový rosič Hecht 451 je vybaven bohatým příslušenstvím, pro rychlou a snadnou přestavbu. Díky tomu se jedná o skutečně multifunkční zařízení, které lze využít nejen pro aplikaci tekutých postřiků, ale i pro aplikaci tuhých granulí. Díky výkonnému motoru zároveň tento rosič umožňuje využití jako běžný zádový fukar. Po sejmutí mřížky s tryskou tak můžete pohodlně sfoukat spadané listí, vyfoukat prach a nečistoty i z těch nejhůře dostupných zákoutí chodníků. Navíc oproti obyčejným fukarům umožňuje tento rosič při foukání pro snížení prašnosti přidávat menší množství vody.

Zde můžete vidět, jak vypadá černání ořechů.

Zdroj: Černání ořechů

Sirup z rýmovníku bez vaření

Ingredience:

  • 50 velkých listů rýmovníku (čím víc listí, tím silnější účinky sirupu)

  • 1 l vody

  • 1 kg cukru krupice

  • 1 citrón / limetka

  • 1 pomeranč

Postup přípravy:

Na začátku je třeba zdůraznit, že nevařený sirup trvá při výrobě déle, než jeho vařená varianta. Lístky rýmovníku je třeba nejprve pořádně očistit. Připravený citrón a pomeranč (řada receptů doporučuje bio citrusy, ale nejsou podmínkou, stačí, aby nebyly chemicky ošetřené) je třeba si nakrájet na plátky. I listy rýmovníku je vhodné si pokrájet, nebo natrhat (není třeba, aby byly kusy listů stejně velké). Pro přípravu sirupu z rýmovníku za studena je potřeba si připravit dostatečně velkou sklenici (vhodná je velká sklenice od okurek), v níž se bude "směs" skladovat. Sklenice musí být pořádně vymytá a hlavně i vysušená. Ve sklenici se postupně střídají vrstvy cukru, rýmovníku a citrónu / pomeranče. U vrstvení je důležité to, že úplně poslední musí být vrstva cukru, ten totiž slouží jako konzervant. Nádoba se musí také pořádně uzavřít a skladovat na nějakém chladnějším místě (někdo doporučuje sirup umístit za okno, jiný raději na temné místo, třeba do sklepa). Hlavní ale je na sirup nezapomenout a chodit ho kontrolovat, jestli neplesnivý na povrchu. Dobré je občas také sirup promíchat. Za několik týdnů by se měl obsah sklenice zcela rozpustit. Poté se musí obsah sklenice přecedit přes nějaké plátýnko a pak se opět uskladnit ve sklenici (ideálně v chladu a temnu).

Zdroj: Sirup z rýmovníku


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Jiří Dvořák

Nina Vinšová

Mgr. Jitka Konášová

Bc. Jakub Vinš

Gabriela Štummerová

Mgr. Marie Svobodová

Mgr. Jana Válková


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP