Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

ČAJ Z ČERSTVÉ MATEŘIDOUŠKY

OBSAH

Čaj z mateřídoušky

Čaj je výborný při nachlazení a zánětech horních cest dýchacích. Pomáhá při zánětu průdušek, kdy jeho účinek posílíte přidáním jitrocele a citrónu. Výborný je také při žaludečních a menstruačních křečích. Čaj pomáhá i při odvykání kouření.

K přípravě použijte dvě čajové lžičky sušené mateřídoušky, zalijte 250 ml vroucí vody, nechte 10 – 15 minut louhovat, poté sceďte. Denně pijte 2 - 3 šálky. Čaj můžete osladit medem. Pro kloktání ho nechte lehce vychladnout.

Zdroj: Účinky mateřídoušky

Diskuze

V diskuzi TIBETSKÁ HOUBA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdeněk.

Ahoj. Je možné k výrobě kefíru použít i mléko z krámu ošetřené technologií UHT nebo vysokou pasterizací? Děkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Ivi.

Ano,je možná i z pasrerizonanáho,kepší je věak čerstvé
Pěkný den

Zdroj: diskuze Tibetská houba

Koupele

Nálev (čaj) z mateřídoušky nalijte v příslušném objemu (1l = 1 hrst) do vany, odpočívejte a relaxujte. Koupel posiluje imunitu, zklidňuje organismus, působí i protizánětlivě a hojivě na drobné rány.

Zdroj: Účinky mateřídoušky

Poradna

V naší poradně s názvem UŠI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Tereza Nejedlíková.

mám v péči čerstvě králíka a zdá se mi, že si často tře uši, mohlo by se jednat o svrab? díky

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

I králík může mít svrab. Žádným domácím prostředkem svrab nevyléčíte, jen s medikamenty na předpis, takže budete muset k veterináři. Tady je několik fotografií, na kterých je vidět svrab v uších u králíků v pokročilém stadiu: www.google.cz/images…

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Uši

Inhalace

Do nádoby nalijte horkou vodu a do ní vhoďte hrst mateřídoušky (1l = 1 hrst). Osušku si dejte přes hlavu a skloňte se nad nádobu. Vdechujte co nejteplejší aromatickou páru, dokud vám to bude příjemné.

Inhalace usnadní odkašlávání při zahleněných průduškách i při suchém kašli, napomůže spuštění rýmy.

Zdroj: Účinky mateřídoušky

Poradna

V naší poradně s názvem WARFARIN CO MŮŽU JÍST se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Iveta.

Dobrý den, užívám warfarin a chci se zeptat, zda mohu jíst okurky (čerstvé, sterizilované, kvašáky)

Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Pokud jste na Warfarinu, tak byste měla udržovat příjem vitamínu K ve stravě na stabilní úrovni. Vitamín K je hlavně v zelených věcech. Ani okurka není vyjímkou. Obsah vitamínu K v okurkách není moc velký, takže když dostanete chuť na okurku, tak si ji s klidem dejte, ale v ten den už nejezte tolik zelených vecí, jako obvykle. Jedné okurce se vyrovná třeba jeden klas kukuřice, jedna velká hruška nebo menší brokolice.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Warfarin co můžu jíst

Sběr, sušení, uchování

Mateřídouška kvete v období od května do září. Její nať sbíráme za plného květu, nejlépe za slunečných dní, mezi polednem a druhou hodinou. Seřezáváme ji cca 5 cm nad zemí. Sušíme ji buď v malých svazcích, nebo rozloženou na sítu. Důležitý je stín a dobře větraná místnost. Na uchování sušené mateřídoušky použijte dobře uzavíratelné, nejlépe skleněné, nádoby.

Zdroj: Účinky mateřídoušky

Diskuze

V diskuzi KOSTIVALOVÁ MAST se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eva.

dobry den,chci si udělat kostivalovou mast ze sádla a kořene,musi byt kořen sušeny nebo muže byt čerstvě vyryty ???

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Kostivalová mast

Mateřídouška (Thymus serpyllum) versus tymián (Thymus vulgaris)

Obě rostlinky jsou blízkými příbuznými a svým vzhledem se velmi podobají. Jsou z čeledi hluchavkovitých, obsahují stejné látky a mají i podobné užití. Tymián se ale více využívá jako koření v kuchyni, zatímco z mateřídoušky se nejvíce vaří čaj při nachlazení. Další rozdíl je, že tymián kvete na přelomu května a června (o měsíc dříve než mateřídouška), má bílé nebo lehce fialové květy a tvoří 30 až 40 cm vysoké dřevnaté keříky. Mateřídouška je menšího vzrůstu, plazivá, barva květů je sytěji do růžova až fialova.

Zdroj: Účinky mateřídoušky

Poradna

V naší poradně s názvem JAK UCHOVAT MÁTU OEORNOU DELŠÍ DOBU ČERSTVOU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jan maria spisarjjan maria spisar.

mám čerstvě sklizenou mátu a potřebuji ji použít za dva měsíce do koktejlů poradte

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Nejrychlejší způsob, jak krátkodobě uchovat mátu je v mrazáku. Důležité je mátu zmrazit rychle a hluboce. Před zmrazením musí být rostlina svěží, ale suchá, nesmí být voda na listech. Napiš, jak se to povedlo.

Zdroj: diskuze Jak uchovat brambory zimu

Účinky mateřídoušky

Hlavní léčivou složkou mateřídoušky jsou silice. Ty se v rostlince vytvářejí tím více, čím více slunce ke svému růstu mateřídouška má. Kromě silic obsahuje i flavonoidy, třísloviny, hořčiny, minerální látky a organické kyseliny.

Mateřídouška má na organismus posilující, protizánětlivé a hojivé účinky. Její využití je opravdu mnohostranné, a to jak vnitřní (v podobě čaje nebo sirupu), tak vnější (inhalace, koupele, obklady, bylinné polštářky). Blahodárně působí zejména na trávicí a nervovou soustavu. Používá se proto při nespavosti, bolestech hlavy, závratích, podrážděnosti, tělesné a duševní slabosti. Je výborná při nachlazení, kašli, zánětu průdušek a mandlí, při astmatických nemocech. Dále zlepšuje trávení, odstraňuje nadýmání, katary a průjmy, pomáhá při žaludečních a střevních kolikách. Působí také proti střevním parazitům a některým infekčním onemocněním střev. Zevně ji lze použít na špatně hojitelné rány, vředy, spáleniny od slunce, ošetření míst při bodnutí hmyzem, při bolestech kloubů nebo svalů.

Zdroj: Účinky mateřídoušky

Poradna

V naší poradně s názvem POTRAVA PŘI VARFARINU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jitka Fialová.

Mohu jíst čerstvé meruňky a švestky dále zakysané jogurty a mléko jestlže užívám lek varfarin? Děkuji za odpověd.Fialová

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Švestky obsahují vyšší množství vitamínu K a proto by se při Warfarinu měly konzumovat jen v malém množství - do 250 gramů za den. Meruňky jsou na tom trochu lépe, těch si můžete dopřát maximálně půl kila za den. Pokud jsou plody sušené, tak smíte jen poloviční množství než je zde uvedeno. Mléko a jogurty můžete podle chuti, protože ty Warfarin moc neovlivňují.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Jídelníček při užívání warfarinu

Pěstování mateřídoušky

Mateřídouška je trvalka, která vám na jednom stanovišti vydrží až 5 let. Poté dřevnatí a je třeba ji obnovovat. Pěstovat ji můžete nejen na zahradě a skalce, ale i v truhlících na balkoně anebo v květináči doma v bytě. Její pěstování není nikterak složité, základem je ale kvalitní osivo. Nejlépe se jí daří na místech s písčitou dobře propustnou půdou, která je mírně alkalická. Miluje slunce, sucho a teplo. Místo by také mělo být chráněné před větrem. Semena mateřídoušky můžete vyset přímo na povrch půdy (nemusíte předpěstovat) a lehce je zatlačte. Vysévejte ji v březnu až dubnu. Hodí se také do skalek a na vyplnění míst mezi kameny, kdy následně vytváří barevné voňavé polštáře.

Mateřídoušku si ale můžete namnožit i přímo z přírody. Nastříhejte lodyhy (pokud mají květy, tak je ostříhejte) a pod úhlem cca 30 až 40 cm je zapíchněte přímo do půdy a zahrňte. Horní třetinu nechte vyčnívat. Hojně zalévejte, aby řízky mohly zakořenit a nevyschly. Za rok vám již mateřídouška obrazí a bude vytvářet okrasné trsy. Pokud ji budete 2x ročně sestříhávat – v létě při sběru a na podzim po odkvětu – prodloužíte její životnost.

Zdroj: Účinky mateřídoušky

Poradna

V naší poradně s názvem PURINY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marie.

Nejím nic od masa, od mléka jen podmáslí a přesto mám zvýšenou hladinu kyseliny močové, prosím o sdělení zda suché drožďové lupínky, které používám místo sýra, mají také značný počet purinů jako čerstvé droždí, děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Puriny jsou výsledkem trávení a vznikají stále. Některé potraviny vyprodukují purinů více jiné méně. To, že máte zvýšenou kyselinu močovou, i když držíte dietu znamená, že Vaše ledviny velmi omezeně tuto kyselinu pouští ven prostřednictvím moči. Existují speciální léky, které zcela zabrání vzniku kyseliny močové při trávení. Zeptejte se na ně svého ošetřujícího lékaře. Droždí bohužel obsahuje obrovské množství purinů (až 300 mg na 100 gramů) a vyprodukuje mnoho kyseliny močové, proto nelze doporučit jeho používání pro nemocné dnou. A to platí i na výrobky, kde je droždí použito při výrobě.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Puriny

Bylinné čaje na astma bronchiale

Z plicníku lékařského, kopřivy dvoudomé, omanu pravého, anýzu vonného, jablečníku obecného a květu lípy obecné si namíchejte směs ze stejných dílů. Na 200 ml vroucí vody dejte vrchovatou čajovou lžičku směsi, vyluhujte 15 minut a popíjejte 3x denně.

Jako uklidňující čaj při záchvatu pomáhá čaj z majoránky zahradní: 1 čajovou lžičku majoránky přelijte 150 ml vroucí vody, nechte 10 minut vyluhovat a sceďte. Pijte po doušcích 2x denně.

Čaj proti záchvatu

Pukléřku islandskou, květ bezu černého, květ heřmánku pravého, mateřídoušku úzkolistou, lékořici lysou a plicník lékařský smíchejte ve stejném množství. Poté 1 vrchovatou lžíci směsi zalijte 200 ml vroucí vody, nechte 15 minut vyluhovat a sceďte. Užívejte 3x denně 1 šálek čaje.

Čaj z mateřídoušky

Proti křečovitému kašli při astmatickém záchvatu je výborný čaj z mateřídoušky úzkolisté: 3 lžičky suché natě mateřídoušky přelijte 250 ml vroucí vody a nechte 15 minut luhovat, sceďte, můžete přisladit medem. Pijte 3 šálky denně.

Čaj z proskurníku lékařského

Další léčivá bylinka je proskurník lékařský. Jako prostředek proti kašli ji používali i Egypťané před pěti tisíci lety. Proskurník nevařte ani nespařujte, aby neztratil léčivé účinky. Pouze 2 čajové lžičky nechte 8 hodin luhovat ve 200 ml studené vody, potom sceďte a ohřejte na vlažný nápoj.

Studený výluh z proskurníku můžete smíchat s čajovou směsí z fenyklu obecného, mateřídoušky úzkolisté, lípy obecné. Večer si připravte proskurníkový výluh a ráno ho smíchejte s čajovou směsí připravenou ve formě nálevu.

Proskurníkový sirup

1 čajovou lžičku z kořene proskurníku luhujte ve 100 ml vody při pokojové teplotě nejméně 3 hodiny, sceďte a doplňte vodou opět na 100 ml, přidejte 60 g medu a pořádně zamíchejte. Dávkujte dospělému 1 lžíci každé 2 hodiny, dětem 1 čajovou lžičku každé 2 hodiny.

Zdroj: Co pomáhá na astma

Diskuze

V diskuzi WARFARIN A MEDVĚDÍ ČESNEK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petr Caska.

Dobrý den,
asi 5 let užívám Warfarin. Potřeboval bych vědět, zda medvědí česnek (v přírodním stavu-čerstvě natrhán v přírodě) obsahuje-nebo neobsahuje- vitamín K.
Případný problém s výraznou změnou INR musím vyloučit !
Děkuji za odpověď. Petr C.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jan Košťál.

užívám Warfarin,mohu konzumovat syrový medvědí česnek ? děkuji

Zdroj: diskuze Warfarin a medvědí česnek

Čerstvé brusinky a nebo kpasle?

Pokud si myslíte, že čerstvé brusinky budou lepší než brusinky ve formě kapslí, tak jste na omylu. Čerstvé brusinky nemají příliš dobrou chuť a obsahují velké množství jednoduchého cukru - fruktózy, po kterém se tloustne. Navíc čerstvé plody brusinek jsou také hodně kyselé a obsahují mnoho alergenů, proto se u některých citlivějších jedinců může objevit alergie na brusinky. Alergie na brusinky se neprojeví při užívání léků z brusinek.

Zdroj: Lesní brusinky jako lék

Diskuze

V diskuzi DOMÁCÍ ŠUNKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Sidonie.

Dobrý den, mám dotaz zda se dá domácí šunka vyrobit také z mraženého/ rozmraženého masa...nemám možnost pokaždé dostat čerstvé maso ale v mrazáku ho mám dosti a také jakje to potom s vařením...mám schinkenfee ale nevím , zda z rozmraženého masa se musí vařit na ( jakou teplotu a jakou dobu )? Děkuji moc za radu.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Bla bla.

čerstvé je po úpravě šťavnatější při rozmrazení část tekutiny z masa vyteče lze dodat lákem a maso napíchat 4 procentním roztokem soli s cukrem nebo praganda teplota 75 stupňů čím méně bude kolísat tím lépe cca 2 hod - kuřecí šumku táhnout při 80 C

Zdroj: diskuze Domácí šunka

Sirup

Pro výrobu sirupu používáme bylinku čerstvou, ne sušenou. Mateřídoušku lehce navlhčíme a vrstvíme ji do sklenice. Postupně prosypáváme cukrem a nakonec dobře stlačíme. Uzavřeme a postavíme na 2 až 3 týdny na slunce. Poté scedíme. Tekutinu nalijeme do hrnce a zahříváme na mírném ohni, nesmí se vařit. Některé zdroje uvádějí tento recept bez následného zahřívání.

Užíváme 1-2 lžičky denně, můžeme používat i na ochucení bylinkových čajů.

Pomáhá opět při nachlazení, kašli a zánětech horních cest dýchacích.

Zdroj: Účinky mateřídoušky

Diskuze

V diskuzi DOMÁCÍ ŠUNKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Sidonie.

Dobrý den, mám dotaz zda se dá domácí šunka vyrobit také z mraženého/ rozmraženého masa...nemám možnost pokaždé dostat čerstvé maso ale v mrazáku ho mám dosti a také jakje to potom s vařením...mám schinkenfee ale nevím , zda z rozmraženého masa se musí vařit na ( jakou teplotu a jakou dobu )? Děkuji moc za radu.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Bla bla.

čerstvé je po úpravě šťavnatější při rozmrazení část tekutiny z masa vyteče lze dodat lákem a maso napíchat 4 procentním roztokem soli s cukrem nebo praganda teplota 75 stupňů čím méně bude kolísat tím lépe cca 2 hod - kuřecí šumku táhnout při 80 C

Zdroj: diskuze Domácí šunka

Bílé hlávkové zelí na slinivku

Čerstvá šťáva z bílého hlávkového zelí se používá nejen k léčbě slinivky, ale i při vředové chorobě žaludku, dvanáctníku a také při onemocnění jater. Doporučená léčebná dávka jsou 2 deci čerstvé šťávy 2 krát denně. Na přípravu čerstvé šťávy z hlávkového zelí je třeba použít výkonný odšťavňovač.
 

Zdroj: Čaje a bylinné směsi rostlin na slinivku

Babské rady na astma

U astmatického záchvatu musíte umět hlavně vydechovat. Nejlepší cvičení je, když nafukujete balónky. U malých dětí se doporučuje hra na flétnu, při níž se úžasně cvičí dech a uvolnění.

Lidé trpící průduškovým astmatem s alergiemi mají většinou problém v nedostatku molybdenu. Jeho zdrojem jsou celozrnné obiloviny, hlavně pšenice špalda, dále rýže natural, červené fazole, zelí, špenát, čočka, droždí, žlutý hrách, fazole adzuki.

Důležitá je dieta na podporu funkce jater, z léčiv jsou nejlepší tinktury: smil písečný, bříza bělokorá nebo ostropestřec mariánský.

Koupele na astma

Mateřídoušková koupel proti kašli: 200 g suché natě mateřídoušky úzkolisté dejte do 4 l vody. Nať krátce povařte, vyluhujte 5 minut, sceďte a nalijte do připravené koupele. Koupel by měla být tak horká, jak ji snesete. V lázni provádějte dechová cvičení. Koupel by měla trvat 20 minut. Účinně působí i horké koupele rukou a nohou nebo horké obklady na hruď a břicho.

Obklady při astmatu

Při chronickém astmatu mažte hruď a záda čerstvě vyškvařeným a ztuhlým sádlem. Zabalte se plátnem a ulehněte. Pod hlavu si dejte dost polštářů, ať neležíte vodorovně.

Zdroj: Co pomáhá na astma

Mateřídouška časná (Thymus praecox)

U nás se jedná o velmi vzácný druh, který je zařazen na Červený seznam ohrožených rostlin. Roste pouze v teplých oblastech jižní Moravy a středních Čech (v povodí Labe a části Vltavy). Jinak ji můžeme najít ve Francii, Německu, na jihu Itálie a Polska.

Je to vytrvalý druh s plazivými lodyhami dorůstající do výšky až 10 cm, vytvářející husté barevné koberce. Začíná kvést již v květnu, tj. o měsíc dříve než ostatní druhy. Podle toho ji také můžeme poznat. Drobné květy mají světle fialovou barvu.

Zdroj: Účinky mateřídoušky

Mateřídouška obecná (Thymus serpyllum)

Mateřídouška je souhrnné označení pro všechny druhy, které se na našem území nacházejí. Je to z toho důvodu, že si jsou velice podobné, dochází k jejich v vzájemnému křížení, a tak bývá někdy velmi obtížné určit správný druh.

Mateřídouška se k nám dostala ze Středozemí v 11. století. Je to vytrvalá bylina z čeledi hluchavkovitých, která ke svému růstu potřebuje dostatek světla a tepla. Její květy jsou nachové až červenofialové, z nichž se především za poledního slunce šíří aromatická vůně lákající hmyz a včely. Je pěstována nejen pro okrasu, na záhonech a skalkách vytváří krásné bohaté polštáře, ale i pro své léčivé účinky (viz odstavec níže).

Zdroj: Účinky mateřídoušky

Čaj na rychlou regeneraci slinivky

Pokud trpíme onemocněním slinivky břišní či jejím zánětem, tak zvanou pankreatitidou, nebo je naše slinivka jen podrážděná, tak můžeme vedle klasické léčby zkusit podpořit hojivé a regenerační procesy i touto bylinnou kúrou. K přípravě odvaru na hojení budeme potřebovat 50 gramů dobromyslu obecného, 30 gramů mateřídoušky, 30 gramů řepíku, 30 gramů řebříčku, 30 gramů třezalky tečkované a 30 gramů máty peprné. Vše v suchém a nasekaném stavu. Hojivý odvar na slinivku se uvaří tak, že se jedna vrchovatá čajová lžička zalije 1/4 litrem vroucí vody a nechá se nejvýše 15 minut louhovat. Čaj se pije vždy čerstvý, jeden ráno a jeden večer. 

Zdroj: Čaje a bylinné směsi rostlin na slinivku

Rajská polévka

Ingredience: 250 rajčat, 1 l vývaru, 1 lžíce hladké mouky, 250 ml rajčatového pyré, 60 g másla, čerstvá bazalka, špetka skořice, 1 lžíce hnědého cukru, sůl, mletý pepř, zakysaná smetana

Technologický postup: Připravíme si jíšku. V hrnci rozehřejeme máslo a opražíme na něm mouku. Zalijeme ji studeným vývarem a přivedeme k varu. Do vývaru přidáme čerstvá oloupaná a na kostičky nakrájená rajčata i rajčatové pyré. Promícháme a vaříme přibližně 20 minut. Zatímco se polévka vaří, přidáme do ní špetku skořice a pár lístků čerstvé bazalky. Uvařenou polévku propasírujeme přes síto nebo ji rozmixujeme ručním mixérem. Dochutíme čerstvě namletým pepřem a solí. Dle kyselosti rajčat dosladíme hnědým cukrem. Hotovou polévku dáme na talíř, ozdobíme kopečkem zakysané smetany a lístkem čerstvé bazalky.

Zdroj: Rajská polévka podle Zdeňka Pohlreicha


Autoři obsahu

Ing. Romana Šebková

Mgr. Marie Svobodová

Mgr. Světluše Vinšová

Nina Vinšová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP