CAJ Z MATY A LEKORICE, nejen o tom se dočtete v tomto článku. Slovo lékořice ve většině z nás evokuje písničku od Václava Neckáře se stejným názvem – Lékořice. „Rozhod jsem se léčit lásku lékořicí, objednám si aspoň tisíc odnoží a-a-á. Pak si svařím soudek vína se skořicí a počkám, až se ten plevel rozmnoží…“ Ano je to tak, lékořice je léčivá bylina, která má sladce nahořklou chuť. Zda Václavovi Neckářovi zrovna na lásku pomohla, je otázka. Ovšem její blahodárné účinky na organismus jsou prokazatelné.
Účinky lékořice
Lékořice byla využívána již v léčitelství starověkého Egypta. Ve starověké Indii byla lékořice svařená v mléce společně s cukrem, kořenem šáchoru a pepřem používána jako afrodiziakum. Užívala se i ve středověku – Mattioliho herbář zmiňuje zevrubný postup při pěstování, sklizni i přípravě léčivých prostředků z lékořice. V českých zemích bylo pak nejoblíbenější užívání léčivého odvaru z lékořice ke tlumení dráždivého kašle.
Látky z lékořice podporují tvorbu žaludečních šťáv a naopak působí proti tvorbě žaludečních a dvanáctníkových vředů. Dále vyvolávají naředění hustého hlenu z dýchacích cest. Proto se lékořice využívá jako doplněk ke zmírnění kašle a na podporu vykašlávání při astmatu nebo chronické bronchitidě. V malých dávkách podporuje lékořice častější močení, ve vyšších dávkách močopudné účinky naopak mizí. Z dalších účinků je známo například působení proti zánětu a zvýšenému svalovému napětí. Nadměrné užívání extraktu z lékořice se může projevit zvýšením krevního tlaku a potlačením močení. Při dlouhodobé konzumaci působí látky z lékořice podobně jako kortikosteroidy, proto se dlouhodobé užívání nedoporučuje.
Lékořice obsahuje asi 20 % škrobu, 6 % hořčin, saponiny – glycyrrhizin (který je 50krát sladší než sacharóza), monosacharidy, oligosacharidy s uronovými kyselinami, glykosidy (likviricin, likviricigenin, izolikviricigenin, formononetin), oxykumariny, cyklitoly (pinitol). V semenech lékořice je ale obsažen i toxický kanavanin.
V naší poradně s názvem KOPŘIVOVÝ ČAJ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana Coufalova.
Dobrý den otče. Prosím,jsou teď ještě kopřivy pořád dostatečně obohacující? Prosím o objasnění délky louhování při sušených a čerstvych. Děkuji Vam
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Kopřivový čaj, užívaný jako lidový lék po tisíce let, nyní zaznamenává opětovnou popularitu díky vysokému obsahu živin a schopnosti bojovat proti zánětům.
Pití kopřivového čaje má několik výhod. Mezi jeho tradiční použití patří léčba senné rýmy a sezónních alergií, zvládání zánětů a bolestí kloubů a ochrana proti infekcím močových cest.
Čaj ze sušených kopřiv vs. Čaj z čerstvé kopřivy: Co potřebujete vědět?
Ať už si na výrobu čaje zvolíte sušenou nebo čerstvou kopřivu, obě formy nabízejí zdravotní výhody. Sušený kopřivový čaj je užitečný, protože ho můžete skladovat a používat po celý rok.
Čaj z čerstvé kopřivy na druhé straně nabízí trochu jinou chuť a může mít vyšší hladiny určitých živin. Vše záleží na osobních preferencích.
Pokud se ptáte, jaký je rozdíl mezi sušenou kopřivou a čerstvou kopřivou a kterou nejlépe použít na přípravu kopřivového čaje. Obě varianty mají své vlastní vlastnosti:
Sušená kopřiva : Sušené listy kopřivy mají hlubokou, výraznou chuť. Proces sušení koncentruje přírodní chutě kopřivy, výsledkem je bohatší a plnější čaj. Sušené listy lze přidat přímo do horké vody a jsou k dispozici po celý rok.
Čerstvá kopřiva : Čerstvé listy kopřivy poskytují jasnou, živou chuť, která je často vnímána jako jemnější a „zelenější“ než koncentrovanější, robustnější chuť sušených listů.
Kopřivu je nejlepší sklízet na jaře, kdy jsou listy ještě mladé a měkké. V pozdějším létě se vyplatí vzrostlé zdřevnatělé rostliny posekat a z sklidit nově rašící mladé výhonky v příštích týdnech.
Vaření kopřivového čaje je jednoduchý proces. Ať už použijete kopřivy čerstvé nebo sušené, nejdůležitější je dopřát čaji dostatek času na louhování, abyste do šálku dostali všechny výhody kopřivy. Postupujte podle těchto jednoduchých kroků a uvařte si dokonalý šálek kopřivového čaje a užívejte si zdravotních výhod, které kopřiva nabízí.
Přiveďte vodu k varu. Ujistěte se, že používáte kvalitní vodu, nejlépe filtrovanou.
Vezměte lžičku sušeného kopřivového čaje a přidejte ji do konvičky nebo hrnku. Můžete také použít sítko na čaj, pokud nechcete mít v čaji volné lístky.
Lístky v konvici nebo hrnku opatrně zalijte vroucí vodou. Celé to nechte asi 5 minut louhovat, aby se plně uvolnila chuť a léčivé vlastnosti kopřivy.
Pomocí čajového sítka odstraňte z čaje lístky kopřivy.
Nalijte kopřivový čaj do svého oblíbeného šálku a vychutnejte si uklidňující vůně a chutě.
Olej z máty peprné se připraví ze suchých listů a stonků máty peprné, které ale nejsou starší, než 2 měsíce od sběru! Ze starých suchých rostlin se rychle odpaří i léčivý olej, který chceme z rostliny dostat. Na přípravu budeme potřebovat velkou sklenici od okurek, kterou naplníme nasekanou natí z máty peprné a mírňoulince ji do sklenice natlačíme. Pak to zalijeme kvalitním slunečnicovým olejem, až po okraj. Sklenici zavřeme a ponoříme ji do vodní lázně o stálé teplotě 60°C, kde ji přiklopenou necháme celý jeden týden. V procesu výroby domácího oleje z máty je důležité, aby byla po celou dobu udržována konstantní teplota a ke sklenici neprocházelo žádné světlo. Po týdnu rozehřátý olej přelijeme přes cedník, do kterého jsme předem umístili dvě vrstvy dostatečně velké sterilní bavlněné tkaniny, například z levného bílého trička. Sedlinu, která zůstane v sítku, pořádně vymačkejte otáčením bavlněné tkaniny do copu. Tím vznikne tvrdší váček, který pak umístěte mezi dvě prkénka, která k sobě přitlačte kutilskými šroubovacími sponami. Cílem je vylisovat ze sedliny co nejvíce oleje, protože v sedlině je mátová olej nejkoncentrovanější a tedy i nejvzácnější. Proto je dobré toto závěrečné lisování nepodcenit!
V naší poradně s názvem JAKÝ ČAJ NA NADÝMÁNÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lidka.
Dobrý večer ,prosím jaký čaj na nadýmání a bolesti břicha. Moc Děkuji Lidka
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Proti nadýmání a na bolest břicha je dobrý čaj z máty peprné. Nesladit a mátu luhovat v horké vodě deset minut. Dobré je to střídat se silným černým čajem, který se nechá luhovat v horké vodě také deset minut. Časy luhování jsou důležité, aby to mělo zklidňující účinky na žaludek.
Je známé, že nadměrná konzumace lékořice nebo lékořicových cukrovinek je toxická pro játra, kardiovaskulární systém a může vyvolat hypertenzi a otoky. V ojedinělých případech se krevní tlak zvyšuje nadměrnou konzumací lékořicového čaje, ale příznaky vždy brzy odezní, pokud se s konzumací přestane. Většina případů hypertenze z lékořice byla způsobena tím, že člověk pozřel příliš velké množství lékořice. Již konzumace pouhých 50 g cukrovinek z lékořice denně za dva týdny může způsobit významné zvýšení krevního tlaku.
Hlavní složka lékořice – glycyrin – zvyšuje krevní tlak. Neužívejte proto lékořici v těhotenství, máte-li srdeční, ledvinové nebo jaterní onemocnění, zvýšený krevní tlak a užíváte-li diuretika či digitalis. Lékořice jako potravinový doplněk by měla být neškodná. Máte-li zdravotní problémy, poraďte se o užívání potravinových doplňku se svým lékařem. Potravinové doplňky z lékořice jsou vyráběny jako krémy, pastilky, sušený kořen/čaj, tablety, tinktura, tobolky a žvýkací plátky.
V naší poradně s názvem DOTAZ NA ČAJ Z BORŮVEK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Stanislav.Bubník.
Jaké jsou zkušenosti s užíváním čaje z listů borůvky
Kolikrát za den by se měl pít
Zda může být lupení z kanadské borůvky nebo jenom z klasické,která roste v našich podmínkách
Jaké množství se dává třeba na 1/2 l vody a jak dlouho se louhuje
Děkuji za odpověď
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Borůvkový čaj se vyrábí macerací sušených listů a plodů borůvkového keře. Použít se může jak borůvčí české, tak i kanadské odrůdy.
Pití borůvkového čaje je moudrá volba pro každého, koho trápí příznaky šedého zákalu nebo má nízkou imunitu. Rovněž pomáhá tam kde je demence, Alzheimerova nemoc, diabetes, infekce ledvin, vysoký cholesterol, vysoký krevní tlak, osteoporóza, špatný metabolismus, nedostatek živin a anémie. Pomáhá i lidem s vysokým rizikem různých druhů rakoviny.
Účinky na srdce: Čaj z borůvek může poskytnout podporu kardiovaskulárnímu systému mnoha způsoby. Za prvé, díky obsahu draslíku může mít vazodilatační efekt, což znamená snížení krevního tlaku a snížení rizika vzniku aterosklerózy, mrtvice a infarktu. Za druhé, bylo prokázáno, že vysoká koncentrace proanthocyanidinů (to jsou oligomerní flavonoidy) v borůvkovém čaji snižuje riziko srdečních onemocnění.
Účinky na kognitivní funkce: Antioxidanty obsažené v tomto ovocném čaji mohou výrazně ovlivnit kognitivní funkce tím, že brání oxidativnímu stresu a ukládání plaků v mozku. Toto zanášení plakem vede ke zpomalování nervových spojení a je příčinou Alzheimerovy choroby, demence a dalších neurodegenerativních onemocnění.
Účinky na trávení: Kyselina gallová je přirozeně se vyskytující antioxidant v borůvkách, který může mírnit zánět v těle, včetně žaludku. Účinkuje tak, že pomáhá vyvážit bakteriální hladiny ve střevě, může optimalizovat trávení, snižuje nepohodlí, křeče a nadýmání, a zmírňuje příznaky zácpy a průjmu.
Účinky na imunitní systém: Imunitní systém může být posílen jednak přítomností vitamínu C a antokyanem v borůvkovém čaji. Vitamín C stimuluje produkci bílých krvinek a působí jako antioxidant, zatímco antokyan bude vyhledávat volné radikály, aby je zneutralizoval ještě před tím, než mohou přimět buňky mutovat nebo podstoupit apoptózu.
Účinky na oči: Přítomnost vitamínu A v borůvkovém čaji znamená, že tento bylinný nápoj může pomoci ochránit a posílit i oči. Je známo, že vitamín A působí jako antioxidant , zejména v obraně proti makulární degeneraci sítnice a zpomaluje nástup šedého zákalu.
Účinky na ledviny: V tomto čaji se nalézá kyselina ellagová, což je polyfenolický antioxidant, který pomáhá detoxikovat močový měchýř, tedy jeho stěny, tím, že zvyšuje kyselost moči. Kromě toho, tato aktivní složka borůvkového čaje může snížit hladinu oxalátů v těle, což může omezit vznik ledvinových kamenů.
Účinky na diabetes: O čaji z borůvky je známo, že snižuje úrovně krevního cukru optimalizací funkce slinivky břišní. Zvyšuje sekreci inzulinu a zlepšuje inzulínovou rezistenci v těle. Pro ty, kteří trpí cukrovkou nebo mají vysoké riziko vzniku tohoto stavu, tento lahodný čaj funguje zároveň jako preventivní opatření.
Účinky na kosti: Borůvkový čaj zvyšuje hustotu kostí a snižuje riziko vzniku osteoporózy. Přestože obsah minerálů v borůvkovém listí není velký, postačuje k tomu, aby lidské tělo dosáhlo zdravého zvýšení příjmu minerálních látek.
Lékořice je travní trvalka rostoucí do výšky 1,5 m. Květy jsou velké 0,8 až 1,2 cm, světle fialové ve tvaru hroznů. Plod je lysý lusk 2–3 cm dlouhý a obsahuje vždy několik semen. Rostlina má kulovitý kořen, vytváří výběžky a má tuhou vzpřímenou lodyhu. Listy jsou lichozpeřené a na spodní straně pryskyřičně lepkavé. Rostlina je rozšířená v jižní Evropě a části Asie, méně na americkém kontinentě a v Austrálii. V těchto oblastech patří kořeny několika druhů lékořice k důležitým rostlinným drogám a jsou ceněny v lidovém léčitelství i oficiální medicíně. V českých zemích se začala pěstovat až v 16. století. Později v 19. století se pěstovala hlavně na jižní Moravě v okolí Mikulova a Hustopečí, kde postupně zplaněla a ještě dnes ji můžeme nalézt na jižních a jihovýchodních stepních svazích nebo mezi vinohrady.
Lékořice roste nejlépe v úrodné, hluboké, kypré půdě na slunných místech a sklízí se na podzim (září až prosinec) dva až tři roky po výsadbě. Množení probíhá dělením časně zjara. Výsev se provádí na podzim. Lékořicový extrakt se vyrábí vařením kořene a následným odpařením vody. Ve skutečnosti je název „lékořice“ odvozen ze starořeckého slova „glukurrhiza“, což znamená „sladký kořen“. Výtažky z lékořice se vyrábějí jak v pevné formě, tak ve formě sirupu.
Na podzim, nejlépe v říjnu, kdy rostlině opadávají listy, se z rostlin sklízí alespoň tříleté tlusté kůlovité kořeny. Nejméně glycyrrhizinu mají v srpnu, rovněž jarní výnos je nižší než podzimní. Kořeny se omyjí, oškrabou a usuší při teplotě kolem 30 °C (teplota sušení by nikdy neměla přesáhnout 40 °C). Kořeny se loupou, aby se odstranily pryskyřičnaté, nepříjemně chutnající látky. Správně sušená, loupaná droga má sírově žlutou barvu. Z kořene lékořice se připravuje extrakt – naseká se na malé kousky a rozemele se. Vzniklá hmota se dále vaří, dokud nezíská černou barvu a potřebnou hustotu. Vyvařením a odpařením vody se získá zahuštěná lékořicová šťáva. Extrakt se poté zpracovává do potřebného tvaru a nechá se ztuhnout. Lékořice (Glycyrrhiza glabra) se dá pěstovat také jako bonsaj.
Ve svém příspěvku DOMÁCÍ DESTILACE SILICE - RECEPT se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jarda.
K domácí destilaci silice potřebujete dvě varné baňky o obsahu 1000 ml, dále pak chladič, baňku na jímání destilátu 200 ml, skleněné trubice na propojení, alonž, dělící nálevku, stojany, svorky, držáky, síťky, kahany a hadičky.
Aparatura pro destilaci silice s vodní parou se skládá z vyvíječe páry, reaktoru, sestupného chladiče a cílové kádinky. Vyvíječ páry je tvořen frakční baňkou naplněnou 500 ml vody a v ústí také opatřenou svislou pojistnou trubicí. Ta má zabránit nasátí destilačního zbytku do vyvíječe páry při poklesu teploty a také výbuchu destilační aparatury při přehřátí. Pojistná trubice musí být dlouhá 40 cm. Z vyvíječe se pára vede do reaktoru, což je druhá frakční baňka, ve které je rozmixovaná máta s 80 ml vody. Spojovací trubička od vyvíječe páry musí končit u dna reaktoru, tak aby procházející pára byla přivedena pod hladinu směsi vody a drtě z máty. Z reaktoru je odpar dále veden do sestupného chladiče a nakonec do cílové kádinky. Na začátku destilace je vhodné předehřát kahanem i reaktor na teplotu varu. V průběhu destilace se pak už zahřívá k varu jen vyvíječ páry. Výsledný destilát se přelije do dělicí nálevky a po několika minutách stání se oddělí pravá domácí silice, která je v horní vrstvě.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Tonda.
Kořen lékořice brzdí záněty, normalizuje funkci sliznic a urychluje hojení slinivky. Přelijte 1 čajovou lžičku rozmělněného kořene lékořice lysé šálkem vroucí vody, nechte 15–20 minut vyluhovat a sceďte. Pijte 3x až 5x denně 1 šálek hodinu před jídlem.
Smíchejte 30 g kořene lékořice lysé, 40 g květu heřmánku pravého, 10 g listu máty peprné, 10 g natě zeměžluči lékařské a 10 g listu meduňky lékařské: přelijte 1 vrchovatou lžičku směsi 1 šálkem vroucí vody, nechte 5 minut vařit a sceďte. Pijte vždy 1 šálek před jídlem.
Smíchejte stejným dílem oddenek puškvorce obecného a oddenek pýru plazivého: přelijte 1 lžíci 200 ml vroucí vody, 1 hodinu vyluhujte a sceďte. Pijte 3x denně před jídlem.
Smíchejte 2 čajové lžičky natě mateřídoušky úzkolisté a 1 čajovou lžičku kořene anděliky lékařské: přelijete 200 ml vroucí vody, 10 minut vyluhujte a poté sceďte. Pijte 1 hodinu před jídlem.
Při špatné funkci slinivky rozdrťte suchý kořen hořce žlutého a užívejte ho 3x denně na špičku nože vždy půl hodiny před jídlem, zapijte vodou.
Smíchejte 25 g natě majoránky zahradní, 25 g listu šalvěje lékařské, 25 g máty peprné a 25 g květu levandule lékařské: přelijte 1 lžíci směsi 200 ml vroucí vody, 15 minut vyluhujte a sceďte. Pijte před jídlem.
Při zánětu slinivky opláchněte pořádně na sítku 100 g zrna ovsa, dejte do 1,5 l vody a vařte, dokud se objem nezmenší na 1 litr. Přeceďte horké do termosky a pijte po doušcích přes den.
Připravte směs 50 g tužebníku jilmového, 40 g květu hluchavky bílé a 25 g máty peprné: 2 čajové lžičky směsi přelijte 200 ml vroucí vody, 15 minut vyluhujte a sceďte. Pijte 3x denně před jídlem po dobu 7 týdnů.
Čaj na zánět slinivky: smíchejte stejné díly čekanky obecné, kořene pampelišky (smetanky lékařské) a měsíčku lékařského. Dejte 2 čajové lžičky do 200 ml vody, 5 minut vařte, 10 minut vyluhujte a sceďte. Pijte 3x denně.
Ve svém příspěvku MRAVENČENÍ V KONČETINÁCH,BUŠENÍ SRDCE, ZTUHLÉ KONČETINY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Věra 123.
Milá Jarmilko,
moc je mě líto jak vám je a jak se k vám,nám chovají někteří lékaři.Já nemohu říct,že by mě odstavili,ale dávají mě stále víc a silnější dryjáky.Řekla jsem si DOST!!!!Je to moje tělo.Zkusila jsem je vynechat,ale udělala jsem chybu,,že jsem to neudělala postupně,ale naráz.Měla jsem absťák jako hrom,trpěla jsem asi 10 dní,ale nepovolila jsem a jsem z toho venku.Šlo o Lyricu a Neurontin.Bylo mě po nich špatně,měla jsem točení hlavy,na to mě zase předepsali jiný lék a to jsem brala prášky na prášky a šlo to stále dokola,mám hodně vedlejších problémů s silných léků.Mám zkušenost,moc k lékařům nechodit,já nechci už brát silné léky denně ať je mě jak chce,ale beru Indometacin čípky 50 nebo 100 jen když mám bolesti.Někdy kapky Algifen,jen podle potřeby.Snažím se hýbat,velké cvičení nemohu,ale cviky pro starší cvičím a teď před léto každý den si uvařím konvici bylinkového čaje.Z Máty,kopřivy,řebříček,kontryhel,sedmikráska,meduňka ,prostě co nejdu na naší zahradě.Cítím se po tom dobře i na zažívání,detoxikuji ty jedy z léků.Beru to v různou dobu,ne každý den,jak je potřeba a je mě líp.Přestaly mě mnohé problémy.My si myslíme,že lékaři,když nám dají léky nové,silné,že nám to pomůže.Je to omyl,je to horší a horší.Je to moje zkušenost,ať si každý dělá podle svého.Mám RA je nevyléčitelná,to vím,ale peru se s tím po svém a cítím se lépe.Moc vám přeji ,abyste si našla cestu jak z toho začarovaného kruhu v kterém se někdy motáme.Nezatracuji lékaře,ale nejsou všemocní.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Věra 123.
Ještě dodatek:na srdeční arytmii beru lék,ten nesmím vynechat a ten mě nedělá problémy.Jestli berete na bušení srdce,nebo cokoliv na srdce a tlak,tak to brát!
Čaj z máty je dobré kloktadlo například při paradontóze a kuřáckém nebo jinak nebezpečném zapáchajícím dechu. Dětem se pití máty a užívání mátových produktů nedoporučuje, protože jejich citlivý nervový systém je na předávkování mentolem háklivější. Čaj může podle literatury způsobit až paralýzu vitálních center v míše s následným dušením. Tento efekt se nebezpečně násobí u dětí užívajících drogy.
Čaj z máty není vhodný pro pravidelné dlouhodobé podávání nebo silné dávky (nad 2 g máty na 10 kg tělesné hmotnosti za den), protože předávkování působí po krátkém vzpružení malátnost a únavu.
V naší poradně s názvem SVĚDĚNÍ KŮŽE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel ILONA.
jake bylinky proti svedeni kuze dekuji
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Na zmírnění svědění kůže nejlépe zabírají tyto přírodní produkty:
Esenciální olej z máty peprné - aplikovaný na pokožku;
Chladivý obklad - studený ručník nebo ledová tříšť na 5 až 10 minut;
Obvaz z mokré gázy - gáza namočená v teplé vodě;
Obklad z vloček - na prášek umleté ovesné vločky rozpušťené ve vodě;
Jablečný ocet - zředěný vodou 1:1, nanesený na pokožku a zaschlý;
Jedlá soda - jedlá soda s trochou vody, vytvoří se pasta, která se aplikuje přímo na svědění;
Čajů na odvodnění je celá řada, zde je několik tipů.
Zelený čaj
Zelený čaj je výborný detoxikační nápoj, který podporuje produkci moči. Pomáhá nejen odstraňovat toxické látky, které se hromadí v těle, ale také snižuje zánět a odstraňuje zadržené tekutiny. Můžete vypít až tři šálky denně. Zelený čaj je snadno dostupný v obchodech. Domácí příprava může být vylepšena přidáním medu namísto cukru jako sladidla.
Boldo čaj
Čaj vyrobený z listů boldovníku se doporučuje užívat dvakrát denně. Boldovník zmírňuje zadržování tekutin díky přítomnosti alkaloidů, jako je isochinolin a chinolizidin, které podporují oběh. Vše, co potřebujete, abyste tuto výhodu využili, je přidat šest listů do šálku vroucí vody. Nechte je louhovat cca pět minut a vypijte část čaje ke snídani a zbytek po hlavním jídle dne.
Pampeliškový čaj
Pampeliška je skvělá rostlina na detoxikaci a odvodnění. Květy rostliny mohou být použity k přípravě čaje nebo je lze přidat do salátu. Pampeliška pomáhá tělu odstranit přebytečné tekutiny, podporuje dobrou funkci ledvin a pomáhá očistit krev. Je to úžasná rostlina. Už dva čaje s pampeliškou denně pomáhají při odvodnění – jeden čaj ráno se snídaní a jeden čaj odpoledne. Stačí pouze přidat několik listů nebo květů z této rostliny do vroucí vody. Čaj přefiltrujte a pomalu jej pijte.
Přesličkový čaj
Přeslička je plná minerálů, zejména siliky, draslíku a hořčíku. Kromě toho, že je dobrým diuretikem a detoxikačním činidlem, obnovuje minerály a působí jako přirozený lék proti průjmu. Pijte čaj z přesličky dvakrát denně. Přidejte jednu čajovou lžičku na šálek vroucí vody, přidáte-li několik lístků lékořice nebo máty, dodáte čaji lepší chuť. Nechte louhovat pět minut, poté jej můžete pomalu pít.
Čaj z březového listu
Listy z březových stromů jsou bohaté na draselné soli, které mají velmi dobrý diuretický účinek na tělo a pomáhají eliminovat pocity těžkosti. Jediné, co musíte udělat, je hledat listy v potravinových doplňcích nebo si připravit čaj. Pijte jeden až dva šálky denně tohoto čaje. Přidejte jednu polévkovou lžíci do šálku vařící vody a louhujte pět minut. Můžete vypít jeden šálek se snídaní a druhý po obědě. Čaj pomáhá při trávení a má příjemnou chuť.
V naší poradně s názvem PŘIBRÁNÍ NA VÁZE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marie Škrabalová.
Dobrý den Otče Pleskači,
prosím o radu v případě podvyživenosti, moje kamarádka je moc hubená a chtěla by přibrat, bohužel se jí to nedaří. Můžete poradit nějaké bylinky?
Marie Škrabalová, Uh.Hradiště
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Obecně platí, že hořká nejedovatá bylina bude podporovat chuť k jídlu a tím pomůže ke zvýšení tělesné hmotnosti.
Přibírání na váze - byliny podporující chuť k jídlu:
1. Konopí - výtažky z listů nebo jeho kouření.
2. Heřmánek - výtažky z rostliny nebo odvar.
3. Benedikt lékařský nebo benedikt čubet - odvar.
4. Kořen pampelišky - odvar.
5. Chen pi - tinktura 1 až 4 ml.
6. Zázvor - čaj, odvar, kousky zázvoru.
7. Cukrové jablko - plod.
8. Lékořice - čaj, odvar.
9. Vitánie snodárná - extrakt z kořene.
10. Hořec - odvar, čaj.
Jak již bylo řečeno, detoxikační čaje mohou jednoduše a poměrně levně podpořit hubnutí. Pitný režim by se měl dodržovat, tak si místo sladkých nápojů dopřejte šálek zdravého čaje, který nejen osvěží, ale pomůže i se shazováním přebytečných kilogramů. Do čaje můžete přidat skořici, kardamon, zázvor nebo citron, neboť obsahují éterické oleje, jež působí pozitivně na nervovou soustavu. Jednotlivé druhy čajů by se měly pravidelně střídat.
Čaj PU-ERH
Čaj PU-ERH je čínský červený čaj, který bývá považován za univerzální lék dodávající tělu energii. Tento čaj se často používá při hubnutí, jelikož podporuje spalování tuků, reguluje látkovou výměnu a pomáhá snižovat hladinu LDL cholesterolu v krvi.
Čaj MATÉ
Čaj MATÉ je oblíbený na celém světě. Jedná se o jihoamerický čaj ze sušených listů a větviček cesmíny paraguayské, jenž představuje dobrou volbu pro ty, kdo chtějí zhubnout. MATÉ má výborné detoxikační účinky, potlačuje pocity hladu a upravuje trávení.
Čaj VIDANGA
Čaj VIDANGA se připravuje ze směsi himálajských bylin. Tomuto čaji se již po staletí připisuje léčivá síla a i on pomáhá při redukci hmotnosti: snižuje chuť k jídlu, reguluje proces zažívání a odbourává tukové buňky. Proto je vhodné ho užívat při redukčních dietách.
Čaj HANNASAKI
Čaj HANNASAKI působí pozitivně na celkové zdraví jedince, a dokonce má prý schopnost harmonizovat životní energii jin a jang. Co se týče jeho účinků, čaj je bohatý na minerální látky, snižuje hladinu LDL cholesterolu v krvi, posiluje imunitní systém, detoxikuje organismus a odbourává tukovou tkáň.
Čaj LAPACHO
Čaj LAPACHO pochází z Jižní Ameriky (je to čaj Inků) a připravuje se z vnitřní kůry stejnojmenných stromů. Čaj LAPACHO podporuje trávení a látkovou výměnu, odstraňuje z těla škodlivé látky a posiluje činnost vnitřních orgánů. Tento čaj můžete pít celý den, protože neobsahuje kofein.
Čaj ROOIBOS
Čaj ROOIBOS je jihoafrickým národním nápojem, který má červenohnědou barvu a charakteristickou sladkou chuť. Čaj snižuje krevní tlak a hladinu cukru v krvi a má též příznivé účinky na trávení.
Ve svém příspěvku JÁTRA PŘÍZNAKY - DETOXIKACE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ilona.
Na detoxikaci jater je skvělý Ostropestřec mariánský. Je to čajík, který koupíte za pár korun v lékarně. Není moc dobrý, doporučuji přidat třeba trochu máty, pak ho vypijete s chutí. Osobně vyzkoušené - piju dvakrát denně šálek a je mi báječně - vidím to i na pleti!
Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.
Mátový olej, který obsahuje máta perná v malých dávkách, zvyšuje chuť k jídlu, dobře také účinkuje proti zvracení při nevolnosti a odstraňuje spasmy (křeče), zejména při kolikách žaludku a střev nebo žlučových cest. Olej z máty aktivizuje vylučovací funkce jater a slinivky a má také protizánětlivé účinky. Na žlučník působí olez z máty žlučotvorně, žlučopudně a utišuje bolesti žlučníku. Díky těmto vlastnostem je máta dobrým prostředkem na léčbu funkčních onemocnění žaludku, žlučových cest, žlučových kamenů, při chronické pankreatitidě, trávicích obtížích, nevolnostech, zvracení a průjmech. Zde je recept na domácí výrobu oleje z máty peprné.
Éterický olej z máty se vyrábí macerací listů dle druhu máty. Potřebujete 0,5 litru kvalitního oleje a 1 kg čerstvých listů. Listy vložte do nádoby a zalijte olejem. Všechny listy musí být ponořeny v oleji. Nádobu nechte 1 měsíc při pokojové teplotě. Po uplynutí této doby oddělte listy od oleje a vzniklý olej přelijte do skleničky a nechte v temnu.
Éterický olej z máty kadeřavé posiluje imunitu, působí protizánětlivě, usnadňuje odkašlávání, pomáhá při dýchacích a trávicích potížích, uvolňuje svalové napětí, pomáhá zajizvení, mírní bolesti hlavy, osvěžuje a zároveň uklidňuje. Oproti mátě peprné má nižší chladicí a tonizační účinky.
Éterický olej z máty peprné posiluje imunitu, působí antisepticky, protikřečově, osvědčuje se při přehřátí i prochlazení, podporuje dýchání a trávení, ulevuje při revmatismu, snižuje horečku, tonizuje a posiluje nervový systém, pomáhá při hysterii a apatii.
Čaj z kardamomu se připravuje nejlépe z lusků. Jde o lahodný čaj, který je ideální na zimu, protože zahřívá organismus a brání jej před nachlazením, kašlem a chřipkou. Na výrobu tohoto čaje budete potřebovat:
4 lusky kardamomu
4 kuličky černého pepře
4 kousky hřebíčku
1 celou skořici
několik plátků čerstvého zázvoru
Všechny ingredience se vloží do konvice na čaj a poté zalijí vroucí vodou. Čas louhování je mezi 20 až 30 minutami. Pro zlepšení chuti je možné přidat trochu mléka nebo medu. Tento čaj pijte dvakrát denně.
Domácí kardamomový čaj s pomerančovou kůrou a zeleným čajem
Do tohoto čaje je možné přidat i pomerančovou kůru nebo trochu cukru, medu či agáve.
Potřebujete:
8–10 lusků zeleného kardamomu
2 sáčky zeleného čaje
1 polévková lžíce strouhané pomerančové kůry
Dejte vodu do hrnce a přiveďte ji k varu. Poté přidejte zelené lusky a vařte je ve vodě po dobu 2 až 3 minut. Po uvaření lusků vložte sáčky se zeleným čajem a pomerančovou kůru a nechte louhovat po dobu 5 až 10 minut. Po vylouhování vyjměte čajové sáčky i lusky. Nakonec můžete přidat trochu cukru, nebo medu či agáve.
Indický bylinný čaj ze zázvoru, kardamomu a citronové trávy
Budete potřebovat:
3 až 4 sáčky černého čaje
1 až 2 lžičky zázvoru
2 až 3 drcené lusky kardamomu
1 svazek citronové trávy
3 až 4 lístky máty
3 až 4 lístky bazalky
8 čajových lžiček třtinového cukru
Do konvice na čaj dejte vařit vodu, mezitím si oloupejte zázvor a nakrájejte jej na malé kousky (nastrouhejte). Lusky kardamomu rozdrťte. Přidejte citronovou trávu (můžete ji nakrájet), lístky máty a bazalky. Tuto směs bylinek zalijte vroucí vodou a nechte louhovat po dobu 7 až 8 minut, dokud se nezmění barva vody. Výsledná barva by měla být mírně nažloutlá. Jakmile je vylouhováno, přidejte třtinový cukr, sáčky černého čaje a po dobu dalších 3 minut nechte louhovat, dokud nebude mít voda načervenalý odstín. Poté se vše vyndá nebo přecedí a čaj se může pít.
Ve svém příspěvku LÉKOŘICE NEŽÁDOUCÍ ÚČINKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Karpíšek.
Snědl jsem 3 kila lékořice a zkolaboval jsem, byl jsem na IP 6 měsíců, dne jsem napojen na umělé srdce a mám vývod, kůže mi zčernala a stále voním.Nejhorší na tom je ,že stále můžu a při tom nemůžu. Vypadám jak rom. Prosím nejezte větší množství !
Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.
Zajímavé zjištění o oparech z poslední doby je, že opary podporuje jedna z hlavních amynokyselin - L-arginin. U lidí, kteří mají větší příjem této amynokyseliny bývá výskyt oparů také větší. Při oparech způsobených L-argininem je možné zavést léčbu zvýšeným přísunem amynokyseliny L-lysin, která arginin utlumí. Potraviny, které nejvíce obsahují lysin jsou: libové hovězí maso, kuřecí maso, ryby, krevety, sýr čedar, sýr cottage,bílý jogurt, nízkotučné mléko.
Lékořice na opary
Na opar je také dobrá lékořice díky glycyrrhizinové kyselině (GLA), kterou v sobě právě lékořice velmi hojně obsahuje. Z lékořice se ukrojí plátek, který se přiloží přímo na opar a nechá se zde 10 minut působit. Lékořice na oparu mírní bolest a urychluje jeho hojení. Lékořice se na opar přikládá několikrát denně.
Ve svém příspěvku SPECIALISTA NA POLYNEUROPATII se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marcela.
Dobrý den.Mám velké bolesti a brnění nohou a diagnostikovanou polyneuropathii .Zatím jsem neměl štěstí na lékaře specialistu.Může mi někdo poradit,kde nebo kdo by mi mohl s touto nemocí bojovat?Děkuji za odpověď.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Ing. Milan Chloupek.
Polyneuropatie
Tímto příspěvkem odpovídám i na všechny následující příspěvky.
I polyneuropatie nevzniká z ničeho nic a je výsledkem marné snahy imunitního systému na chemické a parazitální napadení našeho těla a vede k tomu řetězec dalších střetů imunitního systému. Souvislosti se proto pokusím vysvětlit trochu obšírněji. Imunitní systém je hrozně dokonalý systém, nedovede však některé parazity porazit. Je koncipován tak, že nejprve řeší ta napadení, které by mohly tělu nejvíce uškodit a po vyřešení až ta další, pokud se mu to podaří. Když se mu to nepodaří, snaží se tato napadení alespoň dislokovat do oblastí, kde mohou dále škodit co nejméně, je tím však velmi vytěžován a z neustálého boje se pak nedostatečné výsledky projevují jako trvalý zánět a z toho plynoucími poruchami zdraví, kterému doktoři z neznalosti říkají autoimunitní onemocnění či dědičná porucha. Nasazení kortikoidů či jiných léků potlačujících imunitní systém vede sice zpočátku k fyzické úlevě a lidé jsou rádi, že to „funguje“. Výsledek je však kontraproduktivní. Paraziti se mohou totiž pohodlně dále množit a napadat případně další orgány a zase vyvolávat bolesti. Léky pak doktor aplikuje čím dál častěji, ale nikam to nevede, protože to neřeší příčinu, ale ošálí to jen projevy důležitého boje, včetně nervových vstupů do mozku a nemoc se jen neustále prohlubuje. Tady musíme imunitnímu systému pomoci s tím co potřebuje vyřešit a ne ho blokovat, či ho nahrazovat.
Dalším vážným problémem klasické léčby je to, že u nás se nějací chytráci rozhodli, že v dnešní době nemůže být člověk v ČR napaden prvoky a helminty, přestože naše zvířata jsou jimi běžně napadána a lidé v zemích okolních také, a proto se u nás neschvalují a nenakupují léčiva na tato napadení (lidem proto v mnoha případech pomůže jen veterinář, protože ten ty léky má). Naši lékaři však se o tom proto moc neučí (bakterie zvládají dobře, na to je spousta léků, na viry už je léků pramálo a na prvoky a helminty už skoro nic) a když už podezření na prvoky a helminty mají, chemické testy to nejsou schopny odhalit a lékaři s tím žádné praktické zkušenosti nemají. Jsou tedy vlastně slepí, nazvou vás simulantem a v lepším případě ještě pošlou k psychiatrovi a dostanete léky na „uklidnění“, abyste pořád nezlobili.
Únava je zapříčiněna buď nedostatečným fungováním systému zpracování cukru jako jako paliva, nebo rozvozem kyslíku pro okysličování tkání. Obé je způsobováno specifickými chemickými nečistotami a parazity. Zásobování kyslíkem je pro tělo velmi důležité, a proto paraziti, kteří krev napadají, jsou velmi nebezpeční. Z prvoků to jsou zejména plasmodie, což jsou malaričtí prvoci (u nás se poměrně často vyskytují 4 druhy a napadení je způsobeno bodavým hmyzem - komáři), kteří červené krvinky vyžírají zevnitř, stejně jako jiný prvok Babesie (ovádi, klíšťata, muchničky,...). Při masívním napadení plasmodiemi, které se mohou dostat až do morku kostí, vznikne nemoc zvaná leukemie. Místo zneškodnění těchto prvoků však doktoři č
Nadýmání naštěstí není vážné onemocnění, ale dokáže pořádně znepříjemnit den. Navíc může být příznakem nejen špatného stravování, ale i něčeho nebezpečnějšího.
Bylinné likéry podporují trávení, čímž nás zbavují nadýmání. Jeden z takových bylinných likérů proti nadýmání si můžete připravit sami.
Postup: Všechny ingredience smíchejte dohromady, zalijte destilátem a nechte 14 dní na teplém místě louhovat. Likér musíte denně protřepávat. Po dvou týdnech přeceďte a při potížích užívejte 1krát denně jednu štamprli.
Mezi další přírodní prostředky proti nadýmání patří:
Máta: jako první pomoc proti nadýmání nám poslouží nálev ze sušené máty, který připravíme zalitím jedné čajové lžičky máty sklenicí vroucí vody, přikryjeme a necháme 15 minut louhovat. Nálev se popíjí po jídle.
Fenykl: při nadýmání důkladně žvýkáme jednu čajovou lžičku fenyklových semen nebo si z nich připravíme čaj. Fenyklový čaj pomáhá nejen při nadýmání, ale zklidňuje i žaludek. Fenykl je velmi šetrný, slabý fenyklový čaj mohou pít i malé děti.
Heřmánek: čaj z květů heřmánku je osvědčený a šetrný prostředek proti nadýmání. Heřmánkový čaj se podává malým dětem.
Kmín: kmín se používá jako koření pro ochucení jídel i jako prevence proti nadýmání a k podpoře trávení. Plody kmínu obsahují silici s vysokým obsahem karvonu a limonenu. Karvon podporuje produkci žaludečních šťáv, činnost střev a odstraňuje nadýmání. Kmín je možné při potížích žvýkat nebo si z něj uvařit čaj. Zalijeme 3 čajové lžičky mletého kmínu 3 dl vroucí vody a necháme 15 minut louhovat. Potom přecedíme a popíjíme.
Anýz: je známý jako koření přidávané do některých druhů cukroví i do anýzových sušenek. Používá se také jako prostředek proti nadýmání.
Kopr: nabízí nejen zelenou nať na přípravu výtečné koprové omáčky, brambor na kyselo či řeckého salátu tzatziki, ale jeho semena jsou rovněž výtečným prostředkem proti nadýmání. Přelijeme-li jednu čajovou lžičku semen kopru 2 dl vroucí vody, necháme 10 minut louhovat a poté přecedíme, získáme účinný prostředek proti nadýmání. Čaj z kopru popíjíme pomalu.
Zázvor: pomáhá nás zbavit jak kašle a nachlazení, tak i na nadýmání. Nálev připravený z půl lžíce oloupaného a nastrouhaného zázvoru, do kterého přidáme lžíci šťávy z citronu nebo limetky, nám poskytne rychlou úlevu od nadýmání.
V naší poradně s názvem DOTAZ NA ČAJ Z BORŮVEK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Stanislav.Bubník.
Jaké jsou zkušenosti s užíváním čaje z listů borůvky
Kolikrát za den by se měl pít
Zda může být lupení z kanadské borůvky nebo jenom z klasické,která roste v našich podmínkách
Jaké množství se dává třeba na 1/2 l vody a jak dlouho se louhuje
Děkuji za odpověď
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Nežádoucí účinky borůvkového čaje
Borůvkový čaj má velmi málo vedlejších účinků a jsou omezeny téměř výlučně na gastrointestinální problémy a vzácné alergické reakce. Nicméně všichni by měli být před přidáním borůvkového čaje ke svému zdravotnímu režimu poněkud opatrní.
Žaludeční problémy - Mezi vedlejší účinky borůvkového čaje patří žaludeční nevolnost, poruchy trávení, průjem nebo nevolnost, ale to jen pouze tehdy, když se ho pije nadměrné množství. Když se borůvkový čaj pije s mírou, maximálně 3 šálky za den, tak se tyto tyto nežádoucí účinky nedostaví.
Alergická reakce - Alergické reakce na borůvky jsou vzácné, ale můžou se přihodit. Tato alergie se typicky projevuje jako otok rtů, jazyka nebo dásní, stejně jako kožní podráždění, zarudnutí, otok a svědění. Pokud se některý z těchto příznaků objeví po vypití tohoto čaje, ihned ho přestaňte používat.
Těhotenství - Tento čaj je plný životně důležitých živin pro zdraví, ale také má silné účinky na tělo a na celkové zdraví. Při kojení nebo během těhotenství je třeba se vždy poradit se svým lékařem o aktuálním zdravotním stavu před přidáním borůvkového čaje do jídelníčku.
Bílá vrba obsahuje salicyláty, tedy látky mající podobné účinky, jako má acylpyrin. Jedinou kontraindikací kůry vrby bílé může být vaše přecitlivělost na salicyláty včetně acylpyrinu. Pokud tyto léčivé látky dobře snášíte, povařte asi deset minut v hrnku vody tři gramy sušené vrbové kůry a odvar pijte třikrát denně.
Bohaté lněné semínko
Lněné semínko a lněný olej jsou opravdovým elixírem života. Je tomu tak díky vysokému obsahu esenciálních mastných kyselin. Potřebné kyseliny pomohou organismu snížit hladinu prostaglandinů, což jsou látky na bázi hormonů, které mají svůj podíl na vzniku zánětů a stahování cév. Pomleté lněné semínko užívejte denně, postačí jedna nebo dvě čajové lžičky. Pokud raději sáhnete po oleji z lněných semínek, nezapomeňte jej skladovat v chladu a temnu, abyste o cenné látky nepřišli. Olej i semínka můžete běžně přidávat do salátových zálivek, semínka do salátů i do jogurtu.
Devětsil lékařský
Jestli vám nevadí, že si čas od času pěkně odříhnete, devětsil lékařský může být vaším pomocníkem v boji proti migréně. Užívejte tedy extrakt z kořene devětsilu lékařského, obsahuje spoustu protizánětlivých a protikřečových sloučenin. Jak už bylo řečeno, jediným negativním účinkem devětsilu je říhání.
Každé ráno kopretina řimbaba
Tahle bylinka umí snižovat intenzitu i četnost migrén. Účinky nemůžete očekávat hned druhý den, jde spíše o dlouhodobou terapii. Každé ráno si dejte výtažek z kopretiny řimbaby a pomalu očekávejte pozitivní účinky. V ten správný čas můžete používat i čerstvé lístky této byliny. Jak je použít? Úplně jednoduše, klidně si je dejte na chleba s máslem.
Když nejsou bylinky po ruce
Samozřejmě ne každý má doma nachystanou kůru z vrby bílé, ale rozmarýnový čaj doma možná máte. Ten alespoň zabrání zhoršení bolesti. Stačí jednu lžičku rozmarýnu zalít šálkem vroucí vody, nechat deset minut vyluhovat a vypít. S bolestí zatočí i černý silný čaj s nadrcenými hřebíčky. Čaj pomůže díky kofeinu a hřebíček má protizánětlivé účinky. K čaji zakousněte pár mandlí, ty také zmírňují bolest.
Výskyt náhlých bolestí
Proti náhlým bolestem hlavy pomáhá tato čajová směs: vezmeme po dvou polévkových lžících květu heřmánku a lípy, po jedné polévkové lžíci natě meduňky, máty, třezalky a komonice. To vše dáme do jednoho litru vody, povaříme jednu minutu a necháme louhovat po dobu třiceti minut. Takto připravený čaj si dáme do termosky a v případě dostavujících se bolestí hlavy vypijeme tři až čtyři doušky. Čaj můžeme pít i preventivně po dobu několika týdnů.
Voňavý obklad
Při jakémkoliv druhu bolesti hlavy můžete vyzkoušet následující léčebný obklad. Připravíme si bylinnou směs ze stejných dílů natě l
Ve svém příspěvku ZAREMBOVA1@SEZNAM.CZ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Katka.
Chtěla jsem se zeptat:mám sníženou fce štítné žlázy,mohu tyto tablety užívat?
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Petr Bezecný.
Na snizenou funkci stitne zlazy funguje caj z chaluhy bublinate, nebo primo caj z korene coleus forskohlii. Vse k dispozici na internetovem obchode Centrum-bylin.cz
Zesvětlovače kůže mají v posledních několika letech za sebou dlouhou vývojovou cestu. Spotřebitelé se totiž dnes díky snadno dostupným informacím na internetu mohou mnohem lépe vzdělávat a zjišťovat od ostatních nežádoucí účinky pleť bělících produktů, které chtějí koupit. Tato článek je proto navržen tak, aby se spotřebitel s jeho pomocí mohl seznámit s mnoha různými složkami zesvětlovačů kůže dostupných na dnešním trhu. A nakonec si pak mohl vybrat nejlepší produkt pro svou kůži.
Proces zesvětlení kůže probíhá v několika etapách. Jednotlivé složky přípravků na zesvětlení kůže působí v různých fázích procesu a obvykle poskytují nejlepší výsledky, když se spojí dohromady do jednoho ověřeného produktu. Zde jsou uvedeny některé z nejoblíbenějších surovin používaných při výrobě produktů na bělení kůže.
Alfa Arbutin:
Alfa-Arbutin je biosyntetická aktivní složka, která je čistá a dobře rozpustná ve vodě. Alfa-Arbutin je vyráběn ve formě prášku. Alfa-Arbutin je jeden z nejpokročilejších účinných látek v moderním zesvětlování kůže. U Alfa-Arbutinu bylo prokázáno, že při bělení účinně fungoval na všechny typy pleti. Ukázalo se, že i velmi nízké koncentrace Alfa-Arbutinu blokují činnost tyrozinázy, čímž vzniká tak zvaný albinismus. Výzkumy prokázaly, že epimer z arbutinu má asi 10 krát silnější inhibiční účinek, než je u beta-arbutinu. Alfa-Arbutin je velmi drahá ingredience, štěstí, že funguje i při velmi nízkých koncentracích. Alfa arbutin je nejrychlejší a nejefektivnější bělící prostředek při bělení kůže.
Beta-Arbutin (extrakt z medvědice lékařské):
Beta-Arbutin je často zmiňován jen jako arbutin. Beta-Arbutin je přírodní extrakt nalezený v rostlinách medvědice lékařské. Arbutin také poskytuje kůži zesvětlující účinek na kůži tím, že zabrání tyrozináze v její činnosti. Ačkoli je arbutin přírodní derivát hydrochinonu, tak nemá stejná rizika nebo vedlejší účinky. Arbutin, jak bylo prokázáno, je velmi bezpečná látka. Beta-arbutin je levnější na výrobu než alfa-arbutin, ale také i jeho bělící efekt je desetkrát slabší. Z těchto důvodu je v mnoha nových kůži bělících přípravcích nyní použitý Alfa Arbutin na rozdíl od dříve používaného beta-arbutinu.
Kyselina kojic:
Kyselina kojová (Kojic Acid; C6H6O4; 5-hydroxy-2-(hydroxymethyl)-4-pyrone) je produktem plísně, především druhem Aspergillus oryzae, vyskytující se v Japonsku, odkud má také kyselina název – Kojic. Kyselina kojová se často používá jako přísada do asijské stravy a podle posledních poznatků se začala také používat v kosmetice, jako přírodní prostředek k bělení kůže a při léčbě pigmentových problémů a stařeckých skvrn. Kyselina kojová byla poprvé objevena v roce 1989 a nyní je používána j
1 tableta obsahuje 100 mg nebo 300 mg allopurinolu.
Léková forma
Tablety k vnitřnímu užití.
Klinické údaje
Indikace: dna, léčba primární hyperurikémie, prevence a léčba primární uratické nefropatie se symptomy dny nebo bez nich, léčba sekundární hyperurikémie při hematologických onemocněních; k prevenci a léčbě hyperurikémie, která vzniká při destrukci buněk během radioterapie nebo chemoterapie malignit, prevence a léčba urolithiasy a tvorby kalcium-oxalátových konkrementů při hyperurikosurii.
Dávkování a způsob podání: U dospělých je počáteční dávka 100–300 mg jednou denně. Je-li to nutné, může se dávka postupně zvyšovat po 100 mg za monitorování sérové hladiny kyseliny močové v intervalech 1–3 týdny do dosažení žádoucího výsledku. Překračuje-li denní dávka 300 mg, měla by být podávána ve 2–4 stejných dílech. Před začátkem protinádorové terapie by měla být léčba allopurinolem zahájena 1–2 dny předem dávkou 600–800 mg denně a měla by pokračovat 2–3 dny. Trvání léčby řídíme dle hodnot sérové hladiny kyseliny močové. U dětí se sekundární hyperurikémií při hematologických nebo jiných malignitách nebo při abnormalitách enzymů by měla být denní dávka allopurinolu 10–20 mg/kg tělesné hmotnosti. Dávkování a trvání léčby řídíme dle účinku léčby (zmenšení velikosti tumoru, stupeň infiltrace kostní dřeně, počet blastů v periferní krvi). Ve stáří by měla být dávka redukována pro možnou poruchu renálních a hepatálních funkcí a riziko zvýšené toxicity. Přípravek se užívá po jídle s dostatečným množstvím tekutiny.
Kontraindikace: Přecitlivělost na kteroukoliv látku v přípravku obsaženou, gravidita, laktace, vážné choroby jater, vážné choroby ledvin (azotémie), diopatická hemochromatóza (i v rodinné anamnéze). Léčba allopurinolem nemůže být zahájena během akutního záchvatu dny.
Speciální upozornění: Léčba allopurinolem není indikována při asymptomatické hyperurikémii. Přípravek může být podán k léčbě sekundární hyperurikémie pouze dětem s malignitami nebo enzymatickými poruchami. V těhotenství je možno přípravek použít pouze výjimečně, po pečlivém zvážení přínosu a rizika léčby, protože teratogenní efekt není zcela vyloučen. Během léčby je nutný dostatečný příjem tekutin. Množství moči by se mělo pohybovat nad 2 litry/den a moč by měla být neutrální nebo lehce alkalická. Pravidelné kontroly jaterních funkcí jsou nutné, zejména na počátku terapie (prvních 6–8 týdnů). Léčba allopurinolem se nesmí zahajovat při akutním záchvatu dny. Po odeznění akutní fáze se může léčba zah