Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

ČAJ Z ROZMARÝNU

OBSAH

Léčivé účinky rozmarýnu

Rozmarýn jako jedna z mála bylin zvyšuje nízký krevní tlak a zlepšuje krevní oběh. Rozmarýn dobře pomáhá proti studeným končetinám – studené ruce a nohy. Dále rozmarýn odstraňuje nervové vyčerpání a celkově posiluje organizmus. Pro tyto léčebné účinky se nejlépe hodí jako rozmarýnové víno.
Další možností, jak využít léčivé účinky rozmarýnu je čaj vyrobený z rozmarýnu. V tomto podání rozmarýn dokáže vyvolat pocení a má také močopudné účinky. Dále čaj z rozmarýnu uvolňuje větry a křeče trávicího ústrojí. Rozmarýn upravuje menstruaci a léčí bělotok. Čaj z rozmarýnu je také možno použít v kosmetice na čištění pleti na ekzémy, rány, pohmožděniny a na výplachy vagíny.
Pokud si z rozmarýnu vyrobíme lihovou tinkturu, tak při jejím natírání se zlepší prokrvení natíraného místa a pomáhá také při svalových a nervových bolestech.
 

Zdroj: Rozmarýn lékařský

Poradna

V naší poradně s názvem ČEMU SLOUŽÍ BÍLÉ PŘÍRODNÍ VÍNO A ROZMARÝN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Polenová Marta.

chtěla bych se dozvědět jak se to namícha a užívá , naco má blahodárné učinky.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Recept na letní limonádu z rozmarýnu a bílého vína, popřípadě i recept na léčivé červené rozmarýnové víno je tady: www.ceskaordinace.cz…
Je zde i výčet léčivých účinků těchto nápojů.

Zdroj: diskuze Čemu slouží bílé přírodní víno a rozmarýn

Éterický olej - silice z listů rozmarýnu - recept

O rozmarýnu je známé, že má množství příznivých účinků na zdraví. Rozmarýn je oblíbenou přísadou do šampónů a dalších výrobků pro péči o vlasy, protože zlepšuje růst a sílu vlasů. Silice z rozmarýnu je s oblibou používána jako dezinfekční ústní voda. Smícháním vody a éterického oleje z rozmarýnu lze také odstranit zápach ze vzduchu. V aromaterapii podporují rozmarýnové silice duševní energii a podporují a zvyšují mentální koncentraci.
 

Rozmarýnová esence recept

Nejdříve na prkýnku nakrájejte listy čerstvého rozmarýnu, který pak nechte den dva v temnu uschnout. Suché řezanky rozmarýnu budete potřeba celkem 20 polévkových lžic, takže nasekejte opravdu velké množství čerstvého rozmarýnu, aby po smrštění při sušení vystačil. Nejdříve použijte 6 lžic sušeného a nasekaného rozmarýnu, který dejte do skleněné nádoby a zalijte stejným množstvím olivového oleje. Skleničku uzavřete a dejte ji na slunnou okenní římsu na dobu 48 hodin. Každých 12 hodin to dobře protřepejte. Po dvou dnech vezměte druhou čistou skleničku, do které dejte 6 lžic nového suchého rozmarýnu a přes plátýnko sem nalijte obsah nádoby z první sklenice. Lijte to pomalu, aby se olej mohl dobře přefiltrovat. Do nové nádoby proteče obohacený olej, zatímco kousky macerovaného rozmarýnu zůstanou na plátýnku. Pak ještě tyto lístky přes plátno zmáčkněte a vytlačte z nich co nejvíce oleje do druhé nádoby. Tuto druhou skleničku s novu náplní pevně uzavřete a dejte ji také na slunný okenní parapet na 48 hodin a každých 12 hodin protřepejte. Celé to zopakujte ještě jednou s dalšími šesti lžícemi rozmarýnu. Celkem by se ten samý olej měl louhovat třikrát, vždy s novým rozmarýnem. Po prolisování poslední třetí směsi je esence z rozmarýnu hotová. Esence z rozmarýnu se skladujte na chladném a tmavém místě – typicky v lednici.

Zdroj: Recept na rozmarýnový olej

Poradna

V naší poradně s názvem ŽLOUTNUTÍ ROZMARÝNU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Halina.

Dobry den.Mam problem s rozmarýnem zacal me najednou zloutnout nevim kde se udelala chyba.Dekuji za odpověď,

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zahradník.

Nejspíše je přelitý. Rozmarýn je suchomilná rostlina, která nemá ráda přemokřenou humózní zeminu. Naopak se spokojí se štěrkem s trochou hrabanky. Hlavně nesmí stát ve vodě. Sucho, sucho, sucho a vlhčit jen rozprašovačem na list. Když tak raději kupte novou rostlinu.

Zdroj: diskuze Žloutnutí rozmarýnu

Druhy rozmarýnu

Taká u rozmarýnu můžeme najít různé druhy, které se liší barvou a tvarem listů i jejich velikostí. Barvy květů se rovněž liší, obvykle od světle modré po bílou.

Zdroj: Rozmarýn v truhlíku s tymiánem

Odvar z rozmarýnu

Silný rozmarýnový odvar bezvadně čistí mastnou pleť a je také vhodný k potírání atopických ekzémů, na rány a pohmožděniny. Silný rozmarýnový odvar se připraví ze sušených nebo čerstvých lístků rozmarýnu, které se přelijí horkou vodou a nechají se luhovat až do vychladnutí. Pak se to zcedí a tekutina se používá jako přírodní rozmarýnová čistící voda na mastnou pleť.

Zdroj: Přírodní péče o mastnou pleť

Poradna

V naší poradně s názvem JEDNODUCHÝ RECEPT NA ROZMARÝNOVOU MAST se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kamča.

Rozmarýnovou mast připravíte rozehřátím kokosového oleje na 40°C a do této tekutiny nasypete nasekanou nať rozmarýnu. Udržujte tuto směs stále při stejné teplotě po dobu 24 hodin a občas ji promíchejte. Pak to zceďte a nechte vychladnout. Kokosový olej po vychladnutí ztuhne a vytvoří se tak domácí rozmarýnový krém.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Jednoduchý recept na rozmarýnovou mast

Množení rozmarýnu

Množení rozmarýnu se nejlépe provádí pomocí řízkování. Na jaře odřízněte asi 15 až 20 cm dlouhé výhony. Spodní lístky odstraňte. Zapíchněte výhony do misek s univerzálním substrátem s přídavkem štěrku. Zalévejte jen málo. Po 4–6 týdnech prověřte, zda se vyvinuly kořínky. Řízky vysaďte do květináčů následující jaro. Umístěte květináč na slunné stanoviště, ale ne na přímé slunce. Pravidelně zalévejte a udržujte na teplém místě.

Zdroj: Rozmarýn v truhlíku s tymiánem

Recept na výrobu jednoduché masti z rozmarýnu

1 šálek olivového oleje

½ šálku sušeného rozmarýnu

1 čisté plátno na oddělení rozmarýnu od oleje

¼ šálku emulgačního vosku nebo včelího vosku

15-20 kapek éterických olejů

Ve vhodné nádobě s možností přesného nastavení teploty zahřívejte olivový olej a sušený rozmarýn po dobu 6 hodin na teplotu 43°C. Poté směs oleje a rozmarýnu přefiltrujte pomocí plátna, abyste z oleje odstranili veškeré zbytky byliny. Zbylý olej vložte zpět do nádoby a zahřejte jen tak, aby se emulgační vosk mohl rozpustit v oleji. Po jeho rozpuštění odstraňte z tepla a přidejte éterický olej s vaší oblíbenou vůní. Nyní vyzkoušejte konzistenci. Chcete-li vyzkoušet konzistenci, můžete ponořit čajovou lžičku do hotové směsi a umístit ji do mrazničky po dobu 10 minut, vyjmout a vtřít si mast do rukou, pokud má olejnatou konzistenci, tak ji znovu zahřejte a přidejte další vosk. Nakonec nalijte do čistých nádob a před zakrytím nechte vychladnout a ztuhnout.

Zdroj: Domácí rozmarýnová mast

Jak stříhat rozmarýn

Zastřihování rozmarýnu můžeme provádět celý rok. Rozmarýnový keřík můžete tvarovat dle vlastní fantazie. Prořezávání není pro zdraví rostliny nezbytné, ale keře rozmarýnu mají tendenci narůst celkem velké a zabírat hodně místa na zahradě. Každé jaro přistřihněte větvičky o několik centimetrů, abyste jim pomohli udržet si tvar. Jeho vonící úzké listy propůjčují svou vůni masovým jídlům (jehněčí, vepřové, kuřecí, telecí), omáčkám i polévkám. Větvičky rozmarýnu uchováme na chladném, suchém místě. Rozmarýn můžeme také zmrazit a skladovat v mrazáku, uchovat v octě nebo použít k ochucení oleje a výborného másla. Moderní studie prokázaly blahodárné účinky rozmarýnu například při trávení, vylučování žluči a moči, je účinný také při nadýmání nebo nízkém krevním tlaku. Má antibakteriální i antimykotické účinky, podněcuje aktivitu centrálního nervového systému, dýchacích cest, rozmarýnový olej stimuluje krevní oběh pokožky, působí proti křečím, a dokonce předchází rozvoji některých typů rakoviny. Je třeba ale dávat pozor, protože konzumace velkého množství rozmarýnu může zdraví naopak škodit.

Zdroj: Rozmarýn v truhlíku s tymiánem

Zdravotní výhody rozmarýnu

Rozmarýn obsahuje mnoho živin důležitých pro organismus, jako je mangan, hořčík, vitamíny A a C, vápník, draslík, železo a sodík. Použitím na pleť se podpoří zklidnění citlivé pokožky a dodají se jí důležité antioxidanty a minerální prvky.

Zdroj: Domácí rozmarýnová mast

Jak dělají slepici na paprice Kluci v akci

Ingredience: 2 velké cibule, 6 stroužků česneku, 2 lžíce sladké mleté papriky, kohoutí, slepičí, kuřecí vývar nebo voda, 1 kohout, sůl, snítka rozmarýnu, lžička mleté papriky, 250 ml 33% smetany, 1 kapie nebo červená paprika, 4 žampiony, slunečnicový olej

Postup: Na oleji dosklovata orestujeme na kostičky nakrájenou cibuli, přidáme česnek, orestujeme, pak zaprášíme mletou paprikou, krátce osmahneme, zalijeme vývarem, osolíme a přivedeme k varu. Části naporcovaného kohouta na straně kůže nařízneme, osolíme, opečeme na oleji ze všech stran dozlatova, přihodíme snítku rozmarýnu, během opékání lehce poprášíme mletou paprikou, pak sejmeme (olej uchováme i se snítky rozmarýnu) a vložíme do základu na omáčku, přiklopíme, dusíme doměkka, na závěr zalijeme smetanou, necháme přejít varem a podáváme. Na oleji po opečeném mase orestujeme papriku nakrájenou na nudličky a na větší kousky nakrájené žampiony. Papriku s žampiony klademe na každou porci kohouta, navrch ozdobíme snítkou opečeného rozmarýnu. Jako příloha se hodí špecle, bramborové noky, knedlíky, rýže.

Zdroj: Slepice na paprice – recepty

Popis podle receptu Kluci v akci

Kluci uvádějí, že na 5 až 6 porcí budete potřebovat:

  • 2 velké cibule
  • 6 stroužků česneku
  • 2 lžíce sladké mleté papriky
  • kohoutí, slepičí, kuřecí vývar nebo vodu
  • 1 kohouta
  • sůl
  • snítku rozmarýnu
  • 1 lžičku mleté papriky
  • 250 ml 33% smetany
  • 1 kapii nebo červenou papriku
  • 4 žampiony
  • slunečnicový olej

Postup

Kluci v akci nejprve na oleji orestují do sklovata na kostičky nakrájenou cibuli, přidají česnek, zarestují, pak zapráší mletou paprikou, krátce osmahnou, zalijí vývarem, osolí a přivedou k varu.

Části naporcovaného kohouta Kluci v akci na straně kůže naříznou, osolí, opečou na oleji ze všech stran dozlatova, přihodí snítku rozmarýnu, během opékání lehce popráší mletou paprikou, poté maso vyjmou (olej uchovají i se snítky rozmarýnu) a vloží do základu na omáčku, přiklopí, dusí do měkka, na závěr zalijí smetanou, nechají přejít varem a podávají.

Na oleji po opečeném mase Kluci v akci orestují papriku na krájenou na nudličky a na větší kousky nakrájené žampiony. Papriku s žampiony kladou na každou porci kohouta, navrch ozdobí snítkou opečeného rozmarýnu.

Jako přílohu doporučují Kluci v akci špecle, bramborové noky, knedlíky nebo rýži.

Zdroj: Jak dělají kuře na paprice Kluci v akci

Recept na vydatný balzám z rozmarýnu

½ šálku oleje z rozmarýnu a borovice (recept je níže)

22 gramů včelího vosku

14 gramů rafinovaného bambuckého másla

6 kapek rozmarýnu éterický olej

6 kapek éterického oleje borovice

3 kapky pomerančového esenciálního oleje

Recept na výrobu rozmarýnového oleje

Chcete-li vyrobit opravdu silný olej, tak nasbírejte čerstvé zelené jehličí borovice a smíchejte s pár prameny čerstvého rozmarýnu a vložte je do sklenice. Kompletně je zakryjte nosnými oleji, což je směs olivového, kokosového, mandlového a jojobového oleje, a nechte několik týdnů ležet na tmavém teplém místě. Až budete připraveni na výrobu balzámu, tak přefiltrujte olej a oddělte z něj jehličí a rozmarýn. Měla by to být pěkná zelená barva s úžasnou vůní.

Recept na výrobu balzámu z rozmarýnu

Použijte dvojitý hrnec menší vložte do většího s vodou, aby nedošlo k přímému kontaktu s plotýnkou. Do nádoby nalijte olej z rozmarýnu a jehličí a včelí vosk. Zamíchejte ji, jakmile se zahřeje a včelí vosk se bude pomalu rozpouštět. Dřevěná špejle poslouží skvěle jako míchací hůlka. Jakmile se včelí vosk téměř úplně roztaví, přidejte bambucké máslo. Pokračujte v míchání, bambucké máslo se roztaví poměrně rychle. Jakmile všechno zkapalní, zamíchejte éterické oleje. Poté směs opatrně nalijte do sterilních skleniček.

Nechte je několik hodin chladit. Balzám ztuhne, jak se ochladí. Nyní již brzy budete mít k dispozici svůdný a nádherný rozmarýnový borovicový balzám, který udělá zázraky na suchých a prasklých rukou a nohou.

Zdroj: Domácí rozmarýnová mast

Jde to pěstovat společně i doma?

Společné pěstování tymiánu a rozmarýnu v jedné nádobě doma je možné, jelikož podmínky pro pěstování těchto bylinek jsou podobné. Mají rády světlo, chudší zálivku a teplotu do 15 °C. V teplejších místnostech musíte bylinky rosit a nezalévat.

Zdroj: Rozmarýn v truhlíku s tymiánem

Ingredience

Recept vystačí na 4 až 6 porcí.

  • 2 opravdu velké cibule
  • 6 stroužků česneku
  • 2 lžíce sladké mleté papriky
  • kohoutí, slepičí, kuřecí vývar nebo voda
  • 4 kohoutí nebo kuřecí stehna
  • sůl
  • 4 snítky rozmarýnu
  • lžička mleté papriky
  • 250 ml 33% smetany
  • 1 kapie nebo červená paprika
  • 4 žampiony
  • slunečnicový olej

Zdroj: Recept na kuře na paprice podle Kluci v akci

Sýrová salsa verde

Sýrová salsa verde je vhodná k dochucení mas, ale i těstovin nebo polévek.

Ingredience:

  • 200 g strouhaného sýra ementál
  • 80 g mletých vlašských ořechů
  • 2 stroužky česneku
  • 2 lžíce olivového oleje
  • snítku bazalky či rozmarýnu

Postup:

Utřete česnek s troškou soli, nasekejte najemno bylinky, přidejte ořechy a smíchejte v misce, pak přisypte nastrouhaný sýr a nakonec přilijte olivový olej.

Zdroj: Salsa verde

Osvěžující letní drink z rozmarýnu a bílého vína

Recept na výrobu je jednoduchý. Nejprve si vezmeme 8 citrónů, které umyjeme a vymačkáme z nich šťávu. Zbylou citrónovou kůru společně se dvěma šálky vody, dvěma šálky cukru přivedeme k varu a přidáme k tomu vyvařit i 8 rozmarýnových větviček. Vaříme to, dokud se cukr nerozpustí a pak to odstavíme a necháme zchladnout a přecedíme. Pak vezmeme velký demižón s objemem na 6 litrů a nalijeme do něj 3 lahve bílého vína, šťávu z citronů, oblíbený sirup v polovičním množství, než je množství šťávy z osmi citrónů, a nalijeme k tomu i vyvařenou tekutinu z citrónové kůry a cukru. Přidáme ještě 6 šálků ledu, několik citrusových plátků a pár snítků čerstvého rozmarýnu a lahodný letní nápoj je hotov. Tuto rozmarýnovou limonádu pijeme během dne v množství maximálně 3 až 4 deci denně.

Zdroj: Rozmarýn lékařský

Pečený pstruh se zeleninou

Ingredience: 1 čerstvý pstruh, 2–3 stroužky česneku, 2 snítky rozmarýnu, 100 g anglické slaniny, sůl, pepř, olivový olej, 1 citron, 2 větvičky cherry rajčátek, 1 cuketa

Postup: Pstruha nejprve vykuchejte a následně omyjte. Omytou rybu osolte, opepřete, potřete olivovým olejem a pokapejte citronovou šťávou. Dále vyložte břišní dutinu pstruha česnekem, slaninou a rozmarýnem. Pstruha grilujte přibližně 8 minut, dejte ale pozor, aby se vám nepřipálil.

Nakrájejte cherry rajčátka na poloviny a cuketu na plátky. Poté ogrilujte zeleninu společně se pstruhem do změknutí.

Doporučujeme vyzkoušet také grilovat zeleninu zabalenou společně se pstruhem v alobalu. Šťáva ze zeleniny se spojí s masem a vytvoří tak velmi chutný celek. Při grilování plněného pstruha se skvěle propojí chutě česneku, slaniny, zeleniny a rozmarýnu s masem, čímž se dosáhne výtečně jemné chuti.

Zdroj: Příprava pstruha v troubě


Autoři obsahu

Mgr. Marie Svobodová

Mgr. Světluše Vinšová

Nina Vinšová

Mgr. Jana Fábryová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP