Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

CARZAP DISKUZE

OBSAH

Užívací rozvrh

Záleží na doporučení předepisujícího lékaře a na indikaci Carzapu. Většinou se podává jedenkrát denně v dávce od 4 miligramů a maximální dávka může být až 32 miligramů. Carzap můžete užívat s jídlem i bez jídla.

Zdroj: Carzap

Diskuze

V diskuzi CARZAP se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jarmila Moldrzyková.

Carzap má jako možné vedlejší účinky uvedeno: snižuje imunitu, způsobuje
horečku, bolesti v krku, zánět průdušek, snižuje počt bílých krvinek ap.
Je vhodné začít brát tento Carzap právě v této době, kdy otřebujeme silnou
imunitu? Děkuji za odpověď.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Carzap

Zkušenosti s lékem

Carzap můžeme použít v podobných indikacích jako ACE-inhibitory, tedy u vysokého tlaku a u nemocí srdce (stavy po infarktech, srdeční selhávání a podobně). Vhodné jsou v situaci, kdy se vysoký tlak kombinuje s postižením ledvin u cukrovky I. typu a II. typu. Sartany se ovšem obecně podávají spíše jako lék druhé volby tehdy, když ACE-inhibitory nelze použít (například při nepříjemném suchém kašli, který ACE-inhibitory na rozdíl od sartanů způsobují).

Zdroj: Carzap

Diskuze

V diskuzi CARZAP se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Věra Faltusová.

Po užívání Carzapu, ale i Tezea už 4 den průjem a zvracení. Proč?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Věra.

Po léku Carzap i Tezea je mi špatně, zvracím, mám průjem. Po Carzapu před 5 lety jsem skončila s icterem a hepatálními léky v nemocnici. Po jeho vysazení klesly jaterní testy i icterus. Je to zřejmě o Sartin. Je to možné?

Zdroj: diskuze Carzap

Účinky Carzapu

Účinná látka kandesartan blokuje buněčné receptory pro sloučeninu angiotenzin II. Ta vzniká v našem organismu a má mnoho funkcí včetně korigování krevního tlaku. Zablokování angiotenzinu II je v důsledku podobné účinku ACE-inhibitorů, které blokují samotný vznik angiotenzinu I. Sartany a ACE-inhibitory jsou proto podobné léky, nutno však přiznat, že ACE-inhibitory jsou přece jen o něco účinnější.

Carzap účinkuje tak, že uvolňuje a rozšiřuje cévy, čímž napomáhá snižovat krevní tlak. Srdci také pomáhá snadněji rozvádět krev do celého těla. Tento lék se tak používá k léčbě vysokého krevního tlaku (hypertenze) u dospělých pacientů a k léčbě srdečního selhání u dospělých se sníženou funkcí srdečního svalu.

Zdroj: Carzap

Rizika při užívání

Nežádoucí účinky jsou vzácné. Preparát může sám o sobě nebo v kombinaci s jinými léky na tlak způsobit prudké snížení tlaku a možný kolaps. V kombinaci s jinými léky (typicky s Verospironem) mohou sartany vyvolat nebezpečnou hyperkalémii. Sartany by neměly být podávány v těhotenství a kojícím matkám.

Dostupná balení a jejich cena.

Zdroj: Carzap

Poradna

V naší poradně s názvem LÉKY NA ODVODNĚNÍ NA PŘEDPIS se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Koudelka.

Dobrý den,
Na odvodnění jsem bral Amicloton a teď mi lékař předepsal Carzap HTC 16mg/12,5mg. Chci se zeptat, v čem je mezi léky rozdíl, a který je pro mne více škodlivý.
Děkuji za odpověď.
Koudelka

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Ani jeden z jmenovaných léků pro vás nepředstavuje škodlivost, která by převyšovala zdravotní přínosy, které vám oba léky mohou poskytnout. Je běžná praxe, že se ke snížení krevního tlaku používá více variant léčby a podle výsledků se pak stanovuje další postup. Oba léky mají nežádoucí účinky, které se týkají hlavně zátěže ledvin. Když budete chodit pravidelně k lékaři na odběr krve a budete mít pod kontrolou funkci ledvin, tak můžete užívat současnou léčbu bez obav.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Léky na odvodnění na předpis


Autor obsahu

Mgr. Světluše Vinšová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP