Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

ČASOVÝ ROZESTUP PANADOL A NUROFEN

OBSAH

Panadol Extra

Panadol Extra obsahuje kombinaci dvou léčivých látek, která je účinná proti bolesti a horečce – paracetamol a kofein. Paracetamol zajišťuje úlevu při bolesti a snižuje zvýšenou tělesnou teplotu. Kofein zvyšuje analgetický účinek paracetamolu, zmírňuje únavu, mírně podporuje dýchání a krevní oběh u horečnatých onemocnění. Panadol Extra nedráždí žaludek.

Léčivými látkami jsou paracetamolum (500 mg) a coffeinum (65 mg) v 1 potahované tabletě.

Zde můžete vidět cenu produktu Panadol Extra.

Zdroj: Léky obsahující paracetamol

Poradna

V naší poradně s názvem LÉČBA WARFARINEM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Iveta.

Dobrý večer, jaké léky od bolesti (páteř) mohu užívat při léčbě warfarinem?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Léky proti bolesti, které můžete užívat společně s Warfarinem jsou Tramal, Panadol, Paralen, Novalgin a Tralgit.

Při Warfarinu nesmíte užívat Ibalgin, Ibuprofen, Brufen a další nesteroidní antirevmatika. Stejně tak ani Anopirin, Acilpirin, Dextrometorfan, Acylcoffin, Superpyrin, Aspirin, Nurofen, Voltaren, Veral, Dicloreum a Diclofenac.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Léčba warfarinem

Nejprodávanější léky při prořezávání a bolesti zoubků

  • Paralen čípky 5 x 100 mg
  • Paralen Pro Infantibus tbl. 20 x 125 mg
  • Calgel ústní gel 10 g
  • Paralen suspenze 100 ml
  • Panadol Junior čípky 10 x 250 mg

Zdroj: Jak na prořezávání zoubků

Poradna

V naší poradně s názvem BOLEST ZUBU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Andrea.

dobry den us 3den mne boli v puse kost a nasla sem si tam bouli na ty kosti bereru si paralen ale nepomaha to k zubari 26,5 us nevim co stim 3noc us nespim

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Paralen může pomoci, ale u vás už jeho účinky nestačí. Bolest utiší jen zásah zubního lékaře. Nezvyšujte dávkování paralelu na více než 1 gram paracetamolu v jedné dávce a mezi dávkami dodržujte časový rozestup minimálně 4 hodiny. To jsou 2 tablety Paralenu každé 4 hodiny.
Zřejmě máte zánět okostice, který je třeba ihned ošetřit, nejlépe na zubní pohotovosti nebo hned zítra u běžného zubaře jako akutní případ. Když to neuděláte, tak s každým dalším dnem se u vás zvyšuje riziko komplikací a budoucích trvalých následků.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Bolest zubu

Léky proti bolesti

Než začnete sáhnete po přípravcích s velmi silným účinkem, vyzkoušejte nejprve tříprocentní roztok peroxidu vodíku, který je určený přímo k aplikaci do úst. V této koncentraci dezinfikuje a je aseptický. Také tiší bolest, ale je potřeba si po něm vypláchnout ústa vodou a nikdy jej nepolykat.

Z léků na tišení bolesti od zubů je dobrý paracetamol, který mohou užívat i lidé s vředovou chorobou žaludku nebo dvanácterníku nebo jedinci, kteří berou léky na ředění krve. Dokonce by neměl být škodlivý ani v těhotenství. V lékárně najdete tento preparát v přípravcích Paralen, Panadol, Medipyrin nebo Efferalgan. Paracetamol bývá ale také kombinován s dalšími účinnými látkami, jako třeba s kofeinem.

Vysoce účinné jsou rovněž přípravky s ibuprofenem jako Ibalgin nebo Nurofen, nebo jeho kombinace s kofeinem.

Zdroj: Bolest dásně po vytržení zubu

Poradna

V naší poradně s názvem WARFARIN A JEHO NEŽÁDOUCÍ ÚČINKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdenka Bendova.

Může si vzít při warfarin psnadol nebo paralen 500

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Panadol i Paralen je možné užívat i když užíváte Warfarin.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Warfarin a jeho nežádoucí účinky

Warfarin a Paralen

Bezpečně můžete užít na bolest léky, které srážlivost krve neovlivňují, například ty s účinnou látkou paracetamol (Panadol Novum, Paralen). To znamená, že k Warfarinu si Paralen v doporučeném dávkování vzít smíte.

Zdroj: Warfarin a léky na bolest

Poradna

V naší poradně s názvem TROMBÓZA DOLNÍCH KONČETIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jitka Popiková.

Dobrý den ,manžela chytla velká bolest dolní končetiny .jedná se o oteklý kotník
plus nártu a část lýtka . V květnu u něho byla provedena operace zanoření tenkého střeva .Na nohu nemúže šlápnout. Bere Eligius .mohu mu dávat teplý nebo studený obklad a proti bolesti panadol ? Děkuji Popíková

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Pokud chcete manželovi opravdu pomoci, tak ho dopravte k praktickému lékaři, aby mu otok na noze vyšetřil a určil jeho příčinu. Poté postupujte podle jeho doporučení. Jakékoliv léčitelské pokusy na manželovi mu mohou ublížit na zdraví a to může vyústit až v trestně právní následky.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Trombóza dolních končetin

Volně prodejné léky na bolest hlavy:

Analgetika:

Jsou to léky tlumící náhlou bolest a mnoho z nich je možné zakoupit v lékárnách bez lékařského předpisu. Jejich užívání se doporučuje také u prvních varovných příznaků signalizujících migrénu – včasné podání dokáže migrénu zastavit. Analgetika však nejsou vhodné k dlouhodobému užívání, protože se jejich účinek snižuje a dávky je potřeba neustále zvyšovat. Navíc při určité dávce těchto látek se jejich účinek pak už nezvyšuje.

Další účinné látky:

Mezi hojně rozšířené patří preparáty na bázi látek jako je ibuprofen (Brufen, Ibalgin, Nurofen) a naproxen (Nalgesin). Účinkem jsou velmi podobné kyselině acetylsalicylové, uvádí se však, že jsou méně dráždivé na žaludek. Naopak kyselina acetylsalicylová je účinná látka proti bolesti obsažena v různých lécích, avšak obvykle působí dráždivě na žaludek. Patří sem např. Acylpyrin, Anopyrin 400, Aspirin atd. Další skupina léků obsahuje paracetamol, který nepůsobí dráždivě na žaludek, avšak při předávkovaní poškozuje játra. Patří sem např. Medipyrin, Panadol, Paralen, Ataralgin, Valetol a další. Některé z uvedených léků obsahují i jinou přidanou účinnou složku, jejíž úkolem je zajistit rychlejší účinek. Mnoho z preparátů obsahuje také kofein, ten však brání spánku. Obecně se právě spánek považuje za výborný prostředek proti bolesti.

Přírodní alternativa přípravků proti bolesti:

Existují dokonce přípravky ulevující od bolesti založené na bázi účinných složek, které jsou organismu zcela přirozené.

  1. Za zmínku stojí např. HERBAACTIVE - gel na bolest hlavy a migrénu je čistý přírodní produkt s kombinovaným účinkem léčivých bylin, mentolu a eukalyptu je určen k tlumení bolestí hlavy při migréně, únavě, stresu.nebo neurotických potížích (Cena: 41 Kč)

Zdroj: Bolesti hlavy a účinná léčba

Diskuze

V diskuzi HOJENÍ PÁSOVÉHO OPARU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Josef Bereneiter.

Po oslabení imunity po nemoci akutního zánětu slinivky se mi vytvořil šíleně bolestivý pásový opar . Postižený levý bok až do půlky zad. Puchýře odezněly po 2 měsících a v současné době mám fialové skvrny na postiženém místě a stále to moc bolí . Zřejmě mám stále vnitřní zánět. Kdo poradí co s tím a jak dlouho ještě budu trpět ? Děkuje penzista 1938 .

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Hanča.

Dobrý den, vnitřní pásový opar je opravdu velmi bolestivý. Mě pomohly injekce Milgama, vitamin C long efekt, Hlíva forte s rakytníkem a echinaceou na zvýšení imunity a hlavně proti bolesti Panadol extra tbl.Téměř po měsíci trvání jsou bolesti únosné, ale jak potrvají ještě dlouho, než odezní - to nikdo s jistotou neřekne.
důchodkyně Hanča

Zdroj: diskuze Hojení pásového oparu

Nesteroidní protizánětlivé léky

Jak již bylo zmíněno výše, mezi léky na dnu bez předpisu patří nesteroidní protizánětlivé léky. Jsou to jedny z nejpředepisovanějších a nejužívanějších léčiv. Nenajde se snad člověk, který by je za rok vícekrát neužil, takže se jejich spotřeba celoročně jen v ČR počítá na tuny. Kromě nesporného přínosu však mají tyto léky řadu vedlejších účinků, v některých případech smrtelných. Většina těchto léků se užívá k úlevě při akutní bolesti, jedná se o účinná analgetika.

Nejpředepisovanější léky:

  • kyselina acetylsalicylová – léky Aspirin, Aggrenox, Godasal, Acylpyrin a další
  • diclofenac – léky Almiral, Diclofenac, Dolmina, Monoflam, Veral, Voltaren a další
  • ibuprofen – léky Brufen, Ibalgin, Ibuprofen, Nurofen, Modafen a další
  • indometacin – lék Indometacin a jiné
  • ketoprofen – lék Fastum gel a jiné
  • meloxikam – léky Recoxa, Apo-Meloxicam, Meloxicam a další
  • metamizol – lék Novalgin a jiné
  • nimesulid – léky Nimesil, Aulin, Coxtral a další
  • piroxicam – lék Flamexin a jiné
  • kyselina thiaprofenová – lék Surgam a jiné
  • dexketoprofen – lék Dexoket a Ketesse

Tyto léky mají velké množství nežádoucích účinků, které se objevují při jejich nadměrném užívání. Typické jsou nejrůznější trávicí obtíže včetně zvýšení rizika krvácení do trávicí trubice, žaludečních zánětů a žaludečních vředů. Léky mohou narušit funkci ledvin, vyvolat zvýšení jaterních testů, způsobit bolesti hlavy a alergické reakce. Některé mohou způsobit onemocnění jater a poškození sluchu, jiné výrazně zvyšují riziko krvácivých stavů v kombinaci s jinými léky na ředění krve.

Proto je nutné si uvědomit, že tato léčiva by měla být využívána v co nejmenší míře a ideálně dle doporučení lékaře (jsou-li na předpis).

Mějte na paměti, že účinná látka paracetamol (léky Paralen, Paracetamol, Panadol a podobně) sice vykazuje vlastnosti obdobné nesteroidním protizánětlivým lékům, ale do této skupiny se neřadí, protože je zde téměř nulový protizánětlivý efekt. Efekt tohoto léčiva spočívá především ve snížení horečky a částečně i bolesti.

Zdroj: Dna – léky bez předpisu

Diskuze

V diskuzi CHRIPKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Juliana.

Když už to na člověka vleze, tak je opravdu nejlepší zalézt do postele, vzít si Panadol, plnou konev čaje s citrónem a s medem a potit, potit, potit. K tomu ještě přidávám Wobenzym, který je na podpoření imunitního systému a díky enzymům, které obsahuje, se nemoc vyvíjí k lepšímu daleko rychleji. Mám slabší imunitu a často na mě v období chřipek něco vleze. Na doporučení lékaře, si dělám jednou za rok 2 měsíční Wobenzymovou kůru a jsem na tom podstatně lépe.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Re: chripka

Vhodné léky proti bolesti při léčbě Warfarinem

Na snížení horečky a ztišení bolesti lze užívat Panadol (1–2 tablety po 4–6 hodinách), na kašel jsou vhodné tablety Bronchipret (3x denně 1 tabletu před jídlem) a pro rychlejší léčbu a lepší funkci imunitního systému Preventan Akut (1 pastilku ráno, druhou večer).

Bezpečně lze na bolest užít léky, které srážlivost krve neovlivňují, a to paracetamol (například Panadol Novum, Paralen).

Bez vědomí lékaře nesmíte brát na bolest žádné jiné léky než ty, které obsahují čistý paracetamol.

Mydocalm lze k Warfarinu užít, pakliže o této kombinaci ví lékař.

Při léčbě Warfarinem můžete na bolavá místa aplikovat konopnou mast za předpokladu, že mast není s hřejivým účinkem, nebudete ji nanášet častěji, než je doporučené, a léčba nepřesáhne délku 7–10 dnů.

Na bolest kotníku lze použít při užívání Warfarinu například Veral gel, a to za předpokladu, že ho budete nanášet v doporučeném množství, 2x denně a ne déle než 10 dní.

Na bolestivá místa smíte používat Dolgit krém v doporučeném množství, ale neměli byste ho nanášet častěji než 2x denně a používat déle než 1 týden.

Zdroj: Stacyl a Warfarin

Diskuze

V diskuzi OCTOVÝ OBKLAD NA NA OTOKY NOHOU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Břetislav Bureš.

dobrý den chtěl bych se zeptat jaký časový odstup by měl být mezi octovými obklady?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Marcela.

Pokud trpíte na otoky tak octové obklady jsou k ničemu, chce to řešit příčinu. Vyzkoušejte například odvodňovací výrobky.

Zdroj: diskuze Octový obklad na na otoky nohou

Léky na bolest zubů

Pokud je bolest nesnesitelná a zubař není zrovna po ruce, tak si zkuste dát léky (analgetika), které pomohou od bolesti. Na bolest zubů zabírá látka ibuprofen (obsahuje ji například Ibalgin, Nurofen). Tyto léky začnou zabírat už po půlhodině a jsou volně prodejné.

Doporučuje se pravidelně používat speciální zubní gely a zubní pasty s vysokým obsahem fluoridu, který funguje jako prevence zubního kazu, ale slouží také k léčbě počínajícího zubního kazu tím, že zub remineralizuje. Tyto přípravky jsou vhodné k dlouhodobé péči o citlivý chrup – fluoridují, remineralizují odvápněnou zubní sklovinu a mají trvalý posilující účinek.

Zdroj: Babské rady na bolest zubů

Poradna

V naší poradně s názvem LÉK PRADAXA A JEHO CENA PRO PACIENTA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jiřina Hanzalová.

Dobrý den, mám dotaz. Užívala jsem lék Warfarin a nyní budu brát Pradaxu. A prosila bych od vás odpověď, čeho se mám vyvarovat při užívání Pradaxy. Zatím vím, že se mám vyhnout bylinkám třezalce a šalvěji. Ostatní bylinkové čaje můžu? Také kustovnice čínská a chia semínka nejsou vhodné? A co kolagen Q10 Omega3 mastné kyseliny?
Můžu multivitamíny s minerály? Na kosti potřebuji vitamín D3, který mi předepisovala doktorka. Neměla jsem ho skoro rok. Léky vhodné jsou typu Paralen, Panadol a Paracetamol?
A jak je to se stravováním? Můžu špenát,brokolici,salát,česnek a ostatní zeleninu, která se musí "hlídat" při užívání Warfarinu??
Děkuji za vaši odpověď, na co je třeba dávat pozor při užívání Pradaxy.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Lék Pradaxa je místo Warfarinu za odměnu a to zejména proto, že při něm nemusíte sledovat téměř žádná omezení v tom, co zkonzumujete. Oproti Warfarinu můžete jíst zeleninu bez omezení. Jen si dejte pozor v případě bolesti a jejího tišení. Z volně prodejných léků proti bolesti můžete použít pouze Paracetamol (Paralen). Zůstaňte v kontaktu se svým lékařem a při příští návštěvě poproste o vhodné léky na bolest, které jsou jen na lékařský předpis.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Lék Pradaxa a jeho cena pro pacienta

Co na menstruační bolesti

Bolesti při menstruaci můžete zvládnout například pomocí:

  • volně prodejných léků na bolest – analgetika (nejznámější je Ibuprofen, Apo-Ibuprofen, Nurofen);
  • léků s vyšším obsahem železa – pomáhají pří zvýšené ztrátě krve; doporučí vám je gynekolog;
  • speciálních léků na menstruační bolesti – utlumují i silné křeče a stahy dělohy; doporučí vám je rovněž gynekolog;
  • bylinek a čajů – pomáhají například meduňka, kontryhel, sezam a maliník;
  • vitaminů a minerálů – pomáhá hořčík a vápník, ty se někdy prodávají i jako součást multivitaminových přípravků.

Lékaři doporučují, aby se některé léky užívaly před samotným nástupem menstruační bolesti, částečně tak pomohou její průběh zmírnit.

Když léky na menstruační bolesti nemáte, první pomocí bude teplo, masáž, dostatečný přísun vitaminů a minerálů.

Zdroj: Babské rady na bolest břicha při menstruaci

Poradna

V naší poradně s názvem ANTIBIOTIKA KLACID 500 se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Františka.

Dobrý den chtěla bych se zeptat dcera dostala klacid 500 mg má brát jednu tabletu po 12 hodin. Dcera je dostala ale bude ji dvanáct až na podzim paní doktorka ji vážila má 55,7 kg , je to možné že by to paní doktorka brala podle kil. Tak se chci zeptat jestli to může užívat, protože jsem v letáku četla že to můžou jen dospělé a děti od 12 let děkuji za odpověď.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Bez obav postupujte podle pokynů lékaře. Lékař vždy zváží klady a zápory dané léčby. Dbejte na časový harmonogram a využívejte všechny tablety, které jste dostaly.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Antibiotika Klacid 500

Antibiotika na chřipku

Chřipka je virovým onemocněním, které je vysoce nakažlivé. Nejvíce lidí onemocní chřipkou na začátku roku v době od ledna do března. Nemoc se projevuje horečkami, zimnicí, bolestí hlavy, kloubů a svalů. Obvykle ji provází i kašel a rýma. Toto onemocnění trvá zhruba 2 – 7 dní. Neléčená vážná chřipka může u člověka vyvolat i zápal plic, postižení nervové tkáně a zánět středního ucha.

Chřipka také bývá často zaměňována za nachlazení. Nachlazení má ale lehčí průběh. Obvykle nachlazení provází bolest v krku, která ale brzy zmizí, rýma a kašel. U chřipky jsou projevy výraznější a vážnější. Většina lidí se snaží nachlazení i chřipku vyléčit sama, pokud se ale objeví vážnější příznaky, je třeba vyhledat lékaře. Mezi vážnější příznaky patří neklesající horečka, bolestivé polykání, neustávající kašel a neustále ucpané nosní dutiny spojené s bolestí hlavy.

Antibiotika slouží na léčbu nemocí způsobených bakteriemi, chřipka je ale způsobená viry, a proto na ní nejsou antibiotika učinná. Často se ale stává, že lékař antibiotika na chřipku předepíše, ta ale nezabírají. Lékař je ale může předepsat v okamžiku, kdy se objeví již zmiňované komplikace, například bolestivé polykání, které může způsobovat třeba streptokok, a tam by léčba antibiotiky měla pomoci.

Antibiotika na virózu tedy nepomáhají, ale mohou léčit komplikace, které viry způsobily. Antibiotika se tedy na virózu nepředepisují, pokud by se tak stalo, mohlo by dojít k tomu, že antibiotika oslabí organismus pacienta ještě více a vyvolají u něj další onemocnění, nebo způsobí jiné komplikace.

Místo antibiotik se na léčbu virových onemocnění mohou použít antivirotika. Lékaři je ale příliš nedoporučují. Ne, že by antivirotika nefungovala, ale bohužel mají řadu vedlejších účinků. Mohou u pacienta vyvolat nechutenství, nevolnost, bolesti břicha i hlavy, závratě, poruchy koncentrace ale i halucinace. Obvykle se tedy doporučuje chřipku léčit běžným způsobem (doma v klidu a teple se vyležet), antivirotika se užívají hlavně u těch lidí, které by prodělaná chřipka mohla ohrozit.

Člověk trpící chřipkou, si obvykle kupuje léky na vyléčení jednotlivých příznaků chřipky, tedy léky na horečku, na bolest v krku, na posílení imunity atd.

Mezi volně prodávané léky na chřipku patří:

Paralen

Paralen grip

Acylpyrin

Coldrex

Strepsils

Nurofen

Vicks

Ibalgin

Panadol

Drill

Grippostad

Zdroj: Antibiotika

Diskuze

V diskuzi CHLAMYDIE, MYKOPLASMATICKÉ VIRY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Martina Čiháková.

Mohu synovi 17 let-- při opakujícím se nakažení Chlamydiemi a myko-plasmatickými viry k léčbě antibiotik nasadit Wobenzim ? Kolik tablet a jak časový odstup k braní antibiotik.
děkuji Čiháková

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Renata Allohová.

Wobenzim je velice dobrý na podporu iminity a můžete brát i k jiným lékům tady i antibiotikum.Je velice přínosný k uvedené nákaze. Někdy jde jen o vysokou cenu kdy si ho lidé nedopřejí. Renata Allohová

Zdroj: diskuze Chlamydie, Mykoplasmatické viry

Mezi analgetika se řadí...

Nesteroidní antiflogistika (NSA), která působí proti bolesti, zánětu, teplotě a horečce a lze je úspěšně použít u většiny bolestivých stavů pohybového ústrojí, u bolestí zubů, poranění a podobně. Už jejich jednorázová aplikace může ulevit od bolesti. Dlouhodobé podávání nižších dávek působí analgeticky, teprve při opakovaných vyšších dávkách se projevuje i antiflogistický účinek (analgetický účinek do desítek minut, antiflogistický účinek do 7 dnů). Kombinovat navzájem nesteroidní antiflogistika se považuje za iracionální. Podle charakteru bolesti je možné zvolit léčivo s vhodnou kinetikou a také vhodnou lékovou formu, například při akutní bolesti tablety s okamžitým uvolňováním nebo šumivé tablety.

Příklady NSA:

  • kyselina acetylsalicylová (Acylpyrin, Anopyrin, Aspirin, Godasal) – analgetický účinek nastupuje do 30 minut po podání, maxima dosahuje do 2 hodin a přetrvává 4–6 hodin. Při přítomnosti horečky se nesmí podávat dětem do 16 let! Je dostupná také v kombinaci s paracetamolem, kofeinem nebo kyselinou askorbovou.
  • ibuprofen (APO-Ibuprofen, Brufen, Ibalgin, IbuMax, Ibuprofen AL, Nurofen) – patří v současné době k nejrozšířenějším analgetikům a lze bez větších výhrad používat i u dětí.
  • naproxen (Nalgesin S) – má delší biologický poločas, jeho účinek nastupuje do 30 minut, ale přetrvává 8–12 hodin. Jeho použití není vhodné u starších pacientů.
  • diklofenak (Myogit, Veral, Voltaren Actigo, Voltaren Rapid) – má odlišnou farmakokinetiku podle toho, o jakou sůl se jedná. Sodná sůl má nástup účinku za 30–45 minut, draselná sůl do 15 minut.
  • paracetamol (Mexalen, Panadol, Paralen, Paramax Rapid) – bývá často poddávkován, je důležité si uvědomit, že jednotlivá analgetická dávka pro 70 kg vážícího dospělého je 1 000 mg. Denní dávka 150 mg/kg už je hepatotoxická, ale u pacientů s horší funkcí jater (alkoholici, malnutrice) nebo užívajících jiná hepatotoxická léčiva může jít i o dávku nižší. Výhodou paracetamolu je nízký výskyt nežádoucích účinků a interakcí s jinými léčivy. Použití u dětí je usnadněno dostupností přípravků v nižších silách (100 mg, 125 mg) a snadněji podávaných lékových formách (čípky, perorální suspenze). Je dostupný také v racionálních kombinacích s propyfenazonem (Saridon, Valetol) nebo anxiolyticky působícím guaifenesinem (Ataralgin). Existují rovněž kombinace s kyselinou acetylsalicylovou, kofeinem nebo kyselinou askorbovou, jejichž základ je spíš tradiční nebo empirický. U akutních infekcí horních cest dýchacích se používají jeho kombinace s celou řadou látek (chlorfenamin, fenylefrin, dextromethorfan, pseudoefedrin).

Zdroj: Bolest po vytržení zubu

Dostupnost

Dne 21. ledna 2013 udělila Evropská komise marketingovou autorizaci novému inzulinovému analogu degludec (Tresiba). Degludec je dlouhodobý inzulinový analog vyráběný firmou Novo Nordisk, který je distribuován pod obchodním názvem Tresiba. Patří mezi novou generaci dlouhodobě účinkujících inzulinových analog s vyrovnaným působením, u nichž pravidelnost aplikace dávky nemá výrazný vliv na kolísání glykemie.

Při modifikaci humánního inzulinu na dlouhodobý inzulinový analog degludec byla v molekule inzulinu odstraněna koncová aminokyselina treonin na pozici B30. Dále byl na arginin v pozici B29 navázán zbytek kyseliny glutamové, který je nutný pro tvorbu dimerů, společně s šestnáctiuhlíkatou mastnou kyselinou. Po aplikaci degludecu do podkožního tuku se vazebná místa uvolní a hexamery se vzájemně propojí, čímž vznikne multihexamer. Tato obrovská molekula se pomalu rozpadá na dimery a monomery, které jsou postupně a dlouho uvolňovány do krevního oběhu. Díky této pomalé absorpci se poločas účinku degludecu pohybuje kolem 24 hodin a doba jeho účinku kolem 42 hodin. Po celou dobu působení se degludec uvolňuje rovnoměrně a na rozdíl od jiných inzulinů nemá žádný vrchol působení.

Inzulin degludec je určen k léčbě dospělých pacientů s diabetem mellitem 1. typu i 2. typu. U diabetu 1. typu se přípravek kombinuje s rychle působícím humánním inzulinem nebo prandiálním inzulinovým analogem jako součást režimu bazál-bolus. V této kombinaci může být použit i u pacientů s diabetem mellitem 2. typu, kteří jsou již na plné inzulinové léčbě pro vyčerpání sekrece endogenního inzulinu B-buňkami pankreatu nebo pro přítomné kontraindikace perorálních antidiabetik. U diabetiků 2. typu může být inzulin degludec použit i samostatně nebo v kombinaci s perorálními antidiabetiky.

Je určený k subkutánnímu podání jednou denně kdykoli v průběhu dne, přednostně ve stejnou denní dobu. Ovšem existují pacienti, u nichž aplikace ve stejnou dobu dne není možná. Takovou skupinou pacientů jsou především diabetici pracující ve směnných provozech, u nichž je nutno aplikaci inzulinu vzhledem k jejich dennímu režimu často posunovat i o několik hodin. Výše popsaný dlouhý účinek inzulinového analoga degludec ovšem umožňuje pacientovi výrazně uvolněný režim ve srovnání s aplikací humánního NPH-inzulinu, neboť stačí dodržet mezi dvěma aplikacemi inzulinu degludec rozestup 40 hodin (= maximální doporučený rozestup). Nezbytnou nutností je pak dodržet alespoň osmihodinovou prodlevu mezi dvěma aplikacemi inzulinu degludec (= minimální doporučený rozestup).

Flexibilní aplikaci inzulinu však ocení i ostatní pracující diabetici, u nichž se režim pracovního dne podstatně liší od režimu dne mimopracovního. Pacienti s diabetem v posledních letech také častěji než dříve cestují – ať již služebně či soukromě. Uvolněná aplikace degludecu jim komfortně umožní řešit problém, s nímž se až dosud obtížně potýkali – časový posun mezi jednotlivými státy a kontinenty.

Dlouhodobý efekt inzulinu degludec představuje také vyšší bezpečnost pro starší pacienty – přestože jej podají i o mnoho hodin později, jeho hladina je díky vytvořené zásobě stále dostatečná.

Zdroj: Tresiba inzulín

Pradaxa a léky proti bolesti

Bylo prokázáno, že podávání nesteroidních protizánětlivých léčivých přípravků ke krátkodobé analgezii není spojeno se zvýšeným rizikem krvácení při společném podávání s dabigatran-etexilátem. Při chronickém podávání však nesteroidní protizánětlivé léčivé přípravky zvýšily riziko krvácení přibližně o 50 % u dabigatran-etexilátu i warfarinu.

Na bolest se při současném užívání léku Pradaxa nedoporučuje užívat nesteroidní antiflogistika, mezi něž patří Surgam nebo například Ibuprofen, protože ty obecně při dlouhodobé léčbě zvyšují riziko krvácení. Je ale možné užívat například Paralen, Novalgin, Tramal, Zaldiar.

Bez doporučení lékaře neužívejte jiné léky na bolest než ty, které obsahují pouze paracetamol (například Panadol Novum, Paralen). Léky na bolest, které obsahují diclofenac, ibuprofen, kyselinu acetylsalicylovou a podobně, zvyšují riziko vnitřního krvácení a poškození trávicího traktu.

Zdroj: Pradaxa a Paralen

Zánět dásní

Parodontitida (parodontóza, paradentóza, paradontóza) je zánětlivé bakteriální onemocnění závěsného aparátu zubů, který je tvořen dásní. Zánět dásní sám o sobě nebolí, a to je jeho nevýhoda. Onemocnění nejprve začíná krvácením z dásní, později se tvoří parodontální choboty, obnažují se zubní krčky, dásně ustupují, zuby mění své umístění (rozestup a výklon), viklají se, dásně někdy bolí a otékají. Organismus reaguje na tuto infekci vytvářením látek způsobujících destrukci vaziva přiléhajícího k zubu a rozkladem kostěného lůžka zubu. Následkem tohoto stavu je postupné uvolňování zubů, které může vyústit až v jejich ztrátu. Nebezpečí parodontitidy spočívá v tom, že její průběh bývá obvykle bezbolestný a počátek výraznější bolesti již signalizuje vznik abscesu.

Léčba zánětu dásní je založena na dokonalém odstraňování zubního plaku, to znamená na důsledném provádění ústní hygieny. U akutních forem je možné využít jako podpůrný prostředek i léčebné výplachy úst roztoky s obsahem chlorhexidinu.

Více informací ohledně zánětu dásní naleznete zde.

Zdroj: Zánět

Co na bolest ucha u dětí

Při akutním ošetření na pohotovosti může dítěti od akutní bolesti pomoct takzvané „propíchnutí“ bubínku, při kterém vyteče hnis ze středouší a dítěti se uleví. Podle stáří dítěte a podle toho, zda je zánět hnisavý, se nasazují i antibiotika, která však často zaberou teprve za 2–3 dny. Kapky do ucha se předepisují při počínajícím zánětu, mají totiž pouze podpůrný efekt. Je-li příčinou bolestí ucha rýma, pak se doporučuje i Nurofen. Zánět velmi často vzniká u dětí s rýmou, je tedy důležité smrkat, případně odsávat vytvořený hlen, přechodně lze používat nosní kapky, ale hlavně dbát na zdravý životní styl. Při alergické rýmě se doporučují léky na alergii, eventuálně nosní spreje s kortikoidy. Dnes je již součástí očkování také vakcína proti pneumokokovi – chrání ovšem jen proti jedné bakterii (zánět je způsoben i dalšími bakteriemi a hlavně viry). Při trvalé, úporné rýmě a častých zánětech ucha je ve 3 letech věku dítěte zvažována adenoidektomie (odstranění „nosní mandle“).

Zdroj: Bolest ucha

Apo-Ibuprofen na chřipku

Bez porady s lékařem je možné přípravek Apo-Ibuprofen 400 mg užívat při bolestivých stavech nerevmatického původu, např. při sportovních a jiných poraněních, při bolestech hlavy nebo zubů, při bolestivé menstruaci a ke zmírnění horečky a bolestí při nachlazení. Při léčbě chřipky Apo-Ibuprofenem 400 nikdy nekombinujte s těmito léky: Nurofen x Ibalgin x Brufen x Ibuprofen x Apo-Ibuprofen x Dolgit x Ibumax. Všechny tyto preparáty obsahují stejnou účinnou látku ibuprofenum, která by se potencovala a měla by vliv na výskyt nežádoucích účinků.

Pokud se bolesti nezmírní po 5 dnech, nebo horečka neustupuje po 3 dnech léčby přípravkem APO-IBUPROFEN 400 mg, nebo se obtíže zhorší, poraďte se o dalším postupu s lékařem. Bez porady s lékařem neužívejte přípravek déle než 7 dnů.

Doporučené dávkování při léčbě zánětlivých a degenerativních onemocnění kloubů a páteře nebo mimokloubního revmatismu: Přípravek se u těchto onemocnění užívá na doporučení lékaře, který stanoví i dávkování. Dospělí a dopívající nad 12 let obvykle užívají 1–2 potahované tablety APO IBUPROFEN 400 mg 3krát denně. Odstup mezi jednotlivými dávkami je nejméně 4 hodiny.

Zdroj: Apo-Ibuprofen 400


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Jitka Konášová

Mgr. Jana Fábryová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP