Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

ČASTÉ ANGÍNY

OBSAH

Co může udělat lékař?

Váš praktický lékař vám může:

  • pomoci s identifikací a snížením rizikových faktorů (vysoká hladina cholesterolu, vysoký krevní tlak), které nereagují na změny životního stylu;
  • předepsat léky na zmírnění anginy pectoris;
  • vás odkázat na další vyšetření u kardiologa (srdečního specialisty).

Zdroj: Angina pectoris

Diskuze

V diskuzi ANGÍNA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Štěpy.

Jak se zbavit angíny? Zkuste jako já Bactoral a bude mít po starostech.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Angína

Angína první pomoc

V žádném případě si bílé tečky v krku nepropichujte, ani je nevymačkávejte, nejsou to žádné beďary, akné se v krku nedělá! První pomoc při propuknutí akutní angíny je co nejrychleji pomoci svému tělu v likvidaci nechtěných bakterií.
 

Rychlá léčba angíny  - první pomoc:

  • vzít jednu tabletu Apo-Ibuprofen 400 mg a jednu tabletu vitamínu C 400 mg a zapít je 300 ml vody.
  • pak vycucat antibiotickou pastilku, například Stepsils. 
  • pak po půl hodině použijte spray Jox, kterým postříkejte důkladně bolavá místa v krku. Těsně po aplikaci Joxu se snažte nepolykat. Klidně se nakloňte nad umyvadlo, otevřete pusu a nechte vytékat vznikající sliny. Neděste se, bude jich hodně, budou vazké a budou postupně měnit barvu do zlato-hněda. To vše nastane vlivem Joxu, respektive vlivem jódu, který Jox obsahuje. 
  • pak si obalte krk šálou a udržujte ho v teple a naplánujte si návštěvu lékaře, protože bude nutné nasadit léčbu antibiotiky, které bez lékařského předpisu nepořídíte.

Zdroj: Bílé tečky v krku

Diskuze

V diskuzi KNEDLÍK V KRKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Viktor.

Na "knedlík v krku" mi zabírá Phytoxan, většinou je to u mne příznak začínající nemoci, např. nachlazení a kašle, nebo angíny a normálně přetrvává tak 2-3 dny. S Phytoxanem a čajem s medem je pryč za den ;)

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Knedlík v krku

Inkubační doba

Spálová angína se vyskytuje většinou u dětí ve věku od 3 měsíců do 3 let a poté nad 10 let. Inkubační doba u spálové angíny je asi 1–5 dní.

Zdroj: Spálová angína

Diskuze

V diskuzi IMUNITA A PROBIOTIKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Šárina.

Už loni se mi velice osvědčilo užívání probiotik Probiolact. Celé zimní období se mi vyhýbalo nachlazení a veškeré virózy i když to v práci padalo jako hrušky. Letos jsem začala zase brát Probiolact a zatím jsem v poho.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Iva.

krome jedne anginy jsem letosni zimu preckala s klidem a take vdecim probiotkum, vzajmu imunity super vec

Zdroj: diskuze Imunita a probiotika

Jaké jsou rizikové faktory anginy pectoris?

Každý z nás má v tepnách usazeniny tuku. Ateroskleróza se může objevit již ve 20 letech a prohlubuje se s věkem. Níže jsou uvedeny známé rizikové faktory, které zvyšují ukládání mastných usazenin a způsobují zúžení tepen.

  • rodinná anamnéza aterosklerózy;
  • vysoká hladina cholesterolu v krvi;
  • vysoký krevní tlak;
  • kouření;
  • pohlaví (muži);
  • cukrovka;
  • obezita;
  • stres;
  • nedostatek pravidelného cvičení;
  • stárnutí (patří mezi nejsilnější rizikové faktory).

Zdroj: Angina pectoris

Diskuze

V diskuzi PRŮJEM A PROBIOTIKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Viktor.

Měl jsem silný průjem. Dal si na doporučení lékárníka 2 Probiolacty ráno a 2 večer a průjem byl ten tam.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Vanda Frýdecká.

ja ho mam jako prevenci kdyz to okolo zacne litat, o ruzne anginy a virozy jiz nemam zajem..

Zdroj: diskuze Průjem a probiotika

Typy anginy pectoris

  • Stabilní angina pectoris způsobuje relativně pravidelné záchvaty přicházející po zátěži, bolest na hrudi trvá pár minut.
  • Nestabilní angina pectoris je závažnější forma, která má zhoršující se průběh. Dochází k nárůstu četnosti záchvatů, prodloužení doby jejich trvání i k jejich vzniku v klidových podmínkách. Nestabilní angina pectoris způsobuje zúžení tepen, které má mnohem větší tendenci zablokovat průtok a přivodit tak srdeční infarkt.
  • Variační angina pectoris způsobuje náhlou bolest na hrudi z důvodu tepenných křečí. Tyto bolesti se objevují, i když je srdce v klidu, a to zejména v časných ranních hodinách. Jedná se o mimořádně vzácnou nemoc.

Zdroj: Angina pectoris

Poradna

V naší poradně s názvem SVĚDĚNÍ V UŠÍCH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Tereza.

Pred 14 dny me zacalo strasne svedit v usich. Mela sem anginu a doktor mi rek ze to mam od toho protoze me bolelo v krku. Ale to svedeni nekdy uz přechází v bolest a ja nevim co s tim mam delat. Kdyz sem u toho doktora byla pred tydnem tak my rek ze to mam stale od ty anginy a nic mi neporadil. Poradite mi Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Zkuste si své uši jednou denně vytřít vatičkou namočenou ve višněvského balzámu. Uši by se měly do 4 dnů zklidnit. Višněvského balzám se dá volně koupit v lékárnách.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Svědění v uších

Jiné příčiny anginy pectoris

Angina pectoris může být zhoršena jinými chorobami:

  • trvale rychlým srdečním tepem;
  • anémií (chudokrevnost);
  • onemocněním srdeční chlopně;
  • zesílením srdečního svalu (hypertrofie), které je způsobeno vysokým krevním tlakem;
  • abnormálně vysokým tlakem na pravé straně srdce zapříčiněným plicním onemocněním.

Ve velmi vzácných případech může dojít ke křeči věnčité tepny způsobené tukovými usazeninami. Dalším druhem onemocnění, které má podobné příznaky jako angina pecoris, je astma. Astmatický záchvat je rovněž vyvolán cvičením, zátěží. Rozpoznat příznaky astmatu však není těžké, projevuje se dušností a takzvaným pískotem.

Zdroj: Angina pectoris

Diskuze

V diskuzi VÍCE BULEK NA UZLINÁCH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lenka.

Dobrý den nedávno jsem si na krku na uzlině nahmatala bulku ma asi tak 3cm po navsteve u sve pani doktorky mi zjistila ze jsou tam dalsi 3 dnes me poslala na odbery krve a vytery z krku a nosu bulky me nijak neboli mohlo by se jednat o nadorove? Je mi 19let a od detstvi hodne marodim a trpim na anginy do roka se mi vraci celkem 6krat mohlo by to mit souvislost Dekuji za odpoved

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Více bulek na uzlinách

Spálová angína u dospělých

Spálový bacil se u dospělých projevuje jako akutní zánět krčních mandlí, který má nejčastěji bakteriální, virový nebo, ve výjimečném případě, mykotický původ. Mezi další příznaky patří spálová vyrážka, která následuje zakrátko za klasickými příznaky angíny. Přenáší se hlavně kapénkovou infekcí. I člověk bez potíží může být nosičem. Očkování proti ní není možné. Spálová angína se u dospělých nemusí projevit, přesto se jedinec stává nosičem onemocnění. Obecně platí, že průběh onemocnění je u dospělých dramatičtější než u dětí. Komplikací může být revmatická horečka s latencí 10–20 dní, pankarditida, artritida, erythema anulare, chorea minor, akutní poststreptokoková glomerulonefritida a hematurie 6–10 dní po infekci.

Zdroj: Spálová angína

Diskuze

V diskuzi ČASTÉ POCENÍ I BĚHEM DNE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Otakar Procházka.

Dobrý den. Prosím o radu. Už asi dva měsíce cítím pálení na hrudníku, opocuji se a cítím únavu. Byl jsem s tím u obvodní lékařky.Ta si mne poslechla a řekla, že dýchání je čisté. Jedná se zřejmě o virózu. Dala mi týdenní antibiotika, která jsem využíval,ale po několika dnech se projevy vrátily. Dva, tři dny je mi dobře, pak se to znovu opakuje stále dokola. Piju zázvorový čaj, cibuli, česnek, jsem v teple.Nechci do sebe sypat chemii. Mám dobré zkušenosti s koloidním stříbrem, které též užívám, ale v tomto případě nepomáhá. Je mi 73 let a jsem jinak velmi aktivní senior. S o deset let mladší manželkou jezdíme na dovolené, výlety do hor, kde bez problémů zvládám celodenní tůry. Pravdou je, že když jsme doma, cítím během dne únavu a chodím si pospat. Pokud mne žena nevzbudí, spím i 2 hodiny. Přes noc musím mít tak 10 hodin spánku. Hlavně mne trápí ty střídající se stavy s pocením, únavou a malého tlaku na prsou. poraďte prosím, co s tím ?
Děkuji ing. Otakar Procházka

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jaroslav Hervert.

Hezký den,
Tyto potíže, které tu popisujete jsem měl také.
Mělo to jednoduché řešení dojít na vyšetření srdce, kde zjistí ucpávání cév.
Pocit studeného potu, horko, lapaní po vzduchu, tlak na prsou.
Únava časté spaní a vždy to přichází když je člověk v klidu .
s pozdravem J.Hervert

Zdroj: diskuze Časté pocení i během dne

Jaké jsou příznaky anginy pectoris?

Příznaky se objevují vlivem fyzické námahy nebo emocionálního stresu, někdy i po nadměrné konzumaci potravin. Často je zhoršuje chladné nebo větrné počasí:

  • tlak na hrudi;
  • zvýšená dušnost při cvičení;
  • pocit tíže nebo znecitlivění v paži, ramenu, lokti nebo ruce, obvykle na levé straně;
  • pocit přiškrcení;
  • nevolnost, která se objevuje v obou pažích, čelistech, zubech, uších, žaludku a ve vzácných případech mezi lopatkami.

Nestabilní angina pectoris má stejné příznaky, ale projevují se i tehdy, když je srdce v klidu. V některých případech může dojít k prasknutí tepny. Prasknutí je zapříčiněno krevními sraženinami, které jsou tak velké, že zablokují tepnu a omezí přítok krve. Tyto problémy pak ústí v nestabilní anginu pectoris nebo v infarkt.

Zdroj: Angina pectoris

Poradna

V naší poradně s názvem VÝRŮSTKY NA KOŘENI JAZYKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Sabina Vacko.

Dobrý den, je mi 16 let.
Dnes jsem dobrala poslední antibiotikum Xorimax 500 mg, které jsem brala 8 dní na vyléčení angíny - Silnějšího streptokoka). Prášky mi hned pomohly a přestala jsem na druhý den pociťovat bolestivé polykání. Celý průběh braní léků jsem nic nepociťovala... Až včera se mi sem tam špatně polklo v levé straně krku. Dnes ráno jsem vyplázla jazyk před zrcadlem, posvítila jsem si na něj a spatřila jsem na kořeni jazyka střední výrůstky růžové barvy, okolo je bílo. Stále mě lehce potrápí občasné "nepříjemné polknutí na levé straně.". Dodám, že nejspíše z těchto antibiotik mě postihl průjem, který se snažím zlepšit probiotiky. Ten už mě trápí tak 3 dny. Nemůže být změna jazyka z následků průjmu? Už mě napadly i šílené věci, jako například Rakovina jazyka. Nevím, zda je to u mě pravděpodobné. Jako každý mladý člověk se o víkendu něčeho napiju, ale ne v extremu a cigarety už skoro měsíc nekouřím. Nikdy jsem nebyla silný kuřák. Moc děkuji za odpověď, snad mě uklidní.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Xorimax je antibiotikum, které často vyhubí střevní flóru a tím způsobí vodnatý průjem. Důležité je kontrolovat, aby průjem neobsahoval hlen s krví, pokud to obsahuje, je třeba neprodleně kontaktovat lékaře. Jinak se vše spraví, když budete užívat probiotika ve dvojnásobné dávce v prvním týdnu a pak další dva týdny v normální dávce. Po dobrání antibiotik byste měla zajít na kontrolu a při této příležitosti upozorněte lékaře na ty růžové výrůstky. Nebojte, rakovina to určitě nebude.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Rakovina jazyka příznaky

Časté nutkání močit u žen

Časté nucení na močení, které je bolestivé či pálivé, je typické pro zánět močového měchýře, který je téměř vždy způsoben bakteriemi. Je vhodné dostatečně pít a navštívit lékaře, který na infekci močového měchýře předepíše vhodné antibakteriální léky.

Zdroj: Neustálý pocit potřeby močit

Diskuze

V diskuzi MOKVÁNÍ A SVĚDĚNÍ KONEČNÍKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jarda.

Delší dobu mě trápí mokvání a současné svědění konečníku. Zkoušel jsem Faktu,Dobexyl, ale nic nepomáhá. Krátkodobě mi pomáhá Pimafucort. Zhruba po týdnu se problémy stále vracejí. Co s tím?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jana.

Dobrý den mám časté svědění u konečníku,bez mokvání.můžu poprosit o radu děkuji

Zdroj: diskuze Mokvání a svědění konečníku

Časté mytí vlasů

I mytí vlasů každý druhý den se považuje za časté, protože ideální četnost je dvakrát v týdnu. Opravdu se zamyslete nad tím, zda umytí vaše vlasy opravdu potřebují. Vždyť takové méně časté mytí má i několik výhod, jednou z nich je, že pokud si barvíte vlasy, nebude se vám barva tak rychle vymývat a její odstín vydrží déle. Samozřejmě že nezabráníte odrůstání obarvených vlasů, ale to už by byla zase jiná kapitola. Další výhodou méně často mytých vlasů je jejich úprava. Vlasy lépe drží tvar, nejsou tak rozlítané jako po čerstvém umytí, o tom jste se již také určitě sami přesvědčili. A těmi podstatnými důvody, které vám méně časté mytí vlasů přinese, jsou především zdravější vlasy a čas, který byste mytí věnovali. Toho není nikdy dost, a hlavně si ho za nic nekoupíte.

Zdroj: Jak na mytí vlasů

Diskuze

V diskuzi VYSOKÝ KREVNÍ TLAK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kolářová Miroslava.

Mám dotaz dneska jsem si nechala přeměřit tlak a mám 120 na 100 můžete mi poradit děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Marcela.

Dobrý den,
dnes si máma naměřila krevní tlak 147/125/78 a stěžuje si na časté zadýchávání při běžné práci. Je jí 75 let.
Děkuji za odpověd

Zdroj: diskuze VYSOKÝ KREVNÍ TLAK

Léčba anginy pectoris

Pravděpodobně budete muset k léčbě příznaků a ke zlepšení stavu užívat některé z následujících léků:

  • Aspirin v nízkých dávkách snižuje tendenci malých krevních buněk (destiček), aby se držely pohromadě, zabraňuje tvorbě krevních sraženin.
  • Glycerol trinitrát uvolňuje srdce a zmírňuje záchvaty. Může se užívat v potahovaných tabletách nebo ve sprejové formě.
  • Dlouhodobě působící nitráty snižují frekvenci záchvatů. Mohou být ve formě tablet nebo náplastí a jsou velmi účinné. Jako vedlejší účinky jsou uváděny bolesti hlavy.
  • Beta-blokátory blokují účinek adrenalinu, takže zpomalují puls a snižují krevní tlak. Snižuje se požadavek kyslíku a zlepšuje se zásobování krve do srdečního svalu. Beta-blokátory jsou důležité při ochraně srdce po infarktu. Nedoporučují se užívat pro pacienty trpící astmatem.
  • Blokátory kalciových kanálů snižují svalové napětí v koronárních tepnách, rozšiřují je a vytvářejí větší prostor. Také mírně uvolňují srdeční sval, snižují požadavek srdce na kyslík a snižují krevní tlak.
  • Aktivátory draslíkových kanálů snižují svalové napětí ve stěnách krevních cév, rozšiřují je a zlepšují tok krve a zásobení kyslíkem.

Zdroj: Angina pectoris


Autoři obsahu

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Světluše Vinšová

Nina Vinšová

Mgr. Marie Svobodová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP