Zajímá vás téma CELIAKIE? Tak právě pro vás je určen tento článek. Žlutá stolice, také známá jako bledá stolice, může být ukazatelem vážných zdravotních onemocnění. Existuje několik zdravotních příčin, kterými může být žlutá stolice způsobena. Pokud se žlutá stolice vyskytne dlouhodobě, tak je nutné s poradou lékaře vyloučit závažné zdravotní problémy. Lékař obvykle provede kompletní rozbor stolice pro zjištění, zda žlutá barva stolice je v důsledku trávicích stavů, nebo že je způsobena vlivem bakteriální, virové či parazitární infekce. Dále také je třeba přesně zanalyzovat a určit tvar, pach, objem krve, barvu a konzistenci.
Žlutá stolice a její nejčastější příčiny
GERD
Gastroezofageální reflux, běžně označovaný jako GERD, může být příčinou žluté stolice. Jedinci, kteří trpí GERD, tráví potravu rychleji než lidé bez GERD. Strávené jídlo vstoupí do gastrointestinálního traktu se zelenou barvou. Dále potrava postupuje trávicím traktem a absorbuje tuky a bakterie a díky tomu když se pak vylučuje z těla ven, tak je již hnědé barvy. Pohybuje-li se ovšem potrava v trávicím traktu příliš rychle (u GERD), tak pak není schopna absorbovat tyto tuky a bakterie a výsledkem při vyprazdňování je žlutá barva stolice.
Celiakie
V závislosti na průchodnosti tlustého střeva nebo zácpy může někdy celiakie vyústit v trvale žlutou stolici. Celiakie, někdy nazývána jako celiakální sprue, je genetická porucha, při které lidé nejsou schopni strávit lepek kvůli poškození střev. Tato porucha je často charakterizována nepravidelnými pohyby střev, průjmem a žlutě zbarvenou stolicí.
Poruchy žlučníku
Některé poruchy funkce žlučníku můžou mít za následek žlutou stolici. Cholecystitida, nebo zánět žlučníku, zánět žlučových cest i žlučové kameny, u toho všeho může být projevem žlutá stolice. Jedinci, kteří trpí záněty žlučníku či žlučových cest, totiž neprodukují dostatek žluči nezbytné pro správné trávení, a proto se pak dostavuje žlutá stolice jako důsledek těchto onemocnění.
Poruchy jater
Mnoho onemocnění jater má za následek žlutou stolici. Jsou-li nemocná játra, tak žlučové kanálky v rámci orgánu jater se zužují a tím klesá produkce žluči. Jak již bylo výše zmíněno, vlivem nedostatečné produkce žluči, může stolice mít nažloutlou barvu. Cirhóza, chronická onemocnění jater, hepatitida - což je zánět jater, a jaterní metastázy rakoviny třeba i z tumoru z jiného místa v těle, to jsou všechno podmínky, které mohou vyústit ve žlutou stolici.
Steatorrhea
Steatorrhea je stav, který může být příčinou žluté stolice díky nezvykle vysoké hladině tuků. To může být způsobeno různými poruchami, jako je celiakie nebo zánět slinivky břišní. Dále to může být také způsobeno nedostatečnou absorpcí tuků, což je stav, při kterém potraviny prochází trávicím traktem příliš rychle a žaludek a střeva nestihnou správně absorbovat všechny živiny.
Ve svém příspěvku ZVÝŠENÉ BÍLÉ KRVINKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marie Stoklasová.
Od března chodím k obvodní lékařce na kontrolní odběry krve,protože leukocity mi pořád drží hodnotu 10,někdy 11 i 14 jsem měla.Tento měsíc opět hodnota něco přes 10,tak si mě paní doktorka opět pozvala na odběr za měsíc.Je možno,po tak dlouhé době na nic nepřijít proč?Dnes jsem jí popsala,že má únava je čím dál horší.Když mám volno dokáží prospat i 17 hodin,pokud né,tělo mě nutí spát,jsem prostě grogy.Před rokem mi dělali přepážku a čistili dutiny v čele.Od té doby,pokud vykonávám činnost hlavou dolu,mi vyhrkne nějaká tekutina,tak normálně přes rty až na bradu.Když je to dlouho,tekutiny je víc štípe mě nad posledním obratlem v hlavě,štípe mě kloub palce u pravé ruky.Byla jsem na vyšetření mozkoviční mok to není.Hlava mě bolí častěji a častěji,jde to přes spánky do očí a pak se nemůžu dočkat,až dojedu z práce domú a spím a spím.Nemám energii a mám pocit,že vše stojí za starou bačkoru.Nebyla jsem taková,měla jsem energii,chuť pořád něco dělat a podnikat a teď myslím jen na to,jak si zdřímnout.Má to souvislost s těma bílýma krvinkama?
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jindra.
Dlouhodobá řídká stolice, známá také jako chronický průjem, je definována jako řídká nebo vodnatá stolice, která přetrvává déle než čtyři týdny. Může být příznakem různých základních onemocnění, včetně syndromu dráždivého tračníku, zánětlivého onemocnění střev, celiakie a chronických infekcí.
Časté příčiny
Syndrom dráždivého tračníku (IBS)
Časté onemocnění, které postihuje tlusté střevo a způsobuje příznaky jako křeče, bolesti břicha, nadýmání a průjem nebo zácpa, případně obojí.
Zánětlivé onemocnění střev (IBD)
Skupina onemocnění, která způsobují chronický zánět trávicího traktu, včetně Crohnovy choroby a ulcerózní kolitidy. IBD může vést k chronickému průjmu, bolestem břicha a dalším příznakům.
Celiakie
Autoimunitní onemocnění vyvolané lepkem, bílkovinou nacházející se v pšenici, ječmeni a žitě. Celiakie může způsobit malabsorpci a chronický průjem.
Chronické infekce
Parazitární nebo bakteriální infekce mohou někdy způsobit přetrvávající průjem.
Další stavy
Některé léky, potravinové intolerance a další zdravotní stavy mohou také přispívat k chronickému průjmu.
Kdy vyhledat lékařskou pomoc
Je důležité poradit se s lékařem, pokud trpíte dlouhodobě řídkou stolicí, zejména pokud je doprovázena dalšími příznaky, jako jsou:
Silná bolest břicha,
Horečka,
Krev ve stolici,
Dehydratace (nadměrná žízeň, sucho v ústech, závratě),
Významný úbytek hmotnosti.
Léčba
Léčba dlouhodobé řídké stolice závisí na základní příčině a může zahrnovat:
Léky
V závislosti na diagnóze mohou být předepsány léky k léčbě zánětu, kontroly průjmu nebo řešení dalších příznaků.
Změny ve stravě
Užitečné může být identifikace a vyhýbání se spouštěčům potravin nebo přijetí specifické diety, jako je dieta s nízkým obsahem FODMAP pro IBS.
Hydratace
Pít dostatek tekutin je zásadní pro prevenci dehydratace, zejména při přetrvávajícím průjmu.
Úpravy životního stylu
Zvládání stresu, pravidelné cvičení a udržování zdravého životního stylu mohou také hrát roli při zvládání chronického průjmu.
Ve svém příspěvku OTEC PLESKAČ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marie.
Zdravím Vás Otče od Kroměříže, mám 5letou vnučku, u které byl zjištěna celiakie/dle biopsie-částečná atrofie klků/Drží dietu, dá se s tím něco dělat, myslím tím užívání bylin?Děkuji za jakoukoliv odpověď.
Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.
Bílé kousíčky ve stolici mohou být běžným jevem, často způsobeným nestrávenou potravou, jako jsou semena, ořechy nebo zelenina s vysokým obsahem vlákniny. Mohou však být také příznakem jiných problémů, včetně parazitárních infekcí, některých léků nebo dokonce stavů, jako je celiakie nebo zánětlivé onemocnění střev.
Časté příčiny
Nestrávená potrava
Potraviny jako ořechy, semena, kukuřice a zelenina s vysokým obsahem vlákniny mohou někdy projít trávicím systémem, aniž by byly zcela rozloženy, což má za následek bílé skvrny ve stolici.
Léky
Některé léky, zejména ty ve formě kapslí, nemusí být plně stráveny a mohou se projevovat jako bílé hrudky.
Parazitické infekce
I když jsou méně časté, parazitární infekce, jako jsou tasemnice nebo roupy, mohou také způsobit bílé měsíčky nebo dokonce viditelné červy ve stolici.
Méně časté, ale potenciálně závažné příčiny
Celiakie
Toto autoimunitní onemocnění zhoršuje schopnost těla zpracovávat lepek, což může vést k nestrávené potravě ve stolici.
Zánětlivé onemocnění střev
Nemoci, jako je Crohnova choroba nebo ulcerózní kolitida, mohou způsobit zánět v trávicím traktu, což může vést k hlenu nebo bílým krvinkám ve stolici.
Malabsorpce
To může být důsledkem různých onemocnění nebo léků a může způsobit nestrávenou potravu a tukové usazeniny ve stolici.
Problémy s játry nebo žlučníkem
Ve vzácných případech mohou problémy s játry nebo žlučníkem ovlivnit produkci žluči, což vede k bledé nebo bílé stolici.
Kdy se obávat
Pokud jsou bílé částečky ve stolici doprovázeny dalšími příznaky. Může se jednat o bolest břicha, průjem, zácpu, horečku nebo úbytek hmotnosti.
Pokud ve stolici vidíte viditelné červy nebo segmenty červů, může to znamenat parazitární infekci. Tu je třeba léčit lékem na předpis.
Pokud bílé skvrny přetrvávají nebo se jejich počet zvětšuje nebo pokud si všimnete dalších částeček, je nejlepší poradit se s lékařem.
Jak postupovat
Sledujte svůj jídelníček: Zaznamenejte si všechny potraviny, které jste snědli a které by mohly být obtížně stravitelné.
Projděte své léky: Zkontrolujte své v současnosti užívané léky, a v příbalovém letáku zjistěte, zda by některé z nich mohly způsobovat podobný problém.
Poraďte se s lékařem: Pokud máte obavy nebo se u vás vyskytnou jiné příznaky, je vždy nejlepší vyhledat lékařskou pomoc.
Ve svém příspěvku CO DĚLAT, KDYŽ DÍTĚ MÁLO ROSTE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eva Novotná.
Dobrý den, chci se prosím Vás zeptat.Mame už delší dobu problémy s dcerou , přibývá strašně pomalu.Normalne ji a ji všechno.Ma 5 roku a váží 13,500 gramů.Porodni váha byla skoro 4 kila.Doktori říkali,že ji nic není, růstový hormon v pořádku , celiakie neni z krve prokázána a štítná zlaza taky v pohodě,já jsem už zoufalá a nevím ,kde s dcerou jít.Poradte prosím.S pozdravem Novotná.
Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.
Geneticky podmíněnou sníženou tvorbu laktázy ovlivnit nelze, proto prevence vůči vzniku onemocnění neexistuje. Při diagnóze celiakie je nutné dodržovat předepsanou dietu.
Vyrážka či ekzém jsou definovány jako zánět kůže, který není vyvolán mikroorganismy napadajícími kůži. Tělo tímto způsobem spíše dává najevo problém v celém organismu, takovým problémem může být například infekce v těle, nedostatek nějaké živiny, problém imunity nebo onemocnění nějakého orgánu.
Příčiny svědění kůže, vyrážky, ekzému
atopický ekzém, alergie;
snížená imunita a přítomnost infekce (například plané neštovice, spála, pásový opar);
překyselení organismu (únava, zimomřivost, studené končetiny, bolest hlavy, snížená imunita, alergie, špatné hojení ran, nervové poruchy);
celiakie, alergie na lepek (bolest břicha, průjem, hubnutí, pocit plnosti, únava, krev ve stolici, kožní vyrážka);
cukrovka, diabetes mellitus (únava, ospalost, žízeň, hlad, nadměrné močení, necitlivost, brnění končetin, svědění kůže, průjem, záněty močových cest, afty, zápach z úst a z moči);
nedostatek vitamínu B3 (citlivost na světlo, bolestivá, podrážděná kůže, bolestivost jazyka a dutiny ústní, únava, trávicí potíže, bolest břicha, průjem, ztráta hmotnosti, poškození nervů);
nedostatek vitamínu B3 (citlivost na světlo, bolestivá, podrážděná kůže, bolestivost jazyka a úst, únava, trávicí potíže, bolest břicha, průjem, ztráta hmotnosti, poškození nervů);
nedostatek vápníku (záškuby, bolest svalů, kloubů, poruchy nervů, vyrážka, svědění kůže, lámání nehtů, špatné hojení ran, bušení srdce, deprese, podrážděnost, nespavost, řídnutí kostí, osteoporóza);
rakovina žlučníku a žlučových cest (únava, noční pocení, teplota, nechutenství, popřípadě hubnutí, žloutenka, svědění kůže, potíže s trávením, pocit plnosti, zvracení);
selhání ledvin (únava, málo moči, otoky, nevolnost až zvracení, bolest hlavy, u akutní: až ztráta vědomí; u chronické: bledost, svědění kůže, bolest hrudi, kostí);
nadbytek vitamínu A (může poškodit plod, bolest hlavy, kostí, břicha, nevolnost, zvracení, průjem, svědění kůže, padání vlasů, nepravidelná menstruace, poruchy zraku);
dna, pakostnice (nesnesitelná bolest a otok kloubů, může se objevit bolest hlavy, svalů, trávicí potíže, nadýmání, průjem, pálení konečníku, vyrážka);
vysoký krevní tlak (bolest hlavy, na hrudi, bušení srdce, otoky končetin, poruchy ledvin, krvácení z nosu, dušnost, závratě, nespavost, šumění v uších, poruchy zraku);
nedostatek vitamínu B1 (únava, nechutenství, zácpa, hubnutí, deprese, podrážděnost, nesoustředění, bolest a úbytek svalů, brnění končetin, otoky nohou, bušení srdce až tachykardie, poruchy nervů);
zánět cév (únava, teplota, nechutenství, bolest kloubů, červené tečky na kůži, skvrny pod nehty, otoky nohou, krev v moči, až zánět ledvin);
zánět povrchových a hlubokých žil (zarudnutí a bolest žíly, bolestivé otoky, viditelné zarudlé žíly postižené končetiny);
nedostatečným vstřebáváním bílkovin se mění jejich množství v krvi a tím dochází k vylévání tekutiny do tkání: porucha vstřebávání živin (chronický průjem s nevstřebanými zbytky, objemná stolice, hubnutí, nedostatek vitamínu a minerálů), celiakie, alergie na lepek (bolest břicha, průjem, hubnutí, pocit plnosti, únava, krev ve stolici, kožní vyrážka);
srdeční selhání (bušení srdce, arytmie, obtížné dýchání, kašel, vykašlávání krve, zmodrání rtů a prstů, pocení, bolest na hrudi, otoky);
perikarditida (bolest na hrudi, nedostatek dechu, únava, teplota, kašel, špatné polykání, chrapot);
snížená funkce štítné žlázy nezpůsobuje obezitu, ale pouze nárůst hmotnosti, a to především zadržováním vody (únava, zácpa, otoky, zpomalenost, spavost, zvýšení váhy, zimomřivost, bušení srdce, poruchy menstruace, suchá kůže, padání vlasů);
Dlouhodobé nebo opakované užívání antibiotik. Antibiotika jsou nasazována proto, aby ničila choroboplodné bakterie, spolu s nimi však ničí i bakterie „dobré“. V důsledku toho dochází k nerovnováze střevní mikroflóry.
Podávání steroidních hormonů jako kortizon nebo anabolické steroidy v jídle nebo v lécích. Vždy si musíme být vědomi toho, že každý lék má vedle žádoucích účinků i ty nežádoucí. Každým lékem zasáhneme do vysoce citlivého „ekosystému“ člověka. Před nasazením léků a invazivní terapií je nutné pečlivě zvažovat přínos na jedné a riziko na druhé straně. V mnohých případech mohou být „těžké zbraně“ nahrazeny přírodními metodami bez obávaných vedlejších účinků. Poraďte se tedy s lékařem, zda na vaše potíže neexistuje i alternativní možnost léčby.
Léčení rakoviny ozařováním nebo chemoterapií, chirurgický zákrok, umělá výživa. Jejich použití je u uvedených nemocí sice jasně mimo diskuzi, ale nezasahují cíleně pouze nemocné buňky, neboť kromě nemocných buněk poškozují bohužel i ty zdravé. Odtud pramení celkové oslabení tělesného ekosystému.
Stres nebo nesprávná výživa, kdy je přijímáno nadměrné množství jednoduchých cukrů, nepřirozená úprava potravin (konzervační prostředky střevní flóře nesvědčí).
Změny hladiny hormonů, začátek puberty, těhotenství, užívání antikoncepčních pilulek (způsobují snížení acidity v pochvě, takže se ochranné mléčné bakterie poševní flóry nemohou dostatečně rozmnožovat a bránit tak vnikání infekcí).
Oslabený imunitní systém
Přílišné množství cukru v krvi, například při cukrovce, kdy se ve slinivce tvoří velmi málo inzulínu, který zajišťuje, aby bylo v krvi k dispozici stále vyrovnané množství cukru. Je-li příliš mnoho cukru v krvi, pak je diabetik obzvlášť náchylný ke kvasinkovému onemocnění. Kdo má cukru naopak málo, musí užívat například hroznový cukr, ale i to nahrává kvasinkám. Kromě toho mívají diabetici silně poškozené dásně, což opět kvasinkám vyhovuje.
Při častém užívání projímadel nebo při časté aplikaci výplachů střev. Ty mají jedno společné. Neodstraňují příčinu potíží, ale pouze krátkodobě ulevují od jejich následků. Střeva jsou následkem takového ošetření stále lenivější, protože se nenaučí pomoci si sama, a ani stravovací návyky vedoucí k zácpě se nezmění. Jednorázově však výplach může pomoci zbavit se kolonie kvasinek.
Kouření – nikotin zužuje cévy, tím se výrazně sníží prokrvení nejen rukou, nohou, mozku, ale také dásní, žaludku a střev, což podporuje vznik paradentózy.
Trvalé oslabení střeva – pacienti s chronickými střevními onemocněními, jako je kolitida, Crohnova choroba, celiakie nebo stálá zácpa, jsou obzvlášť náchylní ke kvasinkové infekci. Při vředovém onemocnění žaludku a střev je ochranná vrstva sliznice rovněž poškozena, takže se zde kvasinky snadno uchytí.
Cukrovka u dětí a dospívajících je obvykle způsobena nedostatkem inzulinu. Má své odlišnosti biologické, psychické i sociální ve srovnání s cukrovkou dospělých. Je charakterizována velkou labilitou, sklonem k hypoglykemii i k diabetické ketoacidóze či rychlým rozvojem diabetických chronických komplikací. Základem léčby je podávání inzulinu vícekrát denně pomocí inzulinových per nebo inzulinové pumpy. Spolu s inzuliny struktury lidského inzulinu se užívají i analoga inzulinu s velmi krátkým nebo naopak s velmi prodlouženým účinkem. Mimořádnou důležitost má tzv. selfmonitoring. Ukázalo se, že čím častější je měření glykemie, tím je lepší úroveň kompenzace diabetu. V praxi to znamená měřit glykemie v tzv. malých profilech (3– 4 měření denně před jídly), podle potřeby doplňovat měřením tzv. velkých profilů glykemie (například osm měření včetně měření po jídle a v noci). Znalost její okamžité hodnoty umožňuje přizpůsobit všechny složky léčby – dávky inzulinu, stravu i pohyb. Velký význam má řádné vedení diabetického deníku. V poslední době se začínají nacházet v praxi metody kontinuálního měření glykemie. Při dlouhodobém sledování je třeba kontrolovat růst a celkový vývoj dítěte, aktivně pátrat po rozvoji diabetických chronických komplikací (ledvinných, nervových, očních) a po často přidružených onemocněních (štítné žlázy, celiakie).
Nechutenství (lat. anorexia) je symptom, při kterém člověk nebo zvíře odmítá přijímat potravu. Většinou úzce souvisí s nevolností. Jedná se o nespecifický symptom běžný pro řadu nemocí. U lidí, vzácněji u zvířat, může mít psychickou příčinu. V této souvislosti je známa takzvaná mentální anorexie u žen.
Snížená chuť k jídlu a nechutenství mohou být průvodním jevem řady různých onemocnění. Nechutenství může signalizovat onemocnění trávicího traktu, ale i jiných orgánů. Často provází onemocnění mozku, časté je u úrazů hlavy, celiakie, cystické fibrózy a nádorových onemocnění. Nechutenství také nezřídka doprovází anemii, chudokrevnost z nedostatku železa. Ztráta chuti k jídlu může být vedlejším příznakem užívání některých léků a při déletrvajících potížích je třeba obrátit se na lékaře, který vyloučí závažnější příčinu.
Zvětšené lymfatické uzliny se považují za jeden z příznaků onemocnění. Nemusí se jednat pouze o nemoci infekčního původu, ale také například o rakovinotvorné bujení nebo autoimunitní onemocnění, jako je celiakie nebo Crohnova choroba.
Pokud jste se probudili s bezvládnou rukou, do a po chvíli se do ní dalo nepříjemné mravenčení, po další minutě to nejspíše přešlo. Jsou však i vážnější stavy, které někdy vyžadují i chirurgický zákrok (to se týká např. u syndromu karpálního tunelu).
- Jsou to příznaky nějaké nemoci?
Nemoci s tímto příznakem: syndrom karpálního tunelu, epilepsie, zánět nervu, diabetická neuropatie, celiakie, lymeská borelióza, artróza, roztroušená skleróza, křečové žíly, cévní mozková příhoda, cukrovka, alkoholismus, syfilis...
- projevy
Mravenčení v rukou či po povrchu celých paží, brnění v rukou či celých pažích, v lokti, občas, anebo celodenně...
- příčiny
Vlastní příčina spočívá často v utlačení, uskřinutí nebo poškození nervů (nervových zakončení). To může být způsobeno jinou nemocí nebo poraněním (výhřezem ploténky), těžkou nebo namáhavou prací (mnohahodinovým psaním na klávesnici, dlouhodobým telefonováním ad.).
Jindy může jít o špatné vyživení nervů: cévky, které je mají zásobovat živinami, se uzavírají např. v důsledku cukrovky (sice méně rozšířenou, nicméně i v české populaci stále velice silně zastoupenou možností je právě to, že brnění rukou je součástí dlouhodobého boje organismu s přítomností cukrovky).
Poruchy citlivosti se objevují také u alkoholismu: dlouhodobé nadužívání alkoholu vede mimo jiné k poškozování nervů, v jehož důsledku se objevuje brnění končetin (které je vedle poškození mozku a změny osobnosti tím menším problémem).
Mezi další možné příčiny patří roztroušená skleróza nebo nádorová onemocnění.
Příčinou však může být také prostý nedostatek vitaminů skupiny B nebo hořčíku a vápníku, případně hyperventilace – např. pří hysterickém záchvatu, anebo při speciálním ventilačním cvičení.
- léčba
Zvláště u dlouhodobých pozorování těchto projevů se často neobejdete bez specializovaného lékařského vyšetření. Začněte však návštěvou svého praktického lékaře. Po vyloučení výživových nedostatků (vitamíny skupiny B, hořčík, vápník) bude vhodné neurologické vyšetření, na ně navazující rehabilitace, v nejzazším případně chirurgický zákrok.
Potíže sice tohoto druhu často odezní samy. Role časného zahájení léčby je však klíčová (v případech, kdy je nutná).
Bezlepková dieta je dieta spočívající v omezení konzumace potravin obsahujících lepek (neboli gluten) ze stravy dotyčného, zpravidla ze zdravotních důvodů. Konzumace potravin obsahujících lepek osobami nemocnými celiakií nebo alergií na lepek by totiž mohla vést k vážným zdravotním komplikacím. Osoby držící bezlepkovou dietu konzumují nejlépe potraviny přirozeně bezlepkové. Základem diety je nekonzumování potravin vyrobených z běžných obilovin, jako je ječmen, pšenice, žito, které jsou na lepek bohaté. Tato dieta je v současnosti jedinou známou léčbou celiakie a alergie na lepek.
Potravin, které neobsahují lepek, je větší množství, než by se mohlo na první pohled zdát. Jedná se například o rýži, pohanku, kukuřici, amarant, proso, luštěniny (fazole, hrách, čočka, sója), veškerou zeleninu a ovoce, veškeré maso. U ostatních potravin, respektive výrobků, je zapotřebí pečlivě číst. Ani mléčných produktů není nutné se vzdát, jen je třeba sledovat složení, typ zahušťovadel a podobně.
Pečiva se také vzdát nemusíte. Místo pšeničného či žitného pečiva si zvolíte pečivo z kukuřičné mouky, prosa, pohanky.
Pocit pnutí břicha může způsobit strava. Pnutí v břiše není nic příjemného. Může se vyskytovat i v případě, že jste drželi dietu a nyní se vracíte zpět ke svému starému způsobu stravování. Signalizuje to tedy přechod z lehkých jídel zpět na těžší. Pocit pnutí způsobuje u žen také každoměsíční menstruační cyklus, což je spojeno se zadržováním tekutin v těle, k němuž v této době dochází. Obvykle se tyto stavy vyskytují krátce před menstruací, potom břicho takzvaně splaskne.
Někdy se také pnutí břicha může vyskytnout po delší léčbě antibiotiky. Během terapie se vlivem léků oslabí střevní mikroflóra a mohou se zde množit kvasinky. Jakmile sníte potraviny obsahující větší množství cukrů, dochází pak při trávení ke zvýšenému uvolňování plynů. Není zrovna jednoduché odstranit přebytek kvasinek, někdy je třeba přistoupit k tomu, že budete nějakou dobu dodržovat protikvasinkovou dietu.
Pnutí břicha může být i jedním z mnoha příznaků takzvaného dráždivého tračníku. Jde o soubor příznaků, které signalizují dlouhodobou poruchu trávení, související s bolestmi břicha. Často ji zapříčiní stres, špatné stravovací návyky, ale také infekce, hormonální změny nebo třeba potravinové alergie. Projevuje se nejen pnutím, ale i zácpami, průjmy, nadýmáním, bolestmi břicha aj. Často se pod podobnými potížemi skrývá také celiakie, tedy nesnášenlivost na lepek. Pokud trpíte potížemi s pnutím či nadýmáním delší dobu a pravidelně, navštivte lékaře, který by měl ověřit, zda není příčinou právě tato nemoc. Žádné příznaky není dobré podceňovat, zejména pokud se vyskytují dlouhodobě a v kombinaci s dalšími.
Zadržování stolice u dětí je poměrně běžným problémem, který ovšem pro možné komplikace a psychické bloky není dobré podceňovat. Vyléčit se dá, ale jde o dlouhodobější proces, často právě spočívající v odstranění psychických zábran.
Důvodů, proč se dítě odmítá vyprázdnit, může být hned několik. Dítě se dostává do období prvního vzdoru (2. až 3. rok) a zadržováním stolice trestá své rodiče. Rodiče dítě nutí chodit na nočník a nedovolí mu ho opustit, dokud se nevykaká. Dalším faktorem může být nástup do školky nebo jeslí (změna prostředí, stres ve školce, nedostatek soukromí nebo času na záchodě, strach). Dále může jít o příznak onemocnění nebo alergie (štítná žláza, celiakie, problémy s kravským mlékem, vady zažívacího traktu). Vliv na vyprazdňování má také nevhodný denní režim, špatné složení stravy a málo pohybu. V nejhorším případě může být i příznakem sexuálního zneužívání dítěte.
Snažte se objevit příčinu stresu dítěte a pracujte na jejím odstranění. Pokud má dítě třeba strach kakat ve školce před dětmi, nechte ho vyprázdnit se v klidu doma, buď v ranních hodinách, nebo zkuste vytvořit nový zvyk navečer. Proto je důležité začít „vysedávat“ pravidelně v jednu a tu samou dobu každý den a upravit podle toho také dobu příjmu potravy.
K léčbě se doporučuje jedna čajová lžička olivového oleje denně. Neměly by chybět kysané mléčné výrobky (jogurty, kefír, podmáslí) a zvýšený příjem tekutin. Když přirozená úprava jídelníčku spolu se zvýšením pohybové aktivity nezabírá, může dítě na doporučení lékaře dostat i nějaké projímadlo, třeba laktulózu.
Laktózová intolerance je částečná nebo úplná neschopnost trávicího traktu zpracovávat laktózu, tedy mléčný cukr. V současnosti jí trpí přibližně každý šestý člen populace, přičemž v jižních národech a u černé rasy bývá její četnost mnohonásobně vyšší než u obyvatel severní Evropy. Četnost intolerance mléčného cukru významně stoupá s věkem, u předškolních dětí bývá vzácná, kdežto ve vyšším věku jí trpí většina populace. Nejčastější příčinou nedostatku laktázy bývá geneticky podmíněné snižování produkce tohoto enzymu. Nazývá se adultním, tedy dospělým typem laktózové intolerance. Se stoupajícím věkem se normálně tvorba laktázy snižuje, a to se začne projevovat právě netolerancí mléka. Stává se, že poškození sliznic střeva jinými vlivy způsobí vznik intolerance laktózy – ta se pak nazývá sekundární neboli získaná. Vzniká jako důsledek mnohých infekčních průjmových onemocnění, po užívání některých léků (antibiotik) a také při některých chronických onemocněních střeva, jako je Crohnova nemoc nebo celiakie. Typicky vzniká u dětí v kojeneckém věku po infekčním průjmu způsobeném rotaviry, kdy se po pokusech o znovuzavedení mléka do jídelníčku dítěte objevují zdlouhavé průjmy. Nedostatek enzymu je však pouze dočasný, se zhojením povrchu sliznice střevní se začne tvořit opět a dítě pak může pít mléko bez dalších negativních následků.