Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

CELIAKIE

OBSAH

Kdy říct lékaři o nadýmání a plynatosti

Pokud pociťujete přetrvávající plynatost a nadýmání, je důležité, abyste si promluvili se svým lékařem, abyste vyloučili jakékoli základní zdravotní stavy, jako jsou potravinové alergie, celiakie nebo zánětlivé onemocnění střev.

Kromě toho, pokud zaznamenáte jakékoli další příznaky, jako je bolest břicha, průjem, zácpa nebo neúmyslný úbytek hmotnosti, je důležité co nejdříve vyhledat lékařskou pomoc. Tyto příznaky mohou být známkou vážnějšího stavu, který vyžaduje okamžitou léčbu.

Zdroj: Dýně a nadýmání

Diskuze

V diskuzi ZVÝŠENÉ BÍLÉ KRVINKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marie Stoklasová.

Od března chodím k obvodní lékařce na kontrolní odběry krve,protože leukocity mi pořád drží hodnotu 10,někdy 11 i 14 jsem měla.Tento měsíc opět hodnota něco přes 10,tak si mě paní doktorka opět pozvala na odběr za měsíc.Je možno,po tak dlouhé době na nic nepřijít proč?Dnes jsem jí popsala,že má únava je čím dál horší.Když mám volno dokáží prospat i 17 hodin,pokud né,tělo mě nutí spát,jsem prostě grogy.Před rokem mi dělali přepážku a čistili dutiny v čele.Od té doby,pokud vykonávám činnost hlavou dolu,mi vyhrkne nějaká tekutina,tak normálně přes rty až na bradu.Když je to dlouho,tekutiny je víc štípe mě nad posledním obratlem v hlavě,štípe mě kloub palce u pravé ruky.Byla jsem na vyšetření mozkoviční mok to není.Hlava mě bolí častěji a častěji,jde to přes spánky do očí a pak se nemůžu dočkat,až dojedu z práce domú a spím a spím.Nemám energii a mám pocit,že vše stojí za starou bačkoru.Nebyla jsem taková,měla jsem energii,chuť pořád něco dělat a podnikat a teď myslím jen na to,jak si zdřímnout.Má to souvislost s těma bílýma krvinkama?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jindra.

Celiakie?????

Zdroj: diskuze Zvýšené bílé krvinky

Vředy na jazyku z důvodu nemoci

Lidé, kteří mají několik vředů na jazyku nebo jinde v ústech, mohou mít příznaky jiných poruch, jako je onemocnění rukou, nohou a úst nebo orální lichen planus.

Lidé s určitými stavy, kteří mají vředy na jazyku, by se měli poradit se svým lékařem. Mezi tyto stavy patří:

  • cukrovka;
  • zánětlivé onemocnění střev;
  • celiakie;
  • stavy, které oslabují imunitní systém;
  • Behcetova nemoc.

Některé formy vředů na jazyku a v ústech mohou být příznakem rakoviny ústní dutiny. Každý, kdo má obavy ze svých příznaků, by měl mluvit s lékařem, aby získal správnou diagnózu.

Zdroj: Vředy na jazyku

Diskuze

V diskuzi OTEC PLESKAČ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marie.

Zdravím Vás Otče od Kroměříže, mám 5letou vnučku, u které byl zjištěna celiakie/dle biopsie-částečná atrofie klků/Drží dietu, dá se s tím něco dělat, myslím tím užívání bylin?Děkuji za jakoukoliv odpověď.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Otec pleskač

Tenké nehty ve tvaru lžíce

Koilonychie je označována také jako lžičkovité nehty, neboť se při tomto stavu zvedá volný okraj nehtové ploténky. Problém doprovází nejčastěji sideropenickou anemii (nedostatek železa) nebo tyreopatii (nemoc štítné žlázy). Bývá rovněž součástí Plummer-Vinsonova syndromu.

Příznaky

Nehty jsou tenké a uprostřed klesají, takže vypadají jako lžíce. Problémy mohou být způsobeny nedostatkem železa, nedostatkem správné výživy, zdravotními problémy se žaludkem nebo střevy – citlivost na lepek (celiakie), ale i vysoká nadmořská výška může způsobit toto onemocnění.

Foto

Zde můžete vidět, jak vypadají tenké nehty ve tvaru lžíce.

Zdroj: Nemoci nehtů na nohou

Diskuze

V diskuzi CO DĚLAT, KDYŽ DÍTĚ MÁLO ROSTE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eva Novotná.

Dobrý den, chci se prosím Vás zeptat.Mame už delší dobu problémy s dcerou , přibývá strašně pomalu.Normalne ji a ji všechno.Ma 5 roku a váží 13,500 gramů.Porodni váha byla skoro 4 kila.Doktori říkali,že ji nic není, růstový hormon v pořádku , celiakie neni z krve prokázána a štítná zlaza taky v pohodě,já jsem už zoufalá a nevím ,kde s dcerou jít.Poradte prosím.S pozdravem Novotná.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Co dělat, když dítě málo roste

Běžné příčiny plynatosti a nadýmání

Plynatost a nadýmání mohou být způsobeny řadou faktorů, včetně polykání příliš velkého množství vzduchu, příliš rychlého jedení nebo konzumace určitých potravin nebo nápojů, které jsou obtížně stravitelné. Stres a úzkost mohou navíc přispět k těmto trávicím příznakům.

Další častou příčinou plynatosti a nadýmání je intolerance laktózy. K tomu dochází, když tělo není schopno správně strávit laktózu, cukr, který se nachází v mléce a mléčných výrobcích. Příznaky mohou zahrnovat plynatost, nadýmání, průjem a bolest břicha.

V některých případech může být plynatost a nadýmání také příznakem závažnějšího základního stavu, jako je syndrom dráždivého tračníku, zánětlivé onemocnění střev nebo celiakie. Je důležité mluvit s poskytovatelem zdravotní péče, pokud pociťujete přetrvávající nebo závažné zažívací příznaky.

Zdroj: Dýně a nadýmání

Poradna

V naší poradně s názvem SVĚDĚNÍ A LEPEK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ivana Rajniaková.

Dobrý den,
jdu asi s neobvyklým dotazem. Jsem celiak. V poslením roce mě pořád svědí tělo a když se poškrabu, naskáčou mi jizvy, stále koumám odkud jsem to vzala, ale jediný co mě napadlo, je lepek.Samozřejmě občas zhřeším. Máte s tím někdo nějakou zkušenost? Díiky

Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

V souvislosti s celiakií a svěděním mě napadá možnost rozvoje onemocnění zvaného Duhringova nemoc. Je to velmi vzácné autoimunitní onemocnění, které se projevuje právě v souvislosti s celiakií. Mezi hlavní příznaky Duhringovy nemoci patří puchýřovitá vyrážka, která se podobá oparu. Vyrážka se vyskytuje nejčastěji v místech, kde dochází k velkému namáhání kůže (loketní jamka, kolenní jamka, stehna), ale může se vyskytnout i na hlavě nebo na zádech. Vyrážka svědí a pálí a svádí ke škrábání. Kromě těchto příznaků na kůži se objevují i klasické příznaky celiakie (průjmy, nadýmání, nevolnost, zvracení a hubnutí, respektive nepřibývání na váze). Asi by bylo vhodné zajít za svým gastroenerologem a nechat si vyšetřit aktuální stav střev a podle toho určit další postup. Co můžete udělat hned, je vyřadit všechny zdroje lepku a proti svědění zkusit užívat lék Claritine. Celiakie se bohužel nedá vyléčit, ale dietou se dají výrazně omezit její negativní projevy.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Svědění a lepek

Bezlepková dieta

Bezlepková dieta je dieta spočívající v omezení konzumace potravin obsahujících lepek (neboli gluten) ze stravy dotyčného, zpravidla ze zdravotních důvodů. Konzumace potravin obsahujících lepek osobami nemocnými celiakií nebo alergií na lepek by totiž mohla vést k vážným zdravotním komplikacím. Osoby držící bezlepkovou dietu konzumují nejlépe potraviny přirozeně bezlepkové. Základem diety je nekonzumování potravin vyrobených z běžných obilovin, jako je ječmen, pšenice, žito, které jsou na lepek bohaté. Tato dieta je v současnosti jedinou známou léčbou celiakie a alergie na lepek.

Potravin, které neobsahují lepek, je větší množství, než by se mohlo na první pohled zdát. Jedná se například o rýži, pohanku, kukuřici, amarant, proso, luštěniny (fazole, hrách, čočka, sója), veškerou zeleninu a ovoce, veškeré maso. U ostatních potravin, respektive výrobků, je zapotřebí pečlivě číst. Ani mléčných produktů není nutné se vzdát, jen je třeba sledovat složení, typ zahušťovadel a podobně.

Pečiva se také vzdát nemusíte. Místo pšeničného či žitného pečiva si zvolíte pečivo z kukuřičné mouky, prosa, pohanky.

Zdroj: Lepek

Rizikové faktory osteoporózy

Mnoho hormonů v těle ovlivňuje proces obnovy kostí. Poruchy žláz produkujících hormony mohou znamenat vyšší riziko vzniku osteoporózy.

Mezi poruchy související s hormony, které mohou vyvolat osteoporózu, patří:

  • hyperaktivní štítná žláza;
  • poruchy nadledvin, jako je Cushingův syndrom;
  • snížené množství pohlavních hormonů (estrogen a testosteron);
  • poruchy hypofýzy;
  • nadměrná aktivita příštítných tělísek.

Mezi další faktory, o nichž se předpokládá, že zvyšují riziko osteoporózy a zlomenin, patří:

  • rodinná anamnéza osteoporózy;
  • rodinná anamnéza zlomeniny kyčle;
  • index tělesné hmotnosti (BMI) 19 nebo nižší;
  • dlouhodobé užívání vysokých dávek steroidních tablet (ty jsou široce používány pro zdravotní stavy, jako je artritida a astma);
  • porucha příjmu potravy, jako je anorexie nebo bulimie;
  • nadměrné pití alkoholu a kouření;
  • revmatoidní artritida;
  • malabsorpční problémy, jako u  celiakie a  Crohnova choroba;
  • některé léky používané k léčbě rakoviny prsu a  rakoviny prostaty, které ovlivňují hladiny hormonů;
  • dlouhá období nečinnosti, například dlouhodobý odpočinek v posteli.

Zdroj: Osteoporóza

Lymfatické uzliny jako příznak rakoviny

Zvětšené lymfatické uzliny se považují za jeden z příznaků onemocnění. Nemusí se jednat pouze o nemoci infekčního původu, ale také například o rakovinotvorné bujení nebo autoimunitní onemocnění, jako je celiakie nebo Crohnova choroba.

Bolestivé uzliny jsou příznakem, který by neměl být nikdy podceňován. Uzliny jsou sídlem imunitních buněk a k jejich zvětšení dochází při zánětu, kdy se imunitní buňky množí a bojují proti infekci. Takto zduřené uzliny bolí. Uzliny se mohou zvětšit i při nádorech, v této situaci jsou ale většinou nebolestivé. V uzlině se množí imunitní buňky, tudíž se mnohonásobně zvyšuje jejich počet a uzlina se zvětšuje. A také tím, že se v uzlině množí bakterie a viry, dochází v ní a v přilehlé oblasti ke vzniku zánětu, což se projevuje otokem a rovněž bolestí uzliny. Kromě toho se v uzlině mohou množit ještě nádorové buňky, což také způsobuje jejich zvětšení, nikoliv však bolestivost. Z výše uvedeného je potřeba si odnést alespoň jeden důležitý poznatek – zvětšené uzliny v jakémkoliv místě, které nebolí a nemizí po 2 týdnech, by měly být vždy co nejrychleji prohlédnuty lékařem, aby se vyloučila možnost nádorového bujení, eventuálně se nádorové bujení zachytilo včas.

Zdroj: Lymfatické uzliny

Zápach stolice po acetonu u dětí

Děti mohou mít páchnoucí stolici z různých důvodů. Mohou mít žaludeční infekci nebo to může být příznak něčeho vážnějšího, jako je celiakie nebo cystická fibróza. Může to být také důsledek nedostatku vitamínů.

Maminka sedmiměsíčního chlapce se ptala lékaře: Dnes ráno jsem ho přebalovala a jeho hovínko bylo lepkavé, tvrdé a kašovité zároveň a páchlo to jako lak na nehty. Vím, že se k žádnému odlakovači nemohl dostat, protože doma žádné nemáme.

Odpověděl jí na to dětský lékař Dr. Pandurang Sawant.

Nebojte se, jen sledujte vývoj. Pokud bude mít dítě další 2 dny nepříjemný zápach z pohybu, pak mu můžeme předepsat nějaké léky. Zkontrolujte, zda se u něj nevyskytují související problémy, jako je horečka, krev ve stolici, zvracení atd., to je vše.

U malých dětí, které kálí do jednorázových plenek se může objevit pocit zápachu po acetonu z jejich stolice. Důvodem může být látka s názvem indol. Indol se přirozeně vyskytuje v lidských výkalech a dává jim specifický zápach. V nízkých koncentracích však voní po květinách a používá se pro parfemaci plenek. Při vyšších koncentracích pak může zapáchat po rybině nebo jako acetonový odlakovač na nehty nebo acetonové ředidlo. K vyšším koncentracím může dojít v případě spojení přirozeného indolu ze stolice dítěte a přidaného indolu pro parfemaci plenek.

Zdroj: Zápach stolice po acetonu

Příčiny světlé neboli acholické stolice

Světlá stolice znamená poruchu tvorby žluči nebo poruchu jejího vylučování do střeva. Mezi příčiny vzniku světlé stolice můžeme zahrnout infekční žloutenky, kdy akutní stadium onemocnění může být spojeno s narušením tvorby žluči a to právě vede k dočasně světlému zabarvení stolice. Dále cirhózu jater, kdy postižená játra mají sníženou schopnost správně tvořit žluč a bledá stolice je pak jednou ze známek onemocnění. Další příčinou mohou být žlučové kameny, a to za předpokladu, že kámen ucpe žlučovod a žluč nemůže odtékat do střeva, z čehož vyplývá, že se po určité době objeví také světlá stolice. Současně jsou přítomny zejména kolikovité a velmi nepříjemné bolesti v pravém podžebří. Rovněž u infekčního zánětu žlučových cest bývá přítomna různě významná porucha odtoku žluči, což vede ke žloutence a k nálezu světlé stolice. Poruchu odtoku žluči mohou způsobit také nádory, které svým růstem utlačí žlučovod. Je to například rakovina žlučníku, rakovina žlučových cest, rakovina jater a rakovina slinivky břišní. Základním příznakem, kterého si pacient všimne, je ovšem nebolestivá žloutenka, která je oproti světlé stolici přeci jen nápadnější. A ke vzniku světlejší stolice může vést i celiakie neboli nesnášenlivost lepku.

Zdroj: Vše o světlé stolici

Za jak dlouho se upraví testy jaterních bílkovin

Testy jaterních bílkovin se zlepší v závislosti na úspěchu léčení základních příčin. Některé příčiny lze léčit snadno a v takových případech je úprava výsledků možná rychle.

Vysoká hladina bílkovin může být trvalá a nebo se může upravit úspěšnou léčbou základního onemocnění.

Trvale vysoké hladiny celkového proteinu v séru se vyskytují u téchto zdravotních stavů:

  • zánět z infekcí, jako je HIV nebo virová hepatitida
  • rakovina, jako je mnohočetný myelom
  • dehydratace
  • chronické onemocnění ledvin
  • nemoc jater

I nízká hladina bílkovin v krvi může být trvalá, nebo se může upravit v závislosti na možnosti léčit základní příčinu.

Nízké hladiny celkového proteinu v séru se objevují u následujících zdravotních stavů:

  • podvýživa
  • poruchy vstřebávání, jako je celiakie nebo zánětlivé onemocnění střev (IBD)
  • nemoc jater
  • onemocnění ledvin, jako je nefrotický syndrom nebo glomerulonefritida
  • městnavé srdeční selhání

Kromě hladiny celkového proteinu v séru může laboratoř vypočítat poměr albuminu ke globulinu (A/G) v krevním řečišti. Je to proto, že některé stavy ovlivňují množství albuminu nebo globulinu v krvi.

Nízký poměr A/G může být způsoben nadprodukcí globulinu, nedostatečnou produkcí albuminu nebo ztrátou albuminu, což doprovází následující onemocnění:

  • autoimunitní onemocnění
  • cirhóza, zahrnující zánět a zjizvení jater
  • mnohočetný myelom
  • nefrotický syndrom onemocnění ledvin

Vysoký poměr A/G je přítomen u těchto onemocnění:

  • nedostatečná produkce protilátek
  • leukémie nebo rakovina kostní dřeně

Zdroj: Za jak dlouho se upraví jaterní testy

Příčiny nedostatku železa

Hlavním důvodem nedostatku železa v organismu je jeho nedostatečný přísun v potravě, což souvisí s nevhodným stravováním. Dalším, a to extrémně důležitým faktorem, je ztráta krve. Nejběžnějším důvodem je pak pravidelné menstruační krvácení žen. Pokud se výše uvedené faktory zkombinují, je riziko vzniku anémie velké. Podobně může docházet ke ztrátám železa při dlouhodobých výskytech krve ve stolici nebo v moči. Další možností může být porucha vstřebávání železa ve střevě, nemoci spojené s průjmy, jako je neléčená celiakie či Crohnova choroba.

Naše tělo obsahuje cca jen 6 gramů železa, což je hmotnost asi tak jednoho hřebíku. Je to málo, a proto má náš organismus obrovskou snahu železem šetřit. Nedostatkem železa trpí především ženy. Neexistuje jednotná dávka železa, kterou by měly ženy tělu dodat. V rozmezí 19–50 let jim stačí 18 mg denně, v období těhotenství by však potřebná dávka měla činit až 27 mg. V období kojení by naopak měl být přísun železa jen 9 mg denně. U železa rozhodně neplatí „čím více, tím lépe”. Při přehlcení organismu totiž může dojít k poškození vnitřních orgánů, existuje zvýšené riziko vzniku cukrovky, infarktu nebo některých druhů rakoviny, a to především u starších lidí. Asi 8 mg železa za den lze přijmout díky čočce, špenátu, konzumaci hovězího či kuřecího masa, ořechů nebo cizrny. To vše dodá alespoň nějakou část potřebného denního množství.

Zdroj: Jak doplnit železo

Svědění kůže s vyrážkou

Vyrážka (ekzém) je definována jako zánět kůže, který není vyvolán mikroorganismy napadajícími kůži. Tělo tímto způsobem dává najevo problém v celém těle, kterým může být infekce, nedostatek nějaké živiny, špatná imunita, nebo onemocnění nějakého orgánu.

Příčiny svědění kůže, vyrážky, ekzému:

  • atopický ekzém, alergie;
  • snížená imunita a přítomnost infekce (například plané neštovice, spála, pásový opar);
  • opruzeniny (zčervenání, pupínky, pálení, bolest, svědění);
  • překyselení organismu (únava, zimomřivost, studené končetiny, bolest hlavy, snížená imunita, alergie, špatné hojení ran, poruchy nervů);
  • celiakie, alergie na lepek (bolest břicha, průjem, hubnutí, pocit plnosti, únava, krev ve stolici, kožní vyrážka);
  • cukrovka neboli diabetes mellitus (únava, ospalost, žízeň, hlad, nadměrné močení, necitlivost, brnění končetin, svědění kůže, průjem, záněty močových cest, afty, zápach z úst a z moči);
  • infekční onemocnění jako spalničky, spála zarděnky, neštovice.

Akutně vzniklá vyrážka může odeznít sama po několika dnech, nebo lze od kožního lékaře či v lékárně získat nespočet přípravků pro léčbu vyrážky, ekzému. Léčba by neměla znamenat jen zakoupení nějaké masti, pudru či zásypu, ale též změnu stravy (zdravá výživa), životního tempa, vyvarování se dráždivým, toxickým, tělu nevlastním látkám.

Zdroj: Svědění kůže

Pohanka a zdraví

Pohanka je vynikající alternativou k pšenici. Neobsahuje však lepek, což je důležité pro všechny alergiky a pro ty, kteří se chtějí detoxikovat. Při svém vysokém obsahu proteinů je rovněž výbornou náhradou rýže. Po konzumaci pohankové kaše musí tělo například vyloučit daleko méně inzulínu než v případě rýže nebo pšenice. Pohanka dokonce dokáže zmírnit silné a dlouhé menstruační krvácení, pomáhá při dvanácterníkových a žaludečních vředech, střevních nádorech a při lokálním krvácení. Je dobrá na nechutenství i bolest hlavy.

Chystáte-li se jíst pohanku, měli byste vědět, že pohanková mouka nemůže nikdy vykynout, protože neobsahuje lepek. Což je samozřejmě výhoda pro celiaky a také pro pacienty s cukrovkou. V případě celiakie je však důležité, aby pohanková mouka pocházela ze specializovaného mlýna, aby v ní nemohly být příměsi běžné mouky.

Pohanka obsahuje mnoho prospěšných látek: 18 různých aminokyselin, vlákninu, zinek, měď, selen, mangan, vitamín B1, B2, niacin, vitamín E, vitamín C, cholin, rutin. Aminokyselina lysin, kterou pohanka také obsahuje, je důležitá v prevenci proti oparům. Vitamíny B nám dodávají energii, podporují správnou funkci nervů a spolu s rutinem a vitamínem C snižují nebezpečí cévních příhod. Cholin zajišťuje přenos nervových vzruchů, regeneruje jaterní buňky a pomáhá odbourávání tuku, nahromaděného v játrech. Pohanka obsahuje i kyselinu linoleovou, která snižuje hladinu cholesterolu v krvi.

V 16. století u nás byla bezkonkurenčně nejoblíbenější potravinou. Pak začala její obliba klesat, až se téměř vytratila. Dnes však pohanka zažívá svou renesanci.

Zdroj: Pohanka jako lék

Pnutí v břiše

Pocit pnutí břicha může způsobit strava. Pnutí v břiše není nic příjemného. Může se vyskytovat i v případě, že jste drželi dietu a nyní se vracíte zpět ke svému starému způsobu stravování. Signalizuje to tedy přechod z lehkých jídel zpět na těžší. Pocit pnutí způsobuje u žen také každoměsíční menstruační cyklus, což je spojeno se zadržováním tekutin v těle, k němuž v této době dochází. Obvykle se tyto stavy vyskytují krátce před menstruací, potom břicho takzvaně splaskne.

Někdy se také pnutí břicha může vyskytnout po delší léčbě antibiotiky. Během terapie se vlivem léků oslabí střevní mikroflóra a mohou se zde množit kvasinky. Jakmile sníte potraviny obsahující větší množství cukrů, dochází pak při trávení ke zvýšenému uvolňování plynů. Není zrovna jednoduché odstranit přebytek kvasinek, někdy je třeba přistoupit k tomu, že budete nějakou dobu dodržovat protikvasinkovou dietu.

Pnutí břicha může být i jedním z mnoha příznaků takzvaného dráždivého tračníku. Jde o soubor příznaků, které signalizují dlouhodobou poruchu trávení, související s bolestmi břicha. Často ji zapříčiní stres, špatné stravovací návyky, ale také infekce, hormonální změny nebo třeba potravinové alergie. Projevuje se nejen pnutím, ale i zácpami, průjmy, nadýmáním, bolestmi břicha aj. Často se pod podobnými potížemi skrývá také celiakie, tedy nesnášenlivost na lepek. Pokud trpíte potížemi s pnutím či nadýmáním delší dobu a pravidelně, navštivte lékaře, který by měl ověřit, zda není příčinou právě tato nemoc. Žádné příznaky není dobré podceňovat, zejména pokud se vyskytují dlouhodobě a v kombinaci s dalšími.

Zdroj: Pocit pnutí

Zadržování stolice u dětí

Zadržování stolice u dětí je poměrně běžným problémem, který ovšem pro možné komplikace a psychické bloky není dobré podceňovat. Vyléčit se dá, ale jde o dlouhodobější proces, často právě spočívající v odstranění psychických zábran.

Důvodů, proč se dítě odmítá vyprázdnit, může být hned několik. Dítě se dostává do období prvního vzdoru (2. až 3. rok) a zadržováním stolice trestá své rodiče. Rodiče dítě nutí chodit na nočník a nedovolí mu ho opustit, dokud se nevykaká. Dalším faktorem může být nástup do školky nebo jeslí (změna prostředí, stres ve školce, nedostatek soukromí nebo času na záchodě, strach). Dále může jít o příznak onemocnění nebo alergie (štítná žláza, celiakie, problémy s kravským mlékem, vady zažívacího traktu). Vliv na vyprazdňování má také nevhodný denní režim, špatné složení stravy a málo pohybu. V nejhorším případě může být i příznakem sexuálního zneužívání dítěte.

Snažte se objevit příčinu stresu dítěte a pracujte na jejím odstranění. Pokud má dítě třeba strach kakat ve školce před dětmi, nechte ho vyprázdnit se v klidu doma, buď v ranních hodinách, nebo zkuste vytvořit nový zvyk navečer. Proto je důležité začít „vysedávat“ pravidelně v jednu a tu samou dobu každý den a upravit podle toho také dobu příjmu potravy.

K léčbě se doporučuje jedna čajová lžička olivového oleje denně. Neměly by chybět kysané mléčné výrobky (jogurty, kefír, podmáslí) a zvýšený příjem tekutin. Když přirozená úprava jídelníčku spolu se zvýšením pohybové aktivity nezabírá, může dítě na doporučení lékaře dostat i nějaké projímadlo, třeba laktulózu.

Zdroj: Stolice u dětí

Příznaky pomalého růstu

Pokud je dítě proti vrstevníkům malé, roste pomalu anebo téměř vůbec, je třeba hledat příčinu. Ne vždy za tím musí stát nedostatek růstových hormonů – může jít o poruchu štítné žlázy, Turnerův syndrom, Prader-Willi syndrom, chronické onemocnění ledvin a mnohé další. Málo růstového hormonu je však velmi častou příčinou tohoto problému. Růstový hormon produkuje podvěsek mozkový a nejvíce se ho uvolňuje ve spánku. Proto mohou mít problémy s růstem i ty děti, které trápí chrápání či dýchací potíže a s nimi spojené buzení a nekvalitní spánek. Pokud se ukáže, že tělu růstový hormon chybí, je třeba ho dodávat pomocí podkožních injekcí večer před spaním. I když jde o běh na dlouhou trať, výsledky jsou brzy vidět a dítě začne růst. Injekcí se není třeba bát. Naopak, pokud byste je odmítli, prokázali byste svému potomkovi „medvědí“ službu. Celý život by mohl mít komplexy ze svého malého vzrůstu.

Vždy je potřeba nedostatečně rostoucí dítě podrobně vyšetřit, aby bylo možné příčinu pomalého růstu odhalit. Po vyloučení skrytého závažného onemocnění vedoucího ke zpomalení růstu se pozornost zaměří na takzvané endokrinologické vyšetření dítěte. Velmi důležitou roli zde hraje praktický lékař pro děti a dorost, který by měl pečlivě sledovat růst dítěte při preventivních prohlídkách a aktuální výšku a hmotnost zanášet do růstového grafu.

Odchýlení růstové křivky z pásma v růstovém grafu, obvykle ve smyslu minus, může být prvním příznakem závažného chronického onemocnění, jako je cystická fibróza, celiakie, onemocnění štítné žlázy, onemocnění jater či ledvin, nebo známkou nedostatku růstového hormonu, ale neplatí to vždy a za každých okolností.

Zdroj: Co dělat, když dítě málo roste


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP