Facebook Síť X Pinterest email tisk

Téma

CELOZRNNÝ


CELOZRNNÝ je jedno z témat, o kterém se můžete dočíst v našem článku. Dieta by při onemocnění dnou či cukrovkou měla vždy vycházet z uceleného a výživově dostatečného jídelníčku. Nezbytnou součástí dietních opatření je omezit alkohol a zamezit nadváze či obezitě, což pro podstatnou část populace znamená dlouhodobý lehce redukční režim. Nedoporučuje se rychlá a značná redukce. Důležité je udržovat hmotnost přibližně ve fyziologickém rozmezí.


Vzor jídelníčku

Snídaně (celkem by měla obsahovat 35 g sacharidů):

  • 1/4 l bílé kávy, nebo mléka, nebo čaj s mlékem
  • 50 g chleba, nebo celozrnný rohlík
  • 50 g bílkovinné potraviny (nízkotučný sýr do 30 % tuku v sušině, nízkotučný tvaroh, šunka, drůbeží párek, vejce)
  • Přesnídávka (celkem by měla obsahovat 15 g sacharidů):
  • 100 g ovoce, nebo dia kompot, nebo 30 g chleba (celozrnné pečivo)
Oběd (celkem by měl obsahovat 40 g sacharidů):
  • 15 g rostlinného tuku do pokrmů
  • 10 g mouky do pokrmů
  • 1/4 vejce (nemusí být však v pokrmu obsaženo)
  • 150 g zeleniny (jako tepelně upravená příloha nebo jako salát)
  • 90 g libového masa (hovězí, vepřová kýta, kuřecí, králík)
  • 100 g brambor = 2 polévkové lžíce, nebo 80 g vařených těstovin = 4 polévkové lžíce, nebo 70 g dušené rýže = 3 ½ polévkové lžíce, nebo 70 g bramborového knedlíku = 2 plátky, nebo 60 g houskového knedlíku = 2 plátky, nebo 100 g vařených luštěnin = 9 polévkových lžic nebo 130 g bramborové kaše = 4 polévkové lžíce, nebo 40 g chleba, nebo celozrnný rohlík
Svačina (celkem by měla obsahovat 25 g sacharidů):
  • 2 dl mléka, nebo 50 g bílkovinné potraviny (sýr, šunka, tvaroh)
  • 30 g chleba, nebo celozrnný rohlík
1. večeře (celkem by měla obsahovat 40 g sacharidů):
  • 15 g rostlinného tuku do pokrmů
  • 10 g mouky do pokrmů
  • 150 g zeleniny (jako tepelně upravená příloha nebo jako salát)
  • 90 g libového masa
  • 100 g brambor, nebo jiná příloha uvedená u oběda
2. večeře (celkem by měla obsahovat 20 g sacharidů):
  • 150 g ovoce, nebo dia kompot, nebo 40 g chleba

Recepty je nutné upravit na vzorový jídelníček dle stravovacích zvyklostí. Tento je pouze informativní.

Zdroj: článek Dieta při dně a cukrovce

Poradna

V naší poradně s názvem STRAVA PŘI LÉČBĚ WARFARINEM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Horníková Irena.

Dobrý den,chtěla jsem se zeptat,zda-li je možné jíst rozinky, ořechy natural(jakékoliv), různá semínka (např. slunečnicová) kustovnice, mandle, cuketa, lilek (se slupkou nebo bez), celozrnný chléb, müsli se sušeným ovocem, celozrnný chléb?Děkuji za odpověď.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Všechny potraviny, které zmiňujete je možné konzumovat při léčbě Warfarinem. Důležité je, konzumovat je stále ve stejném množství v týdenním potravinovém příjmu. Lékař totiž stanoví dávku Warfarinu podle srážlivosti krve, kterou máte ve sledované době několika odběrů. To znamená, že strava v období jednoho měsíce před posledním odběrem krve, by se měla stát vaším vzorem jídelníčků do budoucna. Problémem jsou totiž náhlé změny ve stravování včetně začínání nebo končení s užíváním doplňků stravy. Když u vás dojde ke změně jídelníčku nebo léčby kupovanými přípravky, tak si co nejdříve nechte přeměřit INR (srážlivost krve - Quickův test), aby vám mohl lékař případně upravit dávkování Warfarinu. A pak zase musíte chvíli vytrvat v určité jednotvárnosti. Úplně nejlepší je nechat si INR přeměřit každý měsíc. To zaručí, že léčba Warfarinem pro vás bude bezpečná.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Warfarin a co nejíst při jeho užívání

Jak naplánovat jídelníček na jeden den

Níže najdete možná doporučení, ale jedná se pouze o informativní jídelníček. U každého pacienta by měl být individuálně sestaven jídelníček dle jeho aktuálního stavu.

Den 1

  • snídaně: plátek žitného chleba s lučinou a libovou šunkou, okurka
  • svačina: jablko
  • oběd: vepřová pečeně s kořenovou zeleninou a rýže
  • svačina: kefír
  • večeře: zapečené brambory s brokolicí a mozzarellou, rajčatový salát
Den 2
  • snídaně: celozrnný rohlík s lučinou a pažitkou
  • svačina: banán
  • oběd: losos s rajčaty a se sýrem, bramborová kaše
  • svačina: ovocný tvaroh
  • večeře: šunkofleky s rajčatovým salátem
Den 3
  • snídaně: kaše z ovesných vloček, ovocem a ořechy
  • svačina: kiwi
  • oběd: krůtí medailonky s vařeným bramborem a dušenou mrkví
  • svačina: jogurtový nápoj
  • večeře: špagety s bazalkovým pestem, rajčátky, olivami a parmazánem
Den 4
  • snídaně: dalamánek s máslem a plátkem libové vepřové šunky, ředkvičky
  • svačina: pomeranč
  • oběd: hovězí závitek s rýží, mrkvový salát
  • svačina: kefír s banánovou příchutí
  • večeře: zeleninové lečo s pečivem
Den 5
  • snídaně: celozrnný chléb s tvarohovou pomazánkou, okurka
  • svačina: pomelo
  • oběd: kuře na paprice s těstovinami
  • svačina: ovocný tvaroh
  • večeře: bulgur se zeleninou osmaženou na másle
Den 6
  • snídaně: müsli s jogurtem
  • svačina: hruška
  • oběd: zapečené rybí filé s bramborem, posypané sýrem
  • svačina: okurka, paprika a mrkev s česnekovo-tvarohovým dipem
  • večeře: zeleninové rizoto, okurkový salát
Den 7
  • snídaně: celozrnný chléb s pomazánkou z bílého tvarohu a červené papriky
  • svačina: jablko
  • oběd: pečená kýta se šťouchaným bramborem
  • svačina: kefír
  • večeře: pstruh na grilu s dýňovou kaší, rajčatový salát

Zdroj: článek Nevhodné potraviny při užívání Warfarinu

Příběh

Ve svém příspěvku CELULITIDA LÉČBA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lusi.

Ahoj všem, kdo bojují s celulitidou. Stalo se mi, že jsem si před časem oholila nohy a s hrůzou jsem zjistila při bočním pohledu na hladké nohy, že se pod kůží vytvořily takové nerovnosti, jako by pod kůží byly nerovnoměrné polštářky tuku. Toto jsem pozorovala na stehnech a bocích. Byla jsem z toho nešťastná :-( Dlouho jsem zkoumala, jak to odstranit. Zkoušela jsem jsem diety, ale po zhubnutí a ukončení diety se to vrátilo a bohužel ještě více. Problém byl v tom, že jsem se moc nehýbala. V práci sedavé zaměstnání, jsem analytička, a po práci rodina, děti, manžel, domácnost, znáte to... Rozhodla jsem se s tím skoncovat a vrátit tvar mých nohou do původního štíhlého tvaru. Vyčlenila jsem si čtyři hodiny v týdnu na trénink v posilovně, to není zas tak náročné (pondělí, středa, pátek po hodině a půl). Hned po práci tam zajdu a poctivě odcvičím předepsaný trénink, který mám od své trenérky. Nejdříve jsem s ní i cvičila, aby mně naučila, jak to dělat správně. Nyní již cvičím sama. Hned po každém takovém cvičení si dám hroznový cukr Glukopur a pak do půlhodiny si dám půl grilovaného kuřete, u kterého nejím kůži a přikusuju celozrnný chléb. Hlídám si, abych po celý den rovnoměrně do sebe dostala přibližně 180 gramů bílkovin a dvakrát tolik sacharidů. To dokážu udělat acidofilním mlékem, nízkotučným tvarohem a masem. Jako zdroj sacharidů používám piškoty, třeba s tím acidofilním mlékem je to dobré. Pak také jím během dne rýřové chlebíčky a přílohy k hlavním jídlům volím rýži, brambory a těstoviny. Jako ideální večeře nebo oběd se pro mě stalo rizoto. Dodržuju rozestup mezi jídly hodinu až dvě hodiny. O víkendu s manželem a dětmi jezdíme na kolech a aby s námi naši caparti zvládli i delší trasy, tak používáme cyklistickou vodící tyč na dětská kola a zbytek dlouhých tras je taháme za sebou. To byste nevěřili, že při takovém přecpávání se vám půjde celulitida pryč. Je to jednoduché. Díky cvičení se vám tuky přemění na maso, které se dá pěkně vytvarovat pomocí objemového tréninku, kterém jsem psala výše. Dneska mám své nohy spátky zase hladké, bez celulitidy a zapoměla jsem na hladovění, tudy cesta nevede. Naopak je třeba dobře a pravidelně jíst a hýbat se, pak si tělo nevytváří tukové zásoby ve formě ošklivých podkožních rundálů. Doporučuji si na začátek vzít trenéra, který vám na míru udělá jídelníček a sestaví cvičební plán a ukáže vám, jak to dobře odcvičit. Mě na to stačilo 15 hodin s trenérkou (první konzultace, cičební plán, jídelníček a nauka cviků), což při její ceně 500 Kč za hodinu činilo 7500 Kč, které jsem dříve za rok vydala za redukční diety, které mi ovšem takový efekt nikdy nepřinesly. Nyní jsem šťastná a navíc jsem se dokázala naučit vnímat své tělo a žít ve výživové harmonii.
Takže proti celulitidě jedině pohyb a správná strava. Žádné pilulky a ani samotné redukční diety. Zkuste to, budete překvapené, jak to bezvadně funguje.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Lenka .

180g bílkovin? Pánbůh s vámi! Zena by neměla přijmout víc než 1g/kg tělesné váhy!

Zdroj: příběh Celulitida léčba

Rámcový jídelní lístek pro diabetickou dietu (175 g sacharidů za den)

Energie 6 150 kJ, bílkoviny 75 g, tuky 50 g, sacharidy 175 g.

Snídaně (celkem by měla obsahovat 35 g sacharidů):

  • 1/4 l bílé kávy, nebo mléka, nebo čaj s mlékem
  • 50 g chleba, nebo celozrnný rohlík
  • 50g bílkovinná potravina (nízkotučný sýr do 30 % t. v s., nízkotučný tvaroh, šunka, drůbeží párek, vejce)
Přesnídávka (celkem by měla obsahovat 15 g sacharidů):
  • 100 g ovoce, nebo dia kompot, nebo 30 g chleba (celozrnné pečivo)
Oběd (celkem by měl obsahovat 40 g sacharidů):
  • 15 g rostlinného tuku do pokrmů
  • 10 g mouky do pokrmů
  • 1/4 vejce (nemusí být však v pokrmu obsaženo)
  • 150 g zeleniny (jako tepelně upravená příloha, nebo jako salát)
  • 90 g libového masa (hovězí, vepřová kýta, kuřecí, králík)
  • 100 g brambor = 2 polévkové lžíce,
  • nebo 80 g vařených těstovin = 4 polévkové lžíce,
  • nebo 70 g dušené rýže = 3 1/2 polévkové lžíce,
  • nebo 70 g bramborového knedlíku = 2 plátky,
  • nebo 60 g houskového knedlíku = 2 plátky,
  • nebo 100 g vařených luštěnin = 9 polévkových lžic,
  • nebo 130 g bramborové kaše = 4 polévkové lžíce,
  • nebo 40 g chleba, nebo celozrnný rohlík
Svačina (celkem by měla obsahovat 25 g sacharidů):
  • 2 dl mléka, nebo 50g bílkovinná potravina (sýr, šunka, tvaroh)
  • 30 g chleba, nebo celozrnný rohlík
Večeře (celkem by měla obsahovat 40 g sacharidů):
  • 15 g rostlinného tuku do pokrmů
  • 10 g mouky do pokrmů
  • 150 g zeleniny (jako tepelně upravená příloha, nebo jako salát)
  • 90 g libového masa
  • 100 g brambor, nebo viz oběd
2. večeře (celkem by měla obsahovat 20 g sacharidů):
  • 150 g ovoce, nebo dia kompot, nebo 40 g chleba

Tato dvě onemocnění bohužel nevyléčí speciální dvoutýdenní dieta či různé léky a doplňky stravy podporující redukci hmotnosti, o kterých se s oblibou píše v některých časopisech. Po krátkodobé dietě se totiž většina jedinců vrátí zpět k původním návykům a tím dochází k nechtěnému jo-jo efektu.

Je dobré si uvědomit, že nedržíte dietu, ale učíte se pravidelné racionální stravě. Tedy stravě, která je doporučována celé populaci. V běžném životě to znamená, že si můžete s klidným vědomím a svědomím občas dopřát i některé ze „zakázaných“ oblíbených potravin, pokud je započítáte do celkového denního příjmu a výdeje energie. Jednoduše, pokud máte večer v plánu například oslavu narozenin a víte, že tam bude spousta lákavých pokušení, vykompenzujte je pohybovou aktivitou ještě ten samý den před oslavou nebo den

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Dna a cukrovka

Poradna

V naší poradně s názvem NEVYHOVUJÍCÍ POTRAVY PŘI NEDOSTATEČNÉ FUNKCI LEDVIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Miroslava Podělová.

Prosím o seznam nejvíce nevyhovujících potravin při nedostatečné funkci ledvin i bylinek,které je naopak možné používat.Děkuji a myslím a doufám ,že pomůžete i více nemocným s touto chorobou.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Nejvíce nevyhovující potravina je sůl a všechno co ji obsahuje. Dále pak velké množství masa, vajec a luštěnin. Potraviny s vysokým obsahem fosforu také nejsou vhodné.
Seznam nevhodných potravin:
Maso, drůbež, ryby, obiloviny a ovesné vločky, mléčné výrobky, fazole, čočka, ořechy, pomeranče, banány, brambory, rajčata, hnědá a divoká rýže, otruby obilovin, celozrnný chléb a těstoviny.
Nevhodné potraviny můžete konzumovat, ale jen v malém množství.
Seznam vhodných potravin:
Čerstvé ovoce a zelenina, pečivo, bílá rýže, rýžové mléko (ne obohacené), kukuřičné a rýžové lupínky, lehce ochucené limonády, jablka, broskve, mrkev, zelené fazole, bílý chléb a těstoviny, bílá vařená rýže.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Nevyhovující potravy při nedostatečné funkci ledvin

Jak odstranit překyselení organismu

Odkyselení organismu (odkyselit) je dlouhodobý proces, lépe by bylo chovat se tak, aby byl organismus neustále v rovnováze a nedocházelo k jeho překyselení. Chcete-li se zbavit přebytečných kyselin, je nutné dodržovat základní zásady. Podle mnoha odborníků nelze při zachování acidobazické rovnováhy (pH organismu) příliš výrazně onemocnět. Pokud je však tělo překyselené, „lepí“ se na něj choroby a nezabírají ani žádné snahy o zhubnutí.

Jídelníček by se měl skládat ze zásadotvorných a neutrálních potravin. První výsledky na sobě pocítíte za pár týdnů, u každého je to ale jinak dlouho. Stravu doplňte o bylinkový či zelený čaj, čistou vodu a zeleninové šťávy.

Ovoce a zelenina – jezte nejlépe čerstvé ovoce a zeleninu, ideálně by se mělo jednat o domácí nebo bio verzi. Nejlepší je sezonní ovoce a zelenina, které se nachází v našem klimatickém pásmu. Ale můžete jíst i avokádo, citrony, meloun, grep, papáju, mango a ananas.

Tmavé varianty potravincelozrnný chléb, žitný chléb, celozrnné těstoviny, celozrnný kuskus a tmavá rýže jsou ideální. U pečiva si ale dávejte pozor, ať se nejedná pouze o bílé pečivo se semínky obarvené karamelem.

Mléčné výrobky – vhodné jsou kysané mléčné výrobky, čerstvé sýry, máslo a mléko. Ale nesmí se to přehánět s množstvím.

Maso a ryby – při odkyselení je možné konzumovat bílé maso, libové hovězí, zvěřinu a ryby. Maso by přesto mělo být spíše svátečním pokrmem.

Ostatní potraviny – jídlo zbytečně nesolte, ale okořeňte je bylinkami nebo kořením, používejte olivový a lněný olej, smí se i vejce, tofu, sója, občas luštěniny. Dále jsou vhodné jáhly, quinoa, amarant, mandle a len.

Omezte kyselinotvorné potraviny – mezi tyto potraviny (též „kyselé“ potraviny) se řadí maso (až na výjimky) a výrobky z masa (včetně uzenin), ryby, pečivo a výrobky z bílé mouky, sladkosti, pochutiny, sýry, některé luštěniny, smažené potraviny, dochucovadla, sladké nápoje, alkohol, sůl a další.

Pozor na závislosti – káva, alkohol nebo kouření působí kyselinotvorně, proto s nimi zkuste přestat nebo je alespoň co nejvíce omezit, protože by odkyselení organismu bránily.

Dostatečně pijte – vybírejte si neperlivou vodu, bylinkové a zelené čaje (neslazené), čerstvé šťávy z ovoce a zeleniny a bylinkové čaje. Pijte průběžně po celý den po menších doušcích. Během dne byste měli vypít nejméně 2 litry tekutin.

Nestresujte se – vyhněte se stresujícím faktorům, snažte se problémy nebrat si tolik k srdci a tolik je neprožívat. Stres je totiž velice škodlivý. Najděte si čas na relaxaci a koníčky, díky kterým se odreagujete.

Choďte do přírody – běžte se 

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Babské rady na odkyselení organismu

Poradna

V naší poradně s názvem OBSAHUJE RÝŽOVÝ CHLEBÍČEK CELOZRNNÝ PURINY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Fanyna.

mám dotaz obsahuje rýžový chlebíček celozrnný puriny mám DNU
děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Bohužel rýžový chlebíček obsahuje zvýšené (nikoliv vysoké) množství purinů a při dně se konzumuje jen střídmě. V jídelníčku ho můžete nahradit vařeným bramborem.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Obsahuje rýžový chlebíček celozrnný puriny

Příklad jídelníčku

Pondělí

  • snídaně: včerejší pečivo s dietní krůtí či kuřecí šunkou
  • dopolední svačina: nedoslazované ovocné pyré s trochou tvarohu
  • oběd: dušený králík s bramborovou kaší z netučného mléka
  • odpolední svačina: netučný tvaroh
  • večeře: dušená cuketa s rajčaty
Úterý
  • snídaně: včerejší pečivo nebo toustový celozrnný chléb s netučným sýrem
  • dopolední svačina: jablko
  • oběd: přírodní kuřecí řízek s bramborem vařeným ve slupce
  • odpolední svačina: netučný jogurt
  • večeře: zeleninová směs připravená na páře
Středa
  • snídaně: včerejší pečivo s pomazánkou z netučného tvarohu
  • dopolední svačina: banán
  • oběd: filé z tresky s rýží vařenou na páře
  • odpolední svačina: zeleninový salát
  • večeře: ovocné knedlíky z tvarohového těsta vařené na páře
Čtvrtek
  • snídaně: včerejší pečivo nebo toustový celozrnný chléb s medem
  • dopolední svačina: mandarinka
  • oběd: vařené hovězí s bramborem vařeným ve slupce
  • odpolední svačina: zeleninový mrkvový salát
  • večeře: celozrnné pečivo, sýr Cottage
Pátek
  • snídaně: včerejší pečivo s debrecínkou
  • dopolední svačina: pomeranč
  • oběd: dušené telecí s rýží
  • odpolední svačina: sklenice polotučného mléka
  • večeře: vařené šišky z bramborového těsta
Sobota
  • snídaně: jáhlová kaše s jablkem a medem, ovocný čaj
  • dopolední svačina: jablko
  • oběd: kuřecí maso s bramborovou kaší z netučného mléka
  • odpolední svačina: rajčatový salát
  • večeře: bramborové knedlíky s tvarohem a ovocem vařené na páře
Neděle
  • snídaně: včerejší pečivo s debrecínkou
  • dopolední svačina: pomeranč
  • oběd: krůtí nudličky s rýží
  • odpolední svačina: nízkotučný jogurt
  • večeře: těstoviny s kuřecím masem a zeleninou připravenou na pář

Zdroj: článek Jídelníček pro nemocná játra

Poradna

V naší poradně s názvem REFLUX JÍCNU - DIETA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petra.

Píšete co není z mouky a celozrnný chléb je tedy z čeho?
U mojí dcerky 5 let byl zjištěn reflux jícnu. A moc to jednoduché asi nebude. Máte tady někdo dítě s reflux a co tak malému dítěti dáváte.dekuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Musíte se svým dítětem komunikovat a zjišťovat, po čem se mu objevují pocity pálení žáhy a ta jídla pak vyloučit. U malých dětí také pomáhá, aby nechodily spát s plným žaludkem a nejedli před spaním čokoládu. Během dopoledne zkuste podávat nápoj z jablečného octa. Jednu lžíci octa rozmíchejte ve 250 ml čisté vody bez bublinek a podávejte jeden měsíc. Nenahrazujte, ani nedoplňujte ocet citronovou šťávou.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Kuchařka reflux

Vhodná snídaně

Zde jsou příklady vhodné snídaně:

  • Ovesná kaše vařená na vodě s trochou polotučného mléka, slazená medem, banán.
  • Toastový chléb, tvarohová pomazánka s pažitkou, rajče.
  • Jáhlová kaše s jablkem a medem, ovocný čaj.
  • Včerejší pečivo s debrecínkou.
  • Opečený toustový celozrnný chléb s medem.
  • Včerejší pečivo s pomazánkou z netučného tvarohu.
  • Celozrnný chléb s netučným sýrem.
  • Včerejší pečivo s dietní krůtí či kuřecí šunkou.

Zdroj: článek Jaterní dieta – vhodné potraviny

Jídelní lístek při dně

Na internetu, ale i u výživových poradců naleznete vhodné kombinace a tipy pro zdravé stravování při dně. Sami si musíte odzkoušet, co pro vás bude nejvhodnější.

Tip na jídelníček

1. den:

  • snídaně: tofu, zelenina, sójový rohlík
  • svačina: banánové smoothie s kefírem
  • oběd: dušený losos s grilovanou zeleninou
  • svačina: celozrnný chléb s řepnou pomazánkou
  • večeře: grahamové těstoviny s bazalkovým pestem a parmazánem
2. den:
  • snídaně: celozrnné pečivo, mrkvová pomazánka
  • svačina: ovocný salát s bílým jogurtem
  • oběd: pohanka s opékanými kuřecími prsy a zeleninou
  • svačina: kefír
  • večeře: brokolicová polévka s krutony
3. den:
  • snídaně: omeleta s ředkví a grahamovým rohlíkem
  • svačina: mrkvovo-jablečná šťáva
  • oběd: dýňový „prívarok“ s volským okem
  • svačina: tvaroh s ovocem
  • večeře: zapékaný květák s vařenými bramborami
4. den:
  • snídaně: nízkotučný bílý jogurt s ovesnými vločkami, maliny
  • svačina: oříšky
  • oběd: vařená kuřecí prsa s celerovými hranolky
  • svačina: vejce natvrdo, zelenina
  • večeře: grilovaný kapr, pečená zelenina
5. den:
  • snídaně: rýžový chlebíček s cottage
  • svačina: třešně
  • oběd: kuřecí prsa plněná sýrem, pečené celerové hranolky
  • svačina: smoothie s acidofilním mlékem a malinami
  • večeře: celozrnný toast s tuňákovou pomazánkou a rajčetem
6. den:
  • snídaně: celozrnné pečivo, mrkvová pomazánka
  • svačina: ovocný salát s bílým jogurtem
  • oběd: pohanka s opékanými kuřecími prsy a zeleninou
  • svačina: kefír
  • večeře: brokolicová polévka s celozrnnými krutony

Zdroj: článek Doporučená dieta při dně

Chleba a cukrovka

Když se rozhodujete, které pečivo koupit a kterému se vyhnout, ujistěte se, že jste si důkladně přečetli nutriční informace.

Místo bílého chleba zvolte celozrnný chléb nebo 100% celozrnný chléb. Bílé pečivo se vyrábí z vysoce zpracované bílé mouky a přidaného cukru.

Zde je několik chutných a zdravých chlebů, které můžete vyzkoušet:

Chléb pita.

Nemůžete mít autentické jídlo ve středomořském stylu bez pita kapes. Tato low-carb verze má 8 gramů sacharidů a 4 gramy vlákniny na jeden pita.

Chléb z naklíčeného obilí

Chléb se 7 naklíčenými zrny je bez mouky s vysokým obsahem bílkovin a vlákniny má 15 gramů sacharidů a 3 gramy vlákniny na plátek. Je chutný a sytý, je ideální k snídani, zvláště když je opečený a podávaný se sázenými vejci a lesním ovocem. Další chleby a produkty Food for Life jsou také dobrou volbou.

Naklíčený pšeničný vícezrnný chléb

Tento hutný, bohatý chléb získává svou mírnou sladkost z melasy a medu. Navzdory požitkářské chuti je nutričně v pořádku. Každý plátek obsahuje 15 gramů sacharidů, 5 gramů bílkovin a 2 gramy vlákniny.

Chleby na farmářských trzích

Chleby, které jsou domácí, dostupné na farmářských trzích a vyrobené v místních pekárnách, mohou mít vyšší obsah vlákniny a nižší obsah cukru. Pravděpodobně budou méně zpracované než ty na pultech obchodů s potravinami.

Zpracované potraviny se obvykle rychleji tráví a vstřebávají. To může zvýšit hladinu cukru v krvi.

S možnostmi, jako jsou tyto, může být snazší, než si myslíte, omezit nebo odstranit méně zdravé pečivo z vašeho jídelníčku. Zvažte odstranění pečiva s vysokým obsahem sacharidů, jako jsou například:

  • Toustový chléb. Při 22 gramech sacharidů na plátek si je možná budete chtít rezervovat jem pro zvláštní příležitosti nebo pouze pro návštěvy.
  • Malý máslový croissant. Pravděpodobně bude lepší vynechat. Každý totiž obsahuje 32 gramů sacharidů, méně než 1 gram vlákniny a 11 gramů nasycených tuků.

Zdroj: článek Jaký chleba při cukrovce

Jídelníček podle glykemického indexu

Pondělí

  • Snídaně - pohankové vločky (30 g), brusinky (10 g), vlašské ořechy (10 g), mléko (250 ml), 1 294 kJ/309 kcal
  • Svačina - knäckebrot sezamový a žitný (3x 8,9 g), žervé (30 g), mrkev (100 g), voda, 727 kJ/174 kcal
  • Oběd - celozrnné špagety s parmskou šunkou, voda s citronem, 1 390 kJ/331 kcal, bílkoviny 18 g, sacharidy 38 g, tuky 9 g (v 1 porci)
  • Svačina - jablko (150 g), sójové mléko přírodní (250 ml), 783 kJ/187 kcal
  • Večeře - treska (150 g) na grilu s mandlemi (10 g), rajčaty (100 g) a brokolicí (100 g), tmavá rýže (80 g), jasmínový čaj, 1 363 kJ/326 kcal
  • II. večeře - kiwi (70 g), 167 kJ/40 kcal
  • Celkový energetický příjem: 5 724 kJ/1 363 kcal

Úterý

  • Snídaně - celozrnný žitný chléb (2x 50 g), avokádová pomazánka (50 g) s žervé, zelený čaj, 1 282 kJ/306 kcal
  • Svačina - hruška (140 g), bílý jogurt (150 g), voda, 761 kJ/182 kcal
  • Oběd - přírodní kuřecí řízky (150 g) s ledovým salátem s mrkví a čínským zelím (150 g), celozrnný chléb (30 g), voda, 1 387 kJ/331 kcal
  • Svačina - pomeranč (150 g), acidofilní mléko (250 ml), 719 kJ/172 kcal
  • Večeře - salát s vejcem, fazolkami a paprikou, mátový čaj, 1 254 kJ/299 kcal, bílkoviny 14 g, sacharidy 31 g, tuky 8 g (v 1 porci)
  • II. večeře - slunečnicová semínka (10 g), 244 kJ/58 kcal
  • Celkový energetický příjem: 5 647 kJ/1 345 kcal

Středa

  • Snídaně - ovesná kaše (50 g), hroznové víno (50 g), mandle (10 g), ovocný čaj, 1 231 kJ/294 kcal
  • Svačina - pohankový dalamánek (60 g), mrkvová pomazánka (30 g), voda, 749 kJ/179 kcal
  • Oběd - kuře na kari se zázvorem, čočkou, mrkví a rýží, mátový čaj, 1 343 kJ/321 kcal, bílkoviny 27 g, sacharidy 39 g, tuky 4 g (v 1 porci)
  • Svačina - grahamové plátky (2x 7 g), kiwi (70 g), sójové mléko přírodní (200 ml), 822 kJ/196 kcal
  • Večeře - celozrnné těstoviny (100 g) s rajčaty (100 g), rukolou (100 g) a tuňákem ve vlastní šťávě (50 g), zelený čaj, 1 286 kJ/307 kcal
  • II. večeře - lískové ořechy (10 g), 287 kJ/69 kcal
  • Celkový energetický příjem: 5 718 kJ/1 361 kcal

Čtvrtek

  • Snídaně - vícezrnný chléb (2x 30 g), margarín (20 g), tvrdý sýr 30% (30 g), rukola (50 g), bílý čaj, 1 241 kJ/297 kcal
  • Svačina - čerstvé fíky (2x 40 g), bílý jogurt (15

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Glykemický index

Jídelníček na odkyselení organismu

Jídelníček by se měl skládat ze zásadotvorných a neutrální potravin. První výsledky na sobě pocítíte za pár týdnů, u každého je to ale jinak dlouho. Stravu doplňte o bylinkový či zelený čaj, čistou vodu a zeleninové šťávy.

  • Ovoce a zelenina: Jezte nejlépe čerstvé ovoce a zeleninu, ideálně by se mělo jednat o domácí nebo bio verzi. Nejlepší je sezónní ovoce a zelenina, které se nacházejí v našem klimatickém pásmu. Ale můžete jíst i avokádo, citrony, meloun, grep, papáju, mango a ananas.
  • Tmavé varianty potravin: Celozrnný chléb, žitný chléb, celozrnné těstoviny, celozrnný kuskus a tmavá rýže jsou ideální. U pečiva si ale dávejte pozor, ať se nejedná pouze o bílé pečivo obarvené karamelem se semínky.
  • Mléčné výrobky: Vhodné jsou kysané mléčné výrobky, čerstvé sýry, máslo a mléko. Ale tady by se to nemělo přehánět s množstvím.
  • Maso a ryby: Při odkyselení je možné konzumovat bílé maso, libové hovězí, zvěřinu a ryby. Maso by ale i tak mělo být spíše svátečním pokrmem.
  • Ostatní potraviny: Jídlo zbytečně nesolte, ale okořeňte je bylinkami nebo kořením, používejte olivový a lněný olej, smí se i vejce, tofu, sója, občas luštěniny. Dále jsou vhodné jáhly, quinoa, amarant, mandle a len.
  • Omezte kyselinotvorné potraviny: Mezi kyselinotvorné potraviny (též kyselé potraviny) se řadí maso (až na výjimky) a výrobky z masa (včetně uzenin), ryby, pečivo a výrobky z bílé mouky, sladkosti, pochutiny, sýry, některé luštěniny, smažené potraviny, dochucovadla, sladké nápoje, alkohol, sůl a podobně.
  • Pozor na závislosti: Káva, alkohol nebo kouření působí kyselinotvorně, proto zkuste s nimi přestat nebo je alespoň co nejvíce omezit, protože by odkyselení organismu bránily.
  • Pitný režim: Dostatečně pijte – vybírejte si neperlivou vodu, bylinkové a zelené čaje (neslazené), čerstvé šťávy z ovoce a zeleniny a bylinkové čaje. Pijte průběžně po celý den po menších doušcích. Během dne byste měli vypít nejméně 2 litry tekutin.
  • Nestresujte se: Vyhněte se stresujícím faktorům, snažte se problémy nebrat si tolik k srdci a tolik je neprožívat. Stres je totiž velice škodlivý. Najděte si čas na relaxaci a koníčky, díky nimž se odreagujete.
  • Choďte do přírody: Běžte se nadýchat čerstvého vzduchu do přírody. Ideální jsou lesy či hory, kde najdete dostatek čerstvého vzduchu, vůni dřeva a klid.
  • Cvičte a více se hýbejte: Je velmi důležité, abyste měli co nejvíce pohybu. Pohyb působí na organismus pozitivně a dodává mu energii. Navíc se jedná o přirozenou součást života, která je zbytečně kvůli moderní době utlumena.

Zdroj: článek Odkyselení těla

Jídelníček při pálení žáhy

Pondělí

  • snídaně: ovesná kaše se skořicí a rozinkami, vajíčko natvrdo, čaj bez kofeinu
  • svačina: nízkotučný cottage cheese, bobulové ovoce
  • oběd: slepičí polévka s nudlemi, celozrnný krůtí sendvič, jablko, nízkotučné mléko
  • svačina: nízkotučný jogurtový nápoj
  • večeře: pečený losos, dušený chřest, naturální rýže, čerstvé ovoce

Úterý

  • snídaně: celozrnné palačinky se sirupem, čerstvé maliny, čaj bez kofeinu
  • svačina: kousky celeru a mrkve s dresinkem bez tuku
  • oběd: čočková polévka, grilované kuře s bramborami, ovoce, nízkotučné mléko
  • svačina: rýžový koláč
  • večeře: pečená vepřová panenka, bramborová kaše s mrkví, čerstvé ovoce, nízkotučné mléko

Středa

  • snídaně: celozrnný muffin, broskev, nízkotučné mléko
  • svačina: jablko
  • oběd: libové pečené hovězí, pečený brambor, salát z čerstvého ovoce (bez citrusů), nízkotučné mléko
  • svačina: odtučněný jogurt
  • večeře: pečený krocan, dušená zeleninová směs, hruška, nízkotučné mléko

Čtvrtek

  • snídaně: celozrnné cereálie s mandlemi, červený meloun, nízkotučné mléko
  • svačina: nízkotučný cottage cheese, broskev
  • oběd: zeleninový závin, špenátový salát s dresinkem bez tuku
  • svačina: nízkotučný jogurt
  • večeře: pečené kuře s bramborami, dušené zelené fazole, nízkotučné mléko

Pátek

  • snídaně: ovesná kaše s vlašskými ořechy, 100% jablečný džus s přidaným vitamínem C
  • svačina: krekry
  • oběd: zeleninová polévka, tuňákový salát ve vlastní šťávě, zeleninové tyčinky, nízkotučné mléko
  • svačina: čerstvé ovoce (bez citrusových plodů)
  • večeře: pečená šunka se zeleninovou oblohou, čerstvé ovoce, nízkotučné mléko

Zdroj: článek Reflux jícnu

Příklad vzorového jídelníčku na pět dní

1. den:

  • snídaně: nízkotučný bílý jogurt s ovesnými vločkami, maliny
  • svačina: oříšky
  • oběd: vařená kuřecí prsa s celerovými hranolky
  • svačina: vejce natvrdo, zelenina
  • večeře: grilovaný losos, pečená zelenina
2. den:
  • snídaně: celozrnné pečivo, mrkvová pomazánka
  • svačina: ovocný salát s bílým jogurtem
  • oběd: pohanka s opékanými kuřecími prsy a zeleninou
  • svačina: kefír
  • večeře: brokolicová polévka s krutony
3. den
  • snídaně: rýžový chlebíček s cottage sýrem
  • svačina: třešně
  • oběd: kuřecí prsa plněná sýrem, pečené celerové hranolky
  • svačina: smoothie s acidofilním mlékem a malinami
  • večeře: celozrnný toast s tuňákovou pomazánkou a rajčetem
4. den:
  • snídaně: omeleta s ředkví a grahamovým rohlíkem
  • svačina: mrkvovo-jablečná šťáva
  • oběd: dýňový prívarok s volským okem
  • svačina: tvaroh s ovocem
  • večeře: zapékaný květák s vařenými bramborami
5. den
  • snídaně: tofu, zelenina, sójový rohlík
  • svačina: banánové smoothie s kefírem
  • oběd: dušený losos s grilovanou zeleninou
  • svačina: celozrnný chléb s řepnou pomazánkou
  • večeře: grahamové těstoviny s bazalkovým pestem a parmazánem

Zdroj: článek Jídelníček při dně

Typ II

Hlavní zásady stravování při cukrovce typu II – léčba tabletami:

  • Stravu konzumujte vícekrát denně, při redukční dietě třikrát denně.
  • Nejčastěji je cílem diety snížit tělesnou hmotnost, je tedy nutné podstatně redukovat dosavadní celkový příjem energie.
  • Je nutné dodržovat sacharidové jednotky určené lékařem! Nechte si předepsat vhodnou dietu v sacharidových jednotkách diabetologem. Ze začátku si stravu važte, budete tak přesněji dávkovat energetický příjem.
  • Bílkoviny jsou vhodné kvalitní, s nízkým obsahem tuku i cholesterolu (libové maso, bílé maso, ryby), rostlinné bílkoviny v luštěninách.
  • Tuky výrazně omezujte, pozor na skryté tuky v některých potravinách, samostatně tuky jezte jen výjimečně (máslo, rostlinné tuky).
  • Sacharidy konzumujte takzvané složené – komplexní (celozrnné pečivo, tmavá mouka a výrobky z ní, ovesné vločky).
  • Do jídelníčku zařazujte hlavně hodně zeleniny – co nejvíce v syrovém stavu.
  • Dodržujte pitný režim, zejména příjem ovocných a bylinkových čajů. Ovocné šťávy musíte započítat do sacharidových jednotek. Pozor na příjem minerálek a celkového objemu tekutin při vysokém tlaku (konzultujte s diabetologem).
  • Do jídelníčku je vhodné zařadit 1 až 2 zeleninové dny s přiměřeným množstvím ovoce.
  • Nezapomínejte na aktivní tělesný pohyb – dávku a druh však konzultujte s lékařem.
  • Nejezte „dia“ sladkosti. Přestože nezvyšují krevní cukr, obsahují hodně tuku a ohrožují stabilitu vaší hmotnosti. To způsobuje zhoršení cukrovky.
  • Omezte příjem kuchyňské soli. Jídla dochucujte různými bylinkami.
  • Pravidelně si kontrolujte tělesnou hmotnost, pokud nehubnete, za žádnou cenu nepřibírejte!
Hlavní zásady stravování při cukrovce typu II – léčba inzulínem:
  • Stravu konzumujte 5 až 6x denně, druhou večeři vy mělo tvořit ovoce, zelenina, případně nízkotučný jogurt. Jezte pomalu.
  • Celková denní energetická látka by se měla redukovat tak, aby došlo k úpravě případné nadváhy nebo obezity.
  • Dodržujte rozpis a množství sacharidových jednotek určených diabetologem (rozpis stanovil podle typu vaší inzulínové léčby). Z toho vyplývá potřeba takzvaných mezijídel (menší množství jídla mezi hlavními jídly), jejich velikost (1 až 2 sacharidové jednotky), vzájemné časové rozestupy.
  • Snažte se poznat „svůj inzulín“ – kdy začíná působit, kdy dosahuje vrcholu účinku.
  • Jezte kvalitní bílkoviny s nízkým obsahem tuku a cholesterolu (libové bílé maso, drůbež bez kůže). Vyhýbejte se uzeným výrobkům. Konzumujte rostlinné bílkoviny – sóju a sójové výrobky.
  • Výrazně omezte tuky! Konzumujte hlavně kvalitní rostlinné tuky (i ty minimálně).
  • Jezte komplexní sacharidy, po kterých hladina cukru v krvi stoupá pomaleji (celozrnný chlé

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Večeře pro diabetika

Dieta

Pacientům se dnou se doporučuje snížit obsah purinů v potravě, denně konzumovat 150 g zeleniny a ovoce (ideálně čerstvou). Při záchvatech dny se doporučuje podíl ovoce a zeleniny ve stravě ještě zvýšit (klidně až dvojnásobně). Pomoci mohou i odlehčené dny, kdy dvakrát týdně v jídelníčku bude jen zelenina a ovoce. Při dnovém onemocnění se musí omezit koření a snížit množství soli ve stravě. Doporučuje se také (pokud to jde) nahradit živočišné tuky těmi rostlinnými a rybími tuky a oleji.

K pití se doporučuje pít nesycenou vodou, čaje (bylinkové, ovocné), celerovou šťávu.

Mezi "zakázané" potraviny patří některé druhy ryb (kaviár, jikry, halibut, pstruh, losos, kapr, sardinky, očka, ančovičky, šproty, sleď, slanečky), kvasnice (kynuté a celozrnné pečivo), uzeniny, játrové paštiky, jelita a jitrnice, vnitřnosti (brzlík, ledviny, játra, mozeček, plíce, slezina, drštky), kořeněné pokrmy, silné masové vývary, masové bujóny, zvěřina, mladé telecí maso, koření (chilli, feferonky, pepř, kari, sojová omáčka, maggi, dresinky, česnek, křen), mák, želatina, zrající plísňové sýry, luštěniny (čočka, fazole, hrách), čokoláda, kakao, kofein, rebarbora, špenát, zelený hrášek, červená řepa, fíky.

Naopak doporučované (nebo aspoň přípustné) potraviny jsou z ovoce třešně, banán, hrozinky, jahody, jablka, hrušky, borůvky, broskve, meruňky, nektarinky, ananas, angrešt, švestky, pomeranče, ze zeleniny pak celer, cuketa, baklažán, cibule, brambory, zelené fazolky, kapusta, květák, rajčata, zelí, pórek, ředkvičky, salát, mrkev, sója, paprika, chřest, kedlubny, okurky, avokádo. Dále pak také houby, tmavé pečivo, suchary, sušenky, bábovky, croissanty, perník, závin, zázvor, kopr, tzatziki, petržel, pažitka, kmín, majoránka, puding, zmrzlina, mléko, zakysané mléčné výrobky, tvaroh, sýry, brynza, jogurty, vejce, těstoviny, jáhly, pohanka, rýže, bílé konzervované fazole, džem, med, rozinky, mandle, hořčice, z masa pak koroptev, krůta, holub, králík, zajíc, z ryb sumec, lín, platýz, úhoř.

Místo masa se doporučuje jíst třeba tofu.

Jídelníček člověka trpícího dnou by měl obsahovat převážně tedy ty potraviny, které snižují množství kyseliny močové. Ke snídani se hodí jíst třeba nízkotučné bílé jogurty doplněné vhodným ovocem a lněným semínkem, celozrnné pečivo či rýžové chlebíčky se zeleninovými pomazánkami, omeleta. Ke svačinám (dopolední i odpolední) se doporučuje konzumace ovoce či zeleniny v různých podobách (ovocné saláty, samotné ovoce, smoothie, ovoce s jogurtem, tvarohem) a oříšky.

K obědu a večeři může mít pacient trpící dnou třeba pečené brambory s brynzou, pohanku s dušenou zeleninou, kuřecí prsa plněná sýrem, celerové hranolky, grilovaný losos, pečená zelenina; brokolicová polévka s krutony, celozrnný toast s vaječnou pomazánkou, zeleninou, zapékaný květák s vařeným bramborem, grahamové těstoviny.

Zdroj: článek Kyselina močová - babská rada

TIPY

Alespoň po dobu jednoho týdne zaznamenávejte svůj jídelníček, konzultujte jej s lékařem, který vám Warfarin předepisuje. Svého lékaře také předem informujte o každé závažnější změně své diety.

Dobrým příkladem rovnoměrného příjmu potravin s vitaminem K může být jedna porce směsi salátových lístků na oběd, jedna porce zeleniny bohaté na vitamin K v průběhu dne a jeden šálek zeleného čaje, ostatní potraviny by měly být vybírány jen mezi středními a nízkými zdroji vitaminu K.

Níže uvedený jídelníček je pouze orientační a vždy záleží na individuálním stavu jednotlivce. Káva k snídani je povolena.

Pondělí

Snídaně:

  • ovesná kaše (60 g vloček, 250 ml polotučného mléka, v případě potřeby voda), 1 lžíce čekankového sirupu a hruška (100 g)
Přesnídávka:
  • ovocný salát (100 g ananasu, 50 g banánu, 10 g dýňových semen)
Oběd:
  • mrkvová polévka (250 ml), rizoto s vepřovým masem (220 g) a sýrem (20 g), okurkový salát či kyselé okurky (100 g)
Svačina:
  • bílý řecký jogurt (100 g), černé olivy (3 ks), sušená rajčata (2 ks), lněné krekry (3 ks)
Večeře:
  • rybí filé na rajčatech (150 g), dýňovo-bramborové pyré (200 g)

Úterý

Snídaně:

  • 2 menší celozrnné rohlíky (120 g), tvarohová pomazánka s kapií a červenou paprikou (150 g)
Přesnídávka:
  • takzvaná studentská směs (10 g hrozinek, 10 g sušených brusinek, 10 g kokosových plátků, 10 g mandlí)
Oběd:
  • gulášová polévka (250 ml), žemlovka s tvarohem a jablky (300 g)
Svačina:
  • acidofilní mléko (150 ml) se strouhanou okurkou (100 g), drceným pepřem a česnekem, půl dalamánku
Večeře:
  • grilovaná zelenina (mrkev, celer, petržel, dýně, červená cibule, česnek, kedlubna, cuketa, slunečnicový olej), sýr feta (60 g), celozrnný chléb (100 g)

Středa

Snídaně:

  • 2 plátky chleba (120 g) s rostlinným tukem (10 g), plátkový sýr (55 g), rajče (100 g)
Přesnídávka:
  • müsli tyčinka s ořechy (40 g), mandarinka (50 g)
Oběd:
  • cizrnové kari (200 g), jasmínová rýže s hráškem (180 g)
Svačina:
  • plátek celozrnného chleba (60 g) s arašídovou pomazánkou (20 g), jablko (100 g)
Večeře:
  • vaječná omeleta s kukuřicí a červenou paprikou (200 g), rajský salát (100 g), žitný chléb (100 g)

Čtvrtek

Snídaně:

  • pohanková kaše (50 g pohanky, 200 ml mléka, 200 ml vody) se skořicí, lžící medu a jablkem (100 g)
Přesnídávka:
  • hroznové víno (150 g), mandle (10 g)
Oběd:
  • h

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Jídelníček na týden

Léčivé recepty z česneku

Česneková pomazánka

Uvaříme si do měkka 200 gramů sojových bobů, do kterých pak přidáme 5 oloupaných stroužků utřeného česneku, který jsme nechali po utření 20 minut odpořinout. Pak k tomu přidáme ještě lžíci slunečnicového oleje, trochu mletého kmínu, a trochu soli a vše dobře promixujeme. Tuto dietní a léčivou česnekovou pomazánku natíráme na celozrnný chleba a jeho povrch ozdobíme lístky celeru, petržele nebo libečku.
 

Česneková tinktura

Výroba tinktury z česneku vyžaduje dobře nakrájený a 20 minut odpočinutý česnek. Můžeme použít čerstvý anebo i sušený česnek. Česnek musí být jemně nasekán úplně nejlepší je, když je česnek umletý a pak nechaný 20 minut na vzduchu. Nakrájený česnek umístíme do sklenice a k němu přidáme dvojnásobné množství vodky nebo octa. Například, pokud jste použili 1 šálek namletého česneku, tak dejte 2 šálky vodky nebo octa. Pokud použijeme česnek sušený, tak do sklenice dáme vodky nebo octa v poměru 5 krát množství suchého česneku. Česnek musí být všechen pokryt kapalinou v průběhu celého procesu výroby tinktury. Pak našroubujte víčko na sklenici a dobře s ní a protřepejte. Česnekovou tinkturu nechte ve sklenici odpočívat po dobu dvou týdnů a denně s ní dobře zatřeste. Dobré je označit si sklenici s tinkturou cedulkou s datem, takže pak přesně víte, kdy uplynou 2 týdny. Po dvou týdnech oddělíme tuhé kousky česneku od kapaliny. To lze provést pomocí cedníku a sítka nebo přes bavlněný hadřík. Kapalinu, kterou přecezením dostaneme, dáme do tmavé skleněné lahvičky s uzávěrem a označíme ji štítkem "česneková tinktura" a znovu napíšeme i datum výroby, protože česnekovou tinkturu můžeme použít i za několik let, pokud ji budeme uchovávat na chladném a tmavém místě.

Česneková tinktura - použití a dávkování

Česneková tinktura může být použita zevně k léčbě kožních virových, bakteriálních i plísňových infekcí. Typicky na onemocnění nohou – na rány, na vředy nebo na plíseň na nohou. Česneková tinktura může být také použita vnitřně, jako přírodní lék proti chřipce a nachlazení, na červy, také jako domácí léčba roupů, na léčbu respiračních onemocnění, na léčbu vysokého krevního tlaku, na problémy s ledvinami a močovým měchýřem. Dospělí mohou orálně užívat až 5 kapek 4 krát denně.

Zdroj: článek Česnek kuchyňský

Autoři uvedeného obsahu

 Mgr. Světluše Vinšová

 Mgr. Marie Svobodová

 Bc. Jakub Vinš

 Mgr. Jitka Konášová


celozrnná ovesná kaše
<< PŘEDCHOZÍ PŘÍSPĚVEK
Celulitida
NÁSLEDUJÍCÍ PŘÍSPĚVEK >>
novinky a zajímavosti

Chcete odebírat naše novinky?


Dokažte, že jste člověk a napište sem číslicemi číslo jedenáct.