Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

ČEPY

OBSAH

Nemoci krčních mandlí

Nejčastějším onemocněním, které postihuje krční mandle, jsou opakované infekce krku nebo uší s následným významným zvětšením tkáně mandlí, které může způsobovat dýchací a polykací obtíže. Z dalších onemocnění přicházejí v úvahu abscesy kolem krčních mandlí, chronický zánět mandlí a chronické čepy v mandlích. Nádory jsou v mandlích řídké.

Zdroj: Krční mandle

Diskuze

V diskuzi JAK ODSTRANIT ČEPY NA MANDLÍCH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel PetraB68.

Čepy na mandlích jsou opravdu velká záludnost. Sama jsem se s nimi pěkně natrápila, ale čirou náhodou jsem objevila "e-book o zápachu z úst" - www.zapach-z-ust-ebo… , ve kterém se problematika čepů na mandlích řeši velice obšírně, napsala to autora, která je sama měla, a přesně tam popisuje, jak se jich zbavila. Aplikovala jsem postupy přesně podle ní a mám už pokoj! Doporučuju si to přečíst a vyzkoušet!

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel DStep.

Moc diky za ten odkaz na e-book! Koupil jsem si ho, aplikoval postupy, ktere jsou tam uvedene a konecne mam od cepu a zapachu z ust pokoj! A krome toho mam spoustu novych informaci a zacal jsem si i spravne cistit zuby.

Zdroj: diskuze Jak odstranit čepy na mandlích

Nateklé uzliny a mandle

Nateklé mandle představují nepříjemný a mnohdy bolestivý problém signalizující infekční onemocnění, který nás zavede k lékaři. Pokud se totiž v ústech, nosu nebo krku odehrává nějaký zánět, chorobný proces nebo nádorové onemocnění, mandle se zvětší. To může mít za následek horší polykání nebo noční chrápání na začátku onemocnění. Nateklé mandle jsou obvykle doprovázeny bolestivostí, zarudnutím a obtížnějším dýcháním, případně polykáním. Důležité je vědět, jak rychle se otok objevil, jak dlouho přetrvává, zda je přidružena i horečka nebo kašel, případně se objeví chrapot. Někdy mohou mít mandle na sobě povlak nebo čepy. Otok se může vyskytovat u více lymfatických uzlin najednou, další uzliny jsou například v oblasti podpaží nebo třísel. Nateklé mandle však mohou být příznakem i daleko vážnějších onemocnění.

Zdroj: Mízní uzliny

Poradna

V naší poradně s názvem ČÁSTEČNÁ HORNÍ PROTÉZA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dagmar Nevrlková.

V lednutohoto roku jsem dostala můstek na 2 čepy na horní 4 přední zuby za cca5500,- po pár týdnech mi zuby spadli, paní zubařka nalepila a zase spadli, dokonce se ulomil i kousek zubu v kterém byl čep, tak zuby pořád padají , paní zubařka plánuje vytržení 2 kořenů co jsou v nich čepy a zhotovení protézy částečné, budu něco platit. Děkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Určitě požádejte o příspěvek. V žádosti uveďte jakým komplikacím jste pořízením protézy předešla a tím i ušetřila zdravotní pojišťovně náklady na vaši budoucí léčbu. Napište nám sem, jak jste dopadla a kolik vám pojišťovna přispěla.

Zdroj: diskuze Úhrada zubní protézy pojišťovnou

Vymačkávání čepů

Čištění čepů se provádí tak, že se do mandle zavede vydezinfikovaná injekční stříkačka a tlakem tekutiny ve stříkačce se čepy vypláchnou. Na vymačkávání čepů dobře funguje i obyčejná kávová lžička, kterou opatrně zatlačíte na mandle. Čepy si můžete vymačkat rovněž prstem (řádně umytým), nebo špejlí obalenou vatou.

Postup:

  • vymačkat;
  • vykloktat vlažnou vodu se solí – čepy se uvolní;
  • znovu vymačkat.

Zdroj: Čepy na mandlích

Diskuze

V diskuzi CHRONICKÉ ČEPY NA MANDLÍCH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Soňa Roubíčková.

mám pro "čepaře" jednu radu.Pomáhá svařené lněné semínko-popíjet jako čaj.To mi ale moc nevyhovovalo a tak je lepší trvale popíjet čaj se zázvorovým medem.Už půl roku ani ň.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Chronické čepy na mandlích

Čepy na mandlích bez bolesti

Chronické záněty mandlí obvykle nemocnému nepůsobí žádné potíže, nejsou ani nikterak nebezpečné, pouze jsou u některých jedinců doprovázeny zápachem z úst. V případě, že jsou čepy na mandlích odrazem špatného samočištění mandlí, sami s nimi nic neuděláte.

Zdroj: Čepy na mandlích

Čepy na mandlích a zápach z úst

Díky infekci se na mandlích nahromadí hlen a zbytky potravin a poruší se jejich samočisticí schopnost, posléze se objeví čepy, které doprovází zápach z úst, bolest a škrábání v krku. U chronického zánětu mandlí je vhodné pečlivě dbát o ústní hygienu, bohužel však často nepomáhá ani tato důkladná péče. Čepy pak negativně ovlivňují stav zubů a podporují vznik zubního kazu.

Zdroj: Čepy na mandlích

Diskuze

V diskuzi HERPES NA UŠNÍM LALŮČKU A NA PATŘE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lída.

Tak teď už konečně vím, co jsem měla před dvěma měsíci na ušním lalůčku. Praktická lékařka z toho tehdy byla vyděšená, nevěděla co to je a jelikož mne k tomu hodně bolely i uzliny, nasadila ATB. Trpím na chronické čepy na mandli a před týdnem se mi udělal herpes na patře a k tomu akutní angina. Bez teplot. Teď je mi jasné, že se přeléčení opět nevyhnu. Navíc, když mi bolest z patra občas vystřeluje po dráze lícního nervu. To by asi nemuselo dopadnout dobře! Děkuji za tento článek - velmi mi pomohl.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Herpes na ušním lalůčku a na patře

Čepy na mandlích v těhotenství

Samotné čepy na mandlích v těhotenství nejsou indikací k podávání antibiotik. Většinou jde o zbytek jídla, které se dostane do lakunárních krypt a tam dojde k jeho zahuštění. Je však vhodné mandle čistit. Důležité je také zjistit, zda čepy nejsou zdrojem infekce, což jednoduše ověří lékař provedením výtěru z krku. Pokud se takový problém vyloučí, jedná se v podstatě o stav neohrožující zdraví ženy či plodu. Čepy je však potřeba mechanicky odstraňovat, jakkoliv je to nepříjemné. K omezení zápachu lze úspěšně použít kloktadlo či výplachy ústní dutiny. Chirurgické odstranění mandlí se obecně nedoporučuje. Uvědomte si, že mandle jsou smetiště těla.

Zdroj: Čepy na mandlích

Poradna

V naší poradně s názvem RESEKCE HORNÍCH 5 ZUBŮ A NÁSLEDNĚ VYTVOŘENÍ CELKOVĚ SNÍMATELNÉ ZUBNÍ PROTÉZY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dagmar Budíková.

Dobrý den, mám k vám dotaz. 21.3.19 mi bude provedena resekce 5 zubů v horní čelisti a následně mu bude dána provizorní protéza, za vytržení zubů a za náhradní protézu mám zaplatit 5.OOO,--Kč , jsem u VZP, stálá protéza, je hrazena zdrav.pojišťovnou, náhradní mi zůstává. Také beru roky Warfarin 5- l tabl.denně, mám Leydenskou mutaci.Můj dotaz:
1. kolik dní před resekcí musím vysadit Warfarin- bylo mi řečeno,že týden? Zdá se mi to dlouhá doba, podle INR po 4 dnech vysazení mi budou dány injekce-tj.3 dny před resekcí- je to správně?
2.cena 5.OOO,--je v pořádku, nikde jsem nenašla ceník, záleží na stomatologovi, ten určuje cenu? Náhradní zubní proteza je nutná? proč nedostanu hned protezu hrazenou zdrav.pojišťovnou?
3. kolik by byla cena inplantátů těch 5 zubů na čepy do dásní, je mi 7O let, kolik let by mi to vydrželo, moje rozhodnutí na celkovou protézu je správné?

Děkuji vám za odpověď a jsem s pozdravem Budíková D.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Při vysazení Warfarinu důvěřujte svému lékaři a postupujte přesně podle toho, jak určí. Co se týče náhradní protézy, tak ta je nezbytná proto, aby se vaše dásně zatáhly a vytvořily stabilní podklad pro novou zubní náhradu. Po vytrhání zubů se bude chvíli (půl roku) měnit profil vaší čelisti a investovat hned do trvalé náhrady není rozumné, protože by vám dlouhodobě neseděla. Cena za implantáty je vysoká, deset tisíc i víc za jeden zub. Implantáty pak vydrží celý život.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Resekce horních 5 zubů a následně vytvoření celkově snímatelné zubní protézy

Léčba

Čepy na mandlích se léčí antibiotiky, lokálními antiseptiky, mechanickým čištěním a výplachy tonsil. Doporučuje se i používání kloktadel, výluhů ze šalvěje nebo heřmánku. Při neúspěšné léčbě se často indikuje chirurgické odstranění mandlí. Nevede-li léčba chronického zánětu ke zdárnému výsledku nebo se často opakují (nejméně tři- až čtyřikrát ročně) akutní angíny, je zpravidla nutné patrové mandle odstranit.

Zdroj: Čepy na mandlích

Poradna

V naší poradně s názvem BÍLÝ POVLAK NA JAZYKU,ČERVENÉ TEČKY A HRBOLKY V ZADU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marcián.

Dobrý den, prosím o radu. Minulý rok sem opakovaně měl rizikové sexuální chování při sebeukájení do úst, jelikož pracuji v prostředí kde se často střídá teplo a chlad,tak jsem velmi často nachcípán. Řeším to tzv.sick days,ale od doby kdy sem měl toto rizikové chování utekly nevím to přesně asi dva měsíce? Nevím už to přesně,ale od určité chvíle během Prosince minulého roku mi zbělal jazyk jako vždy, když mám obviklou chřipku,bolelo mě v krku a měl sem i kašel,takže sem to řešil klasickým pocením v posteli ,čajema atd. Během toho sem dál chodil do práce a léčil se jak se jen dalo. Během Vánočních svátků se mi na jazyku objevily vetší červené skvrny, které po nějáké chvíli sami vymizeli, ale pak se vrátili a jedna z nich se pomalu přesunula během dne na pravou stranu a zmenšila se. Během dálšího dne se ta skvrna přesunula na špičku jazyka kde zůstala až do teď na dotyk nebolí. Během těchto událostí se mi pod jazykem začali pomalu odlamovat sliné žlázy bezbolestně a občas se to děje i dál. Léčil sem to Neo-anginem a Paralenem500. Myslel jsem si,že je to jen přechozená viróza a tak jsem se dokonce roku snažil vyléčit sám,abych mohl jít od roku nového zas do práce. Ale z noci od 1.Ledna na noc 2.Ledna sem měl dorána velkou neobviklou horečku a velmi rychle mi ráno kolem 4:00 bušilo srdce-pomyslel jsem si,že pokud to nepřestane budu si muset zavolat sanitku,ale přestalo po chvíli, když sem si chvíli sednul a uklidnil jsem se. V tu chvíli sem se rozhodl navštívit lékaře. Lekář vyhodnotil můj stav jako údajně přechozenou vyrózu po mých slovech a přdepsal mi antibiotika DOXYHEXAL1 0tabs,které u mě vyvolaly menší nežádoucí účinky jako např.prosáklé hrdlo,potíže s polikáním,zánět v krku a dokonce mi i po týdnu diagnostikoval jíné akutní infekce horních cest dýchací na více místech po dobrání antibiotik. Byl jsem i na RTG plic a vše bylo vpořádku. Dále mi doktor odebral krev ze žíly a bylo to dle něj též v pořádku, jelikož sem si stěžoval na ucpaný krk dal mi doporučení na ORL vyšetření,jelikož sem se při vyšetření téměř dávil zdělil mi jen to,že čepy v krku nejsou a jazyk mu připadal zcela vpořádku,ale doporučil mi kloktat slanou vodu během dne a upozornil mě na to,že pokud potíže v krku do konce měsíce neodeznějí,tak mám přijít znovu a udělali bysme RTG vnitřku krku. Potíže v krku s dávyvým kašlem i prosáklé hrdlo už přešli, jen mě opět bolí klasicky v krku mám kašel a rýmu i menší horečky někdy během noci. Po opětovné návštěvě doktora mi byla znovu odebrána krev ze žíly a zjistilo se,že
mám důsledkem buď antibiotikické léčby dle mého názoru snížené určité hladiny v krvi a nebo dle názoru doktora je to prý kvůli malému pitnému režimu z mé strany.Doporučil mi si koupit B-Komplex a na jazyk,který si znovu prohlédl si koupit genciánku "fialku",kterou mám během dne potírat jazyk,ale hlavně co nejvíce vzadu. Povlak na jazyku během dne slábne,ale ráno je vidět vždy více. Mám strach,že se může jednat o něco vážného.Myslím si že se jedná o nějakou pohlavní chorobu a to i předesílám doktorce,že by bylo nejlepší udělat a nebo mě doporučit na testování na ně. Dle obrázků z internetu mi přijde,že buď mám Herpes jazyka a nebo v horším případě HIV? Protože jak Herpes,tak i to HIV začíná nejprve chřipkou. Doktorovi sem svěřil po telefonu co jsem minulý rok prováděl a on mě ubezpečoval-že orálně se nemůžu nakazit z vlastního spermatu,že je to vyloučené a že nemůže prý ani dojít k autoinfikaci,že žádné nebezpečí nehrozí,ale na internetu se to nevyvrací prý je tento typ nákazy velmi vzácný a jinde se tvrdí,že pro příjemce spermatu je to nebezpečné.Tak kde je tedy pravda?? Víte mám velký strach,jelikož už to bude měsíc teď a doktor stále neví co mi je,ale nelíbý se mu to čím dál víc. Proto Vás prosím o radu po posouzení těchto snímků co by to mohlo být,zdali je to léčitelné a jestli je to infekční. Jelikož mám už vycházky a nehci nikoho tím nakazit v blízkosti. Na závěr-mám dojem,že tělo s tím moc nebojuje a stav by mohl začít být vážný pokud nepodstoupím řádnou léčbu(mohlo by se dle snímků mého jazyka jednat o HIV?). Děkuji Vám za Váš čas a přikládám Vám mé snímky jazyka v příloze.

Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

HIV můžete dostat jen od cizího hostitele. Sám od sebe se virem HIV nakazit nemůžete. HIV ale můžete mít z minula, pokud jste měl rizikové sexuální chování s jiným člověkem. V takovém případě doporučuji zajít na kožní, tam jim řekněte, že jste měl před ČTYŘMI (důležité) měsíci rizikový nechráněný pohlavní styk, a že byste chtěl z tohoto důvodu otestovat přítomnost sexuálně přenosných nemocí. Obvykle se pak nechají udělat testy vaší krve na sifilis, žloutenku typu C a na HIV. Testy v tomto případě dostanete zdarma a výsledky budete vědět do týdne.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Prosim o radu

Příčina

Původcem angíny jsou nejčastěji streptokoky, méně často pak jiné bakterie nebo viry. Čepy na mandlích ne vždy musí představovat angínu, objevují se kupříkladu také u infekční mononukleózy anebo u kapavky. V některých případech se může jednat o zcela obyčejné odlučování sliznice po boji s bakteriemi. Angínu však rozhodně nepodceňujte, protože může vyvolat revmatické postižení srdce, deformace srdečních chlopní, náhlé postižení ledvin a je zde i riziko vzniku abscesu pod krčními mandlemi. Typ infekce odhalí krevní odběry a výtěr z krku. Na podkladě výsledků se pak lékař rozhodne pro adekvátní antibiotika.

Zdroj: Čepy na mandlích

Homeopatika na čepy na mandlích

Lymphomyosot Heel

Kapky Lymphomyosot Heel gtt představují kombinovaný homeopatický přípravek. Homeopatie je metoda, která povzbuzuje a podporuje přirozenou obranyschopnost našeho těla. Tento přípravek se doporučuje na otoky lymfatických uzlin, náchylnost k infekcím, otoky žláz, zvětšení krčních mandlí a chronický zánět krčních mandlí, chronický zánět a zvětšení nosohltanové mandle, podpora imunitního systému.

Angin–Heel S

ANGIN-HEEL S je kombinovaný homeopatický přípravek. Uleví od bolesti v krku, usnadní polykání. Přípravek je určen k vnitřnímu použití. Tablety se užívají před jídlem a nechají se rozpustit v ústech. Používejte dle rady odborníka na homeopatii.

Zdroj: Čepy na mandlích

Hnis na mandlích

Čepy na mandlích jsou vyvýšená (až hrbolatá) ložiska naplněná bílým hnisem. Jedná se o projev probíhajícího infekčního onemocnění v ústní dutině, které charakterizuje právě hnis na mandlích. Jestliže se onemocnění stane chronickým (nepodaří se odstranit bílé kousky z mandlí), může se projevovat hnisem na mandlích bez teploty.

Zdroj: Hnis

Bolest v krku při polykání

Bolest krku při polykání provází četná onemocnění, od počínající rýmy až po závažné choroby. Bolest v krku při polykání trápí častěji děti než dospělé. Jakou nemoc může bolest v krku značit? Může to být: mononukleóza, angína, zánět jícnu, zvětšená krční mandle, čepy na mandlích, laryngitida, zánět hrtanu, zánět nosohltanu, afty v krku, spála.

Zdroj: Bolest v krku

Jak poznat spálovou angínu u dítěte

Spálová angína je ve většině případů vyvolána streptokokem Streptococcus pyogenes, ten tvoří Dickův erytrogenní toxin, jež vyvolává většinu příznaků. Onemocnění může být způsobeno i viry nebo plísněmi. Nákaza se nejčastěji objevuje u dětí ve věku od 4 do 12 let. U dospělých lidí se objevuje méně často. Očkování proti tomuto onemocnění neexistuje.

Mezi příznaky nemoci patří horečka, bolesti v krku a při polykání, bolest hlavy, zvětšené a bolestivé uzliny, zvětšené krční mandle, čepy na mandlích, chrapot.

Zde můžete vidět, jak vypadá spálová angína.

Zdroj: Jak zvládnout spálovou angínu u dětí

Krusty v krku

Tonsilové krusty (také mandlové kameny nebo tonsillolity) jsou několik milimetrů velké, mají bílo-žlutou barvu a jsou měkké až pevné konzistence a mají nepříjemný zápach. Mohou vznikat v kryptách krčních mandlí (tonsilla palatina) – nebo vzácněji na jazykových mandlích (tonsilla lingualis) – a skládají se ze zbytků potravy a uvolněných buněk sliznice. Tonsilové krusty obvykle nezpůsobují žádné příznaky a nevyžadují léčbu. Větší krusty na mandlích mohou způsobit bolest v krku nebo potíže s polykáním. Krusty na mandlích se mohou samy oddělit. Krusty na mandlích mohou být příčinou zapáchajícího dechu.

Tonsilové krusty viditelné v otvorech krypty mohou být zaměněny za fibrinové povlaky tonzilitidy (čepy). Pokud jsou však přítomny pouze krusty na mandlích nebývají doprovázeny žádnými známkami zánětu, jako je zarudnutí, otok nebo bolest v krku.

Zdroj: Krusty v krku

Příznaky

Příznaky bolesti v krku: škrábání v krku, pálení v krku, chrapot, rýma.

Příznaky angíny: k výše uvedeným přibudou navíc...

  • silné bolesti v krku – pocity pálení a řezání, škrábání v krku,
  • bolest při polykání, bolest při zívání, polykací potíže,
  • chrapot – někdy i ztráta hlasu (selhávání hlasivek),
  • bolest hlavy a uší,
  • zarudnutí a otoky tonzil („mandlí“), zarudnutí měkkého patra,
  • bolestivé zvětšení či zduření mízních uzlin v nejbližším okolí (pod dolní čelistí a před ušima), u malých dětí mohou nastat těžkosti s dýcháním, bolest břicha a zvracení,
  • žlutobílý či šedobílý povlak na tonzilách – tzv. čepy,
  • mohou být horečky nad 38 °C,
  • zimnice, schvácenost, malátnost, celková únava, slabost,
  • pocit ucpaného nosu, výtok z nosu, kašel,
  • nechutenství,
  • někdy vyrážka,
  • bolest hlavy nebo bolest v uších,
  • může být i dávení a zvracení.

Příznaky chronické angíny: pocit tlaku na mandlích, pocit cizího tělesa v krku, zápach z úst.

Zdroj: Angína

Kloktadlo na čepy

Čaj z třapatky (Echinacea): použijeme list s květy. Na ¼ litru vroucí vody dáme 1 čajovou lžičku směsi a necháme luhovat 10 minut, potom scedíme. Neskladovat (maximálně 24 hodin v ledničce), připravit vždy čerstvý. Tohoto čaje můžeme vypít ¼ litru při akutních problémech 3x denně, kloktat můžeme každé 2 až 3 hodiny, při použití roztoku k omývání zanícených míst omýváme každé dvě hodiny. Používáme 14 dní a potom následuje 14dennní přestávka.

Odvar: využívá se hlavně z tužších částí rostliny, což je v tomto případě kořen. Ten umyjeme a čerstvý nebo sušený nakrájíme v množství 1 čajové lžičky na ¼ litru vody a vaříme 20 minut. Potom scedíme a používáme podobně jako čaj. Odvar je o něco účinnější než čaj, maximální doba skladování je 48 hodin. Opět užíváme jako čaj, tedy 14 dní, poté 14 dní přestávka. Při akutním stadiu infekce užíváme 1 polévkovou lžíci odvaru každé 2 hodiny.

Zdroj: Kloktadla na domácí léčbu

Domácí lepidlo na zuby

Pokud se vám stane nehoda a vypadne nebo se zlomí zub na dočasné nebo trvalé zubní náhradě, tak vám pomůže lepidlo Protefix prášek nebo Kukident pasta. Vhodný je také Kavitan Cem, který je určený přímo na ulomené zuby. Na internetu jej koupíte cca za 1 000 Kč. Jen pozor, ať zub dobře přimáčknete.

Protefix prášek: Je extra silný fixační prášek, který dočasně poslouží při defektu zubní náhrady.

Kukident pasta: Má pružný a zároveň těsnicí účinek. Zároveň je bez přidaných barviv a chutí, a proto má neutrální chuť.

Kavitan Cem: Díky výjimečné gelové konzistenci a neobvykle silné adhezi k tvrdým zubním tkáním je Kavitan Cem první volbou při cementování. Je to ideální materiál k fixaci korunek a můstků, inlejí a onlejí s kovovou bází. Vynikající vlastnosti tohoto materiálu oceníte rovněž při upevňování ortodontických zámků a kroužků.

NIKDY nepoužívejte vteřinová lepidla. Takto například dopadla paní, která si zuby lepila sama doma vteřinovým lepidlem: 48letá žena z Manchesteru chtěla mít své zuby v pořádku, ale bála se zubaře. Vypadlé zuby si začala spravovat sama. Vzala vteřinové lepidlo a zub nalepila na místo, odkud vypadl. Tuto „péči“ dělala deset let, agresivní látky v lepidle jí však téměř zničily horní čelist, a to více než 90 procent kosti. Žena musela za záchranu své čelisti dát všechny své úspory. Lékaři jí museli všechny zbylé zuby odstranit a následně použít titanové čepy.

Zdroj: Lepidlo na zubní náhradu


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Ing. Vladimíra Krejčíková

Mgr. Marie Svobodová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP