Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

ČERNÁ DÁSEŇ

OBSAH

Váček na dásni

Vytékání hnisu z dásně značí závažnější stupeň zánětu dásně, popřípadě dásní, a to parodontitidu. Hnis se objevuje při zatlačení na dáseň u zubního krčku. Je velmi důležité situaci nepodceňovat a problém co nejdříve konzultovat se svým zubním lékařem, který zahájí vhodnou léčbu. Hnis pochází ze zaníceného závěsného aparátu zubu, který je postižen. V blízkosti kontaktu zubu s dásní okolní dáseň zbytní a vytvoří takzvaný parodontální chobot, který při neléčené parodontóze může zadržovat hnis a vytvořit tak parodontální váček. Váček se může rozšířit i na kostní tkáň zubní jamky čelisti, při neléčeném abscesu hrozí vynětí zubu.

Zdroj: Nemoci dásní

Poradna

V naší poradně s názvem NĚCO NA OTEKLOU DÁSEN TVÁŘ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana.

napřed mě bolel zub a ted mám oteklou vnitřní dásen a tvář ale mám panickou hrůzu ze zubařů/špatné zkušenosti/poradíte mi prosím děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Můžete počkat až se váš stav zhorší do té míry, že vás to donutí k návštěvě zubního lékaře. To pak samozřejmě znamená i větší bolestivost při zákroku a další prohloubení špatných zkušeností, a tak celý život dokola.
Druhá možnost je sebrat rozum do hrsti a přijmout fakt, že zubař není řezník a vyplatí se k němu chodit na preventivní prohlídky každý rok. Protože zákrok provedený na počátku problému nebolí a rychle se vše urovná. Život se zdravými zuby je mnohem příjemnější. Zdravé zuby = každý rok prohlídka u zubaře.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Něco na oteklou dásen tvář

Kdy se nesmí černá mast užívat

Černá mast se nesmí užívat pokud jste přecitlivělí na léčivou látku nebo na některou z pomocných látek. Černá mast by se také neměla používat při akutním dráždivém zánětu kůže, při akutním ekzému, na sliznice a do očí. Černá mast obsahuje lanolin, nepoužívejte Ichtoxyl pokud jste přecitlivělí na lanolin.

Zdroj: Použití černé masti s ichtyolem

Diskuze

V diskuzi VÁČEK NA DÁSNI DOMÁCÍ LÉČBA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kristýna.

Dobrý den udělal se mi Vacek na dásní a bolí mě ucho a mám hnisavou rýmu můžete mi poradit prosím je to fakt bolestivé

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jan.

dobrý den,mužeře mi poradit narostla mi obnormalni dasen je svisla a tvrda a neboli.Děkuji za odpoved

Zdroj: diskuze Váček na dásni domácí léčba

Hnis v ústech

Hnis v ústech značí závažnější stupeň zánětu dásně (popřípadě dásní), a sice paradontózu. Hnis v dásni se objevuje při zatlačení na dáseň u zubního krčku. Hnis pochází ze zaníceného závěsného aparátu postiženého zubu. V blízkosti kontaktu zubu s dásní okolní dáseň zbytní a vytvoří takzvaný paradontální chobot, jenž při neléčeném zánětu může zadržovat hnis a vytvořit tak paradontální absces. Co dělat s hnisem v dásni? Vždy je velmi důležité situaci nepodceňovat a problém co nejdříve konzultovat se zubním lékařem, který doporučí vhodnou léčbu.

Zdroj: Hnis

Diskuze

V diskuzi USTUPUJICI DASEN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marcela.

Dobry den,pred lety mi byl vytrzen zub a udelana proteza,nyni jsem zjistila,ze mi ustoupila dasen,jako kdyby tam byl zub,tak se ptam jestli s tim takto mohu zit.Dekuji Marcela

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Ustupujici dasen

Černé dásně

Dáseň je tkáň, která pokrývá povrch alveolární kosti (část čelisti), oblast krčku zubu a vyplňuje mezizubní prostor – jednoduše řečeno je připojena ke kosti a k zubu. Obecně je zdravá dáseň světle růžová a má tužší konzistenci, ale barevně se může měnit vlivem individuální pigmentace (hnědá až černá), počtem cév a podobně. Její vnější povrch připomíná svou strukturou pomerančovou kůru, protože je pokrytý dlaždicovitým, rohovatícím se epitelem. Šířka připojení (pevné gingivy) je u zdravé dásně od dvou do deseti milimetrů a tato šířka může být u každého zubu odlišná. V případě, že pevná gingiva je slabší než dva milimetry, jedná se o patologickou, tedy nezdravou šířku.

Tvar zdravé dásně v mezizubí závisí na šířce mezizubního prostoru, vždy ale tvoří trojúhelník a vyplňuje celý mezizubní prostor. Základna trojúhelníku je pod bodem kontaktu zubů a jeho vrchol, který má tvar ostrého hrotu, přesahuje nad bod kontaktu zubů. Pokud je dáseň v zánětu, hrot trojúhelníku je tupý, zvětšený anebo kráterovitý.

Příčiny

Zdravotní stav dásně se určuje posouzením čtyř charakteristik: barvou, tvarem, strukturou a konzistencí. Zánět dásní vzniká drážděním biofilmu plaku a taková dáseň je pak lesklá, opuchlá a zvětšuje svůj objem. Otok postupuje směrem od krčku zubu k jeho kousací ploše. Žlábek okolo zubu se otokem zvětšuje a dáseň se od zubu odtahuje. Takový stav se označuje jako nepravý parodontální chobot (někdy také kapsa). Jasně červená dáseň signalizuje akutní zánět a tmavočervená až cyanotická barva zase zánět chronický. Při zánětu se také ztrácí tuhost dásně, při dotyku cítíme její měkkost a silné překrvení. Dáseň v zánětu na dotyk krvácí, případně krvácí spontánně (tedy bez dotyku).

Úroveň změn při zánětu dásní závisí na délce dráždění plakem. Lehký, začínající zánět vzniká přibližně po 2 až 14 dnech neodstraňování plaku. Zpočátku se zánět projevuje pouze mírným zvětšením dásně, jejím krvácením na podráždění a dáseň také tmavne, protože je více prokrvená. Po 14 dnech začíná být povrch dásně lesklý a napjatý. Po dvou až třech týdnech, kdy již hovoříme o středním zánětu, je dáseň červená, opuchlá a krvácí, ať už na podnět nebo spontánně, povrch je lesklý a hladký. Pokud se biofilm plaku neodstraní, dráždění plakem přetrvá a problém se zhoršuje, v takovém případě již hovoří o těžkém stupni zánětu. Dáseň je tmavočervená až cyanotická, krvácí a parodontální choboty dosahují hloubky 3 mm a více.

Obnova

Nejde o zděděný problém, dědičnost nemá se zánětem dásní příliš společného a je jen velmi vzácným faktorem vzniku tohoto onemocnění. Navzdory pověrám je totiž možné udržet zdravé dásně a zuby po celý život, stačí být důsledný v ústní hygieně, pravidelně spolupracovat s dentální hygienistkou a zubařem.

Zdroj: Jak obnovit dásně

Poradna

V naší poradně s názvem OTEKLA TVÁŘ A DASEN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marcela.

Dobry den mužete mi poradit co mam delat ze vcera na dnesek mi otekla tvar a jde mito od dasne co mam delat jak lecit dekuji Marcela

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Určitě navštivte zubního lékaře. Ten vám dásně vyšetří a předepíše roztok na vyplachování úst.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Bolest a zánět dásní

Je černá stolice nebezpečná?

Kdy byste měli zpozornět, pokud uvidíte černou stolici? Pokud vaše černá stolice vypadá dehtově nebo lepkavě a má silný zápach. To totiž může být melena.

Melena znamená, že někde uvnitř těla dochází ke krvácení. Nejčastěji to bývá krvácení do žaludku, tenkého střeva nebo pravé strany tlustého střeva.

Vnitřní krvácení je vždy vážné, zvláště když nemůžete určit, zda je zastaveno nebo stále pokračuje.

Zdroj: Je běžná černá stolice po alkoholu?

Diskuze

V diskuzi CHCI ZUB NA DASEN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Iveta.

Dobry den vcera jsem byla u zubare a vtrhla mi pani zubarka ve predu na prave strane koren zubu mohl by ste pomoc co mam delat kdyz chci natu dasen nasadit zub a za jak dlouho se to muze provest ?sem zoufala a pani zubara nedovede mi to vysvetlit dekuji naschle

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Chci zub na dasen

Akutní zánět dásní

Bolestivý zánět dásní mohou vyvolat bakteriální infekce (například syfilis, kapavka), virové (herpes, HIV) a kvasinkové infekce, dále alergie na rtuť, kovy, plasty, chemikálie obsažené v ústních vodách, zubních pastách, žvýkačkách či v potravě, v neposlední řadě jej může způsobit poranění. Často je postižena nejen dáseň, ale i další části sliznice v dutině ústní a léčba obvykle vyžaduje spolupráci s dalšími odborníky. Nakažlivost je dána příčinou onemocnění, objevuje se – i když výjimečně – i v těhotenství. Někdy je patrný i váček na sliznici.

Zdroj: Domácí léčba zánětu dásně

Diskuze

V diskuzi AFT V PUSE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Linda kubíková.

dnes jsem zrovna byla s dcerou 5 let u zubaře protože jí bolela dáseň zvenku nad zubem - měla aft, takže je asi možnost výskytu na dásni

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Aft v puse

Léčba váčku na dásni

Léčba spočívá v řádné zubní hygieně, a to zejména v odstraňování plaku a zubního kamene. Tyto usazeniny a povlaky při kontaktu zubu s dásní totiž dráždí dáseň, která má tendenci k zánětlivým reakcím a ústupu. Pokud se u vás objeví hnisání dásní, zubní lékař nejprve ošetří odchod hnisu z dásně a doporučí prostředky, které dásně stáhnou a zbaví bakterií. Vhodné je také navštívit dentální hygienistku, která vám poradí jak přesně čistit zuby, aby nedocházelo k usazování plaku a kamene, doporučí vám nejvhodnější kartáček a mezizubní kartáček. Riziko parodontitidy se výrazně zvyšuje u kuřáků.

Zdroj: Nemoci dásní

Poradna

V naší poradně s názvem ODSTRANIT LEPIDLO PO UVOLNENI NAHRADY Z DÁSNÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Cempírek.

Pro odstranění lepidla z úst vypláchněte ústa teplou vodou nebo ústní vodou. To pomůže rozpustit Coregu ve vašich ústech. Pak vyčistěte dásně kruhovým pohybem pomocí zubního kartáčku s měkkými štětinami a normální zubní pasty. (Tím se odstraní plak z úst a stimuluje krevní oběh.) Nedoporučujeme vybírat zbytky lepidla z dásní, protože by to mohlo způsobit podráždění. Corega se pomalu rozpustí ve slinách a část produktu se může nakonec spolknout. Studie ukázaly, že adheziva z lepidla procházejí trávicím systémem v podstatě nezměněná jako nestrávený materiál a jsou eliminována bez jakýchkoli detekovatelných následků. Zkuste experimentovat a zjistit, jaké množství produktu je pro vás nejlepší. Naneste adhezivní krém Corega na vaše protézy v malých proužcích nebo v řadě teček, přičemž se ujistěte, že jej neaplikujete příliš blízko k okrajům. Protézy pevně přitlačte na místo a krátce držte. Mnoho nositelů umělého chrupu shledává, že stačí jedno použití denně. Pokud používáte přípravek Corega více než dvakrát denně nebo pokud vám protéza špatně sedí, poraďte se se svým zubním lékařem.

Zdraví Cempírek!

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Ladislav Halada.

PS, super je namočit zubní kartáček do obyčejného mýdla a vyčistit si opakovaně dáseň,Jde to super odstranit.

Zdroj: diskuze Odstranit lepidlo po uvolneni nahrady z dásní

Cena

Černou mast je možné koupit v lékárně, stojí cca 30 Kč.

Černá mast

Zde můžete vidět cenu černé masti.

Ichtyolová mast

Zde můžete vidět cenu Ichtoxylu.

Višňák

Zde můžete vidět cenu Višněvského balzámu.

Zdroj: Černá mast na záněty

Diskuze

V diskuzi VÁČEK NA DÁSNI - DOMÁCÍ LÉČBA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Slámová lucie.

Jak co nejrychleji zbavit vacku

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kateřina.

Mám váček na dásni, chtěla bych ho odstranit sama. Je nutné ho propíchnout nebo stačí jen zuby a dáseň čistit a váček sám zmizí .. není-li nutná návštěva zubaře.

Zdroj: diskuze Váček na dásni - domácí léčba

Černá stolice po alkoholu

Černá stolice může být způsobena některými jídly nebo léky (borůvky, černé uhlí, červená řepa), z alkoholických nápojů bývá příčinou červené víno. Horší variantou je krvácení do trávicího traktu. S tímto problémem je nutné svěřit se svému praktickému lékaři.

Zdroj: Tmavá stolice

Černá mast na hnis

Černá mast se nesmí svévolně používat při hnisavých procesech, při kožních nemocech, které vyžadují odbornou léčbu, a při poraněních kůže většího rozsahu, například na proleženiny u dlouhodobě nehybných lidí. Tyto případy vyžadují konzultaci s lékařem.

Také jedná-li se o chronické onemocnění (často se tvořící plísně), je třeba poradit se o užití černé masti s kožním lékařem. Lékař by měl rovněž schválit používání černé masti v době těhotenství. Také miminkům do jednoho roku bychom neměli mast aplikovat bez doporučení lékaře. U starších dětí už konzultace není třeba.

Zdroj: Černá mast na záněty

Diskuze

V diskuzi ZÁNĚT OKOSTICE ZUBU A ZÁNĚT DÁSNÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Mirka.

Dobrý den už 14 dni mám zánět okostice v dasni můj zubar mi první uřízl dasen vyčistil druhý den mi zub vytrhl a třetí den jen drenoval ale bolest je nevidrženi točí se mi hlava bolí mne spánek ucho spatne se mi dícha

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Zánět okostice zubu a zánět dásní

Černá mast na záněty

Na rozsáhlé hnisavé otevřené rány není vhodné používat černou mast. Černá mast je vhodná pouze k léčbě mírnějších infekčních a hnisavých kožních onemocnění, při drobných infikovaných poraněních a plísňových onemocněních, u omrzlin, proleženin, u počínajícího nežitu a při trudovině (akné).

Mast je možné nanést na gázu, přiložit na postiženou plochu a opatřit obvazem.

Zdroj: Ichtyolová mast

Černá mast na záněty

Ichtoxyl má protizánětlivé a dezinfekční účinky. Zamezuje nadměrné tvorbě kožního mazu. Protože působí protisvědivě, zabraňuje tomu, aby si člověk zanášel do rány infekci škrábáním. Dalším účinkem ichtoxylu v černé masti je stahování a prokrvování pokožky, a tím i lepší schopnost hojení.

Černá mast se používá při zhnisání kožních oděrek, menších řezných ran (kuchyňská zranění), při tvorbě akné a trudoviny, při hnisání puchýřů (například na patách – otlaky z malých bot), při vytvoření vřídku (urychlí „dozrání“ a vytečení hnisavého ložiska), při léčbě plísní (na nohách, nehtech, v tříslech a podobně), u drobných omrzlin a podobně.

Zdroj: Černá mast na záněty

Co je to černá mast?

Černá mast je alternativní lokální terapie používaná k léčbě rakoviny kůže. Vyrábí se v různých obměnách; většina přípravků obsahuje dvě základní složky: Krevnici kanadskou (Sanguinaria canadensis) a chlorid zinečnatý [1]. Černá mast způsobuje destrukci kožní tkáně, což má za následek vytvoření škvíry nekrotické tkáně, která se nakonec odlupuje.

  • Krevnice kanadská je severoamerický člen čeledi mákovitých, má oddenky obsahující červenou mízu bohatou na cytotoxické alkaloidy, sanguinarin je alkaloid s nejvyšší koncentrací.
  • Chlorid zinečnatý je syntetická korozivní chemikálie, je obvykle hlavní hmotnostní složkou černé masti, což je v rozporu s tvrzením některých prodejců, že černá mast je „přírodní“ terapie.
  • Černá mast může také obsahovat několik dalších rostlinných extraktů a syntetických sloučenin. Tato nedostatečná standardizace a fytochemické variace obsažené v jejích botanických složkách [2] činí z černé masti heterogenní skupinu produktů s nepředvídatelnými klinickými účinky.

Černou mast nebo její složky si mohou pacienti snadno objednat prostřednictvím online prodejců v zemích bez regulační kontroly.

Zdroj: Černá mast na lipomy

Černá mast na akné

Většina mladistvých bojuje s problémem akné. Řešením je Ichtoxyl. Aplikujte jej 2x denně na vyčištěnou pleť v průběhu dvou týdnů a budete spokojeni. Zahojí se i podkožní boláky a opravdu vše skvěle léčí, problém je pouze v tom, že trochu páchne po asfaltu. Jde však opravdu o bezvadný prostředek na léčbu akné, a navíc jej v lékárně seženete za 30 Kč.

Zdroj: Černá mast na záněty

Oteklé dásně

Latinský název dásně je gingiva. Dáseň je vlastně sliznice ústní dutiny, která obklopuje zuby. Dásně najdeme na horní i dolní části čelisti. Zdravé dásně mají korálově červenou barvu. Mají hladký obloukovitý nebo vroubkovaný vzhled kolem každého jednoho zubu. Nejsou citlivé na dotek a jsou pevné. Tkáň dásní, která je nezdravá, má často měkkou strukturu a je citlivá na dotek. Signálem je i páchnoucí dech nebo zvláštní pachuť, kterou postižený pociťuje. Mezi další projevy patří otok, brnění, napětí nebo krvácení dásní. Signálem, že se něco děje, je také změna barvy. Vedle zarudlosti mohou být postižené dásně namodralé, nebo dokonce zabarvené do bílé barvy.

Nateklá dáseň po vytržení zubu není nic neobvyklého. Otok by však měl během několika dní vymizet. Pokud přetrvává, nebo se dokonce zhoršuje, navštivte zubního lékaře. Může se jednat o infekci v ráně. V podobném duchu to je i s bolestí.

Rakovina se může projevovat různými boulemi a zduřeninami, které může laik zaměnit za otok dásně. Ačkoliv se říká, že rakovina nebolí, nemusí tomu tak být. I proto je v případě jakýchkoliv problémů a nejasností vhodné navštívit lékaře.

U parodontózy se může objevit otok a bolestivost dásní. Jestliže trpíte tímto onemocněním, měli byste být v péči zubního lékaře.

Infekce ve váčku může způsobit bolest dásní a okolní otok tkáně. Řešením je rozříznutí váčku, vypláchnutí dutiny a nasazení antibiotik.

Bolest a nateklá dáseň se po odstranění zubního kazu mohou vyskytnout u hlubokého zubního kazu, nebo pokud byl kaz v bezprostřední blízkosti dásně. Obojí by mělo během pár dní odeznít.

Na oteklé dásně je nejlepší šalvěj lékařská. Připravte si silný čaj a dlouho vyplachujte, tekutina musí být přiměřeně teplá. Použijte i řapík lékařský, který je vynikající nejen na oteklé dásně, ale i na afty či dásně poraněné třeba od oříšků nebo bonbonů. V lékárně se dá koupit – nejlepší je sypaný, ne v sáčcích.

Zdroj: Nemoci dásní

Závěr

Černá mast je nadále používána mnoha lidmi po celém světě, přičemž léčbu často zahajují sami bez formálního lékařského posouzení nebo rady. Mohou nastat katastrofální následky. Praktičtí lékaři by měli mít vysoký stupeň podezření na používání černé masti a měli by být připraveni diskutovat s pacienty o jejím nebezpečí. Jak vypadají následky po použití černé masti se můžete podívat zde: fotografie s následky použití černé masti.

Zdroj: Černá mast na lipomy


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP